Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zbliza sie chlodny okres - ogrzewanie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zbliza-sie-chlodny-okres-ogrzewanie-57278/)

Ormianin 08.09.2006 12:33

Cytat:

Napisany przez prometeusz
A to dziwne u mnie ustawione na 23 i zalacza sie co :hmm: 22h:P
z malutka roznica w tej chwili czyli 08.09.2006:haha: gdy na polu jest ile troche cieplej:rotfl:

A to ja piec mam wylaczony teraz zupelnie... jak opadnie mi w mieszkaniu do 19 stopni to zalacze - albo zalaczy go czujnik termostatu. Ja mam na mysli ze piec stara sie utrzymac stala temperature w czasie zimowym jak na dworze jest tak ponizej 8-7 stopni, to wtedy niestety zalacza sie czesto, a jak jest 15 stopni to prawie wogole :)

A tak swoja droga mozna miec w domu te 16-17 albo 18-19 stopni, ale do cholery przychodzi w koncu kryzys, nie chce juz tak mieszkac, chce miec wiecej! wiec w tym roku mysle o piecyku na drewno

ed hunter 08.09.2006 12:58

Cytat:

Napisany przez Ormianin
A to ja piec mam wylaczony teraz zupelnie... jak opadnie mi w mieszkaniu do 19 stopni to zalacze - albo zalaczy go czujnik termostatu. Ja mam na mysli ze piec stara sie utrzymac stala temperature w czasie zimowym jak na dworze jest tak ponizej 8-7 stopni, to wtedy niestety zalacza sie czesto, a jak jest 15 stopni to prawie wogole :)

A tak swoja droga mozna miec w domu te 16-17 albo 18-19 stopni, ale do cholery przychodzi w koncu kryzys, nie chce juz tak mieszkac, chce miec wiecej! wiec w tym roku mysle o piecyku na drewno

dobrze zimą wpakować kilka szczapek i ogrzać sobie d... :D

mała instrukcja http://www.muratordom.pl/7312_10767.htm

ed hunter 09.09.2006 00:59

dzisiejsza noc zapowiada to co b***281;dzie - temperatura 9 stopni w tej chwili, niebo bezchmurne.... przypomina to pa***378;dziernik, ale w domu ciep***322;o, bo nagrza***322; si***281; wczoraj.... wiem co b***281;dzie jutro...przyjdzie wilgo***263; od lasu i b***281;dzie podle...troch***281; popal***281; w kominkach patykami za free i wr***243;ci do normy. :)

prometeusz 19.09.2006 22:13

wiec jak juz wczesniej pisalem z ta rurka od pieca - nie udalo sie kupic, ale chyba naprawilem.
Tak to teraz wyglada:
http://img146.imageshack.us/img146/2...2130es1.th.jpg
http://img390.imageshack.us/img390/4...2132nn3.th.jpg
http://img64.imageshack.us/img64/950...2131gu2.th.jpg
a tak wygladala - niezla dziurka:D. Najwazniejsze ze nie cieknie:)
http://img517.imageshack.us/img517/9...2134bz7.th.jpg

ed hunter 24.09.2006 10:17

nie wida***263; ko***324;ca lata :)

nie b***281;dzie pewnie jesieni, tylko jak nam zima da to si***281; rozlecimy z zimna :P

pomimo naprawd***281; pi***281;knych i ciep***322;ych dni, zimne noce robi***261; swoje - siedz***281; teraz w szortach i koszulce i jest mi troch***281; zimno...czas polar***243;w nadchodzi :|

Smartek 24.09.2006 11:57

I za to lubie bloki - grzac nie trzeba i zima zawsze cieplo (czasami az ZA).

I niech mi ktos wytlumaczy, dlaczego do cholery trzeci raz dzisiaj bija dzwony w kosciele?! Ocipiec mozna :-/.

ed hunter 24.09.2006 12:23

jak podliczysz ile kosztuje ogrzewanie w bloku za m2 to dopiero ocipiejesz.

rozk***322;ada si***281; to w czynszu na ca***322;y rok, wi***281;c nie wida***263;, ale jak podliczy***322;em u siostry to wychodzi na metr du***380;o dro***380;ej ni***380; gaz. mieszkania s***261; ma***322;e, wi***281;c wychodzi taniej ni***380; w domu, ciasno i duszno :D

a dzwoni***261; bo niedziela przecie***380;.

Smartek 25.09.2006 13:18

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a dzwonią bo niedziela przecież.

A jak to kogos g.. obchodzi to musi sluchac?
Ehh..

prometeusz 25.09.2006 13:24

to kiedy zaczynamy nasze liczniki podkrecac:( jak na razie pogoda dopisuje i oby tak dalej:D

Ormianin 25.09.2006 13:27

Cytat:

Napisany przez Smartek
Ehh..

A co Ty tak gadasz jak jakis materialista-islamista, mieszkasz w kraju o przewadze katolikow, jest niedziela, dzwony bija i do kosciola zapraszaja, a jak Ciebie to drazni wyprowadz sie poza granice oddzialywania tych dzwonow.

Wracajac do ogrzewania w bloku, tego wogole nie mozna porownywac, oplata C.O. miejskie rocznie wynosi za (mikro)mieszkanie ca. 50 m2 oklo 2500 zl i co to malo jest?
Owszem sa tez takie mieszkania z wlasnym piecem, ale co innego ogrzac powierzchnia ca. 100 m2 jak u mnie a co innego polowe tego.

icemac 25.09.2006 13:38

ja w sobot***281; wymienia***322;em pomp***281; obiegow***261; w piwnicy, a ile przy tym by***322;o zabawy i ... sprz***261;tania :)
ca***322;y gara***380; zalany i piwnica ;)
dobrze, ***380;e by***322;o ciep***322;o bo ju***380; wysch***322;o

Prezesik 25.09.2006 13:40

Cytat:

Napisany przez Smartek
Ehh..

a co Ty się dopiero dzisiaj urodziłeś? nie zauważyłeś nigdy wcześniej, że w niedzielę zawsze biją dzwony kościelne ???

prometeusz 25.09.2006 13:47

Cytat:

Napisany przez icemac
ja w sobotę wymieniałem pompę obiegową w piwnicy, a ile przy tym było zabawy i ... sprzątania :)
cały garaż zalany i piwnica ;)
dobrze, że było ciepło bo już wyschło

jak wyschlo to trzeba polac:piwo:

Smartek 25.09.2006 15:00

Cytat:

Napisany przez Prezesik
a co Ty się dopiero dzisiaj urodziłeś? nie zauważyłeś nigdy wcześniej, że w niedzielę zawsze biją dzwony kościelne ???

