![]() |
Myślę że sporo więcej.
|
Niektórzy są po prostu pechowcami lub idiotami... ;/
|
Lub oba na raz :D
Nie wiem w jakiej Nibylandii trzeba żyć żeby wziąć takiego maila na serio ... |
Oktawian89,
wystarczy być bardzo początkującym userem :D takim z kompem i netem od dwóch dni! Takim... "O! Maila mi ktoś napisał!!" :D |
Matko wystarczy Oktawian :D po co zaraz te 89 ? :D
Co nie zmienia faktu, że trzeba myśleć .. i mieć mózg a nie musk ... :szczerb: |
|
Niech zainwestują w tiktaki...
Cytat:
|
u mnie tam dziala...
|
U mnie też....
|
Zeby was reka boska bronila przed zakupem z https://sontel.pl/ ! Zapowiada sie na niezly przekret !
|
@frog strona wygląda jak by była stawiana w jeden dzień, jednak to żaden dowód. Czy wiesz coś więcej?
|
@andy no to jeden z symptomow ktory powinien dac do myslenia. Nie odbieranie telefonow, non stop zajete, brak mozliwosci kupna za pobraniem itp. Na potwierdzenia ewentualnych osob poszkodowanych trzeba poczekac (sklep ma okreslony czas na realizacje zamowienia), ale juz widzialem wpisy osob wlasnie skarazacych sie na fatalna obsluge i brak kontaktu. Wydaje mi sie ZE DIABEL SIE TYM SKLEPEM INTERESUJE ;) Zobaczymy za tydzien dwa. Poki co dalem info by DAC POZÓR !
|
To nie tylko strona wydaje się być podejrzana. Popatrzcie na ceny, są nieraz połowę niższe niż w innych sklepach. Przekręt jak się patrzy.
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Cytat:
btw. Na stronie mamy coś takiego: Cytat:
Cytat:
Załącznik 58645 Gdyby to miałbyć wałek to raczej firma by albo nie istniała, albo dane by były innej, mam rację? |
@jesi no ceny oczywiscie tez MAGICZNIE zachecajace.....
@andy nie nie chcialem, tzn. moze i bym chcial, ale nie kupuje z miejsc niesprawdzonych a juz napewno nie bez pobrania;P Poprostu znalazlem temat na jednym forum o tym sklepie gdzie zrobilo sie pewien nie pokoj w okol niego wiec pomyslalem ze ostrzegne kolegow z forum ;P Dam znac za tydzien lub dwa czy cos sie wyjasnilo. No chyba ze ktos tutaj zdazy potwierdzic ze juz cos kupil i wszystko poszlo gladko i przyjemnie i nic tylko brac ! ;) |
Więc kupić, zapłacić kartą (jeśli można), a potem ewentualnie dostać odszkodowanie od banku. Chyba najprostszy sposób ;)
|
@andrzejj9
to tak nie dziala przeciez |
Dokładnie to nie wiem, jak działa, bo nigdy z tego nie korzystałem. Ale tak było to opisane w kilku artykułach, które czytałem.
|
ale to chyba w przypadku kradziezy karty i stracie pieniedzy przez to a nie przez zakupy u oszustow
|
Zakup musi też być potwierdzony podpisem a nie pinem.
|
Cytat:
|
a co ma bank do takiej transakcji?
|
Cytat:
Płatność kartą nie różni się od płatności gotówką: pieniądze lecą z jednego punktu do drugiego, i nie widzę powodu dla którego w takim przypadku bank w którym masz kartę miałby Ci te pieniądze zwrócić. |
no wlasnie ja tez nie widze takiego powodu
|
a o chargeback Visa / MasterCard słyszeli?
