![]() |
Cytat:
Taksówka przeszła mi przez myśl, ale pamiętając ruch w Warszawie, spodziewam się, że tramwajem na wydzielonym torowisku (nie wspominając o metrze) będzie szybciej. Nie mówiąc już o tym, że znacznie taniej. @ Wawelski Mówisz, że wszystkie te linie dojeżdżają na Pole Mokotowskie? Oczywiście sprawdzę to na miejscu, ale chciałbym zawczasu wiedzieć, bo wspomniana wyżej strona podała mi tylko dwie linie (33 i chyba 16). A nawigację bym chętnie wziął, ale niestety Lark po uszkodzeniu uchwytu zbiła mi się przednia szybka. Urządzenie działa, ale co z tego, skoro nie można nic wybierać... @ MapmuH Dzięki za informacje, zapamiętam i myślę, że się przydadzą :) |
Tramwaj z Centralnego na pewne wady: po pierwsze można zabłądzić w przejściach podziemnych i już nigdy stamtąd nie wyjść, a na ten przystanek tramwajowy to już zupełnie nigdy... ;)
Tramwaje jeżdżą tą trasą często, ale jak się któryś ze staruszków zepsuje, lub przetnie jakiś samochód (a takich przypadków w Wawie pełno), to kaplica...z nieznanych mi powodów inne nie omijają tego zepsutego ;) Metro najpewniejsze, choć trzeba trochę pochodzić, ale nogi są i tak najpewniejszym środkiem lokomocji ;) |
No akurat ten przystanek znam, więc mam nadzieję liczbę pomyłek w wyjściu z tych podziemnych labiryntów ograniczyć do minimum ;)
|
Metro też z nieznanych powodów nie wymija zepsutych wagoników ani jak ktoś się rzuci pod :P
A wzdłuż Alei Niepodległości kursuje sporo autobusów, więc z tramwaju łatwo się przesiąść - z metra trzeba bardziej kombinować 16 kier.KIELECKA(7 min) Możliwe również linie: 17 33 118 130 174 700 |
Moim zdanie tramwajem szybciej a trasa taka:
1. Wysiądź z pociągu i idź peronem w kierunku przeciwnym, niż ten z którego przyjechałeś. 2. Wjedź schodami ruchomymi jeden poziom ponad perony i idź w lewo do skrzyżowania korytarzy (kilkanaście metrów). 3. Skręć w prawo i idź korytarzem w kierunku McDonald - są tabliczki (kilkadziesiąt metrów). 4. Dochodzisz do dużego rozwidlenia korytarzy i widzisz McDonalda, omiń go mając go po lewej stronie. 5. Po kilku metrach, po prawej stronie, widzisz dwa wejścia schodami na górę, na przystanki tramwajowe. Omiń pierwsze, wejdź w drugie - kierunek Mokotów, jest tabliczka. 6. Jesteś na świeżym powietrzu, pod wiaduktem, na przystanku tramwajowym pt. "Dw. Centralny" - na ulicy Al. Jana Pawła II. Tramwaje: 10,16,17,33 (czyli wszystkie, prócz 19). Jeżdżą co chwila, max. 2-3 minuty. Tramwaj na tej trasie nie stoi w korkach. 7. Wysiądasz na piątym przystanku pt. "Metro Pole Mokotowskie" 8. Rozejrzyj się, stojąc na przystanku tramwajowym, tyłem do kierunku z którego przyjechałeś: ulica w lewo to Rakowiecka, dostań się na nią przez przejście podziemne i idź Rakowiecką aż do Wiśniowej. Po drodze na przystanek tramwajowy jest kiosk z biletami. Możesz też kupić bilet u motorniczego, ale miej drobne. ----------------------------------------------------------------- A jeśli metrem: 1. Wysiądź z pociągu, idź peronem w kierunku, w którym jechał pociąg. 2. Schodami ruchomymi jeden poziom na górę, potem korytarzem w prawo i potem w lewo - a potem idź, idź prosto, wyjdziesz na górę, idź dalej i dojdziesz do metra. ------------------------------------------------------------------ Z Centralnego do metra to jeden przystanek tramwajowy, ale chyba szybciej dojdziesz piechotą. Ale jeśli chcesz, to: 1. Wysiądź z pociągu i idź peronem w kierunku przeciwnym, niż ten z którego przyjechałeś. 2. Wjedź schodami ruchomymi jeden poziom ponad perony i idź w lewo do skrzyżowania korytarzy (kilkanaście metrów). 3. Skręć w prawo i idź korytarzem w kierunku McDonald - są tabliczki (kilkadziesiąt metrów). 4. Dochodzisz do dużego rozwidlenia korytarzy i widzisz McDonalda, omiń go mając go po prawej stronie. 5. Po kilku metrach, po lewej stronie, widzisz dwa wejścia schodami na górę, na przystanki tramwajowe. Omiń pierwsze, wejdź w drugie - kierunek Grochów, jest tabliczka. 6. Jesteś na świeżym powietrzu, na przystanku tramwajowym pt. "Dw. Centralny" - na ulicy Al. Jerozolimskie. Każdy tramwaj pasuje. Jeżdżą co chwila, max. 2-3 minuty. Tramwaj na tej trasie nie stoi w korkach. Nie jedź bez biletu - na tej trasie prawie zawsze są kanary. 7. Jedziesz jeden przystanek 8. Rozejrzyj się, stojąc na przystanku tramwajowym, tyłem do kierunku z którego przyjechałeś: stację metra masz po lewej stronie, zaraz za ulicą, w zagłębieniu, dostań się na nią przez przejście podziemne i jedź metrem w kierunku Mokotów, do stacji Pole Mokotowskie. 9. Na stacji metra są tabliczki prowadzące na ul. Rakowiecką, idź nią aż do Wiśniowej. |
Cytat:
Albo wyjedź schodami na górę jak chcesz i idź w kierunku McDonald. |
Żeby wszyscy zawsze byli tacy chętni do pomocy...
