Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ortografia (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ortografia-43928/)

epol 30.12.2004 13:35

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
jest to objaw ogarniającego 'ah te dzisiejszą' młodzież lenistwa, olewatorstwa, tumiwisizmu i zupełnego braku chęci pracy nad sobą - dziś 'cool' jest bycie głupim...

Swiete slowa :spoko:

Mlodziez w moim wieku i mlodsza woli teraz olewac wszystko, bo przeciez moze zalozyc dres...

mr_spock 30.12.2004 13:41

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
...
błędy ortograficzne trzeba tępić! w szkołach tego nie uczą, bo albo nie mogą albo nie umieją, a gdzieś trzeba, bo jak bez takich podstaw móc stać się wartościowym dla społeczeństwa człowiekiem?
...

no, az strach sie bac.
niepelnosprawnych i robiacych bledy wyslijmy do pieca, zeby sie nie mnozyli

albo niech lepiej rodzice utopia dzieciaka w wiadrze, bo nic z niego nie bedzie

Teraz z modzie nie jest bydzie cool, tylko radykalizm

.::piotrek::. 30.12.2004 13:43

Sid dobrze mowi ja mam 15 lat i bledow nie robie zbytnio, a kazdy ma chyba w domu slownik ortograficzny, albo chociazskopiowac do worda tekst jesli juz sie nie ma slownika i nie mowic ciagle ze ma sie ta dyslekcje, lub jak kto woli dysortografie, bo to sie juz nudne robi ;p

andrzejj9 30.12.2004 14:24

Cytat:

Napisany przez .::piotrek::.
Sid dobrze mowi ja mam 15 lat i bledow nie robie zbytnio, a kazdy ma chyba w domu slownik ortograficzny, albo chociazskopiowac do worda tekst jesli juz sie nie ma slownika i nie mowic ciagle ze ma sie ta dyslekcje, lub jak kto woli dysortografie, bo to sie juz nudne robi ;p

Na dobry początek warto by rzeczywiście poczytać trochę książek. Każdy z nas jest w pewnym stopniu wzrokowcem, a podczas czytania niektóre rzeczy po prostu automatycznie się zapamiętuje.

.::piotrek::. 30.12.2004 14:35

Ja jak mam czas to sobie czytam troche ksiazek (Wiedzmin, Wladca Pierscieni itp.) i wlasnie duzo pamietam przy pisaniu, bo niektore wyrazy to tak jakos dziwnie wygladaja, gdy sie je blednie zapisze ;p

epol 30.12.2004 14:42

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
... a podczas czytania niektóre rzeczy po prostu automatycznie się zapamiętuje.

No i niestety zapamietujemy takze bledy popelniane tu na forum ((

Weron 30.12.2004 14:50

Cytat:

Napisany przez epol
No i niestety zapamietujemy takze bledy popelniane tu na forum ((

Co prawda malo bledow robie ortograficznych.
Ale czasami to sie zastanawiam nad jakims prostym wyrazem.Glownie przez czytanie wypowiedzi, ktore zawieraja bledy.
A takie niestety sa na forum.Wiec tutaj przyznaje racje.
Poza tym uwazam, ze osoba ,ktora legitymuje sie egzaminem panstwowym takich bledow nie powinna robic lub robic ich bardzo malo.

andrzejj9 30.12.2004 14:52

Cytat:

Ja jak mam czas to sobie czytam troche ksiazek (Wiedzmin, Wladca Pierscieni itp.) i wlasnie duzo pamietam przy pisaniu, bo niektore wyrazy to tak jakos dziwnie wygladaja, gdy sie je blednie zapisze ;p

muwiż, rze niekture wyrazy dziwnie wyglondają jak sie je źle napisze... co maż na myśli? ;)

@ Epol - niestety dokładnie tak jest

Burak_PL 30.12.2004 15:00

Cytat:

wyrazy to tak jakos dziwnie wygladaja, gdy sie je blednie zapisze ;p

święta prawda !!!!!!!!!!

-Sid-The-Rat=> 30.12.2004 15:05

teraz nie mówi się trendy - teraz jest 'zen' [ploteczka z wielkiego świata, oni tam naprawdę nie mają innych problemów :/]

tak, pamiętam ten błąd - drugi to było spojżenie... też boli :) ale troche pociesza mnie to że pisałem tak cały czas.. czyli konsekwencja, ale już tego nie robię

dzisiejsza młodzież założy dres.. tą można olać, będą tak biedni i słabi że na kształt kraju nie wpłyną - gorzej z tymi co postanowią iść w górę nie mając takich podstaw - a nie oszukujmy się, umiejętność poprawnego pisania wynosi się z domu, wraz z innymi wartościami: szacunkiem dla innych, poczuciem odpowiedzialności, dbaniem nie tylko o siebie - skąd młody człowiek ma czerpać te wzorce skoro w domu rodziców nigdy nie ma a książki są passe? efekty - widać czasem na forum... wyobrazić sobie co będzie jak jeden taki guru z drugim guru zostanie politykiem nie jest trudno...

umiejętność logicznego myślenia? w zaniku.. wiecie jak teraz dzieci piszą wypracowania? www.google.pl... i chyba szerszy komentarz jest zbędny.. jak mają się nauczyć logicznego myślenia i artykułowania swoich 'przemyśleń' skoro wystarczy przepisać ściągniętą pracę?

zostaje się cieszyć, że są jeszcze ludzie zwracający na to uwagę - choć np. żeby wytępić to zjawisko na tym forum trzeba zdecydowanie więcej stanowczości i małopopularnych działań - choćby przykładnego objechania lusera który jak WIELKISZU chyba na wszystkich lekcjach polskiego był chory... bez tego nie będzie problemu, przecież wszyscy jego koledzy piszą tak samo, to skąd on ma wiedzieć, że problem jest i to poważny?

epol 30.12.2004 15:08

Cytat:

Napisany przez Weron
Co prawda malo bledow robie ortograficznych.
Ale czasami to sie zastanawiam nad jakims prostym wyrazem.Glownie przez czytanie wypowiedzi, ktore zawieraja bledy.
A takie niestety sa na forum.Wiec tutaj przyznaje racje.
Poza tym uwazam, ze osoba ,ktora legitymuje sie egzaminem panstwowym takich bledow nie powinna robic lub robic ich bardzo malo.

Mam podobnie. Tez zdarza mi sie myslec nad tym jak sie pisze jakis prosty wyraz, a nawet zdarzalo mi sie, ze specjalnie zagladalem do slownika przez to :blee:

andrzejj9 30.12.2004 15:30

Cytat:

Napisany przez epol
Mam podobnie. Tez zdarza mi sie myslec nad tym jak sie pisze jakis prosty wyraz, a nawet zdarzalo mi sie, ze specjalnie zagladalem do slownika przez to :blee:

Wiesz, ważne, że chciało Ci się do tego słownika zajrzeć. Niestety większości osób się nie chce...

.::piotrek::. 30.12.2004 17:41

Ja moj slowniczek mam zawsze w zasiegu reki, chociaz rzadko z niego korzystam to ogolnie malo bledow robie ;p

Burak_PL 30.12.2004 19:00

Cytat:

Ja moj slowniczek mam zawsze w zasiegu reki, chociaz rzadko z niego korzystam to ogolnie malo bledow robie ;p

nie zawsze siechce korzystać ze słownika

no ja tesh zazwyczaj malo blenduf robie jak pise na foróm ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:46.