Nie pisz glupot.
To, ze bija w niedziele (w moim miescie nie tylko) wiem od dawna, ale od jakiegos czasu dopiero zaczelo mnie to denerwowac.
Okej, rozumiem jeszcze o 12.00, ale o 22?! I do tego czasami jakies msze, ze je na pol miasta slychac?
Nie kazdy chce i musi tego sluchac - tymbardziej, ze jakby byl to jakis np. zespol grajacy o 22 to by sie 3/4 miasta wsciekalo, ze im przeszkadza, a takie bycie dzwonow mozna usprawiedliwic..

prometeusz 25.09.2006 15:03

no o tej porze to i ja bym sie zdenerwowal;)
Musiecie miec fajnego proboszcza:rotfl:

andrzejj9 25.09.2006 15:14

Cytat:

Napisany przez Ormianin
A co Ty tak gadasz jak jakis materialista-islamista, mieszkasz w kraju o przewadze katolikow, jest niedziela, dzwony bija i do kosciola zapraszaja, a jak Ciebie to drazni wyprowadz sie poza granice oddzialywania tych dzwonow.

Nie zgadzam się z takim uzasadnieniem. To prawda, że katolików jest większość, ale to nie daje im prawa do uprzykrzania życia innym, a tak można bicie dzwonów odbierać.

Osobiście mi to nie przeszkdza, ale mieszkam kawałek od kościoła. Gdybym mieszkał w pobliżu i miał taki 'koncert' kilka razy dziennie, pewnie też byłbym zirytowany..

Sunna 25.09.2006 16:11

Sprobuj pojechac do jakiegos muslimskiego kraju pojechac i powiedziec ze ci przeszkadza darcie mordy o ktorejs tam rano albo ponarzekac na baby w recznikach na glowie.
Ciekawe kto im daje prwao do uprzykrzania zycia innym i ciekawe jakby ciebie potraktowali :D

Prezesik 25.09.2006 16:18

***379;yjemy w takiej, a nie innej kulturze i trzeba to zaakceptowa***263;.
Tak samo mi przeszkadza ha***322;as na ulicy spowodowany samochodami, klaksonami, tramwajami itd. I r***243;wnie***380; mog***281; powiedzie***263;, ***380;e nikt mi nie mo***380;e narzuci***263; s***322;uchania tego ha***322;asu, ale co z tego?! wstrzyma***263; ruch w ca***322;y mie***347;cie?
Paranoja...

Smartek 25.09.2006 17:20

Cytat:

Napisany przez Prezesik
...

To juz inna sprawa.
Ruchu na ulicach musi sluchac kazdy (bo tak juz jest),
ale nie kazdy jest wierzacy.

A od kosciola mam nie wiecej niz 100m..

Prezesik 25.09.2006 17:41

Cytat:

Napisany przez Smartek
To juz inna sprawa.
Ruchu na ulicach musi sluchac kazdy (bo tak juz jest),
ale nie kazdy jest wierzacy.

A od kosciola mam nie wiecej niz 100m..

tak samo trzeba słuchać dzwonów kościelnych, zwłaszcza jak się mieszka blisko..
idź do księdza i poproś go by przeniósł kościół albo zapraszał wiernych na mszę przez sms'y..

Zresztą o czym my tu gadamy, nie to jest przecież przedmiotem tego tematu. Mam nadzieję, że jakiś moderator powycina co trzeba ;)

Smartek 25.09.2006 20:09

Hm.. i zejscie z tematu to chyba akurat moja wina.. przepraszam ;-).
Moderatorze, dzialaj!

ed hunter 25.09.2006 23:58

to ju***380; jak chcemy kontrowersyjny temat, to zapytajmy si***281; czemu wi***281;kszo***347;***263; ko***347;cio***322;***243;w nie jest ogrzewana? ;p

Prezesik 26.09.2006 00:02

Cytat:

Napisany przez ed hunter
to już jak chcemy kontrowersyjny temat, to zapytajmy się czemu większość kościołów nie jest ogrzewana? ;p

to przynajmniej mieści się w temacie ;p

grzeniu 26.09.2006 00:35

No jasne, jeszcze zapytacie czemu w lecie nie w***322;***261;czaj***261; klimy ;)

Dzwony i sama wiara ludzi rozgrzewaj***261;.

Za ma***322;o na tac***281; dajecie.

Ormianin 26.09.2006 07:59

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nie zgadzam się z takim uzasadnieniem. To prawda, że katolików jest większość, ale to nie daje im prawa do uprzykrzania życia innym, a tak można bicie dzwonów odbierać.

Co Ty piszesz? Skad biora sie takie przemyslenia? Czy "wykrecona" demokracja jak woda sodowa uderzyla do glowy coniektorym? Ja mieszkam w samym centrum miasta, sa tu 3 koscioly i w niedziele wala jak glupie, ale mi to wogole nie przeszkadza, wrecz przeciwnie wprawia mnie w osobliwy niedzielny nastroj, kiedy spie mnie wcale nie budza, bo ich nie zauwazam, staly sie taka sama codziennoscia jak reszta produktow cywilizacji, podobnie jak uliczny halas, odglos nadlatujacego samolotu, smiglowca, glosny ryk silnika samochodowego, odlgos przejezdzajacego pociagu, kosiarki do trawy i tp. Czemu tutaj coniektorym akurat przeszkadzaja koscioly? a nie kosiarka od trawy ktora wydaje gorszy halas?

Co do ogrzewania w kosciolach, jaki bylby to koszt! a tak wierni nachuchaja :)

ed hunter 26.09.2006 08:41

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Co Ty piszesz? Skad biora sie takie przemyslenia? Czy "wykrecona" demokracja jak woda sodowa uderzyla do glowy coniektorym? Ja mieszkam w samym centrum miasta, sa tu 3 koscioly i w niedziele wala jak glupie, ale mi to wogole nie przeszkadza, wrecz przeciwnie wprawia mnie w osobliwy niedzielny nastroj, kiedy spie mnie wcale nie budza, bo ich nie zauwazam, staly sie taka sama codziennoscia jak reszta produktow cywilizacji, podobnie jak uliczny halas, odglos nadlatujacego samolotu, smiglowca, glosny ryk silnika samochodowego, odlgos przejezdzajacego pociagu, kosiarki do trawy i tp. Czemu tutaj coniektorym akurat przeszkadzaja koscioly? a nie kosiarka od trawy ktora wydaje gorszy halas?

