![]() |
Cytat:
A tak swoja droga mozna miec w domu te 16-17 albo 18-19 stopni, ale do cholery przychodzi w koncu kryzys, nie chce juz tak mieszkac, chce miec wiecej! wiec w tym roku mysle o piecyku na drewno |
Cytat:
mała instrukcja http://www.muratordom.pl/7312_10767.htm |
dzisiejsza noc zapowiada to co b***281;dzie - temperatura 9 stopni w tej chwili, niebo bezchmurne.... przypomina to pa***378;dziernik, ale w domu ciep***322;o, bo nagrza***322; si***281; wczoraj.... wiem co b***281;dzie jutro...przyjdzie wilgo***263; od lasu i b***281;dzie podle...troch***281; popal***281; w kominkach patykami za free i wr***243;ci do normy. :)
|
wiec jak juz wczesniej pisalem z ta rurka od pieca - nie udalo sie kupic, ale chyba naprawilem.
Tak to teraz wyglada: http://img146.imageshack.us/img146/2...2130es1.th.jpg http://img390.imageshack.us/img390/4...2132nn3.th.jpg http://img64.imageshack.us/img64/950...2131gu2.th.jpg a tak wygladala - niezla dziurka:D. Najwazniejsze ze nie cieknie:) http://img517.imageshack.us/img517/9...2134bz7.th.jpg |
nie wida***263; ko***324;ca lata :)
nie b***281;dzie pewnie jesieni, tylko jak nam zima da to si***281; rozlecimy z zimna :P pomimo naprawd***281; pi***281;knych i ciep***322;ych dni, zimne noce robi***261; swoje - siedz***281; teraz w szortach i koszulce i jest mi troch***281; zimno...czas polar***243;w nadchodzi :| |
I za to lubie bloki - grzac nie trzeba i zima zawsze cieplo (czasami az ZA).
I niech mi ktos wytlumaczy, dlaczego do cholery trzeci raz dzisiaj bija dzwony w kosciele?! Ocipiec mozna :-/. |
jak podliczysz ile kosztuje ogrzewanie w bloku za m2 to dopiero ocipiejesz.
rozk***322;ada si***281; to w czynszu na ca***322;y rok, wi***281;c nie wida***263;, ale jak podliczy***322;em u siostry to wychodzi na metr du***380;o dro***380;ej ni***380; gaz. mieszkania s***261; ma***322;e, wi***281;c wychodzi taniej ni***380; w domu, ciasno i duszno :D a dzwoni***261; bo niedziela przecie***380;. |
Cytat:
Ehh.. |
to kiedy zaczynamy nasze liczniki podkrecac:( jak na razie pogoda dopisuje i oby tak dalej:D
|
Cytat:
Wracajac do ogrzewania w bloku, tego wogole nie mozna porownywac, oplata C.O. miejskie rocznie wynosi za (mikro)mieszkanie ca. 50 m2 oklo 2500 zl i co to malo jest? Owszem sa tez takie mieszkania z wlasnym piecem, ale co innego ogrzac powierzchnia ca. 100 m2 jak u mnie a co innego polowe tego. |
ja w sobot***281; wymienia***322;em pomp***281; obiegow***261; w piwnicy, a ile przy tym by***322;o zabawy i ... sprz***261;tania :)
ca***322;y gara***380; zalany i piwnica ;) dobrze, ***380;e by***322;o ciep***322;o bo ju***380; wysch***322;o |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
To, ze bija w niedziele (w moim miescie nie tylko) wiem od dawna, ale od jakiegos czasu dopiero zaczelo mnie to denerwowac. Okej, rozumiem jeszcze o 12.00, ale o 22?! I do tego czasami jakies msze, ze je na pol miasta slychac? Nie kazdy chce i musi tego sluchac - tymbardziej, ze jakby byl to jakis np. zespol grajacy o 22 to by sie 3/4 miasta wsciekalo, ze im przeszkadza, a takie bycie dzwonow mozna usprawiedliwic.. |
no o tej porze to i ja bym sie zdenerwowal;)
Musiecie miec fajnego proboszcza:rotfl: |
Cytat:
Osobiście mi to nie przeszkdza, ale mieszkam kawałek od kościoła. Gdybym mieszkał w pobliżu i miał taki 'koncert' kilka razy dziennie, pewnie też byłbym zirytowany.. |
Sprobuj pojechac do jakiegos muslimskiego kraju pojechac i powiedziec ze ci przeszkadza darcie mordy o ktorejs tam rano albo ponarzekac na baby w recznikach na glowie.
