Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pytanie do Warszawiaków (komunikacja w mieście) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pytanie-warszawiakow-komunikacja-miescie-83414/)

andrzejj9 18.12.2009 20:44

Cytat:

Napisany przez paja (Post 1067081)
ed - 1,1 km google pokazują :P

Z metra ratusz dojdziesz tam w ok. 15 minut może więcej - trasa jest prosta i dosyć przyjemna bo starówkową częścią miasta - wychodzisz z metra i widzisz KFC - za nim jest owa ulica długa którą musisz się przejść (5-8 min) chyba przy pierwszym skrzyżowaniu ze światłami zobaczysz pomnik powstańców (obok mur z napisem powstanie warszawskie) i niebieski budynek sądu. Skręcasz na tych światłach w lewo i idziesz 200 metrów (na oko).
Będziesz mijać po swojej prawej budynek sądu (dalej) a po lewej pałacyk (chyba przed nim będą rzeźby pegazów jeśli jeszcze stoją).
W każdym razie idąc wzdłuż niebieskiego sądu przejdziesz przez jakby bramę (ulica pod nią też idzie) i za nią jest świętojerska - skręcasz w prawo 200 metrów i jesteś u celu !

uff mam nadzieję że wyczerpująco.

Spóźnione dzięki za instrukcję ;)

Co prawda zobaczyłem ją dopiero rano, a że miałem dosłownie minuty przed wyjściem, to tylko zdążyłem rzucić okiem. Ostatecznie nie była potrzebna, bo na miejscu szybko się znalazłem, ale mogła :)

A jeśli chodzi o wycieczkę to...

- pociąg do Warszawy spóźnił się o 25 minut.. Miałem maksymalnie 20 minut zapasu, więc właściwie nie było już szansy, żebym zdążył. Przynajmniej według normalnych planów. Jednak punktualność jest dla mnie ważna, więc zrobiłem wszystko, żeby jednak się udało. I udało, ale bieganie po śliskich (choć odśnieżonych) chodnikach, przy minus 10 i dużym wietrze, na dodatek dość świeżo po przeziębieniu to bardzo średni pomysł. Ale wyboru nie miałem.

Ostatecznie skorzystałem z metra, zresztą i tak nie było już czasu, żeby myśleć o czymkolwiek innym. Od stacji Ratusz na miejsce nie było tak bardzo daleko i jest to spokojnie trasa, którą można (w normalnych warunkach..) przejść. Z powrotem nie wiem, czy autobus się spóźnił, czy ja na przystanek, ale przez to nie zdążyłem na pociąg, jechałem kolejnym, który miał opóźnienie 40 minut.. I jakoś dotarłem z powrotem kilka godzin po planowanym wcześniej terminie. Ale dotarłem i chyba powinienem to uznać za szczęście, obserwując co dzisiaj dzieje się z koleją..

Ale w Polsce jednak chyba nie ma normalnej możliwości komunikacji. Samoloty są dalej zdecydowanie za drogie (taka jednodniowa wycieczka z Wrocławia do Warszawy i z powrotem to koszt ponad 1000 złotych), poza tym też wcale nie tak częste, pociągi wygodne, ale niepunktualne (i w sumie też drogie), samochód praktycznie odbada, bo droga na tej trasie jest długa i przy dobrej pogodzie, a przy tej wolę nawet nie myśleć (plus dochodzi jazda po Warszawie)..

Nie wiem.. chyba jedyna nadzieja w teleportacji, chociaż znając życie, to i ta w Polsce będzie niepunktualna.. I pewnie dziurawa...

andrzejj9 12.01.2010 08:02

Kolejna wycieczka do Warszawy mi się szykuje i zastanawiam się.. czy jechać ;)

Tym razem zapasu mam sporo i więcej niż ostatnio (ale też jadę trochę dalej), ale też warunki na trasie są powiedzmy, że 'trochę inne'. Próbuję się na kolei dodzwonić, żeby dowiedzieć o ewentualne opóźnienia na tej trasie, ale nie jest to łatwe. Jechać będę w środę rano, a do tego czasu obiecywali już wszystkie awarie usunąć, ale jakoś obietnice naszej kolei nie wzbudzają mojego zbytniego zaufania.

Stąd pytanie - może ktoś jechał, albo zna kogoś, kto jechał ostatnio na tej trasie (Wrocław -> Warszawa, przez Poznań, no i potem z powrotem) i może coś na temat opóźnień powiedzieć?