Co do ogrzewania w kosciolach, jaki bylby to koszt! a tak wierni nachuchaja :)

trafiają się tacy co im wszystko co katolickie przeszkadza. głównie czytelnicy pewnej gazety opiniotwórczej na których zadziałała socjotechnika prowadzona od 17 lat.

wracając do tematu to wiadomo, że ogrzanie kościoła to koszmar (wysokość)
ale też przesadą jest nie dogrzewać wcale. w Radziejowicach (niedaleko mojej działki) nie grzeją wcale i jak zawozłem tam matkę po fali mrozów to w kościele było dużo zimniej niż na zewnątrz, odebrałem ją tak zmarzniętą, że nie mogła dojść do siebie dłuższy czas. nawet chciała wcześniej wyjść, bo słońce trochę świeciło, ale była dużo wcześniej i wylądowała pod ołtarzem, kościół tak nabity, że na zewnątrz nawet stał tłum, więc się nie dało.

katolicyzm w naszym kraju ma się dobrze. są tacy co im to nie pasuje i próbują w innych zaszczepić wątpliwości. niech próbują :hahaha:

prometeusz 26.09.2006 09:55

narzekacie - buty na grubej podeszfie i po problemie;)
A jak nie to spacerek wokol - jak podczas procesji:D

andrzejj9 26.09.2006 10:06

Cytat:

Napisany przez Ormianin

Skąd się biorą takie przemyślenia? - z myślenia. Natomiast u ciebie już widzę rzucanie się i atak. Ja stwierdzam spokojnie - Katolicy, nawet w większości - nie powinni innym narzucać swojej wiary, ani sposobów jej uprawiania.

A że tobie to nie przeszkadza? Fajnie, ale może innym tak. Dla mnie również nie jest to problemem, ale w przeciwieństwie do ciebie, potrafię wczuć się w sytuację osoby, dla której jest. I dostrzegam tu pewien problem.

Uliczny hałas, kosiarka itp. - wszystko to regulowane jest przez prawo i pewnego natężenia hałasu przekraczać nie można. Tylko Kościół pod żadne uregulowania jak zawsze nie podpada..

Prezesik 26.09.2006 10:41

Cytat:

Napisany przez ed hunter
trafiają się tacy co im wszystko co katolickie przeszkadza. głównie czytelnicy pewnej gazety opiniotwórczej na których zadziałała socjotechnika prowadzona od 17 lat.

katolicyzm w naszym kraju ma się dobrze. są tacy co im to nie pasuje i próbują w innych zaszczepić wątpliwości. niech próbują :hahaha:

i tu się nie zgodzę :nie:

ja czytam "Gazetę Wyborczą", (bo to o nią zapewne Ci chodzi) i jestem wierzącym oraz praktykującym katolikiem. Nie mam nic przeciwko kościołom, religii itp. Znam bardzo dużo ludzi, którzy są w podobnej sytuacji.

Dodatkowo czytam "Rzeczpospolitą", czasami "Dziennik".

I w odróżnieniu od czytelników pewnego dziennika, wydawanego przez skromnego (a jakże!) kaznodzieję z Torunia szanuję także inne wyznania i nie sączę jadu wobec ludzi o innych poglądach. :)

Ormianin 26.09.2006 10:57

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Skąd się biorą takie przemyślenia? - z myślenia. Natomiast u ciebie już widzę rzucanie się i atak. Ja stwierdzam spokojnie - Katolicy, nawet w większości - nie powinni innym narzucać swojej wiary, ani sposobów jej uprawiania.

A że tobie to nie przeszkadza?

Nie przeszkadza mi, podobnie jak nie przeszkadzalo to moim przodkom czy tez mieszkancom mojego miasta i 800 lat temu, bo w tym czasie tez staly te koscioly i dzwonily rownie czesto co dzis, co wiecej dzwony zapewne wtedy byly najglosniejszym zrodlem dzwieku, bo w tym czasie oprocz okrzykow, bebnow, terkotu kol od wozow, galopu koni, czy tez piania koguta nie bylo nic glosniejszego (w pozniejszych czasach moze wystrzal armatni)
Jak to jest ze w tym czasie ludzie nie tyle tolerowali te koscioly, co je stawiali, remontowali.... dzis pojawiaja sie jednostki, ktorym to nie pasuje.
No kto mi to wytlumaczy czego ja nie rozumiem.

ed hunter 26.09.2006 11:34

Cytat:

Napisany przez Prezesik
i tu się nie zgodzę :nie:

ja czytam "Gazetę Wyborczą", (bo to o nią zapewne Ci chodzi) i jestem wierzącym oraz praktykującym katolikiem. Nie mam nic przeciwko kościołom, religii itp. Znam bardzo dużo ludzi, którzy są w podobnej sytuacji.

Dodatkowo czytam "Rzeczpospolitą", czasami "Dziennik".

I w odróżnieniu od czytelników pewnego dziennika, wydawanego przez skromnego (a jakże!) kaznodzieję z Torunia szanuję także inne wyznania i nie sączę jadu wobec ludzi o innych poglądach. :)

masz rację co do tego co kto czyta.
zupełnie inaczej wygląda sytuacja co kto po tym wysłuchaniu myśli.
a myśl jest utworzonz.
audycja zaczyna się od stwierdzenia faktu
potem są fachowcy, którzy mówią o temacie (kilka ra razy nawet)
a następnie temat staje się FAKTEM MEDIALNYM i część ludzi w to wierzy.

pops 26.09.2006 11:52

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a myśl jest utworzonz.

nie rozumiem czemu się tak wieszasz na tej wyborczej, pewnie, że jest stronnicza i manipuluje faktami, chcący czy nie chcący, nie wiem, ale tak robią wszystkie media w polsce, w mniejszym bądź większym stopniu, ale wszystkie i do nich już nie przedstawiasz takich pretensji.

Prezesik 26.09.2006 11:55

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a myśl jest utworzonz.

i tak funkcjonują każde media - wolne media nie istnieją.
Dla PiS'u wolne media, to te które popierają tą partie, podobnie dla SLD czy dla każdej innej partii. Zaś każde krytykujące są skorumpowane, złe itp. itd. ;)
Przeciętny czytelnik, widz czy słuchacz musi sam rozróżniać, które fakty są dla niego wiarygodne, a które nie.

