Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   UWAGA! Oszustwa internetowe! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/uwaga-oszustwa-internetowe-75764/)

maskotka 26.07.2011 21:21

Wiesz co Patrix,
przypominasz mi moją byłą narzeczoną*, która gdy powiedziała coś niejasno / przejęzyczyła się / palnęła coś (a zdarza się to każdemu) -
- brnęła w długotrwałe udowadnianie, że właśnie ma rację, powiedziała dokładnie to, co chciała powiedzieć, w sposób jedyny możliwy i do bólu precyzyjny :)

Podobnie jak Ty, nigdy nie chciała skorzystać z propozycji ucięcia jałowej dyskusji "co kto miał na myśli mówiąc to i tamto" i ponownego sformułowania swojego zdania, aby obie strony miały całkowitą jasność o co się kłócą.

I również na koniec dodawała drobną złośliwość ;)

* nie traktuj tego śmiertelnie poważnie.....

Patrix 26.07.2011 21:22

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1173277)
(...) I wiesz co bym im powiedział za taką propozycję? Żeby spierdalali.

Dobra, teraz wiem jak komentować, czysto i jasno.
Nie warto męczyć się i wypisywać szeroko pojmowanego punktu widzenia i różnych możliwych zakończeń,
bo to właśnie zaciemnia tą wyżej wspomnianą prostotę.
To jak żeśmy już się wszyscy zrozumieli to temat wyczerpany, a puenta oczywista (w/w).

@maskotka,
tak, ja gaduła jestem,
nie miałbym problemu ze starą maturą z polskiego,
drugi akapit rację masz. ;)

Banana Coctail 26.07.2011 21:24

Cytat:

Choć jeśli o mnie chodzi, to zastanowiłbym się nad anulowaniem komentarza, za rekompensatę.
Każda firma może starać się naprawić swoją opinię (np zwrot kosztów wysyłki).
Jednak nie wiem jak bardzo byłbym wpieniony tym ich 'nękaniem' telefonicznym, więc też bym ich olał (taka firma nie zasługiwałaby na taką szansę).
Czyli za mało posmarowali. Poza tym, nauki Adama pobierasz z pieczołowitością niebywałą.
Co jak co, ale zdania własnego nie umiesz wyrazić; co nie oznacza, że go nie masz.

@Krisu cicho. Ja mogę być wyznawcą paliego, Ty nie :]

Patrix 26.07.2011 21:44

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1173282)
zdania własnego nie umiesz wyrazić

Problemu z tym nie mam absolutnie żadnego :P
Czasem mam tylko wrażenie, że zlatują się zawsze DWA sępy (zwłaszcza ostatnimi czasy),
i jak się zostawiło nieszczęśliwie jakieś pole do interpretacji to skubią, dają nura i skubią,
rwą mięcho, wyzywają partyjnie oraz prowokują.

To tyle w temacie o oszustwach jak narazie,
wyłowię nowy temat, znowu sobie porozmawiamy, ptaśki :P.

Banana Coctail 26.07.2011 21:47

Masz. EOT

Kris 26.07.2011 21:47

Dobra tam... spokój! :)

Obejrzyjta se Szakire:

http://www.youtube.com/watch?v=gTXqvO2PKu8

maskotka 26.07.2011 21:48

Cóż, nie będę przeczył, jest jak mówisz :) Dwa sępy :D

//edit
I jeden orzeł :)

andrzejj9 04.08.2011 16:54

Pytanie o zasady na Allegro.

Kupiłem telefon na aukcji z tytułem: xxxxxxxxx (róźne informacje o modelu) WYS GRATIS!

Zakładając, że wysyłka jest darmowa (co zdarzało mi się już w przeszłości i nie jest w sumie niczym nadzwyczajnym), zdecydowałem się. Pewne wątpliwości wzbudziło to, że w opcjach wysyłki nie było napisane darmowa, tylko kilka innych do wyboru, ale dało się wybrać inne i tam wpisać kwotę. Tak więc zrobiłem i wpisałem 0.

Otrzymałem dzisiaij maila od sprzedającego, z prośbą o dopłacenie kosztów przesyłki za kupiony przedmiot. Odpisałem, że kupiłem na aukcji z darmową przesyłką. Otrzymałem taką odpowiedź:

Cytat:

Witam,

Jest to głednie zamieszczona informacja lecz w treci aukcji jest podany proawidłowy cennik wysyłki
Prosimy o zaposnanie się z trecia aukcji i jej cennikiem wysyłek.