do śmieciowych kont i kart "debetowych" banki generalnie nie edukują co to jest chargeback, z powodów oczywistych - zapaść kulturowa naszego pięknego kraju, rządy "prawicy" etc do kart kredytowych informują, ale też nie na www wyjątkowo, na blog.bzwbk.pl jest nieco info np. tu http://blog.bzwbk.pl/2009/09/skyeuro...zyskac-srodki/ |
@palikot do tej pory myślałem, że takie akcje tylko w przypadku kradzieży karty można robić ;)
|
Cytat:
Swoją drogą to świadomość istnienia takiego "ubezpieczenia" w Polsce jest chyba równa lub bliska zeru.. Świetna robota ze strony operatorów :> @ Andy Czemu ma płacić? A chociażby dlatego, że bierze niemały haracz z każdej wykonywanej za pomocą karty transakcji. A w Polsce jeszcze haracz szczególnie wysoki.. |
no to nic tylko oswiecic nasze spoleczenstwo. ilosc nadurzyc wzrozsnie 1000%
sie nie dziwie, ze jest cicho |
Polecam przeczytac temat... Chyba wychodzi na to ze ta sama osoba juz ktorys z kolei sklep internetowy otwiera i oszukuje ludzi.... :/ W ktoryms poscie jest napisane kilak nazw sklepow pod ktorymi funkcjonowal oszust (massvision.pl,euroshopmatt.pl,shopeuro.pl ,matt-com.pl,obecnie macronom.pl) no i chyba ten sontel....
http://forum.pclab.pl/topic/729168-P...towy-MACRONOM/ |
A tak co do uczciwości klientów sklepów internetowych.
Nasz sklep omyłkowo wysyłał pewien odtwarzacz Blu-ray za 349 z, zamówiony za pobraniem, jako opłacony. Sprzedaż trwała ok. 3 tygodni, zadzwonił do nas dopiero 11 klient, który wprost powiedział, że zamówił za pobraniem a paczka przyszła bez pobrania. Dostał numer konta i natychmiast opłacił zamówienie. Z pozostałych 10 osób: - 9 wpłaciło bez zbędnych ceregieli, po rozmowie telefonicznej - 1 będzie miał sprawę w sądzie o "bezpodstawne wzbogacenie", którą oczywiście przegra i czegoś się nauczy. Szczególnie, że zamówił na swoją działalność gospodarczą, którą aktywnie prowadzi i którą to działalność podam do wiadomości publicznej na tym forum, gdy już wyrok będzie :) Ręka mnie swędzi, żeby teraz podać, ale dam mu szansę.... |
Cytat:
|
You got duped! :ysz: You correctly identified 0 out of 14 sites in the OpenDNS phishing quiz.
Don't sweat it. Identifying phishes is hard work because cyber criminals are experts are creating sites that fool us. That's why you should set up OpenDNS... andy, a po co te konto każą mi zakładać w Open DNS? do filtrów? |
Cytat:
Nie mów, że nie rozpoznałeś żadnej strony... |
10/14
|
Yay! :D
Cytat:
|
hmm.. specjalnie się nie przyglądając (po kilka sekund na stronę) 10/14. Właściwie to w większości przypadków wystarczy spojrzeć na adres.
|
Cytat:
Założyłem, to tylko konto do shop, nic ciekawego. //edit 10/14 przy wiedzy, że robicie test o phishingu? Tam jest tylko jedna podpucha: https://login.comcast.net/ logo xfinity, a w domenie jakiś comcast |
Cytat:
|
14/14
|
You're a phish-spotting ninja! You correctly identified 14 out of 14 sites in the OpenDNS phishing quiz.
|
13/14... I to z iPhone'a :-)!
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
Zresztą, zawsze można się włamać do jakiegoś CA i wygenerować sobie certyfikaty dla danej domeny - lekarstwo na to jest stosowanie czegoś do przechowywania odcisków certyfikatów w przeglądarkach. btw takie testy powinny być robione w szkołach na lekcjach informatyki. |
Wystawiłem jakis czas temu samochód na sprzedaż. Dzisiaj napisał do mnie ktoś z pytaniem, czy jest to jeszcze aktualne i jaka jest ostateczna cena. Było to po angielsku, co wzbudziło moje pewne podejrzenia, ale już się ktoś wcześniej ze mną kontaktował z zagranicy, więc odpisałem. W końcu podając cenę za wiele danych nie wysyłam.