Każde media są od kogoś zależne i ważne by każde były zależne od kogoś innego. Dlatego nie można tworzyć sobie opinii na podstawie jednej gazety, trzeba szukać informacji w różnych źródłach i wyciągać wnioski, a wyczytane informacje poddawać własnej ocenie.
Nie można apriorycznie przyjmować tez zawartych w przekazywanych informacjach, należy poddać je własnej weryfikacji na podstawie logicznego rozumowania.
Moja ciotka na przykład jest <niestety :mruga: > żarliwą słuchaczką RM, ale czyta właśnie głównie 'GW', ba nawet ją prenumeruje.

Na pewno zdarzają się skrajności - są ludzie, którzy kształtują swój obraz rzeczywistości na podstawie jednego tytułu np. "Gazeta Wyborcza" czy "Nasz Dziennik" - oczywiście szanujemy ich :taktak:

joujoujou 26.09.2006 12:57

Tylko co to wszystko ma wsp***243;lnego z ogrzewaniem? :P

:mruga:

prometeusz 26.09.2006 13:03

wlasnie - chyba ze paluchy pomarzly i grzejesz je piszac post za postem:D

Prezesik 26.09.2006 13:11

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Tylko co to wszystko ma wspólnego z ogrzewaniem? :P

:mruga:

bo ten temat nas rozgrzewa do czerwoności :idea:

Smartek 26.09.2006 14:47

Dzisiaj wywiazala sie goraca rozmowa na religii nt. tego czy "niedawanie na tace jest grzechem" i nasza nauczycielka stwierdzila, ze jest, ale takim malym..

Na co kumpel: "Taa! I potem ksieza sobie nowe samochody kupuja".. i od tego zaczal sie po prostu _cyrk_, zaczela wrzeszczec, kazdemu zwracac uwage i zadala nam prace domowa skladajaca sie z kilku podpunktow, poniewaz "w naszej klasie nie da sie normalnie przeprowadzic lekcji".. Potem godz. wychowawcza i inne cuda.
No, a wychowawczyni stwierdzila, ze wrzucajac 2zl na tace nie ma szans zeby sobie ktos kupil samochod i nas wysmiala.. (zapomniala chyba o moherach chodzacych do kosciola nawet 2x dziennie i wrzucajacych grubo ponad 5-10-20zl!).. Ja - jak zawsze - siedzialem cicho i sie nie wtracalem w dyskusje ;-).

[/OTmode]

ed hunter 26.09.2006 16:55

Cytat:

Napisany przez Prezesik
i tak funkcjonują każde media - wolne media nie istnieją.
Dla PiS'u wolne media, to te które popierają tą partie, podobnie dla SLD czy dla każdej innej partii. Zaś każde krytykujące są skorumpowane, złe itp. itd. ;)
Przeciętny czytelnik, widz czy słuchacz musi sam rozróżniać, które fakty są dla niego wiarygodne, a które nie.

Każde media są od kogoś zależne i ważne by każde były zależne od kogoś innego. Dlatego nie można tworzyć sobie opinii na podstawie jednej gazety, trzeba szukać informacji w różnych źródłach i wyciągać wnioski, a wyczytane informacje poddawać własnej ocenie.
Nie można apriorycznie przyjmować tez zawartych w przekazywanych informacjach, należy poddać je własnej weryfikacji na podstawie logicznego rozumowania.
Moja ciotka na przykład jest <niestety :mruga: > żarliwą słuchaczką RM, ale czyta właśnie głównie 'GW', ba nawet ją prenumeruje.

Na pewno zdarzają się skrajności - są ludzie, którzy kształtują swój obraz rzeczywistości na podstawie jednego tytułu np. "Gazeta Wyborcza" czy "Nasz Dziennik" - oczywiście szanujemy ich :taktak:

gdzie w GW i RM są fakty?!!!!! no chyba, że medialne.

przykłady niepełnosprawnych umysłowo mnie nie interesują :P :)

a ogrzewanie na razie to sprawa dość odległa :)

Cytat:

Napisany przez Smartek
Dzisiaj wywiazala sie goraca rozmowa na religii nt. tego czy "niedawanie na tace jest grzechem" i nasza nauczycielka stwierdzila, ze jest, ale takim malym..

Na co kumpel: "Taa! I potem ksieza sobie nowe samochody kupuja".. i od tego zaczal sie po prostu _cyrk_, zaczela wrzeszczec, kazdemu zwracac uwage i zadala nam prace domowa skladajaca sie z kilku podpunktow, poniewaz "w naszej klasie nie da sie normalnie przeprowadzic lekcji".. Potem godz. wychowawcza i inne cuda.
No, a wychowawczyni stwierdzila, ze wrzucajac 2zl na tace nie ma szans zeby sobie ktos kupil samochod i nas wysmiala.. (zapomniala chyba o moherach chodzacych do kosciola nawet 2x dziennie i wrzucajacych grubo ponad 5-10-20zl!).. Ja - jak zawsze - siedzialem cicho i sie nie wtracalem w dyskusje ;-).

[/OTmode]

wystarczy zostać księdzem i też będą wrzucać na tacę.

to takie proste zostać księdzem.

tylko 5 lat seminarium.

ciekawe, czy ci co tak krzyczą na JAKIEKOLWIEK studia się dostaną?

nawet na takie za kasę...

icemac 27.09.2006 10:45

aktualnie po wymianie pompy zabieram si***281; za napraw***281; siekiery :>

oj b***281;dzie si***281; dzia***322;o :D

prometeusz 27.09.2006 10:57

Cytat:

Napisany przez icemac
aktualnie po wymianie pompy zabieram się za naprawę siekiery :>

oj będzie się działo :D

Tylko ostroznie bysmy jutro o tym w gazetach nie czytali:Di

Czołgista 27.09.2006 17:35

Korzysta ktoś może z takiego kominka :
http://www.makroterm.pl/turbokominek_i/

?

Lub z innego z płaszczem ?