Ciekawe kto im daje prwao do uprzykrzania zycia innym i ciekawe jakby ciebie potraktowali :D |
***379;yjemy w takiej, a nie innej kulturze i trzeba to zaakceptowa***263;.
Tak samo mi przeszkadza ha***322;as na ulicy spowodowany samochodami, klaksonami, tramwajami itd. I r***243;wnie***380; mog***281; powiedzie***263;, ***380;e nikt mi nie mo***380;e narzuci***263; s***322;uchania tego ha***322;asu, ale co z tego?! wstrzyma***263; ruch w ca***322;y mie***347;cie? Paranoja... |
Cytat:
Ruchu na ulicach musi sluchac kazdy (bo tak juz jest), ale nie kazdy jest wierzacy. A od kosciola mam nie wiecej niz 100m.. |
Cytat:
idź do księdza i poproś go by przeniósł kościół albo zapraszał wiernych na mszę przez sms'y.. Zresztą o czym my tu gadamy, nie to jest przecież przedmiotem tego tematu. Mam nadzieję, że jakiś moderator powycina co trzeba ;) |
Hm.. i zejscie z tematu to chyba akurat moja wina.. przepraszam ;-).
Moderatorze, dzialaj! |
to ju***380; jak chcemy kontrowersyjny temat, to zapytajmy si***281; czemu wi***281;kszo***347;***263; ko***347;cio***322;***243;w nie jest ogrzewana? ;p
|
Cytat:
|
No jasne, jeszcze zapytacie czemu w lecie nie w***322;***261;czaj***261; klimy ;)
Dzwony i sama wiara ludzi rozgrzewaj***261;. Za ma***322;o na tac***281; dajecie. |
Cytat:
Co do ogrzewania w kosciolach, jaki bylby to koszt! a tak wierni nachuchaja :) |
Cytat:
wracając do tematu to wiadomo, że ogrzanie kościoła to koszmar (wysokość) ale też przesadą jest nie dogrzewać wcale. w Radziejowicach (niedaleko mojej działki) nie grzeją wcale i jak zawozłem tam matkę po fali mrozów to w kościele było dużo zimniej niż na zewnątrz, odebrałem ją tak zmarzniętą, że nie mogła dojść do siebie dłuższy czas. nawet chciała wcześniej wyjść, bo słońce trochę świeciło, ale była dużo wcześniej i wylądowała pod ołtarzem, kościół tak nabity, że na zewnątrz nawet stał tłum, więc się nie dało. katolicyzm w naszym kraju ma się dobrze. są tacy co im to nie pasuje i próbują w innych zaszczepić wątpliwości. niech próbują :hahaha: |
narzekacie - buty na grubej podeszfie i po problemie;)
A jak nie to spacerek wokol - jak podczas procesji:D |
Cytat:
A że tobie to nie przeszkadza? Fajnie, ale może innym tak. Dla mnie również nie jest to problemem, ale w przeciwieństwie do ciebie, potrafię wczuć się w sytuację osoby, dla której jest. I dostrzegam tu pewien problem. Uliczny hałas, kosiarka itp. - wszystko to regulowane jest przez prawo i pewnego natężenia hałasu przekraczać nie można. Tylko Kościół pod żadne uregulowania jak zawsze nie podpada.. |
Cytat:
ja czytam "Gazetę Wyborczą", (bo to o nią zapewne Ci chodzi) i jestem wierzącym oraz praktykującym katolikiem. Nie mam nic przeciwko kościołom, religii itp. Znam bardzo dużo ludzi, którzy są w podobnej sytuacji. Dodatkowo czytam "Rzeczpospolitą", czasami "Dziennik". I w odróżnieniu od czytelników pewnego dziennika, wydawanego przez skromnego (a jakże!) kaznodzieję z Torunia szanuję także inne wyznania i nie sączę jadu wobec ludzi o innych poglądach. :) |
Cytat:
Jak to jest ze w tym czasie ludzie nie tyle tolerowali te koscioly, co je stawiali, remontowali.... dzis pojawiaja sie jednostki, ktorym to nie pasuje. No kto mi to wytlumaczy czego ja nie rozumiem. |
Cytat:
