Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nowe Allegro (allegro ;-) ) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nowe-allegro-allegro-82370/)

Stef 05.06.2009 13:59

a powiedzcie mi takie cos...
nie uzywalem nigdy paypal'a ,ale z tego co widze, to wszyscy mowicie jednym glosem, ze jest bezpieczny itd..

wiec co jelsi kupie powiedzmy baterie do laptopa z hong-kongu , zaplace paypalem... a bateria nie przyjdzie? raczej do hong-kongu sie nie wybiore zeby skarge zglosic.

mieliscie juz jakies takie probemy z paypalem?

andrzejj9 03.06.2009 09:32

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1027174)
Coś się chyba posypało na tej nówce... Cały dzień przy przeglądaniu przedmiotów użytkownika i kliknięciu w kategorię wypisuje mi, że "Użytkownik nie ma w tej chwili wystawionych przedmiotów" mimo, że liczba w nawiasie wskazuje na coś innego...

O! Może w końcu zrozumieli, że nowy wygląd to pomyłka i zdecydowali się jednak wrócić do starego. A że tak po prostu przyznać do błędu (i fuszerki..) się nie można, to stworzą taką historyjkę, że zaczną pojawiać się sporadyczne błędy - więc ze względu na 'dbałość o dobro użytkowników' po wykryciu takich sytuacji zdecydowali się powrócić do starej wersji do momentu wykrycia przyczyny. ;)

Reetou 03.06.2009 00:08

Coś się chyba posypało na tej nówce... Cały dzień przy przeglądaniu przedmiotów użytkownika i kliknięciu w kategorię wypisuje mi, że "Użytkownik nie ma w tej chwili wystawionych przedmiotów" mimo, że liczba w nawiasie wskazuje na coś innego...

joujoujou 31.05.2009 21:09

P&P lowest first czasem daje niezbyt wiarygodne wyniki (po sprawdzeniu w aukcji niejednokrotnie okazuje się, że P&P jest nieco ;) inne), ale poza tym wszystko tak jak piszesz. :)

nimal 31.05.2009 16:23

mini poradnik do ebay:
1. wpisac fraze wyszukiwana po angielsku i kliknac szukaj
ewentualnie ograniczyc wyniki do jednej z kategorii glownych

najwiecej zalezy wlasnie od tego - trafne zapytanie

2. po lewej na dole wybrac dostawe WORLDWIDE
tu tez sa opcje ograniczenia do aukcji i kup teraz,

3. u gory po prawej z listy rozwijanej wybrac sortowanie po P&P: lowest first
jezeli nie mamy pod cena z P&P wlasnego kodu pocztowego/kraju to nalezy go tu podac

radze kozystac z ebaya w jezyku angielskim i miec konto na paypal
co do tego skad sprowadzac - zewszad
tanie rzeczy nie podlegaja pod clo
drozsze lepiej kupowac z europy lub azji, zeby uniknac cla (z USA to 30% i to wedlug wartosci rynkowej a nie zakupu)

PayPal daje bardzo szeroka ochrone kupujacego, wiec nie warto probowac kozystac z innych sposobow platnosci
w dodatku wiekszosc zawodowych sprzedawcow wymaga kozystania z PayPal, gdyz moa np wymusic platnosc w momencie zakupu (jak mnie na allegro denerwuja osoby placace po 10 mailach i miesiacu czekania - nie masz siana to nie kupuj!)

dokladnie czytac opisy!

dostawa wewnatrz europy trwa zwykle 3-5 dni (czyli jak w PL - gratuluje Poczcie Polskiej :sciana: )
z Azji, Australii zwykle 7 do 14 dni
obstawiam ze polowa tego czasu to zasluga ostatniego ogniwa, czyli naszej kochanej Poczty, bo mieszkajac w UK czas sotaw byl walsnie o polowe krotszy (a wewnatrz UK przez Poczta a nie kuriera ponizej 24h)

Smartek 31.05.2009 15:43

Taki poradnik to dobry pomysł.
Można byłoby go sprzedawać na Allegro...

^_^

andrzejj9 31.05.2009 15:39

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1026642)
Generalnie taki poradnik IMO nie ma sensu - ceny się cały czas zmieniają, a wybór jest tak ogromny, że trudno byłoby napisać coś, co wszystkim by pasowało.

A Amazon i Ebay cały czas są te same ;)

Ceny się zmieniają, oferty też, ale tu nie chodzi o właśnie wskazanie konkretnych ofert (choć są i takie strony, gdzie można takie rzeczy znaleźć), ale wskazanie kierunku.

joujoujou 31.05.2009 15:15

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1026640)
Dla mnie w ebay'u największy problem to szybkość działania (a właściwie jej brak),

Wiesz, orientacyjnie licząc to na ebayu masz 1000 (TYSIĄC) razy więcej aukcji niż na allegro, więc co do szybkości działania to mógłbym polemizować. :P
Cytat:

zapychanie praktycznie każdego komputera przy otwarciu kilkunastu - kilkudziesięciu stron jednocześnie (co często robię, przy porównywaniu cen),

Robię to samo, a nic mi się nie zapycha - może czas zmienić przeglądarkę? :idea:

A przynajmniej poblokować różne flashe, reklamy i inne dziadostwa.
Cytat:

a oprócz tego mała przejrzystość i funkcjonalność. [...]

A to już jest zupełnie subiektywne odczucie - mnie przejrzystość i funkcjonalność bardzo odpowiada. :spoko:
Cytat:

[...]

