Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Jak palić DVD ? Proszę tu wrzucać instrukcje-opisy (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jak-palic-dvd-prosze-tu-wrzucac-instrukcje-opisy-23637/)

Jabba the Hutt 22.07.2003 11:14

Jak palić DVD? Proszę tu wrzucać instrukcje-opisy

Hej !

Umieszczam ten post jako samodzielny. Może teraz więcej osób zwróci na niego uwagę. Mam nadzieję ,ze Master Yoda i Thanatos się nie pogniewają.

-----------------------------------------------------------
Update by Robs:
no dobra, przykleimy to na próbę, zobaczymy co z tego wyjdzie, widzę że pojawiają sie pierwsze opisy, warto by może jakieś małe screeny umieszczać ....

Wiemy więc już co nieco o tym jakiego progsa nalezy zastosować do wypalenia płytki DVD-R.

Proponowałbym mądrym głowom, posiadającym już palniki DVD (albo tym co wiedzą wszystko i bez nich) sporządzenie krótkiej instrukcji wypalania płyty z filmami dla poszczególnych programów. Najlepiej ze screenami jeśli ktoś ma taką możliwość. Potem Master Yoda przykleił by taką instrukcję na górze dzialu DVD/VCD i mielibyśmy z głowy pytania : "jak wypalić DVD". Tak jak wiemy już jak posłużyć się DVD2DVDR (dzięki Gelo_5 i Cobra Verde). Wiem, że wiele osób powie "To elementarne drogi Watsonie", cytując Sherlocka Holmesa, niemniej i inspektora Lestrade warto oświecić !

Z tego co czytałem w ostatnim CHIPie, paląc film w NERO, należy :
- wybrać zakładkę DVD-Video
- Na karcie ISO wybrać opcje ISO Level 1 oraz ISO 9660
- wpisać nazwę płyty w zakładce etykieta (to chyba do wyboru)
- Nacisnąć przycisk NOWY
- Przenieść pliki skompresowanego filmu do katalogu VIDEO_TS w tworzonym projekcie
- wypalić płytę

Niestety skanera nie posiadam.

Myślę, że nawet krótkie tekstowe instrukcje dla takich progsów jak DVD Decrypter, Prassi Primo DVD 2.0, Record Now Max, CopyToDVD, ułatwiłyby zielonym właścicielom zakupionych dopiero co palników DVD, pracę nad wypalaniem.

Pozdrawiam

Jabba

ideJ 22.07.2003 12:23

Z różnych wieści na różnych forach wynikałoby, że Nero nie jest najbezpieczniejszym narzędziem do wypalania DVD. Ja na ogół używam DVDDecryptera.

Gotowy zestaw plików VOB,IFO,BUP przerabiam na ISO przy pomocy Img Tool 0.90. Potem uruchamiam DVDDecrypter'a. Następnie menu Mode/Write i jedyne co zostaje to nacisnąc Burn (hmm.. ok tam nie ma napisu Burn jest tylko wielce sugestywna ikonka u dołu okienka :) )

Jabba the Hutt 22.07.2003 13:05

Cytat:

ideJ napisa***322;(a)

Gotowy zestaw plików VOB,IFO,BUP przerabiam na ISO przy pomocy Img Tool 0.90. Potem uruchamiam DVDDecrypter'a. Następnie menu Mode/Write i jedyne co zostaje to nacisnąc Burn (hmm.. ok tam nie ma napisu Burn jest tylko wielce sugestywna ikonka u dołu okienka :) )

Rozumiem,ze posługujesz się ImgTool Classic 0.90B5 ? Podajesz Source, Target i program zamienia Ci pliki z katalogu z VOBami na ISO ?

Jaki masz odtwarzacz DVD (stacjonarny) ? Czyta dobrze filmiki nagrane Decrypterem ?

Jabba

P.S. Proszę o dalsze opisy. Jeśli to możliwe, podawajcie jakie playery stacjonarne używacie, do odczytania płytek nagranych ulubionym programem.

Jabba the Hutt 22.07.2003 13:12

Ilość załączników: 1
Jeśli ktoś posługuje się programem Instant Copy 7.1.1, wie na pewno ,ze program ten również potrafi wypalić płytkę z plikami bedącymi wynikiem jego pracy. Jeśli nie dowierzamy temu programowi, możemy zamienić wynikowy plik PDI na plik ISO za pomocą programików PDI2ISO albo PDITOOL. A potem wypalić np. NERO.

Jabba

ideJ 22.07.2003 13:26

Cytat:

Jabba the Hutt napisa***322;(a)
Rozumiem,ze posługujesz się ImgTool Classic 0.90B5 ? Podajesz Source, Target i program zamienia Ci pliki z katalogu z VOBami na ISO ?
Dokładnie tak. Jest jeszcze wersja 0.89 ale czasem robi jakieś dziwne psikusy (np wygenerowany obraz nie daje się czytać w PowerDVD)

Na tej samej stronie można znaleźć jeszcze ImgTool Burn (nazwę przytaczam z pamięci bo nigdy nie używałem). O ile pamiętam do działania wymaga zainstalowanego Nero.
Cytat:

Jaki masz odtwarzacz DVD (stacjonarny) ? Czyta dobrze filmiki nagrane Decrypterem ?

Philips 743. Jak na razie nie zauważyłem jakichś kłopotów z tak nagranymi filmami.

Jabba the Hutt 22.07.2003 21:18

Kochani, nie zapominajcie o mojej prośbie (krótkie instrukcje do programów do wypalania DVD, ustawienia..). Liczę zwłaszcza na Yodę, Cobra Verde, lucasa69, zorga i innych znawców i posiadaczy nagrywarek.

Pozdrawiam

Jabba

Robs 22.07.2003 21:26

Cytat:

Kochani, nie zapominajcie o mojej prośbie (krótkie instrukcje do programów do wypalania DVD, ustawienia..)
co do ImgTool i DVDDecryptera - jedna jest już tutaj ....., nie wiem czy trzeba powielać ...

ar2r 22.07.2003 22:17

Cytat:

Jeśli ktoś posługuje się programem Instant Copy 7.1.1, wie na pewno ,ze program ten również potrafi wypalić płytkę z plikami bedącymi wynikiem jego pracy. Jeśli nie dowierzamy temu programowi, możemy zamienić wynikowy plik PDI na plik ISO za pomocą programików PDI2ISO albo PDITOOL. A potem wypalić np. NERO.

Jabba

Witam !!!

Obraz płyty zapisany przez IC 7 jako PDI można od razu wrzucić do DVD decryptera v. 3.1.6.0 , i o ile sie orientuje to jest jeden z najbardziej "kompatybilnych wypalaczy" obecnie.

Jak bede miał chwilke czasu wrzuce opis Prassi Primo i Record Now max
( może dzisiaj)

Pozdro

Ar2r

ar2r 23.07.2003 23:55

Witam !!! :)

No wiec leci instrukcja Prassi PrimoDVD 2.0 :czytaj:

Najpierw zajmiemy sie najprostszą rzeczą czyli... DVD Copy

1. Rozwijamy Menu FILE, New Job , Disc to Disc Copy
2. W okienku po lewej stronie mamy wyszczególnione wszystkie napędy (łącznie z emulowanymi cd romami) dostępne w komputerze.
3. Wybieramy (dwuklik na ikonce nagrywarki ) nagrywarkę ( powinna sie pokazać czerwona strzałka)
4. Analogicznie wybieramy naped źródłowy ( tym razem niebieska strzałka). Jeśli wybierzemy napęd bez płyty w środku po prawej stronie ekranu powinien sie pojawić napis "READER Not Ready".
Jesli znajduje sie płyta w napędzie pojawi sie coś takiego :
"DVD Closed Multiborder DVDF3) 1Zone(s)"
5. Jeśli chcemy aby płyta przed nagraniem została w formie Image skopiowana na dysk zaznaczamy " Make a temporary Image on the Hard disk.." Jeśli chcemy wykonać kopie w locie zostawiamy odznaczone
6. Teraz wystarczy wybrać ilość kopii do zapisania, prędkość, następnie wybrać czy :
*Test Only - tylko próba nagrywania
*Test and if ok Then Record - próba i jeżeli sie powiedzie to nagrywaj
*Record - :)
*Test Record and Verify - próba, nagrywaj, sprawdz pliki po nagraniu
*Record and Verify - nagraj i sprawdz
*Only Verify - sprawdz, jeśli chcemy sprawdzić poprzednio nagraną płytke

I na koniec trzeba naćisnąć ten wielki CZERWONY guzik ;)

I po 15 - 60 min :jupi:

Pozdro

Ar2r

ar2r 24.07.2003 00:10

"Nagrywanie filmu dvd z plików VOB"

