![]() |
a powiedzcie mi takie cos...
nie uzywalem nigdy paypal'a ,ale z tego co widze, to wszyscy mowicie jednym glosem, ze jest bezpieczny itd.. wiec co jelsi kupie powiedzmy baterie do laptopa z hong-kongu , zaplace paypalem... a bateria nie przyjdzie? raczej do hong-kongu sie nie wybiore zeby skarge zglosic. mieliscie juz jakies takie probemy z paypalem? |
Cytat:
|
Coś się chyba posypało na tej nówce... Cały dzień przy przeglądaniu przedmiotów użytkownika i kliknięciu w kategorię wypisuje mi, że "Użytkownik nie ma w tej chwili wystawionych przedmiotów" mimo, że liczba w nawiasie wskazuje na coś innego...
|
P&P lowest first czasem daje niezbyt wiarygodne wyniki (po sprawdzeniu w aukcji niejednokrotnie okazuje się, że P&P jest nieco ;) inne), ale poza tym wszystko tak jak piszesz. :)
|
mini poradnik do ebay:
1. wpisac fraze wyszukiwana po angielsku i kliknac szukaj ewentualnie ograniczyc wyniki do jednej z kategorii glownych najwiecej zalezy wlasnie od tego - trafne zapytanie 2. po lewej na dole wybrac dostawe WORLDWIDE tu tez sa opcje ograniczenia do aukcji i kup teraz, 3. u gory po prawej z listy rozwijanej wybrac sortowanie po P&P: lowest first jezeli nie mamy pod cena z P&P wlasnego kodu pocztowego/kraju to nalezy go tu podac radze kozystac z ebaya w jezyku angielskim i miec konto na paypal co do tego skad sprowadzac - zewszad tanie rzeczy nie podlegaja pod clo drozsze lepiej kupowac z europy lub azji, zeby uniknac cla (z USA to 30% i to wedlug wartosci rynkowej a nie zakupu) PayPal daje bardzo szeroka ochrone kupujacego, wiec nie warto probowac kozystac z innych sposobow platnosci w dodatku wiekszosc zawodowych sprzedawcow wymaga kozystania z PayPal, gdyz moa np wymusic platnosc w momencie zakupu (jak mnie na allegro denerwuja osoby placace po 10 mailach i miesiacu czekania - nie masz siana to nie kupuj!) dokladnie czytac opisy! dostawa wewnatrz europy trwa zwykle 3-5 dni (czyli jak w PL - gratuluje Poczcie Polskiej :sciana: ) z Azji, Australii zwykle 7 do 14 dni obstawiam ze polowa tego czasu to zasluga ostatniego ogniwa, czyli naszej kochanej Poczty, bo mieszkajac w UK czas sotaw byl walsnie o polowe krotszy (a wewnatrz UK przez Poczta a nie kuriera ponizej 24h) |
Taki poradnik to dobry pomysł.
Można byłoby go sprzedawać na Allegro... ^_^ |
Cytat:
Ceny się zmieniają, oferty też, ale tu nie chodzi o właśnie wskazanie konkretnych ofert (choć są i takie strony, gdzie można takie rzeczy znaleźć), ale wskazanie kierunku. |
Cytat:
Cytat:
A przynajmniej poblokować różne flashe, reklamy i inne dziadostwa. Cytat:
Cytat:
Generalnie taki poradnik IMO nie ma sensu - ceny się cały czas zmieniają, a wybór jest tak ogromny, że trudno byłoby napisać coś, co wszystkim by pasowało. |
Dla mnie w ebay'u największy problem to szybkość działania (a właściwie jej brak), zapychanie praktycznie każdego komputera przy otwarciu kilkunastu - kilkudziesięciu stron jednocześnie (co często robię, przy porównywaniu cen), a oprócz tego mała przejrzystość i funkcjonalność. Nie mówię tu w tym momencie o dodatkowych możliwościach płatności typu PayPal, bo choć rzeczywiście jest to ogromna wygoda, dla mnie w Polsce wystarcza konto bankowe, więc różnicy nie widzę. Choć fakt, że gdyby obydwa serwisy obejmowały różne kraje, to przewaga na korzyść Ebay'a byłaby znaczna.
