Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nowe Allegro (allegro ;-) ) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nowe-allegro-allegro-82370/)

nimal 31.05.2009 00:34

allegro lepsze od ebay?
tylko pod jednym wzgledem - odmienia (przynajmniej podstawowe rzeczy, jak np liczba pojedyncza a mnoga) wyrazy przy wyszukiwaniu
ebay - wieksza oferta, zaj..sty system PayPal zmuszajacy do natychmiastowej platnosci (jezeli takie jest zyczenie sprzedajacego), lepsze imho segregowanie wynikow wedlug wymagan, jasny system oplat za przesylke w przypadku zakupow wieloprzedmiotowych (na allegro oszukiwanie w tym wzgledzie jest na pozadku dziennym) i pewnie pare innych
jak dla mnie allegro jest jedynym liczacym sie systemem aukcyjnym w polsce, ale do ebaya to lata swietlne (z uwagi na lokalnosc oferty allegro nigdy ebaya nie dogoni)

za to bardzo, bardzo mnie boli brak polskiej wersji (nie jezykowej, a szukajki regionalnej) google shoping oraz amazon
te dwie usulugi calkowicie zmieniaja podejscie do handlu w necie, ale nie u nas :(

zas w temacie nowego wygladu - ni ziebi ni parzy
na przedmioty promowane nigdy nie patrzylem, ale po zmianie layoutu to na bank straca klientow kupujacych ta usluge
zreszta i tak malo tego sprzedawali (jezeli w ogole) - przewaznie w ramach przeprosin dla duzych sprzedawcow dawali to za free
i to jedyny bol tego nowego wygladu (ktory mnie nie boli tak czy siak)
za duze czcionki? ctrl+scroll i po krzyku (choc lepsze bylo by wczytywanie innego css po rozpoznaniu rozdzialki ekranu albo wybor skorki)
juz na moim 1440x900 wyglada ok bez skalowania, wiec na fullHD tym bardziej
a zawsze lepiej skalowac w dol niz w gore ;)

joujoujou 31.05.2009 00:30

A co w niej takiego tragicznego?

andrzejj9 30.05.2009 23:46

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1026522)
ebay

mach3 - jako przykład.

Sorry, ale jak dla mnie to Allegro wykonało ogromny krok w tył, ale od Ebay'a i tak jest jeszcze lepsze ;)

Serio, ale tej strony to ja już zupełnie nie trawię. Potencjał ogromny (baza), ale wykonanie tragicznie tragiczne. Jak nie muszę, omijam z bardzo daleka.

joujoujou 30.05.2009 23:19

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1026505)
[...]
Bo nie za bardzo widzę alternatywę.
[...]

ebay

mach3 - jako przykład.

Jarson 30.05.2009 22:22

W sumie można powiedzieć, że to ukłon w stronę kupujących - wielu teraz będzie wchodzić tylko w konkretnym celu, nie narażając się na nieplanowane wydatki podczas przeglądania aukcji dla rozrywki :szczerb:

andrzejj9 30.05.2009 21:41

Akurat nożyki na Allegro to dla mnie zakup dość.. powiedzmy ryzykowny (ja akurat różnicę pomiędzy oryginalnymi, a.. 'nie do końca' odczuwałem wyraźnie). W każdym razie alternatywy specjalnie nie widzę (choć podobno Świstak zyskuje), ale widzę zmianę w sposobie korzystania z Allegro - wchodzę tylko jak muszę i to niezbyt chętnie. Nie ma już tego, że sobie na przykład od czasu do czasu wchodziłem poprzeglądać płyty czy książki. Po prostu nie mam ochoty.

sobrus 30.05.2009 21:27

Dla mnie wygląd serwisu nie ma wielkiego znaczenia. Ważne żeby działał. Promowane przedmioty schrzanili, ale akurat ja prawie nic nie sprzedaje..

