![]() |
Zmieniłem z waszej strony bios i chyba jest już ok pierwsza płyta "-" wypalona
Kod:
Windows XP 5.1 |
Witam mam od kilku lat swoja nagrywarkę i przyzwyczaiłem się że od zawsze działała tylko na płytkach DVD+R
Czas dorosnąć do pytania jaki może być powód że płyty DVD-R nie działają Ładne odświeżenie tematu Pozdrawiam Kod:
Windows XP 5.1 |
No ja osobiscie mam swojego pionnera 115L od dosyc dawna i nagral bardzo duzo plyt i te plyty sie czytaja bez problemu, oczywiscie nagrywam tylko na verbatimach, a w czasie uzywania tego pionieer'a padly mi dwa liteony, w prawdzie takze dobrze nagrywaly ale ich wytrzynmalosc byla kiepska jeden byl na sata drugi na ata nie mowiac juz o tym ze ten litek na sata padlk po roku trzymania w kompie a uzywany byl moze w tym czaie 5 razy, pioneer naprawde robi bardzo dobre nagrywarki sprzedałem ich troche i nie wrocil ani jeden
|
Czyli może być wina niby też przez to że np napęd tego lead-out nie rozpoznaje dokładnie?
Co do płyt, niestety tam gdzie kupowałem mieli tylko takie i wziąłem jedną na spróbowanie. Przeważnie nagrywam na TDK lub Verbatim, Esperanza i jeszcze nie zdarzyło mi się aby na nich się źle nagrało na mojej starej nagrywarce :) Myślałem też o Pioneerze ale czy naprawdę one są aż tak dobre, pewnie też zdarzy się że jak się trafi na jakiś egzemplarz to będzie jaja dawał jak każdy zresztą sprzęt. |
Zapis rozszerzony Lead-Out na dyskach dwuwarstwowych powoduje to ze wiecej danych jest w obszarze lead-out dzieki ktorym naped wie gdzie jest druga warstwa ale dokładniej nie wiem co to daje, osobiscie mam to odznaczone, co do odczytu plyt to ewidentnie wina plyty bo te intenso to nie plyty tylko podstawki pod piwo i kup porzadne plyty tzn verbatim a same nagrywarki nec tez jakoscia nie grzeszą i jak masz kupowac nagrywarke to kup pioneera
|
Nero - NEC 2510A - DVD DL
Witam,
Wie ktoś do czego służy opcja w Nero: Zapis rozszerzony Lead-Out na dyskach dwuwarstwowych. Ma być zaznaczona czy nie, kiedy to się stosuje. Pytam się dlatego bo miałem ją zaznaczona jak nagrywałem DVD R+ DL Intenso. Płyta nagrała się ok, tak Nero wyświetliło, niestety w nagrywarce czy w dvdrom można tylko zgrać pierwszą warstwę, pliki które są na drugiej w ogóle nie czyta, choć są wyświetlane. Nie mam za nowej nagrywarki bo NEC 2510A, mam zamiar coś kupować teraz ale chciałem i tak się dowiedzieć do czego ta opcja jest czy mogło się coś przez to zrypać czy może wina płyty lub nagrywarki. Planuję kupić NEC 7240S lub 7241S ale na razie ciężko jest dorwać a chcę wypalić sobie 3 DLki. Dodam że z rok temu nagrywałem Philipsy i się nagrały ok, tylko że nagrywałem wtedy obrazy w dvd decrypterze. |
No właśnie. Temat dotyczy NEC a ja mam TDK 880N i właśnie przeflashowałem go do ND-2500A 1.08 ( 2xx0v3-2 ).
