Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zmiana operatora GSM i przenisienie numeru. Prośba o pomoc (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zmiana-operatora-gsm-przenisienie-numeru-prosba-o-pomoc-81768/)

sobrus 26.03.2009 09:18

Chyba też przejde do playa, 29gr za minute do wszystkich sieci zamiast 59 i do tego doładowanie przedłuża konto na rok. (Za) mało dzwonie i juz mi sie w taktaku mimo starań 200zł nazbierało :S
Jestem użytkownikiem Ery od 10 lat, tak jak salawalas też mam numer 602 z abo, ale nie moge powiedzieć zeby Era kiedykolwiek mnie rozpieszczała.
Oferta taktaka nie jest żadną konkurencją dla Play Fresh - prawde mówiąc nowy taktak jest gorszy niż starsza taryfa happy, która ma ze 3 lata.
Niedługo pewnie kupie nowy telefon bez simloka i byebye TakTak

Szkoda ze tyle zachodu z przeniesieniem numeru.

Reetou 26.03.2009 11:09

Nie ma zachodu... Jak miałeś na abo wcześniej, to wystarczy zgłosić się do Play i oni wszystko załatwiają. Szkoda tylko tych paczek dwóch.

sobrus 26.03.2009 11:18

a to sie wydzwoni ... jakoś mam nadzieje
ewentualnie powysyłam sms charytatywne :D

salawalas 26.03.2009 11:35

Zachodu nie ma. Idziesz do playa podpisujesz trzy dokumenty i czekasz. Zwłaszcza, że jak piszesz przeniosłeś się z abonamentu - odpada ci wizyta w erze.
Ja wyszedłem z tego założenia, że dlaczego mam traktować erę jak bank, do którego wnoszę depozyt, a nic z tego nie mam, żadnych odsetek? Jeszcze pod przymusem, że jeśli co miesiąc im nie wpłacę to grozi mi "odcięcie" od świata? Komórkę mam do krótkich wiadomości, kilkunasto sekundowych pilnych komunikatów,czy wysyłania smsów. Do pogawędek używam skypea, albo innego voip-a. Jak do moich potrzeb play idealnie się nadaje.
A 150 zł wydać na rozmowy??? Chyba musiałbym rodzinę zaangażować.

sobrus 26.03.2009 11:41

No to super, bo właśnie wizyta w Erze najmniej mi leżała (Play ma punkty w marketach to moge sobie pójść przy okazji zakupów i nie martwić się o miejsce do zaparkowania)

Właśnie zaangażuję rodzinę. To strasznie dużo gadania, też mam VoIP i mimo chęci nie bardzo mam jak wygadać pare godzin miesięcznie - tym bardziej że to niezdrowe ;)

Najpierw i tak musze kupić nowy śliczny ;) telefon bez simlocka, do tego czasu trzeba zrobić wielkie gadanie ;) .
Ale plan juz jest :D

dzięki za info :piwo:

mgit 26.03.2009 15:36

Też bym do Play przeszedł, ale lojalka (abonament) 6 miesięczna jeszcze z Plusem ... :(

sobrus 26.03.2009 15:40

Ja sobie obiecałem ze nigdy wiecej lojalki. Problem z nowymi telefonami, ale w sumie oferty nie-biznesowe są i tak beznadziejne. Ile razy je oglądam to nie wiem czy się śmiać czy płakać. A abonament za 100zł mi niepotrzebny, bo za 100zł mam tyle gadania z prepaid ze az boje sie pomysleć....
Obecnie przymierzam sie do smartfona. Fakt ~850zł wydam, ale gdybym chciał takie coś w erze to pewnie zabuliłbym 3 razy tyle i jeszcze z simlockiem i cyrografem :hahaha:
jeżeli w ogóle coś takiego jak Era MDA jest dostępne poza taryfami biznesowymi.

Kiedyś gdy telefony kosztowały takie pieniądze, że człowiek liczyć do tylu nie umiał - wyjścia innego nie było. Ale te czasy już na szczęście minęły. Tylko operatorzy nie zauważyli ;)

Wawelski 26.03.2009 15:56

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1013707)
Obecnie przymierzam sie do smartfona. Fakt ~850zł wydam, ale gdybym chciał takie coś w erze to pewnie zabuliłbym 3 razy tyle i jeszcze z simlockiem i cyrografem :hahaha:

Coś krzywo liczysz. Era zakłada jeszcze smoki?

W grudniu 2007 kupiłem w Playu za 150PLN Samsunga SGH I-600 z lojalką na dwa lata po 50 PLN/miesiąc a pierwsze trzy miesiące po złotówce. Simlocki swoje zdejmują w Play nawet we właśnie zakupionych za free.
Czy w dwa lata TCO wychodzi 1203 PLN za tel i 72 godziny gadania.