Otrzymałem odpowiedź z pytanie, jaką formę płatności bym preferował. Tu już miałem w ogóle nie odpowiadać (bo zakładam, że przy używanym samochodzie nikt nie rozmawia o tym przed obejrzeniem), ale ostatecznie z ciekawości odpisalem, że gotówka lub przelew. Dostałem taką odpowiedź: Cytat:
|
419 scam ofkors, więc nie kropkuj, to może jakiś kolejny szlachciura tutaj z googla trafi ;)
Polska ma długą tradycję, wieki temu jakiś szlachcic z Kresów uwalniał z nimi królewnę. Był art. w RP, ale niedostępny z sieci. |
Cytat:
|
Ostatnio zauważyłem, ze na allegro szerzy się zawyżanie kosztów przesyłek, jakieś dziwne ograniczanie do sprzedawanej ilości wysyłanej jedną paczką albo dopłaty do kolejnych sztuk :|
Wczoraj sam się naciąłem, przy zakupie 12szt. akumulatorków + karty SD i czytnika, koszt przesyłki dla poczty polskiej wyszedł mi wg. zasad sprzedającego 42zł k***a |
Prosta technika zawyżania cen wysyłek. Allegro jeszcze się do tego nie ustosunkowało. Sprzedawca najpierw zaniża cenę towaru (ktoś mało spostrzegawczy i tak kupi) i później ustala zasady aukcji, na której za każdą sztukę trzeba dopłacić. A jeżeli kupujący chciałby odebrać towar (bo akurat mieszka w miejscu skąd pochodzi sprzedawca) to okazuje się, że towar wysyłany z magazynu z drugiego końca Polski...
|
gallus,
być może faktycznie wdepłeś w koszt towaru drastycznie ukryty w cenie przesyłki (świadczy o tym asortyment, który kupiłeś - w tej drobnicy to od lat jest powszechne, wcale nie ostatnio) ale jako, że mniemam kupiłeś na różnych "aukcjach", to tak wcale być nie musi. Aby to zrozumieć spróbuj testowo wystawić aukcję i przypatrz się formularzowi kosztów przesyłek. Długi temat ;) Ja tego nie wytłumaczę, bo wiem wszystko na temat kosztów Allegro i nawaliłbym tu wykład na 8 stron :) W takiej sytuacji jak twoja, zazwyczaj odzywam się do klienta i zrównuję jego przesyłkę do kosztu przesyłki standard (która również nie ma nic wspólnego z moimi rozliczeniami z kurierem - i mam do tego pełne prawo). Odezwij się do sprzedawcy i ew. zrezygnuj z zakupu. Te koszty przesyłek to jest pól forum Allegro. Ale nie polecam tego czytać :) Ostatnio Allegro wykonało rewolucję, mającą na celu podnieść ich przychody o ~ 20%, czyli miliony, właśnie poprzez manipulację z kosztami przesyłek. Wykonali w tym celu szereg pozornie niezwiązanych ze sobą posunięć. Na forum Allegro powstało na temat tych posunięć 150 tematów po 200 postów. Ale nikt nie połączył tego w jedną całość :) Przeczytałem dokładnie, aby upewnić się, że to jest stado idiotów. Odradzam kupowanie na Allegro, fatalne towarzystwo. Nowe przedmioty są w sklepach internetowych i to taniej. Na allegro - aukcje staroci! |
Zgadzam się - fatalne towarzystwo. Ceny nie są zazwyczaj złe, ale jednak czasem można kupić na ebay za 50% ceny z allegro. Z przesyłką.