zupełnie inaczej wygląda sytuacja co kto po tym wysłuchaniu myśli. a myśl jest utworzonz. audycja zaczyna się od stwierdzenia faktu potem są fachowcy, którzy mówią o temacie (kilka ra razy nawet) a następnie temat staje się FAKTEM MEDIALNYM i część ludzi w to wierzy. |
Cytat:
|
Cytat:
Dla PiS'u wolne media, to te które popierają tą partie, podobnie dla SLD czy dla każdej innej partii. Zaś każde krytykujące są skorumpowane, złe itp. itd. ;) Przeciętny czytelnik, widz czy słuchacz musi sam rozróżniać, które fakty są dla niego wiarygodne, a które nie. Każde media są od kogoś zależne i ważne by każde były zależne od kogoś innego. Dlatego nie można tworzyć sobie opinii na podstawie jednej gazety, trzeba szukać informacji w różnych źródłach i wyciągać wnioski, a wyczytane informacje poddawać własnej ocenie. Nie można apriorycznie przyjmować tez zawartych w przekazywanych informacjach, należy poddać je własnej weryfikacji na podstawie logicznego rozumowania. Moja ciotka na przykład jest <niestety :mruga: > żarliwą słuchaczką RM, ale czyta właśnie głównie 'GW', ba nawet ją prenumeruje. Na pewno zdarzają się skrajności - są ludzie, którzy kształtują swój obraz rzeczywistości na podstawie jednego tytułu np. "Gazeta Wyborcza" czy "Nasz Dziennik" - oczywiście szanujemy ich :taktak: |
Tylko co to wszystko ma wsp***243;lnego z ogrzewaniem? :P
:mruga: |
wlasnie - chyba ze paluchy pomarzly i grzejesz je piszac post za postem:D
|
Cytat:
|
Dzisiaj wywiazala sie goraca rozmowa na religii nt. tego czy "niedawanie na tace jest grzechem" i nasza nauczycielka stwierdzila, ze jest, ale takim malym..
Na co kumpel: "Taa! I potem ksieza sobie nowe samochody kupuja".. i od tego zaczal sie po prostu _cyrk_, zaczela wrzeszczec, kazdemu zwracac uwage i zadala nam prace domowa skladajaca sie z kilku podpunktow, poniewaz "w naszej klasie nie da sie normalnie przeprowadzic lekcji".. Potem godz. wychowawcza i inne cuda. No, a wychowawczyni stwierdzila, ze wrzucajac 2zl na tace nie ma szans zeby sobie ktos kupil samochod i nas wysmiala.. (zapomniala chyba o moherach chodzacych do kosciola nawet 2x dziennie i wrzucajacych grubo ponad 5-10-20zl!).. Ja - jak zawsze - siedzialem cicho i sie nie wtracalem w dyskusje ;-). [/OTmode] |
Cytat:
przykłady niepełnosprawnych umysłowo mnie nie interesują :P :) a ogrzewanie na razie to sprawa dość odległa :) Cytat:
to takie proste zostać księdzem. tylko 5 lat seminarium. ciekawe, czy ci co tak krzyczą na JAKIEKOLWIEK studia się dostaną? nawet na takie za kasę... |
aktualnie po wymianie pompy zabieram si***281; za napraw***281; siekiery :>
oj b***281;dzie si***281; dzia***322;o :D |
Cytat:
|
Korzysta ktoś może z takiego kominka :
http://www.makroterm.pl/turbokominek_i/ ? Lub z innego z płaszczem ? Posłuchał bym opinii użytkowników min. jak się pali ? (może jakiś wykresik ? :D ). |
Nie mam takiego, ino zwyk***322;y. :szczerb:
A ***380;e zimno ju***380;, to sobie pal***281;. :ognicho: http://img108.imagevenue.com/loc357/..._122_357lo.jpg |
dzis czere***347;nia zosta***322;a ***347;ci***281;ta i por***261;bana (r***261;k nie czuj***281;, plec***243;w te***380;, ale pali***263; czym***347; trzeba) teraz tylko czeka***263; na ch***322;odne dni
P.S. oby jak najd***322;u***380;ej by***322;o ciep***322;o :D |
To drewno z czere***347;ni to sobie zostaw do w***281;dzarni :) Szkoda spali***263;.