1. File, New Job, Data Disc
2. Wybieramy nagrywarke ( dwuklik na ikonc nagrywarki z lewej strony ekranu ) pojawi sie czerwona strzałka
3. Dodawanie plików lub katalogów odbywa sie za pomocą Drag and Drop ( przeciągnij i upuść )czyli przenosimy bardzo łatwo pliki z explorera do programu, ale jeśli ktoś nie lubi takiego sposobu można po prostu naciśnąć prawy przycisk myszy na największym;) polu na środku ekranu i wybrać :
* Add File - dodaj plik
* Add Folder - dodaj katalog
----- Pamiętaj że płyta dvd-video musi posiadać katalog VIDEO_TS ( a w nim wszystkie pliki z filmem) i AUDIO_TS ( pusty ale lepiej żeby był ) -------
Po zakończeniu przenoszenia plików powinniśmy mieć 2 w\w katalogi
4. Teraz wystarczy wybrać Ilość kopii, prędkość ,etykietę dysku( Volume Label) i nacisnąć duży CZEROWNY guzik

Program automatycznie rozpoznaje czy pliki które chcemy nagrać są plikami dvd i sam ustawia odpowiednie parametry dla jak najlepszej kompatybilności z odtwarzaczami DVD

Po 15- 60 min :jupi:

pozdro

Ar2r

lukas69 24.07.2003 09:14

Teraz moja kolej:

JAK WYPALIĆ BACKUP DO PS2:
Alcohol 120%
1. kreator kopiowania
2. wybieramy naped z ktorego kopiujemy (jesli mamy dwa), nawet jesli mamy dwa to polecam nie wybierać opcji: "kopiowanie w locie" gdyz obniza to szanse na bezproblemowe dzialanie
3. bierzemy dalej
4. wybieramy miejsce na hdd gdzie obraz ma byc zapisany
5. dalej
6. mamy do wyboru: nagrywarke ( :) ), tryb zapisu tylko DVD DAO, zapis, symulacja i usuniecie obrazu po zakonczeniu
opcji nie wiele i nie trzeba tłumaczyć szczegółowo
START i po kilkunastu - kilkudziesięciu minutach wyjdzie ładnie nagrana płytka
ten sposób jest też doskonały do XBOXa

fido2001 24.07.2003 13:32

Nagralem ponad setke filmow Pod NERO i nie ma znimi zadnych problemow, ani na PowerDVD, ani na roznych odtwarzaczach stacjonarnych. Po prostu dla swietego spokoju pozwalam aby NERO sam sobie ustawial parametry nagrywania, tzn. w NERO w wersji 5.x.x.x wybieram z zakladki HELP WIZARDa a tam dalej krok po kroczku...DVD, Other Format, DVD VIDEO.....itd., przeciagam pozniej tylko gotowe pliki do okienka zawartosci VIDEO_TS i BURN !

W nowym Nero 6.0.0.0 brakuje Wizarda w HELPie, ale zamiast niego jest tam Nero eXpress ;-) ktore znakomicie zastepuje starego "czarodzieja"... Pod nowym NERO wypalilem dopiero 6 filmow, ale rezultaty sa rownie dobre co na poprzedniej wersji...

Pozdrawiam. Rafal

PS. Gdyby ktos byl ciekawy na czympale, to zawsze na Esperanzach 1,2,4x, natomiast wypalatrka to LG GMA-4020B. Zawsze wypalam z predkoscia x2.

Jabba the Hutt 24.07.2003 14:02

Mamy więc już omówienia Prassi, DVDDecryptera, Alcohola (w wersji dla fanów gier na konsole), uwagi do Nero. Jeszcze przydałoby się RecordNow Max, RecordNow,CopyTo DVD.

Przy okazji pytanie. Fido2001 wypala płyty z filmami x2. Czy wypala ktoś x4 (Pionkiem,Teakiem,NECem,Sony) i chodzą mu potem filmy w stacjonarnym DVD ? Cobra, z jaką prędkością palisz ?

Pozdrawiam

Jabba

Jabba the Hutt 24.07.2003 15:02

Cytat:

ar2r napisa***322;(a)
Wiem , czytałem ale miesiąc temu zgrywałem 6 spośród nich na dysk i wszystko spoko :) . Poczekamy , zobaczymy

pozdro

Ar2r

Mam 4 Princo i 4 Esperanze do pierwszych testów palnika (Pioneer 106). Ale dobre filmy będę zgrywał na Verbatim i TDK.

Jabba

ar2r 24.07.2003 15:07

Pioneer 106 ( mniamciu) jakbym nie miał nagrywarki to bym kupił właśnie to cudeńko ;)

A jeśli chodzi o TDK i Verbatim to też tak na początku chciałem robić ale wtedy TDK kosztowało bagatela 57zł :lol:

Ale teraz kiedy w komputroniku mają tdk po 12zł to juz nie jest taki problem ;)

Pozdro

Ar2r

Jabba the Hutt 24.07.2003 19:58

Cytat:

ar2r napisa***322;(a)

Ale teraz kiedy w komputroniku mają tdk po 12zł to juz nie jest taki problem ;)
Ar2r

W Delfinie, we Wrocławiu TDK i Verbatim -R kosztują 10 zł (w pudełku). Tylko, że sa chyba x2.

Płytki możemy też wypalać wspomnianym tu już ImageTool Burn 1.00.6. Wymaga on zainstalowanego na dysku Nero Burning Rom.

- wybieramy opcję DVD
- wybieramy prędkość wypalania (pod wyborem nagrywarki)
- zaznaczamy "ptaszkiem" opcje : "Reallocate VIDEO_TS Structure" oraz
"Enable DVD+/-R/RW High Compatibility Mode (recommended)"
- W pasku DVD Root wybieramy Directory czyli folder w którym leży nasz gotowy do wypalenia film
- Pod spodem możemy wpisać Volume dla dysku (etykietę)
- naciskamy ikonkę "Burn" i jeśli wszystko jest w porządku to płyta się wypala.
- pijemy kawę, herbatę, piwo aż do wypalenia płyty :)

Jabba

djwojtek 25.07.2003 09:12

nagrywarka SONY-500AX
napęd DVD-R LG
DVD Decrypter lub Smart Ripper

Po wypaleniu np na PRINCO, nie chce odczytać kopii
wypalam tez na LEAD DATA, tez sa problemy

Kompresowałem ostatnio w Instant Copy, wypaliłem w Nero ale juz przy odczytywaniu z kopii są błędy, kopia na odtwarzaczu stacjonarnym chodzi dobrze.

CopyDVD w NERO - czasem dobrze wypali, czasem źle. Nie robi mi kopi 1:1 np po tym jak podziele film w DVDxCopy.

Nie wiem jak chodza wypalone plytki i czy mozna dobrze odczytać w RecordNowMAX.

Moze to tez wina nośnika DVD-R LEAD DATA
W sumie 80% wypalonych kopii moge odczytać

I co tu wybrać?

djwojtek 25.07.2003 09:14

Sprawdzajcie przy testach czy mozna zrzucić kopie spowrotem na HDD.

Jabba the Hutt 30.07.2003 22:11

Bardzxo proszę, ze szczególnym zwróceniem uwagi na wypalanie płyt zrobionych programami typu DVD2DVDR czy IC7. Co robić z VOBami, czy wypapanie jest efektywne i daje poządane rezulaty.

HOWGH !

Jabba

P.S. Boba jest skuteczny ale drogi :(

ar2r 01.08.2003 23:44

Po pierwsze nienawidze tego programu :( Przy pierwszych próbach nagrania plików na dysk DVD ( dokładnie film) zaznaczałem mu 4,3 GB on wypiywał ze jest 4,3 a nagrywał to w 6 min i dysku nie dało sie odczytać !!!!!!!!!!!

