Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Serwisy typu twitter, flaker, pinger, blip itp. - jaki sens? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/serwisy-typu-twitter-flaker-pinger-blip-itp-jaki-sens-83003/)

andy 05.05.2011 15:38

@Jabba a co to ma wspolnego z używaniem czy nie FB?
Wrzucilem to tutaj jako cos z czego mozna sie posmiac, zreszta to samo zrobilem @FB. To forum i FB pelnia ta sama funkcje tzn. sa miejscem do dyskusji. Pozwalaja ludziom na dzielenie sie roznymi rzeczami.

Troche dziwie sie, ze akurat osoby, ktore tutaj klepia mase postow nie potrafia sie przekonac do FB..

Banana Coctail 05.05.2011 16:19

Ja mam fejsika, trollem jestem.
Docinam, głupotę wyśmiewam niektórych znajomych. Podziwiam: chwalenie się chlaniem, ilość wrzuconych fociszek, jak również ilość życzeń urodzinowych od osób których się nie zna (szczególnie gdy data jest fałszywa), klikanie w linki o bliżej nieznanym pochodzeniu i rozsyłanie spamu. Umieszczanie statusów, które aż się proszą o zbesztanie i facepalm jednoczesny. Zbieranie pierdyrialda stron w 'lubię to'.

andrzejj9 06.05.2011 20:30

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1159885)
1. Przecież FB to takie forum dyskusyjne, następna generacja... Oczywiście zastosowana technologia wpływa na przekaz, ale o tym wiadomo od czasu McLuhana.

Pomyślałem nad tym porównaniem, bo na początku stwierdziłem, że coś w tym jest. I.. może i coś w tym jest, ale generalnie dla mnie jednak to zupełnie inna sprawa. Zbyt wiele dzieli FB od forum, a w sumie jedyne, co łączy to przekazywanie informacji i swego rodzaju dialog (jednak na Facebooku ograniczony). To nie te cele, nie ten rodzaj dyskusji, nie ta forma dyskusji. Dla mnie jest to jednak zupełnie coś innego.

Cytat:

2. Można rzec i coś w tym jest, że FB przywrócił dawny zwyczaj występowania pod imieniem i nazwiskiem, miast pod kolorowym nickiem i avatarem. Gdy pierwszy raz użyłem avatara na forum, wydało mi się to właśnie nieco infantylne..
Dla mnie Facebook nie tyle przywrócił wypowiadanie się pod imieniem i nazwiskiem, bo to od początków internetu było raczej w ograniczonej formie (jeśli w ogóle). Bardziej stworzył nowe sposoby 'obnażania' się z prywatności, co niektórym bardzo odpowiada (pewnie do czasu). Wypowiadać pod nazwiskiem mogę się w miejscach typu Linked In czy podobnych. Dzielenie się prywatnymi rzeczami to nie rzecz do robienia publicznie.

Cytat:

3. Znowu nie korzystam z FB, wkurzył mnie z takiego powodu: nie miałem do faceta maila i chciałem mu wysłać priv msg na FB. Przed wysłaniem napisanego msg zacząłem zastanawiać się, czy oby na pewno to pójdzie na priv czy pojawi się na jego tablicy. Poczułem się staro, jak nieporadny człowiek, który nie potrafi korzystać z nowości... Straszne uczucie :ysz: Teraz jeszcze jeszcze cierpliwiej tłumaczę via Skype różne zawiłości mojemu znajomemu 80-latkowi, entuzjaście komputerów...
Też bym nie wiedział i.. olałbym to. Dopóki FB nie będzie mi w jakiejś formie potrzebny do celów zawodowych traktuję to jako ciekawostkę. Ot kolejne miejsce, gdzie ludzie marnują kupę czasu, który mogliby spędzać produktywniej. Nie pierwsze i nie ostatnie.

Patrix 07.05.2011 15:36

Gdzie to znajdę ?! Bo szukam i nie mogę...

http://cache.gizmodo.pl/img/gadgets/...c9d77c3983.jpg

Patrix 07.05.2011 20:27

Piszą o tym tutaj: http://www.ubergizmo.com/2011/05/fac...rivacy-update/
Kasować się da, ale jak się dostać do tej edycji zablokowanych co na obrazku post wyżej widać ? :>