Pozdrawiam
(pisownia oczywiście oryginalna..)

Teraz pytanie. Właściwie dwa:

- po pierwsze co jest ważniejsze - czy tytuł aukcji, czy jej opis (a właściwie opcje wysyłki, bo opis nie był jednoznaczny)?

- no i drugie, nad którym zastanawiam się sam - czy kilkanaście złotych jest dla mnie warte potencjalnego negatywa z zemsty. Nad tym jeszcze muszę się zastanowić..

ed hunter 04.08.2011 17:04

Zniżanie się do poziomu analfabety, bezcenne.

andrzejj9 04.08.2011 17:07

Poprzednia odpowiedź była 'normalna', że tak powiem. Teraz pisownia stała się oryginalniejsza.

Żeby nie było - to nie była pojedyncza aukcja i prywatny sprzedający, ale firma wystawiająca 100 takich telefonów i mająca kilka tysięcy komentarzy. Stąd raczej spodziewałbym się uczciwego podejścia do sprawy (i trochę wyższego poziomu wypowiedzi, ale to już inna sprawa..).

Patrix 04.08.2011 17:24

Najlepiej (jak nie chcesz) to się wycofaj - umów się z nim, że obejdzie się bez komentarza (negatywa) jeśli nie zgłosi do allegro zwrotu prowizji (bo tak to na Twoje konto idzie, kilka takich reklamacji od sprzedających bez wytłumaczenia się i blokują konto kupca). Taka jego kara za bałagan w opisach.

andrzejj9 04.08.2011 21:26

W sumie to i z dodatkową wysyłką cena nie jest zła (chociaż już nie najniższa - ale różnice nie są duże). Natomiast sprawa pokazuje jakość sprzedającego, co mogłoby mieć znaczenie przy ewentualnej reklamacji.

Sam nie wiem.. Napisałem do Allegro z pytaniem, jak to wygląda według ich regulaminu, a sam się zastanawiam, czy może nie czas dostać tego pierwszego negatywa, żeby się już nie zastanawiać przy ewentualnych podobnych sytuacjach ;)

Patrix 04.08.2011 21:29

Jak ostatecznie kupisz, sfinalizujesz, to ja bym mu negatywa nie dawał już na Twoim miejscu, tylko neutralny,
za tą dopłatę oraz za śmietnik w opisie, odwetowca w razie czego skomentujesz rzeczowo i sprawa załatwiona
- choć z jego strony to byłby wysoki nieprofesjonalizm - przecież Ty finalizując transakcję wywiązałeś się z umowy, patrząc z jego strony.

andrzejj9 04.08.2011 21:45

Ja już wywiązałem się z umowy i na dobrą sprawę jakiekolwiek dopłaty mnie nie interesują..

Zobaczę jeszcze. Jak będę miał dobry dzień to dopłacę te kilkanaście złotych i machnę ręką na sprawę.

No chyba, że będzie się upierał na 29 zł za kuriera, co już mi w pierwszym mailu zacytował :>

andrzejj9 05.08.2011 06:55

Napisałem wczoraj do Allegro.. Dostałem dzisiaj odpowiedź.. Chociaż chyba wolałbym nie dostać..

Zastanawiam się, czy może nie pisała tego ta sama osoba...

Cytat:

Witam.

Dziękuję Panu za wiadomość.

Uprzejmie informuję, że transakcje zawierane za pośrednictwem serwisu Allegro są prawnie wiążące i strony zobowiązane są do ich finalizacji. Serwis nie jest stroną i nie ingeruje w ich szczegóły.

Klikając opcję "Kup Teraz!" lub biorąc udział w licytacji, Kupujący akceptuje wszystkie warunki zawarte przez Sprzedającego na aukcji.

Zachęcam do kontaktu z Kontrahentem w celu wyjaśnienia sytuacji.

Pozdrawiam,

Ja się pytam, które informacje są według zasad regulaminu dla mnie wiążące, a ten mi odpisuje, że biorąc udział w aukcji zgadzam się na jej warunki.. Czy umiejętność myślenia w tym kraju już zupełnie zanika...?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:21.