![]() |
NEC-2100 \ 2500 \ 2510 A
Witam! Myślę nad zakupieniem ww. nagrywarki. Jestem ciekaw czy jest to sprzet podobny do modelu ND1300A tylko bardziej dopieszczony. Proszę o jakieś wypiwedzi na temat ND2500A. Pozdrawiam.
|
Nec ND-2500 - co sadzicie?
Komputronik.pl oferuje Nec DVD+/-RW Multispin x8 ND-2500 bulk w cenie 680pln. Cena wydaje sie byc interesujaca. Czy Ktoś z Was ma może tę nagrywarke? Co o niej myślicie?
|
Witam! Napisałem wcześniej taki sam post :-), ale nie otrzymalem zadnych informacji. Kupilem ta nagrywarke na Allegro nową za 660zł. Jeszcze się nią nie pobawiłem zbytnio, ale na próbę przegrałem film Kasia I Tomek (przy gazecie jakiejś była płytka). Nagrałem na Esperanza DVD+RW 4x "w locie", bo nie miałem na dysku miejsca żeby zrobić obraz. Film działa bez problemu na kompie w DVD-ROMe LG i na stacjanoranym Philipsie. Kopiowałem w Nero 6, ale on wykrył mi płytkę jako 2.4x i tak nagrałem. Alcohol widział DWD+RW jako x4 ale stwierdzał, że na płycie jest mało miejsca (film zajmował 4.17GB), ale zauważyłem, że Nero przed nagraniem najpierw ją sformatował i może dlatego Alcohol nie chciał jej wypalić. Dalej będę testować.
|
Nagrałem DATA DVD na płycie DVD-R HAWK x4 w Nero 6 i niby wszystko gra, ale co jakiś czas w czasie nagrywania spadał i wzrastał poziom użycia bufora odczytu (czy jakoś tak). Wiem, że Nero nie jest najlepszym programem do wypalania, ale akurat takim dysponuje w tej chwili. Może ktoś wie coś na temat spadku tego użycia bufora?
|
dziekuje za odpowiedzi i czekam na kolejne infa z poligonu testowego NEC'a. Mysle o kupniue tej nagrywarki ale jest malo informacji na jej temat w sieci. Masz moze gdzies jakies adresy www z testami tej nagrywrki? Model 1300 byl chwalony, tak wiec wydaje mi sue, ze 2500 nie moze byc gorszy.
|
Niestety nie znam żadnych stron. Zdecydowałem się na nią ze względu na pochwały niższego modelu 1300 i cena też jest dosyc konkurencyjna jak za nagrywarke x8. Nadal walczę z prędkością nagrywania (płyta DVD+RW Esperanza x4 a Alcohol nagrywa mi ją x2.4 pomimo, że wykrywa x4 - nagrywam w locie może dlatego tak jest).
|
Ilość załączników: 1
Dosyc obszerny test nagrywarki jest na:
http://www.cdfreaks.com/article/134/1 |
dzieki za link z opisem
|
Gdzie kupić NEC-a ND-2500 ?
Mam pytanko: czy orientuje się ktoś gdzie można (poza Komputronikiem) kupić nagrywarkę NEC ND-2500 ?
Jakiś sklep internetowy, tradycyjny (gdziekolwiek w Polsce) ? Pozdrawiam, Tomek |
Witam! Ja kupiłem na www.allegro.pl NEC ND2500A za 660zł wersję OEM. Sprzedający (wicek22) podchodzi do sprawy bardzo poważnie. Nagrywarkę po przelaniu pieniędzy (niedziela) na jego konto miałem już we wtorek (w tym samym banku byliśmy więc przelew był bezpośredni). Jak narazie jestem bardzo zadowolony. Na sprzęt jest gwarancja pisemna.
|
A nie lepiej TDK 880N?
Bazuje na tym samym napędzie, ale TDK dodało trochę nowych wynalazków od siebie. Poza tym 2 lata gwarancji door-to-door. Rewelacją jest jednak chyba sam firmware. Zawiera ATIP wszystkich płyt spotykanych na naszym rynku. |
A jaka cena tego TDK-a ?
|
Cena? Pewnie ponad 8 stówek, ale i tak sądzę, że warto. Plextor jest jeszcze droższy a jednak wolniejszy. NEC posiada bardziej niemiecki, niż polski firmware (chodzi mi o listę ATIP). Zastanowiłbym się też nad warunkami gwarancji. TDK daje gwarancję door-to-door przez dwa lata, tzn. że dzwonisz a kurier odbiera od ciebie przesyłkę, powrót tą samą drogą. Czy NEC da Ci taki komfort? Podobnie wsparcie. W TDK Polska można się czegoś dowiedzieć o ich produktach, spróbuj to zrobić w NEC Polska.
|
Gdzie kupić TDK 880N?