Nero info tool pokazało wsparcie dla DL`ek. Tylko przeczytałem gdzieś ,że ten FW strasznie kopsa jakość zapisu !? ??? Mógł by się któryś ze speców do tego odnieść. Widziałem wasze wypały na SL i nie widzę aby coś było źle, czyli te pogłoski dotyczą zapisu DL`ek tylko czy jak !? Tak naprawdę nie muszę na niej nagrywać DL ale odczyt by się przydał... Dajcie znać co o tym sądzicie... Peace |
Dla miłośników, entuzjastów i posiadaczy :>
Nowe firmware 2.FA dla Neca 2510 Original 2.FA :czytaj: RPC1 Modified 2.FA :czytaj: || |
Cytat:
Nurty już dawno zostały wyznaczone a szlaki przetarte... :> ^_^ |
Cytat:
szuflady na napędy nie masz ??? jak tak można? :P |
Ehhh... zeby jeszcze bylo do czego... ;)
|
Świeżutkie biosiki:
NEC 2500 - 1.0B Original firmware :czytaj: NEC 2510 - 2.0A Original firmware :czytaj: NEC 2510 - 2.19 Original firmware :czytaj: Nic tylko zasysać i wgrywać :taktak: :D |
Dvd
Musiałem powrucic do starego Biosu ponieważ na tym nie chciał mi nagrywac na płytki DVD-R Omega Freestyle (Producent nośńika UmeDisc symbol UME01) może ktoś coś pleci jaki biosik który obsłguje wiekszasc płyt DVD-R??głównie na nie nagrywam.
|
Cytat:
Jak nic się nie s******yło to wszystko jest OK Najlepiej coś nagrać :czytaj: :taktak: |
Nec
Ściagnałem ten bios 2xx0v3-2.rar i sflashowałem tym programikiem NECWinFlash który był w nim i nie wiem czy sie powiodło czy nie kazał mi uruchomic ponownie komputer,jak sprawdzic czy wszystko jest ok??
|
@mikas może Ty wypróbujesz? :>
|
Cytat:
:D |
Cytat:
|
|
Tego 205d nie próbowałem bo niestety nie wspiera bitsettingu :nie:
:smutny: |
Cytat:
@VIZZARD więc mówisz że warto zmienić na ten nowy bios. |
Ahhh... to byly cudowne palniki :serdusz:
Swego czasu osiagnalem na nim najlepsza ocene plytki (Esperanza dvd+r 4x@8x AML001) i bylo to 99% (testowane na Benq 1620). Do dzisiaj jest to moj niepobity rekord :) |
Ilość załączników: 1
Datex DVD x4 burn x8 2500@2F9
|
Extreme DVD+R x4 burn x4 2500@2F9
|
Datex DVD+R x4 burn x8 2500@2F9
|
Jakiś czas temu wyszedł nowy bios do 2500/2510 datowany na 07.02.2006
Nosi oznaczenie 205d Do pobrania STĄD :czytaj: A tu wykresik z efektów palenia na biosie 2F9 Datex DVD+R x4 burn x4 2500@2F9 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Jaka płyta? Marka, producent... Może kupiłeś DVD-R DL zamiast DVD+R DL - te pierwsze nie są przez NEC-a obsługiwane.
|
NEC 2500a 1.07 i dziwny komunikat przy DL
Zflashowalem przed chwil;a 2500a biosem z http://herrie.rpc1.org/downloads/2k5107v2b5dl.rar.. wszystko cacy.. cdrw przed chwila spalilem i smiga..
mam do spalaenia na dvd-9 koncert w ISO.. wrzucajac to do nero i dajac palenie dostaje info ze illegal disc i ze cannot write.. w decrypterze dostaje ze nie kompatybilna predkosc nagrywanie czy cos takiego.. jakis pomysl czy to wina nagrywarki czy softu? i jesli softu to czym to zastapic zeby spalic plyte? pozdr Szo |
Wielkie Dzieki pomoglo, teraz jest ok
Dla ciebie :piwo: |
Najpewniej przy zmianie biosu wyłaczyło się DMA (czasem się tak dzieje). Jak je włączysz powinno być OK. A jak nie da się włączyć to usuń kanały IDE i zrestartuj komputer.
Wszystkie te operacje wykonasz w menedżerze urządzeń. Powinno być jak na obrazku. |
Witam
Mam na taki problem z 2500a, kupilem verbatim dvd-r x16 i nagrywarka nie chciala ich nagrac, wiec pomyslalem ze trzeba wgrac nowy bios i po wgraniu nowego biosu, wgrywalem rozne z tej stronki http://www.micheldeboer.nl/firmware/25x0.html i teraz plyty nagrywa mi tylko x2,2 niby jest napisane ze nagrywa x4 ale nagrywa je wolno 25 min jedna plyte, testowalem na tych verbatimach na tdk-r i na tdk+RW ktos wie o co chodzi? |
Próbowałem czytać na nagrywarce (NEC), potem na czytniku DVD (LG) oraz na innym komputerze też z DVD LG - inny model (jakiś starszy 12x). Na wszystkich napędach NIC, chwilę mielą, ale na ekranie ciągle pusto...
|
Alkohol lepszy od nero? Pojecie mocno względne, aczkolwiek plusem tego pierwszego jest mozliwości kopiowania zabezpieczonych płyt. Co do decryptera trudno mi się wypowiedzieć nie używam do wypalania. A wracając do tematu czy próbowałeś odpalić te płytki na innym DVD-ROM.
|
Oczywiście chodzilo mi o pliki *.iso
|
Używam Nero 6.6.0.16 Enterprise.