Jabba the Hutt 07.05.2011 20:39

Zgadzam się ze zdaniem andrzejja9 - FB to nie forum, nawet tak zwariowane jak Śmietnik ;) . To jakaś inna forma komunikacji, komunikacji obnażającej, pewnego ekshibicjonizmu a równocześnie swoisty komunikator online. Za duży natłok informacji. Na przykładzie FB najlepiej widać podział na generacje. Sądzę,że nawet ludzie koło 30-tki, którzy uważają się za Fejsbukowców całą gębą , tak naprawdę sa opóźnieni w stosunku do gimnazjalistów.

andy 07.05.2011 21:07

@Patrix znalazłem po dobrych 10 minutach ;-)
http://img809.imageshack.us/img809/1607/screen000m.png

Cytat:

Zgadzam się ze zdaniem andrzejja9 - FB to nie forum, nawet tak zwariowane jak Śmietnik ;) .
FB to nie jest forum ale spełnia bardzo podobną rolę.
Cytat:

To jakaś inna forma komunikacji, komunikacji obnażającej, pewnego ekshibicjonizmu a równocześnie swoisty komunikator online.
Każda twoja wypowiedź w sieci obnaża Cię z prywatności, nie wazne czy to Facebook, Twitter czy nasze CDRinfo'we forum..

Cytat:

Za duży natłok informacji. Na przykładzie FB najlepiej widać podział na generacje.
Na szczęście FB umożliwia filtrowanie informacji. O jaki podział Ci chodzi?

Cytat:

Sądzę,że nawet ludzie koło 30-tki, którzy uważają się za Fejsbukowców całą gębą , tak naprawdę sa opóźnieni w stosunku do gimnazjalistów.
To samo można powiedzieć o ludziach, którzy używają forów dyskusyjnych lub wypisują komentarze pod portalami typu onet, wp itp. To że używasz innego środka komunikacji niż inni nie czyni Cię od niego ani lepszym ani gorszym. Dopiero to jak wykorzystujesz takie narzędzie pokazuje kim jesteś.

Co to znaczy być fejsbukowcem całą gębą?

Patrix 07.05.2011 22:24

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1160255)
@Patrix znalazłem po dobrych 10 minutach ;-)
http://img809.imageshack.us/img809/1607/screen000m.png

Albo to wprowadzają po trochu wszystkim i jeszcze tego nie mam, albo to nie tu. :)
Nie mam tam takiej opcji, u mnie to okienko co wskazałeś nazywa się "Edytuj ustawienia aktualności"
mogę tam jedynie odblokować pokazywanie postów znajomych, których zablokowałem przez te farmwille etc. (spam)
oraz odblokować aplikacje, które uprzednio zablokowałem i trafiły na tą listę.
Nie mam u siebie nic co by przypominało tamten screen :(

Edit:
ZNALAZŁEM: Trzeba wejść na swojego Wall'a i na samym dole masz "Edit Options"
... cholera pierwszy raz tak długo szukałem opcji w jakimś cholernym serwisie (-;

andrzejj9 23.05.2011 11:12

Jeszcze w kwestii prywatności na FB. Też artykuł z ostatniego KŚ i.. jest ciekawy (właściwie nieciekawy).

W skrócie:

- na stronie Amazona jest przycisk "Connect with Facebook", który (w dalszym kroku) pozwala na przekazanie informacji z profili wszystkich znajomych do bazy danych Amazona
- przekazywanie możliwe jest bez zgody nawet pomimo ograniczenia dostępności tylko do kręgu znajomych z profilu
- również jeśli w ustawieniach prywatności wybrany jest wysoki poziom ochrony danych.

Wszystko ma miejsce na podstawie umowy między Amazonem a Facebookiem o sprzedaży danych.

Wśród danych są między innymi:

- nazwisko, data urodzenia, miejsce zamieszkania, zdjęcia
- ulubione filmy, ksiązki, programy telewizyjne
- pozostałe informacje o zainteresowaniach, sposobach spędzania wolnego czasu itp.
- wszystkie wpisy z tablicy i formy aktywności na Facebooku, którymi wyraziło się zainteresowanie przez "Lubię to".

Porozumienie jest tajne, więc nikt nie dowie się, jakie jego dane są wykorzystywane i co się z nimi dzieje.

* Jest też chyba możliwość, aby zablokować takie przekazywanie danych. Nie sprawdzałem, ale podam instrukcję, bo może komuś się przyda:

Konto -> Ustawienia prywatności

Aplikacje i witryny -> Edytuj ustawienia -> Informacje dostępne przez znajomych -> Edytuj ustawienia -> usunięcie zaznaczeń

Jeśli coś już na ten temat było to sorry. Ja po raz pierwszy przeczytałem i stwierdziłem, że warto o tym wspomnieć.

joujoujou 23.05.2011 12:35

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1162944)
[...]
* Jest też chyba możliwość, aby zablokować takie przekazywanie danych. [...]

