![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#31 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Te jabłka to smutna rzecz - cholera, tych odmian które najbardziej lubiłem w dzieciństwie już nie ma...
Ale czemu się dziwić - dziś sadownictwo podlega tym samym zasadom, co uprawa i chów zwierząt - ma być tanio i wydajnie. A drugi ogromny problem to zmniejszająca się ilość prywatnych, przydomowych sadów. Mieszkam przecież na Lubelszczyźnie, to nie Mazowieckie i okolice Grójca. A mimo wszystko jak się dziś czasem wybiorę na spacer czy wycieczkę rowerową po okolicy, to widzę przepaść w porównaniu z tym, co było 15-20 lat temu. Już nie o to chodzi, żeby każdy człowiek miał stadko kur biegających po podwórku i dwie świnie w chlewie, ale te parę drzew owocowych to w moim mniemaniu sama korzyść, a drzewa ani nie wydrapują trawy, ani nie śmierdzą na kilometr, jak zwierzęta hodowlane. A na moje oko to we wspomnianym okresie czasu ilość drzew owocowych w okolicy spadła o jakieś - przynajmniej - 40-50%. Iglaki za to są. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#32 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak ktoś hoduje mniejsze ilości, to dla siebie i sam to wpierdziela + rodzina 'w mieście'. To, co zostanie to idzie na sprzedaż. Tak jest u mojego teścia, który kilka świń ma, ale w większości to sami je pochłaniają, jak za dużo to dopiero jedzie sprzedać żywego świniaka.
A co z wołowiną? Kiedyś jedliśmy wołowe często. Teraz co? Cała wołowina idzie w pi...u na zachód a u nas dobre wołowe trzy dychy. Polacy wpier..ją świnie karmione cholera wie czym i kurczaki na sterydach, sól wypadową itp. A przejmują się, czy zżerają teflon z patelni. Zastanówcie się co na niej smażycie. ![]() Drzewka owocowe mamy. Wiśnie, jabłka i brzoskwinie. Po dwa. Poza tym agrest i czarna porzeczka. Nie pryskane wiśnie - połowa poszła do śmietnika. Z porzeczek małżowina zrobiła soki a z resztek dżemy. Super jej wyszło. Ale do tego trzeba mieć trochę terenu i przy tym chodzić. Ja nie należę do tych, którzy grzebią w ziemi i patrzą czy mszyce łażą po drzewach. Wolę czasem zamiast jabłek zjeść winogrona czy arbuza. ![]() Ostatnio zmieniany przez Kris : 20.07.2013 o godz. 16:07 |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
Forumator
Data rejestracji: 24.01.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Znam osoby, które w obcym otoczeniu potrafią się zamkiem przyciąć. I to na trzeźwo, a co dopiero po kilku piwach. Zawsze pozostaje opcja c), czyli spodnie dresowe. ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Gorących ceramicznych patelni nie wsadzamy pod kran, bo je trafia szlak i zaczyna do nich przywierać. Moja ceramiczna zaliczy jeszcze dzisiaj wór, bo sobie teflonową w Biedronce kupiłem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
![]() |
ostatnio wyposażyłam się w ceramiczną, ale przyznam, że chyba już za bardzo przyzwyczaiłam się do teflonowych, że te ceramiczne mnie nie powalają
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.05.2013
![]() |
W Makro kupiłem dwie takie ciężkie jak cholera, chyba ze 3 kg każda, stalowe, jedna gładka, druga ryflowana, jakiejś niemieckiej firmy. Rozgrzewają się długo.
Kosztowały sporo, parę setek - ale prawda jest taka, że żadne teflonowe wynalazki nie umywają się. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() |
![]() |
#39 |
![]() |
Dobre pytanie. Teflon - super, cacy, że nic nie przywiera, ale jednak z moich obserwacji wynika, że w większości nawet w profesjonalnych kuchniach (w restauracjach np.) stosuje się żeliwne i ceramiczne właśnie. W domu mam ze dwie patelnie ceramiczne i bardzo je sobie chwalę. Z teflonowymi trzeba się jednak obchodzić ostrożniej - łatwo zarysować, trzeba używać drewnianych łyżek itd.
Sumując: mam i jedne i drugie, ale jakoś pod względem praktycznego zastosowania wolę ceramiczne. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
![]() |
Zdecydowanie polecam ceramiczną, z mojego doświadczenia wynika, że jest trwalsza, teflon podczas używania się mocno zdziera i jest czynnikiem kancerogennym
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Czy my naprawdę żyjemy w tak chorym kraju...? | andrzejj9 | Off topic | 123 | 24.07.2015 20:56 |
LiteON LDV 411S - czy popsuta ? | hubio | Napędy optyczne DVD | 2 | 29.11.2003 21:56 |
Problem z nagrywaniem czy to moja wina | soften | Napędy optyczne CD | 2 | 14.09.2003 15:54 |
Zamiana czy dobra czy się opłaca | Piterniel | Napędy optyczne CD | 2 | 23.07.2003 21:35 |
Cool Edit czy WaveLab (remastering) | warzelnik | Napędy optyczne CD | 1 | 30.11.2002 18:13 |