Jeszcze w sprawie zakupów na świecie. Może ktoś szarpnąłby się na napisanie jakiegoś prostego poradnika na ten temat - typu co się opłaca kupować i gdzie (w jakich serwisach aukcyjnych, sklepach internetowych itp.), ewentualnie też w jaki sposób można realizować płatność, wysyłkę itp. Ebay, Amazon są pewnie każdego znane, ale myślę, że Hongkong, czy ogólnie Japonia już nie, a jak widać, czasami bardzo opłaca się coś stamtąd zamawiać.

Hongkong i Japonia też są na ebayu, wystarczy rozszerzyć wyniki wyszukiwania.

Generalnie taki poradnik IMO nie ma sensu - ceny się cały czas zmieniają, a wybór jest tak ogromny, że trudno byłoby napisać coś, co wszystkim by pasowało.

andrzejj9 31.05.2009 15:03

Dla mnie w ebay'u największy problem to szybkość działania (a właściwie jej brak), zapychanie praktycznie każdego komputera przy otwarciu kilkunastu - kilkudziesięciu stron jednocześnie (co często robię, przy porównywaniu cen), a oprócz tego mała przejrzystość i funkcjonalność. Nie mówię tu w tym momencie o dodatkowych możliwościach płatności typu PayPal, bo choć rzeczywiście jest to ogromna wygoda, dla mnie w Polsce wystarcza konto bankowe, więc różnicy nie widzę. Choć fakt, że gdyby obydwa serwisy obejmowały różne kraje, to przewaga na korzyść Ebay'a byłaby znaczna.

Co do Allegro w rozdzielczości 1400 to trudno mi zgodzić się z tym, że wygląda już dobrze, bo ja mam jescze większą (1600) i dalej wszystko jest za duże. Pomniejszać niby można, ale czy o to chodzi. Zwłaszcza, że ostatecznie niewiele to zmienia.

Ale.. to problem Allegro, według mnie muszą się w końcu ugiąć i coś z tym zrobić, bo gdzie na forach nie czytam, ilość opini pozytywnych do negatywnych jest jak jeden do dwudziestu, albo i gorzej. Trudno coś takiego lekceważyć.

Jeszcze w sprawie zakupów na świecie. Może ktoś szarpnąłby się na napisanie jakiegoś prostego poradnika na ten temat - typu co się opłaca kupować i gdzie (w jakich serwisach aukcyjnych, sklepach internetowych itp.), ewentualnie też w jaki sposób można realizować płatność, wysyłkę itp. Ebay, Amazon są pewnie każdego znane, ale myślę, że Hongkong, czy ogólnie Japonia już nie, a jak widać, czasami bardzo opłaca się coś stamtąd zamawiać.

darolo1 31.05.2009 13:39

mi się nie podoba :D mało estetyczne, trzeba cały czas kółkiem kręcić no i wolniej chodzi. wiem, że to kwestia przyzwyczajenia, ale to wolne chodzenie jest wkurzające, zwłaszcza, jak dużo osób siedzi.

sobrus 31.05.2009 13:13

A toto wiem, bateria do mojego telefonu kosztuje ze 100zł + przesyłka. Z hongkongu za 40zł z przesyłką, niedawno o tym pisałem.
Za allegro na razie nie zrezygnuje, ale najwyższy czas zaprzyjaźnić sie z ebayem.
Tym bardziej ze mam juz paypal. :taktak:

nimal 31.05.2009 01:06

nie moj drogi
po prostu polacy to bardzo, ale to bardzo bogaty narod
przyzwyczajony do placenia milionow za g.

przyklady:
stroj startowy (triathlonowy) asics kupilem za 28pln z przesylka z USA - w polskim sklepie (najtaniej w Poznaniu) 199,99pln
czytnik SDHC z przesylka z HongKongu - 1***163; w polsce kilkadziesiat zlotych
buty Asics dla Zony - 25***163; z przesylka z UK, w polsce okolo 370pln
o mniej razacych roznicach nawet nie bede sie wypowiadal
no i o towarze w Polsce w ogole nie dostpenym (np nie dawno kupilem cala serie bizuterii na kostke z UK i Indii - w PL, takze w polskim necie, tego po prostu nie ma)
wszystko nowki, oryginaly
o elektronice szkoda pisac (w temacie o fonach podawalem jakies przyklady, o lapkach tez)
itd
itd

sobrus 31.05.2009 00:59

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1026522)
ebay

mach3 - jako przykład.

:szczena:
3zł za 40szt?
z czego oni to robią, z papieru?
No nic paypala mam następnym razem kupie tam ;)

faktycznie nie pomyślałem aby sprawdzić na ebayu.

edit:
aaa to licytacja :D chyba powinienem iść już spać ;)

nimal 31.05.2009 00:49

a jest inny :szczerb:
no dobra - sprawdzilem - nawet drobne bledy w popularnych slowach poprawia
musialem kiedys uzyc slow mniej popularnych i uznalem, ze nie daje rady
wiec allegro nie ma juz zadnej zalety :szczerb:

oczywscie sa rzeczy, ktorych po prostu sie nie opalaca kupowac na ebayu, bo przesylka zabija za np uzywki (nowe rzeczy z azji oplaca sie praktycznie zawsze sprowadzac), wiec allegro zawsze bedzie mialo u mnie miejsce w linkach, ale zawsze sprawdzam tu i tu ;)

joujoujou 31.05.2009 00:40

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1026538)
allegro lepsze od ebay?
tylko pod jednym wzgledem - odmienia (przynajmniej podstawowe rzeczy, jak np liczba pojedyncza a mnoga) wyrazy przy wyszukiwaniu
[...]

Ebay odmienia - przynajmniej większość common words.

Poza tym, nawet jeśli nie, to gwiazdka * wystarczy. :]

Oczywiście mam na myśli ebay angielskojęzyczny, w którym to języku jest zamieszczana większość aukcji.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:34.