Na pewno jest taka możliwość - wystarczy nie mieć konta na fejzbuku. ;p

andrzejj9 23.05.2011 16:42

Dla lubiących proste rozwiązania oczywiście tak :>

andy 23.05.2011 19:42

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Jeszcze w kwestii prywatności na FB. Też artykuł z ostatniego KŚ i.. jest ciekawy (właściwie nieciekawy).

W skrócie:

- na stronie Amazona jest przycisk "Connect with Facebook", który (w dalszym kroku) pozwala na przekazanie informacji z profili wszystkich znajomych do bazy danych Amazona
- przekazywanie możliwe jest bez zgody nawet pomimo ograniczenia dostępności tylko do kręgu znajomych z profilu
- również jeśli w ustawieniach prywatności wybrany jest wysoki poziom ochrony danych.

Wypisujesz w pewnym sensie bzdury. Po pierwsze to nie ma możliwości aby informacje o tobie popłynęły do innej strony przez twojego znajomego jeżeli ma się odznaczoną pewną opcję:
(jednocześnie nie twierdzę, że FB takich informacji np. nie sprzedaje ;))
http://img821.imageshack.us/img821/9710/screen000o.png

Cytat:

Wśród danych są między innymi:

- nazwisko, data urodzenia, miejsce zamieszkania, zdjęcia
- ulubione filmy, ksiązki, programy telewizyjne
- pozostałe informacje o zainteresowaniach, sposobach spędzania wolnego czasu itp.
- wszystkie wpisy z tablicy i formy aktywności na Facebooku, którymi wyraziło się zainteresowanie przez "Lubię to".
Wydaje mi się, że czytaliśmy różne artykuły...

Cytat:

Porozumienie jest tajne, więc nikt nie dowie się, jakie jego dane są wykorzystywane i co się z nimi dzieje.
Cytat:

* Jest też chyba możliwość, aby zablokować takie przekazywanie danych. Nie sprawdzałem, ale podam instrukcję, bo może komuś się przyda:

Konto -> Ustawienia prywatności

Aplikacje i witryny -> Edytuj ustawienia -> Informacje dostępne przez znajomych -> Edytuj ustawienia -> usunięcie zaznaczeń

Jeśli coś już na ten temat było to sorry. Ja po raz pierwszy przeczytałem i stwierdziłem, że warto o tym wspomnieć.
Nie chyba ale jest na pewno, na w/w zrzucie ekranu pokazałem jak to wygląda.
Po odznaczeniu tych opcji takie dane nie są przesyłane(na 99.99999999999999999999% ;-))

FB posiada na prawdę potężne ustawienia prywatności i jeżeli ktoś chce to będzie potrafił z nich skorzystać, należy jednak pamiętać, że to nie gwarantuje nam 100% prywatności.

FB moim skromnym zdaniem, symuluje troszeczkę rzeczywistość, ludzkie powiązania itp.
Np. jeżeli powiemy w realu kilku znajomym coś w tajemnicy nie znaczy to, że oni jej dochowają. Tak samo jest tutaj, jeżeli udostępnimy np. zdjęcie jak jesteśmy nachlani to nie dziwmy się jak ono później znajdzie się na tablicy jakiegoś znajomego. I tu i tu takie informacje mogą wypłynąć przez osoby "zaufane".

andrzejj9 23.05.2011 19:54

Andy - ja nie pisałem z pamięci - przepisywałem bezpośrednio z gazety ;)

Jeśli są tu jakieś bzdury miej pretensję do autora :>

Ja nie zweryfikuję, bo konto na FB jest mi generalnie mówiąc obojętne. Mam, ale bez żadnych danych, a zaglądam z 1-2 razy w miesiącu.

Ale szczerze mówiąc to jak czytam, co napisałeś, to tylko potwierdzasz to, co napisałem wcześniej. Wszystko się zgadza, że można to wyłączyć (o czym napisałem), ale domyślnie jest chyba włączone (tego już nie pisałem, bo nie wiem). Jeśli tak, to to już jest pewien problem.

andy 23.05.2011 20:25

Cytat:

Andy - ja nie pisałem z pamięci - przepisywałem bezpośrednio z gazety ;)

Jeśli są tu jakieś bzdury miej pretensję do autora :>
Źle to zinterpretowałeś.
Cytat:

Ale szczerze mówiąc to jak czytam, co napisałeś, to tylko potwierdzasz to, co napisałem wcześniej.
Tylko ty na początku twierdzisz, że mimo odznaczenia tych opcji te informacje są dalej przesyłane a tak na 99.999% nie jest. (oczywiście nie twierdzę, że nasze dane w inny sposób nie są sprzedawane...)

