Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nowe Allegro (allegro ;-) ) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nowe-allegro-allegro-82370/)

mgit 14.06.2010 13:25

Niektórzy sprzedawcy nie ufają tej funkcji, ja kupowałem konto rapidshare na 365 dni, to pomimo skorzystania z Płacę z Allegro, musiałem czekać aż mu zaksięgują kasę na koncie (stwierdził, że nie ufa tej funkcji)

sobrus 14.06.2010 12:42

Coraz częściej korzystam z Płace z Allegro i wciaż jestem zadowolony. Z punktu widzenia kupującego to same zalety!
Oszczędność czasu i pracy jest duża zwłaszcza jeśli mamy kilka przedmiotów.
Płatności są przejrzyste i Allegro o wszyskim wie (sprzedawca nie wykpi sie ze nie dostał kaski).
Automatycznie wypełnia sie formularz dostawy (niektórzy wymagają jego wypełnienia) a sama wysyłka moze być o 1 dzień szybsza, gdyż nie czeka sie na przelewy międzybankowe.

Mam nadzieje ze poprawią ją z punktu widzenia sprzedawcy, natomiast to czy Allegro ma z tego jakiś zysk zupełnie mnie nie obchodzi.

Smartek 24.05.2010 13:28

Cytat:

Jeżeli usługa będzie płatna przestane z niej pewnie korzystać, ostatecznie wykonanie przelewu w np. mBanku to i tak pestka w porównaniu do pójścia do placówki w centrum miasta
Płatna nie będzie, bo już była i nazywała się "Płatności Allegro". Celowo zmieniona nazwę na "Płacę z Allegro" i zrobiono ją za free, żeby spopularyzować taką metodę płatności.
Taki ubogi PayPal :-).

sobrus 20.05.2010 12:52

o dzięki wielkie.
Niestety jeżeli liczy sie data wykonania płatności to chyba juz 45 minęło.
Oczywiście sprawdze, ale paczka szła z miesiąc doszła jakieś 2 tygodnie temu.

(w międzyczasie jak szła zregenrowałem moją starą baterię przy pomocy żarówki 12V i działa prawie jak nowa).

To nic, 50zł nie majątek a juz wiem co robić na przyszłość.
Może ktoś potrzebuje baterii do XDA Atom ? ;)

joujoujou 20.05.2010 11:51

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1098597)
[...]
Jou, może masz jakiś pomysł?

[...]

Mam.

Jeśli minęło 45 dni, to pozostaje Ci liczyć na dobrą wolę sprzedawcy.

Jeśli nie minęło, to czym prędzej zgłoś do paypala i otwórz dysputę. Każda transakcja przeprowadzona przez paypal jest ubezpieczona od takich sytuacji, i paypal gwarantuje zwrot kosztów, o ile kupujący się trzyma procedury.

Zaczyna się od tego (to na stronie MyEbay): Załącznik 54812

Potem login do paypala i wypełnienie zgłoszenia o niezgodności towaru z umową. Paypal będzie informował o kolejnych możliwych krokach oraz przypomni o najpóźniejszej dacie przekształcenia zgłoszenia w żądanie zwrotu pieniędzy.

Na prawie 500 dokonanych zakupów procedurę tę uruchamiałem raptem kilka razy - nigdy nie było problemu z odzyskaniem zapłaconej kwoty.

pali 20.05.2010 10:54

sobrus,
Poczta Polska wszędzie donosi :) Wysłałem paczkę do Czeczenii i doszła. Tyle, że drogo: za 15 kg ok. 230 zł.

sobrus 20.05.2010 08:10

No coż zmiany mogą nam sie podobać albo nie.
Allegro to nie instytucja charytatywna i musi zarabiać.
Nikt nie zmusza do korzystania z serwisu.

Jeżeli podpadną użytkownikom za bardzo ktoś zajmie ich miejsce, bo przyroda próżni nie lubi.

Jeżeli chcą zarabiać przez lokaty overnight - w sumie mi to nie przeszkadza tak strasznie bo my za to nie płacimy. Szkoda że PzA to wrzód na tyłku dla sprzedającego, ale może to kiedyś poprawia.

Z mojego punktu widzenia wszystko wyglądało pięknie - wpłaty dochodziły szybko i pewnie. Szkoda ze nie poinformowano mnie że to wpłata na wirtualne konto PzA a nie konto bankowe. Ale nikt nie robił mi z tego tytułu problemu, a klika aukcji juz przez PzA załatwiłem.

