![]() |
Czytam tak ten wątek i nie zauważyłem (może się mylę), żebyś sprawdził ten swój dysk u jakiegoś kumpla na nowszym komputerze, po prostu spróbować zainstalować tego win2000, na jakiejś nowej płycie. Wtedy powinieneś wykluczyć, czy problem stwarza dysk, czy starsze płyty. Co prawda Memorando użył nowej płyty, ale nigdy nic nie wiadomo, może tamten dysk też jest felerny (chociaż wątpię). Oba przypadki sugerowałyby niepoprawną pracę jakiegoś sterownika, błąd objawiał by się uszkodzeniem plików systemowych w czasie zamykania systemu.
Drugą rzecz, to czy sprawdziłeś, czy faktycznie katalog c:\winnt\system32\config\system znika, czy tylko windows Ci tak w czasie startu pokazuje. Znikanie plików najczęściej jest spowodowane niestabilną pracą kontrolera dysków, (zwykle dzieje się to po przetaktowaniu, chociaż u ciebie to nie ten przypadek). Chociaż niestabilną pracę kontrolera również wykluczałby tu test Memorando. Taki sam dysk, dwie różne płyty i ten sam problem, przyczyna leży raczej gdzieś indziej. To czy problem stwarza sterownik, pewnie dało by się pośrednio wykluczyć instalując XP (tak jak Ci niektórzy radzą). Xp z grubsza to win2000 tylko nowszy i w ładniejszej oprawie, jeśli z XP nie byłoby problemów, to sugerowałoby, że to raczej napewno przyczyną tych problemów jest niepoprawna praca jakiegoś sterownika. Przyczyną napewno nie jest MBR, on nie ma tu nic do rzeczy. Chyba, że zainstalował Ci się w nim wirus, chociaż z drugiej strony z tego co piszesz odświeżałeś MBR już parę razy, więc do tej pory został by już wymazany. Napewno przyczyną też nie jest ograniczenie 1024 cylindrów, czy pierwszych 2 GB dysku. Pierwszych 1024 cylindrów dysku to 8 GB dysku.Jeśli partycja rozruchowa jest pierwszą partycją na dysku, to problem ten nie wchodzi w grę. XP nie ma już tego ograniczenia, co do win2000, to nie jestem pewien, ale chyba też nie. Może Caviar 80 Gb, ma jakieś problemy z win2000, może już jakieś inne forum rozwiązało ten problem, albo są na ten temat jakieś infornacje na stronie producenta dysku. Jeśli chcesz konieczne rozwiązać ten problem sam, to poszukaj to tam, a nawet przejdź się po serwisach u siebie w mieście i pogadaj z serwisantami na ten temat. Oni mają styczność z tyloma komputerami, że może natknęli się już na taki problem. Ja tak zrobiłem jak nawalił mi komputer i znalazłem serwis, który udzielił mi potrzebnych informacji, gdzie szukać przyczyny usterki. Osobiście uważam, że dysk jest w porządku, a przyczyna leży gdzie indziej, poprostu mało prawdopodobne jest, aby Twój dysk i dysk, którego użył Memorando były uszkodzone. Jeśli mają ten sam problem, to pewnie jest to charakterystyczne dla tych dysków. Życzę powodzenia |
Laser, może to wyda się mało interesującym rozwiązaniem, ale cóż: zaproponuję abyś zainstalował Linuksa (np. RH lub Mandrake). Ja często tak robię, gdy są jakieś problemy ze sprzętem lub podpinam podejrzany elemnt pod system, gdzie już jest zainstalowany, funkcjonujący system. TAk było ostatnio z dyskiem znajomego - w logach i narzędziami linuksa dało się ustalić przyczynę. W przypadku problemów zawsze przeglądam /var/log/dmesg - tam coś ciekawego zawsze da się sprawdzić. Dla dysku można sprawdzić na początek fdiskiem (fdisk /dev/hdc - jeśli jest na PM i kolejne litery (zamiast "c" dla PS, SM SS).
Szczegóły może na e-mail. Miłego dnia PS. Również możesz podpiąć dysk u kogoś, kto ma zainstalowaną już jakąś dystrybucję i Ci pomoże zdiagnozować Twojego twardziela. Hej! Nie poddawaj się. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ok ochłonałem troche po wczorajszym przeanalizowałem sprawe i zainstalowalem Win2k na IBM 15Gb - mój stary HDD - nie było ani z IBM ani Z WDC problemów na win98se. Teraz sa dwie mozliwosci: Jesli wine ponosi sterownik dostaczany do win2k to system nie powinien wstac nawet z tego IBM'a - co od razu sygerowało by ze obydwa HDD sa w 100% sprawne. Jesli na IBM / 15 gb / wszystko bedzie ok to sa dwa wyjscia: 1. - albo walniety jest WDC 2. - kontroler na hdd pierwotnie obsługiwał hdd do 65GB najnowszy bios MOBO podpicował go troche i teraz jego ograniczeniem jest 132GB HDD Punkt drugi łatwo sprawdzic - dokłądajac dodatkowy kontroler hdd albo montujac caviara na nowszej MOBO - niestety narazie nie udało mi sie skołowac ani nowszej MOBO - nawet do testów ani pożyczyc kontrolera ATA .... czekam do jutra - jesli na IBM wszystko bedzie ok to znaczy ze albo HDD albo / kontroler / ew MOBO. Aha wykluczam takze pamieci - system nie wstal nawet na sprawdzonej kosci. --------------------------------------------------------- @Fantomas - Linux mandrake to mój wakacyjny cel;) Pozdrawiam wszystkich i dzieki za wytrwałosc. |
Cytat:
PM to hda PS to hdb SM to hdc SS to hdd |
Cytat:
|
Cytat:
A Fantomas pisał o RH i Mandrake, więc to Ty nie mydl innym oczu. |
Dyski twarde, stacje dyskietek itp. są obsługiwane w Linuksie jako urządzenia znajdujące się w katalogu /dev/. Dysk twardy podłączony do pierwszego kanału IDE jako urządzenie nadrzędne (primary master) jest widziany jako plik /dev/hda. Partycje oznaczone są numerami np.: hda1 to pierwsza partycja, hda2 druga itd. Urządzenie podłączone jako primary slave (np. CD-ROM) to /dev/hdb, secondary master to hdc, a slave hdd. Jeżeli używamy dysków SCSI to nazywają się one odpowiednio /dev/sda, /dev/sdb, itd. Dyskietki są reprezentowane przez urządzenia /dev/fdx, gdzie x to numer stacji - standardowo fd0. Jeżeli chcemy sformatowć dyskietkę to formatujemy urządzenie /dev/fd0 które reprezentuje stację. Tak samo obsługiwane są inne urządzenia np.: porty, klawiatura, terminale itp. Rozróżniamy urządzenia przekazujące dane po jednym znaku czyli znakowe (char) np.: klawiatura oraz urządzenia przekazujące bloki danych czyli blokowe (block) np.: dyski twarde.