Co do montowania i spr. obrazów używam Deamona. Gdzieś słyszałem, że do palenia obrazów *.nfo najlepszy jest Decrypter, czy to prawda? |
Cytat:
|
a którą wersje nero używałeś?
|
Nagrywałem tak jak zwykle nagrywam pliki w formacie *.bin *.cue oraz *.nrg, czyli prawy klik na plik, "otwórz z", Nero i "palnik"... Zawsze po nagraniu w/w metodą na CD/DVD miałem nagrane pliki w formie gotowej do użycia, a nie przegrany obraz. Dziwi mnie fakt, że mógł się przegrać ten sam, cały obraz w niezmienionej formie... a nawet jeśli do tego doszło, to dlaczego go nie widzą napędy, tylko trzeba kombinować jakimś softem? No i skoro napędy nie widzą zawartości nośnika to jak ja mam niby zakończyć sesję w Nero?
Zresztą po co to robić w Nero jak jedną DVD DL przecież nagrałem z opcją "zamknij sesję" i efekt był podobny, czyli lipa... Jak wróce z roboty to spróbuje zamontować to cudo w "demoniku", ale nie wiem... Tak na przyszłość to jak i czym najlepiej nagrywać *.ISO na DVD DL, żeby nie popełnić jakiegoś błędu? |
Otwartą sesje zamyknąć można również nero. Jak Ty kolego nagrałeś tą płytę? Nagrałes obraz płyty w pliku z rozszerzeniem iso czy z obrazu iso wypaliłeś płytkę? Cośmi sie widzi że zrobiłes to pierwsze i dlatego możesz wykonywac operacje odczytu danych zapisanych w iso po zamontowaniu ich w odpowiednim oprogramowaniu. To co nagrałeś na płytkę to pewnie obraz iso i mozesz to teraz zamontowac np. w napedzie wirtualnym.
|
DVD DL 8.5GB Problem...
Witam!
Mam problem. Nagrywałem na DVD DL dane z pliku *.ISO przez Nero - otwata sesja. DVD nagrała się niby bez błędów, ale ani nagrywarka (NEC-2500A@2510A), ani czytnik nie widzą nośnika. Myślałem, że błędem jest otwara sesja, więc nagrałem koleją płytę jeszcze raz z zaznaczoną opcją: "zamknij sesję". Efekt? Podobny, nic nie widzi nagranego nośnika. Jest jednak mała metoda na podglądnięcie danych i dostęp do nich. Wystarczy użyć Decryptera (opcja: read ISO) lub IsoBustera i dane są widziane i można na nich normalnie wykonywać operacje. Już nie łapie w czym problem, czy bo bani jest Nero, nośniki (Platinum+ 2.4x; TDK+ 2.4x), czy mój "palnik" - normalne DVD -/+ nagrywa b. dobrze. Czy jest taka opcja, aby w czymś zakończyć otwarą sesję i aby ten nośnik był już widziany normalnie, bo jeśli chodzi o nośnik z sesją zamkniętą to już na 100% koniec... Jak nagrywać DL-e? Help! |
Cytat:
@zene_k! Ja się sugerowałem TYM opisem :mruga: @TATO! Jeżeli prawdą jest co mówisz, o nieomylny To całkiem nieźle ci idzie z tymi reputkami Coraz ich więcej u ciebie - więc i dno coraz bliżej ^_^ Poza tym w odróżnieniu od ciebie, żeby coś napisać Wcale nie muszę się napocić To mnie przychodzi ot tak :taktak: Ponadto nie wiem czego tu nie rozumieć? :idea: Temat jest o Necu 2500A + inCD Pokazałem, że jednak można I żeby to zrozumieć to chyba nie potrzeba żadnego FAQ, co nie? Chyba, że są jakieś wybitne jednostki, co sobie z tym nie radzą :\ Ale " ... to nie my, my nie, to nie my ..." :nieee: Poza tym mówię do ciebie TATA Bo jesteś dla mnie jak ojciec tego forum I zawsze szanuję twoje 8 ) Oczywiście reputka dla ciebie :czytaj: I oczywiście pozytywna :taktak: Jak tylko będę mógł Bo już ostatnio ci dawałem :D :czar: |
@vizzard: dziękuję za peany na moją cześć! Myślałem jednak, że prezentujesz na tym forum pewien poziom ale jak to na tym forum już bywa SYNKU - im bięcej reputek tym większe dno się prezentuje.