|
Sugerowałbym telefon do Veracompu, ABC Daty, Alstora, AB, Californi Computers lub Actiona. Sprzedać to może nie sprzedadzą, ale powiedzą przez kogo. Chociaż najprościej byłoby wykonać telefon do TDK (22) 668 -1 40. Powinni wiedzieć gdzie sprzedają :)
|
Opinie na temat NEC ND 2500 ?
prosze o jakies opinie o nec'u nd2500 ( i moze wolniejszym nd 1300 )
cenowo ta nagrywarka bardoz mi odpowiada i mysle co by sobie ja kupic po przejrzeniu forum naczesciej polecana jest pionieer a06/106 lub a07/107 ( te z a07/107 dopiero wchodza ) ale cenowo pionieerki sa mniej atrakcyjne rowniez LG gsa 4081B (4040B ) sa rowniez polecane Nec tez jest polecany ale malo o nim opini wiec prosze o wiecej informacji i wniskow czy sa jakies problemy z nosnikami itp |
Mam NEC ND2500A. Jestem zadowolony z niego. Mało nagrałem płytek, ale filmy dzialają bez jąkania się. Nagrywałem na Esperanza DVD+RW x4 i Vakoss DVD-R x4. Jedyny problem to to, że nagrywa x2.4. Alcohol wykrywa x4 ale i tak nagrywa x2.4. Podobnie było z DVD-R Hawk x4. Ostatnnio nagrywałem w Nero 6.3.0.3 na Vakoss i nagrał x4 (kilka divx). Dużym plusem jest BARDZO cicha praca.
|
ja mam zamiary uzywac tylko plytek tdk i verbatim moze czase ale zadko jakic tanszych jak x-disc czy moze mmore
|
RADZIKK
Problemy z prędkościami są oczywiste. ActOPC sama mierzy prędkość nagrywania, bez oglądania się co tam sobie jakiś Azjata nabazgrał lub wytłoczył na płycie. Szkoda tylko, że pomiar odbywa się kilka razy na płycie. Z reguły i tak prędkość jest delikatnie przesadzona dla "tanich" płyt. YOGIII Zastanawiałeś się nad TDK 880N. Bazuje na NEC 2500, ale w firmwarze znajdują się dwa "generic media", co pozwala lepiej dopasować się do "tanich" płyt. Jeżeli bezpieczeństwo odgrywa dla ciebie jakąś rolę, to zaznaczę, że dostajesz przy zakupie 2 lata gwarancji door-to-door. Na wsparcie producenta na razie nie narzekam. |
Prawdopodobnie tak jest. Muszę się postarać kupić lepszy nośnik i nagrać np. w Alcohol żeby sprawdzić prędkość nagrywania. Czekam jeszcze na aktualizację biosu do spawarki może to coś pomoże. Pozdrawiam!
|
RADZIKK
Mała rada, jeśli zachcesz posłuchać. Jeżeli nie kopiujesz dla PSX, nie ma sensu na razie zmieniać BIOS, nie próbuj wkładać także od TDK, trochę się różni i po zmianie będzie Ci napęd ripować tylko 2x. TDK w tym miejscu ma odwołanie do SPTI, z którego korzysta ripper. Zależnie od programu lub opcji, prędkość ripowania jest zmieniana. Ale to TDK, czyli już nie Twoje zmartwienie? |
EXTORRIS
Narazie nie kopiowałem nic dla PSX, ale nie wykluczam takiej możliwości. Jeśli zdecyduję się na aktualizację biosu to w grę wchodzi tylko oryginalny (www.nec.com). Poza tym narazie jestem zadowolony z nagrywarki, żadnej dvd nie popsułem a aktualizowałbym bios wsumie tylko ze względu na prędkość i większą bazę nośników. PS. Jeśli chodzi o rady to nadstawiam ucho i słucham :-) |
RADZIKK
Jakby co to wal śmiało na priva, nie będziemy przecież zanudzać towarzystwa :) |
TDK - jest troche zadrogii
a NEC -- u mnie w wawie np na gieldzie nigdzie wersji box'owej nie widzialem jak juz to oem ale w cenie takjie jak w komputroniku box wiec chyba zdecyduje jes na model LG GSA 4040B ( w cenie 530-560 zl a niechce wydawac duzych pieniedzy bo jak czytam to kazda nagrywarka jakies wiekse badz mniejsze klopoty sprawia nawet tak badzo chwalone pionieerki a i czase LiteOny milo zaskakuja jak czytam szkoda ze sa jednak najbardziej negowane bo cenowo sa rewelacyjne 600zl za model 811s :) |
Mam nagrywarke Nec 2500A, nagrywam TYLKO na TDK + i - i nie mam z nia najmniejszych problemów, jestem bardzo zadowolony, a płytki *4 nagrywa *8! pozdrawiam wszystkich i zachęcam do NECa, aa i jeszcze jedno, jest bardzo cicha.
|
Na Zakupy: NEC ND-2500A vs PIONEER DVR-107D
Witam wszystkich.