Ale skoro nie allegro to co polecasz?
Bo nie za bardzo widzę alternatywę.
Właśnie kupiłem 16 nożyków do Mach3 - w sklepie wydałbym majątek :sciana:

przykłady można mnożyć

Wiem że może sklepowe są "oryginalniejsze", ale te allegrowe też są nie do zajechania (w porównaniu z jednorazówką). A przecież nie można sie golić pół roku jednym :szczerb:

andrzejj9 30.05.2009 18:25

Już myślałem, że wyczytałem sposób na ten nowy wygląd Allegro, ale niestety nie do końca:

http://aukcje.onet.pl/

Wszedłem, zacząłem przeglądać i.. rewelacja :) Znowu da się normalnie te strony przeglądać. Niestety szybko się okazało, że menu użytkownika, chociaż lepsze, jest już uporządkowane w nowy, "lepszy" sposób, a poza tym nie ma tutaj wszystkich aukcji ze zwykłego Allegro. Szkoda.. przez chwilę myślałem, że wrócę do wizyt na tej stronie.

Tymczasem powoli rezygnuję z korzystania z tego serwisu, po prostu przestało być to dla mnie przyjemnością i jak czytam różne wypowiedzi widzę, że nie jestem odosobniony:

Cytat:

Allegro juz pewnie wie, ze tylu niezadowolonych klientow przeklada sie na sprzedaz. W moim przypadku wygladalo to tak, ze z nudow wchodzilo sie poszkukać "okazji" ale od kiedy wprowadzili nowy wyglad zostalem uleczony. Jak nie mam potrzeby to tu nie zagladam i nie wydaje niepotrzebnie pieniedzy.
http://www.allegro.pl/phorum/read.ph...1161#href35155

Poza tym jak widzę są również bardziej wymierne efekty zmian - spadek ilości aukcji, czy - choć to było oczywiste - spadek ilości aukcji promowanych:

Cytat:

A promowanych dalej nie widać bez przewijania strony. Nie muszę chyba dodawać, że to problem dotyczący 99% ludzi a ja nie zamierzam zrobić nic żeby się dostosować do allegro. Wcześniej nie musiałem to i teraz nie muszę.

Dzisiaj promowanych aukcji było 898. Jeszcze 17 maja było 1079. Przy założeniu takiego samego poziomu jak 17 maja to tylko dzisiaj allegro nie zarobiło 17919zł. Przy założeniu takiego dziennego poziomu strat, to w ciągu roku allegro nie zarobi 6540435 zł + prowizje od sprzedanych przedmiotów promowanych. Może to sobie doliczą do ceny tego layoutu? To będzie wyjątkowo droga grafika.
Ciekawi mnie, czy jednak ktoś w Allegro śledzi to wszystko i może wyciągnie jakieś wnioski. A jeśli nie, to mam nadzieję, że powstanie jednak nowy serwis o funkcjonalności starego Allegro.

sobrus 15.05.2009 07:30

A może design ma wytrzymać kolejne 5 lat, i już go przystosowali do trybu Fuller-True-Real-HD?

ed hunter 14.05.2009 21:39

Może ten grafik ślepawy z lekka? :blink: :szczerb:

Berion 14.05.2009 20:15

Ja tam siedzę na standardowej 1280x800 i mieści się wszystko. Niepodoba mi się jednak gigantomania ichniego grafika. ;]

jesi 14.05.2009 19:41

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1022901)
[...] był wygodniejszy i mniej oczo***ny.

Popieram. W zasadzie dla większości osób wypowiadających się w tej kwestii o to głównie chodzi. Bardzo to wali po oczach teraz. Druga sprawa ta wielkość wszystkiego, może przystosowali to do rozdziałki fullhd, nie mam takiej i nie wiem jak to wygląda, ale może bardziej znośnie.

Berion 14.05.2009 19:27

Nowy lay jest zbyt casualowy jak na mój... i chyba nie tylko mój gust. Owszem, przyzwyczaiłem się do starego, również ohydnego i przestarzałego w swej formie, ALE... był wygodniejszy i mniej oczo***ny.

Smartek 14.05.2009 17:18

Robimy cdregro? ;-)

sobrus 14.05.2009 15:05

Zdecydowanie lepszy. Jaśniejszy, czytelniejszy. Nie trzeba przewijać. To co ważne jest na środku.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:36.