![]() |
OK! Nie mam pretensji. Mam nadzieję, żeś już ozdrowiał. Mnie i moją rodzinkę jakoś chwalebnie fala grippenów jak dotąd omija.
Czego sobie i wszystkim Forumowiczom życzę. |
W porządku Memorando, wracaj do zdrowia. Sory za ostrzejsze słowa, poniosło mnie.
Laser podaję Ci linki do artykułów "Proces uruchamiania systemu Windows 2000 Profesional", oraz "Dyski i rozwiązywanie problemów" He, he strona naszego wielkiego brata: http://www.microsoft.com/poland/wind..._6/roz_6_3.asp http://www.microsoft.com/poland/wind...32/default.asp Podałbyś jeszcze parę informacji, na temat w jaki sposób przeprowadzałeś instalację na dysku 80 GB: czy miałeś wtedy podpięty jeden dysk, czy może oba dyski, jeśli tak to w jaki sposób (PM, PS, SM, SS - jak były ustawione). Przydałby się też dokadny komunikat, który wyświetla Ci windows, kiedy się nie chce uruchomić. Dorzuciłbyś jeszcze zawartość pliku boot.ini |
Konsola odzyskiwania (nowe narzędzie rozwiązywania problemów dostarczone w systemie Windows 2000, opisane w rozdziale "Narzędzia i strategie rozwiązywania problemów") zawiera polecenie Fixmbr, które podobnie jak Fdisk /mbr zastępuje tylko główny kod startowy bez modyfikacji tabeli partycji. Oba polecenia prawdopodobnie nie pomogą rozwiązać problemu zarażonego sektora MBR.
Według tego, a pisze to pod tymi adresami co podałem, co do wirusa myliłem się jednak. Wynikałoby, że przyczyną mógłby jednak być wirus. Dla pewności zawsze można sprawdzić jakimś programem antywirusowym. |
Cytat:
|
Cytat:
A to informacje ze strony Microsoftu (link w poście wcześniejszym): Zastępowanie sektora startowego za pomocą Konsoli odzyskiwania Do zastąpienia uszkodzonego sektora startowego można użyć także Konsoli odzyskiwania. Jeśli nie określono napędu, to Konsola odzyskiwania zastąpi sektor startowy partycji startowej. Aby naprawić sektor startowy innego woluminu, należy wpisać polecenie Fixboot, następnie spację, a następnie literę napędu wraz z dwukropkiem. |
Cytat:
|
Cytat:
Po raz ostatni wdaję się z Tobą w jakąkolwiek dyskusję i żadnych durnych wyzwań niedowartościowanych małolatów nie przyjmuję, zresztą nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie. Pewnie jest do znalezienia w internecie i wydaje Ci się, że dzięki tej informacji wielki z Ciebie hacker. Jak chcę sobie mieć pełny dostęp do partycji ntfs, to wystarczy, że sobie podępnę taki dysk do linuxa z obsługą ntfs i wyciągnę z niego co będę sobie chciał (oczywiście za zgodą właściciela). A poza tym nie mam skłonności do nadawania sobie jakichś wyższych uprawnień na nie swoich komputerach, a na moim w zupełności wystarczy mi admin. Co do fixboot, to sprawdzę czy jest tak faktycznie, jak mówisz. Bo według tego użycie tej komendy spowoduje odświeżenie mbr, i w takim razie zamazanie mojego bootmanagera w nim umieszczonego. Jeśli bootmanager po tej operacji zniknie to przyznam Ci rację i nawet Cię przeproszę. |
No więc zrobiem, tak jak napisałem (nadmieniam, że wcześniej nigdy nie używałem fixboot, z tego względu, że nie miałem problemów z sektorami startowymi partycji, a do mbr wystarczało mi fixmbr, fdisk /mbr, lub jakiś inny program do grzebania w mbr, stąd moja niepewność co do skutków zastosowania tej komendy, zwykle było mi to potrzebne w związku z różnymi bootmanagerami - to tak nawiasem wyjaśnienia dla osób, ktore śledzą tę chorą sprzeczkę).