Po długich namysłach, wertowaniach tony informacji na ten temat mój wybór padł na te sprzęta. Nagrywarki wydają się warte siebie, różnicą w cenie znacząca (np. koszt obudowy zew lub paczka płytek) , to tez mam pytanie do użytkowników tych wypalarek. Jakie zauważyli ich minusy/wady ;) , z jakimi płytkami jest problem oraz jak nagrywają się tanie nośniki DVD+-R/RW. Wszystkie serwisy testują na nich markowe nośniki, a nie takie które są >ogólnie dostępne< z rozsądną kase. pozdrawiam wszystkich |
Wlasnie szukalem takiego topicu :)
Jestem bardzo zainteresowany sugestiami. NEC zebral bardzo pochlene oceny na cdfreaks a pioneer, wiadomo - pioneer :) I dodam jeszcze jeden naped : Sony DRU 530A Wszystkie moge kupic w podobnej cenie (wahania ok.100zl. od NECa do Pioneera) |
Posiadam od paru dni Nec'a 2500A i jak narazie jestem bardzo zadowolony - plytki nawet z ligii esperanza, princo czy gigamaster pala sie wysmienicie i co najlepsze sa bezproblemowo czytane przez 2 stacjonarki do ktoorych mam dostep - Sonka i Lg.. musze zmienic tylko nero na starsze zeby mi nei ograniczalo predkosci zapisu wg tego co sobie wymysli zeby sprawdzic wytrzymalosc plyt ;)
co do pioneera to po tym jak widzialem w uzyciu dvd-romy pionieera ktoore nie czytja plyt albo robia to gorzej od samsungoow czy lg..to dzieki.. pioneer to niech robi radia do samochodoow.. chociaz i tak moglby popracowac nad ich wygladem ;) pozdr Szo |
Mialem niedawno podobny problem z wyborem. Zdecydowalem sie na PIONEER DVR-107D. Wypalilem kilka filmow - zero problemow, chodza na stacjonarnym DVD. Naped jest bardzo cichy (przy wypalaniu DVD x4). Jedyny minus jaki dotad zauwazylem to taki, ze dioda obojetnie czy czyta czy nagrywa swieci na zielono.
Poz |
gdzie mozna najtaniej w Wawie kupic neca 2500 ;/
odpowiedz gielda nie mile widziana :) (jak cos to moze nazwe sklepu ktory tam stoi) |
Sklep ktory stoi kolo mnie (czyli chyba stoisko 266 - MECMAR) ma tanie Pionki 107 za 640 zl. wiec moze beda mieli NECa tez taniego. Ja w kazdym razie go nie widzialem do tej pory u nich. Tez mam zamiar kupic NECa i tez wolalbym w Warszawie.
|
rotfl
kiedys u nich pracowalem :) firma zarejestrowana jest rowniez jako pionier wiec ma tanie pionki. Nie chcieli byscie wiedziec co sie dzieje ze sprzetem na gieldzie ;). ps oni maja duzo stanowisk. super faktury. ceny vat. |
Hehe, a co sie dzieje ... Moze podpuszcze chlopakow ||
Tak jak patrze to sasiedzi wydaja sie byc w miare porzadna firma w porownaniu z innymi. Edit: Zadzwonilem sie spytac czy maja w tym tygodniu pionka 107 albo NECa2500 i okazalo sie ze: "W ten weekend bedziemy mieli cos lepszego - LiteOn 811" n/c Edit2: Wlasnie zadzwonili do mnie ze sklepu z ktorego jezdze na gielde i okazalo sie ze hurtownie w wawie nie handluja NECiem |
Cytat:
2 moze w wawie w hurcie nie ma necow ale na gieldzie sa, 1300 napewno bo kumpel z innej firmy ma na stoisku. |
barraqda masz priv. msg. - sprawdzaj je czasem !!!
|
a gdzie w Polsce mozna kupic Pioneer'a 107D ? Są na allegro. A czy sa gdzieś w sklepach?