Pytanie co w***281;dzi***263;....chmm tu trzeba ju***380; co***347; skombinowa***263; :) |
Cytat:
tzn. bez wkładu . ;) Oczywiście na razie :taktak: Szkoda że nie ma tu posiadaczy kominka z płaszczem, bo oznacza to że będę musiał się zarejestrować na jeszcze jednym forum :sciana: By jakichś opinii zasięgnąć . @Grzeniu Do zrobienia wędzarni wystarczy kawałek terenu, pomysł, łopata + kilka desek i jakaś beczka. A co wędzić to już co kto lubi :D I nie ma co kombinować tylko do najbliższej ubojni trza iść :taktak: A potem tylko rozkosz podniebienia :P |
Cytat:
Ech, a te rozkosze (głównie z zapitek wędzonego ;) ) to aż ślinka leci :taktak: |
Cytat:
http://img159.imagevenue.com/loc575/..._122_575lo.jpg :P |
:hmm: no moze ta szamotka w srodu - bylo nie bylo jest nia wylozony:haha:
|
jou ma zwyk***322;y wyspiarski kominek - czyli na w***281;giel ^_^
|
Cytat:
|
nie dosc ze nie ma szyby to jeszcze worek z weglem stoi tak blisko - @jou|| kusisz los
|
Cytat:
|
Cytat:
|
ale takie otwarte palenisko weglowe, to niezwykle zagrozenie, a niech tylko cos siadzie na kominie i mozna sie zaczadzic
|
Cytat:
aby ptaki gniazd nie robiły w kominach, tubylcy stosują tam coś takiego: http://img57.imageshack.us/img57/3685/kominyhx2.th.jpg a w moim domku na działce, który nie ma jeszcze elewacji, śmieszny dzięciołek postanowił zrobić sobie ciepłą dziuplę. :taktak: :) http://img406.imageshack.us/img406/6...uplarm0.th.jpg (nie złapałem ostrości) a ja mu wredny wbiłem w tą dziuplę kamień || http://img223.imageshack.us/img223/7...e324do0.th.jpg |
Cytat:
Ja bym uwazal - znam andrzejja ze strony obrony zwierzat i owadow ^^. |
i nadszedł ten dzień (na Mazowszu na pewno) trzeba zacząć grzać trochę....
ja sobie zapaliłem w stłuczonym kominku i siedzę w cieple przemiłym. niedawno zamknąłem uchylone okno, bo trochę za dużo zimna leciało... niestety drewno też kosztuje, ale nawet słabe odpalenie gazowego centralnego pochłonęłoby kilka razy tyle... pocąc się prawie pozdrawiam :) |
Ciesz sie!
Ja az zachorowalem i od 3 dni z goraczka w lozku leze.. |
Cytat:
|
a temperatura w pokoju powoli spada i spada:ysz:
a bylo tak przyjemnie teraz tylko 20,5 |
dwie poprzednie noce grzalem pierwszy raz w tym sezonie
dzis pierwszy raz zostawiam na dzien czyli rachunki pojda w gore dobrze, ze mam dosc ekonomiczny piec gazowy ;) ludzie z CO z elektorcieplowni placa kilka razy wiecej... heh - i dzis zalozylem tez nawilzacze filtry trzeba bylo wymienic - zamiast kupowac nowe wlozylem filc :haha: |
naprawi***322;em w***322;asnor***281;cznie piec gazowy TERMET 1988 roku :D
i dzia***322;a, gdzeje, w***322;***261;cza i wy***322;***261;cza si***281; - tak jak powinien :) P.S. ***380;aden "specjalista" si***281; tego nie podj***261;***322; |
Mi ostatnio panowie fachowcy tak podlaczali CO ze uszkodzli jakis czujnik w piecu :\ i zle podlaczyli 2 grzejniki ,odplyw pomieszali z doplywem :| fachowcy ...