Wracając to meritum: mam NECa 3500 i InCD go nie trawi. Jak już tu było pisane na tym forum jest w FAQu InCD opisany problem nagrywarek NEC. I to Synku by było na tyle, więc nie rozumiem zupełnie Twoich wypocin ??? 8 ) |
@esem i vizzard tak dla obniżenia ciśnienia i podniesienia humoru, to zobaczcie, jak to się pisze w "niektórych" językach ;) ^_^ :piwo: :piwo:
|
Ilość załączników: 2
Cytat:
Taki jesteś cfany i napchany wiedzą 8 ) A tak naprawdę to nie wiadomo o co ciebie idzie ??? Co to jest Mount Rainer - to wiem To, że InCD nie obsługuje wszystkich nagrywarek - to wiem To, że pochwaliłeś się wiedzą - to wiem To, że płaczesz o reputki - to wiem A teraz spójrz o co chodzi w tym temacie i w twoim poście A także w poście powyżej Dałem screena, że InCD obsługuje Neca 2500A Tyle tylko, że dałem screena wieńczącego formatowanie CDRW I napisałem, że nie pamiętam jak jest w przypadku DVDRW A ty co napisałeś? 8 ) 8 ) 8 ) Niezwykle budujące Jak zwykle zresztą ... Bla bla bla ... Mam mało reputek :\ Otóż specjalnie dla ciebie Sformatowałem na Necu 2500A przy pomocy InCD także i płytkę DVDRW A konkretniej Philips DVD+RW x4 No i jak zazwyczaj czekamy na dalsze konstruktywne wypowiedzi w tym temacie :czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20260&stc=1 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20261&stc=1 |
Cytat:
InCD nie obsługuje wszystkich spawarek, szczególnie tych co nie mają obsługi Mountrounier (albo jakoś tam - pisownie można poprawić, wiadomo o co chodzi). Można kombinować bo teorii jest wiele, np. o konflikcie z Alcoholem... Najprostsze wyjście: odpuścić sobie InCD i używać np. Roxio. 8 ) |
Zresztą nie za bardzo wiem o co chodzi :nie:
InCD i Nec 2500A Co prawda to CDRW Ale chyba dla DVDRW o ile pamiętam - też nie było problemów :nie: |
Cytat:
Jest w pakiecie Nero - to prawda Ale za to Nero trza zapłacić :taktak: A spóbuj zainstalować samo InCD To się zdziwisz jak o seriala cię zapyta :taktak: :czytaj: |
To czym w tej nagrywarce formatowac rw????
|
Cytat:
Jak darmocha to darmocha, zażalenie do Pana Boga albo NERO. Rozwiązanie już podałem wcześniej: Roxio. 8 ) |
Tez mam problem z formatem zarowno cd-rw jak i dvd+rw na lg4163b.
Zadnej z tych plyt nie moge sformatowac w INCD i wyskakuje blad jak u krasnala. Wie ktos co z tym zrobic?????? |
@Jedrekk71 niechce byc nie dobry ale mozesz poszukac bo juz wiele tematowa bylo na temat biosow do 2500 z ich opisem oraz co moga lub co ulepszaja :)
|
Chciałbym DL i wszystko lepsze szybsze i bez ryzyka.
|
niewiem co bys chcial zyskac lepszego niz 2500 a zmiana biosu jest wskazan zawsze to poprawia elementy jezdne palnika :D
|
Co mogę zrobić z NEC2500A zmieniając BIOS?