Co do Allegro w rozdzielczości 1400 to trudno mi zgodzić się z tym, że wygląda już dobrze, bo ja mam jescze większą (1600) i dalej wszystko jest za duże. Pomniejszać niby można, ale czy o to chodzi. Zwłaszcza, że ostatecznie niewiele to zmienia. Ale.. to problem Allegro, według mnie muszą się w końcu ugiąć i coś z tym zrobić, bo gdzie na forach nie czytam, ilość opini pozytywnych do negatywnych jest jak jeden do dwudziestu, albo i gorzej. Trudno coś takiego lekceważyć. Jeszcze w sprawie zakupów na świecie. Może ktoś szarpnąłby się na napisanie jakiegoś prostego poradnika na ten temat - typu co się opłaca kupować i gdzie (w jakich serwisach aukcyjnych, sklepach internetowych itp.), ewentualnie też w jaki sposób można realizować płatność, wysyłkę itp. Ebay, Amazon są pewnie każdego znane, ale myślę, że Hongkong, czy ogólnie Japonia już nie, a jak widać, czasami bardzo opłaca się coś stamtąd zamawiać. |
mi się nie podoba :D mało estetyczne, trzeba cały czas kółkiem kręcić no i wolniej chodzi. wiem, że to kwestia przyzwyczajenia, ale to wolne chodzenie jest wkurzające, zwłaszcza, jak dużo osób siedzi.
|
A toto wiem, bateria do mojego telefonu kosztuje ze 100zł + przesyłka. Z hongkongu za 40zł z przesyłką, niedawno o tym pisałem.
Za allegro na razie nie zrezygnuje, ale najwyższy czas zaprzyjaźnić sie z ebayem. Tym bardziej ze mam juz paypal. :taktak: |
nie moj drogi
po prostu polacy to bardzo, ale to bardzo bogaty narod przyzwyczajony do placenia milionow za g. przyklady: stroj startowy (triathlonowy) asics kupilem za 28pln z przesylka z USA - w polskim sklepie (najtaniej w Poznaniu) 199,99pln czytnik SDHC z przesylka z HongKongu - 1***163; w polsce kilkadziesiat zlotych buty Asics dla Zony - 25***163; z przesylka z UK, w polsce okolo 370pln o mniej razacych roznicach nawet nie bede sie wypowiadal no i o towarze w Polsce w ogole nie dostpenym (np nie dawno kupilem cala serie bizuterii na kostke z UK i Indii - w PL, takze w polskim necie, tego po prostu nie ma) wszystko nowki, oryginaly o elektronice szkoda pisac (w temacie o fonach podawalem jakies przyklady, o lapkach tez) itd itd |
Cytat:
3zł za 40szt? z czego oni to robią, z papieru? No nic paypala mam następnym razem kupie tam ;) faktycznie nie pomyślałem aby sprawdzić na ebayu. edit: aaa to licytacja :D chyba powinienem iść już spać ;) |
a jest inny :szczerb:
no dobra - sprawdzilem - nawet drobne bledy w popularnych slowach poprawia musialem kiedys uzyc slow mniej popularnych i uznalem, ze nie daje rady wiec allegro nie ma juz zadnej zalety :szczerb: oczywscie sa rzeczy, ktorych po prostu sie nie opalaca kupowac na ebayu, bo przesylka zabija za np uzywki (nowe rzeczy z azji oplaca sie praktycznie zawsze sprowadzac), wiec allegro zawsze bedzie mialo u mnie miejsce w linkach, ale zawsze sprawdzam tu i tu ;) |
Cytat:
Poza tym, nawet jeśli nie, to gwiazdka * wystarczy. :] Oczywiście mam na myśli ebay angielskojęzyczny, w którym to języku jest zamieszczana większość aukcji. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:34. |