Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wielka klapa IDEI. I kropka! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wielka-klapa-idei-kropka-42413/)

andrzejj9 19.11.2004 13:23

A wiecie, że ta nowa tragiczna oferta ERY może jednak być czymś uzasadniona? I to czymś na pierwszy rzut oka niezrozumiałym - otóż PTC nie chce mieć teraz więcej klientów! ;)

Gdzieś niedawno czytałem, że osiągnęła własnie udział w rynku w wysokości 40%. Jeżeli dojdzie do 41, a zgodnie z obecnymi trendami wszystko na to wskazuje, według obowiązującego prawa państwo będzie mogło kontrolować kolejne decyzje operatora - traktując go już jako dominującego na rynku. Dokładnie tych przepisów nie znam, ale generalnie chodzi o to, że jeśli PTC zdobędzie jeszcze trochę klientów i przekroczy te 41% udziału w rynku to straci wolną rękę i w jakimś stopniu zacznie być kontrolowane przez państwo. A tego, jak łatwo się domyslić, na pewno nikt tam nie chce.

I może to właśnie z tym wiąże się ta najnowsza oferta - wyraźnie najgorsza obecnie na rynku.

Przy okazji - już 19, a ERA dalej nie ogłosiła oferty dla Businessu mimo, że poprzednia skończyła się 17 listopada. Ciekawe co zrobią teraz z klientem, który do nich pójdzie i będzie chcial podpisać umowę?

epol 18.11.2004 18:13

Cytat:

Napisany przez bgn
Problem rozumie jest w tym...
...
...

100% racji. Wybor nalezy do nas. Albo tani fon albo tanie rozmowy. Jedno z dwoch. Nie ma szans na obie rzeczy, bo op dajac tani fon sicaga to od nas w "ratach".
Dlatego ja wybieram abonamenty bez telefonow na rok w IDEI.
Dla przykladu bratu koncyz sie kolejna umowa z IDEA i zaproponowali mu/zarzadal sobie sam JEDNA IDEE, umowe na 12 miesiecy. Placac co miesiac 25zl, a to wszystko do wykorzystania + 20zl na rozne uslugi + 20zl na SMS, czyli reasumujac ma okolo 325 SMS za 25zl, albo jak kto woli 60min + 100sms a to tylko za 25zl miesiecznie.
Cena 1min 75gr, sms 20gr, mms 40gr, sekondowka itd.

Pagerus 18.11.2004 13:44

Cytat:

Napisany przez bgn
SimensC65 -599
oczywiscie bez simloka z roczna gwarancja producenta realizowana przez Media

Ale ja mówię o Siemensie CX65

bgn 18.11.2004 12:15

[QUOTE=Pagerus]Z tym 600 zł to przesadzasz -
W MediaMarkt - a nie sledze tego na biezaco -przypadkowo obiejrzalem
Nokia 2600 ( weszla w tym kwartale na rynek-499)
SimensC65 -599
oczywiscie bez simloka z roczna gwarancja producenta realizowana przez Media

bgn 18.11.2004 12:12

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
. . W Idei niestety jest ta nieszczęsna aktywacja, a sam przyznasz, że płacenie 360 złotych na dzień dobry i na przykład dostanie za to za dodatkowe 100 złotych telefonu, który nowy kosztuje 600 złotych, to drobna przesada. O nowej propozycji Ery nie wspomnę, bo jednak tu jest wyraźna różnica na jej wyraźną niekorzyść.

Jest dobrze i trudno narzekać.

I tu właśnie zaczynają sie te czary nad klientem - tak go zaczarowac, zeby był przekonany, ze trafil na wyjatkowa okazje - dlatego tez Idea zróżnicowala ceny - dla indywidualnych inaczej, a dla firm to czysty rozboj. A sprobuj obnizyc sobie wielkosc abonamentu w Jednej Idei jak masz firme- to dopiero zdzierstwo. Dlatego ja wole sie abonamentem nie wiazac, ale to wynika tylko i wylacznie z nieregularnych potrzeb w korzystaniu z telefonu.