|
kupilem neca 2500A za 530 na gieldzie :)
+10 dvd-r tdk +1 dvd+rw tdk zaraz bede testowal :> ps. nie moge odpowiadac na wiadomosc jak jej nie przeczytalem :) wczoraj bylem na imprezie wrocilem po 5 a o 10 mialem podwozke pod gielde tak wiec dopiero teraz jestem :> |
ja dzis tez bylem na gieldzie ... ;) i kupilem NEC'a 2500A za 560,- ;/
do tego: - obudowe zew USB2.0 za 200,- - 10 szt. DVD+R x4 esperanza - 10 szt. DVD-R x4 esperanza - 1 szt. DVD+RW x4 esperanza - 1 szt. DVD-RW x2 esperanza a teraz przystepuje do testowania ;) pozdrowienia |
Cytat:
na jakiej giełdzie tak tanio kupiłeś? i co z gwarancja? |
|
Cytat:
jak ponagrywasz juz te esperanze to zdaj relacje :) najwiekszy problem to ze nie mam jak zweryfikowac dvd ;/ co cd/dvd Diagnostic nie wykrywa mi napedu. update: wlasnie sie w****ilem, bo zauwazylem ze ten nec nagrywa najwolniej 2x (( :klnie: :buu: :zly: :podbite: :wsciekly: |
płytki Esperanza NEC-2500A nagrywa wszystkie x4 oprócz DVD-RW(x2) ... ale zdziwił bym się gdyby było szybciej :D
juz trzy z każdego typu wypaliłem ;] jak narazie odpukać ... >>ZERO niepotrzebnych jazd<< pozdrowienia |
ja wlasnei wypalilem gre na ps2 i jest s*******ona. :)
filmy rwa a jak wlaczam gre to sie zawiesza za***iscie. |
Cytat:
|
Cytat:
(jeden pies, wszystkie wyglądają tak samo). Najważniejsze swoja powinność spełnia :). po podłączeniu do PieCa na XP, nagrywarka była gotowa do użycia. Kumpel od pół roku ma podobna tylko z FireWire/USB2.0 (wewnątrz jej nagrywarke DVD TDK'a) również nie narzeka. Jak narazie wszystkie filmy wypalam Nero z zewnetrznego dysku FireWire. Dla pewnosci z wlaczonym >Verify written data< ... null problemo ;) Stacjonarny Pioneer-444 odtwarza plytki bez zajakniecia. qool 8) Pozdrowienia |
dobra nagralem 2 raz i dziala.
narazie mam bilans 50% :) oby to byla jedyna zwalona plyta. |
:blee: niedobrze ... 50% to nie rewelacja
|
tak tylko ze ta zwalona plyta wiesza sie w konsoli natomiast wszystkie pliki da sie skopiowac, znalazlem dzis usterke w pc'cie (zepsuta tasma) mozliwe ze to ona spowodowala wszystko.
|
!!! Opinie NEC ND-2500A !!!
Jak sie sprawuje, sa problemy przy nagrywaniu DVD???
Nagrywarka wydaje sie OK.Szybka, tylko szkoda ze nagrywa tylko z 32X CD-R oraz 16X CD-RW(to najbardziej) Z góry dzięki za odpowiedzi. |
32x to chyba wystarczaqjaca predkosc dla cd.
mam liteona 48x24x48x i max predkosc z jaka nagrywalem to 40x. prezecietnie pale 24x/32X. Co do neca to mam od wczoraj i zepsula mi sie pierwsza plyta wydaje mi sie ze z winy tasmy ide (uszkodzona chyba byla) ktora juz wymienilem na nowa. Kolejne 3 gierki nagralem i dzialaja. Pozatym naped jest bardzo cichy. Mechanizm wysuwania tacki jest na gumowym pasie i chodzi nieslyszalnie prawie. Odczyt i zapis rowniez cichy :> Jedyne do czego mozna sie przyczepic to ze 2x to najwolniej jak sie na nagrac ;/ I za 80 zl wiecej mozna miec wedlug mnie o wiele lepsza nagrywarke (530zl) od liteona 451-811. (450zl??) ktory ma 8X tylko dla + a nec ma 8X-+. |
Cytat:
Gry nie rwią? |
[QUOTE=AleX69]płytki Esperanza NEC-2500A nagrywa wszystkie x4 oprócz DVD-RW(x2) ... ale zdziwił bym się gdyby było szybciej :D
jak udalo ci sie wypalic esperanze rw x2? u mnie nerop okazuje tylko mozliwosc x1 -rw szajsoranzy... co za badziewie ;) czy nagrywasz czyms innym? albo jak jej narzucic wyzsze tempo? bo nagrywanie 53 min plytki to nie bardzo ;> pozdr Szo |
Cytat:
NA 90% byla to wina tasmy ktora najprawdopodobniej uszkodzilem przy wymianie litka cd-rw na neca dvd-rw. Na napedzie stal dysk (ze stelarzem ale mniejsza z tym) i troche kabli. Powyjeciu tasmy zauwazylem na niej wglebienie. Po powrocie z gieldy i podlaczeniu neca nie chcial mi sie bios wlaczac pozniej windows. Poresetowalem, pochodzilo troche, kumpel przyszedl z dyskiem i znow byly fazy i wtedy pomyslalem ze to tasma wymienilem na inna i wsio dziala, (ps. musze przestac sie bawic w odlaczanie i podlaczanie dyskow ;/) Wiec wnioskuje ze to tasma byla :) transfer danych musial przerywac i sie plyta zwalila. Jako ze mam malo gier na konsole na dysku a kupilem tylko 10 tdkow za 82 zl :) to sie ograniczam z paleniem. Za tydzien skocze na gielde to kupie sobie 10- i + esperanzy czy czegos innego taniego to popale wiecej. Szode proponuje zmienic soft. Mi np discjuggler 4.00 (instalowany dawno temu zanim mialem nagrywarke wykrywa mi jakos wszystkie plyty jako 1x ;/ Przeinstaluj soft albo wybierz sobie jakis inny program. |