NIE KORZYSTAJCIE Z WIZARDA PRZY NAGRYWANIU PLIKÓW "FILMOWYCH" (vob, ifo, bup)

ar2r 01.08.2003 23:44

STOMP RECORD NOW MAX 4.5

DISC TO DISC COPY

1. Zakładka FILE , WIZARD
2. Make An Exact Copy
3. Wkładamy płyte którą chcemy skopiowac, lub ładujemy obraz płyty do wirtualnego napędu i w zależności z którego napedu chcemy skopiować naciskamy change i wybieramy napęd
4. NEXT
5. Wkładamy czystą płytke do nagrywarki
6. Next
7. 15-60 min wyjeżdża skopiowana płytka inaczej nazywana Backup ;)

ar2r 01.08.2003 23:50

RECORD NOW MAX 4.5

"Nagrywanie filmu dvd z plików VOB"

1. File, New Job, Data Disc
2. Wybieramy nagrywarke ( dwuklik na ikonc nagrywarki z lewej strony ekranu ) pojawi sie czerwona strzałka
3. Dodawanie plików lub katalogów odbywa sie za pomocą Drag and Drop ( przeciągnij i upuść )czyli przenosimy bardzo łatwo pliki z explorera do programu, ale jeśli ktoś nie lubi takiego sposobu można po prostu naciśnąć prawy przycisk myszy na największym polu na środku ekranu i wybrać Add Files and Folders.
-------Pamiętaj że płyta dvd-video musi posiadać katalog VIDEO_TS ( a w nim wszystkie pliki z filmem) i AUDIO_TS ( pusty ale lepiej żeby był ) -------
Po zakończeniu przenoszenia plików powinniśmy mieć 2 w\w katalogi

4. Teraz wystarczy wybrać Ilość kopii, prędkość ,etykietę dysku( Volume Label) i nacisnąć duży CZEROWNY guzik

Program automatycznie rozpoznaje czy pliki które chcemy nagrać są plikami dvd i sam ustawia odpowiednie parametry dla jak najlepszej kompatybilności z odtwarzaczami DVD ( co nie zawsze oznacza że ustawienia które wybierze są najlepsze ;) )

Po 15 - 60 min :D:D:D: Płytka z nagranymi plikami :)

sonnor 24.08.2003 13:40

palic czym się da !!

palę DVD ostatnio prog copy to DVD wszystkie stacjonarne odtwarzacze to czytają - (mam sklep ze sprzętem pod nosem i daje płytki do testowania - bez reklamacji:) ) co do nero to też dużo wypaliłem i nic się nie działo złego. Proponuję bardziej zwrócić uwagę na to na czym wypalamy, przejechałem się na DATEXACH, AKKOSACH, MEDIASONICACH, wypalały się różnie i z odczytem też było różnie - polecam ESPERANZĘ I ostatnio PRINCO tanio i dobrze - chociaż dwa razy w oryginalnym szpindlu zafoliowanym znalazłem nagrane płytki :)

miles 26.08.2003 13:55

Wypalarka Sony DRU***8211;500A i stacjonarny Sony DVP.
Nagrywam w najłatwiejszy sposób czyli Nero 5.5.10.28 każdy chyba wie jak to działa.
Filmy zrobione z Divx na DVD (DVDMaestro), a także DVD9-DVD5
( Decrypter i DVD2one) wypalam w Nero. Nie zdarzyło się jeszcze by film nagrany tak nie działał.
Nagrywam tanio czyli Esperanza x2 i Princo x2. Będe myślał na x4.

Miałem Toshibe 5002 filmy nagrane na tanich nośnikach w nero, nie chciały działać lub zacinały się w stacjonarnymch odtwarzaczach.

PS2 nagrywam w Alcohol tworząc .img płyty. Nagrane w nero nie chciały mi działąć.

jaceksee 05.09.2003 09:31

nagrywanie dvd

nagrałem już sporo dvd i robię to tylko jednym programem który tworzy własne menu bez jakielkolwiek ingerencji użytkownika (np. przy płytach dwu warstwowych)
Jest nim DVD Xcopy firmy 321 studios do kopiowania jest to jedyny o jakim słyszałem dostępny program który tworzy idealne kopie DVD zabezpieczonej czy nie po prostu ją kopiuje.
Z jednym małym aczkolwiek wydaje mi się nie istotnym mankamentem:
- na początku wyświetla się baner reklamowy firmy 321 Studios informujący o legalności czy też o nielegalności nagranej płyty
Ogólnie rewelacja.
Do tworzenia własnych dvd (np przeróbka zwykły divx do DVD) używam DVD Workshop tez jest dobry.
Oby dwie wersje podanych tu programów posiadam i udostępnie po kontakcie ze mną całkiem za free
nara
Ach jeszce jedno czytam te posty które tu umieszczacie.
Są w nich kombinowane opisy że tu trzeba zrobić to a tam tamto bo jak nie to się nie uda czy coś itp.
W/w programy są tak proste że ograniczamy się praktycznie tylko do utworzenia jakiegoś ładnego menu(jeśli tworzymy swoją płytę)(dvd workshop)
lub włożenie orginalnego dvd i dvd-r do napędu i to wszystko(DVD xcopy).

Jabba the Hutt 10.09.2003 23:57

Czym róznią się programy :

- Stomp RecordNow Max 4.50
- Veritas RecordNow DX 4.60 ?

Czy Stomp i Veritas to ta sama firma ? Czy też to rózne firmy i różne programy ?

Jabba

zorg 11.09.2003 00:34

teraz jiz Sonic

i wersia 4.61 !

Robs 26.09.2003 21:45

Wszystko w jednym miejscu :)

Yeti 01.10.2003 22:44

DiscJuggler 4.10.1084 Pro -- opis wypalania zripowanej płytki.

1) Instalujemy i "dopieszczamy" ;)

2) Prog po odpaleniu zaserwuje nam tipsa z poradą dnia, zamykamy i odsyłamy tipsownik w niebyt, no chyba
że ktoś lubi sobie poczytać.

3) Pod spodem mamy okno z dostępnymi rodzajami kompilacji, wybieramy "Create new DVDs"

4) Wkładamy do palnika stosowną płytkę plus lub minus zależnie od upodobania, płyta koniecznie musi być
czysta, nie zapodanie do napędu płyty uniemożliwi nam dalszą działalność z progiem ( w tej opcji )

5) Otwiera nam się śliczne okienko, proponuje dać na cały ekran dla przejrzystości,po lewo od góry explorer+zakładka
wyboru palnika po prawo katalogi i pliki, na dole nasza czyściutka gotowa na wszystko płytka.

6) Okno dolne >> Jako że nazwa "Blank DVD" nie za bardzo pasuje na tytuł naszej płyty klikamy na niej prawym
myszem i wybieramy z rozwiniętego menu "Rename", wpisujemy nazwę naszego arcydzieła i "Enter"

7) Na płycie muszą zostać utworzone katalogi AUDIO_TS oraz VIDEO_TS, klikamy prawym myszem na "DVD border"
i wybieramy "New folder", wpisujemy nazwę pierwszego katalogu AUDIO_TS , nazwa MUSI być pisana wielkimi
literami, po tej operacji program utworzył dodatkową ikone "<nazwaFilmu>, DVD zone" oraz nasz katalog
AUDIO_TS, klikamy tym razem na nowo utworzonej ikonie "<nazwaFilmu>,DVD zone" lewym myszem i znów
wybieramy "New folder", tym razem wpisujemy VIDEO_TS pamiętając o wielkich literach, zatwierdzamy enterem.
Katalogi AUDIO_TS i VIDEO_TS wraz z przygotowaną zawartością mogą zostać przeciągnięte bezpośrednio
z dysku za pomocą wbudowanego explorera lub dowolnego managera plików, jeśli do tej operacji wykorzystamy
wbudowany explorer istotne jest aby katalogi przeciągać z PRAWEJ jego strony, okienko "Name", jeśli tego nie
zrobimy i przeciągniemy z lewej strony możemy się czasem niemile zdziwić nie mogąc się doczekać końca
operacji lub dostając całkiem fikcyjne info o rozmiarze kompilacji, np.mieliśmy w katalogu VIDEO_TS sześć plików
a prog stwierdzi że jest ich powiedzmy z tysiąc pięćset :)

8 ) Powiedzmy że katalogi mamy, teraz za pomocą wbudowanego explorera (lub innego ichniego wynalazku)
przeciągamy odpowiednie pliki do katalogu VIDEO_TS, na pasku poniżej zobaczymy jak stoimy z miejscem
na płytce.

9) Zmieniamy zakładkę na "DVD Recording" , sprawdzamy w "Advanced" czy opcja "Close disc" jest zafajkowana
i możemy sobie zapalić 8) naciskając "Start"

Program domyślnie jest tak ustawiony że po wykonaniu powyższych operacji otrzymamy solidnie wypaloną płytkę,
ja osobiście zmieniam tylko wielkość keszu L2, Tools>Options>I/O na 20 sekund, i zabraniam wysuwania tacki
po wypaleniu płytki Tools>Options>Job, jugglerem wypaliłem do dziś około 70 płytek i wszystkie są ok, stosuje płyty
verbatima, wypalam tez dla znajomych na różnych wynalazkach, płytki działają ok czego nie mogłem powiedzieć
o wypalaniu po neronem v11 v15, płytki wypalane neronem miały tendencje to stopklatkowania.
Jugglera używałem na palniku pionek 105 oraz obecnie 106D, program ma też małe bugi (vide przeciąganie plików)
ale wiedząc o nich można wypalać bezstresowo.