Jak w temacie,czyli co zyskam zmieniając bios w modelu Nec NC2500A?Czy będzie to co najwyżej 2510A?
|
Cytat:
2. Obecnie używam tej co podałem i ta mi odpowiada 3. Sprawdza się już nagraną płytkę, ale na Necu 2500 tego nie zrobisz :nie: Zwłaszcza na kProbe - który jest tylko dla Liteona i jego OEMów |
a co to za wersja: 2500_108_v3test; 2510_218_v3test?
Czy to jest nowsze, czy to po prostu wcześniejsza wersja tych co mi podałeś czyli: 2500v3-2; 2510v3-2? Sam jakiego biosu używasz i co Twoim zdaniem jest nalepsze do ND2500A? P.S. Jak uzywać KProbe? Czy się go odpala podczas nagrywania CD/DVD, czy po nagraniu w jakiś sposób sprawdza się tym softem nośnik? |
Cytat:
TU masz pełen przegląd A 2xx0v3-2.rar jest najnowszym od Herriego :taktak: Jeżeli jakikolwiek warto wpakować po 107v2b5 to właśnie ten :tak!: :mruga: |
Cytat:
Panowie zmieniło się coś w biosikach? Jestem raczej amatorem w tej dziedzinie więc proszę w razie czego o jakieś info. Pozdro! |
Posiadam rowniez Nec 2500 z biosem tym samym co Adamikos. Chyba cos jest nie tak,bo obojetnie jaka predkosc ustwie w Nero płytki nagrywaja sie tak samo długo :/
Wie ktos moze czym to jest spowodowane.Płytki uzywalem rowne: Verbatim,TDK,Platinum,Titanum. |
Czyli wychodzi że test robiony na DVD-ROM'ie Lite-ona jest błedny??
|
płytki testujemy wyłącznie na nagrywarkach. Niestety NECi nie mają jeszcze funkcji badania jakoości nagranych płytek, ale są juz prowadzone nad tym prace, poczytaj na forum.
|
Nec 2500 - pytanka
Mam tą nagrywarke już od dłuższego czasu, na biosie 2k5107v2b5dl od herriego, jedno co mnie zastanawia to jak każdy pokazuje tu testy kprobe na tej nagrywareczce to ma super wykresy, u mnie to dość kiepsko wychodzi. Np. Verbatim ok. 150 PI przy czym na końcu zwiększa sie do 200, platinium 8x pi ok. 300-400, Dysany to już targedia powyżej 500 pi, nie mówiac o innych, jedynie TDK idzie na początku poniżej 20 aby na końcu wzbić sie do 190, kprobe testowałem na moim dvd-romie litka, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Ale to jest z lekka dziwne, może mam nagrywarke walniętą :(
|
NEC 2500A - błędy weryfikacji
Mam nagrywarkę DVD NECa 2500A (bez żadnych modyfikacji) i ostatnio pojawił się problem (wcześniej wszystko było wporządku). Jak nagrywam płyty DVD+/-R (w Nero) to wywalają mi się na weryfikacji, podczas zapisu nie wyskakują żadne błędy. Próbowałem na TDKach (8płyt) i jakiś tanich (Twister). Efekt jest taki że później nieda się przegrać niektórych plików i to zazwyczaj tych samych na różnych płytach. Co ciekawe nagrywarka poprawinie zapisuje na DVD+RW. Zmieniałęm soft do nagrywania na nowszy (najnowsze Nero) i to samo. Przełorzyłem nagrywarkę do innego komputera i także to samo.
Nie jestem do końca przekonany czy jest uszkodzona czy poprostu jest coś nie tak dlatego pytam. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem i ewentualnie wie jak go rozwiązać. Pozdrowienia |
Cytat:
Z zaznaczoną opcją autobitsettingu :taktak: Albo jednorazowo TAK :czytaj: |
A da się jakoś ustawić taki SET DRIVE DEFAULT na DVD-ROM w LiteOn DVD-RW SOHW-832S?
|
A ja tam cały czas na 107v2b5 :>
Poezja, nie bios :serdusz: :mruga: |
Najpierw zmieniłem na bios 1.08 V3test, jakość powiem szczerze znacznie sie pogorszyła, ale potem wgrałem bios 1.08 V3-2 (bazujacy na maddogu) i tu byłem mile zaskoczony, jak dla mnie nagrywara pali teraz dużo lepiej niż wcześniej :)
|
Tak jak pisalem - zadna roznica. Z tego co wiem to wszystkie strategie sa takie same i te fw dzialaja tak samo. Jedyna roznica jest tylko to, jak wykrywana bedzie nagrywarka. Po 1.08 v3-2 jako 2500, a po 2.18 v3-2 jako 2510.