Ukrywanie kosztów w przesyłce jest nagminne, np w przypadku pendrive i kart pamieci. Trzeba mieć oczy szeroko otwarte. Tłumaczenie sprzedawcy jest zazwyczaj takie samo - że koszt wysyłki to nie tylko koszt na poczcie, ale też pakowanie, dojazd, czas itd. Powinni wzorem z zakładów energetycznych wprowadzić różnorakie opłaty dodatkowe. Opłata przesyłowa bierna, czynna, jakościowa, czasowa, sztukowa, towarowa, opakowaniowa itd itp. Przykre jest to że zespół Allegro to tacy sami zdziercy i nic z tym nie robią. W internecie są całe instrukcje jak wystawić maksymalnie oszukiwaną aukcję zgodną z regulaminem, jak zataić informacje o przedmiocie itp. |
Cytat:
|
To skąd taka plaga, czasem znalezienie normalnej aukcji graniczy z cudem :hmm:.
|
W sumie przejechałem się na swoim pośpiechu, no ale bez przesady żebym za paczkę nie ważącą 1kg płacił więcej niż za paczkę wysyłaną kurierem o wadze ok. 30kg z resztą jestem ciekaw kto przywiezie mi tą paczkę bo przelałem tylko kwotę za normalną przesyłkę kurierską bez żadnych doliczonych wg. formularza kosztów... Przypuszczam, jednak że otrzymam ją pocztą w kopercie bąbelkowej wysłanej za około 14zł.
|
No pewnie, że tak. Cena przedmiotu jest niska, bo ukryta w przesyłce.
Sprzedawca zarobi swoje, a dzięki temu wyróżnia sie wśród innych aukcji bardzo niską ceną.. Nawet posortowanie po cenie z wysyłką nic nie zmienia, bo pod uwagę będzie brana cena promocyjna dla 1 sztuki. Niektórzy cwaniakują inaczej - zastrzegają ze nie wysyłają więcej niz 1-2 sztuki w paczce - przez co przy zakupie 3 sztuk np karty pamięci microsd za przesyłkę musisz zapłacić 2 razy. To jest chore, takich sprzedawców należy omijać szerokim łukiem - ale ze względu na rozmiar zjawiska czasem ciężko znaleźć pozostałych!!! |
dlatego nie kupuje tego w pl. wole z uk, przewaznie sporo taniej nawet
|
Ale w czym lezy problem? Przedstawienie produktu, zgoda na zakup, przyjecie towaru, podpisanie faktury. Sprzedawca oferuje produkt za konkretna cene, jesli klient ja akceptuje i zgadza sie na kupno to gdzie widzisz brak etyki? Zwykla transakcja po mojemu...
BTW, witamy znowu na forum, paprykarzu ;-)! |
Ale fajną mają nazwę - jak mawiał mój dawny szef, nie sztuka sprzedać tanio. Wiesz ile oni muszą wykonać telefonów, żeby trafić na naiwniaka, który skorzysta z tej "promocji"?
|
Zwykła transakcja to może,
ale etyki ani dobrej praktyki handlowej nie ma w niej za grosz. Zwyczajni łowcy jeleni. |
Dzisiaj K-EX do mnie tonery przywiózł, przesyłka 15 złotych (za pobraniem 20), więc nawet na kurierze pięknie pojechali.
|
hmm.. dostałem wczoraj maila o tytule "mailing.txt", w którym było... 24643 adresów mailowych..
Generalnie.. WTF? ??? |
Ktos sie walnal i poszla lista adrsow do kampanii mailingowej zamiast tresci.
Jak Ci przeszkadza mozesz forwardnac - ja tam uzytek z tego zrobie ;-)... |
spam jest karalny
|
Nie no, skasuję.. Nawet nie tyle treść mnie zdziwiła, co tego ilość. Nawet jak do Excela przekleiłem, to końca nie było widać..
|
jaki interes a allegro w cofaniu licznika wyswietlen aukcji?