ehh |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/off-topic/57...zewanie-6.html tez w koncu sam naprawilem:D |
u mnie termety od lat ju***380; dzia***322;aj***261; dwa - jeden do CO, drugi do wody ;)
ten do CO mam zamiar w next year wymieni***263; na piec kondensacyjny :) P.S @prometeusz Tw***243;j jest 8 letni m***243;j ju***380; pe***322;noletni (18-tka) |
nie wiem czemu "98" tam widzialem;)
|
to przez te okulary ;)
|
Sezon grzewczy 96/97
uważam za otwarty :( |
Cytat:
|
Cytat:
|
U mnie juz gaz leci od paru dni, szczegolnie w nocy, bo temp. spadla prawie do zera, nie spogladam nawet na licznik, aby sie nie denerwowac... dobrze ze idzie ocieplenie
|
u mnie dzisiaj ludzie zeskrobywali szron z szyb samochodow - wniosek? czas na noc chleb za okno wystawiac :D
|
jak wsta***322;em oko***322;o 7 to ju***380; by***322;o prawie 2 stopnie :wow:
a w domu na dole 18.....obok kompa jeszcze ch***322;odniej. na g***243;rze 21.4 - dogrzewa***322; wieczorem 2. kominek z do***322;u (pomp***261; rozprowadza powietrze na g***243;r***281;) moda na polary wr***243;ci***322;a, ale w***322;a***347;nie obali***322;em ok. 0.7 litra gor***261;cej kawy z mlekiem podgrzanym prawie do wrzenia, wi***281;c ju***380; siedz***281; w koszulce t-shirt :) niestety centralne chodzi ju***380; ca***322;y czas - s***322;abiutko, ale ci***261;gle - wy***322;***261;czanie na dzie***324; nie op***322;aca si***281;, bo potem trzeba kot***322;owa***263;, aby nagrza***263; co si***281; sch***322;odzi***322;o. lepiej ca***322;y czas pomalutku a kiedy chce si***281; zrobi***263; cieplutko to kilka brykiet***243;w, na to kilka szczapek i jest super. :) |
to grzejemy:piwo:
|
hm a ja od paru dni grzeję bo zimno a do tego chory jestem. Tradycyjnie nic się nie zmieniło i całe ogrzewanie w domu mam na prąd, licznik dwutaryfowy, zmyślne piece i mam ciepło kiedy chce. Do tego płacę DUŻO mniej niż za CO.
PS O dziwo już parę lat temu udało mi się zrezygnować z CO, usunąć instalację z mieszkania i zastąpić ją prądem. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Budynek skończył 100 lat. Na pierwszym poziomie mam stare piece kaflowe (takie po 3m wysokości) i zostały one przerobione - wstawiono grzałki i zmieniono środek pieca). W pomieszczeniach gdzie nie było pieców kaflowych wstawiłem nowoczesne piece AEG. W praktyce wygląda to tak, że piece kaflowe i piece AEG nagrzewają się na 2 taryfie (cała noc i 2 godziny w dzień). Piece kaflowe oddają ciepło przez cały czas. Natomiast piece AEG mają specjalne sterowniki i utrzymują zadaną temperaturę w pomieszczeniu. Ogólnie działa to tak, że jak w pokoju jest chłodniej niż to co ustawisz na czujniku to piec się włącza (specjalne bezgłośne dmuchawy w piecu) i nagrzewają pomieszczenie. Wyłączony piec oddaje minimalne ilości ciepła. Oczywiście wszystkie piece działają na 3 fazy. Ich instalacja wymagała nowej instalacji elektrycznej i większego przydziału mocy. Poza tym nowa umowa na licznik 2 taryfowy. Koszty były przy zakupie pieców i nowej instalacji. Teraz płacę za prąd (wszystko w mieszkaniu jest na prąd) i nic więcej. Różnica jest spora bo za CO płaciłem bardzo dużo (wiadomo naliczane wg metrażu a ten jest spory). Kiedyś ktoś liczył opłacalność inwestycji i wyszło, że po 3 latach zwróciła się kwota wydana na piece i nową instalację. Czyli teraz już oszczędzam i mam ciepło kiedy chcę. Co do kominka to w domku w górach mam takie rozwiązanie. Jest kominek na parterze + turbiny i system kanałów. Jeden kominek może ogrzewać cały domek - parter i piętro. Jednak warto pamiętać o kilku rzeczach: - do kominka trzeba kupować odpowiednie drewno - ja pale bukiem, - należy sensownie rozprowadzić kanały przez które ciepłe powietrze się rozchodzi po domu, Poza tym wymaga to pamiętania i dokładania do kominka. Dlatego w górach mam drugie ogrzewanie na prąd. Trochę inna koncepcja bo są rurki w podłodze i kaloryfery. Całość to instalacja z mała ilością wody i piecem elektrycznym który grzeje wodę w kranie i pomieszczenia. Drugie ogrzewanie działa automatycznie i m.in. ma funkcję utrzymującą minimalną temperaturę aby nie zamarzał dom. |
piec kondensacyjny spala o 30% gazu mniej niż zwykły.
