![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#13396 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Musiał, bo akurat wziął mało umięśnionych aktorów
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#13397 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ach te drogie zamki... http://niebezpiecznik.pl/post/otwier...ow-w-drzwiach/
|
|
|
#13398 |
|
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Za "Uważam Rze" : - TW Samochodzik
Pamietacie pewnie z dzieciństwa przygody muzealnika Pana Tomasza N.N. zwanego Panem Samochodzikiem. Miał słynną amfibię z silnikiem Ferrari 410, odzyskiwał zabytki dla Polski, na które chrapkę miał złodziej - dżentelmen - Waldemar Batura. Książek wyszło mnóstwo, był serial (z Klossem - Mikulskim) i mniej udane filmy kinowe. Autorem był płodny pisarz Zbigniew Nienacki (właściwie Zbigniew Nowicki). Jak wynika z dokumentów IPN, okazało się ,że ów pisarz był nie tylko literatem ale i tajnym współpracownikiem SB. Pisał w "Głosie Robotniczym" oszczercze artykuły na zlecenie UB (pod pseudonimem Ewa Połaniecka) - na żołnierzy antykomunistycznego podziemia. Bezpieka udostępniała mu też materiały , które wykorzystywał w innych książkach. Teraz wiemy dlaczego Pan Tomasz był ORMOWcem i Społecznym Inspektorem Służby Drogowej. ![]() Przy okazji dowiadujemy się,że miał powstać dalszy ciąg Pana Samochodzika i templariuszy (Niesamowity Dwór). Z innych ciekawostek - Stanisław Lem już po 1945 zarabiał pisząc opowiadania o II wojnie - oczywiście z tej 'słusznej" perspektywy, Potem odciął się od tego ale wpływy ideologii komunistycznej widać jeszcze w Astronautach, pośrednio też w Opowieściach o Pilocie Pirxie (jacy to Rosjanie znakomici kosmonauci), Edenie. Takie filmy jak Faraon, Popiół i diament też mogły mieć znacznie gorsze, "ideologiczne" scenariusze i przez to obecnie byłyby zapomniane i na śmietniku... Jednak wybrano te w miarę normalne, na szczęście dla kinomanów. |
|
|
|
|
|
#13399 |
|
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja pamiętam Skiroławki.
|
|
|
|
|
|
#13400 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zamkneli 17-latka który zapowiedział że skopiuje zamachy z Norwegii,
http://fakty.interia.pl/raport/zamac...u,1684018,7649 Dobrze że był aż tak głupi ![]() Co do PRL to normalne, że ci którzy wtedy robili kariere mają dużą szansę być TW. I to nawet nie z ich inicjatywy, po prostu SB przychodziła do takich sama, a w razie odmowy byłoby na pewno sporo "utrudnień". A to zakaz wyjadzu z kraju, a to coś inne... np taki Wołoszański też TW. http://7dni.wordpress.com/2007/01/17...nt-wywiadu-sb/ Ostatnio zmieniany przez sobrus : 22.08.2011 o godz. 10:37 |
|
|
|
|
|
#13401 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To, że ktoś wtedy był TW, to go nie przekreśla, bezpieka mogła złamać każdego, ale jak ktoś był, a dzisiaj się wypiera, to jest dla mnie skończony jak Bolek.
|
|
|
|
|
|
#13402 |
|
Jukebox Hero
No wiem dlatego jak widzisz nie osądzam nikogo, przytaczam jedynie fakty.
Choć to że jakiś TW robi teraz kariere i opływa w luksusy, podczas gdy ci którzy się władzy oparli klepią biedę jest "troche" niesmaczne. Każdy przypadek jednak należy rozpatrzać indywidualnie, to oczywiste. |
|
|
|
|
|
#13403 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Wiecie co? Jakoś mało się boję tych, którzy byli TW i o nich to wiemy. Wiemy przynajmniej, że już nimi nie są.
