![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#91 | |||
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A spójrz teraz na tą LG: - całość 219, a chłodziarka ...tylko 158 !! To wychodzi o 77 litrów mniej - a w sumie ta cała LG ma mniejszą pojemność niż w tej Mińsk sama chłodziarka. I to przy podobnej wyskokości - tutaj nawet o 6 cm wyższej. I to niestety dotyczy się wszystkich dzisiejszych lodówek. Chyba wynika to z tego, że mają grubsze ścianki - zarówno boczne, jak i tylnią. Oczywiście te wartości nie wszędzie są tak złe - np. jak niedawno patrzyłem to kiepsko wypada w tym względzie np. Amica - do tego ma kiepską proporcję większy zamrażalnik/mniejsza chłodziarka - a np. lepiej już ten wspomniany Whirpool - całość 221, chłodziarka 174. ( http://www.domar.bydgoszcz.pl/sklep/...lpool_ARC_2230) Albo jeszcze lepiej np. taka Candy: http://www.domar.bydgoszcz.pl/sklep/...andy_CFD_2550A - 228l całość/chłodziarka 181 litrów. Oczywiście - porównując to do Mińska to i tak kiepsko wychodzi ![]() A tak na marginesie - jak to odkryłem, to przestałem się dziwić, że dziś dużo ludzi kupuje takie duże lodówki po 170-180 cm - żeby otrzymać taką samą wielkość wewnętrzną jak miały te stare, trzeba niestety kupić coś dużo większego (zazwyczaj też droższego ...) I jeszcze jedna uwaga - chyba w lodówkach z dolnym zamrażalnikiem - oczywiście tych mniejszych - ta wielkość chłodziarki jest jeszcze mniejsza ![]() - przykład - podawany przez Ciebie ELECTROLUX. W kwestii czy dwa agregaty są lepsze - też mi się tak kiedyś wydawało - ale ma to w większości raczej minusy - np. większe żużycie energii - podejrzewam, że ten LG gdyby miał jeden agregat byłby w klasie A. Do tego - zawsze dwa agregaty do popsucia się ![]() W sumie ma to wiesz kiedy głównie sens - według mnie oczywiście - jak np. częściej wyjeżdzasz na tydzień - dwa i masz zapasy w zamrażalniku - możesz wtedy wyłączyć chłodziarkę i pracuje sam zamrażalnik. Lub też w takiej sytuacji gdy robi ta lodówka za drugą ![]() Ale jak widzisz, są to sytuacje, które chyba rzadko zachodzą. Cytat:
![]() Niestety z naszą zaczynają się problemy. Na szczęście jeszcze nigdy się na poważnie nie popsuła - jedyna usterka była jeszcze na gwarancji - wymieniono bimetal (jeśli dobrze pamietam) i chodzi do dzisiaj. Jednak w zeszłe lato zaczęła strasznie szronić w zamrażalniku, włączać się dużo częściej, a na dodatek pojawiła się wilgoć na wierzchu i po bokach zamrażalnika. W pierwszym momencie wydawało mi się, że uszczelka - i owszem jej wymiana coś by chyba dała - ale popękany jest ten plastik - tak zwana "wykładzina" co jest na drzwiach tego zamrażalnika. Koszt uszczelki i plastiku to około 80 zł - z tym, że plastik na zamówienie, bo normalnie w Poznaniu już go nie mają. Oczywiście ta cena to tylko części - można to oczywiście zrobić samemu - z ciekawości pytałem się w serwisie - sama wymiana uszczelki chyba z 50 zł !! (odkręcić chyba z 12 śrub, naciągnąć na plastik i przykręcić ![]() ![]() Jednak na razie wstrzymaliśmy się z tym zakupem - jak Mama odmrażała ją chyba na końcu sierpnia, to metodą chałupniczą dorobiłem jakieś plastikowe podkładki, aby solidniej ta uszczelka się trzymała - i trochę to pomogło - aczkolwiek upały się skończyły i w ciągu zimy problem nie występuje - boję się tylko co będzie jak przyjdzie lato. A w sumie powstrzymuję się też z tym zakupem, bo Mama myśli o nowej - tylko wiadomo - pieniądze ![]() Jednak jakby się miało kupić nową, to szkoda łądować w tą starą. W sumie ma jeszcze ona dwie wady - duże zużycie energii - wg. instrukcji 1,6 kW/dobę - a może i dziś szczególnie latem zużywać więcej - a nowa to jednak około 0,8 - więc oszczędność prawie 10 zł na miesiąc to już coś - niedużo, ale zawsze. I druga wada - niestety nasza - nie wiem jak Twoja - jest strasznie głośna ![]() ![]() Aha - zapomniałem wspomnieć o jeszcze jednej usterce - z rok temu pękł taki plastikowy spust, do którego podłączony jest ten wężyk z tyłu - woda zamiast lecieć na tackę pod lodówką leciała za lodówkę - naprawiłem to metodą chałupniczą, bo niestety tej części