Uzyłem polecenia fixboot z pod konsoli odzyskiwania. Windows mi ładnie napisał, że przywrócił sektor startowy dysku c: domyślnego, jeśli piszemy polecenie bez podania dysku. Wszystko ładnie odświeżył, z tym, że mój bootmenager dalej sobie siedział w mbr, tak jak siedział. Natomiast wsiąkł po wpisaniu fixmbr. Więc Memorando piszesz głupoty, już po raz drugi dzisiaj. Ja współczuje osobom, którym udzielasz rad jak rozwiązywać problemy z komputerami. Biedni Ci ludzie. Jak się nie douczysz, to kiedyś walniesz taką głupotę, że Cię to po kieszeni trzepnie, to może wtedy zrozumiesz, że najpierw trzeba pomyśleć, sprawdzić informacje, które według Ciebie mają być prawdziwe i pomocne dla innych. Tutaj przed konsekwencjami Twoich rad chroni cię niestety anonimowość, ale zastanów się nad swoim postępowaniem, bo niechcący komuś przysporzysz kłopotów. Wszelkie dyskusje z Tobą uważam z mojej strony za zakończone, bo niestety Twoje pojęcie o sprzęcie komputerowym jest wyjątkowo blade! Coś liznąłeś i wydaje Ci się, że już niesamowity z Ciebie wielki fachowiec, a niestety okazało się co innego. |
Witam !
System stoi wczoraj na Win2k PL PRO SP3 na IBM 15GB i nie ma narazie zadnych problemów. Wniosek - albo dysk jest jakis dziwny / ale test memorando wyklucza to / albo kontroler na MOBO który fabrycznie obłsugiwał HDD do 65 a nowy bios podkrecił go do obslugi hdd o rozmairach do 132GB Mam jeszcze jedno spostrzerzenie - moze Win2k nie poprawnie wspólpracuje z 8 MB cachem WDC ?? Zaraz poczytam artykuły - moze cos wyciagne Co do procesu instalacji na WDC Dysk jako jedyny w kompie zworki wyjete - czyli automatycznie ustawia sie na Master podpiety jest do pierwszego kanalu kontrolera czyli jest na PM. Komunikaty jakie wyskakiwaly - pisze z pamieci: "Brak pliku c:\winnt\system32\config\system lub plik jest uszkodzony" drugi komunikat jaki wystepował to wyskakiwał w tym miejscu po oknie startowym Win2k "Stop jakies oznaczenie numeryczne start zatrzymany został uszkodzony plik rejestru - przywrócenie kopi nie jest mozliwe" potem pojawia sie cos jeszcze dysk sie wylacza i restart i tak w kóleczko Jak wspomniałem plik ..... system jest w sowim miejscu - sprawdzilem -------------------------------------------------------------------- Jeszcze jakies kluczowe informacje ? Thx i pozdrawiam ! |
Cytat:
|
Witam !
Sytuacja wyglada na chwile obecna tak - Win 2k PL 2195 SP3 postawiony na IBM 307015 / 15 GB / - działa. Przed chwila postawilem Win 2k ENG 2195 na WDC - narazie chodzi. Małe spostrzezenie - w win 2k ENG sterownik do kontrolera HDD jest w wersji 2183 / lub 2185 nie pamietam / a w win 2000 PL jest w wersji 2195 - hmm jesli dobrze pamietam na ENG wersji kiedys było ok wywaliłem ja bo nie miałem pl fontów ale teraz sie pobawiłem z ustawieniami regionalnymi i mam juz PL fonty. Pobawie sie ta Ang wersja jesli bedzie ok to zainstaluje wersje PL ale zapodam sterownik dostarczony z MOBO - wrzuce go do systemu przed instalka systemu / F6 / i dalej normalnie - albo wyciagne ten sterownik z wersji ANG i postapie jak wyzej.... Zobaczymy .... |
Cytat:
|
Witam !
Ok ster od wersji eng mam - ultra66.sys jest tylko pytanie czy nie bedzie potrzebny jeszcze plik *.inf ?? Nie moge sie dokopac to takiego - podejrzenia skierowałem na plik scsi.inf - musze go rozebrac i zobaczyc co zawiera;) --------- Kod:
;PROMISE Manufacturer device list Zgadza sie to ten plik ! TEraz poczekam jak bedzie sie zachowywal Win 2k ENG na tym HDD jak ok to rozie podmianke ! / z f6 przy instalce oczywiscie / |
Witam !
Windows 2000 ENG bez SP sam system ze sterami Nvidi 40.72 wykrzaczył sie !! "Windows 2000 Could not start becouse the following file is missing or corrupt: \Winnt\System32\Config\System You Can attempt to rapair this file by starting win 2k setup using ... - nie dziala - setup nie widzi instalacji." No ot zostali dwaj podejrzani - HDD i kontroler .... |
Cytat:
1. uruchom komputer z dysku instalacyjneg win 2000 2. po pojawieniu się ekranu zapraszamy do instalacji naciśnij R 3. potem C 4. wpisz numer partycji na ktorej stoi system wprowadź haslo admina 6. wydaj sekwencję 6 komend cd system32\config ren system system.old cd .. cd .. cd repair copy system numer dysku na ktorym stoi system np c:\winnt\system32\config enter exit on zrestartuje masz 30 % szans że wystartuje źródlo z micro mam tej operacji |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:56. |