PS do kolegi nizej -Allegro nie jest panaceum - to dorazne rozwiazanie> Ktos wial nowy telefon bo mu operator zaproponowal w abonamencie i zamiast z niego korzystac -sprzedaj. Ale to sie bedzie konczyc - wlasnie dlatego, ze atrakcyjne modele telefonow ( na przykladzie Idei) dostepne beda w taryfach biznesowych - a firma na aukcji sprzedawc nie bedzie. Nalezy zatem pomalu przywykac, ze ten rynek bedzie normalniaj, zgodnie z zasadami ekonomii.

Pagerus 18.11.2004 11:36

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Ja się z tym zgadzam. Ceny już naprawdę są odpowiednie i nie oczekuję ich niższego poziomu. Na przykład nowej ofercie Plusa dla firm naprawdę nie mógłbym nic zarzucić. W Idei niestety jest ta nieszczęsna aktywacja, a sam przyznasz, że płacenie 360 złotych na dzień dobry i na przykład dostanie za to za dodatkowe 100 złotych telefonu, który nowy kosztuje 600 złotych, to drobna przesada. O nowej propozycji Ery nie wspomnę, bo jednak tu jest wyraźna różnica na jej wyraźną niekorzyść.

Z tym 600 zł to przesadzasz - na Allegro to się ceny zaczynają od 700 zł (i nie zawsze są to nowe aparaty)... a cena nowego bez aktywacji (podawane przy cennikach telefonów) są... hmmm... bez komentarza :P

andrzejj9 18.11.2004 11:29

Ja się z tym zgadzam. Ceny już naprawdę są odpowiednie i nie oczekuję ich niższego poziomu. Na przykład nowej ofercie Plusa dla firm naprawdę nie mógłbym nic zarzucić. W Idei niestety jest ta nieszczęsna aktywacja, a sam przyznasz, że płacenie 360 złotych na dzień dobry i na przykład dostanie za to za dodatkowe 100 złotych telefonu, który nowy kosztuje 600 złotych, to drobna przesada. O nowej propozycji Ery nie wspomnę, bo jednak tu jest wyraźna różnica na jej wyraźną niekorzyść.

bgn 18.11.2004 11:26

Panowie.Czytam to co piszecie i zastanawiam sie - o co chodzi.
Jesli chodzi o stawki - to podzielcie sobie 80 gr -Pop ,Heyah lub 75 gr Jedna Idea, i reszte (wiesniaki swojaki )przez 60 sekund i zobaczcie co wam wyjdzie po zaokragleniu.
Problem rozumie jest w tym - ze chcielibyscie miec groszowe rozmowy, za darmo telefon i jeszcze znizke od tego "za darmo". I tego zaden rachunek ekonomiczny nie wytrzyma - dlatego marketing robi wam wode z mozgu - czym lepszy-tym skuteczniejszy. Telefon kosztuje tyle ile kosztuje i cudow nie ma -zaden operator nie rozdaje go za darmo - ale w ramach tzw.abonamentu sciaga z Was jego wartosc rozkladajac ja na okreslony czas.
Jesli sobie dobrze policzycie to wam wyjdzie ile. Na szcescie zaczelo byc normalnie - mozna kupic np.w Media telefony nowe bez simlokow w cenach nizszych od tym w salonach operatorow ( np. Nokia 2600 - 499zl, a w salonie Idei nawet nie sprawdzam)>Oznacza to,ze zaczyna byc normalnie. A wybor miedzy karta a faktura - to naprawde indywidualna rzecz. Jesli rowno gadasz - to warto sobie zafundowac abonamet - jesli zrywami - karte, ale nie nalezy oczekiwac cudow jesli koszt rozliczen miedzu operatorami wynosi 68 gr za minute

