![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
no tak Warszawa jak zwykle najdroższa...
![]() samochód z ABS, przy letnich oponach na śniegu nie zahamuje wcale, wiem bo sprawdzałem - koszmarne uczucie jak ABS stuka i puszcza koła a nic się nie da zrobić. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Osobiście też tyle płacę - skubańcy mogli by chociaz koła w tej cenie wymyć - kiedyś tak robili. Są oczywiście i po 40, ale w końcu liczy się warsztat a nie zawszelką cene pieniądze Na kormoranach co prawa nie jeździłem, lecz na dębicach frigo, teraz od 3 lat(przekroczyłem już półmetek )na pirelli - aż się ździwić można jak zimowa opona może być cicha i skuteczna zarazemedir A swoją drogą to fajnie musi się jeździć 4x4 - jeszcze takiego nie prowadziłem , jedynie jak robiłem prawko to prowadziłem takie coś (6x6) 8 ) star 266
Ostatnio zmieniany przez prometeusz : 24.10.2005 o godz. 09:28 |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Cytat:
), więc jest co oglądać.
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
wlasnie dlatego nie trawie abs jak i innych kontroli trakcji, podobnie jak moja mama
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 18.06.2002
![]() |
Cytat:
W prywatnym samochodzie nie posiadam ABS'u, nie wspominając o innych wspomagaczach, ale jeżdżąc służbowymi samochodami (Renault Megane), gdzie są to wersje tzw. full wypas, czuję się o wiele lepiej, a i czuć, że ta elektronika działa i pomaga w prowadzeniu samochodu. Ze dwa razy miałem sytuację, że te wspomagacze wyratowały mnie od stłuczki.A to, że w specyficznych warunkach wspomagacze mogą działać na niekorzyść... cóż, przeciwnicy pasów też twierdzą, że niekiedy mogą się przyczynić do śmierci podróżujących, ale należy pamiętać, że pewnie w 98% ratują życie. Tak samo jest z elektroniką, gdzie w zdecydowanej większości pomaga. |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ZnakJaworznickiegoBikera
Cytat:
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
U nas prawie wszyscy myślą, że są najlepszymi kierowcami i ABS oraz inne wynalazki są zbędne, ponieważ posiadają ponadprzeciętne umiejętności prowadzenia samochodu. Ilość przejechanych kilometrów nie świadczy tak do końca o umiejętnościach, bo gdzie przeciętny kierowca miał je nabyć? Sytuacje ekstremalne mają rzadko miejsce, a w szkołach jazdy nie uczą, jak się zachować np. w razie poślizgu, na oblodzonej drodze etc.O dobrych umiejętnościach mogą mówić kierowcy biorący udział w rajdach, a i oni niekiedy popełniają błędy i powodują wypadki. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
z ABSem tez trzeba umiec jezdzic, w deszczu jest IMHO niezmiernie przydatny, zima kwestia dyskusyjna
co do zimowek nie piszcie, ze sa nieprzydatne nie wierze, ze jezdzicie tylko po drogach miejskich ja jak zmienilem opony na zimowki to nie moglem uwierzyc, ze samochod moze sie tak prowadzic przeciez letnie w temp. zblizonych do zera czy nizszych sa diabelnie twarde, szkoda niszczyc gume i po lodzie to sie sunie jak bobslejem mnie do zimowek nikt przekonywac nie musi, jak ktos lubi niech sie meczy na letnich, moze wjedzie i moze przejedzie, ale czy warto tak sie trudzic i stresowac (?)
|
|
|
#10 |
|
ZnakJaworznickiegoBikera
ale ja nie mowie ze jestem bogiem kierownicy tylko nie jezdze w ten sposob zeby mi to wszystko bylo potrzebne, nie mam tylnionapedowego auta zeby mi jakakolwiek kontrola trakcji byla potrzebna, abs jest dobry jak ktos nie umie sie obejsc bez niego
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ZnakJaworznickiegoBikera
ja sie staram w ziemie tak czesto jak tylko moge jechac na osniezony i zlodowacialy plac i cwiczyc
to nie zaszkodzi a moze tylko pomoc bo jak mowisz nie znamy dnia ani godziny
|
|
|
|
|
#13 |
|
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
Ja też polecam zimówki na zimę ale full komplet. 2 lata temu "posłuchałem" ze starszą "doświadczonego kierowcy" i ja mający dopiero 1/2 roku prawko jadąc drogą nie za szybko (ok 50-60 km/h) zacząłem wyprzedzać przód. Z sukcesem (180 stopni). Z tyłu all season (po 2 sezonach) zimówki z przodu <nówka> (Skoda Felicia 1.3) Szczęściem nic nie jechało i auto zatrzymało się na zaspie (właściwie oparło) i mogłem jechać dalej (już 30 km/h) z sercem walącym jak młotem. Tylko lakier zarysowany i nic poza tym. Starsza też miała parę podobnych sytuacji. Na czterech fura jest zdecydowanie dłużej neutralna. I mają jeszcze jedną zaletę. Chodzi mi tu o koleiny śniegowe. Dzięki temu że są one węższe niż allseason masz większą możliwość manewru jadąc wewnątrz nich. (Jak ktoś kiedyś mijał się z tirem na drodze III kolejności odśnieżania to wie o czym mówię)
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
generalnie taka jest zasada im węższa opona lepiej przecina śnieg
Czyli na lodzie jest to totalnie bez znaczenia i mocno ubitym śniegu. W naszych warunkach raczej bardziej się sprawdzają normalnej wielkości bądź szersze nawet jak się da założyć. Z węższych bo taki miałem dębice tylko kilka razy skożystałemw 100% mam od razu pod górkę z domu na dł ok 200m, a i kąt jest dośc mocny - gdzieś 30stopni na pewno. ( świerzy śnieg) Muszę więc odśnieżać naszczęście razem z sąsiadami. I jak miałem dębice to bez odśnieżanie mogłem wyjeżdżać śnieg sięgał do zderzaka - spód auta lekko go gładził. Na pirelli moge o tym zapomnieć - normalna szerokość
|
|
![]() |
| Tagi |
| opony, opony zimowe, wybor opon |
|
|