drugi raz zauwazylem, ze jest mniej niz bylo wczesniej... przeoczylem jakies pozycjonowanie czy cos? |
@andrzejj9 dałbym znać ekipie Niebezpiecznika ;)
|
Staram się zawsze być ostrożny w wydawaniu sądów, ale tu nie mam już żadnych wątpliwości. Przedstawiam oszustów jakich mało, czyli firemkę:
One Division ul. Ułańska 72/2 52-213 Wrocław Jest to firemka zajmująca się teoretycznie pozycjonowaniem stron internetowych. Głównym przejawem jej działalności są wznawiane oferty pozycjonowania na Grouponie. Ktoś tam kiedyś powiedział, że żadna praca nie hańbi, więc szukanie jeleni na Grouponie pewnie też nie. Oczywiście żeby danego jelenia złapać trzeba posunąć się do oszustwa pisząc o niebywałej okazji i przecenie usługi z 4,5 tys. zł na jedyne 299 zł (wcześniej przeceniali z 7,5 kzł). Tylko 299 zł za pół roku pozycjonowania! Jedyna taka okazja! Oczywiście jeleń nie zdaje sobie sprawy z tego, że firmom pozycjonerskim płaci się za wyniki pracy, a nie za obietnicę jej wykonywania, ale jeleń to jeleń - jego broszka. W ten sposób kupony na Grouponie schodzą jak świeże bułeczki tydzień w tydzień i zasadniczo nie miał bym nic przeciwko, gdyby nie zwrócił się do mnie z prośbą o pomoc jeden z jeleni... Mianowicie mija już 3 miesiąc tego pozycjonowania, a efekty są zerowe - jak strona nie istniała w Google, tak nadal nie istnieje. Jak zwrócili się do tej One Division z prośbą o komentarz wyników otrzymali wyjaśnienie, że efekty tego pozycjonowania będą widoczne dopiero w 4-5 miesiącu. Nie jestem mistrzem w pozycjonowaniu, ale zdarzyło mi się współpracować z firmą, która nieźle sobie z tym radziła, więc wiem, że pierwsze efekty pozycjonowania rzeczywiście pojawiają się po takim terminie, a czasami nawet dłuższym. Ale wziąłem pod lupę ich ofertę zawartą w zakupionym kuponie, żeby popatrzeć jak pracują. I tak: zobowiązali się do optymalizacji strony internetowej pod kątem pozycjonowania. Jak się dowiedziałem dostali namiary na konto FTP w pierwszym dniu po zakupie kuponu. Jak sprawdziłem po 3 miesiącach nie dotknęli się palcem do tych poprawek. Sprawdziłem backlinki do strony - słownie zero. Skonsultowałem się z zaprzyjaźnioną firmą SEO jak te One Division pozycjonuje skoro nie widzę jakiejś pracy. Odpowiedź była jednoznaczna: Nie dość, że firma One Division oszukuje sprzedając niby promocyjne kupony na pozycjonowanie, to nawet jeszcze nie dotyka paluchem do pracy za którą dostaje pieniądze! Po prostu nic nie robią! Przyjęli gotówkę i jedynie mówią, że na efekty trzeba czekać... No, takim zawodnikom należy się ta darmowa reklama w tym temacie. Nie dość, że oszust, to jeszcze bezczelny leń... |
Ciekawe ile trzeba czekać jak bekną za to i czy bekną, a jak bekną, to na jakie grosze i zawiasy. :|
|
Może w temacie zacząć po prostu dawać linki do kolejnych ofert na gruponie.. Są mniej więcej tyle samo warte.
A za jakiś czas jak firma w Polsce padnie będzie krzyk i zdziwienie, jak taki światowy potentant nie poradził sobie na polskim rynku i czemu tak to... |
Ilość załączników: 1
Nie wiem czy wpis nadaje się do tego tematu, ale chciałbym zapytać się czy u was też zdarza się "fałszywe" wyszukiwania google (sztucznie wypozycjonowane) kierujące pod takie dziwne domeny pod którymi do pobrania umieszczone są pliki .exe zawierające jakieś wirusy/trojany?
