![]() |
Linux...
Mam parę pytań. Chciałbym sobie zainstalować Lina. Tylko którego? Może coś podpowiecie?
Mogę go walnąć na partycji w Windowsem? (FAT32) Potrzebne mi też będą pewnie sterowniki do niektórych sprzętów. Najważniejsze to karta bezprzewodowa PLANET i drukarka HP - skąd brać takie sterowniki? |
Cytat:
|
Podobno Mandriva śmiga na FAT32 i nie trzeba robić formata do ext
|
kazdy smiga na fat32
|
Cytat:
Śmiganie to to nie jest.:) |
a nie mozesz stworzyc partycji ext o pojemnosci np. 10GB i na niej sie bawic? raz, ze bezpieczniej, dwa, ze lepiej ;)
pozdro ;) |
mandriva ztego co pamietam nie jest najlepsza,podobno było wiele zastrzezen do niej.
Ale mandrake 10.1 official jest dobry,jak i dystrybucje suse. 10Gb?po co az tyle?wystarczy gura 5gb - i tak zaduzo ;) |
SuSe lepszy od mandrivi nawet FedoraCore 4 lepsza :D
Co do stawiania na fat32, to jak zamierzasz stawiać na fat32 to lepiej wogule nie stawiaj Linuxa ;) na facie będzie ci chodzić masakrycznie (to mało powiedziane) |
Cytat:
5GB nie wystarczy do porzadnej zabawy.. a mandriva to przeciez nowszy mandrake :) pozdro ;) |
Cytat:
|
Enyłej najważniejsza sprawa to uruchomienie netu (wspomniana w 1 poście karta).
|
Postanowiłem zainstalować sobie Linuxa Ubuntu - na początek chyba starczy.
Otóż dysk mam podzielony strasznie kijowo - 2 partycje po ok 20 GB. Na 1 partycji mam Wina a na drugiej wszystko co najważniejsze (doświadczenie mnie nauczyło żeby na dysku z Windowsem nic nie trzymać:( Najlepiej by było aby na partycji 1 (z Winem) wyodrębnić małą 5 GB partycję dla Linuxa. I tu jest mały problem - czy jak będę mieszał na partycji systemowej to czy mi czasem system nie padnie? |
Cytat:
Cytat:
|
Pomału kompletuję sobie soft na Lina i potrzebuję jakiejś paczki kodeków żeby mi filmy chodziły. W Windowsie mam K-lite Mega cocec pack który załatwia wszystko.
Jest jakiś odpowiednik na Linuxy? |
|
Ściągnąłem już wcześniej z tej strony MPlayer i pakę kodeków do niego - jest tam wszystko co potrzeba? (divx, xvid, ogg vorbis itd.)
|
tak mi dziala wszystko
sciagasz paczke essential rozpakowujesz do usr/... nie pamietam jest reedme w pliku i nawet wmv dziala |
Nie do końca jest to związane z Linuxem ale mam taki mały prob.
Chcę sobie zrobić ghosta dysku na wszelki wypadek. Mam programik Image for Windows i przy wyborze partycji mam C: (tą chcę sklonować) i jeszcze oprócz tego MBR 0 (nie znam się ale to jest ten sektor rozruchowy?). Czy wystarczy zrobić kopię samej C: czy MBR też muszę sklonować? |
Dla Linuxa muszę mieć 2 partycje - jedną na system a drugą na pamięć (Linux Swap)?
W jakim systemie ma być ten Linux Swap (ext3?) |
Cytat:
|
Dobra, w partition magic jest wszystko. Tyle że program nie chce mi działać - mam demo i jak już wybieram że "apply changes" to wyskakuje monit żeby kupić pełną wersję. Na tym demie nic się nie da zrobić?
