![]() |
Czy na Facebooku widać po pierwszy czy a po drugie ewentualnie kto pobiera zdjęcia umieszczone na profilu?
|
Cytat:
fb nie udostępnia takich danych. Jeśli chcesz instalować jakąś aplikację, to też nic z tego - w API nie ma takiej funkcji. Na fanpages admin ma statystyki i tam widać 'kto" oglądał zdjęcia w formie statystyk (czasami można odgadnąć kto to był konkretnie, wiążąc aktywność, nietypową lokalizację, czas etc). Oglądanie zdjęć i pobieranie na dysk lokalnego komp. jest tym samym, bo przeglądarka zapisuje na dysk z cache (pominąwszy specjalne przypadki). W groups fb są też dostępne pewne uproszczone statystyki, widoczne dla wszystkich. |
Czyli rozumiem, że jak ktoś ogląda, to widać, że ktoś, ale nie widać kto?
Natomiast tu konkretnie chodzi mi o ściąganie - jest taka opcja przy obrazku, która umożliwia zapisanie go na dysk. Jest to robione z poziomu konta użytkownika, więc pewnie informacja o tym zostaje (kto, kiedy itp.). Natomiast pytanie, czy jest dostępna dla właściciela konta, z którego jest obrazek ściągany. |
Cytat:
Obrazek można pobrać też na inne sposoby, niż przez kliknięcie tego przycisku. Można wiedzieć w jakim celu pytasz? Wrzuciłeś swoją nagą fotkę i się rozeszła po świecie? :D |
A akurat pytam od drugiej strony. Stara znajoma osoba umieściła trochę zdjęć i chciałbym je zgrać, żeby spokojnie później przejrzeć. A do końca nie wiem, czy chciałbym, aby widziała, że je zapisuję (choć i pewnie nic by się nie stało).
Kiedyś dało się normlanie zapisywać prawym przyciskiem myszy. Ale zobaczę w cache, może faktycznie da się je namierzyć. ps. Ja na FB żadnych takich rzeczy (właściwie w ogóle praktycznie żadnych) nie umieszczam :> |
Ilość załączników: 1
Jeśli chodzi o ten guzik "pobierz" to fb również nie udostępnia takich danych.
A czy sam je kolekcjonuje? ;) Oczywiście. Cytat:
Tak patrzyłem teraz, żeby jakiegoś screena zrobić, ale to są rozbudowane statystyki, linkowane, z dymkami - więc wiele taki screen nie da. Np. co do zdjęcia widzisz "Zasięg" - czyli generalnie ile osób widziało "Użytkownicy aktywnie korzystający" - czyli ile osób kliknęło, powiększyło, obejrzało całe osadzone. i dalej kolejne słupki mówiące o "dystrybucji wirusowej", z nazwy wiadomo o co chodzi. Tu masz screena z lajków z zadanego okresu czasu: Załącznik 60638 Na dole widać Tuluzę - pewną osobę chciałem wyśledzić i stąd dowiedziałem się gdzie jest ;) Ale przy małym ruchu są różne blokady na statystyki i nie tak łatwo to zrobić. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Każdy zablokowany obrazek można ściągnąć FF klikając prawym i pokaż informacje o obrazku, tam jest zapisz jako. jak prawy myszy nie działa, to jest sporo dodatków usuwających ten problem, a czasami wystarczy pojechać strzałką do lewego rogu.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:25. |