Gelo_5 02.10.2003 19:42

Super program.Też z niego od kilku miesięcy korzystam, tyle,że ze starszej wersji 4.01.ZERO PROBLEMÓW.Poczciwy Nero służy do wypaklania CD /z przyzwyczajenia i zasiedzenia!/

Jabba the Hutt 03.10.2003 21:22

Cześć !

Nagrywałem płytkę DVD-R Disc Jugglerem. Ustawiłem parametry zgodnie z poradami Yeti. Nagrywałem płyte TDK x2. Przy nagrywaniu nastawiłem suwak programu na "Directly from reader to recorder x2". Program palił płytkę 39 minut - wydaje mi się ,ze za długo. ImgTool (ten używający engine Nero 6), pali około 25-30 minut. Poza tym program pokazywał Real Speed od 0 do nawet 3,3 !? Cache zaś potrafiło czasem spaść do zera i dioda palnika gasła). Czyzby działanie Burn Proof ? Wiem,ze Real Speed jest niby zmienna (do Nero można uzyć takiego wpisu do rejstru , ktory pokazuje własnie Real Speed) ale aż w takim zakresie ?

Jakie ustawienia suwaka stosujecie w Disc Jugglerze ? (Slower - Faster). Czy te niestabilności prędkości nie szkodzą w paleniu płytek ?

Pozdrawiam

Jabba

Jabba the Hutt 03.10.2003 21:53

Okazało się,ze płytka nagrana Disc Jugglerem nie startuje w odtwarzaczu Pioneer 444. Player wykrywa ją jako DVD ale na Play reaguje szukaniem czegoś i powrotem do napisu DVD.

Jabba

Gelo_5 03.10.2003 22:14

Cytat:

Okazało się,ze płytka nagrana Disc Jugglerem nie startuje w odtwarzaczu Pioneer 444. Player wykrywa ją jako DVD ale na Play reaguje szukaniem czegoś i powrotem do napisu DVD.

Jabba

Tak na szybko.Sprawdź w IfoEdit plik VIDEO_TS.IFO w podkatalogu VMGM_MAT>First Play PGC w ostatnim wierszu Pre command jaki masz numer.Może nie zrobiłeś np. GetVTS Sectors i odwarzacz nie może wystartować.Można w Pre comand, klikając prawą myszą zmienić numer startowy.

Yeti 03.10.2003 23:19

Cytat:

Program palił płytkę 39 minut - wydaje mi się ,ze za długo

Poza tym program pokazywał Real Speed od 0 do nawet 3,3 !? Cache zaś potrafiło czasem spaść do zera i dioda palnika gasła).

Wiem,ze Real Speed jest niby zmienna (do Nero można uzyć takiego wpisu do rejstru , ktory pokazuje własnie Real Speed) ale aż w takim zakresie ?

Jakie ustawienia suwaka stosujecie w Disc Jugglerze ? (Slower - Faster). Czy te niestabilności prędkości nie szkodzą w paleniu płytek ?

Pozdrawiam

Jabba [/B]
Żaden z wymienionych u Ciebie problemów nie występuje u mnie, suwak prędkości mam ustawiony na max, miałem tylko jeden przypadek gdy juggler odmówił wypalenia płytki dopóki nie zmniejszyłem szybkości na x1, wystąpiło to na jakiejś taniej płytce, bufor mam z reguły 99-100%, real speed oscyluje u mnie w granicach +/- 0,1 aktualnej prędkości nagrywania.

Napędy mam podpięte tak;
IDE1- litek52327 - master
toshiba SD-M1712 - slave
IDE2- pioner106 - master
wolny - slave
hdd na extra kontrolerze promise
- - -
Edit

Odtwarzam toto na stacjonarnym toshiba SD-220E, znajomi królika mają LG/THOMSON/CLATRONIC/MUSTEK/PANASONIC i działa.
Powalczył bym z problemem na dvd-rw ale u mnie działa :(
W wolnej chwili sprawdze płytki w jakimś sklepie rtv.

Jabba the Hutt 03.10.2003 23:49

Cytat:

Gelo_5 napisa***322;(a)
Tak na szybko.Sprawdź w IfoEdit plik VIDEO_TS.IFO w podkatalogu VMGM_MAT>First Play PGC w ostatnim wierszu Pre command jaki masz numer.Może nie zrobiłeś np. GetVTS Sectors i odwarzacz nie może wystartować.Można w Pre comand, klikając prawą myszą zmienić numer startowy.
Zrobiłem Get VTS SECTORS (jak litanie ma to opanowane - IfoEdit : Kopiowanie koloru napisów z orginal IFO, wklejanie do nowego IFo, zapis, GET VTS Sectors).

Płyta po wypaleniu IMGTool (engine Nero 6.0.0.19) odpala się i działa prawidłowo.

Pozdrawiam

Jabba

cypher 20.10.2003 01:35

CloneDVD

1. RIP DVD - Dvd Shrink 3.0 Beta 5
2. Write DVD - CloneDVD 1.3.10.1

CloneDVD wybieram "Write Existing Data" i podaje sciezke
do plikow na dysku. Moje LG GSA 4040B wypala filmy z 4x predkoscia
bez problemow na plytach Verbatim DVD+R 4.7GB x4 innych nie uzywalem jeszcze.
8)

donvit 11.11.2003 01:27

Ok. Mam zrippowane voby i ifo za pmocą Smart Rippera. Włączam Nero 6.0 Express, wybieram opcję dvd video, wkładam wszystkie voby i ifo do katalogu video_ts, wpisuje label a kiedy naciskam burn wywala mi komunikat:
"DVD Video compilance test failed. The resulting DVD-Video might be unplayable. Do you want to continue ?"
I co z tym zrobić. Co robię źle ?

MIKIKO 12.11.2003 21:48

Czesc

Tez mialem ten problem. Uzyj zamiast Nero Express inny pakiet z rodziny Nero - Nero Vision Expres Jest super, wystarczy vob i reszte zrobi za Ciebie, uwaga musisz miec wersje zarejstrowana.

MIKI

maxp 29.11.2003 17:12

jakby ktoś pytał to....

Palenie DVD-Video:
1.Z oryginału SmartRipperem 2.41 z opcją MOVIE na HDD
(można użyć AnyDVD nie trzeba wtedy ripować tylko zaczynamy od pkt. 2)
2.DVD2ONE v1.23 przeliczam do wielkości DVD-/+R(4.3GB)
(1.23 to ostatnia dobrze działająca wersja DVDE2ONE dla starszych odtwarzaczy stacjonarnych DVD,
wersję 1.30 używać tylko jeśli musimy wykorzystać opcję join której nie ma wersja 1.23 -
nowe stacjonarki łykają filmy przeliczane dowolną wersją)
3.NERO BurningRom 5.5.10.15 na szybkości x4 wypalanie płytki
całość około 30min.

Ponad 250 tytułów wypalonych j.w. bez zająknięcia działa w PC, PS2 i na stacjonarnych
odtwarzaczach DVD.

Palenie DVD PS2:
1.Alcohol 120% v1.4.3 build518 - rip na HDD
2. j.w. - x4 wypalenie płytki
całość okolo 30min.

Ponad 50 tytułów wypalonych, bez problemów w konsolach z płytą główną v5 i powyżej oraz ripperem.
Starszych wersji konsol nie miałem możliwości testować.

Hardware użyty do w.w.:
Proc PIV 1.6GHz, 1GB DDRAM, obecnie DVD-ROM MATSHITA UJDA745A(USB)->wcześniej używałem DVD-ROM Toshiba 1712,
DVD+/-RW PLEXTOR PX-708A(USB)
System operacyjny:
WindowsXP Pro SP1 build 2600
Płytki:
Princo DVD-R 1-4X(PLN 5,00/1szt.)