Bardziej się boję tych, którzy byli i nadal są po przefarbowaniu. O nich właśnie nic nie wiemy ![]() Poza tym jak rozpatrzać indywidualnie każdy przypadek? Chyba raczej rozpaczać. Kto jest w stanie choćby podać ich liczbę? Wiarygodnie? PA A Wołoszańskiego słucham z zainteresowaniem. Teraz pora kijowa, bo po 4 w nocy na zetce leci, ale zdarza mi się słuchać w aucie. I wisi mi to, czy był rzeczywistym czy wrobionym TW, czy w ogóle nim nie był. |
|
|
|
|
|
#13404 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Łatwo rozpoznać, ****a, która donosiła a dzisiaj robi z siebie świętą, to kurva i wszystko na ten temat.
|
|
|
|
|
|
#13405 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
A skąd wiesz, kto donosił? Tak pomijając te najgłośniejsze i udowodnione przypadki?
Tylko mi nie mów, że z listy Wildsteina ![]() Ci są dziś już niegroźni, co nie znaczy że bez winy. Groźni są ci, którzy nadal lub teraz donoszą. |
|
|
|
|
|
#13406 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jedno jest pewne,
casa się rozbiła, mianowano nowych, tupolew się rozbił, mianowano nowych... Też mnie to martwi, że o wielu nie wiemy...
|
|
|
#13407 | |
|
Jukebox Hero
Cytat:
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 22.08.2011 o godz. 17:47 |
|
|
|
|
|
|
#13408 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Grzeniu, dzisiaj łatwiej niż za ciężkiej komuny poznać donosiciela. Dzisiaj donosiciel jest gwiazdą zaprzyjaźnionej telewizji, a poparcie ma wśród pożytecznych idiotów.
|
|
|
|
|
|
#13410 |
|
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz
Data rejestracji: 26.06.2004
Cytat ze strony o Zbigniewie Nienackim
(...) W 1948 roku rozpoczął studia w Wyższej Szkole Filmowej w Łodzi, a rok później otrzymał stypendium we Wszechzwiązkowym Państwowym Instytucie Kinematografii w Moskwie. I to tam Pisarz zetknął się po raz pierwszy z ideologią stalinizmu. Nie dziwi chyba fakt, że młody człowiek, o niezależnych poglądach, nie potrafił zaakceptować tzw. kultu jednostki. Uznano go za ***8222;antystalinowca***8221;. Po zakończeniu pierwszego roku studiów w Moskwie, musiał zrezygnować z nauki i opuścić uczelnię. Powrócił do Łodzi. W kraju otrzymał tzw. ***8222;wilczy bilet***8221;, czyli zakaz drukowania swoich utworów oraz dalszego kształcenia się. W 1950 roku złożył do druku w wydawnictwie "Czytelnik" swoją pierwszą powieść dla młodzieży, "Chłopcy" - których pierwowzór stanowił wspominany już "Związek Poszukiwaczy Skarbów". Wezwano go wówczas do redakcji "Nowej Kultury" i oświadczono, że nigdy w Polsce niczego nie opublikuje, a co najwyżej może iść pracować jako pomocnik murarski na budowie. Po wielu latach, fakt ten wspominał następująco: ***8222;Udało mi się na szczęście dostać do (...) pewnego dygnitarza partyjnego, który zobaczywszy mnie i zapytawszy ile mam lat, z ubolewaniem pokiwał głową i rzekł: (...) ťNie jestem w stanie zmienić decyzji towarzyszy z "Nowej Kultury", ale możecie przecież pisać pod pseudonimemŤ***8221;. Człowiek ten umożliwił mu również rozpoczęcie pracy w dziennikarstwie. Od tej chwili literacki pseudonim stał się na stałe nazwiskiem Pisarza. Na początku była to posada w dziale rolnym "Gazety Robotniczej". Później, w latach 1951 - 1962, powierzono mu kierowanie działem reportażu w tygodniku "Odgłosy".(...)
|
![]() |
| Tagi |
| newsy, polityka - won!, wiadomości |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Szukam Pracy | zick | Humor | 60 | 07.12.2024 17:57 |
| Dobry i tani tusz-zamiennik dla HP (56) & wielofunkcyjne 1315, co o tym sądzicie? | matteo | Off topic | 35 | 31.08.2007 16:20 |
| nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
| Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi | Ice | Off topic | 7 | 03.10.2005 01:41 |
| Dawno dawno temu za górami za lasami... | przemo_one | Off topic | 2 | 25.10.2003 01:52 |