Trochę się chyba pośpieszyłem z ocena płytek Esperanzy -> DVD-RW
niestety rzeczywiście nagrywa się razy jeden (x1), A powinno być razy dwa (x2) ***8230; no cóż ***8222;nie dla wszystkich mąka***8221;***8230; więcej już ich nie kupie ;] ***8230; z reszty nagrywanych (z +/- wypalonych na NEC***8217;u 10sztuk) tylko jedna płytka (sztuk raz) DVD-R mi padła ***8230; albo cos po*****ylem pod czas ***8230; Rypanie (np.: ***8222;nemo***8221; 8,512,638,976) eprox 25-30 minut cd1 ;/ widziałem lepiej***8230; A to sygnatury plyt którymi się bawiłem (DVD Identifier v3.2 build2) >>> Esperanza x4 DVD+R Cake 10 pices <<< Disc Type: [DVD+R] Manufacturer ID: [AML] Media Type ID: [001] Product Revision: [Not Specified] Disc Application Code: [General Purpose] Recording Speeds: [2.4x - 4x] Blank Disc Capacity: [2,295,104 Sectors = 4,482.6 MB = 4.38 GB] ::: Nie wiem , ale wydaje mi sie, ze sa ... hmm ***8230; dobre ;] ::: >>> Esperanza x4 DVD-R Cake 10 pices <<< Disc Type: [DVD-R] Manufacturer ID: [AN31] Disc Application Code: [Unrestricted Use : Consumer Purpose] Recording Speeds: [1x - 2x - 4x] Blank Disc Capacity: [2,298,496 Sectors = 4,489.3 MB = 4.38 GB] ::: Dla tych co kupili drogie odtwarzacze I nic innego sie w nich nie ***8222;czyta***8221; ::: (np. Philips 960) >>> Esperanza x4 DVD+RW Slim <<< Disc Type : [DVD+RW] Manufacturer ID: [INFODISC] Media Type ID: [A10] Product Revision: [001] Disc Application Code : [General Purpose] Recording Speeds: [2.4x - 4x] Blank Disc Capacity: [2,295,104 Sectors = 4,482.6 MB = 4.38 GB :::Sprawdziłem nagrywanie x4 i formatowanie ***8230; that***8217;s all folks ::: >>> Esperanza x2 DVD-RW Slim <<< Disc Type: [DVD-RW] Manufacturer ID: [PRINCO] Disc Application Code : [Unrestricted Use : Consumer Purpose] Recording Speeds: [1x - 2x] Blank Disc Capacity: [2,298,496 Sectors = 4,489.3 MB = 4.38 GB] ::: Wygląda na śmietnik w -> tym napędzie -> pisze dwa, nagrywa sie raz SUX::: Pozdrowienia ***8230; ;] |
no to mi sie znow bilans spiepszyl przez te gry na ps2 ;/
na 6 wypalonych 2 sa zjechbane 1 z winy tasmy (chyba) 2 z mojej winy bo rara brakowalo i cudowalem zeby go znalesc, tak znalazlem ze sie rozpakowalo ale nie dziala ;/ danych samych w sobie niedane mi bylo jeszcze palic ;/ znajde jakies srednio drogie dobre plyty to popale filmy jakies ;/ ogolnie to jestem strasznie zly na siebie ;/ |
Cytat:
... niepowodzenia wydaje mi sie bardziej daja do myslenia zainteresowanym niz >>walenie<< ... nad sprzetem i drogimi nosnikami ... nie ma nic bez wad ... tylko ma mniej albo wiecej ... that's all folks ale mnie ponioslo :peace: pozdrwienia |
A ja zdecydowalem sie na zakup http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21982432 bo sprzedajacy kopnal sie o 100 zl. :)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22012462 No coz - trzeba chwytac okazje :) Jak nie bedzie mi sie podobal to sprzedam i kupie NECa :) |
Pawelblu - uwazaj zebys nie podzielil losu tych co kupili taniej panele LCD w ilosci kilkudziesieci sztuk :D
|
o kurde kolo ma 5 stron towaru (230 aukcji) i dopiero 38 komentarzy ;/ (niektorzy sie po 3 razy wpisywali)
Data rejestracji 2004-01-07 13:41:20 Ja sie wlasnei boje kupowac takie tanie zeczy na allegro bo nic nie wiadomo. jako ze kolo jest z wawki to polecal bym odbior osobisty :) pawelblu |
Wlasnie odbralem naped. Wszystko wyglada idealnie (folie itp.). Jeszcze tylko nie palilem. Dolaczone byly 2 progamy do DVD (odtwarzacz powerDVD i jakis do palenia chyba) i 2 czyste plyty DVD:
Drive Type = DVD DUAL Disc Type = DVD-R (Single Layer) Disc MID = 52 49 54 45 4B 47 (RITEKG) Disc TID = 30 34 00 00 00 00 (04....) Nominal Capacity = 4.38GB Manufacturer Maybe = RiTEK Corporation SMART-BURN Speed Limit = 4.0X (Write) Drive Type = DVD DUAL Disc Type = DVD+R (Single Layer) Disc MID = 52 49 43 4F 48 4A 50 4E (RICOHJPN) Disc TID = 52 30 31 (R01) Nominal Capacity = 4.38GB Manufacturer Maybe = Ricoh Company Limited SMART-BURN Speed Limit = 4.0X (Write) no i wydanie box, wersja 451, BIOS GSB7 (czyli ten sprzed 2 tygodni) |
Nec DVD 2500 - klasa szybkosci zapisu?