I jeszcze jedno: Czy instalacja Linuxa jest bezpieczna? Słyszałem już niejedne narzekania że Windows po tym pada. Pod ręką mam Mandrake 10.1 (4 CD) - dobre to? |
Cytat:
|
Wystarczy partycja 4GB na Mandrake?
|
Cytat:
pozdro ;) |
Cytat:
|
Cytat:
FC4 domyślnie nie montuje partycji- ma nawet blokade na format ntfs (trzeba wciskać odpowiedni moduł). Format mp3 też domyslnie jest zablokowany i też trzeba przy tym robić :D A reszty już nie napisze... Oczywiście to pikuś- trzeba nad tym posiedzieć no ale miejcie litość :] |
Jednak postawię na Ubuntu. Mandrake który mam jest stosunkowo stary;) a nowej Mandrivy nie chce mi się ściągać.
Słyszał ktoś o programie który "oszukuje" sterowniki do hardware tak że wydaje im się że pracują pod Windowsem (jakiś Wrapper czy coś)? Mam zamiar tego użyć do odpalenia mojej karty radiowej. Jak tego się konkretnie używa? |
Cytat:
APM :D 2 godziny ustawień i niech się Mandrivia chowa :fiu: |
Cytat:
pisałem pikuś... ale są osoby, co po zainstalowaniu linucha szukają przycisku "Start" (joke) :D |
Ma ktoś namiar na łopatologiczny poradnik instalacji Ubuntu?
Albo chociaż dokładny opis tej części z partycjonowaniem itd. Mam takie partycje: MBR (Fat) primary C (fat 32) primary linux (ext3)primary linux swap logical d (fat 32) logical Jak się będą nazywały w linuksie? C= hda1 czy jak? Co to jest DHCP? |
tak jak w innym poscie pisalem, tez jestem zainteresowany instalacja linuxa, jednak skoro w wersji Unbutu duzo trzeba robic z pod konsoli, to jaka inna wersja na sam poczatek byla by prostsza? Bo czytając wypowiedzi innych to kazda Osoba to inne zdanie :)
|
Najlepszy na początek jest Mandrake - przynajmniej ma prosty instalator;)
Muszę skombinować jakąś nowszą wersję... + A SUSE? Dobre dla początkującego? Szkoda że jest na 5 CD - za dużo ściągania. |
SuSE - na poczatek ok, jeżeli znasz angielski bo nie jest jeszcze do konca spolszczony (no chyba ze juz jest)
|
Ubuntu wywalił mi się prz instalacji boot managera, Mandrake też się powiesił przy instalacji.
Coś pecha mam... Opłaca się ściągać SUSE 10 RC1? |
Cytat:
Między czasie możesz przetestować, np. PCLinuxOS albo Kubuntu:) |
Dla zainteresowanych Fedora Core 4
http://www.fedora.pl/ i to http://faq.fedora.pl/ Cytat:
C=hda1 D=hda2 /=hda3 /home=hda4 swap :) Jak masz problem z patrycjonowaniem to se lepiej ubuntu odpuść ;) Mandrivia dla początkujących będzie dla ciebie najlepsza ;) A jak już troche sie poduczysz na Linuxie to przejdź na Fedore Core 4 :D |
Cytat:
C= hda1 root(/)= hda2 tabela logiczna = hda3 (niemontowalne to to ;) ) swap = hda4 d= hda5 Ps. DHCP to z angielskiego Dynamic Host Configuration Protocol czyli takie cos ze jezeli masz to w sieci osiedlowej to zeby uzyskac dostep do neta nie musisz nic ustawiac - system sam pobierze dane z servera DHCP. |
SUSE - ostateczny wybór.
Trzeba mieć wszystkie 5 CD do instalacji czy wystarczy mniej? |
Cytat:
:fiu: |
Jeszcze dobrze nie ściągnąłem 9.3 a tu się pojawia Suse 10.0
Premiera w czwartek. |
Zainstalowałem SuSe 9.3 i... powiedzcie mi z czym to się je.