Załącznik 59049 PS Niezły syf robi się przez coś takiego, w sumie to ciężko trafić wartościową informację na kilku pierwszych stronach :| |
po wpisaniu w google "adobe flash player nokia 500"
mam bardzo podobne wyniki |
Pobieraczek działa dalej widzę ;)
Po kliknięciu na dany link pokazuje się odnośnik do pobrania. Klikamy...czekamy, i błąd! Musimy się zarejestrować. Gdy klikniemy "Rejestracja" to zgadnijcie na jaką stronę jesteśmy przenoszeni? :D |
Ciekawy jest sposób działania, w jakiś dziwny sposób generują wirtualne subdomeny innych istniejących stron nie związanych z tematem - potrafi ktoś to wytłumaczyć?
|
trzaby to pozgłaszać do googla, niech ich dadza na blackliste!
|
Cytat:
To tzw. sprzedaż linków. Za to Google odcięło min Ceneo, Skąpca i inne wyszukiwarki, które działały w ten sposób ;) |
no to jaki plan ?
|
Może na wykop? Zrobi się afera ;)
|
Wydawało mi się, że automaty tłumaczące są coraz lepsze...
Cytat:
|
"Niech spełnią Ci się wszystkie marzenia"
Nie jest źle :spoko: :szczerb: |
kretyna szuka ? http://allegro.pl/galaxy-s2-i9100-fv...493838480.html
|
Nie znałem wcześniej tej historii. Ktoś wie, jak sie to wszystko skończyło? Swoją drogą to ciekawe, że kto uwierzył, żeby tatka firma prowadziła w taki sposób działania na allegro (z prywatnego konta), przecież to tak, jakby jakaś mennica sprzedawała swoje medale i monety z prywatnych kont, nie ujawniając sie nawet. dosyć dziwne.
|
Wiem jak się za chwile skończy Twoja historia na tym forum. :rotfl:
Kolejne Amber Gold reklamujesz. :] |
Reklama w temacie o oszustwach? :]
Ciekawa strategia :P |
Poczekamy do niedzieli :D
:banan2: |
Jak informuje serwis niebezpiecznik.pl na rosyjskich stronach pojawiła się informacja jak przejąć dowolne konto Skype, najgorsze jest to, że faktycznie było to możliwe.
http://technowinki.onet.pl/komputery...icy-skype.html |
Było i mojej babie odzyskałem stare konto skype (nie ma już podpiętego maila).
A co to za oszustwo? :) |
niestety za naiwność trzeba płacić,chociaż szkoda go.
|
Nie wiem czy słyszeliście o tej akcji, ale ostatnio jest coraz głośniej i coraz więcej osób dostaje "tajemnicze" listy z poleceniem do zapłaty.
http://film.onet.pl/uzytkownicy-torr...u-czarny/evn5z |
Bardzo często osoby podaja login i hasło, nie m się co dziwic ze póżniej ktos ich oszuka.
|
Cytat:
Login: ***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617; Hasło: ***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617;***9617; |
to nie tak, Patrix :nie:
to leciało tak jakoś :spoko: login: login password: password |
login: zdzicho
password: ******* |
Akurat password jest jedym z popularniejszych haseł ;) na pierwszym miejscu chyba 123456 :D
|
w zasadzie wszystkie tego typu hasła są bardzo wysoko w rankingu
master, haker, rambo, sexsex, secret, love, starwars, vader, ninja, security, dream itp programy do łamania haseł rozwalają takie w 0.001s :) |
Radzę nie brać udziału w żadnych konkursach smsowych etc.
Później za każdy odebrany sms płacimy po kilka zł. Miesięcznie 20, 30 zł doliczą do rachunku. |
wiadomo- cwaniaki już do tego stopnia spamują, że chcą aby w odpowiedzi odpisać TAK lub NIE- a za pytanie wstaw sobie cokolwiek...
|
Cytat:
|
Często na Allegro jak do ceny towaru doliczymy koszt wysyłki to oferta nie brzmi już tak atrakcyjnie. Chyba ,że kupujemykilka rzeczy u jednego alegrowicza wtedy za paczkę płacimy często raz.
|
:hmm:
|
Cytat:
|
Na to też mają sposoby - do wysyłki dodają opcję listu bez polecenia, a w treści piszą, że w zasadzie tej opcji nie ma.
|
Miałem już maila, że wysyłka zwykłym listem jest niebezpieczna i żebym wybrał kuriera, większość takich zakupów po kilka złotych doszło, dwa nie. :]
Z zagranicy zawsze doszło, ciekawostka... :| |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:37. |