Co to oznacza: Nec DVD 2500 klasa szybkosci zapisu 4 (8x DVD+/-R) a Pioneer DVD DVR-107 klasa szybkosci zapisu 8 (8x DVD+/-R)?
Czemu w jednym jest klasa szybkosci zapisu 4 a w drugim 8 jak w nawiasie podaja 8? Informacja pochodzi z komputronika: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10230 |
jeszcze link do pioneera
|
w komputroniku zawsze fajne zeczy pisza np ze asus a7n8x ma 1 gps sieciowke co prawda sa takie modele z taka sie ciowka ale oni ich niemaja.
Jak bys poszczytal na forum to bys wiedzial ze tdk 880 i chyba jeszcze jakas nagrywarka to jest nec 2500A. Wiec niemoga sie roznic parametrami. I nec napewno ma 8x+-R i 4X+-RW. http://www.nec.co.uk/DVDRW_ND2500.aspx |
Wlasnie wpalam/testuje kolejne nosniki DVD na NEC'u:
>>> SPEER DVD-R Cake 10 pices <<< Disc Type: [DVD-R] Manufacturer ID: [VDSPMSAB 01] Disc Application Code: [Unrestricted Use : Consumer Purpose] Recording Speeds: [1x - 2x - 4x] Blank Disc Capacity: [2,298,496 Sectors = 4,489.3 MB = 4.38 GB] BTW ... mam propozycje dla moderator'ow: ze wzgledu na duze zainteresowanie i jednoczesny haos na forum proponuje rozdzielic hardware DVD od problemow "jak zrobic ..." 8) pozdrowienia |
ja bym sie bardziej zajal polowaniem na ludzi zakladajacych topici o tym samym. Co 5 topic jest np o liteon, i ciagle to samo poruszaja.
Albo dzis gosc zalozyl topic jak sie ma 8X nec do pioniera tbo w komputroniku wypatrzyl jakies cuda. |
polowanie/polowaniem ;)
a *******nik pozostal :smutny: moze dlatego tworza >wturne< posty pozdrowienia |
i zero konkretów w tym topicu... może ktoś w końcu podsumuje i napisze jak się ten sprzęt sprawuje ;-)
Pozdrawiam |
hehe ... tu sa same konkrety
wypalilem 50 plytek ... nagrywarka qool 8) chetnie odpowiem na kazde pytanie ;) pozdrowienia |
NEC 2500a i problem z ripowanie
Mam problem z ripowaniem filmów na NEC-u. Próbowałem Anydvd + dvd2one, orez dvd decrypterem. Mam np. Odyseję Kosmiczną 2001, która zarówno w obu wyżej wymienionych metodach od razu na samym początku się "wywala" tzn nie dochodzi do kopiowania plików. W innych filmach np. Szeregowiec Ryan ripowanie dochodzi do np/ 60% i też kiszka. Postanowiłem sprawdzić na innym napędzie. Jakiś tamTEAC w laptobie Toshiby nawet się nie zająknął.
Czy ktoś zna problem ? Niestety nie mam w PC innego dvd bo kupując DVD+-RW sprzedałem combo LG i zaczynam żałować. :smutny: |
heh a ja sobie next gre na ps2 nagralem i widze magiczny napis now loading :D
heh kurde chyba sie zabiore za nagrywanie danych na pc. |
Mam combo Lite-ON, a takze starszy DVD-ROM Pioneer, który rippuje wszystko co tłoczone, niezaleznie od tego w jakim to coś jest stanie. Nie moge tego powiedziec o combo Lite-ON - kaprysny jest i wybredny, że się tak wyrażę. Ale skoro ten Nec jeszcze gorzej rippuje, to wspolczuję.