Jestem pod wrażeniem :-). |
Cytat:
Reputa poleciała. :spoko: |
TAXI z Dworca Centralnego
Musisz dostać się na 2 poziom dworca, do głównej hali kasowej. Dostaniesz się tam w 1 minutę. Trasa: Z peronu środkowymi schodami ruchomymi na 1 poziom dworca. W centralnej części korytarza są zwykłe, bardzo szerokie schody z ruchomymi po bokach, prowadzące na 2 poziom, do głównej hali kasowej. Wchodzisz do hali kasowej, kierujesz się na lewo, wychodzisz na zewnątrz (widzisz Marriott i Al. Jerozolimskie), wprost na postój taksówek ELE Taxi / SAWA Taxi. To są bezpieczne taksówki, bez obaw. Na pewno będą stały. Koszt, myślę, że około 20-25 zł + 10% napiwku. Nie wsiadaj do pierwszej w kolejce, bo jedziesz blisko i kierowca będzie zły :) ------------------------------------- Taksówki w Warszawie ogólnie: Tylko MPT (Miejskie Przedsiębiorstwo Taksówkowe). Zazwyczaj białe wozy, z nielicznymi wyjątkami. Tel. 191-91 Formalnie są najdrożsi, ale wychodzi najtaniej. Kierowcy są normalni i znają miasto. Nigdy nie wsiadaj do TAKI. --------------------------------------- Jeśli chciałbyś zamówić MPT z Dw. Centralnego, to musiałbym wytłumaczyć, gdzie masz oczekiwać (niedaleko od peronu, raptem 80 metrów). ----------------------------------------- O drogę pytaj tylko ludzi z psami (na Starym Mokotowie zobaczysz takich z pewnością). To autochtoni. :) |
Też jestem pod wrażeniem. Co prawda wcześniej napisałem, że sam dworzec i jego okolice znam całkiem nieźle (w końcu prawie rok tam codziennie bywałem), to reputkę dałem, bo za taki opis warto.
Ale nawet bez tego i tak się przyda, bo po pierwsze informacje na temat tramwajów są dla mnie istotne, a i te o drodze już na Polach Mokotowskich z pewnością wykorzystam. Z taksówki zrezygnuję, bo mi w praktyce pewnie jechałbym dłużej i tak na oko z 3-4 razy drożej. Dzięki za pomoc :) |
Za reputki dziękuję, a wyjaśnię, że tak sobie pisałem, bo nie mieszkam w Warszawie (gdzie urodziłem się) od ok. 5 lat - i czasem tęsknię ....
Nie doczytałem też, że andrzejj9 zna DC, a tam zabłądzić łatwo :) Co do numerów linii, to niestety w Warszawie ok. 2005 roku zmienił się zarząd i większość pracowników decyzyjnych ZTM. Wprowadzili oni koszmarne zwyczaje, np. kasowanie linii i uruchomienie pod tym samym numerem zupełnie innej (np. 119). Albo jeszcze gorzej: połowa kursu po starej trasie, a reszta w zupełnie inną dzielnicę (np. 509). Dla mnie jest to niszczenie pewnej wartości, jakości życia w mieście. Kiedyś tak nie robiono; istotne zmiany, nawet tylko gęstości przystanków, powodowały zmianę numeracji (np. C -> 525 -> 125 czy T -> 517). Ostatnio może czegoś nauczyli się (vide zmiana numeracji nocnych), ale ja już jestem za stary, aby porzucić swoje wspomnienia :) |
Ok, odnowię temat.
Jutro muszę się dostać na ulicę Świętojerską. Sprawdziłem na mapie, niestety jest to już trochę dalej, ale jakiś autobus podobno jeździ (128 o ile dobrze pamiętam). Gorzej, że tylko jeden i autobus, a to zawsze ryzyko. Mam tylko nadzieję, że o tej godzinie (10-11) w Warszawie nie ma za dużych korków. W każdym razie. Na dworcu planowo będę ok. 10:10, do celu muszę dotrzeć na 11. Według rozkładu powinno mi to zająć ok. 20 minut, czyli pół godziny w zapasie. Mam więc kolejne pytanie do Warszawiaków (lub znających miasto :>) - jak najsprawniej się tam dostać, czy może pomyśleć też o metrze? Kawałek niestety trzeba by przejść, ale nie potrafię już z mapy ocenić, czy bardzo daleko. A zawsze to jednak metro pewniejsze. Jeśli nie, to niech będzie ten autobus, ale przyznam, że nie kojarzę, w którym miejscu jest tam przystanek. Czy na przeciwko hotelu? Ewentualnie może jest jakiś inny środek lokomocji, który można wziąć pod uwagę? |
O tej godzinie nie powinno być problemu.
Widokowo to bym polecił dojazd do skrzyżowania Al. Jerozolimskich i Nowego Światu, a potem czym się da wzdłuż Traktu Królewskiego. ;) No chyba, że to Świętojerska bliżej Andersa... |
Jakiś niski numer (poniżej 10). Takich założeń "czym się da" wolałbym unikać, przynajmniej jak czasowo jestem dość ściśle ograniczony, bo różnie z tym bywa nie znając miasta (we Wrocławiu mogę improwizować).
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:48. |