Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zmiana operatora GSM i przenisienie numeru. Prośba o pomoc (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zmiana-operatora-gsm-przenisienie-numeru-prosba-o-pomoc-81768/)

salawalas 18.03.2009 15:36

Ja bym prosił o wskazówki co uczynić mam.
Otóż jestem w posiadaniu prepaida tak tak-a, jeszcze stary numer "602" przeniesiony z abonamentu. Przez ostatnie 2 tygodnie hotline ery dawał mi się ostro we znaki (codziennie co najmniej jeden telefon !) z nową ofertą typu "superoski" 'wszystkomający" telefon za 1 zł i przejście do "taktak fona" itd. ale już się zdecydowałem na playa.
I teraz tak.
AFAIK mam udać się do salonu ery w celu zarejestrowania karty. Cała operacja przeniesienia nr będzie mnie kosztować 50zł ,a na koncie mam coś kole 45zł z czego wnioskuję, że muszę doładować minimalną kwotę doładowania 25zł, jako, że i ściągną to z konta?
Proszę o dalsze instrukcje.

Wawelski 18.03.2009 17:01

Rejestrujesz w Erze, doładowujesz i idziesz do Play (dajesz im pełnomocnictwo i czekasz).

A to w TT nie można mniej, niż 25 PLN? Na stronie mają reklamę
Zasil elektronicznie konto dowolną kwotą z zakresu 5zł - 500zł oraz zgarnij dodatkowe minuty lub SMSy!

Reetou 18.03.2009 17:07

Co tak wszyscy ciągną do tego Playa?

mensir67pl 18.03.2009 17:14

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1011886)

o je ...:taktak:

Ricki 18.03.2009 18:29

Cytat:

Napisany przez salawalas (Post 1011876)
Ja bym prosił o wskazówki co uczynić mam.
Otóż jestem w posiadaniu prepaida tak tak-a, jeszcze stary numer "602" przeniesiony z abonamentu. Przez ostatnie 2 tygodnie hotline ery dawał mi się ostro we znaki (codziennie co najmniej jeden telefon !) z nową ofertą typu "superoski" 'wszystkomający" telefon za 1 zł i przejście do "taktak fona" itd. ale już się zdecydowałem na playa.
I teraz tak.
AFAIK mam udać się do salonu ery w celu zarejestrowania karty. Cała operacja przeniesienia nr będzie mnie kosztować 50zł ,a na koncie mam coś kole 45zł z czego wnioskuję, że muszę doładować minimalną kwotę doładowania 25zł, jako, że i ściągną to z konta?
Proszę o dalsze instrukcje.

Moja procedura przenosin wyglądała następująco:
1. Rejestracja numerów Tak Tak w punkcie ERY. Wcześniej nie miałem ich zarejestrowanych, a w przypadku rejestracji za pomocą karty dołączonej do zestawu, musiałbym czekać do 30 dni. W salonie wpisują dane od razu do systemu ERY. Ważne jest aby były to dane aktualne. Potrzebny jest tylko numer karty SIM (nie telefonu!) i dowód osobisty. Piszesz, że numer jest przeniesiony z ABO, więc pewnie, posiadają Twoje dane, jednak warto się upewnić w salonie. Być może wymieniałeś w tym czasie dowód, a to wymaga uaktualnienia numeru dowodu.
2. Kolejnego dnia udałem się do punktu Play, gdzie podpisałem dokument do przenosin numeru. Dla każdego numeru po trzy kartki. Jedna dla ERY, druga dla Play i trzecie dla przyszłego klienta. Jednocześnie na tym dokumencie podpisuje się upoważnienie dla spółki P4, aby nas reprezentowała u ***8222;prawie***8221; byłego operatora i zajęła się wszystkim. Wymagany jest tylko dowód osobisty osoby, do której należy numer u poprzedniego operatora.
3. Kolejnego dnia jeśli wszystko przebiegnie pomyślnie powinna zniknąć kasa z konta Tak Tak***8217;a w kwocie 50 zł (ważne aby były te środki na koncie, gdyż inaczej podanie Play będzie odrzucone), która jest pobierana zgodnie z cennikiem zmiany operatora.
4. Następnego dnia powinno przyjść już zaproszenie SMS z Play, aby odebrać starter w punkcie sprzedaży i podpisać umowę na świadczenie usług. W moim przypadku była to informacja, że za 4 dni obecny operator wyłączy mi numer i proszą o pilne udanie się do salonu. Naturalnie zbagatelizowałem to i poszedłem ostatniego dnia, przez co mój numer był nieczynny całe 24 godziny nim Play go aktywował.
5. Przy odbiorze numeru w punkcie Play można wybrać oczywiście inny wariant niż karta, może to być MIX Lub Abonament. Ja wybrałem kartę z wiadomych powodów. Przy wyborze karty wymagany jest ponownie dowód osobisty, a przy ofercie MIX i ABO również dowolny rachunek, który uwiarygodni naszą wypłacalność (może być za Internet, prąd lub telefon, ważne aby był opłacony). Po załatwieniu wszystkich formalności dostaje się starter (w moim przypadku płatny 30 zł, gdzie cała kwota jest na rozmowy), który nie posiada przypisanego numeru. Dopiero operator przydziela karcie nasz stary numer, chociaż fizycznie, gdy się sprawdza w menu telefonu informacje o własnym numerze, otrzymuje się informacje o braku numerów własnych. Jest to chyba rozwiązane jakoś systemowo u operatora. Ważne, że działa.
6. Aby przejść freszcie na nową taryfe należy wystukać odpowiedni kod podany na stronie WWW.playmobile.pl i po wszystkim. Warto też założyć własne konto na Play24, co ułatwia śledzenie bilingów i umożliwia łatwe zaradzanie kontem.

