Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nowe Allegro (allegro ;-) ) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nowe-allegro-allegro-82370/)

Patrix 19.05.2010 17:36

Cytat:

Napisany przez Oktawian89 (Post 1098492)
Czyli z tego wychodzi, że jak napiszę "nie zgadzam się na zapłatę za pomocą PzA" to mi mogą konto zablokować ? :D

Moim zdaniem masz pełne prawo decydować na swojej aukcji o formach zapłaty. Ja również nie będę się zgadzać na zapłatę przez PzA.

---
Z Ebay nie korzystam bo nie mam karty kredytowej ani konta paypal.

Oktawian89 19.05.2010 16:45

Czyli z tego wychodzi, że jak napiszę "nie zgadzam się na zapłatę za pomocą PzA" to mi mogą konto zablokować ? :D

qwa im się całkiem w głowach poprzewracało ...

pali 19.05.2010 15:14

a propos PzA:
Płacę z Allegro - jeszcze tylko jeden overnight...

andrzejj9 19.05.2010 14:49

To, że jest różnica w zamówieniu czegoś z tego samego miasta, czy nawet Kraju, a składania zamówienia do sklepu kilka tysięcy kilometrów dalej. Dłużej to trwa, jest droższe, jest mniejsza możliwość reklamacji itp.

Dodatkowo bardzo wielu towarów sprzedawanych na Allegro nie ma i nie będzie w zagranicznym Ebay'u (polskim również, ale z innych powodów). Z tego względu nie jest to w żadnym stopniu alternatywa dla Allegro. Chyba, że mówimy o zakupach zagranicznych, ale wtedy to z kolei Allegro nie jest warte uwagi.

joujoujou 19.05.2010 14:35

A co ma miejsce zamieszkania do rzeczy?

Większość towaru jest wysyłana i tak na cały świat, a ceny wysyłki dla całej w zasadzie UE są identyczne.

Jarson 19.05.2010 14:18

Cytat:

Napisany przez Oktawian89 (Post 1098424)
A nie wspomnę już o tym gównie płacę z allegro :|
Które wciskają na chama. Po jakimś miesiącu ogarnąłem się, że na tym koncie mam jakieś 300 zł bo ludzie zamiast na moje konto wpłacali tam a ja paczek nie wysyłałem bo kasy nie było na prywatnym koncie i bach dostałem negatywa oraz neutrala :|

No to teraz już wiemy, dlaczego zwrócili uwagę na Twoje konto. Dostałeś przez niedopatrzenie negatywa, zapewne ktoś zgłosił sprawę na Allegro, bo myślał, że został oszukany i obsługa serwisu przy okazji interwencji wykryła nieścisłość. Szkoda, bo gdyby nie to, to zapewne w ogóle by tego nie zauważyli (a może lepiej, bo mogliby zauważyć przy jakimś automatycznym przesiewie za dwa lata i przy pięciuset komentarzach)?

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1098431)
Plus i minus.

A ponieważ nie ma jednocześnie możliwości wyłączenia tej opcji (tzn. jest pośrednia - można jako sposób odbioru podać tylko odbiór osobisty, wtedy nie będzie możliwości płatności przelewem - tą można podać dodatkowo w opisie aukcji, bądź wiadomości dla kupującego) to na pewno robią się z tego duże sumki i Allegro opłaca się trzymać je u siebie na koncie ( nawet te 2-3 dni, ile teoretycznie mogą). Firma oczywiście zaprzecza i twierdzi, że w ogóle dopłaca do tej funkcji, ale jak jest naprawdę, tego nie wiadomo.

Jakoś nie bardzo mi się chce wierzyć, że robią z własnej woli coś, do czego nie dopłacają... Nie wiedziałem, że pieniądze przelewane w ten sposób nie trafiają bezpośrednio na konto sprzedającego, jeśli tak to rozumiem krytykę metody (bo dla wpłacającego rzeczywiście jest wygodna).

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1098466)
Żartujesz, czy naprawdę nie widzisz ~1000x większego serwisu aukcyjnego?

Tu się zgadzam z Andrzejem i Oktawianem - ze swojej perspektywy (miejsca zamieszkania) łatwo Ci mówić :>

Oktawian89 19.05.2010 13:42

ebay - allegro ? ebay nie ma szans .

andrzejj9 19.05.2010 12:54

O którym już rozmawialiśmy...

Poza tym w Polsce to nie była i nie jest żadna konkurencja dla Allegro. Na własne zresztą życzenie..

joujoujou 19.05.2010 12:46

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1098408)
[...] brak sensownej konkurencji. [...]

Żartujesz, czy naprawdę nie widzisz ~1000x większego serwisu aukcyjnego?

andrzejj9 19.05.2010 08:58

Plus i minus.

Problem polega na tym, że obydwaj macie rację.

Ja najpierw patrzyłem na to z punktu widzenia kupującego i stwierdziłem, że fajna sprawa. Płacę od razu, nie muszę w mailach szukać numeru konta, wyliczać dokładnie całej kwoty itp. Jest szybciej i wygodniej i jedyny ewentualny mankament, że chyba nie da się zmienić tytułu przelewu, a ja zawsze oznaczałem je w sposób, który ułatwiał mi ewentualną późniejszą identyfikację. Ale to drobna w sumie sprawa, bo nie ma tych płatności aż tyle, żeby był to problem.