Posłuchał bym opinii użytkowników min. jak się pali ? (może jakiś wykresik ? :D ).

joujoujou 30.09.2006 17:59

Nie mam takiego, ino zwyk***322;y. :szczerb:

A ***380;e zimno ju***380;, to sobie pal***281;. :ognicho:
http://img108.imagevenue.com/loc357/..._122_357lo.jpg

icemac 30.09.2006 18:38

dzis czere***347;nia zosta***322;a ***347;ci***281;ta i por***261;bana (r***261;k nie czuj***281;, plec***243;w te***380;, ale pali***263; czym***347; trzeba) teraz tylko czeka***263; na ch***322;odne dni

P.S.
oby jak najd***322;u***380;ej by***322;o ciep***322;o :D

grzeniu 30.09.2006 22:36

To drewno z czere***347;ni to sobie zostaw do w***281;dzarni :) Szkoda spali***263;.
Pytanie co w***281;dzi***263;....chmm tu trzeba ju***380; co***347; skombinowa***263; :)

Czołgista 30.09.2006 23:29

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Nie mam takiego, ino zwykły. :szczerb:

Ty pewnie masz wkład, zwykły kominek to mam ja :taktak:
tzn. bez wkładu . ;)

Oczywiście na razie :taktak:

Szkoda że nie ma tu posiadaczy kominka z płaszczem,
bo oznacza to że będę musiał się zarejestrować na jeszcze jednym forum :sciana:
By jakichś opinii zasięgnąć .

@Grzeniu
Do zrobienia wędzarni wystarczy kawałek terenu, pomysł, łopata + kilka desek i
jakaś beczka.
A co wędzić to już co kto lubi :D
I nie ma co kombinować tylko do najbliższej ubojni trza iść :taktak:

A potem tylko rozkosz podniebienia :P

grzeniu 30.09.2006 23:50

Cytat:

Napisany przez Czołgista
...
@Grzeniu
Do zrobienia wędzarni wystarczy kawałek terenu, pomysł, łopata + kilka desek i
jakaś beczka.
A co wędzić to już co kto lubi :D
I nie ma co kombinować tylko do najbliższej ubojni trza iść :taktak:

A potem tylko rozkosz podniebienia :P

Podstawa, czyli drewno do wędzarni już jest :) Reszta tak jak piszesz + dobre towarzystwo.
Ech, a te rozkosze (głównie z zapitek wędzonego ;) ) to aż ślinka leci :taktak:

joujoujou 01.10.2006 12:50

Cytat:

Napisany przez Czołgista
Ty pewnie masz wkład, zwykły kominek to mam ja :taktak:
tzn. bez wkładu . ;)

[...]

Nie widzę tu żadnego wkładu, możesz jaśniej? :idea:
http://img159.imagevenue.com/loc575/..._122_575lo.jpg

:P

prometeusz 02.10.2006 08:46

:hmm: no moze ta szamotka w srodu - bylo nie bylo jest nia wylozony:haha:

ed hunter 02.10.2006 10:30

jou ma zwyk***322;y wyspiarski kominek - czyli na w***281;giel ^_^

Ormianin 02.10.2006 12:37

Cytat:

Napisany przez ed hunter
jou ma zwykły wyspiarski kominek - czyli na węgiel ^_^

bez przedniego zabezpieczenia? czy jest tak szyba?

prometeusz 02.10.2006 12:45

nie dosc ze nie ma szyby to jeszcze worek z weglem stoi tak blisko - @jou|| kusisz los

ed hunter 02.10.2006 13:22

Cytat:

Napisany przez prometeusz
nie dosc ze nie ma szyby to jeszcze worek z weglem stoi tak blisko - @jou|| kusisz los

to polski węgiel w polskim-irlandzkim domu, wiec wszystko ok :mruga:

prometeusz 02.10.2006 13:25

Cytat:

Napisany przez ed hunter
to polski węgiel w polskim-irlandzkim domu, wiec wszystko ok :mruga:

przepraszam bardzo - to zupelnie zmienia postac rzeczy:spoko:

Ormianin 02.10.2006 14:29

ale takie otwarte palenisko weglowe, to niezwykle zagrozenie, a niech tylko cos siadzie na kominie i mozna sie zaczadzic

ed hunter 02.10.2006 17:19

Cytat:

Napisany przez Ormianin
ale takie otwarte palenisko weglowe, to niezwykle zagrozenie, a niech tylko cos siadzie na kominie i mozna sie zaczadzic

w czasie palenia? :wow: to by musiała być kawka ze strasznie zmarzniętym tyłkiem :haha: :rotfl:

aby ptaki gniazd nie robiły w kominach, tubylcy stosują tam coś takiego: http://img57.imageshack.us/img57/3685/kominyhx2.th.jpg

a w moim domku na działce, który nie ma jeszcze elewacji, śmieszny dzięciołek postanowił zrobić sobie ciepłą dziuplę. :taktak: :)

http://img406.imageshack.us/img406/6...uplarm0.th.jpg

(nie złapałem ostrości)

a ja mu wredny wbiłem w tą dziuplę kamień ||

http://img223.imageshack.us/img223/7...e324do0.th.jpg

Smartek 02.10.2006 21:04

Cytat:

Napisany przez ed hunter
a ja mu wredny wbiłem w tą dziuplę kamień ||

http://img223.imageshack.us/img223/7...e324do0.th.jpg

Nie ma sie co publicznie chwalic.
Ja bym uwazal - znam andrzejja ze strony obrony zwierzat i owadow ^^.

ed hunter 05.10.2006 12:03

i nadszedł ten dzień (na Mazowszu na pewno) trzeba zacząć grzać trochę....

ja sobie zapaliłem w stłuczonym kominku i siedzę w cieple przemiłym. niedawno zamknąłem uchylone okno, bo trochę za dużo zimna leciało...

niestety drewno też kosztuje, ale nawet słabe odpalenie gazowego centralnego pochłonęłoby kilka razy tyle...

pocąc się prawie pozdrawiam :)

Smartek 05.10.2006 16:26

Ciesz sie!
Ja az zachorowalem i od 3 dni z goraczka w lozku leze..

