![]() |
Niektórzy sprzedawcy nie ufają tej funkcji, ja kupowałem konto rapidshare na 365 dni, to pomimo skorzystania z Płacę z Allegro, musiałem czekać aż mu zaksięgują kasę na koncie (stwierdził, że nie ufa tej funkcji)
|
Coraz częściej korzystam z Płace z Allegro i wciaż jestem zadowolony. Z punktu widzenia kupującego to same zalety!
Oszczędność czasu i pracy jest duża zwłaszcza jeśli mamy kilka przedmiotów. Płatności są przejrzyste i Allegro o wszyskim wie (sprzedawca nie wykpi sie ze nie dostał kaski). Automatycznie wypełnia sie formularz dostawy (niektórzy wymagają jego wypełnienia) a sama wysyłka moze być o 1 dzień szybsza, gdyż nie czeka sie na przelewy międzybankowe. Mam nadzieje ze poprawią ją z punktu widzenia sprzedawcy, natomiast to czy Allegro ma z tego jakiś zysk zupełnie mnie nie obchodzi. |
Cytat:
Taki ubogi PayPal :-). |
o dzięki wielkie.
Niestety jeżeli liczy sie data wykonania płatności to chyba juz 45 minęło. Oczywiście sprawdze, ale paczka szła z miesiąc doszła jakieś 2 tygodnie temu. (w międzyczasie jak szła zregenrowałem moją starą baterię przy pomocy żarówki 12V i działa prawie jak nowa). To nic, 50zł nie majątek a juz wiem co robić na przyszłość. Może ktoś potrzebuje baterii do XDA Atom ? ;) |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Jeśli minęło 45 dni, to pozostaje Ci liczyć na dobrą wolę sprzedawcy. Jeśli nie minęło, to czym prędzej zgłoś do paypala i otwórz dysputę. Każda transakcja przeprowadzona przez paypal jest ubezpieczona od takich sytuacji, i paypal gwarantuje zwrot kosztów, o ile kupujący się trzyma procedury. Zaczyna się od tego (to na stronie MyEbay): Załącznik 54812 Potem login do paypala i wypełnienie zgłoszenia o niezgodności towaru z umową. Paypal będzie informował o kolejnych możliwych krokach oraz przypomni o najpóźniejszej dacie przekształcenia zgłoszenia w żądanie zwrotu pieniędzy. Na prawie 500 dokonanych zakupów procedurę tę uruchamiałem raptem kilka razy - nigdy nie było problemu z odzyskaniem zapłaconej kwoty. |
sobrus,
Poczta Polska wszędzie donosi :) Wysłałem paczkę do Czeczenii i doszła. Tyle, że drogo: za 15 kg ok. 230 zł. |
No coż zmiany mogą nam sie podobać albo nie.
Allegro to nie instytucja charytatywna i musi zarabiać. Nikt nie zmusza do korzystania z serwisu. Jeżeli podpadną użytkownikom za bardzo ktoś zajmie ich miejsce, bo przyroda próżni nie lubi. Jeżeli chcą zarabiać przez lokaty overnight - w sumie mi to nie przeszkadza tak strasznie bo my za to nie płacimy. Szkoda że PzA to wrzód na tyłku dla sprzedającego, ale może to kiedyś poprawia. Z mojego punktu widzenia wszystko wyglądało pięknie - wpłaty dochodziły szybko i pewnie. Szkoda ze nie poinformowano mnie że to wpłata na wirtualne konto PzA a nie konto bankowe. Ale nikt nie robił mi z tego tytułu problemu, a klika aukcji juz przez PzA załatwiłem. Jeżeli usługa będzie płatna przestane z niej pewnie korzystać, ostatecznie wykonanie przelewu w np. mBanku to i tak pestka w porównaniu do pójścia do placówki w centrum miasta :) Co do Ebay to juz jeden zakup na nim mam. Problemu większego nie było, PayPal działał jak należy a przesyłka z HongKongu była darmowa. Niestety przesłano mi baterie nie do tego modelu telefonu co chciałem (niezgodnie z aukcją). Towar warty 50zł chyba nie warto mi tego odsyłać... Nie wiem czy jest nawet sens zgłaszać to do sprzedawcy, bo przeciez Pocztą Polską mu tego nie odeśle. A jak nie odeśle pieniędzy nie zwróci. Jou, może masz jakiś pomysł? Może następnym razem będzie lepiej. |
No nie mówcie, że tylko ja jestem uszczęśliwiany na siłę...
Chciałem na szybko sprawdzić na drugim komputerze, ale: http://img714.imageshack.us/img714/5...rd01kpv.th.jpg Może to i lepiej... |
andrzejj9 zapewne jest za NAT, czyli współdzieli IP z wieloma innymi (kablówka?), a Wy może neo?
Obrazki pojawiają się losowo, niekoniecznie zawsze będą w tym samym miejscu. Allegro wprowadza CAPTCHA aby chronić się przed automatami. A po co się chronić: - admini mówią, że dla bezpieczeństwa usera - bujają :) - może źle napisane boty zżerają im transfer czy zasoby - może chcą wykosić nieautoryzowane boty, a po co: bo może chcą zmusić do swojego API, może chcą sami zarobić na narzędziach - może spam leci przez "Zadaj pytanie.." - chociaż ja nigdy nie dostałem - może planują wprowadzić reklamy do CAPTCHA i badają userów :) Ogólnie istnieją bardziej finezyjne metody niż CAPTCHA, ale jednak przy takim ruchu trudno krytykować adminów, może mają swoje powody, że ich nie wprowadzają. A może są lenie. |
No właśnie, ja też nie mam nic takiego... :blink:
|
Zalogowałem się przed chwilą z ciekawości, dodałem też na próbę aukcję do obserwowanych i nie pojawił mi się żaden kod do przepisania...
|
Dokładnie..
Na cholerę to przy logowaniu to nie jestem w stanie zrozumieć.. Przy rejestracji w porządku, ale logowanie..?? |
Cytat:
|
Ale raczej nie kłóci się z regulaminem.
Sprzedający ma prawo wybrać sposób płatności i dostawy, który mu najbardziej odpowiada. Tym samym, nawet jeśli nie może nie zaznaczyć opcji PzA, zawsze może w opisie aukcji lub dodatkowych informacjach na temat dostawy napisać, że nie zgadza się na taką realizację płatności. Tak to przynajmniej widzę i widzę też, że będę musiał taką formułkę sam dodawać. Zwłaszcza, że właśnie czekam na przedłużającą się wpłatę i chyba będę musiał sprawdzić, czy przypadkiem nie została właśnie w taki sposób wniesiona.. ----- EDIT Kolejna zmiana... W Allegro chyba zaczęli pracować ludzie mający duże udziały w Ebay'u lub innym konkurencie.. Nie chce mi się nawet komentować kolejnego 'usprawnienia', bo i każdy zauważy, jak będzie się chciał zalogować. Dla mnie przykładowe dodanie aukcji do obserwowanych, co próbowałem zrobić przed chwilą, z trwającego ułamek sekundy kliknięcia dwoma przyciskami (Opera), stało się wpisywaniem durnych, często niewyraźnie wyświetlonych kodów.. To jak z tą sensowną konkurencją..? |
no bo to by się kłóciło z tym, że PzA jest automatycznie zaznaczane ...
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:49. |