Myślę, że chyba dość szczegółowo opisałem całą procedurę zmiany operatora na własnym przykładzie.

salawalas 18.03.2009 20:45

OK, dzięki Ricki. :spoko:
Jutro się wybiorę i sprawę załatwię, mam nadzieję.

joujoujou 18.03.2009 21:01

Cytat:

Dlaczego "wszyscy" to nie wiem - mnie skusiła możliwość łatwego utrzymania numeru, w przeciwieństwie do orange (pop, czy jak mu tam) - wyłączyli mi go 2 miesiące przed terminem, uparcie twierdząc, że nie doładowywałem (a doładowywałem - przecież na zlocie się dzwoniło dużo). :telefon:

Reetou 18.03.2009 23:05

Jest to argument. Ale właściwie jak się używa telefonu, to okresy ważności konta są mniej istotne - wcześniej kończą się środki niż konto.

A przeciwko jest to, że inne sieci strasznie dyskryminują Playa. Z jednej strony niby nie moja sprawa, ale z drugiej dzwonią do nas znajomi - i czeszą, jak za zboże. To mnie ostatnio powstrzymało przed przejściem do Playa właśnie ;) Bo jak widzę kogoś z telefonem w Play'u, to nie dzwonię... ;)

joujoujou 18.03.2009 23:29

Do mnie i tak nikt nie dzwonił na tego pop'a (zero na koncie, a fon w roamingu).

Jest mi potrzebny jedynie do odbierania smsów z PL.

Reetou 19.03.2009 00:44

No, proszę... Zastanawiałem się, czemu te wszystkie sieci tak bardzo nie lubią tego Playa dając tak wysokie ceny za minutę... A tu się okazuje, że to nie oni nie lubią, tylko Play dorabia sobie na cenie zakończenia rozmowy, MTR to się bodajże zowie...

Jabba the Hutt 19.03.2009 09:46

Play jakąś promocję teraz zrobił - chyba w prepaidzie.

kizio 19.03.2009 13:38

http://www.blogplay.eu/2009/03/19/no...-moim-numerem/

W tym tygodniu się przenoszę z orange do Playa

-Kowalik- 19.03.2009 18:06

Cytat:

W Playu to ja mam internet :)

Ricki 19.03.2009 19:52

Cytat:

Napisany przez salawalas (Post 1011949)
OK, dzięki Ricki. :spoko:
Jutro się wybiorę i sprawę załatwię, mam nadzieję.

Zdaj relacje z całej akcji :spoko:

Wiedziałem, że będę miał pecha. Wczoraj aktywowano mi numer, a dziś taka promocja dla przechodzących :(

Oktawian89 26.03.2009 09:06

Swoją drogą Play dla firm to dość ciekawa oferta ... trochę tych darmowych minut jest...
Tylko ta cena do play'a 72 gr za min :| :|

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:21.