Prezesik 10.10.2006 13:03

Cytat:

Napisany przez Smartek
Ciesz sie!
Ja az zachorowalem i od 3 dni z goraczka w lozku leze..

no to masz darmowe wewnętrzne ogrzewanie :D

prometeusz 18.10.2006 08:54

a temperatura w pokoju powoli spada i spada:ysz:
a bylo tak przyjemnie teraz tylko 20,5

nimal 18.10.2006 10:12

dwie poprzednie noce grzalem pierwszy raz w tym sezonie
dzis pierwszy raz zostawiam na dzien
czyli rachunki pojda w gore
dobrze, ze mam dosc ekonomiczny piec gazowy ;) ludzie z CO z elektorcieplowni placa kilka razy wiecej...

heh - i dzis zalozylem tez nawilzacze
filtry trzeba bylo wymienic - zamiast kupowac nowe wlozylem filc :haha:

icemac 18.10.2006 12:14

naprawi***322;em w***322;asnor***281;cznie piec gazowy TERMET 1988 roku :D

i dzia***322;a, gdzeje, w***322;***261;cza i wy***322;***261;cza si***281; - tak jak powinien :)

P.S.
***380;aden "specjalista" si***281; tego nie podj***261;***322;

Oktawian89 18.10.2006 12:27

Mi ostatnio panowie fachowcy tak podlaczali CO ze uszkodzli jakis czujnik w piecu :\ i zle podlaczyli 2 grzejniki ,odplyw pomieszali z doplywem :| fachowcy ...
ehh

prometeusz 18.10.2006 12:46

Cytat:

Napisany przez icemac
naprawiłem własnoręcznie piec gazowy TERMET 1988 roku :D

i działa, gdzeje, włącza i wyłącza się - tak jak powinien :)

P.S.
żaden "specjalista" się tego nie podjął

no popatrz jak ten rocznik nawala;)
http://forum.cdrinfo.pl/off-topic/57...zewanie-6.html
tez w koncu sam naprawilem:D

icemac 18.10.2006 12:53

u mnie termety od lat ju***380; dzia***322;aj***261; dwa - jeden do CO, drugi do wody ;)

ten do CO mam zamiar w next year wymieni***263; na piec kondensacyjny :)

P.S
@prometeusz Tw***243;j jest 8 letni m***243;j ju***380; pe***322;noletni (18-tka)

prometeusz 18.10.2006 12:55

nie wiem czemu "98" tam widzialem;)

icemac 18.10.2006 13:04

to przez te okulary ;)

Czołgista 19.10.2006 00:32

Sezon grzewczy 96/97
uważam za otwarty :(

joujoujou 19.10.2006 00:34

Cytat:

Napisany przez Czo***322;gista
Sezon grzewczy 96/97
uwa***380;am za otwarty :(

10 lat temu... :mruga:

prometeusz 19.10.2006 01:39

Cytat:

Napisany przez Czołgista
Sezon grzewczy 96/97
uważam za otwarty :(

a czemu smutny, miales przecierz jakies super ilus tam komorowe okna wstawiac i specjalny piec.;)

Ormianin 19.10.2006 08:25

U mnie juz gaz leci od paru dni, szczegolnie w nocy, bo temp. spadla prawie do zera, nie spogladam nawet na licznik, aby sie nie denerwowac... dobrze ze idzie ocieplenie

REi 19.10.2006 08:30

u mnie dzisiaj ludzie zeskrobywali szron z szyb samochodow - wniosek? czas na noc chleb za okno wystawiac :D

ed hunter 19.10.2006 09:08

jak wsta***322;em oko***322;o 7 to ju***380; by***322;o prawie 2 stopnie :wow:

a w domu na dole 18.....obok kompa jeszcze ch***322;odniej.

na g***243;rze 21.4 - dogrzewa***322; wieczorem 2. kominek z do***322;u (pomp***261; rozprowadza powietrze na g***243;r***281;)

moda na polary wr***243;ci***322;a, ale w***322;a***347;nie obali***322;em ok. 0.7 litra gor***261;cej kawy z mlekiem podgrzanym prawie do wrzenia, wi***281;c ju***380; siedz***281; w koszulce t-shirt :)

niestety centralne chodzi ju***380; ca***322;y czas - s***322;abiutko, ale ci***261;gle - wy***322;***261;czanie na dzie***324; nie op***322;aca si***281;, bo potem trzeba kot***322;owa***263;, aby nagrza***263; co si***281; sch***322;odzi***322;o. lepiej ca***322;y czas pomalutku a kiedy chce si***281; zrobi***263; cieplutko to kilka brykiet***243;w, na to kilka szczapek i jest super. :)

prometeusz 19.10.2006 09:15

to grzejemy:piwo:

BD 19.10.2006 09:31

hm a ja od paru dni grzeję bo zimno a do tego chory jestem. Tradycyjnie nic się nie zmieniło i całe ogrzewanie w domu mam na prąd, licznik dwutaryfowy, zmyślne piece i mam ciepło kiedy chce. Do tego płacę DUŻO mniej niż za CO.

PS
O dziwo już parę lat temu udało mi się zrezygnować z CO, usunąć instalację z mieszkania i zastąpić ją prądem.

Ormianin 19.10.2006 09:43

Cytat:

Napisany przez BD
hm a ja od paru dni grzeję bo zimno a do tego chory jestem. Tradycyjnie nic się nie zmieniło i całe ogrzewanie w domu mam na prąd, licznik dwutaryfowy, zmyślne piece i mam ciepło kiedy chce. Do tego płacę DUŻO mniej niż za CO.

PS
O dziwo już parę lat temu udało mi się zrezygnować z CO, usunąć instalację z mieszkania i zastąpić ją prądem.

BD Ty masz tez poddasze uzytkowe, tak jak ja, w tym ja mam dwupoziomowe i naprawde wielkie, napisz cos o tej elektryce moze i ja sie zdecyduje, wywale wtedy co gazowe... jesli to wychodzi w miare przyzwoicie... czy Ty masz te wielkie kobyly - piece akumulacyjne... czy tez inne rozwiazanie typu panele grzewcze?

prometeusz 19.10.2006 09:53

Cytat:

Napisany przez BD

PS

A to ciekawe co piszesz, kolega cale lata grzal kaloryferami prodowymi, jednak stwierdzil ze teraz za drogo i zamiast tego wstawil dwa kominki( ma juz tak chyba z trzeci sezon

ed hunter 19.10.2006 09:56

Cytat:

Napisany przez Ormianin
BD Ty masz tez poddasze uzytkowe, tak jak ja, w tym ja mam dwupoziomowe i naprawde wielkie, napisz cos o tej elektryce moze i ja sie zdecyduje, wywale wtedy co gazowe... jesli to wychodzi w miare przyzwoicie... czy Ty masz te wielkie kobyly - piece akumulacyjne... czy tez inne rozwiazanie typu panele grzewcze?

jeśli masz grzejniki w miarę nowoczesne i w miarę cienkie rury to kup piec kondensacyjny - bardziej opłacalna sprawa.

Ormianin 19.10.2006 11:17

Cytat:

Napisany przez ed hunter
jeśli masz grzejniki w miarę nowoczesne i w miarę cienkie rury to kup piec kondensacyjny - bardziej opłacalna sprawa.

Ale bardzej oplacalna w stosunku do gazu? czy do piecow akumulacyjnych?