Potem jednak zobaczyłem, że sprawa nie wygląda tak różowo od strony sprzedających i tutaj zgadzam się z Oktawian89. Jest to zresztą opisane też w najnowszych Komputer Świecie (z tego poniedziałku), a i można poczytać o tym na różnych forach. Problem polega właśnie na braku powiadomienia o wpłacie, która przyszła i przez to oczekiwaniem na wpłatę, która już dawno jest. Dodatkowo w przekazywaniu pieniędzy podobno są spore czasami opóźnienia. Miało być szybko, ale nie zawsze tak jest. A ponieważ nie ma jednocześnie możliwości wyłączenia tej opcji (tzn. jest pośrednia - można jako sposób odbioru podać tylko odbiór osobisty, wtedy nie będzie możliwości płatności przelewem - tą można podać dodatkowo w opisie aukcji, bądź wiadomości dla kupującego) to na pewno robią się z tego duże sumki i Allegro opłaca się trzymać je u siebie na koncie ( nawet te 2-3 dni, ile teoretycznie mogą). Firma oczywiście zaprzecza i twierdzi, że w ogóle dopłaca do tej funkcji, ale jak jest naprawdę, tego nie wiadomo.

W każdym razie ten akurat pomysł zły na pewno nie jest, jednak należałoby go dopracować tak, aby obydwie strony były tak samo zadowolone, nie tylko kupujący.

sobrus 19.05.2010 08:24

Płace z allegro fajne jest :D
Z punktu widzenia kupującego - nie musze wypełniać przelewu, bardzo wygodne.

Wpłata dochodzi błyskawicznie z potwierdzeniem, nie pomyle sie w przy wpisywaniu numeru konta. Nawet kwote zazwyczaj sam wylicza.
Akurat tutaj duży plus dla allegro.

Oktawian89 19.05.2010 08:11

Nie no fakt. Z tym, że rozumiem jeszcze jak by mama wysłała skan dowodu i odblokowali by konto, ale nie i tak było by trzeba je od nowa założyć ... śmiech na sali.

A nie wspomnę już o tym gównie płacę z allegro :|
Które wciskają na chama. Po jakimś miesiącu ogarnąłem się, że na tym koncie mam jakieś 300 zł bo ludzie zamiast na moje konto wpłacali tam a ja paczek nie wysyłałem bo kasy nie było na prywatnym koncie i bach dostałem negatywa oraz neutrala :|

andrzejj9 19.05.2010 06:12

Wiecie, to są specyficzne dość sytuacje i generalnie raczej skłaniałbym się tutaj do popierania Allegro, że stara się przestrzegać obowiązujących zasad. Można na to narzekać, kiedy samemu musi się do tego podporządkować, ale z kolei gdybyśmy dokonywali transakcji z kimś, kto ukrywa się pod nie swoimi danymi, mielibyśmy pretensje o niedopilnowanie tego.

Mnie drażnią zmiany, które dotyczą wszystkich użytkowników, wyraźnie nie są z nimi w żaden sposób konsultowane, a są po prostu zmianami na gorsze. Tego nie rozumiem, ale męczy mnie to i jedyny powód, dla którego jeszcze z Allegro korzystam, to brak sensownej konkurencji. Ale zaczynam mieć nadzieję, że ta w końcu się znajdzie.

Patrix 18.05.2010 23:32

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1098366)
Po zmianie nazwiska i paru zakupach i komentarzach jakoś tak konto funkcjonuje do dziś... Nie wiem, jakim cudem nikt się do tego jeszcze nie przyczepił, a mi się nie chce tego zmieniać zakładając nowe konto.

Typowa tykająca bomba.
Może się nie przyjrzeli bo nikt nigdy nie zgłosił Twoich aukcji i nie miałeś sporów ?
Użytkowników A. jest duużo widać Cię nie przesiali jeszcze.

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1098366)
Gdyby mi kazali przesyłać ksero dowodu do nich w jakimkolwiek celu użyłbym sposobu Rycha - kazałbym im się walić...

Mam to samo zdanie, jeśli ktoś by chciał ode mnie ksero dowodu to spisuję to na stracenie takie rzeczy to nie w dzisiejszych czasach, kiedy można brać pożyczki na dowód a w Polsce jak wiadomo ochrona danych osobowych jest wątpliwa, przykład ?
- w "sprawie dla reportera" wiele razy było głośno jak znajdowali pełniutkie dane osobowe na śmietnikach
- afera "sformatowanych" dysków twardych gdzie byle jaki pryszcz byle jakim programem wszystko odzyska

Jarson 18.05.2010 22:47

Ja mam jeszcze lepiej - konto zostało założone na całkowicie inne nazwisko, bo akurat gdzieś wyjeżdżałem i chciałem, żeby list mógł odebrać kolega ze stancji - nie planowałem w ogóle używać tego konta.

Po zmianie nazwiska i paru zakupach i komentarzach jakoś tak konto funkcjonuje do dziś... Nie wiem, jakim cudem nikt się do tego jeszcze nie przyczepił, a mi się nie chce tego zmieniać zakładając nowe konto.

Gdyby mi kazali przesyłać ksero dowodu do nich w jakimkolwiek celu użyłbym sposobu Rycha - kazałbym im się walić...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:02.