![]() |
- kurde troche namieszałem - jakos trza by moze te dwie dyskusje polaczyc
Gdzie jest jakis Mod ...;) |
Re: Re: Re: Prosze o szybką pomoc !! - komputer nie chce startowac !
Cytat:
|
nie skleje dyskusji - poniewaz posty uszereguja sie po dacie - co uczyni dyskusje calkowicie nieczytelna
|
Cytat:
masz do wyboru: 1. kupno dodatkowego kontrolera, nie jest to taka droga rzecz, 2. sprobowac podlaczyc tasme na ATA-66/100 ta ekranowana, moze da to jakis efekt 3. nowy bios do plyty? moze? 4. sformatowac dysk na innym, nowszym komputerze i gotowy przyniesc na Twoja plyte glowna, podlaczyc i prawo losu moze bedzie ok, bowiem sma winde 2000 nie ma co instalowac na FAT32 traci sie kupe opcji... podobno mozna wylaczyc lub wlaczyc w opcjach biosu dysku obsluge dla ATA-33, ale do konca nie wiem... wszytskie nowe dyski jakie wychodza maja juz tylko wsparcie dla nowych trybow ATA... niestety, spotkalem sie juz z takimi przypadkami, ludzie wymieniali plyty lub dodawali kontrolery, aby wygodnie i poprawnie obsluzyc nowe dyski pozdrawiam:) |
Cytat:
No ok ale dlaczego Martin TP ma 80GB na NTFS'ie i TAKIEJ SAMEJ MOBO i nie ma problemów ?? PS: czy kontroler Promise ten TX 20 czy jak mu tam bedzie ok ?? - narazie powalcze jeszcze - moze cos sie uda. |
Cytat:
ja nie wiem jaka Martin ma plyte i dysk jaki... moze ma szczescie... a moze to inny dysk, moze ma uaktualniony bios... jego pytaj |
Cytat:
HDD jest na 100% sprawny - testowalem go wczoraj pogsem diagnostycznym od WDC. Mozliwe ze ma szczescie - ale mam jeszcze pare rzeczy do sprawdzenia, THX za sygestie |
MAm ta sama plyte co Laser, trzy dyski:
- Western Digital 80 GB JB (8MB cache) - ten sam co Laser - Seagate Barracuda IV 80GB - Seagate Barracuda II 30GB + nagrywarka Plextor 4824TA + DVD Toshiba 1612 wszystkie na NTFS i ZERO problemow i smiga az sie patrzy. A to co mowisz ze komputer za slaby na Win2K to wierutna bzdrura!!! ^_^ :cisza: Po drugi plyta ma wbudowny kontroler Promise dajacy UDMA/66, wiec tu nie ma mowy o jakims braku wydajnosci.. czy tez o tym ze BX nie wyrabia. Moj komp sobie wieloktroniej szybciej radzi z roznymi zadaniami niz kolegom na szybszych Duronach :) Co do BIOS mamy ten sam z Laserem.. czyli najnowszy. |
No, dobra, skoro płyta obsługuje ten dysk to jestem ciekaw czy przypadkiem nie podkręciłeś procesora, na BX robiąc to podkręcasz także pci, może Ci dysk nie wyrabia na tych częstotliwościach? Sprawdź to.
|
Laser nie ma podkreconego. Ja zas mam. A PCI wbrew pozormom nadal jest 33 MHz :P He he.. FSB mam podrzucona z 100 @ 133 Mhz :) BX rulez!
|
Cytat:
Nic dodac nic ujać;) |
Cytat:
sam napisales ze masz kontroler wbudowny kontroler Promise pracujacy na UDMA/66, a to zmienia postac rzeczy... czy Laser tez masz ten kontroler na plycie? Poza tym dyski WDC z serii JB (8MB cache) maja dosc skomplikowana elektronike... trzeba na zworkach poprawnie ustawic tryb pracy dysku... master, slave... a jesli ma pracowac samodzielnie zworke wyciagnac calkowicie (puste maja zostac piny) albo dac na cable select (nie zawsze sie sprawdza)... jesli nie masz dobrego kontrolera a tylko ten na BXie czyli max ATA-33 to moga byc problemy z rozpoznawaniem dysku w trybach DMA lub calkowita niekompatybilnosc... objawia sie to dlugim bardzo rozpoznawianiem dysku przez bios komputera nawet do minuty.... jesli sie tak dzieje to juz sa problemy z kontrolerem... > wiec tu nie ma mowy o jakims braku wydajnosci.. > czy tez o tym ze BX nie wyrabia. Moj komp sobie > wieloktroniej szybciej radzi z roznymi zadaniami > niz kolegom na szybszych Duronach przepraszam do mnie pijesz? tak sie sklada ze mam jako takie doswiadczenie z poszczegolnymi konfiguracjami i tymi starszymi i nowymi... porownywanie czegos do durona jakiegos z jakas plyta glowna jest zupelnie niestosowne i glupie... bo nie wiem do czego dozysz w tej wypowiedzi... tyle na ten temat pozdrawiam |
Witam !
OK Zworke wyciagnałem zaraz jak go kupiłem - znam Caviarki jush koło 3 lat bo w szkole mamy jeszcze takie po 700MB i one jush miały tak ze jak sie wyciagnie zworke to HDD sie sam ustawia. Mamy z Martinem identyczne MOBO z tym samym biosem i obydowje mamy HDD podpiete do kontrolera PROMISE UDMA 66 na MOBO. Spróbuje moze włozyc te zworke - zwekszyc partycje i zainstalowac Win2k z innej CD moze mam jakas TREFNA ?? pobawie sie w piatek i w weekend - narazie zbieram wszelkie informacje Aha HDD jest normalnie rozpoznawany przez kontroler nic sie nie dłuzy jest ok. PS: Nie klucic mi sie tutaj !!;) |
Cytat:
|
Przy instalacji windowsa 2000 albo XP pyta sie instalator aby podac inne niz posiada sterowniki dla dodatkowego kontrolera SCSI lub ATA... i wtedy prosi o wcisniecie jakiegos tam F8 jakos tak, wiec tak zrob, wcisnij ten klawisz, podaj mu te sterowniki i sprobuj jeszcze raz... problem moze byc z obsluga ACPI lub lednym jej wykrywaniem... zwroc na to uwage
pozdrawiam:) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:21. |