Chcialbym jednak spytac bardziej ogolnie - jak na dzień dzisiejszy oceniacie zdolności roznych nagrywarek DVD do rippowania tłoczonych DVD? No bo jak sobie wreszcie kupię palnik, to DVD-ROM idzie w odstawkę, jako drugio napęd zostaje nagrywarka CDRW. latet |
Cytat:
|
Z tego co ja wiem to jeśli chodzi o uzywanie neca jako dvd-rom (np.ripowanie) to to nie jest najlepszy pomysł ze względu chociażby na bardzo słabą korekcje błędów. Nec jest typową nagrywarą -fantastyczna jakosc zapisu, duza kompatybilnosc nosników itp... jak sie nie ma dvd-rom'u to lepiej nie kupować neca. Takie jest moje zdanie.
Pozdr. |
Cytat:
Nie wiem czemu nagrywarki DVD sa słabe w odczycie i korekcji błędów. Przecież z nagrywarkami CD-RW tak nie jest, urządzenia te (niektóre przynajmniej) słyną ze znakomitej korekcji błedów. Pozdrawiam, latet |
Cytat:
|
Faktycznie różnie, mam liteona 401s@411s i muszę stwierdzić że jeśli chodzi o korekcje błędów to jest najlepszy napęd z jakim miałem kontakt, wypadł lepiej niż np. cd teac CD540E (40X), czy dvd toshiba SD-M1802.
|
Trudno :(... W takim układzie jaki polecacie DVD-ROM do ripowania? LG będzie OK? Mogę taki tanio odkupić. Po zakupie nagrywarki nie zostało mi wiele kasy i nówki raczej nie kupię.
|
Cytat:
|
No dobrze, skoro jest tak źle z czytaniem DVD przez nagrywarki DVD, to może rzeczywiści lepiej zostawić wysłużony, ale sprawdzony w bojach napęd DVD-ROM.
Coś jednak wyrzucić muszę... Więc trzeba postawić inne pytanie: Jak się nadają nagrywarki DVD do nagrywania CDR/W? Mam nagrywarke CDRW LiteON i przyznam, że bardzo jej ufam i nigdy mnie nei zawiodła. Czułbym się bardzo niepewnie po odstawieniu jej do lamusa... Co o tym sądzicie? Co będzie mniejszym złem? Dzieki, latet |
Litek nie powienien miec problemu z ripowaniem. Co do napedu DVD-ROM to ja polece Toshibe.
|
Cytat:
A co do nagrywarek dvd to myśle że jako cdrw sprawuja sie w miare. Wiadomo zawsze lepiej miec normalna cdrw ale napewno nie bedzie takich problemow z nagrywaniem cdrw na dvd jak z ripowanie/odczytem dvd'ków |
WItam
Mam własnie zamiar kupic nagryware nec 2500. I tu moje pytanie gdzyż w wiekszosci sklepów internetowych widze nagrywarke nec 2500 bulk lub nec 2500 oem, natomiast we wszystkich testach recenzjach widnieje nec 2500a. Mógłby mi ktoś wyjaśnić różnice powiedzy bulk i a?? Czy to tylko kwestia oprogramowania?? |
tak tylko ze chlopaki na gieldzie mowili ze w hurtowni sobie zycza ze to oprogramiowanie 50 zl.
i box i oem to jest nd-2500A :) |
Cytat:
Cytat:
Póki co kolekcjonuje wszelkie problematyczne płytki DVD i jak kupie spawarkę, to zobacze jak sobie z nimi poradzi. Choć nawet jesli dobrze, to pewnie powolnie, ale szybkość rippowania DVD jakoś tak dziwnie (nie wiem czemu) jest dla mnie strasznie ważna, dużo ważniejsza niz prędkośc wypalania... Zresztą łatwiej od ręki przetestować rippowanie niż jakość wypalonych płyt. Pozdrawiam, latet |
NEC ND-2500A 8x
Witam.