Czy sa lepsze? Powinny byc, a czy sa? Jak widzisz wielu Nec'owcow zostalo przy starym 1.08v2b5dl, ja zmienilem na nowego 2.18 v3-2 i jestem zadowolony. Tak wiec wybor nalezy do Ciebie. Prawda jest ze roznice w jakosci nagran beda minimalne (jesli beda) i raz na korzysc jednego a drugi raz drugiego fw. Poczytaj watek, zobacz testy (mozesz spojrzec do watku o Benq (str 125-130) tam jest kilka testow plyt nagranych przeze mnie na Nec'u i sam zdecyduj. Nie oczekuj ze ktos podejmie decyzje za Ciebie. :nie: |
Nie napisałem że mam Nec 2500A, ściągłem te biosy, ale tam pisze że 2.18 jest do 2510, a 1.08 do 2500, który jest lepszy? Obydwa bedą pasować do mojej nagrywary? Czy tylko 1.08? Te biosy są lepsze od 2k5107v2b5dl?
|
No nie wiem jak koledzy, ale ja od dluzszego czasu jade na 2.18 v3-2 od Herriego i osiagane wyniki sa wiecej niz satysfakcjonujace :taktak:
Jest to fw modujacy 2599@2510. Jesli chcesz mozesz tez wgrac 1.08 v3-2 - nagrywara bedzie wtedy widziana jako 2500. Strategie sa te same, wiec zadna roznica. Kopsnij sie na ta strone i wybierz cos dla siebie :piwo: |
Z waszych textów nie wynika w końcu jakiego biosa wgrać, mam od herriego 2k5107v2b5dl i się zastanawiam czy zmeinić na inny, możecie mi jasno doradzić? Czy to sie wogóle opłaca?
|
Ok, a wiec sciagnij to:
http://www.micheldeboer.nl/firmware/2F8RPC.rar i to: http://www.micheldeboer.nl/firmware/necflash_wingui.zip Nastepnie wypakuj to do jednego katalogu. Uruchom necflash_wingui i wybierz swojego Nec'a z listy napedow. Nastepnie przycisk flash i wybierz plik .bin z nowym fw. Zaakceptuj i grzecznie czekaj niczego nie ruszajac. Po pomyslnym wgraniu fw mozesz zrestartowac kompa. Jakby co to mozesz sprobowac tez z tym fw: http://www.micheldeboer.nl/firmware/2.F8_QB3.rar Jest to nowy fw od Harrego. Mam zmienione strategie i pozwala na szybsze nagrywanie niektorych plytek. Mam go teraz i jestem bardzo zadowolony. Nagraj kilka plytek z predkoscia 4x (np Platinum) i zobacz czy bedzie je czytal. Nec MUSI czytac plytki nagrane przez siebie!!! Jesli nie czyta tzn ze cos jest nie tak z napedem. Wtedy sprobuj np Verbatimow - jezeli bedzie to samo to zasowaj do serwisu (nie zapomnij wgrac wczesniej oryginalnego fw!!!). Wrzuc do tego watku jakies scany z odczytu nagranych przez Ciebie plyt. Pobierz to: http://www.cdspeed2000.com/files/NeroCDSpeed_361.zip rozpakuj i uruchom. Wrzuc plytke, wybierz naped i nacinij "poczatek". Po tescie nacisnij ikonke dyskietki (obok przycisku minimalizacji okna) i zapisz wynik na dysku. Pozniej wrzuc do tego watku. Zobaczymy jak wyglada odczyt tych plyt. Mam nadzieje ze chociaz troche pomoglem, Powodzenia!!! |
Przepraszam za długie oczekiwanie,nie odpisywałem ponieważ brak czasu związny z pracą.Pragnę podziękować za pomoc z moim problemem(bios nec2510a).Odpowiadam co do płytek jakich używam DVD ESPERANZA x4,x8 i PLATINIUM x8-wymienione płyty DVD R-.Bios który umieściłeś na forum,narazie go nie instalowałem z braku czasu, spróbuję pobawić się jutro :) .Znajomi powiedzieli mi że istnieją programy do usuwania i przywracania usniętych wersji biosu z nagrywarek.Również radzili mi wpisanie nowego biosu w wierszu poleceń systemu nie mam pojęcia jak sie to robi,jestem początkującym użytkownikiem komputera ;) .Jeżeli intersuje Cię mój dalszy problem proszę o odpowiedź co o tym myślisz??.