BD 19.10.2006 12:44

Cytat:

Napisany przez Ormianin

Mam mieszkanie z 3 poziomami. Pierwsze piętro to normalne mieszkanie. Drugi poziom to poddasze które ma jeszcze dodatkowe piętro. Powierzchni użytkowej (wliczanej do metrażu) jest ok 180 m2 ale poddasze ma sporo skosów i nie wszystko się liczy. Realna powierzchnia to ok 200 m2.

Budynek skończył 100 lat. Na pierwszym poziomie mam stare piece kaflowe (takie po 3m wysokości) i zostały one przerobione - wstawiono grzałki i zmieniono środek pieca). W pomieszczeniach gdzie nie było pieców kaflowych wstawiłem nowoczesne piece AEG.

W praktyce wygląda to tak, że piece kaflowe i piece AEG nagrzewają się na 2 taryfie (cała noc i 2 godziny w dzień). Piece kaflowe oddają ciepło przez cały czas. Natomiast piece AEG mają specjalne sterowniki i utrzymują zadaną temperaturę w pomieszczeniu. Ogólnie działa to tak, że jak w pokoju jest chłodniej niż to co ustawisz na czujniku to piec się włącza (specjalne bezgłośne dmuchawy w piecu) i nagrzewają pomieszczenie. Wyłączony piec oddaje minimalne ilości ciepła.

Oczywiście wszystkie piece działają na 3 fazy. Ich instalacja wymagała nowej instalacji elektrycznej i większego przydziału mocy. Poza tym nowa umowa na licznik 2 taryfowy.

Koszty były przy zakupie pieców i nowej instalacji. Teraz płacę za prąd (wszystko w mieszkaniu jest na prąd) i nic więcej. Różnica jest spora bo za CO płaciłem bardzo dużo (wiadomo naliczane wg metrażu a ten jest spory). Kiedyś ktoś liczył opłacalność inwestycji i wyszło, że po 3 latach zwróciła się kwota wydana na piece i nową instalację. Czyli teraz już oszczędzam i mam ciepło kiedy chcę.

Co do kominka to w domku w górach mam takie rozwiązanie. Jest kominek na parterze + turbiny i system kanałów. Jeden kominek może ogrzewać cały domek - parter i piętro. Jednak warto pamiętać o kilku rzeczach:

- do kominka trzeba kupować odpowiednie drewno - ja pale bukiem,
- należy sensownie rozprowadzić kanały przez które ciepłe powietrze się rozchodzi po domu,

Poza tym wymaga to pamiętania i dokładania do kominka. Dlatego w górach mam drugie ogrzewanie na prąd. Trochę inna koncepcja bo są rurki w podłodze i kaloryfery. Całość to instalacja z mała ilością wody i piecem elektrycznym który grzeje wodę w kranie i pomieszczenia. Drugie ogrzewanie działa automatycznie i m.in. ma funkcję utrzymującą minimalną temperaturę aby nie zamarzał dom.

ed hunter 19.10.2006 12:57

piec kondensacyjny spala o 30% gazu mniej niż zwykły.

koszt kupienia dobrych pieców akumulacyjnych + instalacja + założenie 2 taryfy (elektrownia potrafi zniechęcić) = absurd.

jeśli BD miał ogrzewanie CO 'miejskie' to faktycznie często taniej jest grzać nawet zwykłym prądem - ceny z kosmosu.

http://www.marax.com.pl/index.php?ac...l_oferta&id=17

i jeszcze jedna ciekawa linka ;) http://www.wr.energiapro.pl/?sub=obsluga/grzej

BD 19.10.2006 13:24

Cytat:

Napisany przez ed hunter
koszt kupienia dobrych pieców akumulacyjnych + instalacja + założenie 2 taryfy (elektrownia potrafi zniechęcić) = absurd.

Elektrownia sama się teraz prosi - klient ma pieniądze i chcę płacić a elektrownia to firma nastawiona na zysk. U mnie nikt nie robił problemów. Wszystko dało się załatwić od ręki. Jedyne co trwało to ta nowa instalacja i remont, który się z tym wiązał.

PS
Dość trudno zrezygnować z CO. W wielu przypadkach jest to praktycznie niemożliwe.

ed hunter 31.10.2006 16:44

w czwartek 2.11.200r we wschodniej Polsce ma zacz***261;***263; pada***263; ***347;nieg...

opony czas zmieni***263;, zrobi***263; zapas drewna pod drzwiami i nie sprawdza***263; stanu licznika gazowego - aby zachowa***263; resztki zdrowia psychicznego :blink: :D

jedyna pociecha, ***380;e do tej pory by***322;o bardzo oszcz***281;dnie dzi***281;ki ***322;askawej pogodzie. :)

ale jak znam ***380;ycie to zabierze szybko te oszcz***281;dno***347;ci (w zesz***322;ym roku po ciep***322;ej jesieni ***322;adnie nas zima potraktowa***322;a...)

joujoujou 31.10.2006 18:35

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 699145)
[...] (w zeszłym roku po ciepłej jesieni ładnie nas zima potraktowała...)

Pamiętam, przepiękny był śnieg... :sentymentalny:

:D

nimal 31.10.2006 18:50

ja sie dzisiaj dogrzewam recznie
lampion z dyni (wnetrznosci zostaly zutylizowane do zrobienia kremu na obiad) :D

Smartek 31.10.2006 18:53

Na dworze masakra.
W domu cieplutko :-).

ed hunter 31.10.2006 19:15

w***322;a***347;nie sprawdzi***322;em licznik gazu - Pa***378;dziernik=200m3 (ciep***322;a woda w tym) do tego 1mp drewna + troch***281; brykietu, mia***322;em ca***322;y czas oko***322;o 20 stopni w domu. wczoraj wieczorem nawet 21 przy c.o. w***322;***261;czonym na 15 stopni (sterowanie wed***322;ug temp. zew.) ale zapali***322;em lekko w 2 kominkach. teraz si***281; zacznie...nie polecam du***380;ych dom***243;w zim***261;...

ca***322;e szcz***281;***347;cie, ***380;e mam du***380;y zapas miejscowego d***281;bu, kt***243;ry drwale okre***347;laj***261; jako "panie, tak ci***281;***380;kiego d***281;bu to ja dawno nie widzia***322;em" :D

Kris 31.10.2006 21:22

1 tona w***281;gla zwieziona... :)

U mnie dom w tym roku ocieplony, wi***281;c jak dzi***347; przyszed***322;em do domu ok. 19 to by***322;o bardzo ciep***322;o. Mam nadziej***281;, ***380;e si***281; op***322;aci***322;o ociepla***263;.