Empeki mi nie chodzą itd. Trzeba kodeki instalować i inny stuff tyle że nie wiem jak. Nawet nie jestem zalogowany jako root - przy instalu utworzyłem jakieś konto i teraz mi automatycznie loguje. Jak zrobić żeby się logować od razu jako root? Jak się instaluje progsy? Mam kilka paczek tar.gz i tar.bz2 - najpierw to trzeba chyba skompilować. Mam poradnik jakie komendy wpisywać ale nic mi to nie mówi. Pliki trzeba skopiować chyba do katalogu głównego żeby je można było odpalać z konsoli.... ??? |
Cytat:
z ciekawości, bo mi padł komp (płyta i in. bebechy do serwisu, żeby zobaczyli co się popsuło). Suse nie chciało mi zrestartować komputera ani wyłączyć, no i ja głupio wcisnąłem suspend (uśpienie ?). Następnego dnia nie uruchomiłem już komputera (bios się nie zgłasza). Tylko nie jestem pewien przyczyny :) |
Ja wybieram system z NT Loadera więc Windę mogę sobie odpalić w razie czego.
Kilka rzeczy już opanowałem, nawet z drukarką nie musiałem kombinować - sama się znalazła. Najgorsze że nie mam netu na Linuxie. ndiswrapper obsługuje kartę WL U350 a ja mam U350B - nie wykrywa mi sterowników. Czyba że coś źle robię... |
Cytat:
|
Robię to według instrukcji, wgrywam sterowniki z Wina (.inf), sprawdzam wrapperem a ten nic. Nie istaluje.
|
Arcadio czy u Ciebie pod Suse jest dźwięk? Bo ja mam problem, to znaczy są sygnały systemu (np. przy zamknięciu) i mp3 w real playerze, ale nie ma gdy odtwarzam film.
I z filmami też mam problem, gdyż nie ma biblioteki divix. Jak ją ściągnę to gdzie skopiować? A tak w ogóle to mój podstawowy problem to to, że pod suse nie mam netu, a trudniej jest sprawdzać i szukać wskazówek i plików pod windą niż od razu w systemie gdzie je moge wykorzystać. Mam neostradę i modem usb Thomson Speedtouch 330. Spóbowałem speedtouchconf-2.0-beta_31_Aug-2005.tar.gz przy pomocy tego artykułu (bo był najprostszy jaki znalazłem): http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=4&show=168. Wykorzystałem alcaudsl.sys z windy, tak jak opisano w README speedtouchconf, i nic. Skrypt w końcu mi zadziałał, ale stwierdził, że nie mam firmware do modemu. PS. Komputer mi padł nie przez suse a przez kartę graficzną, która wyzionęła ducha kilka dni po upływie okresu gwarancji :) PS. Straszny ze mnie *****, wiem :smutny: |
Poszukaj na tych forach:
http://forum.suse.pl/ http://www.linux.com.pl/forum/index....91bec8d5c6d2ab Ja mam dźwięk ale mp3 póki co nie mogę odtwarzać, z niektórymi filmami jest podobnie jak u ciebie. Wszystko zależy od kodeków. Ja na razie odpuściłem sobie kombinowanie i czekam na Multimedia Option Pack do Suse 10 który powinien rozwiązać problemy (o ile się ukaże na co bardzo liczę:) |
Cytat:
|
Cytat:
I jeszcze takie coś: Jeżeli masz Speedtouch 330 to: ściągnij speedtouchconf-06-03-2005.tar.gz i rev4fw.zip. Rozpakuj speedtouchconf-06-03-2005 i skopiuj do katalogu z rozpakowanym plikiem speedtouchconf-06-03-2005 plik: rev4fw.zip ale go nie rozpakowuj! następnie uruchom polecenie: ./speedtouchconf.sh i kolejno: 0 35 login@neostrada.pl hasło i na pytanie czy ma się odpalać automatycznie przy starcie odpowiedz NIE !!! dopiero po zrestartowaniu systemu odpal neostrade poleceniem(jako root): /etc/init.d/speedtouch start a następnie jak neostrada już będzie działała wpisz: /usr/lib/lsb/install_initd speedtouch koniec Ważna jest każda kolejność! Bo np. przy tym jak od razu po uruchomieniu speedtouchconf.sh dałem żeby mi się automatycznie odpalała to wogóle przestała działać! Sprawdzone trzy razy Pozdro + Mam mp3!! Wystarczyło zainstalować kilka pakietów z libxine (przez Yasta z dodatkowych źródeł - Packman, Guru). Teraz problem jest z filmami. Xvidy łyka ale wmv już nie... No i nie wiem jak zrobić żeby były polskie litery w napisach... |
