![]() |
Panowie.Czytam to co piszecie i zastanawiam sie - o co chodzi.
Jesli chodzi o stawki - to podzielcie sobie 80 gr -Pop ,Heyah lub 75 gr Jedna Idea, i reszte (wiesniaki swojaki )przez 60 sekund i zobaczcie co wam wyjdzie po zaokragleniu. Problem rozumie jest w tym - ze chcielibyscie miec groszowe rozmowy, za darmo telefon i jeszcze znizke od tego "za darmo". I tego zaden rachunek ekonomiczny nie wytrzyma - dlatego marketing robi wam wode z mozgu - czym lepszy-tym skuteczniejszy. Telefon kosztuje tyle ile kosztuje i cudow nie ma -zaden operator nie rozdaje go za darmo - ale w ramach tzw.abonamentu sciaga z Was jego wartosc rozkladajac ja na okreslony czas. Jesli sobie dobrze policzycie to wam wyjdzie ile. Na szcescie zaczelo byc normalnie - mozna kupic np.w Media telefony nowe bez simlokow w cenach nizszych od tym w salonach operatorow ( np. Nokia 2600 - 499zl, a w salonie Idei nawet nie sprawdzam)>Oznacza to,ze zaczyna byc normalnie. A wybor miedzy karta a faktura - to naprawde indywidualna rzecz. Jesli rowno gadasz - to warto sobie zafundowac abonamet - jesli zrywami - karte, ale nie nalezy oczekiwac cudow jesli koszt rozliczen miedzu operatorami wynosi 68 gr za minute |
Ja się z tym zgadzam. Ceny już naprawdę są odpowiednie i nie oczekuję ich niższego poziomu. Na przykład nowej ofercie Plusa dla firm naprawdę nie mógłbym nic zarzucić. W Idei niestety jest ta nieszczęsna aktywacja, a sam przyznasz, że płacenie 360 złotych na dzień dobry i na przykład dostanie za to za dodatkowe 100 złotych telefonu, który nowy kosztuje 600 złotych, to drobna przesada. O nowej propozycji Ery nie wspomnę, bo jednak tu jest wyraźna różnica na jej wyraźną niekorzyść.
Jest dobrze i trudno narzekać. |
Cytat:
|
Cytat:
PS do kolegi nizej -Allegro nie jest panaceum - to dorazne rozwiazanie> Ktos wial nowy telefon bo mu operator zaproponowal w abonamencie i zamiast z niego korzystac -sprzedaj. Ale to sie bedzie konczyc - wlasnie dlatego, ze atrakcyjne modele telefonow ( na przykladzie Idei) dostepne beda w taryfach biznesowych - a firma na aukcji sprzedawc nie bedzie. Nalezy zatem pomalu przywykac, ze ten rynek bedzie normalniaj, zgodnie z zasadami ekonomii. |
[QUOTE=Pagerus]Z tym 600 zł to przesadzasz -
W MediaMarkt - a nie sledze tego na biezaco -przypadkowo obiejrzalem Nokia 2600 ( weszla w tym kwartale na rynek-499) SimensC65 -599 oczywiscie bez simloka z roczna gwarancja producenta realizowana przez Media |
Cytat:
|
Cytat:
Dlatego ja wybieram abonamenty bez telefonow na rok w IDEI. Dla przykladu bratu koncyz sie kolejna umowa z IDEA i zaproponowali mu/zarzadal sobie sam JEDNA IDEE, umowe na 12 miesiecy. Placac co miesiac 25zl, a to wszystko do wykorzystania + 20zl na rozne uslugi + 20zl na SMS, czyli reasumujac ma okolo 325 SMS za 25zl, albo jak kto woli 60min + 100sms a to tylko za 25zl miesiecznie. Cena 1min 75gr, sms 20gr, mms 40gr, sekondowka itd. |
A wiecie, że ta nowa tragiczna oferta ERY może jednak być czymś uzasadniona? I to czymś na pierwszy rzut oka niezrozumiałym - otóż PTC nie chce mieć teraz więcej klientów! ;)
Gdzieś niedawno czytałem, że osiągnęła własnie udział w rynku w wysokości 40%. Jeżeli dojdzie do 41, a zgodnie z obecnymi trendami wszystko na to wskazuje, według obowiązującego prawa państwo będzie mogło kontrolować kolejne decyzje operatora - traktując go już jako dominującego na rynku. Dokładnie tych przepisów nie znam, ale generalnie chodzi o to, że jeśli PTC zdobędzie jeszcze trochę klientów i przekroczy te 41% udziału w rynku to straci wolną rękę i w jakimś stopniu zacznie być kontrolowane przez państwo. A tego, jak łatwo się domyslić, na pewno nikt tam nie chce. I może to właśnie z tym wiąże się ta najnowsza oferta - wyraźnie najgorsza obecnie na rynku. Przy okazji - już 19, a ERA dalej nie ogłosiła oferty dla Businessu mimo, że poprzednia skończyła się 17 listopada. Ciekawe co zrobią teraz z klientem, który do nich pójdzie i będzie chcial podpisać umowę? |
Cytat:
|
zobaczcie jak "skutecznie" te urzedy antymonopolowe radza sobie z TePepsem, era nie ma sie czego bac :P
moze wypusci druga tania marke np bizneshello ;) :haha: |
Wczoraj w Rzepie był artykuł na temat planów przejęcia akcji PTC przez niemiecki T-Mobile...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Operatorzy mają ogromne zyski a pojawienie się większej konkurencji może wyjść na dobre konsumentom a nie operatorom. Jeszcze nie tak dawno stawka 80 gr za minutę i sekundowe naliczanie w tel. na kartę były by uznana za absurdalną mrzonkę a teraz jest to normą. Czyżby operatorzy odkryli jakąś metodę radykalnej redukcji kosztów ? chyba nie po prostu wymusiła to konkurencja. |
andrzejj9 Nie wiem czy juz byłes w salonie ale:
Mój kolega zakupił na swoją firmę 2 telefony kom. Zapłacił 150 za siemens c65 i 100 za sony er.. . i to były całe jego koszty. Abonament ma za 25 na siemensa i 15 za sony. Żadnej dodatkowej opłaty 300 od niego nie żądali. Nie wiem jak to jest w większej ilosci telefonów ale podobno mógł zakupić ile chciał. W ramach tego zakupu może też wykupć comiesieczna dodatkową opcje gdzie połączenia w tej grupi mocno tanieja ( bodaj do 20gr) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:47. |