Cytat:
Napisany przez Ormianin
BD Ty masz tez poddasze uzytkowe, tak jak ja, w tym ja mam dwupoziomowe i naprawde wielkie, napisz cos o tej elektryce moze i ja sie zdecyduje, wywale wtedy co gazowe... jesli to wychodzi w miare przyzwoicie... czy Ty masz te wielkie kobyly - piece akumulacyjne... czy tez inne rozwiazanie typu panele grzewcze?
|
Mam mieszkanie z 3 poziomami. Pierwsze piętro to normalne mieszkanie. Drugi poziom to poddasze które ma jeszcze dodatkowe piętro. Powierzchni użytkowej (wliczanej do metrażu) jest ok 180 m2 ale poddasze ma sporo skosów i nie wszystko się liczy. Realna powierzchnia to ok 200 m2.
Budynek skończył 100 lat. Na pierwszym poziomie mam stare piece kaflowe (takie po 3m wysokości) i zostały one przerobione - wstawiono grzałki i zmieniono środek pieca). W pomieszczeniach gdzie nie było pieców kaflowych wstawiłem nowoczesne piece AEG.
W praktyce wygląda to tak, że piece kaflowe i piece AEG nagrzewają się na 2 taryfie (cała noc i 2 godziny w dzień). Piece kaflowe oddają ciepło przez cały czas. Natomiast piece AEG mają specjalne sterowniki i utrzymują zadaną temperaturę w pomieszczeniu. Ogólnie działa to tak, że jak w pokoju jest chłodniej niż to co ustawisz na czujniku to piec się włącza (specjalne bezgłośne dmuchawy w piecu) i nagrzewają pomieszczenie. Wyłączony piec oddaje minimalne ilości ciepła.
Oczywiście wszystkie piece działają na 3 fazy. Ich instalacja wymagała nowej instalacji elektrycznej i większego przydziału mocy. Poza tym nowa umowa na licznik 2 taryfowy.
Koszty były przy zakupie pieców i nowej instalacji. Teraz płacę za prąd (wszystko w mieszkaniu jest na prąd) i nic więcej. Różnica jest spora bo za CO płaciłem bardzo dużo (wiadomo naliczane wg metrażu a ten jest spory). Kiedyś ktoś liczył opłacalność inwestycji i wyszło, że po 3 latach zwróciła się kwota wydana na piece i nową instalację. Czyli teraz już oszczędzam i mam ciepło kiedy chcę.
Co do kominka to w domku w górach mam takie rozwiązanie. Jest kominek na parterze + turbiny i system kanałów. Jeden kominek może ogrzewać cały domek - parter i piętro. Jednak warto pamiętać o kilku rzeczach:
- do kominka trzeba kupować odpowiednie drewno - ja pale bukiem,
- należy sensownie rozprowadzić kanały przez które ciepłe powietrze się rozchodzi po domu,
Poza tym wymaga to pamiętania i dokładania do kominka. Dlatego w górach mam drugie ogrzewanie na prąd. Trochę inna koncepcja bo są rurki w podłodze i kaloryfery. Całość to instalacja z mała ilością wody i piecem elektrycznym który grzeje wodę w kranie i pomieszczenia. Drugie ogrzewanie działa automatycznie i m.in. ma funkcję utrzymującą minimalną temperaturę aby nie zamarzał dom.
|