Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Prosze o szybką pomoc !! - komputer nie chce startowac ! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/prosze-o-szybka-pomoc-komputer-nie-chce-startowac-17760/)

Martin_TP 04.03.2003 22:27

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)
Widzisz i nie znasz sie...bo BX nigdy nie mial wsparcia na 133 MHz i byl pierwotnie przeznaczony na PII pracujace na 100 MHz, jedynie zwiekszono mu taktowanie po wypuszczeniu PIII i dostosowano do pracy na wyzszej czestostliwosci taktowania jak w tym przypadku 133 wrzucajac wiekszy podzielnik na AGP i magistrale PCI wraz z IDE... szybko sie jednak wycofala firma intel, mimo to nie dzialalo to jak powinno bowiem intel szybko wypuscil chipset i815, ktory prawidlowo juz obslugiwal magistrale 133 MHz...

A niby czemu pisze BX podrkecony 100 @133. Bo jest to wlasnie overclocking i doskonale wiem ze chipset ten oficjalnie nie suportuje tej czestotliwosci. Po drugie magistrala na mojej plycie przy ustawieniu FSB na 133 MHz to.. 33MHz, taka sama jak przy FSB 100! Wiec co pisze po podaja to zarowno programy diagnostyczne, jaki i w samym BIOS ustawiajac mnoznik i czestotliwosc magistrali pokazywana jest jaka przy tych parametrach bedzie czestotliwosc dla PCI i EDIE. He he.. wiec wiem co mowie.. i w tym przypadku to Ty sie mylisz :) A tak swoja droga chipset i815 byl bardzo slabiutki i BX miazdrzyl go w kazdym tescie.

Cytat:

sam napisales ze masz kontroler wbudowny kontroler Promise pracujacy na UDMA/66, a to zmienia postac rzeczy... czy Laser tez masz ten kontroler na plycie?

Laser ma dokladnie ta sama plyte co ja, wiec kontroler tez.
Cytat:

przepraszam do mnie pijesz? tak sie sklada ze mam jako takie doswiadczenie z poszczegolnymi konfiguracjami i tymi starszymi i nowymi... porownywanie czegos do durona jakiegos z jakas plyta glowna jest zupelnie niestosowne i glupie... bo nie wiem do czego dozysz w tej wypowiedzi... tyle na ten temat

pozdrawiam

To byla tylkko czysta mysl i nic do Ciebie. Dobra pominmy ta kwestie.

Sebastian997 04.03.2003 22:30

Cytat:

Widzisz i nie znasz sie...bo BX nigdy nie mial wsparcia na 133 MHz i byl pierwotnie przeznaczony na PII pracujace na 100 MHz, jedynie zwiekszono mu taktowanie po wypuszczeniu PIII i dostosowano do pracy na wyzszej czestostliwosci taktowania jak w tym przypadku 133 wrzucajac wiekszy podzielnik na AGP i magistrale PCI wraz z IDE...
pozdrawiam

Owszem, byly produkowane plyty z chipsetem BX i magistrala 133MHz, i to nawet markowe. Przykladem moze byc Abit BX133. Faktycznie, specyfikacja Intela przewidywala dla tego chipa tylko magistrale 66 i 100 MHz ale Abit pozwolil sobie na fabryczny overcklocking i to z calkiem niezlym rezultatem. Mialem kiedys ta plyte i zachowywala sie baqrdzo stabilnie podczas pracy z magistrala 133. Zreszta, gdyby to rozwiazanie nie bylo pewne to mysle, ze tak renomowany producent jak Abit nie odwazylby sie wypuscic takiej plyty. Ale przytaczam to tylko jako ciekawostke bo faktycznie byl to jeden z nielicznych wyjatkow :)

Martin_TP 04.03.2003 22:34

My z Laserem mamy zas MSI BX Master na BX'ie. Przystosowane do PIII Coppermine, i doskonale pracujace na 133 MHz, odpowiednie zworki na plycie i opcje w bios, jednym slowem plyta wlasnie zrobiona na obsluge 133 MHz.