Kosteg 17.12.2003 00:23

Ostatnio dużo filmów mi sie trafia które nie wymagają kompresji, a jedynie wyżucenia całego bałaganu meni napisów i dodatków. Dla mnie idealnym do tego celu jest DVD2DVD-R. Wczytuję film normalnie jak bym miał go obrabiać CCE, Ale w zakładce "Setings" ,odchaczam opcję "Start Encoding if possible", co powoduje że obróba filmu nie jest dokonywana a jedynie film jest rozkładany na części i od nowa składany. Trwa to jakieś 45 min.I w efekcie końcowym otrzymujemy plik iso, gotowy do nagrania. Według mnie ten sposób obróbi ma tę zaletę że całe pliki opisujące film są twożone od nowa, bez naleciałości po wykasowanych ścieżkach itp...Tak obrobione filmy chodzą mi bez żadnego zająknięcia , nawet u mojego sąsiada któredo dvd jest bardzo grymaśne(wcześniej robiłem to DVD2One i u niego bywały problemy -szczególnie gdy próbował przewinąć film o parę scen do przodu : odtważacz gubił naprzykład napisy , albo ścieżke dźwiekową)

ErCoDeZz 17.12.2003 13:09

Cytat:

Napisany przez Kosteg
Ostatnio dużo filmów mi sie trafia które nie wymagają kompresji, a jedynie wyżucenia całego bałaganu meni napisów i dodatków. Dla mnie idealnym do tego celu jest DVD2DVD-R. Wczytuję film normalnie jak bym miał go obrabiać CCE, Ale w zakładce "Setings" ,odchaczam opcję "Start Encoding if possible", co powoduje że obróba filmu nie jest dokonywana a jedynie film jest rozkładany na części i od nowa składany. Trwa to jakieś 45 min.I w efekcie końcowym otrzymujemy plik iso, gotowy do nagrania. Według mnie ten sposób obróbi ma tę zaletę że całe pliki opisujące film są twożone od nowa, bez naleciałości po wykasowanych ścieżkach itp...Tak obrobione filmy chodzą mi bez żadnego zająknięcia , nawet u mojego sąsiada któredo dvd jest bardzo grymaśne(wcześniej robiłem to DVD2One i u niego bywały problemy -szczególnie gdy próbował przewinąć film o parę scen do przodu : odtważacz gubił naprzykład napisy , albo ścieżke dźwiekową)

Nie bardzo wiem po co cala ta zabawa, w shrinku trwa to polowe krocej + potem 2 minuty na wykasowanie "naleciałości po wykasowanych ścieżkach itp" w ifoedit.

Kosteg 17.12.2003 22:10

Po pierwsze nie musisz sie bawić ifoedit-em, program cię wyręczy, a po drugie od razu uzyskujesz plik iso którego stwożenie też zajmie ci kilka minut, co daje w sumie ten sam czas, no chyba że uzywasz np, nero... ja go już dawno olałem, za dużo robił mi zacięć, i po trzecie wreszcie obejrz sobie film zrobiony na dwa sposoby (np. w ifoedit-cie), a zobaczysz różnice. No i ostatnia kwestia , ktoś napisał żeby na tej stronie podzielić się swoimi spostrzeżeniami, nie musisz z nich skożystać, dla mnie jest to wygodne, włanczam film , idę na kawę , i mam gotowy film do nagrania. A pozatym chciałem zwrócić taką małą uwagę że wiele programów ma funkcje o które nikt ich nie podejżewa...i wielu ludzi utrudnia sobieżycie szukając jakichś wymyślnych programów , warto poznać jeden a dobrze

Yeti 27.12.2003 20:55

gear pro

Znalazlem taki prog GEAR PRO MASTERING 6v05, ponoc legenda w wypalaniu,
cena tez niezla 749$, jest ktos kto tym pali ? Producent na swojej stronie wielce zachwala (chyba normalne) i twierdzi ze toto pali plyty 100% zgodne ze specyfikacja.

http://www.gearsoftware.com/products...ring/index.cfm

Dalton22 05.01.2004 10:13

Nagrałem płytkę zgodnie z opisem CobraVerde

no prawie zgodnie :) i :
mój stacjonarny Samsung DVD-S224 odczytuje bez żadnych problemów (znaczy bez zająknięcia) zarówno DVD-R jak i DVD+R, nie odczytuje DVD+RW ale to już trudno :)
Stacjonarne DVD SONY (kino domowe dav-s400) nie odczytuje płyt DVD-R... niestety, wyskakuje tylko komunikat : "this disc i dirty" i tyle, wszelki kombinacje z ustawieniami nie dały żadnych rezultatów. Płytki DVD+R (dobrej marki i dobrze nagrane) czyta bez problemu.
Kolejnym stacjonarnym odtwarzaczem jaki udało mi się sprawdzić był Panasonic:
ten dla odmiany nie odczytuje płyt DVD+R - podobny komunikat lud "no disc", natomiast DVD-R odczytał bez gadania nawet pozwolił zrobic zoom'a oraz wywalic napisy.

Kino domowe LG - odtwarza wszystko bez mrugnięcia, dźwięk coprawda jest cieńszy niż w poprzednich, ale za to wszystkie płytki odtwarza.

(warto wspomniec że mój samsung kosztował 600 zł ,panasonic około 900, a sony 2000, a LG 1300 :P)

Nagrywałem w programie Nero 60023 na płytkach X-disc'a(DVD-R), Esperanzach(DVD+R) i noname'ach(DVD+R), zawsze z prędkością 4x.
NIe zauważyłem jakiejś konkretnej różnicy przy nagrywaniu filmu, który finalnie zajmował 4GB czy 2GB - za każdym razem jakość była MINIMUM zadowalająca - dźwięk jest super.

konfiguracja sprzętowa poniżej.

UWAGA !!!!! PŁYTY ESPERANZA !!! - przed nagraniem prosze zwrócić uwagę czy na płytkach od ich nagrywalnej strony nie ma żadnych kropek / przebarwień, drobnych rys - jeżeli są to film nie może zostać nagrany w tej częsci płyty (znaczy musi być na tyle krótki, żeby się zmieścił przed nimi) - owe kropki (tak je nazwę) powodują błędy w zapisie, co w konsekwencji owocuje przesunięciem Głosu względem klatek filmu i mamy dźwięk wyprzedzający film np. o 3 sekundy.
Nie chcą niestety tych płyt przyjąc do reklamacji.

pozdrowionka
Dalton

riko 11.01.2004 09:48

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
Mamy więc już omówienia Prassi, DVDDecryptera, Alcohola (w wersji dla fanów gier na konsole), uwagi do Nero. Jeszcze przydałoby się RecordNow Max, RecordNow,CopyTo DVD.

Przy okazji pytanie. Fido2001 wypala płyty z filmami x2. Czy wypala ktoś x4 (Pionkiem,Teakiem,NECem,Sony) i chodzą mu potem filmy w stacjonarnym DVD ? Cobra, z jaką prędkością palisz ?

Pozdrawiam

Jabba

wypalam wszystkie filmy X4 Liteonem 811S chodzą na odtwarzaczu stacjonarnym bez problemu

Kosteg 15.01.2004 02:27

Ja wypalam dectypterem, na płytkach tdk, pozwalam mu ustalić samemu prędkość nagrywania. Ale w większości nagrywam X4 i płytki chodzą bez zająknięcia. Czasami też używam płytek Verbatim, pastel disc, też świetnie się palą

Tharkan 16.01.2004 09:19

Witanko,
czytając posty kolegów dochodze do wniosku, ze w przypadku wypalania DVD Nero nie jest najlepszym wyborem. Nie mam doświadczenia w paleniu filmów (zrobiłem raptem dwie kopie filmów), ale przygoda z Nero zakończyła się tak, że stacjonarmy odtwarzacz zaczyna przeskakiwać pod koniec filmu (jakieś 10-15 minut do końca) na Esperanzy -R natomiast DVD+RW nagrany DVDxCopy jest czytany bez kłopotów.
Mam w związku z tym pytanko, jeśli przegram kopię ze "skaczącej" Esperanzy na Verbatima np. polecanym tu DVDDecrypterem to pozbędę się tego skakania? ( oczywiście "dla spokojności" najpierw zrzucę pliki na HDD).

qubik 17.01.2004 09:27

Cytat:

Napisany przez Tharkan
Witanko,
czytając posty kolegów dochodze do wniosku, ze w przypadku wypalania DVD Nero nie jest najlepszym wyborem. Nie mam doświadczenia w paleniu filmów (zrobiłem raptem dwie kopie filmów), ale przygoda z Nero zakończyła się tak, że stacjonarmy odtwarzacz zaczyna przeskakiwać pod koniec filmu (jakieś 10-15 minut do końca) na Esperanzy -R natomiast DVD+RW nagrany DVDxCopy jest czytany bez kłopotów.
Mam w związku z tym pytanko, jeśli przegram kopię ze "skaczącej" Esperanzy na Verbatima np. polecanym tu DVDDecrypterem to pozbędę się tego skakania? ( oczywiście "dla spokojności" najpierw zrzucę pliki na HDD).