Pagerus 18.11.2004 10:38

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Na razie na ERĘ.. Jak będę w IDEI i dowiem się, że ta aktywacja rzeczywiście tyle wynosi, to na tym, co przed chwilą się nie skończy :>

Promocja PLUSa może i jest niezła - ale w Plusie jest problem z telefonami, na których mi zależało... tak więc jeśli nie chcecie mieć Siemensa CX65 - to warto wybrać PLUSa - a jak chcecie mieć Motorolkę E398 (czy jak jej tam) to wybierzcie ERĘ (CholERĘ) i jej cudowne taryfy :spoko:

Igloo 18.11.2004 08:36

teraz w pop'ie dają takie cudo http://www.idea.pl/portal/map/map/pr...romo_id=119889
nawet ciekawe ale cwaniaki święta i sylwka wyłączyli z promocji :(

andrzejj9 17.11.2004 19:55

Cytat:

Napisany przez Wojtek Toruń
andrzejj9 ta wypowiedź to na ERE czy byłeś w salonie Idei?

Na razie na ERĘ.. Jak będę w IDEI i dowiem się, że ta aktywacja rzeczywiście tyle wynosi, to na tym, co przed chwilą się nie skończy :>

Wojtek Toruń 17.11.2004 19:48

andrzejj9 ta wypowiedź to na ERE czy byłeś w salonie Idei?

andrzejj9 17.11.2004 19:14

Cytat:

Napisany przez Proton
Nic dodać, nic ująć, jak chodzi o promocję ERY ^_^

Ja bym może dodał, i to całkiem sporo, ale że na forum jest automatyczna cenzuza, to pozwolę sobie ją wyręczyć:

************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ******************

i

************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** ************************************************** **********

aaa, i byłbym zapomniał:

************************************************** ************************************************** ************************************************** ******************************

No, na początek wystarczy ;)

Pawel_k 17.11.2004 18:49

era zamiast mocno ciac stawki splodzila hoojah jak niezejdzie w abonamencie do proporcji 30/10 [minuta/sms] to znaczy ze spasowala :haha:

choc NieNie jest wg mnie dobra oferta [nie narzekam :)]

Proton 17.11.2004 18:46

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Noo... IDEA ogłosiła swoją ofertę, według mnie całkiem niezła, gdyby nie ta nieszczęsna aktywacja (znowu cholera nie zdążyłem wstąpić do punktu i nie wiem, czy ta opłata w końcu jest, czy nie..). PLUS odpowiedział całkiem przyzwoicie i jego oferta jest równie, a może nawet bardziej atrakcyjna, a dzisiaj odpowiedziała ERA i .... ta odpowiedź jest po prostu żałosna!

http://www.gsmonline.pl/news/?link=s...s.php?id=10356

Ceny rozmów nie zmienione, ceny telefonów wysokie... właściwie nic się nie zmieniło! Wielki cholera szum o nic....

Dzisiaj kończą się również poprzednie "promocje" dla klientów biznesowych. Z jakąś resztką nadziej czekam więc jeszcze do jutra, żeby zobaczyć, co będzie nowego, ale już teraz mogę powiedzieć, że ERA bardzo mnie rozczarowała.

ps. Chyba Pagerus będę się musiał w końcu zgodzić z Twoją opinią na temat ERY...

Nic dodać, nic ująć, jak chodzi o promocję ERY ^_^
Na łeb upadli z taka promocją !! Ich marketingowcy poprowadzą ich wprost do bankructwa z takimi taryfami. Nawet osoby, którym bardzo zależy na utrzymaniu numeru raczej im podziękują... bo różnica pomiędzy nimi, a konkurencją jest kosmiczna.
Niestety, ale sprawdza się hasło: ERA DLA FRAJERA ^_^
Ja na dniach idę (jak tylko znajdę czas) podziękować im za 3 lata współpracy. Skoro nie dorośli do konkurowania i zabiegania o Klienta to trzeba się związać z Operatorem, któremu bardziej zależy na przyciągnięciu Klienta i dbania o niego.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:47.