Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Prosze o szybką pomoc !! - komputer nie chce startowac ! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/prosze-o-szybka-pomoc-komputer-nie-chce-startowac-17760/)

Laser 03.03.2003 17:53

- kurde troche namieszałem - jakos trza by moze te dwie dyskusje polaczyc

Gdzie jest jakis Mod ...;)

jasut 04.03.2003 04:34

Re: Re: Re: Prosze o szybką pomoc !! - komputer nie chce startowac !

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Mam MSI BX Master i WDC 80GB bez dodatkowego kontrolera uzywam tego na plycie - bios mam najnowszy.

Mozliwe ze MOBO jest winne ze mi sie na NTFS kaszani ??

Załatw gdzieś kontroler na jeden dzień i sprawdź. U mnie pomogło i teraz hula jak tralala:jupi:

-Sid-The-Rat=> 04.03.2003 06:22

nie skleje dyskusji - poniewaz posty uszereguja sie po dacie - co uczyni dyskusje calkowicie nieczytelna

Ormianin 04.03.2003 08:36

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
- kurde troche namieszałem - jakos trza by moze te dwie dyskusje polaczyc

Gdzie jest jakis Mod ...;)

Laser... dobrze Ci tutaj sugeruja... problem jaki powstaje wywoluje Twoja plyta glowna na BXie... ten stary kontroler nie radzi sobie z nowymi dyskami, poza tym nie wiem czy wiesz ale nowe Seagate nie maja juz wsparcia nizej czyli ATA-33, minimum ATA-66, FAT32 moze i obsluzy jakos ten dysk na Twoim kontrolerze od plyty, ale od NTFS zapomnij

masz do wyboru:

1. kupno dodatkowego kontrolera, nie jest to taka droga rzecz,
2. sprobowac podlaczyc tasme na ATA-66/100 ta ekranowana, moze da to jakis efekt
3. nowy bios do plyty? moze?
4. sformatowac dysk na innym, nowszym komputerze i gotowy przyniesc na Twoja plyte glowna, podlaczyc i prawo losu moze bedzie ok, bowiem sma winde 2000 nie ma co instalowac na FAT32 traci sie kupe opcji...

podobno mozna wylaczyc lub wlaczyc w opcjach biosu dysku obsluge dla ATA-33, ale do konca nie wiem... wszytskie nowe dyski jakie wychodza maja juz tylko wsparcie dla nowych trybow ATA... niestety, spotkalem sie juz z takimi przypadkami, ludzie wymieniali plyty lub dodawali kontrolery, aby wygodnie i poprawnie obsluzyc nowe dyski

pozdrawiam:)

Laser 04.03.2003 13:16

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
Laser... dobrze Ci tutaj sugeruja... problem jaki powstaje wywoluje Twoja plyta glowna na BXie... ten stary kontroler nie radzi sobie z nowymi dyskami, poza tym nie wiem czy wiesz ale nowe Seagate nie maja juz wsparcia nizej czyli ATA-33, minimum ATA-66, FAT32 moze i obsluzy jakos ten dysk na Twoim kontrolerze od plyty, ale od NTFS zapomnij

masz do wyboru:

1. kupno dodatkowego kontrolera, nie jest to taka droga rzecz,
2. sprobowac podlaczyc tasme na ATA-66/100 ta ekranowana, moze da to jakis efekt
3. nowy bios do plyty? moze?
4. sformatowac dysk na innym, nowszym komputerze i gotowy przyniesc na Twoja plyte glowna, podlaczyc i prawo losu moze bedzie ok, bowiem sma winde 2000 nie ma co instalowac na FAT32 traci sie kupe opcji...

podobno mozna wylaczyc lub wlaczyc w opcjach biosu dysku obsluge dla ATA-33, ale do konca nie wiem... wszytskie nowe dyski jakie wychodza maja juz tylko wsparcie dla nowych trybow ATA... niestety, spotkalem sie juz z takimi przypadkami, ludzie wymieniali plyty lub dodawali kontrolery, aby wygodnie i poprawnie obsluzyc nowe dyski

Witam !

No ok ale dlaczego Martin TP ma 80GB na NTFS'ie i TAKIEJ SAMEJ MOBO i nie ma problemów ??