to nigdzie już nie mieli .... Więc ponieważ Mama ma na myśli kupno lodówki, więc już trochę szperałem i czytałem - dlatego coś niecoś wiem. W naszym przypadku będzie to na pewno z zamrażalnikiem u góry, w klasie A i max 150 cm (nad lodówką wisi szafka). Początkowo myśleliśmy o Amice - nawet ostatnio były w MM za 750 zł takie 142 cm - ale ponoć ich lodówki są dość awaryjne - i mają jak już wspominałem - gorsze proporcje wielkość chłodziarki/zamrażalki - i wogóle trochę mniejszą całkowitą pojemność niż innych firm o tej samej wysokości. Jak na razie się rozglądamy, jak byśmy kupowali to też na raty - więc raczej nie w Internecie (wiem, że można ale z oprocentowaniem i wogóle zazwyczaj na gorszych warunkach chyba niż w sklepach - tam zazwyczaj bez odsetek często bywa). I to by było tyle na teraz ... rozpisałem się nieźle ![]() Pozdrawiam ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 16.04.2006 o godz. 23:17 |
|||
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#92 | |||||||||||
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Tak czy siak, im cichsza tym lepiej ![]() Cytat:
![]() Dzięki za rady i informacje. Jutro powinienem być w MM, to spiszę dokładnie symbole tych modeli, które rozważam i będę już chyba zbliżał się do decyzji pomiędzy nimi.
![]() |
![]() |
#93 | ||||||
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A na poważnie - niestety w przypadku lodówki nie jest to takie proste. Po pierwsze - chociażby fakt, że musisz ją gdzieś postawić - jak mieszkasz w domku - może jeszcze z piwnicą (lub choćby jakąś skrytką) - to byś wstawił i po problemie - ale w bloku to odpada - a piwnica u Rodziców jest tak mała, że ![]() Po drugie - nie wszystko da się samemu w lodówce wymienić i naprawić - a np. mam na myśli konieczność spawania, uzupełniania czynnika chłodzącego itd. Po trzecie - kupować trzeba by z tego samego miasta - choć i tutaj transport trochę by kosztował. A już na końcu - i tak ze względu na to zużycie energii oraz hałas warto by ją wymienić. Aczkolwiek - mam obawy że z tych nowszych rzadko która tyle wytrzyma - ciekaw jestem czy Twoja była poprzednio naprawiana - bo nasza oprócz tej usterki na gwarancji to nie - a jak poczytałem np. na Forum Elektroda - to aż strach człowieka bierze przed kupnem dziś lodówki ![]() Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Witam serdzecznie wszystkich forumowiczów!
Wczoraj, w moim domu wydażył się mały wypadek, a mianowicie pralka (14 letnia) spaliła się ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
pewnych rzeczy w sklepie i w instrukcji nie sprawdzisz. A wyjda w praniu( ale trafilem
![]() Tak wiec co zauwazylem. W polarze, a nie mialem znow takiego starego 10lat pojemnik na prosze musialem wsuwac i wysuwac by proszek splynal caly - w siemensie moge o tym zapomniec. wszystko pieknie jest wyplukiwane z pojemnika. A tak na powaznie to sie zastanow. Ile kg potrzebujesz - u mnie 6 sie sprawdza. przynajmniej jak napcham caly beben i tak dalej jest luz. Stawial bym na obroty - nie schodzil ponizej 1000 - najlepiej jednak jak najwiecej. W zimie dajesz na max-a i szybko wysycha. To krecimy dalej ![]() Moze tak bedzie latwiej: Polarom mowimy stop - jakie by nie byly ![]()
![]() |
#96 | |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Bywalec
Data rejestracji: 20.10.2003
![]() |
Na obecne czasy whirpool albo Electrolux nie polecam pchać się w Indesita.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
ja mam w domu 2 amiki, jedna ma lat bodajrze 8, druga z 6.
dotychxzas awarii nie bylo zadnych ani na jednej ani na drugiej, a przy duzej rodzinie pralka leci praktycznie dziennie,wiec wytrzymala jest. drugi plus-jest cicha. parametrow technicznych juz nie pamietam,ale jakies specjalnie super nie sa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Natomiast ja polecam sprzęt od Amici - polski, dobry, niezawodny ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Mama chce amice albo boscha. Tylko teraz nie wiem jaki model wybra***263;. Napewno ***322;adowno***347;***263; 5kg i 1200obrot***243;w.