Proszę o opinie użytkowników tego palnika. Czy sprawuje się dobrze, czy nie ma problemów z odczytem porysowanych płyt dvd tłoczonych, podobno NEC ND-1300 ma pewne problemy w tym zakresie. Jeżeli nie ND-2500A to co wybrać ? Czy może jednak wybrać Sony DW-U14A - mimo że jest to palnik x4 ? Pozdrawiam. |
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=32422 tutaj ktos pisal ze ma problemy z nec 2500 podczas odczytu plytek
|
ja ostatnio kupilem tego neca i tej klasy palnika o takich speedach nie kupisz w tak niskiej cenie ( ja dalem 520zl z dwu letnia gwarancja )
co prawda narazie wypalilem tylko jedna pltke dvd+rw ale wszystko poszlo oki czytala sie oki jedno jest pewno wszystko zalezy od uzywanych nosnikow ja tylko tdk i verbatim i tdk+r wykrywaja sie jako 6speed choc sa sygnowane jako 4x :] mysle ze to jednak bardoz dobry sprzecik |
Miałem na próbę NEC'a 2500 i Lite-On'a 812. Na obu nagrałem kilka dokładnie takich samych płytek nierewelacyjnej jakości (Vakoss, Platinum, Princo), wychodząc z założenia, że na dobrej płytce każda nagrywarka sobie poradzi. Lite-On nagrywał niektóre płyty z większą prędkością niż NEC, ale płyty
nagrywane przez NEC'a były dużo lepszej jakości (ilość błędów sprawdzana programem Kprobe) - NEC wypadł zdecydowanie lepiej. Do tego stopnia, że marny odtwarzacz DVD bez problemu odtwarzał płytę Princo -R nagraną w NEC'u, a na tej samej płycie nagranej przez Lite-On'a zacina się. Dobry odtwarzacz Philips łyknął jednak wszystkie bez problemu. Czytałem kilka recenzji NEC'a (i TDK 880 - wszystko wskazuje, że to zasadniczo to samo), i wszystkie one wskazują, że NEC (i TDK) w roli czytników nie sprawdzają się dobrze, zwłaszcza w przypadku płyt CD - z gorszymi płytami sobie nie radzą. Za to jako nagrywarki DVD i CD radzą sobie bardzo dobrze - jakość zapisu jest wysoka. Rozważam teraz zakup tego NEC'a. |
Mam tego NEC`a i jest ok miałem liteona i mam dosc:)
chociaz ma mozliwosci:) |
Z drugiej strony Litek ma napewno wieksze mozliwosci w ripowaniu ... Ale fakt jest faktem NEC-2500 to wyjatkowo udany model ... gdyby mial jeszcze Kproba ...
|
Cytat:
Cieszę sie , ze zmieniłeś na NEC ale sam zawaliłeś sprawę w Litku z eepromem i jest to twoja wina ze tak ci działała. Napisz jak nagrywanie płytek na Xbox i PS2 . Czy działają??? |
Nagrywanie na NEC 2500A na Konsole
Czy ktoś z posiadaczy wypalał płytki na Xbox i ps2. Jak sobie daje radę ten napęd????
Mam liteona 401@811 i pioneer 106d , ale mam zamiar to sprzedać i kupić NEC lub TDK. Czy pali tak samo dobrze jak Pionieer????? Bo na Litku to jeszcze żadna płytka mi nie odpaliła na Xbox!!! |
wypalilem 8dvd i 4 niedzialaja :) czyli 2 gry = 3 iso wogole mi neidzialaja 1 za 2 razem sie dobrze wypalilo.
Mam mieszane uczucia co do tego. |
jak jest z odczytem porysowanych dvd to neiwiem ale wiem ze porysowanych cd nie czyta. Nie czyta mi cdka ktory wcale zabardzo porysowany nie jest a nawet *****wy szajszung 8x8x32x go czyta.
tytusdezoo jak dobrze nagrasz to dzialaja :D |
Bierz Pionka :cool:
Cytat:
Kumpel nagrał grę na PS2 na LiteOn na płycie Dysan. Gra nie odpaliła się na konsoli. Tę jego nagraną płytę przegraliśmy na Pioneer'ze 106 na tym samym Dysanie. Płytka poszła bez najmniejszych problemów. TDK nie kupuj. Mialem 880 i po miesiącu oddałem. Miałem kupić NEC, ale wziąłem Pionka 107. I jest super. TDK nie pali tak dobrze jak Pioneer. Mialem miesiąc czasu na testy, więc wiem. |
wiele osób na GG pyta ... wiec odpowiadam:
- jak ci sie sprawuje? bardzo dobrze ... wypaliłem juz około 70 płytek DVD+/-R, (filmy i dane) cześć którą zwaliłem to tylko przez swoja brawurę w użytkowaniu >jej< w zewnętrznym napędzie USB2.0 (USB Legancy on BIOS ;)) i dwie płyty CD-R. - czy posiada wejście na słuchawki? szukanie dziury w całym ;D - jak odtwarzacz stacjonarny na plytki nagrane w tym nec'u? Pionieer-444, Sanyo COMBO (DVD/VHS) i jakiś 'ogryzek' ... ... działają bez zarzutu esperanzy, speer i media-store ;) - miarodajna opinia /?/ nie żałuje zakupu ... tanie dobre wino <-czemu dobre??-) bo tanie :serdusz: pozdrowienia |
Cytat:
A co sadzisz o NEC'u? Czy Pioneer pali lepiej niz NEC? |
****a przecie te 3 nagrywarki to jedno i to samo.
|
Czyli z tego wszystkiego wynika ze pinoneer pali najlepiej z wszystkich napędów na płytkach "-".
Ciekawi mnie sprawa : jak jest z płytkami "+"??? |
I czy do pineera jest program w którym można zmienić booktype "+" na DVD-ROM.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:44. |