M@X 31.10.2006 23:31

Ja sie ogrzewam firewallem ;-)...

Czołgista 31.10.2006 23:31

Cytat:

Napisany przez prometeusz (Post 694666)
a czemu smutny, miales przecierz jakies super ilus tam komorowe okna wstawiac i specjalny piec.;)

Melduj***281; ***380;e okna 5-cio komorowe wstawione,
drzwi wej***347;ciowe wymienione,
brama gara***380;owa wymieniona.

Od wczoraj ekipa zacze***322;a dociepla***263; budynek styropianem 12cm,
martwi***261; mnie jednak prognozy pogody,
bo niepewne jest czy tynk (silikatowy) da rad***281; w tym roku po***322;o***380;y***263;.

I to jest plan na ten rok.
W przysz***322;ym, na wiosn***281; b***281;dzie instalacja CO, podjazd, parkiety, malowanie i inne duperele.

A smutny jestem bo w ten okres grzewczy zap***322;ac***281; za ogrzewanie obecnego lokum ,
jak i przysz***322;ego.
:(

Bo przeprowadzka dopiero w przysz***322;e wakacje, jak ca***322;y remont b***281;dzie sko***324;czony.

Kris 31.10.2006 23:54

Hmm... dziwne, Czo***322;gista, ***380;e ocieplasz teraz budynek... tam jest masa masy klejowej do wyschni***281;cia...

Czołgista 01.11.2006 00:19

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 699328)
Hmm... dziwne, Czołgista, że ocieplasz teraz budynek... tam jest masa masy klejowej do wyschnięcia...

Bo k...wa m.ć , to już miało być na początku października robione,
tylko się termin obsunął :sciana:

Dlatego chałupę grzeję, klej to nie problem 48h przy 5st< ,
co w przyszłym tyg. nie powinno być jakimś wynikiem,

Co najwyżej tynkowanie się przeniesie na wiosnę.

W budowlance teraz dramat, sporo ludzi wyjechało i nie ma kto robić,
ja już się w połowie sierpnia umawiałem z wykonawcami.

ed hunter 01.11.2006 05:27

najwa***380;niejsze aby zakry***263; styropian a z tynkiem to ja bym ju***380; nie ryzykowa***322;. przymrozki nocne b***281;d***261; ju***380; norm***261;...w pi***261;tek w dzie***324; ma by***263; mr***243;z...

jak widz***281; czasami mi***347;k***243;w zostawiaj***261;cych go***322;y styropian na zim***281; to mi si***281; humor poprawia :D na wiosn***281; jest ***380;***243;lty i si***281; sypie - robota s***322;o***324;ca.

mensir67pl 01.11.2006 06:05

dzisiaj, godz. 05:27
@ed hunter

co nocna zmniane masz przy kominku

;)

Wawelski 01.11.2006 08:40

Czy kto***347; mia***322; do czynienia z pompami cieplnymi - podobno najta***324;szy i najbardziej ekologiczne ciep***322;o.

ed hunter 01.11.2006 10:35

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 699381)
Czy ktoś miał do czynienia z pompami cieplnymi - podobno najtańszy i najbardziej ekologiczne ciepło.

a inwestycja tak wielka, że koszty nigdy się nie zwrócą...

Cytat:

Napisany przez mensir67pl (Post 699369)
dzisiaj, godz. 05:27
@ed hunter

co nocna zmniane masz przy kominku

;)

pies w kropki dostał w nocy sraki.....dobrze, że w porę mnie obudził i go wypuściłem....:|

a w kominku się nie pali - od święta centralne na 20 stopni a na zewnątrz aż 8 to spokojnie ;p

Wawelski 01.11.2006 11:34

A jakie***347; konkrety co do tych koszt***243;w? Bo cena to 30-50K PLN (a trzeba odj***261;***263; jeszcze kost postawienia kocio***322;ka innego typu, z kt***243;rym por***243;wnujemy) a roczna oszcz***281;dno***347;***263; w por***243;wnaniu do opalania olejem to ponad (czasami du***380;o ponad) 5K PLN. Do tego dochodzi kwestia wzrostu cen paliw - wi***281;c obstawiam, ***380;e zwr***243;ci si***281; w 5 lat w wi***281;kszo***347;ci przypadk***243;w.

Oktawian89 01.11.2006 12:03

Ilość załączników: 1
Co do pomp grzewczych ... moj ojciec planuje takie cos zalzoyc ... czeka tylko na wynik eksppertyzy czy ma zrodla wody na terenie posesji ,,,,
a tak wycieli cala inwestycje :

ed hunter 01.11.2006 19:37

je***347;li chodzi o pompy ciep***322;a to
- na ka***380;d***261; kWh wyprodukowanego ciep***322;a zu***380;ywaj***261; ~0.3 kWh elektryczno***347;ci
- s***261; to urz***261;dzenia mechaniczne jak w ch***322;odnictwie - spr***281;***380;arki itd. zu***380;ywaj***261; si***281;
- koszt wykopu pod 'rury' pobieraj***261;ce ciep***322;o z gleby jest du***380;y (jeszcze trzeba mie***263; ten niewykorzystany teren)
- nie ka***380;dy teren si***281; nadaje - masz piach? zapomnij

wyliczenia sprzedawc***243;w s***261; WYLICZENIAMI SPRZEDAWC***211;W - co mu zrobisz jak zakopie to u ciebie na ogr***243;dku a ty podpiszesz umow***281; skuszony? powie no sorry taki teren czy c***243;***347;...

edit: przeczyta***322;em teraz za***322;***261;cznik - to troch***281; innego rodzaju instalacja. nie da rady w du***380;e mrozy o czym sami pisz***261; w danych technicznych.

Wawelski 01.11.2006 20:31

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 699570)
jeśli chodzi o pompy ciepła to
- na każdą kWh wyprodukowanego ciepła zużywają ~0.3 kWh

Błąd - skuteczność ponad 5x - więc zużywają poniżej 0.2kWh na dostarczenie ciepła 1kWh.

Ale tak czy inaczej - skoro nie ma tu kogoś, kto to przećwiczył w praktyce to dalszą dyskusję uważam za bezcelową.

Teorię znam, wygląda bardzo zachęcająco - chciałem zasięgnąć opinii praktyków. A skoro ich tu brak, to....

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:12.