Pozdrawiam VALDI65. :piwo: |
Po pierwsze to napisz na jakich plytach nagrywasz. Moze uzywasz syfu i w dodatku z za duzymi predkosciami i dlatego sa bledy. Kup pozadne plytki - np. Verbatimy, Platinum'y 8x, itp. i zobacz czy bedzie to samo. Aha, narazie nagrywaj te plyty z predkoscia 4x.
Po drugie pobierz ten bios: http://www.micheldeboer.nl/firmware/2k5107v2b5dl.rar i wgraj go. Bedziesz mial co prawda 2500a, ale tak samo z dl wiec nie ma problemu. To jest najbardziej powazana wersja biosu od Harre'go wiec jesli na nim cos bedzie nie tak to bedziemy myslec. Prawdopodobnie jest on najlepszy dla nagrywarek z serii 25xx wiec na nim musi byc ok. Daj znac czy to pomoglo. Mozesz zamiescic tez zrzut z nero cdspeed. Zobaczymy jak czyta. Powodzenia! |
Bios Nec 2510A
Witam
Mam problem posiadam nagrywarke DVD Nec 2510A,miała bios 2.14 uaktualniłem ze strony producenta na 2.17.Po uaktualnieniu miałem z wypalaniem płyt DVD jak i CD problemy(płyty po nagraniu tylko częściowo daja sie odtworzyć na napędzie komputerowym jak i stacjonarnym DVD),używam programu DVDshrink który współpracuje z Nero.Chciałem wrócić do starej wersji 2.14 lecz nie moge jej nigdzie znaleźć na stronach internetowych więc wgrałem dostępny bios 2.16.Problem występuje nadal tylko w mniejszym stopniu.Czy możliwe że uszkodziła mi sie nagrwarka??.Proszę o pomoc-czy wersja oryginalna 2.14 przywróci pierwotny stan nagrywarki,jeżeli tak to prosiłbym o podanie strony z tym biosem(2.14) lub zamieszczenie go na stronie. :'( Dziękuje z góry pozdrawiam. |
Witam,
Ja z kolei na oficjalnym biosie 1.07 mam problem z tymi nośnikami poniważ nagrywarka nie daje wybrać w NERo i ACL120 wyższej prędkości niż 4x. Jak dla mnie to dość dziwne ponieważ nawet płytki tego producenta oznacone x4 dawało się nagrywać z ( powodzeniem ) x8. Pisze z powodzeniem bo wypaliłem z 20 sztuk i pożyczałem ludziom z różnym sprzętem, laptopami, odtwarzaczami stacjonarnymi i nik nie składał żadnych zażaleń. Czy u was ten sam :ZONK: jest ? |
Spróbowałem odczytać płyty na innej nagrywarce - NECu 3520a i poszły bez problemu.
Cóż chyba wszsytkie inny napędy na których testowałem TDKa, są niekompatybilne z tymi płytkami. Hmm...TDK udało się zrobić ultra-niekompatybilne płytki DVD :( 100 płyt do kosza...shit. |
ale najfajniejsze jest to ze odpala z tyc htanszych minusuw bez problemowo:>
I ma tez problem z jedna plytka tdk dvd+r odpalic ten plik zalaczma wyglad |
Cytat:
u mnie za to soft odpowiada8 ) |
Tak jest bo PHILIPS preferuje(preferował) standart "+". Wielki problem zmienić BIOS, odpalasz plik exe i zmieniasz, restart i gotowe.
|
Z tego co czytałem na forum cd freaks, NEC 2500a nie posiada możliwości zmiany bitrate dla DVD-R. Opcja jest tylko dla plusów.