Jeżeli usługa będzie płatna przestane z niej pewnie korzystać, ostatecznie wykonanie przelewu w np. mBanku to i tak pestka w porównaniu do pójścia do placówki w centrum miasta :)

Co do Ebay to juz jeden zakup na nim mam. Problemu większego nie było, PayPal działał jak należy a przesyłka z HongKongu była darmowa.
Niestety przesłano mi baterie nie do tego modelu telefonu co chciałem (niezgodnie z aukcją). Towar warty 50zł chyba nie warto mi tego odsyłać...
Nie wiem czy jest nawet sens zgłaszać to do sprzedawcy, bo przeciez Pocztą Polską mu tego nie odeśle. A jak nie odeśle pieniędzy nie zwróci.
Jou, może masz jakiś pomysł?

Może następnym razem będzie lepiej.

andrzejj9 20.05.2010 05:59

No nie mówcie, że tylko ja jestem uszczęśliwiany na siłę...

Chciałem na szybko sprawdzić na drugim komputerze, ale:

http://img714.imageshack.us/img714/5...rd01kpv.th.jpg

Może to i lepiej...

pali 19.05.2010 23:02

andrzejj9 zapewne jest za NAT, czyli współdzieli IP z wieloma innymi (kablówka?), a Wy może neo?
Obrazki pojawiają się losowo, niekoniecznie zawsze będą w tym samym miejscu.

Allegro wprowadza CAPTCHA aby chronić się przed automatami. A po co się chronić:
- admini mówią, że dla bezpieczeństwa usera - bujają :)
- może źle napisane boty zżerają im transfer czy zasoby
- może chcą wykosić nieautoryzowane boty, a po co: bo może chcą zmusić do swojego API, może chcą sami zarobić na narzędziach
- może spam leci przez "Zadaj pytanie.." - chociaż ja nigdy nie dostałem
- może planują wprowadzić reklamy do CAPTCHA i badają userów :)

Ogólnie istnieją bardziej finezyjne metody niż CAPTCHA, ale jednak przy takim ruchu trudno krytykować adminów, może mają swoje powody, że ich nie wprowadzają. A może są lenie.

ed hunter 19.05.2010 22:34

No właśnie, ja też nie mam nic takiego... :blink:

Jarson 19.05.2010 22:33

Zalogowałem się przed chwilą z ciekawości, dodałem też na próbę aukcję do obserwowanych i nie pojawił mi się żaden kod do przepisania...

andrzejj9 19.05.2010 22:17

Dokładnie..

Na cholerę to przy logowaniu to nie jestem w stanie zrozumieć.. Przy rejestracji w porządku, ale logowanie..??

pali 19.05.2010 21:32

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1098516)
(...) Dla mnie przykładowe dodanie aukcji do obserwowanych, co próbowałem zrobić przed chwilą, z trwającego ułamek sekundy kliknięcia dwoma przyciskami (Opera), stało się wpisywaniem durnych, często niewyraźnie wyświetlonych kodów..

CAPTCHA wyskakuje, tak?

andrzejj9 19.05.2010 18:45

Ale raczej nie kłóci się z regulaminem.

Sprzedający ma prawo wybrać sposób płatności i dostawy, który mu najbardziej odpowiada. Tym samym, nawet jeśli nie może nie zaznaczyć opcji PzA, zawsze może w opisie aukcji lub dodatkowych informacjach na temat dostawy napisać, że nie zgadza się na taką realizację płatności. Tak to przynajmniej widzę i widzę też, że będę musiał taką formułkę sam dodawać. Zwłaszcza, że właśnie czekam na przedłużającą się wpłatę i chyba będę musiał sprawdzić, czy przypadkiem nie została właśnie w taki sposób wniesiona..

-----
EDIT

Kolejna zmiana...

W Allegro chyba zaczęli pracować ludzie mający duże udziały w Ebay'u lub innym konkurencie.. Nie chce mi się nawet komentować kolejnego 'usprawnienia', bo i każdy zauważy, jak będzie się chciał zalogować. Dla mnie przykładowe dodanie aukcji do obserwowanych, co próbowałem zrobić przed chwilą, z trwającego ułamek sekundy kliknięcia dwoma przyciskami (Opera), stało się wpisywaniem durnych, często niewyraźnie wyświetlonych kodów..

To jak z tą sensowną konkurencją..?

Oktawian89 19.05.2010 18:37

no bo to by się kłóciło z tym, że PzA jest automatycznie zaznaczane ...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:49.