Tak, zrób to tak.

http://www.divx.pl/forum/viewtopic.php?p=31180#31180

Tharkan 21.01.2004 11:21

Witam,
o wypalaniu powiedziano tu wiele. Część informacji skwapliwie wykorzystałem ale....
Mój stacjonarny odtwarzacz to LG DVC 5930 (combo VHS i DVD), który nie specjalnie chętnie czyta nagrane płytki, wypróbowałem kilka sposobów które podawaliście ( z tego wszystkiego nie pamiętam dokładnie jakie były efekty każdej metody - argh##@!$#@!!).
Nagrywałem na :
Verbatim +R i - R
Esperanza -R.
LG bez problemu czyta Esperanzę wypaloną DVDXCopy,
na pewno nie czyta płytek palonych DVDDecrypterem.
Żeby być pewnym do końca spróbuję jeszcze Alcohol, Nero i DVD2One ( przy okazji pytanie - czy wersje trailowe mają wystarczającą ilość opcji aby się tym pobawić i stwierdzić, że warto? chodzi mi o np. Alkohol).
Czy ktoś z kolegów ma jakieś miarodajne info o możliwośćiach odczytu stacjonarek (chodzi mi o preferowane przez producentów typy płyt +R lub -R. Opierając się tylko na informacjach z prasy komputerowej mam mieszane uczucia.

ns3 28.01.2004 23:08

Ja zgrywam shrinkiem w oryginale na dysk ,a zdysku DVD Clonem i działa bez zarzutu nawet Esperanza.

ikar39 11.02.2004 23:35

witam
mam nagrywarke sony dru 500a
zgrywam dvd shrinkiem 3.1 do 4.5g potem pale w nero 6.3 zadnej płyty nie sknociłem jakość filmu 15% gorsza to i tak niezle jak 9.7g na 4.7g pale zawsze razy 2 i jest w pożo.........

michaeel 20.02.2004 10:04

A ja robie to tak:
1. Zgrywam DVDik programem DVD Decrypter
2. Nastepnie uzywm shrinka (najnowszy) w zaleznosci jak duzy byl film to:
a) zostawiam dodatki
b) zostawiam tylko sam film
3. Za pomoca IMGToola tworze obraz ISO
4. Nero wypalam DVD x2 - chodzi idealnie :)

qba01 23.02.2004 21:56

Witam
A ja mam takie zapytnie, czy jak chce przegrać oryginał gry na PS2 do wystarczy że zgram obraz płyty na hdd, np. alcoholem i później tylko wypalę ten obraz i będzie działać. Czy może trzeba uzyć jakiegoś programu do zdjęcia zabezpieczeń?

Tharkan 24.02.2004 08:37

Witam ponownie.
Cóż po krótkim czasie pierwsze podsumowanie:
1. nigdy więcej Esperanza i Verbatim - TDK roolez!
2. Obrabiam w DVD Maestro - nagrywam w Nero.
3. BookType to miodzio soft ;-))

Trixi 06.03.2004 13:44

Programy na DVD

A czym i w jaki sposob najlepiej nagrac programy (nie filmy ) na płytke DVD ???

tytusdezoo 06.03.2004 17:55

Czy ma ktos z Was link do wysokiej jakości okładek DVD???

ideJ 07.03.2004 00:24

@Trixi:
Dane (w tym i programy) można spokojnie nagrywać przy pomocy Nero.

@tytusdezoo:
a jaki to ma związek z opisywaniem metod palenia płytek? :(
www.e-dvd.pl

eartcom 12.03.2004 17:39

Palenie dvd

Ja chyba najprościej to robie bynajmniej tak mi sie wydaje sprawdza się w 100 %.
A więc : Używam dwóch programów naraz a nieraz nawet trzech.
Żeby wykopcić film zabezpieczony CSS KEY :
1. Zainstalować Clone DVD najlepiej zrobić lub kupić :) full wersje.
2. Zainstalowć program AnyDVD.
3. Po zainstalowaniu tego softu oczywiście restart paścia.
4. Po uruchomieniu systemu włączyć AnyDVD
5. Włożyć film do napędu DVD lub DVDRW
6. Sprawdzić w programie AnyDVD zabezpieczenie.
7.Uruchomić CloneDVD wtedy nierozpozna że płyta jest oryginałem.
8.Jak zrobimy na odwrót program CloneDvD rozpozna płyte i zapozna nas z przepisami :)
9. Wybrać funkcje Clone DVD ale tylko wtedy jak jest sam film na płycie jeżeli jest z dodatkami wybrać kopiowanie ścieżki, w innym przypadku płytka dvd pójdzie do kosza.
10.Film najpierw zgra sie na HDD później automatycznie zacznie nagrywać na płytkę DVD R.
11.I tu uwaga fimy gdzie pojemnośc płytki pokazuje ponad 7 GB bezproblemowo przesmażycie na na płytę 4,7 łącznie z całym menu.
12.Polecam również soft "DVD Decrypter"
13.Życzę miłego jaranka.
Pozdrawiam wszystkich narka , więcej pytań gg 3490293.
aaaa słyszałem że oryginały mają wejść po 30 kilka złotych w przyszłości zapowiadają to : czy to prawda : odpowiedzcie.
Pytanie : Jak wysmażyć DVD AUDIO żeby posłuchać na stacjonarnym DVD..
Proszę o odpowiedzi.

szymtel 15.03.2004 08:59

Ja robie tak!
1.dvd decrypter -wiadomo
2.Otwieram ifoupdate otwieram film i naciskam dvdplay,oglądam menu ,kawałek filmu,ewentualnie jakiś dodatek i daje exit.Wyskakuje informacja jakie titlesety oglądałem.
3.Następnie titlesetblanker.Redukuje niepotrzebne voby do wielkości 10kb.
4.Jeżeli film jest jeszcze za duży to instant copy
5.Obraz iso i wypalanie
(Można jeszcze w menu edit zdeaktywować nieaktywne opcje w menu)
Wbrew pozorom trwa to moment
Pozdrawiam

przemo_one 17.03.2004 09:31

Cytat:

Napisany przez donvit
Ok. Mam zrippowane voby i ifo za pmocą Smart Rippera. Włączam Nero 6.0 Express, wybieram opcję dvd video, wkładam wszystkie voby i ifo do katalogu video_ts, wpisuje label a kiedy naciskam burn wywala mi komunikat:
"DVD Video compilance test failed. The resulting DVD-Video might be unplayable. Do you want to continue ?"
I co z tym zrobić. Co robię źle ?

moze troche przy puzno na to odpowiadam ale niech bedzie juz
otoz nero szuka plikow video_ts.bup na przyklad a smart ripper moze zrobic ten sam plik w innej nazwie i to wszystko dlatego ja uzywam dvd decryptera i jest git, potem dvd shrinkiem przerobki wybor streamow itd a na koncu burn clone dvd ale zwalil mi jedna plytke noname (icam blee) wlasciwie to mozna wypalac i nero expressem dvd-video i chyba bedzie git co do sonic mydvd czy tam record now dx to jeszcze nie probowalem ale czas pokaze
nie rozumiem dlaczego wy robicie to iso po co niby jak masa softu wypala od razu voby?? czy to lepiej jak sie z iso pali??

ikar39 17.03.2004 18:18

moze te iso potrzebne jest do chmikowania płytek pewnie zajmuje mało miejsca
ja to robie tak przezucam video ts do nero i gra gitara a wszystko robie shirkiem

madmarian 22.03.2004 20:09

Nie kumam czemu np. robicie kompresje shrinkiem, palicie clonem idt itp.Przecież tym softem można robić wszystko.Shrink lepiej kompresuje a clon lepiej spawa? Czy tak dla czystej zabawy?

JackW 23.03.2004 12:35

Witam.
Szukam polskiej instrukcji obsługi do Nero w wersji 5.5 interesuje mnie głównie nagrywanie w kompilacji DVD-Video. Może ktoś zna jakiś link lub może ma plik z tłumaczeniem

blackriderofhel 25.03.2004 08:27

POMOCY!!! :help:
Zrzuciłem za pomocą DVDShrink 3.16 film (ze stajni Disneya z polskim lektorem) [QUOTE]na HDD. Aby zmieścił się na 1 DVD+R
trochę rzeczy za pomocą tego programu powyłączałem (tj. różne wersje językowe
lektorów, a zostawiłem tylko 5-1ch ENG i 2ch PL). Wszystko przebiegło bezproblemowo
i zabrałem się do wypalenia przez Nero 6.3.0.0. Full Pakiet - podałem mu opcję DVD Video i po wypaleniu niby wszystko było O.K. - poszła cała czołówka z reklamami
i tyle... dalej już był tylko płacz i zgrzytanie zębów, bo powinno się pokazać menu
wyboru wersji językowej, ale płyta się wiesza. Próbowałem odpalić film bezpośrednio z HDD i tu niespodzianka - wszystko chodzi jak ta lala - reklamy, menu, extrasy, po angielsku i po polsku. Odpaliłem jeszcze DVDShrinka i właczyłem Re-Authorist i pod nim także wszystko chodzi O.K. Mój palnik to LITE-ON 451S - nowiutki - kupiony tydzień temu w sklepie.
Zwracam się do wszystkich użytkowników forum o pomoc. Chylę czoła przed wiedzą, którą możecie mnie oświecić i z pewnym onieśmieleniem przyznaję się do tego, że nie wiem co robić dalej. :'(

JarasMSR 31.03.2004 13:39

ja miałem kiedyś taki problem, ale przy ręcznej edycji filmu. mianowicie zmieniałem nazwy poszczególnych ściezek dźwiękowych i napisów (bo IFOEdit zrobił mi wszystko German) i wplikach IFO, aczkolwiek zapomniałem zmienić tego w VIDEO_TS.IFO. komp jest bardziej tolerancyjny jeśli o takie drobne wpadki chodzi i odpalił film z obrazu właśnie stworzonego, natomiast po przepaleniu LIPA - konsola ani odtwarzacze stacjonarne kumpli nie dały rady. wyjściem z sytuacji było usunięcie VIDEO_TS.* i zbudowanie ich od nowa przy pomocy DVDFaba i jego Other Tools...