|
wymiana bisa w nagrywarce NEC 2500 z 1.06 na 1.09
Witam mam nagrywarke dvd NECA 2500 I MOZE KTOS MI POWIE JAK ZMIENIC W NIEJ BIOSA??? na tej stronce jest bios
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=3347163244 moja nagrywarka ma biosa 1.06 a chce zmienic na 1.09 poniewarz po wyoaleniu plytki dvd-r werbattima odtwarzacz stacjonarny philips jej nie widzi a sony widzi moze ktos powie dlaczego tak jest i moze ktos wie jak wymienic biosa a moze jest jaki nowszy bios??? dzieki |
przypomniało mi sie jeszcze jedno choc to mało prawdopodobne
zmniejsz bitrate niektóre odw. nie lubia zbyt wysokiego |
Firmware - tak jak pisałem:
Produkcji Herriego: 108v3-2 : http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=122096 . Ale później wgrałem oficjalnt 1.09 i to samo :( Po wgraniu firmwareu herriego bawiłem się bitsettingiem - tzn. dla DVD+R SL ustawiłem DVD-ROM, ale to nie powinno mieć raczej wpływu? - czy może się mylę? Na płytkach się zawiodłem. Spróbuję wypalić u kolegi na Necu 3520 i zobacyzmy co z tego wyjdzie. Spróbuje także wypalić dvd-r innej marki na moim necu, może to wina mojego napędu jednak... . |
to mnie dziwi ja wypalam na tym samym(TDK -) i zero problemów nawet na stacjonarnym starym szajsungu czy na czym kolwiek
ale masz nauczkę najpierw się sprawdza na kilku płytkach czy wsio ok. a potem inwestuje w wieksze ilości |
Jaki masz bios w tej nagrywarce, może trzeba wgrać jakiś nowszy np 2.F8 od MADDOGA :)
|
Stacjonarne:
Philips 737 Sony NS 305 Clatronic ...jakiś tam I jeszcze jakiś inny napęd z "promocji" marki "tesco" or sth ;-) Wszystkie napędy radzą sobie z odczytem DVD-R Komputerowe: Napęd TEACa - również czyta inne DVD-R, dokładnej nazwy modelu nie podam w tej chwili Płytki wypalałem zarówno 8x jak i 4x. Jak wspominałem nagrywarka odczytuje je bez problemu, natomiast napędy wyżej wymienione strasznie się męczą - przez około 30s słychać różnego rodzaju "szmery" po czym, pojawia się radosny napis "no disc". Spróbuję jeszcze odczytać dane na NECu 3520, ale nie po to kupiłem 100 szt. markowych płyt by odtwarzać je na jednym czy dwóch napedach :( |
???w jakich stacjonarnych w jakich komputerowych
??? starych , nowych ??? sprawdz specyfikacje tych urządzeń |
NEC 2500a - problem z DVD-R
Witam,
do tej pory używałe nośników DVD+R, +RW i nie było kłopotu z odczytem płytek na innych napędach. Coś mnie tknęło i zainwestowałem w płytki TDK DVD-R 8x. Wypaliłem 5 sztuk (standardowa kompilacja NERO dvd-video) i żadna z nich nie jest odczytywana w odtwarzaczach dvd stacjonarnych ani kompterowych. Testowałem na kilku napędach. Płytki za to działają bezproblemowo w nagrywarce. Firmware używałem najnowszego Herriego, ale sflashowałem oficjalnym 1.09 i mam to samo :( Macie jakieś sugestie? |
Cytat:
Sprawował mi się najlepiej :nie: No może warto poeksperymentować z 2F8 z modem Quikee'ego Ale ten nie umożliwia takich prędkości palenia dla płytek jak biosy Herriego Natomiast DL nie nagrywałem Więc w tej materii się nie wypowiadam :mruga: |
To w końcu zgłupiałem czyli jak sie okazuje nadal
Cytat:
To wynika z waszych wypowiedzi.. pozdro grzesiek |
Cytat:
|
Panowie, ktory polecacie jesli zamierzam nagrac plytke dvd+r dl np traxdaty ewentyalnie verbatim (i ktora wedlug Was specow jest lepsza) mam nec-a 2500A, jak bedzie z jakoscia takiego zapisu na dl?
dzieki za ewentualne odpowiedzi |
Cytat:
To dyskwalifikuje go u mnie zupełnie :taktak: |
Testował ktoś już może firmware 1.09 jak wypala płyty
|
Ale na przykład
TDK DVD+R x4 burn x4 2500A108H3-2 |
Komentarz chyba nie jest potrzebny :nie:
:czytaj: |
Dysan DVD+R x8 burnx8 2500A108v3