Majonez 04.03.2003 22:49

a ja tak z innej strony sie zapytam - a jaki rozmiar ma partycja systemowa :> bo jezeli dobrze koledzy pamietaja partycja bootujaca nie moze przekroczyc 1024 cylindrow - nie pamietam teraz dokladnie jak to bylo ale tyle powinna miec bo inaczej moze sie nie zaladowac system - byc moze tak jest w tym przypadku

inna bajka to ten kontroler - podczas instalacji na samym poczatku wciska sie F6 (tak mi sie wydaje) a nastepnie z dyskietki laduje sterowniki

przezylem cos podobnego z kontrolerem ata 100 na pci produkcji chaintecha - przed ktorym ostrzegam - niestety za cholere nie moglem zmusic go do po prawnej wspolpracy z xpekiem - co przelozylo sie na kilkukrotne instalowanie sysa a w ostatecznosci zrypaniem kontrolera przez nieudany upgrade biosu - to dluga historia i wierzcie mi za dlugo by tu opisywac co i jak z nim robilem powiem tylko ze przezyl kilkanascie upgradow i downgradow udanych jednak chyba mu sie to nie spodobalo i kolejny - identyczny jak jeden z serii wczesniejszej i ... nie mam kontrolera - pozniej okazalo sie dzieki uprzejmosci supportu highpointa ze te chipy chaintecha nie sa upgradowalne :D i zdziwili sie ze w ogole cos udalo mi sie zdzialac

w razie czego to jeszcze pokombinuje co to moze byc

Martin_TP 04.03.2003 22:56

Do tego kontrolera nie trzeba sterownikow. Windows bez trudu go rozpoznaje. Wiem bo ja nigdy nie dawalem zadnej dyskietki ze sterami, a po zainstlowaniu systemu, urzadzenie bylo rozpoznane prawidlowo i tak tez dzialalo.

Laser 04.03.2003 23:37

Cytat:

Majonez napisa***322;(a)
a ja tak z innej strony sie zapytam - a jaki rozmiar ma partycja systemowa :> bo jezeli dobrze koledzy pamietaja partycja bootujaca nie moze przekroczyc 1024 cylindrow - nie pamietam teraz dokladnie jak to bylo ale tyle powinna miec bo inaczej moze sie nie zaladowac system - byc moze tak jest w tym przypadku

inna bajka to ten kontroler - podczas instalacji na samym poczatku wciska sie F6 (tak mi sie wydaje) a nastepnie z dyskietki laduje sterowniki

przezylem cos podobnego z kontrolerem ata 100 na pci produkcji chaintecha - przed ktorym ostrzegam - niestety za cholere nie moglem zmusic go do po prawnej wspolpracy z xpekiem - co przelozylo sie na kilkukrotne instalowanie sysa a w ostatecznosci zrypaniem kontrolera przez nieudany upgrade biosu - to dluga historia i wierzcie mi za dlugo by tu opisywac co i jak z nim robilem powiem tylko ze przezyl kilkanascie upgradow i downgradow udanych jednak chyba mu sie to nie spodobalo i kolejny - identyczny jak jeden z serii wczesniejszej i ... nie mam kontrolera - pozniej okazalo sie dzieki uprzejmosci supportu highpointa ze te chipy chaintecha nie sa upgradowalne :D i zdziwili sie ze w ogole cos udalo mi sie zdzialac

w razie czego to jeszcze pokombinuje co to moze byc

Witam !

Partycja Bootojaca / C - ma 4.5GB / a ile t cylindrów to nie wiem - jak to sprwawdzic >><< / na Facie 32 startuje //

Kontroler bez problemu jest rozpoznawany - co do tych sterów - rozumie ze jak wcisne F6 to musze mu dac swoje stery ??

Nie ma sesnu - bo w 2k sa te same co mam zassane

Pozdro

Ormianin 05.03.2003 07:56

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Partycja Bootojaca / C - ma 4.5GB / a ile t cylindrów to nie wiem - jak to sprwawdzic >><< / na Facie 32 startuje //

Kontroler bez problemu jest rozpoznawany - co do tych sterów - rozumie ze jak wcisne F6 to musze mu dac swoje stery ??