MarioM1 05.04.2004 10:50

Może jakas instrukcja do Sonica?

Cześć, czy wypala ktoś Sonikiem?
Może ten program by tu umieścić.
pozdrawiam

sergio_op 05.04.2004 14:09

Witam, mam następujący problem: za pomocą Nero nagrałem na płytę dvd film, wszystkie pliki zostały skopiowane, ale nie została zamknięta sesja płyty (zapis nie powiódł się), czy można w jakiś sposób zamknąć sesję płyty? Na stacjonarnym odtwarzaczu DVD działa wszystko OK, natomiast na PC płyta nie działa. Pozdrawiam

Marcodemon 05.04.2004 16:44

Probowałem wyłuskać jakieś info na temat nagywania zgodnie ze standartem dvd-rom na płytkach dvd+r/rw, jednak zazwyczaj odpowiedz jest że to już było lub poszukaj sobie na google :-)
Dlatego mam pytanie do ludzi, którzy to robią by podzielili sie swoimi uwagami jak to robia i na jakim sprzecie.
Mam BTC z najnowszym formware i obsługuje BookType, mam sofcik, który dzial, mam tez płytke TDK dvd+rw 1-4x lub Esperanza dvd+r 4x, a stacjonarny to Marantz, który widzi czasami nagrywane płytki dvd, widzi dobrze cd r/rw, ale ze ma juz 5 lat ( model DVD890 ) to nie dziwie sie ze jest wybredny na nowe formaty.

Agaitom 05.04.2004 20:54

A na jakim nośniku paliłeś?

sergio_op 06.04.2004 07:49

na Esperanza DVD-R, wiem że jakość tych płyt nie najlepsza, ale dotychczas nie miałem problemu z nimi

tytusdezoo 07.04.2004 12:38

Czy ktoś z was wie jak ustawić w ifoedit film DVD tak żeby startowało pierwsze MENU. Bo robiłem film CCE i teraz startuje film a menu po naciśnieciu przycisku *menu*. Prosze o odpowiedz.

zorg 08.04.2004 02:27

Roxio EMC_7

zeby nie pisac a latwo opowiedziec to bedzie najprosciej skorzystac z tego linka !!
ps.dobre polaczenie z netem wskazane :ok:

http://www.roxio.com/en/support/emc/tutorials.jhtml :jezyk:

kazp 16.04.2004 23:37

A ja mam problem innego typu. Płyta wypalona u qmpla na LG działa bez zarzutu. Następnie przynoszę ją do domu robię obraz DVDDecrypterem i z obrazu palę na takim samym nośniku (EMTEC DVD-R) nagrywarką LiteOnem 451S, prędkość x2, weryfikacja po zapisie. Niby weryfikacja jest ok, ale na odtwarzaczach stacjonarnych (zwłaszcza pioneer 444) sypiął się błędy. Czy problem leży w nagrywarce, nośniku, czy technologii?

trewqo 19.04.2004 19:25

Kupiłem Liteona 451S niedawno .Używałem DVDdekryptera i CloneDVD ,wypalałem film trzy kolejne razy na tej samej prędkości 2-2,4x i tych samych płytach ESPERANZA ,każdy wyszedł inaczej ,pierwszy był ok ,drugi nieczytał mój stacionarny DVD, a trzecia kopia zacinała się na stacinarnym DVD , ale wszystkie na pececie hulały nie wiem o co chodzi . Liteon 451S ?

1507 22.04.2004 16:17

palenie

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
Hej !

Umieszczam ten post jako samodzielny. Może teraz więcej osób zwróci na niego uwagę. Mam nadzieję ,ze Master Yoda i Thanatos się nie pogniewają.

Update by Robs:
no dobra, przykleimy to na próbę, zobaczymy co z tego wyjdzie, widzę że pojawiają sie pierwsze opisy, warto by może jakieś małe screeny umieszczać ....

Wiemy więc już co nieco o tym jakiego progsa nalezy zastosować do wypalenia płytki DVD-R.

Proponowałbym mądrym głowom, posiadającym już palniki DVD (albo tym co wiedzą wszystko i bez nich) sporządzenie krótkiej instrukcji wypalania płyty z filmami dla poszczególnych programów. Najlepiej ze screenami jeśli ktoś ma taką możliwość. Potem Master Yoda przykleił by taką instrukcję na górze dzialu DVD/VCD i mielibyśmy z głowy pytania : "jak wypalić DVD". Tak jak wiemy już jak posłużyć się DVD2DVDR (dzięki Gelo_5 i Cobra Verde). Wiem, że wiele osób powie "To elementarne drogi Watsonie", cytując Sherlocka Holmesa, niemniej i inspektora Lestrade warto oświecić !

Z tego co czytałem w ostatnim CHIPie, paląc film w NERO, należy :
- wybrać zakładkę DVD-Video
- Na karcie ISO wybrać opcje ISO Level 1 oraz ISO 9660
- wpisać nazwę płyty w zakładce etykieta (to chyba do wyboru)
- Nacisnąć przycisk NOWY
- Przenieść pliki skompresowanego filmu do katalogu VIDEO_TS w tworzonym projekcie
- wypalić płytę

Niestety skanera nie posiadam.

Myślę, że nawet krótkie tekstowe instrukcje dla takich progsów jak DVD Decrypter, Prassi Primo DVD 2.0, Record Now Max, CopyToDVD, ułatwiłyby zielonym właścicielom zakupionych dopiero co palników DVD, pracę nad wypalaniem.

Pozdrawiam

Jabba

najpro

moskwiczsan 27.04.2004 16:00

jestem laikiem w paleniu DVD i mam pytanie, ale do rzeczy
kolega ma nagrywarke dvd+/- TEAC'a,modelu nie pamietam, i mowi, że na plytke wchodzi mniej niż 4,7Gb, wg niego jakies 4,55-4,6Gb,
co wy na to?
jezeli to prawda to czy mozna jakos nadpalic plytke, czy cos?
ja nie mam pojecia, a mam kilka rzeczy do wypalenia, tak ok 4,65Gb,
i zalezy mi zeby to mi weszlo,

Prosze o tresciwe odpowiedzi.

Marcodemon 27.04.2004 16:07

to jest podobnie jak z hd, ma miec 120GB, a ma 111GB, dlaczego ?
no właśnie, problem dotyczy liczenia, matematycznie dvd ma mieć 4,7GB, a jeśli się wyliczy według tego że 1MB ma 1 024 000 bajtów to nam wyjdzie cos ok 4.35GB, ale nie martw sie, wejdzie ci te 4.65, a jak nie to DVD Shrink i po klopocie

mjq666 27.04.2004 16:16

Cytat:

1MB ma 1 024 000 bajtów
Nie do konca, wedlug informatykow idzie to tak
1MB = 1024 kB = 1024*1024B = 1024*1024*8bitow
czyli 1MB to 1048576B

