![]() |
Cytat:
--- Z Ebay nie korzystam bo nie mam karty kredytowej ani konta paypal. |
Czyli z tego wychodzi, że jak napiszę "nie zgadzam się na zapłatę za pomocą PzA" to mi mogą konto zablokować ? :D
qwa im się całkiem w głowach poprzewracało ... |
a propos PzA:
Płacę z Allegro - jeszcze tylko jeden overnight... |
To, że jest różnica w zamówieniu czegoś z tego samego miasta, czy nawet Kraju, a składania zamówienia do sklepu kilka tysięcy kilometrów dalej. Dłużej to trwa, jest droższe, jest mniejsza możliwość reklamacji itp.
Dodatkowo bardzo wielu towarów sprzedawanych na Allegro nie ma i nie będzie w zagranicznym Ebay'u (polskim również, ale z innych powodów). Z tego względu nie jest to w żadnym stopniu alternatywa dla Allegro. Chyba, że mówimy o zakupach zagranicznych, ale wtedy to z kolei Allegro nie jest warte uwagi. |
A co ma miejsce zamieszkania do rzeczy?
Większość towaru jest wysyłana i tak na cały świat, a ceny wysyłki dla całej w zasadzie UE są identyczne. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
ebay - allegro ? ebay nie ma szans .
|
O którym już rozmawialiśmy...
Poza tym w Polsce to nie była i nie jest żadna konkurencja dla Allegro. Na własne zresztą życzenie.. |
Cytat:
|
Plus i minus.
Problem polega na tym, że obydwaj macie rację. Ja najpierw patrzyłem na to z punktu widzenia kupującego i stwierdziłem, że fajna sprawa. Płacę od razu, nie muszę w mailach szukać numeru konta, wyliczać dokładnie całej kwoty itp. Jest szybciej i wygodniej i jedyny ewentualny mankament, że chyba nie da się zmienić tytułu przelewu, a ja zawsze oznaczałem je w sposób, który ułatwiał mi ewentualną późniejszą identyfikację. Ale to drobna w sumie sprawa, bo nie ma tych płatności aż tyle, żeby był to problem. Potem jednak zobaczyłem, że sprawa nie wygląda tak różowo od strony sprzedających i tutaj zgadzam się z Oktawian89. Jest to zresztą opisane też w najnowszych Komputer Świecie (z tego poniedziałku), a i można poczytać o tym na różnych forach. Problem polega właśnie na braku powiadomienia o wpłacie, która przyszła i przez to oczekiwaniem na wpłatę, która już dawno jest. Dodatkowo w przekazywaniu pieniędzy podobno są spore czasami opóźnienia. Miało być szybko, ale nie zawsze tak jest. A ponieważ nie ma jednocześnie możliwości wyłączenia tej opcji (tzn. jest pośrednia - można jako sposób odbioru podać tylko odbiór osobisty, wtedy nie będzie możliwości płatności przelewem - tą można podać dodatkowo w opisie aukcji, bądź wiadomości dla kupującego) to na pewno robią się z tego duże sumki i Allegro opłaca się trzymać je u siebie na koncie ( nawet te 2-3 dni, ile teoretycznie mogą). Firma oczywiście zaprzecza i twierdzi, że w ogóle dopłaca do tej funkcji, ale jak jest naprawdę, tego nie wiadomo. W każdym razie ten akurat pomysł zły na pewno nie jest, jednak należałoby go dopracować tak, aby obydwie strony były tak samo zadowolone, nie tylko kupujący. |
Płace z allegro fajne jest :D
Z punktu widzenia kupującego - nie musze wypełniać przelewu, bardzo wygodne. Wpłata dochodzi błyskawicznie z potwierdzeniem, nie pomyle sie w przy wpisywaniu numeru konta. Nawet kwote zazwyczaj sam wylicza. Akurat tutaj duży plus dla allegro. |
Nie no fakt. Z tym, że rozumiem jeszcze jak by mama wysłała skan dowodu i odblokowali by konto, ale nie i tak było by trzeba je od nowa założyć ... śmiech na sali.
A nie wspomnę już o tym gównie płacę z allegro :| Które wciskają na chama. Po jakimś miesiącu ogarnąłem się, że na tym koncie mam jakieś 300 zł bo ludzie zamiast na moje konto wpłacali tam a ja paczek nie wysyłałem bo kasy nie było na prywatnym koncie i bach dostałem negatywa oraz neutrala :| |
Wiecie, to są specyficzne dość sytuacje i generalnie raczej skłaniałbym się tutaj do popierania Allegro, że stara się przestrzegać obowiązujących zasad. Można na to narzekać, kiedy samemu musi się do tego podporządkować, ale z kolei gdybyśmy dokonywali transakcji z kimś, kto ukrywa się pod nie swoimi danymi, mielibyśmy pretensje o niedopilnowanie tego.
Mnie drażnią zmiany, które dotyczą wszystkich użytkowników, wyraźnie nie są z nimi w żaden sposób konsultowane, a są po prostu zmianami na gorsze. Tego nie rozumiem, ale męczy mnie to i jedyny powód, dla którego jeszcze z Allegro korzystam, to brak sensownej konkurencji. Ale zaczynam mieć nadzieję, że ta w końcu się znajdzie. |
Cytat:
Może się nie przyjrzeli bo nikt nigdy nie zgłosił Twoich aukcji i nie miałeś sporów ? Użytkowników A. jest duużo widać Cię nie przesiali jeszcze. Cytat:
- w "sprawie dla reportera" wiele razy było głośno jak znajdowali pełniutkie dane osobowe na śmietnikach - afera "sformatowanych" dysków twardych gdzie byle jaki pryszcz byle jakim programem wszystko odzyska |
Ja mam jeszcze lepiej - konto zostało założone na całkowicie inne nazwisko, bo akurat gdzieś wyjeżdżałem i chciałem, żeby list mógł odebrać kolega ze stancji - nie planowałem w ogóle używać tego konta.
Po zmianie nazwiska i paru zakupach i komentarzach jakoś tak konto funkcjonuje do dziś... Nie wiem, jakim cudem nikt się do tego jeszcze nie przyczepił, a mi się nie chce tego zmieniać zakładając nowe konto. Gdyby mi kazali przesyłać ksero dowodu do nich w jakimkolwiek celu użyłbym sposobu Rycha - kazałbym im się walić... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:02. |