koszt kupienia dobrych pieców akumulacyjnych + instalacja + założenie 2 taryfy (elektrownia potrafi zniechęcić) = absurd. jeśli BD miał ogrzewanie CO 'miejskie' to faktycznie często taniej jest grzać nawet zwykłym prądem - ceny z kosmosu. http://www.marax.com.pl/index.php?ac...l_oferta&id=17 i jeszcze jedna ciekawa linka ;) http://www.wr.energiapro.pl/?sub=obsluga/grzej |
Cytat:
PS Dość trudno zrezygnować z CO. W wielu przypadkach jest to praktycznie niemożliwe. |
w czwartek 2.11.200r we wschodniej Polsce ma zacz***261;***263; pada***263; ***347;nieg...
opony czas zmieni***263;, zrobi***263; zapas drewna pod drzwiami i nie sprawdza***263; stanu licznika gazowego - aby zachowa***263; resztki zdrowia psychicznego :blink: :D jedyna pociecha, ***380;e do tej pory by***322;o bardzo oszcz***281;dnie dzi***281;ki ***322;askawej pogodzie. :) ale jak znam ***380;ycie to zabierze szybko te oszcz***281;dno***347;ci (w zesz***322;ym roku po ciep***322;ej jesieni ***322;adnie nas zima potraktowa***322;a...) |
Cytat:
:D |
ja sie dzisiaj dogrzewam recznie
lampion z dyni (wnetrznosci zostaly zutylizowane do zrobienia kremu na obiad) :D |
Na dworze masakra.
W domu cieplutko :-). |
w***322;a***347;nie sprawdzi***322;em licznik gazu - Pa***378;dziernik=200m3 (ciep***322;a woda w tym) do tego 1mp drewna + troch***281; brykietu, mia***322;em ca***322;y czas oko***322;o 20 stopni w domu. wczoraj wieczorem nawet 21 przy c.o. w***322;***261;czonym na 15 stopni (sterowanie wed***322;ug temp. zew.) ale zapali***322;em lekko w 2 kominkach. teraz si***281; zacznie...nie polecam du***380;ych dom***243;w zim***261;...
ca***322;e szcz***281;***347;cie, ***380;e mam du***380;y zapas miejscowego d***281;bu, kt***243;ry drwale okre***347;laj***261; jako "panie, tak ci***281;***380;kiego d***281;bu to ja dawno nie widzia***322;em" :D |
1 tona w***281;gla zwieziona... :)
U mnie dom w tym roku ocieplony, wi***281;c jak dzi***347; przyszed***322;em do domu ok. 19 to by***322;o bardzo ciep***322;o. Mam nadziej***281;, ***380;e si***281; op***322;aci***322;o ociepla***263;. |
Ja sie ogrzewam firewallem ;-)...
