![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#14116 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#14117 |
Banned
Data rejestracji: 20.11.2011
![]() |
Kris,
no tak, ten model jest oczywisty i każdemu nasunął się na myśl. Ale dobrze wiesz, że można skonstruować inne modele. Można zrobić prawdopodobny model, w którym Inco aby utrzymać wielkość sprzedaży Ludwika przesuwa go na półkę premium i podnosi cenę. Albo jeszcze inne. Ale to nieważne, bo ważniejsze jest po co Inco stosował taką politykę. Płyn Ludwik ma potężny udział w rynku, ale konkurencję ma silną (co widać gołym okiem na półkach sklepowych). Jest rewelacyjnym przykładem utrzymania starej marki rodem z PRL. Info dla młodszych: mimo bryndzy rynkowej, Ludwik miał dość dobrą opinię w PRL, był także hitem eksportowym. Inco to w ogóle jest następca (po nacjonalizacji) starej, przedwojennej firmy i bodajże do lat 80 dyrektorowali tej firmie potomkowie przedwojennych właścicieli, co też było ewenementem. Ludwik jest punktem odniesienia dla innych płynów, jest produktem który musi być w każdym sklepie (to się jakoś nazywa w marketingu, ale zapomniałem). Aż trudno znaleźć porównywalny produkt na polskim, ubogim rynku. I to jest właśnie siła tej marki. Aby ją stworzyć / utrzymać Inco stworzyło model dystrybucji dla lokalnych dystrybutorów, aby również mali mogli konkurować z dużymi: nie ceną, a jakością obsługi. Dzięki temu Ludwik jest w najmniejszym wiejskim sklepiku. Dla sieci handlowych sprzedają sami i z tego co pamiętam (byłem sklepikarzem) nie kanibalizują rynku, dobrze z nimi negocjują, ceny były na dobrym poziomie. Takie modele dystrybucji są znane. Samochody, ubrania i kosmetyki premium, koncerny piwowarskie na polskim rynku. A chyba najbliższym przykładem, stworzonym właśnie dla ochrony lokalnego rynku, jest francuska regulacja cen książek i prasy, również kiedyś rozważana przez polski Sejm (to się chyba nazywa ustawa Lagrange), a polegająca z grubsza na obowiązku sprzedaży detalicznej po ustalonej cenie. Inco podobny model wypracowało samo, na wolnym rynku, bez lobbingu w Sejmie i powinno być za to uhonorowane, a nie ścigane. To, że akurat UOKiK doczepił się do Inco wygląda mi na robotę koncernów, którym nie w smak ta firma, jedna z ostatnich w branży, która robi swoje i dobrze sobie radzi. Na rynku kosmetycznym już prawie wszyscy polegli. PS Ja się mogę mylić, mogę mieć rację, ale to co Edziu pisze jest oczywistą głupotą i podłością, niewartą komentarza. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14118 | |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Podejrzewam, że miało to na celu niedoprowadzenie do spadku przychodów poniżej pewnego progu oraz jak wspomniałeś utrzymanie ceny produktu ale dlaczego...?
