![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie bardzo rozumiem skad zarzuty? To jedyny z postulatow ACTA ktory popieram. Placac za sprzet oczekuje, ze dostane oryginal a nie tandetna podrobke. Jesli zablokujemy ich transport z innych krajow, a w przyszlosci moze i produkcje rynek podrobek skurczy sie do niegroznego minimum!
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Tylko trzeba się chwilę zastanowić, co popieramy. Ty mówisz o blokowaniu "podróbek", bo oryginały są the best, a ja o ograniczaniu możliwości mojego wyboru. Ostatnio szukałem lampek do podświetlenia tablicy rejestracyjnej. Oczywiście leżą w ASO po 80 zł za sztukę. A znalazłem i kupiłem komplet rzemieślniczy za 12 zł. Z mojego punktu widzenia to taki sam kawałek plastiku pasujący do otworów w samochodzie, a 150 zł zostało w kieszeni. I był to mój świadomy wybór i nie życzę sobie, żeby jakieś urzędasy odgórnie tę możliwość wyboru odbierały. Z drugiej strony zastanów się nad miejscami pracy - pan Kazio nie będzie mógł więcej robić tych wylewek, maszyny będą stały, pan Kazio pod most.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Popierasz niszczenie cudzej własnosci bez sądu?
To moze od razu zróbmy cos a'la Judge Dredd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Get a Mac!
Zamiennik to w mojej opinii nie podrobka, dopoki nie nosi na pudelku i produkcie logo producenta oryginalu.
I jesli ktos kupuje ordynarna podrobke z logo producenta, niewazne jakiego, to nie mozna tu mowic o wolnym wyborze - to zwykle paserstwo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Jukebox Hero
Niestety producenci samochodów i innych urządzeń są innego zdania.
Dla nich zamienniki czy handel używkami to złodziejstwo i podróbka przynosząca straty ![]() Z resztą zamiennik jest w istocie podróbką, bo jest imitacją oryginalnego wyrobu, jego designu, rozwiązań i konstrukcji będącej własnością intelektualną producenta oryginału, prawda? Brak logo nie zmienia faktu, że rzecz została "skopiowana", a producenci prześcigają się w utrudnianiu tego Stąd np. blokady i zabezpieczenia uniemożliwiające stosowanie "nieoryginalnych" części - nawet ogniw w laptopie nie wymienisz bez programatora EEPROM, bo komplet ogniw kosztuje 60zł a firmowa bateria ~300. To samo chipowane tusze do drukarek czy części do aut. Dzięki przepisom takim jak ACTA być może do drukarek będziemy lać tylko oryginały, a do telefonów kupowac tylko oryginalne akcesoria. Kosmicznie przepłacając. Moim zdaniem nagłaśnianie w mediach "internetowego" aspektu ACTA jest celowe, bo to blokowanie piractwa to akurat najmniejszy problem w tym wszystkim. Zachód utonie w absurdalnych przepisach, ratuj sie kto może, nadchodzi czas Chin. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 16.02.2012 o godz. 10:32 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ale to zupelnie inna para kaloszy.
tu chodzi o podrobe z napisem vw, renault czy cokolwiek innego. a twoje lampki zapewne podrobionego znaczka nie maja edit super, post sie dodawal chyba z 20 minut...
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Get a Mac!
O tym mowie - demek precyzyjnie wyjasnil istote problemu na przykladzie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Jukebox Hero
Ale my doskonale rozumiemy o co Wam chodzi, i nawet sie zgadzamy, tylko Wy chyba nie rozumiecie o co chodzi z ACTA:
http://www.samar.pl/__/3/3.a/66742/3...l?locale=pl_PL http://www.motogen.pl/artykuly/na-ka...row,art66.html ACTA było przygotowywane wyłącznie z oparciu o rozmowy z koncernami, to czego się spodziewacie? Prawo dotyczące podróbek jest już dawno i nikt tego nie neguje, a z podróbkami walczy się na każdym kroku. W końcu nikt nie lubi płacić za zamiennik tyle co za oryginał (np podrobione perfumy), a marka traci wiarygodność w oczach klientów. To samo z piractwem. Efekty dotychczasowe walki z piractwem może nie są zbyt spektakularne, ale chyba żadne państwo nie może sobie pozwolić na wsadzenie do więzień 99% swoich obywateli, a tak by trzeba było w PL zrobić. Na początek policja powinna aresztować samą siebie i członków rzadu, ich dzieci itd. I tak sytuacja sie poprawia, bo 10 lat temu oryginalny windows był jak Yeti - każdy mówił że istnieje, ale nikt go nie widział. A dziś 80% sprzedawanych komputerów ma Windows preinstalowane w cenie. PS. chiński iPhone z skopiowanym (ale nie pirackim) OSX o nazwie powiedzmy "Dragon" to zamiennik iPhone, a chiński "President" będący kopią Mercedesa S to też zamiennik, składajacy się w 100% z zamienników. Bo przeciez nikt sie nie podszywa pod producenta, no nie?. No właśnie, niestety zamiennik jest też podróbką, tyle że bez logo i dlatego ACTA jest niebezpieczne. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 16.02.2012 o godz. 10:46 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
ZnakJaworznickiegoBikera
@sobrus
ja nie bronie acta i doskanale wiem, ze to nie rozwiaze problemow tak w skrocie, panstwa za swoje pieniadze bede sciagac, skazywac a koncerny zgarna kase powiem szczerze, gowno mnie interesuje, ze lesne dziadki od filmow i muzyki nie maja pomyslu na sprzedaz swoich produktow. sa ograniczeni myslowo do tego stopnia, ze gdyby tylko mogli wprowadzili by jednorazowki, przesluchasz raz a pozniej kup znowu
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
ZnakJaworznickiegoBikera
http://moto.onet.pl/1656653,1,jazda-...c,artykul.html
czytajac komentarze typu http://moto.onet.pl/forum.html#forum...J1bTAwMS5qcw== zastanawia mnie czy w tym kraju musi byc taka zawisc? http://www.jaw.pl/video/show/12623
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
Data rejestracji: 23.08.2008
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Forumator
Data rejestracji: 24.01.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
TO oczywiście wstęp. Filmu jeszcze nie obejrzałem. Długi jest, więc najpierw muszę czas wygospodarować.
![]() |
![]() |
#13 |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
ZnakJaworznickiegoBikera
no nie mowcie, ze jestescie zaskoczeni.
do policji idzie sie na 15 lat, idzie na emeryture (40%), zdaje sie na nowo do policji...stopien musi zostac...obudziliscie sie po 22 latach? LOL
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
newsy, polityka - won!, wiadomości |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Szukam Pracy | zick | Humor | 60 | 07.12.2024 16:57 |
Dobry i tani tusz-zamiennik dla HP (56) & wielofunkcyjne 1315, co o tym sądzicie? | matteo | Off topic | 35 | 31.08.2007 16:20 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi | Ice | Off topic | 7 | 03.10.2005 01:41 |
Dawno dawno temu za górami za lasami... | przemo_one | Off topic | 2 | 25.10.2003 01:52 |