|
Cytat:
drzwi wej***347;ciowe wymienione, brama gara***380;owa wymieniona. Od wczoraj ekipa zacze***322;a dociepla***263; budynek styropianem 12cm, martwi***261; mnie jednak prognozy pogody, bo niepewne jest czy tynk (silikatowy) da rad***281; w tym roku po***322;o***380;y***263;. I to jest plan na ten rok. W przysz***322;ym, na wiosn***281; b***281;dzie instalacja CO, podjazd, parkiety, malowanie i inne duperele. A smutny jestem bo w ten okres grzewczy zap***322;ac***281; za ogrzewanie obecnego lokum , jak i przysz***322;ego. :( Bo przeprowadzka dopiero w przysz***322;e wakacje, jak ca***322;y remont b***281;dzie sko***324;czony. |
Hmm... dziwne, Czo***322;gista, ***380;e ocieplasz teraz budynek... tam jest masa masy klejowej do wyschni***281;cia...
|
Cytat:
tylko się termin obsunął :sciana: Dlatego chałupę grzeję, klej to nie problem 48h przy 5st< , co w przyszłym tyg. nie powinno być jakimś wynikiem, Co najwyżej tynkowanie się przeniesie na wiosnę. W budowlance teraz dramat, sporo ludzi wyjechało i nie ma kto robić, ja już się w połowie sierpnia umawiałem z wykonawcami. |
najwa***380;niejsze aby zakry***263; styropian a z tynkiem to ja bym ju***380; nie ryzykowa***322;. przymrozki nocne b***281;d***261; ju***380; norm***261;...w pi***261;tek w dzie***324; ma by***263; mr***243;z...
jak widz***281; czasami mi***347;k***243;w zostawiaj***261;cych go***322;y styropian na zim***281; to mi si***281; humor poprawia :D na wiosn***281; jest ***380;***243;lty i si***281; sypie - robota s***322;o***324;ca. |
dzisiaj, godz. 05:27
@ed hunter co nocna zmniane masz przy kominku ;) |
Czy kto***347; mia***322; do czynienia z pompami cieplnymi - podobno najta***324;szy i najbardziej ekologiczne ciep***322;o.
|
Cytat:
Cytat:
a w kominku się nie pali - od święta centralne na 20 stopni a na zewnątrz aż 8 to spokojnie ;p |
A jakie***347; konkrety co do tych koszt***243;w? Bo cena to 30-50K PLN (a trzeba odj***261;***263; jeszcze kost postawienia kocio***322;ka innego typu, z kt***243;rym por***243;wnujemy) a roczna oszcz***281;dno***347;***263; w por***243;wnaniu do opalania olejem to ponad (czasami du***380;o ponad) 5K PLN. Do tego dochodzi kwestia wzrostu cen paliw - wi***281;c obstawiam, ***380;e zwr***243;ci si***281; w 5 lat w wi***281;kszo***347;ci przypadk***243;w.
|
Ilość załączników: 1
Co do pomp grzewczych ... moj ojciec planuje takie cos zalzoyc ... czeka tylko na wynik eksppertyzy czy ma zrodla wody na terenie posesji ,,,,
a tak wycieli cala inwestycje : |
je***347;li chodzi o pompy ciep***322;a to
- na ka***380;d***261; kWh wyprodukowanego ciep***322;a zu***380;ywaj***261; ~0.3 kWh elektryczno***347;ci - s***261; to urz***261;dzenia mechaniczne jak w ch***322;odnictwie - spr***281;***380;arki itd. zu***380;ywaj***261; si***281; - koszt wykopu pod 'rury' pobieraj***261;ce ciep***322;o z gleby jest du***380;y (jeszcze trzeba mie***263; ten niewykorzystany teren) - nie ka***380;dy teren si***281; nadaje - masz piach? zapomnij wyliczenia sprzedawc***243;w s***261; WYLICZENIAMI SPRZEDAWC***211;W - co mu zrobisz jak zakopie to u ciebie na ogr***243;dku a ty podpiszesz umow***281; skuszony? powie no sorry taki teren czy c***243;***347;... edit: przeczyta***322;em teraz za***322;***261;cznik - to troch***281; innego rodzaju instalacja. nie da rady w du***380;e mrozy o czym sami pisz***261; w danych technicznych. |
Cytat:
Ale tak czy inaczej - skoro nie ma tu kogoś, kto to przećwiczył w praktyce to dalszą dyskusję uważam za bezcelową. Teorię znam, wygląda bardzo zachęcająco - chciałem zasięgnąć opinii praktyków. A skoro ich tu brak, to.... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:12. |