Ale przy moim gadaniu pewnie i tak przejdę po lojalce na Fresha - chyba, że będę potrzebował aparatu (albo opłaci mi się kupić i opchnąć na Allegro i mieć za to na abonament).

mgit 26.03.2009 17:26

Ja wziołem lojalke w Plusie, w przeciągu 1,5 roku zdążyłem zmienić telefon dwa razy.

W lojalce dostałem E50, potem zmiana na Asus P320 (nówka) i następnie na N95 (nówka) :D
Co do oferty w abonamencie nie jestem w stanie tego wygadać... jeden miesiąc nie dzwoniłem to się nazbierało 5 Godzin ..... dotego te ich bonusy....

Powiem jedno nigdy więcej telefonu z dotykowym ekranem i na Windows Mobile .... !

sobrus 26.03.2009 21:03

@wawelski
może faktycznie u innych operatorów jest inaczej. w erze nigdy nic ciekawego w ofercie nie widziałem. w rozsądnych cenach.

@mgit
a czemu nie Windows Mobile?

Wawelski 26.03.2009 21:30

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1013782)
@wawelski
może faktycznie u innych operatorów jest inaczej. w erze nigdy nic ciekawego w ofercie nie widziałem. w rozsądnych cenach.

To zmień operatora :)
Ja Ery nie znoszę od numeru ze zmianą regulaminu która była uzupełnieniem i windykatorami straszyli tych, co zerwali umowę.

Ale Era ostatnio mocno zaskoczyła moją koleżankę (in plus) gdy przedłużała - dostała taki telefon jak chciała za 1 PLN i sporo taniej rozmowy. Jest tam od lat i nigdy nie chcieli jej dać sensownego telefonu, rozmawia dużo - i zawsze jej proponowali drożej od poprzedniej promocji.

sobrus 26.03.2009 21:50

Zmieniam na playa. Tylko telefon jeszcze chce kupić, bo chce nawigacje w telefonie no i zepsuł mi sie wysłużony Palm Tungsten.
Konkretnie myśle o tym:
http://www.allegro.pl/item588522500_...indows_pl.html

Ciekaw jestem tylko co jest nie tak w Windows Mobile w telefonie, bo ja własnie chce taki system - po prostu dość dobrze go znam z palmtopów. Od symbiana trzymam sie z daleka :P
Ponoć telefon działa na tym gsmarcie całkiem przyzwoicie nic sie nie wiesza itp. Choć zasięg mógłby być lepszy.
Słyszałem że asusy potrafią powiadomić o przychodzącej rozmowie kilka godzin po fakcie - to faktycznie przesmarkane.

PS. Mam uczulenie na nokię. Od zawsze.

Wawelski 26.03.2009 22:04

Ja tam wolę mniejszy ekran (dużo dłużej bateria trzyma) i sprzętową klawiaturę qwerty. Gdybym teraz brał smartfona - to I780.

sobrus 26.03.2009 22:14

Własnie ja chce palma z telefonem, a nie na odwrót ;)

Jestem bardzo przyzwyczajony do pierwszego palmowego Grafitti (ostatni palm z tym Grafitti to Tungsten T, bo potem xerox wyjechał z jakimś patentem). Widziałem jednak niedawno palmtopa Asusa który miał też ten system tylko pod inną nazwą - więc na Windows Mobile też jest.

Przy pomocy rysika i grafitti pisze znacznie szybciej niż przy pomocy małej klawiatury (bo pisałem na palmie programy właśnie przy użyciu graffiti). To już po prostu odruchy ;). W dodatku można pisać po ciemku ;)

Chodzi o ten system:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...i_gestures.png

Wawelski 26.03.2009 22:31

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1013799)
Przy pomocy rysika i grafitti pisze znacznie szybciej niż przy pomocy małej klawiatury (bo pisałem na palmie programy właśnie przy użyciu graffiti). To już po prostu odruchy ;). W dodatku można pisać po ciemku ;)

Kwestia gustu. Mi się nigdy nie udało zaprzyjaźnić z rozpoznawaniem pisma ręcznego. Nawet malutka klawiatura wirtualna qwerty i rysik były dla mnie znacznie szybsze - a sprzętowa to już całkiem :)

Przy sprzętowej klawiaturze można pisać po ciemku (dosłownie - pod stołem albo w kieszeni) - na ekranie dotykowym nie :P

Ale zawsze można też włączyć podświetlenie klawiszy :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:21.