Ewentualnie może jest jakieś forum, na którym warto zapytać? (na forum gazety już byłem)

andrzejj9 12.01.2010 20:07

No dobra, będzie jeszcze jeden ppp ;)

/znasz zasady - po 2 godzinach nikt się Ciebie nie czepi.

jou

Pociągi na tej trasie teoretycznie jeżdżą punktualnie więc będę ryzykował. Pozostaje dojazd na miejsce. Tym razem interesuje mnie ulica Cybernetyki (mały numer). Zaproponowano mi autobus 504, ale sprawdziłem na jakdojade.pl i tu proponują tramwaj 17. Wolę tramwaj, więc jego będę szukał, ale na wszelki wypadek wolę się upewnić, że na pewno jeździ i że ewentualnie autobus 504 jest sensowną alternatywą. Może to ktoś potwierdzić?

Kris 16.09.2010 08:03

OK, podczepię się.

Warszawka, jak sprawa wygląda na Alei Niepodległości/Rakowieckiej (dojazd do SGH)? Coś tam zaczęli robić? Da się jakoś do SGH dojechać?

ed hunter 16.09.2010 08:40

http://um.warszawa.pl/infokorki/

Masz tam na rogu kamerkę. ;)

I jeszcze coś... http://um.warszawa.pl/infokorki/index.php?id=192

AleX69 16.09.2010 08:45

ed@ z lasu obserwuje budynki :D

http://jakdojade.pl?fn=52%C2%B011***39;52...d=3000&as=true

Kris 16.09.2010 09:14

Dzięki, czyli sobie dojadę spokojnie z Jana Pawła... w korku, ale dojadę... :)
Ew. coś wykombinuję przez Wisłostradę...

ed hunter 16.09.2010 09:26

Jak to przez Wisłostradę z Jana Pawła? Chcesz jechać godzinę? :wow:

Utrudnienia były na Chałbińskiego, ale to w zeszłym tygodniu widziałem, teraz nie wiem...

Najlepiej to było objechać Marszałkowską, Waryńskiego, Puławską, i skręcić w prawo w Rakowiecką. :taktak:

Ale gmach SGH jest gdzieś pomiędzy Batorego a Rakowiecką, więc można skręcić z Puławskiej w te ulice...

Kris 16.09.2010 10:13

Nie. Mam dwie proste opcje jadąc z Modlińskiej: przez Jana Pawła lub Wisłostradą.

Dzięki za sugestie. Zobaczę jak to na mapce wygląda i jutro w drogę. :piwo:

Szkoda, że przy Gdańskim nie ma parkingu... wsiadłbym w metro i waliłbym w ryj całe te korki. :D

AleX69 16.09.2010 10:54

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1118041)
Szkoda, że przy Gdańskim nie ma parkingu... wsiadłbym w metro i waliłbym w ryj całe te korki. :D

parking jest

Kris 16.09.2010 10:56

Jak dobrze pamiętam to był zamknięty, bo cuś tam robią... skończyli?

AleX69 16.09.2010 11:19

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1118051)
Jak dobrze pamiętam to był zamknięty, bo cuś tam robią... skończyli?

remontowali wiadukt
czasem korzystałem ... ale czesto przejezdzam i nie widzialem remontu parkingu - zawsze mozesz zadzwonic do metra i sie zapytac
albo zaparkowac obok w centrum handlowym arkadia

Banana Coctail 16.09.2010 13:03

Korzystal ktos z biletow ZTM kupowanych SMSem? Procedure znam, tylko jak wyglada takowy 'bilet'?

simian raticus 16.09.2010 13:04

Z Pragi na Ursynów to ja z buta chodzę! A jak w Poznaniu jestem to rowerem z Piatkowo walę zahaczając o Wilczaka i rura na Jeżyce skrótami!

pali 25.09.2010 22:24

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1118069)
Korzystal ktos z biletow ZTM kupowanych SMSem? Procedure znam, tylko jak wyglada takowy 'bilet'?

Próbowałem to uruchomić: poprzez komendy GSM bez problemu w 30sec ustanowiłem PIN do usługi, a potem powiedziało mi, że mam puste konto i muszę wpierw dokonać przelewu na podany nr konta. Myślałem, że środki będzie pobierać z "konta" operatora :(
Wyczytałem gdzieś, że podczas kontroli należy zadzwonić pod podany przez kanara numer. Pewnie to komenda w postaci *nr#

UWAGA Podczas startu nocnych z Centralnego do wybranego autobusu w ostatniej chwili wskakują kanarzy. Są też na końcówce tras w kierunku Centralnego (wracają). Widać ich, są na czarno, w asyście umundurowanej ochrony.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:13.