Nie ma sesnu - bo w 2k sa te same co mam zassane

Pozdro

Moze byc jeszcze inna historia: czy to jest win2000 bez SP czy juz z SP... byc moze pierwotna instalcja nie potrafi prawidlowo skonfigurowac system...
...inna sprawa to moze byc problem z obsluga ACPI jesli takowa wogole istnieje na tej plycie MSI z BX (wcale nie pisalem ze jest to zly chip, a moje uwagi mialy emocjonalne podloze za co przepraszam), zobacz Laser czy w biosie jest wlaczenie lub wylaczenie ACPI, jesli tak to wylacz ta obsluge
... przegraj instalke na druga partycje i niech startuje z dysku twardego... butuj z dyskietek startowych NT 5.0
...kazdy z kontrolerow dodatkowych ma swoj bios... a w biosie plyty glownej musi byc ustawione wtedy ze ma butowac z dodatkowego dysku SCSI (w tym wypadku) problemem jest to ze w windzie nie mozna ustawic potem trybu DMA
...powywalaj, odlacz inne rzeczy w kompie naczas instalacji, czyli dodatkowe dyski, karty telewizyjne i podobne, potem je dolaczysz i doinstalujesz, byc moze jest jakis konflikt
...metoda prob i bledow a sukces murowany

pozdrawiam:)

Laser 05.03.2003 13:22

Cytat:

Moze byc jeszcze inna historia: czy to jest win2000 bez SP czy juz z SP... byc moze pierwotna instalcja nie potrafi prawidlowo skonfigurowac system...
...inna sprawa to moze byc problem z obsluga ACPI jesli takowa wogole istnieje na tej plycie MSI z BX (wcale nie pisalem ze jest to zly chip, a moje uwagi mialy emocjonalne podloze za co przepraszam), zobacz Laser czy w biosie jest wlaczenie lub wylaczenie ACPI, jesli tak to wylacz ta obsluge
... przegraj instalke na druga partycje i niech startuje z dysku twardego... butuj z dyskietek startowych NT 5.0
...kazdy z kontrolerow dodatkowych ma swoj bios... a w biosie plyty glownej musi byc ustawione wtedy ze ma butowac z dodatkowego dysku SCSI (w tym wypadku) problemem jest to ze w windzie nie mozna ustawic potem trybu DMA
...powywalaj, odlacz inne rzeczy w kompie naczas instalacji, czyli dodatkowe dyski, karty telewizyjne i podobne, potem je dolaczysz i doinstalujesz, byc moze jest jakis konflikt
...metoda prob i bledow a sukces murowany

pozdrawiam:)

Witam !

Spoko - musze jeszcze wg twoich wskazówek pokombinowac - instalek jush toche mam wersji instalacyjnych.

THX

Laser 05.03.2003 17:47

Witam !

Mam pare opcji których nie rozumiem - ACPI SUSPEND type = dwie opcje do wyboru : - S1 - POS i druga S3 STR

Power Menagment - Disabled / Enabled

PM Control By APM - opcje do wyboru - Yes/No

Jak je ustawic ??

Martin_TP 05.03.2003 19:28

To juz poszlo na PM .. i reszta ustawien :)

Ciekawostka jest taka ze MS zaleca dla 2K wylaczac P&P :)

memorando 05.03.2003 20:32

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Mam pare opcji których nie rozumiem - ACPI SUSPEND type = dwie opcje do wyboru : - S1 - POS i druga S3 STR

Power Menagment - Disabled / Enabled

PM Control By APM - opcje do wyboru - Yes/No

Jak je ustawic ??

ACPI ma wady z w2k są problemy z nim większe niż w xp

Majonez 06.03.2003 01:46

co do tych cylindrow to w partirionie magicu pokazywane sa dwie strzalki - pierwsza pokazuje 2GB a druga 1024 cylindry - jezeli mozesz to zrob u kogos rescue disc w partitionie 8.0 i odpal z nich pm8 tam zobaczysz dokladnie co i jak z dyskami mozesz takze przetestowac dyski na obecnosc bledow

Ormianin 07.03.2003 12:52

Jak tam Laser uporales sie z problemem?

Laser 07.03.2003 15:00

Cytat:

Jak tam Laser uporales sie z problemem?
Witam !

Nie chce zapeszac - narazie system postawiłem z "innego żródła";)

Zdiąłem partycje unstalerem windows i tym samym sposobem je tesh załozyłem.

partycja systemowa ma teraz 6GB i reszta ma 20 20 i 28 GB wszystkie na NTFS.

Zobaczymy narazie odpukać jest ok.

Laser 07.03.2003 21:11

Witam !

No i niestety !

Nawet teraz na sprawdzonej wersji win 2k PRO PL komp nie chce startowac !

Zainstalowalem teraz ANGIELSKA wersje win2k ale cos czuje ze nie w tym lezy problem !

POMOCY - co moze byc nie tak !!

Mozliwe ze jest cos namieszane w MBR ??

Jak to zamazac >><<

HELP !!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:21.