Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

ed hunter 22.07.2012 11:38

Złapie rowerzystę radar bez problemu, u mnie w okolicy jest radar ostrzegawczy, na zasadzie, że jak przekroczysz 40, to miga (koszmarny wypadek był w tym miejscu, 3 trupy i ogólnie niebezpieczne skrzyżowanie) i łapie mnie bez problemu, gabaryty, to ja mam spore, ale jak jedzie z tyłu samochód, to jednak jego prędkość podaje.

andrzejj9 22.07.2012 11:22

Są więksi, i to sporo.

Poza tym ja nie mówię, że na pewno się nie da. Gdybam tylko..

grzeniu 22.07.2012 11:18

Technicznie nie ma problemów.
Gabaryty? To może i motocykli się nie da? W sumie wiele więksi nie są.

andrzejj9 22.07.2012 11:02

Chodzi mi o kwestię techniczną - czy jest to możliwe ze względu na gabaryty rowerzysty i.. 'brak większych powierzchni'.

No i z drugiej strony czy urządzenia pomiarowe są do takich pomiarów przeznaczone (pewnie tak, ale nie wiem tego).

grzeniu 22.07.2012 10:41

Oczywiście, że można zmierzyć, niby dlaczego nie?

Inną sprawą jest, czy takiego rowerzystę można jednoznacznie rozpoznać po zdjęciu z fotoradaru. Przecież on jadąc ponad 50 czy 60 km/h nie ma wystawionej gęby jak do portretu, do tego jakiś grymas od wysiłku itd.
Będąc na miejscu takiego rowerzysty chyba bym mandatu nie przyjął...

andrzejj9 22.07.2012 08:59

^^

Nieprawda. To, że dane urządzenie nie jest wymagane nie zwalnia cię z przestrzegania przepisów. Jeśli nie potrafisz ich przestrzegać bez posiadania licznika, to musisz go kupić.

Inna sprawa, że nie jestem pewien, czy rowerzyście w ogóle można radarem zmierzyć prędkość.

Jarson 22.07.2012 00:15

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1216107)
Podstawowe pytanie:
- rower nie ma licznika ani tablic, więc jak można mu wlepić mandat za prędkość i legalnie rozpoznać nierejestrowany pojazd (właściciel)?

Zastanawiałem się już kiedyś, co jeśli na bicycku mnie radar fotkę strzeli?
Wg mnie nie mogą dać rowerzyście mandatu za prędkość na jezdni!
A "mandat" bym chyba wyśmiał zostawiając im na biurku ... czy może źle bym zrobił ? :P
Nie od dziś wiadomo, że SM potrafi nie mieć mózgu.

Sam sobie odpowiedziałeś po części - skoro nie wymaga się od rowerzystów posiadania urządzenia do mierzenia prędkości pojazdu, nie można też wymagać stosowania się do ograniczeń prędkości. I to się stosuje, nieraz jechałem rowerem koło miejsca w którym stała policja, z prędkością wyższą niż ta, od której łapali (jeszcze za młodych lat :P) i nigdy mnie nie zatrzymywali - nie robiłem tego zresztą przez złośliwość, po prostu miałem poczucie że to nie jest niedozwolone, a i rowerem szczególnego zagrożenia nie powoduję jadąc pięćdziesiąt kilka na trzydziestce.

Jabba the Hutt 21.07.2012 23:57

http://vbeta.pl/2012/07/18/internet-...-bedzie-platny

Czy cywilizowanie się oznacza,że za wszystko trzeba płacić ? ;) . Tytuł głupi moim zdaniem...

pali 21.07.2012 19:03

Cicho. Bretschneider podsłuchuje za drzwiami.

Reetou 21.07.2012 18:53

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1216113)
Reetou, on naprawdę nie rozumie związku. Przeproś go...

Nie mogę. Próbuję w ten sposób pobudzać jego szare komórki do pracy, może kiedyś wytworzą się jakieś dodatkowe połączenia. Wiem, że syzyfowe to zajęcie, ale może kiedyś się uda. Upartym...

pali 21.07.2012 18:35

Ludwik Dorn podobną napisał.

Pójdziemy z Reetou kupić i tę pozycję, ale na razie obaj siedzimy w areszcie.

Patrix 21.07.2012 18:20

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1216113)
jest oczytany i zaleca każdemu, aby sobie przeczytał,

Też coś polecam... z empiku!

pali 21.07.2012 18:13

No wiesz, Retoou to znany grubianin i co drugie jego słowo to ***8222;dupa***8221; albo ***8222;gówno***8221;. Ale jednocześnie jest oczytany i zaleca każdemu, aby sobie przeczytał, co o tym drugim przedmiocie napisał Wiktor Hugo, przytaczając ostatnią odpowiedź napoleońskiej starej gwardii, daną Anglikom w bitwie pod Waterloo.

Reetou, on naprawdę nie rozumie związku. Przeproś go...

Patrix 21.07.2012 17:50

Acha! Retu może gadać o klocach i cię to nie rusza, rozumiem- do mnie też kiedyś zobojętniejesz.

Tymczasem mam coś lepszego:
Cytat:

Jechał 46 km/h rowerem. Złapał go fotoradar
18-latek z Kościerzyny bardzo się zdziwił, gdy na jego adres domowy przyszedł mandat za przekroczenie dozwolonej prędkości. Okazało się, że fotoradar zrobił zdjęcie Patrykowi, jak jechał rowerem.

Patryk Wałdoch dowiedział się, że ma zapłacić 50 zł za przekroczenie dopuszczalnej prędkości. Straż miejska przysłała mu mandat z informacją, że fotoradar przy ulicy Rogali w Kościerzynie zrobił mu zdjęcie, kiedy jechał z prędkością 46 km/h. W tym miejscu obowiązuje ograniczenie do 30 km/h. Rowerzysta nie przyjął jednak mandatu.
Całość: http://www.tvn24.pl/pomorze,42/jecha...ar,266268.html
Podstawowe pytanie:
- rower nie ma licznika ani tablic, więc jak można mu wlepić mandat za prędkość i legalnie rozpoznać nierejestrowany pojazd (właściciel)?

Zastanawiałem się już kiedyś, co jeśli na bicycku mnie radar fotkę strzeli?
Wg mnie nie mogą dać rowerzyście mandatu za prędkość na jezdni!
A "mandat" bym chyba wyśmiał zostawiając im na biurku ... czy może źle bym zrobił ? :P
Nie od dziś wiadomo, że SM potrafi nie mieć mózgu.

pali 21.07.2012 17:44

Patrixu!

Z powodów technicznych nie obejrzę twojego śmiesznego filmiku, ale z reakcji Reetou wnoszę, że znowu wkleiłeś coś o fekaliach. Zgadłem?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:52.