Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Serwisy typu twitter, flaker, pinger, blip itp. - jaki sens? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/serwisy-typu-twitter-flaker-pinger-blip-itp-jaki-sens-83003/)

andrzejj9 01.11.2012 18:19

Czy na Facebooku widać po pierwszy czy a po drugie ewentualnie kto pobiera zdjęcia umieszczone na profilu?

pali 01.11.2012 18:45

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1228155)
Czy na Facebooku widać po pierwszy czy a po drugie ewentualnie kto pobiera zdjęcia umieszczone na profilu?

Nieco nieprecyzyjne pytanie zadałeś, ale domyślam się że chodzi o zdjęcia zamieszczone na twoim wallu / timeline.
fb nie udostępnia takich danych.
Jeśli chcesz instalować jakąś aplikację, to też nic z tego - w API nie ma takiej funkcji.

Na fanpages admin ma statystyki i tam widać 'kto" oglądał zdjęcia w formie statystyk (czasami można odgadnąć kto to był konkretnie, wiążąc aktywność, nietypową lokalizację, czas etc).

Oglądanie zdjęć i pobieranie na dysk lokalnego komp. jest tym samym, bo przeglądarka zapisuje na dysk z cache (pominąwszy specjalne przypadki).

W groups fb są też dostępne pewne uproszczone statystyki, widoczne dla wszystkich.

andrzejj9 01.11.2012 18:48

Czyli rozumiem, że jak ktoś ogląda, to widać, że ktoś, ale nie widać kto?

Natomiast tu konkretnie chodzi mi o ściąganie - jest taka opcja przy obrazku, która umożliwia zapisanie go na dysk. Jest to robione z poziomu konta użytkownika, więc pewnie informacja o tym zostaje (kto, kiedy itp.). Natomiast pytanie, czy jest dostępna dla właściciela konta, z którego jest obrazek ściągany.

andy 01.11.2012 18:58

Cytat:

Natomiast tu konkretnie chodzi mi o ściąganie - jest taka opcja przy obrazku, która umożliwia zapisanie go na dysk. Jest to robione z poziomu konta użytkownika, więc pewnie informacja o tym zostaje (kto, kiedy itp.). Natomiast pytanie, czy jest dostępna dla właściciela konta, z którego jest obrazek ściągany.
Szary użytkownik nie ma takich informacji. Pamiętaj tylko, że obrazki i tak lecą na dysk jak wszystko inne gdy wczytujesz stronę - tzw. cache.

Obrazek można pobrać też na inne sposoby, niż przez kliknięcie tego przycisku.

Można wiedzieć w jakim celu pytasz? Wrzuciłeś swoją nagą fotkę i się rozeszła po świecie? :D

andrzejj9 01.11.2012 19:10

A akurat pytam od drugiej strony. Stara znajoma osoba umieściła trochę zdjęć i chciałbym je zgrać, żeby spokojnie później przejrzeć. A do końca nie wiem, czy chciałbym, aby widziała, że je zapisuję (choć i pewnie nic by się nie stało).

Kiedyś dało się normlanie zapisywać prawym przyciskiem myszy. Ale zobaczę w cache, może faktycznie da się je namierzyć.

ps. Ja na FB żadnych takich rzeczy (właściwie w ogóle praktycznie żadnych) nie umieszczam :>

pali 01.11.2012 19:16

Ilość załączników: 1
Jeśli chodzi o ten guzik "pobierz" to fb również nie udostępnia takich danych.

A czy sam je kolekcjonuje? ;) Oczywiście.

Cytat:

Czyli rozumiem, że jak ktoś ogląda, to widać, że ktoś, ale nie widać kto?
Tak, ale ja mówię o "stronach" a nie prywatnych wall / timeline.

Tak patrzyłem teraz, żeby jakiegoś screena zrobić, ale to są rozbudowane statystyki, linkowane, z dymkami - więc wiele taki screen nie da.
Np. co do zdjęcia widzisz
"Zasięg" - czyli generalnie ile osób widziało
"Użytkownicy aktywnie korzystający" - czyli ile osób kliknęło, powiększyło, obejrzało całe osadzone.
i dalej kolejne słupki mówiące o "dystrybucji wirusowej", z nazwy wiadomo o co chodzi.

Tu masz screena z lajków z zadanego okresu czasu:
Załącznik 60638
Na dole widać Tuluzę - pewną osobę chciałem wyśledzić i stąd dowiedziałem się gdzie jest ;)
Ale przy małym ruchu są różne blokady na statystyki i nie tak łatwo to zrobić.

pali 01.11.2012 19:20

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1228162)
.

Kiedyś dało się normlanie zapisywać prawym przyciskiem myszy.

Ciągle można, tego się nie da skutecznie zablokować ;) Różne jsowe pierdoły ff z boxa wykrywa i proponuje wyłączenie. Ale fb nie próbuje blokować.

andy 01.11.2012 20:18

Cytat:

A akurat pytam od drugiej strony. Stara znajoma osoba umieściła trochę zdjęć i chciałbym je zgrać, żeby spokojnie później przejrzeć. A do końca nie wiem, czy chciałbym, aby widziała, że je zapisuję (choć i pewnie nic by się nie stało).
Nie będzie więc możesz śmiało je sobie pobierać.

ed hunter 01.11.2012 20:46

Każdy zablokowany obrazek można ściągnąć FF klikając prawym i pokaż informacje o obrazku, tam jest zapisz jako. jak prawy myszy nie działa, to jest sporo dodatków usuwających ten problem, a czasami wystarczy pojechać strzałką do lewego rogu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:25.