Cytat:

Ja nie zweryfikuję, bo konto na FB jest mi generalnie mówiąc obojętne. Mam, ale bez żadnych danych, a zaglądam z 1-2 razy w miesiącu.
Jak nie? Skoro konto masz to możesz wejść i sprawdzić czy takie opcje są...
Cytat:

Wszystko się zgadza, że można to wyłączyć (o czym napisałem), ale domyślnie jest chyba włączone (tego już nie pisałem, bo nie wiem). Jeśli tak, to to już jest pewien problem.
Tylko napisałeś "chyba można to wyłączyć"...

Jeżeli chodzi o domyślne zaznaczenie to nie pamiętam jak miałem ale na 99% było to aktywne. Dlaczego? Z punktu widzenia FB po co taką opcję wprowadzać skoro ma być domyślnie odznaczona? Przecież to żadna korzyść...
Mogę się założyć, że ponad 50% osób tam nie zajrzy - te 50% udostępnia swoje dane ot tak ;-)
Reszta albo je ograniczy albo wszystko odznaczy.

Gdyby opcja była wyłączona to kto by tam wszedł i ją włączył? Nie chcę tym bronić FB ale tylko pokazać jak to wygląda z ich punktu widzenia ;)

andrzejj9 23.05.2011 21:20

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1163054)
Źle to zinterpretowałeś.

Tylko ty na początku twierdzisz, że mimo odznaczenia tych opcji te informacje są dalej przesyłane a tak na 99.999% nie jest. (oczywiście nie twierdzę, że nasze dane w inny sposób nie są sprzedawane...)

Gdzie tak twierdzę?
(jeśli mówisz o punkcie drugim, to w nim chodzi o coś innego)

I ja tu nic nie interpretuję. Praktycznie przepisałem z artykułu 'na żywca'.

Cytat:

Jak nie? Skoro konto masz to możesz wejść i sprawdzić czy takie opcje są...
Nie no, czy opcje są to nie muszę sprawdzać, bo zakładam, że skoro o nich się pisze, to są. Poza tym widziałem też screeny. Chodziło mi o to, że nie ma to dla mnie większego znaczenia, bo konto tylko mam, ale praktycznie nie używam (nie ma tam więc też żadnych lub prawie żadnych danych).

Cytat:

Jeżeli chodzi o domyślne zaznaczenie to nie pamiętam jak miałem ale na 99% było to aktywne. Dlaczego? Z punktu widzenia FB po co taką opcję wprowadzać skoro ma być domyślnie odznaczona? Przecież to żadna korzyść...
Mogę się założyć, że ponad 50% osób tam nie zajrzy - te 50% udostępnia swoje dane ot tak ;-)
Reszta albo je ograniczy albo wszystko odznaczy.
No ale to przecież o to właśnie cały czas chodzi! Że domyślnie jest zaznaczona zgoda na takie przekazywanie swoich danych, jak opisane w artykule. A podany przykład podaje, jak daleko to przekazywanie danych może iść.

I owszem - jest tutaj coś nie w porządku, choć z punktu widzenia FB jak najbardziej opłacalnego. Oczywiście.. każdy będzie sam sobie winien, bo mógł poszukać, doczytać itp. Ale rzecz nie jest błaha, a i podejrzewam, że jakbyś wyrywkowo spytał kilku użytkowników, czy życzyliby sobie takie dane przekazywać zewnętrznym firmom (w taki sposób), to blisko 100% zaprzeczyłoby.

Cytat:

Gdyby opcja była wyłączona to kto by tam wszedł i ją włączył? Nie chcę tym bronić FB ale tylko pokazać jak to wygląda z ich punktu widzenia ;)
Wygląda to nieciekawie i ostrzeżeniu przed tym ma służyć artykuł. Ja nie widzę w nim sprzeczności i nie uważam takiego postępowania za właściwe. Jeśli już to powinno od początku pojawiać się pytanie o zgodę na takie rozpowszechnianie danych, a nie odgórne przyjęcie, że jak ktoś nie odmówi, to się zgadza. Tak można robić i w innych sytuacjach i też jest to bardzo nie w porządku.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:12.