PS
Dobrze ze producenci pamieci nie zaczali uzywac przelicznika producentow dyskow twardych ;)

mjq

Marcodemon 27.04.2004 16:57

No i teraz juz troszke namieszalismy :-)
1MB i 1Mb to dwie rozne rzeczy
małe "b" to bit, duże "B" to bajt
8b = 1B
1024B = 1KB
1024B*1024B=1048576B=1MB
1048576B*1024B=1073741824B=1GB
czyli wychodzi tak :
1073741824 * 4.37 = ok 4,7GB
no i tyle matematyki, ale i tak już mi się pokreciło i nie wiem o co chodzi

moskwiczsan 27.04.2004 20:51

rozumiem, wiem o co biega z tymi przelicznikami,
DVD Shrink to chyba jest do filmów, a mi chodzi o nagranie zwykłych danych,
mam "jakis tam" serial i przykladowo jest 26 epow po ok 170-180MB i wychodzi tego ok 4,6GB, a juz normalnych CD mam za dużo,

jak ktos wie cos wiecej o nadpalaniu to tez prosze o info

dzieki za odpowiedzi

madmarian 29.04.2004 04:49

Przesiadłem się właśnie na Clone DVD2 i mam prośbę: może mi ktoś wyoślić jak za pomocą tego programu wyciąć wybrany fragment filmu ??? bo za cholerę mi się nie udaje.Próbowałem ostatnio przegrać film który wywalał się podczas robienia obrazu na napisach końcowych.Wcisnąłem nożyczki zaznaczyłem cały rozdział z napisami do wycięcia i zacząłem zrzutkę.Myślałem, że Clone nie będzie zrzucał tych napisów a on je dalej mielił i wyskakiwał błąd na 20sekund przed końcem :podbite: Poradźcie coś na przyszłość.Dzięki :piwo:

Gradek1 29.04.2004 15:03

niedawno kupiłem sprzęt i usiłuję od kilku dni przegrac płytę z wypozyczalni cały czas wyskakuja jakies informacje o błędach i zie ma zapisu.
Próbowałem alkocholem, Nero, shrinkdvd, cloneDVD, Decryptor i nic POMOCY

Marcodemon 29.04.2004 15:11

Moze jak bys napisal co to za film i jak robisz kopie, to moze ktos ci pomoze.

Gradek1 29.04.2004 15:35

próbowałem nagrac g.i.jane korzystając z nero express i robiąc po kolei wszystkie czynności na nagrywarce pionier 107d wyskoczyła informacja "błąd kalibracji mocy"

Soakr 29.04.2004 16:16

prawdopodbnie jest to wina plytki - pewnie to jakas z najtanszych ??

ideJ 29.04.2004 16:18

@Gradek1:
Pamiętaj proszę, że kopiowanie płyt z wypożyczalni jest nielegalne.
A na temat "kalibracji mocy" już coś było na forum. Zerknij o tu. Post też coś jakby nie w temacie wątku...

marcelamim 05.05.2004 13:11

jestem nowy

prosze o wyrozumialosc
od wczoraj mam nagrywarke dvd
a oto opis jaki mi przypadl do gustu
oczywiscie dla poczatkujacych
przepraszam ale nie bede tlumaczyl
wkleje linka
sposob sie sprawdza z filmem do 115 min
oczywiscie jakosc orginalu
przy zachowaniu polskiej sciezki i napisow
reszta wycieta
http://club.cdfreaks.com/showthread....threadid=86193

Metal_Azo 16.05.2004 18:02

Witam.
Mam taki problem. Chcę zrobić kopię płytki DVD i po uruchomienie CloneDVD2 wyskakuje mi coś takiego:

Creation of DVD files was not successful:
IFOProperties 6 TCE

Podpowiecie mi o co chodzi.
Pozdrawiam

mrcairo 16.05.2004 23:47

Pytanie dla asow nagrywarek !!!

Czemu NERO 6 wywala komunikat ze kompilacja ISO DVD (dane) nie moze byc nagrana bo ma wielkosc powyzej 2 GB i nalezy taka kompilacje nagrac jako UDF ???
Czym sie rozni ISO od UDF

madmarian 18.05.2004 14:04

Cytat:

Napisany przez mrcairo
Czemu NERO 6 wywala komunikat ze kompilacja ISO DVD (dane) nie moze byc nagrana bo ma wielkosc powyzej 2 GB i nalezy taka kompilacje nagrac jako UDF ???
Czym sie rozni ISO od UDF

Jeśli masz XP-ka to zmień system plików z fat32 do NTFS i po problemie.

deniro24 19.05.2004 00:16

Mam pytanko czy DVDXcopyXpress bedzie oferował lepszą jakość po nagraniu płyty niż CloneDVD2? A może DVDShrink bedzie lepszy? Który z tych programów bedzie dawał najlepszy efekt jakościowy obrazu na tv przyjmując że na wszystkich bedzie tylko sam film , i ścieżka dzwiękowa i jedne napisy.

RafałJ. 19.05.2004 19:55

Kupiłem właśnie sobie LiteOna LDW-851S i próbując nagrać dane na płyte DVD-RW (nero6) wyskakuje komunikat o "Illegal mode". Wie ktoś co to może oznaczać w praktyce i co zrobić żeby wszystko było dobrze?

PS. Jestem zielony w sprawach nagrywania wiec pytanie moze byc głupie :), ale zależy mi bardzo na czasie.

Ufil123 19.05.2004 20:16

wyskakuje komunikat o "Illegal mode". Wie ktoś co to może oznaczać w praktyce i co zrobić żeby wszystko było dobrze?

prawdobodobnie nie chce przyjąć Ci płytki DVD-RW na której chcesz nagrywać!!!aby pozbyć się tego problemu wgraj nowy bios (jest w nim dodana obsługa dla wielu róznych nośników)
bisy możesz znaleść na stronie cdrinfo

pozdrawiam

RafałJ. 19.05.2004 22:44

Dzieki za rade ale niestety wgranie nowego biosa nic nie dało. :( Ale jeśli ma ktoś jeszcze jakiś pomysł to naprawde prosze.

mrcairo 21.05.2004 20:58

Cytat:

Napisany przez madmarian
Jeśli masz XP-ka to zmień system plików z fat32 do NTFS i po problemie.

Juz dawno uzywam XP oraz NTFS a on czly czas to samo "zmien na UDF

piterx2 23.05.2004 22:03

Jeśli chodzi o nagrywanie z formatu DV - bardzo ładnie koduje się za pomocą TMPGEnc a potem wypala siostrzanym TMPGEnc DVD Author. Program prowadzi za rączkę i nie ma co opisywać. W stacjonarnym SONY NS-405 śmiga wszystko ładnie (RW/+-). Nagrywam w NEC DVD_RW ND-1300A. Pozdrawiam, w razie pytań - służę pomocą :-)

slaon 01.06.2004 18:39

Cytat:

Napisany przez Metal_Azo
Witam.
Mam taki problem. Chcę zrobić kopię płytki DVD i po uruchomienie CloneDVD2 wyskakuje mi coś takiego:

Creation of DVD files was not successful:
IFOProperties 6 TCE

Podpowiecie mi o co chodzi.
Pozdrawiam

miałem podobny efekt z materiałem przygotowanym w pinnacle studio 8, problem występował gdy program generował automatycznie kolejne strony podmenu (np. wybór scen), po ręcznym przygotowaniu całej struktury menu problem ustąpił.

Pozdrawiam SLAON

RafałJ. 02.06.2004 12:08

Czemu TMPGEnc nie odczytuje plikow w formacie DV AVI? Musze wszystko jeszcze raz zapisywać do formatu AVI???

sjankisz 04.06.2004 19:46

Witam!
Zakupilem 3 dni temu NEC ND2500A. Zabralem sie za kopiowanie paru plyt z filmami za pomoca najnowszego Shrink'a. Wypalalem tylko na DVD-R poniewaz moj odtwarzacz Sony tnie DVD+R. Nagrywalem na plytkach MMore ~9zl. Z 6 filmow nagralem 4 i wszystko ok. Pozostale dwie plytki skopalem lecz nie wiem w jaki sposob :-( Nagrywalem je tak jak reszte tzn Shrink kompresowal je do 4.7 GB i wypalal. Teraz jak te zrpane plytki wrzuce do DVD to komp sie zawiesza (dioda na nagrywarce sie swieci) lub w lepszym wypadku w WinDVD pokazuje ze plyta jest wlozona ale jest zla. Co tu moglem skopac bo chyba NEC nie jest zrypany. Duzo tu opisow jak kopiowac plyty. Najbardziej odpowiadal mi lecz Shrink - latwy i wszystko mial w sobie lacznie z kompresja o ktore mi najbardziej chodzi. Czy jest jakis alternatywny program? Bo mam glowe - 2 z 6 plyt zrypanych, wszystkie nagrywane tak samo, a pozniej jak cos zareklamuje to juz gwarancja bo na nowe tylko do 7 dni wymieniaja. Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze wina pewnie lezy po mojej stronie. Pozdrawiam serdecznie i sorry za dlugi lamerski ;-) tekst. Wielkie dzieki za pomoc.

khamill 10.06.2004 19:07

DVD X COPY EXPRESS - robi migiem, wkładasz DVD VIDEO czekasz, wkładasz czytą, nagrywa - i masz :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:26.