PS: czy kontroler Promise ten TX 20 czy jak mu tam bedzie ok ?? - narazie powalcze jeszcze - moze cos sie uda.

Ormianin 04.03.2003 14:15

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

No ok ale dlaczego Martin TP ma 80GB na NTFS'ie i TAKIEJ SAMEJ MOBO i nie ma problemów ??

PS: czy kontroler Promise ten TX 20 czy jak mu tam bedzie ok ?? - narazie powalcze jeszcze - moze cos sie uda.

Niewykluczone ze Twoj dysk jest po prostu uszkodzony...
ja nie wiem jaka Martin ma plyte i dysk jaki... moze ma szczescie... a moze to inny dysk, moze ma uaktualniony bios... jego pytaj

Laser 04.03.2003 14:49

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
Niewykluczone ze Twoj dysk jest po prostu uszkodzony...
ja nie wiem jaka Martin ma plyte i dysk jaki... moze ma szczescie... a moze to inny dysk, moze ma uaktualniony bios... jego pytaj

Witam !

HDD jest na 100% sprawny - testowalem go wczoraj pogsem diagnostycznym od WDC.

Mozliwe ze ma szczescie - ale mam jeszcze pare rzeczy do sprawdzenia,

THX za sygestie

Martin_TP 04.03.2003 16:13

MAm ta sama plyte co Laser, trzy dyski:
- Western Digital 80 GB JB (8MB cache) - ten sam co Laser
- Seagate Barracuda IV 80GB
- Seagate Barracuda II 30GB
+ nagrywarka Plextor 4824TA
+ DVD Toshiba 1612
wszystkie na NTFS i ZERO problemow i smiga az sie patrzy. A to co mowisz ze komputer za slaby na Win2K to wierutna bzdrura!!! ^_^ :cisza:

Po drugi plyta ma wbudowny kontroler Promise dajacy UDMA/66, wiec tu nie ma mowy o jakims braku wydajnosci.. czy tez o tym ze BX nie wyrabia. Moj komp sobie wieloktroniej szybciej radzi z roznymi zadaniami niz kolegom na szybszych Duronach :)

Co do BIOS mamy ten sam z Laserem.. czyli najnowszy.

Makthom 04.03.2003 16:32

No, dobra, skoro płyta obsługuje ten dysk to jestem ciekaw czy przypadkiem nie podkręciłeś procesora, na BX robiąc to podkręcasz także pci, może Ci dysk nie wyrabia na tych częstotliwościach? Sprawdź to.

Martin_TP 04.03.2003 16:36

Laser nie ma podkreconego. Ja zas mam. A PCI wbrew pozormom nadal jest 33 MHz :P He he.. FSB mam podrzucona z 100 @ 133 Mhz :) BX rulez!

Laser 04.03.2003 16:38

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Laser nie ma podkreconego. Ja zas mam. A PCI wbrew pozormom nadal jest 33 MHz :P He he.. FSB mam podrzucona z 100 @ 133 Mhz :) BX rulez!
Witam !

Nic dodac nic ujać;)

Ormianin 04.03.2003 21:41

Cytat:

Martin_TP napisa***322;(a)
Widzisz i nie znasz sie...bo BX nigdy nie mial wsparcia na 133 MHz i byl pierwotnie przeznaczony na PII pracujace na 100 MHz, jedynie zwiekszono mu taktowanie po wypuszczeniu PIII i dostosowano do pracy na wyzszej czestostliwosci taktowania jak w tym przypadku 133 wrzucajac wiekszy podzielnik na AGP i magistrale PCI wraz z IDE... szybko sie jednak wycofala firma intel, mimo to nie dzialalo to jak powinno bowiem intel szybko wypuscil chipset i815, ktory prawidlowo juz obslugiwal magistrale 133 MHz...
sam napisales ze masz kontroler wbudowny kontroler Promise pracujacy na UDMA/66, a to zmienia postac rzeczy... czy Laser tez masz ten kontroler na plycie?
Poza tym dyski WDC z serii JB (8MB cache) maja dosc skomplikowana elektronike... trzeba na zworkach poprawnie ustawic tryb pracy dysku... master, slave... a jesli ma pracowac samodzielnie zworke wyciagnac calkowicie (puste maja zostac piny) albo dac na cable select (nie zawsze sie sprawdza)... jesli nie masz dobrego kontrolera a tylko ten na BXie czyli max ATA-33 to moga byc problemy z rozpoznawaniem dysku w trybach DMA lub calkowita niekompatybilnosc... objawia sie to dlugim bardzo rozpoznawianiem dysku przez bios komputera nawet do minuty.... jesli sie tak dzieje to juz sa problemy z kontrolerem...