http://gnulinux.w.interia.pl/pliki/h...nux.html#mount To jest adres skąd wziąłem powyższy tekst, żebym nie był gołosłowny. Więc jak widzisz Memorando, musisz się jeszcze trochę douczyć. |
http://www.jtz.org.pl/Html/Install-H...l-5.html#ss5.1
A tu jest drugi adres do strony opisującej ten temat. |
http://www.slackware.com/install/partitions.php
http://www.ab.la.pl/GotSlack/art.php?page=partycje A tu jeszcze dwa linki, do stron o slackware. Z informacji tam zawartych wynikałoby, że tak samo traktuje się dyski jak w RH i Mandrake. Więc wynikałoby z tego, że w przypadku Slackware też nie masz racji. |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Kilka uwag, które mają zastosowanie zarówno do fdisk, jak i cfdisk. Oba rozumieją podany im argument jako nazwa dysku na którym chcesz wykonać operację. W Linuxie kolejne dyski nazwywane są następująco:
/dev/hda Pierwszy dysk IDE /dev/hdb Drugi dysk IDE /dev/sda Pierwszy dysk SCSI /dev/sdb Drug dysk SCSI Jest to fragment tekstu do którego podałem link, nawet Ci się nie chciało tam zajrzeć i dalej piszesz bzdury. Jeśli uważasz się za mądrzejszego od gości z www.jtz.org.pl, którzy piszą tłumaczenia pomocy linuksowej na język polski, to może napisz do nich, żeby ludziom oczu nie mydlili. Po co wszystkich chętnych w Polsce do nauki linuxa wprowadzają w błąd? A tu masz to co listuje komenda fdisk /dev/hda i fdisk /dev/hdb pod Linuxem Mandrake. |
Cytat:
Miłego dnia |
Cytat:
Pozdrawiam P.S. Sory Laser, że wątek odbiegł od tematu. Jak będę miał trochę więcej czasu to postaram się pomóc, jeśli dalej będziesz miał ten problem. Gdzieś w necie widziałem opis po kolei, co uruchamia i wczytuje win2000 od samego startu. Jak to znajdę to Ci podrzucę. Może to da jakąś wskazówkę. |
Memorando, skoro nie masz pewności na 100%, to proszę się wpierw upewnij. Tak się składa, że wszystkie znane mi dystrybucje linuksa mają taki sposób oznaczania urządzeń podłączonych pod kontrolery HDD, jaki podał djc:). A co się tyczy podobieństwa kernela w2k do uniksowego, to może i masz rację, gdyż: 1) Micro$oft nie umie stworzyć dobrego samodzielnie (o czym wiedzą użytkownicy NT - tu kernel przygotowała firma zewnętrzna - nazwy firmy już nie pamiętam); 2) pierwsze "zapożyczenie" kodu z UNIXa Geates wykonał przy okazji "tworzenia" pierwszej wersji DOSa - więc mają w tym wprawę. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz więcej takich "zapożyczeń", jakie wykonała firma M$ z programów OpenSource oraz uniksopodobnych.
djc, komentarze nader pouczające. :) /dev/hda Pierwszy dysk IDE /dev/hdb Drugi dysk IDE /dev/sda Pierwszy dysk SCSI /dev/sdb Drug dysk SCSI Do tego dodam /dev/hdc Pierwszy dysk IDE na drugim kanale /dev/hdd Drugi dysk IDE na drugim kanale /dev/hde Pierwszy dysk IDE na pierwszym kanale dodatkowego kontrolera (u mnie htp370) /dev/hdf Drugi dysk IDE na pierwszym kanale dodatkowego kontrolera /dev/hdg Pierwszy dysk IDE na drugim kanale dodatkowego kontrolera /dev/hdh Drugi dysk IDE na drugim kanale dodatkowego kontrolera sda - nie musi dotyczyć tylko dysku, to również będzie nagrywarka (a dokładnie sd? - gdzie ? zależy do którego kontrolera i którego kanału jest podopięta) Miłego dnia |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:17. |