A co my***347;licie o pralkach "***322;adowanych" od g***243;ry? Ostatnio zmieniany przez Matefusz : 19.04.2006 o godz. 17:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
Cytat:
w domu mamy tylko zmywarke - ale chodzi od 3 lat bardzo czesto i ciagle jest bezproblemowa ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Bosch -NIE- to juz nie bedzie Amika a dlaczego by nie Whirpool a i Elextrolux osobisci posiadam pare nasie urzedzen whirpoola |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Guru
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#104 | ||||
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dlatego nie lubię kupować większych rzeczy tak na szybko. To jednak duży wydatek, na dobre kilka lat i jako taki wolę mieć dokładnie przemyślany, żeby potem w praniu nie wyszło coś, na co jednak uwagi się nie zwróciło.. Cytat:
![]() ![]() ps: Gdzieś w trakcie pytałeś jeszcze o awaryjność naszej. Mogę spokojnie stwierdzić, że gdyby nie ta 'awaria' teraz to jeszcze pewnie by sporo popracowała, bo nigdy nie było z nią najmniejszych problemów. Ale to są fakty, że kiedyś sprzęt robiono lepszy niż dzisiaj.. a już na pewno bardziej wytrzymały na upływ czasu..
![]() |
![]() |
#105 |
the one
CDRinfo VIP
W Media Markcie w końcu wczoraj nie byłem (może jeszcze zajrzę dzisiaj), ale byłem z mamą w EuroAGD i spodobało nam się kilka modeli:
1) Mastercook LC-517A 2) Whirlpool ARC 5722 3) Indesit TAAN3 ... (skończę później, bo muszę wychodzić ![]() ----- Ok, kończę. Co do tych poprzednich wymienionych modeli, to pomimo ładnego wyglądu wizualnego Mastercook raczej odpada, bo.. to Mastercook ![]() Whirlpool sam nie wiem. Nie słyszałem na jego temat opinii ani pochlebnych, ani krytycznych. Najbardziej natomiast podoba mi się Indesit - mojej mamie zresztą też i coraz bardziej jestem do niego przekonany. Byłem też przed chwilą w MM i utwierdziłem się w tym przekonaniu. Model TAAN 3 jest bardo fajny, ale wysoki. Ma 185cm wysokości i z tym nie byłoby problemu gdyby nie to, że na lodówce stoi i unas telewizor i raczej chcielibyśmy, żeby tak pozostało. Jest model niższy TAAN 2, który ma 150 cm (szkoda, że nie 155-160). W sumie to nawet idealnie, ale jednak w środku jest zdecydowanie mniejszy. Jeszcze jutro dokładnie pomierzę wymiary wewnętrzne swojej lodówki i porównam z nim, żeby wiedzieć, ile dokładnie byśmy tracili (w cyfrach to ok. 40 litrów na lodówce i 14 na zamrażalce). Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia - na stronie producenta są wymienione dwa modele TAAN 3 (TAAN 2 w sumie też), które nie różnią się niczym oprócz klasy energetycznej. Ponieważ różnice w zużyciu energii nie są aż tak znaczne i biorąc pod uwagę różnice w cenie kupna, którą zaobserwowałem w sklepach (ok. 300 złotych), to zwróci się po przynajmniej 6-7 latach. Dlatego jeżeli to jedyna różnica, to kupuję tańszą, ale jeśli są jeszcze inne, to chciałbym się dowiedzieć. Generalnie na razie jestem coraz bardziej przekonany do jednego z tych dwóch modeli. Jeśli ktoś miał jakieś doświadczenia z tą firmą, to chętnie przeczytam wszelkie opinie ![]()
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 19.04.2006 o godz. 21:59 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Wybór aparatu, co kupić, osprzęt - filtry, obiektywy, itp | Calme | Fotografia | 2839 | 29.01.2021 12:46 |
Kupno pralki i lodówki - prośba o doradzenia | Kunte | Off topic | 2 | 27.03.2009 11:38 |