> wiec tu nie ma mowy o jakims braku wydajnosci..
> czy tez o tym ze BX nie wyrabia. Moj komp sobie
> wieloktroniej szybciej radzi z roznymi zadaniami
> niz kolegom na szybszych Duronach

przepraszam do mnie pijesz? tak sie sklada ze mam jako takie doswiadczenie z poszczegolnymi konfiguracjami i tymi starszymi i nowymi... porownywanie czegos do durona jakiegos z jakas plyta glowna jest zupelnie niestosowne i glupie... bo nie wiem do czego dozysz w tej wypowiedzi... tyle na ten temat

pozdrawiam

Laser 04.03.2003 21:49

Witam !

OK

Zworke wyciagnałem zaraz jak go kupiłem - znam Caviarki jush koło 3 lat bo w szkole mamy jeszcze takie po 700MB i one jush miały tak ze jak sie wyciagnie zworke to HDD sie sam ustawia.

Mamy z Martinem identyczne MOBO z tym samym biosem i obydowje mamy HDD podpiete do kontrolera PROMISE UDMA 66 na MOBO.

Spróbuje moze włozyc te zworke - zwekszyc partycje i zainstalowac Win2k z innej CD moze mam jakas TREFNA ??

pobawie sie w piatek i w weekend - narazie zbieram wszelkie informacje

Aha HDD jest normalnie rozpoznawany przez kontroler nic sie nie dłuzy jest ok.

PS: Nie klucic mi sie tutaj !!;)

memorando 04.03.2003 22:00

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

OK

Zworke wyciagnałem zaraz jak go kupiłem - znam Caviarki jush koło 3 lat bo w szkole mamy jeszcze takie po 700MB i one jush miały tak ze jak sie wyciagnie zworke to HDD sie sam ustawia.

Mamy z Martinem identyczne MOBO z tym samym biosem i obydowje mamy HDD podpiete do kontrolera PROMISE UDMA 66 na MOBO.

Spróbuje moze włozyc te zworke - zwekszyc partycje i zainstalowac Win2k z innej CD moze mam jakas TREFNA ??

pobawie sie w piatek i w weekend - narazie zbieram wszelkie informacje

Aha HDD jest normalnie rozpoznawany przez kontroler nic sie nie dłuzy jest ok.

PS: Nie klucic mi sie tutaj !!;)

Laser masz pecha tą kompilację co mamy w2k a mamy tą samą robi też u mnie to samo wziąlem od kolegi dysk seagate baracuda 80 giga i ladnie zainstalowal się bylo oki zrobilem jak ty mowileś wyłączylem kompa i niestety lipa nie wykryl nic ani katalogu winnt ani nic komputer jest taki amd 1000 athlon ram 256 dysk twardy byl od kolegi 80 podłączony jako master samotny primary master nagrywara na master nie wiem dlaczego tak jest robilem różne cuda nawet polazlem do drugiego kompa z celeronem 1200 ramem 256 i też nic nie rozumiem:( i to chyba wina kopilacji chyba bo mam 2195 na ntfsie postawilem czysta instalacja bez podzialu na partycje

Ormianin 04.03.2003 22:05

Przy instalacji windowsa 2000 albo XP pyta sie instalator aby podac inne niz posiada sterowniki dla dodatkowego kontrolera SCSI lub ATA... i wtedy prosi o wcisniecie jakiegos tam F8 jakos tak, wiec tak zrob, wcisnij ten klawisz, podaj mu te sterowniki i sprobuj jeszcze raz... problem moze byc z obsluga ACPI lub lednym jej wykrywaniem... zwroc na to uwage

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:21.