To, co napisałeś o Ludwiku i produkcie Premium to prawda. Ten produkt, po otwarciu rynku, stał się mało konkurencyjny - tani, brzydka butelka, ale miał jedną zaletę - świadomość marki. Co zrobił Ludwik, żeby się podnieść? Zmienił szatę graficzną i... niespodzianka, podniósł cenę. Tak, bo był za tani i ludzie nie mieli do niego zaufania. Sprzedaż wzrosła! Zatem podejrzewam, że po to ta polityka, utrzymania poziomu ceny. ![]() Jednocześnie, Ludwik ma ogromną przewagę jako dostawca, więc może się niejako bawić tym rynkiem. Możliwe, że to robota konkurencji, ale może też końcowych sklepów/marketów, które chciałyby kupić taniej, mieć większy zysk, ale niestety, sorry, tak się nie dało... Poza tym, rozmawiałem kiedyś z chemikiem, który mi powiedział, że Ludwik, to jeden z lepszych płynów, który jest naprawdę dobry, 'zdrowy'. My w domu stosujemy odkąd pamiętam. ![]() Cytat:
Ostatnio zmieniany przez Kris : 30.11.2011 o godz. 13:08 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14119 |
Banned
![]() |
youtube ma nową szatę
gdy wszedłem, to przez 2-3 sekundy byłem przekonany, że to ruski typosquatting ![]() no ładny rustykalny layout, ale youtube teraz wygląda jak pierwszy lepszy portalik z filmikami ewidentnie dostosowanie do szerszej grupy odbiorców z drugiej strony nowy GMail jakby poszedł w kierunku wczorajszego youtube - mniej kolorów, wszystko na biało, zero ozdobników, ramek, hmmm.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14120 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
Minimalizm... Zen.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14121 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak to zobaczyłem, to miałem wrażenie, że AdBlock mi wszystko poblokował, ale po chwili może być.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14122 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
mże byccć
![]()
![]() |
#14123 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
Cytat:
![]() |
![]() |
#14124 |
Banned
![]() |
Pewnie mi to zły mod skasuje, ale ja się wtedy popłaczę,
bo to najpiękniejsza piosenka, jaką w życiu słyszałem. Śpiewa Monika z Kulfonem Chodzą słuchy, że już nie ma Kulfona w telewizji, bo przez złych ludzi został oskarżony o promocję homoseksualizmu... (to dwóch facetów jest, Kulfon: Mirosław Wieprzewski i Monika: Zbigniew Poręcki) Biedny Kulfon ![]() A kto pamięta jak Kulfona porwał Pruszków, razem z samochodem TVP? ![]() Wołomin dał słowo, że odbiją Kulfona ![]() Albo odwrotnie, już nie pamiętam, kto go ukradł. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14125 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Może trochę nie w temacie, może spóźnione, ale dam:
Urban Dictionary, to poważna strona, znajdująca się na liście najlepszych słowników internetowych i traktowana jako źródło. Jest wiec to strona poważana i poważna, a ja, wiadomo, poważny nie jestem, raczej nawet niepoważny, więc ośmielam się wyszukać w owym słowniku, słowo Tusk, albowiem ciekaw jestem co ono oznacza, innymi słowy, jaki jest źródłosłów tegoż wyrazu. I oto co otrzymałemTusk Ci co znają angielski, zrozumieją, ci co nie znają niech poproszą o tłumaczenie.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#14126 |
Banned
![]() |
Kono baka-yaro!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14127 | ||
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14128 | |
Głupi Yasio
Cytat:
To jest słownik slangu, wiec, skoro takie słowo istnieje w slangu, przekładają ja na mowę zrozumiała dla wszystkich. O jakiej wiec podłości mowa? Czysty przypadek. A ty, z niewiadomych powodów, zaplułeś się jak GW na Marsz niepodległości. Nie podałem strony jako złośliwość, tylko jako ciekawostkę. Zgodnie z powiedzeniem: Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubie! Obie strony jednakie i tego samego diabla warte. Skoro plucie na Prezesa jest w modzie, to tego samego niech się spodziewają adwersarze. Wszystkim po równo.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14129 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Linka od sprzęgła wymaga wyregulowania.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14130 |
Głupi Yasio
Jakby moja myśl, nie nadąża za twoimi błyskotliwymi ripostami.
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
newsy, polityka - won!, wiadomości |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Szukam Pracy | zick | Humor | 60 | 07.12.2024 16:57 |
Dobry i tani tusz-zamiennik dla HP (56) & wielofunkcyjne 1315, co o tym sądzicie? | matteo | Off topic | 35 | 31.08.2007 16:20 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi | Ice | Off topic | 7 | 03.10.2005 01:41 |
Dawno dawno temu za górami za lasami... | przemo_one | Off topic | 2 | 25.10.2003 01:52 |