Cytat:
Już wiem co zrobiłem źle. Nie doczytałem, że przy srebrnych modemach potrzeba specjalnego firmware (rev4fw.zip) i skopiowałem alcaudsl.sys. Ale driver się zainstalował (speedtouchconf-2.0-beta_31_Aug-2005.tar.gz) i nie wiem czy teraz muszę go jakoś odinstalować (jak?), czy też mogę po prostu uruchomic skrypt jeszcze raz? A może powinienien zainstalować najnowszą wersję speedtouchconf_2.0_16_Oct_2005.tar.gz? |
Cytat:
Polecam forum Linux+, tam powinieneś szybko uzyskaś odpowiedź. Na forum Suse.pl jest też specjalny temat o tym nieszczęsnym modemie:) |
Cytat:
Napisałem już post na forum.suse.pl, napiszę też na linux+, zobaczę, może ktoś coś podpowie. A jeśli nie to wypakuję nową wersję speedtouchconf do katalogu ze starą (który mam w tmp) + prawidłowe firmware. Odpalę skrypt ... i zobaczymy :) :piwo: |
Cytat:
|
No to teraz czeka cię kombinowanie jak uruchomić mp3 itd. he he.
W 9.3 jest to chyba prostsze niż w 10 bo wystarczy zassać Option packi (net już masz więc... :) ps Mogłeś od razu zainstalować sobie 10.0. |
Witam.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć skąd można szybko ściągnąć najnowszego Mandraka ? Którą wersję wybrać ? Discovery, Power pack czy Power Pack Plus ? |
|
Wyszła już Mandriva 2006
|
Cytat:
- wersja download repozytoria - w sklepikach dostepne PP -> ale to juz piracenie :tak!: |
Cytat:
PowerPack i PowerPackPlus to sa wersje ktore sie kupuje w sklepach lub sciaga legalnie jako czlonek klubu mandriva :taktak: inne sposoby sa niezbyt legalne |
I tak SuSE rządzi:)
Wypaśny systemik, Windowsa włączam teraz ze zkrzywieniem na twarzy (o ile wogóle go włączam co ma miejsce coraz rzadziej:). |
Dziękuję Dj@Michał za linki. A icemac-owi za info.
Możecie jeszcze mi powiedzieć jedną rzecz. Kiedyś kumpel pomagał mi instalować mandraka 9.xx. Po instalacji wpisywał coś w konsoli, żeby dokończyć proces konfiguracji sieci. Mam interner podzielony przez router. Czy tak samo bedę mógł wpisać bramę, ip i dns tak ja to jest np. w winXP ? Nie muszę grzebać gdzieś w konsolach ? EDIT: Czy istnieje jakiś programik pod linuxa podobny w działaniu do Abbyy Fine Reader ? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Witam.
Zainstalowałem tego mandrake. Ale teraz. POkazuje mi się okno, to chyba lilo i do wyboru linux, linux-n..., safetyfile czy coś takiego i windows. Klikam na linux, wszystko leci, a na końcu muszę się zalogować. Wpisuję login i hasło, leci znowu mi jakaś strona z poleceniami i... Co mam zrobić żeby mi otworzyło graficzną część linuxa. Nie chce też logować się do tego ustrojstwa. |
startx
|
Piszę do was już z linuxa :)
Mam jednak masę pytań. Gdzie znajdę macromedia Flash Player do mandraka ? Jak zainstalować Xmms ? Czemu ten linux jest taki trudny ? :) |
Nie znam się na Mandrake... ale flash player znajdziesz na stronie Macromedia wraz z instrukcją istalacji.
Co do Xmms to przypuszczam że trzeba znaleźć paczkę odpowiednią dla twojego lina i zaistalować. Ewentualnie pobranie źródeł i samodzielna kompilacja (trochę wyższa szkoła jazdy). W SUSE jest Yast który jest świetnym narzędziem dla początkujących, nie wiem jak w mandarynie. |
Przepraszam za tyle pytań.
Ściągnałem sobie xmms. Zapisał mi się na pulpicie. Rozszerzenie taz.gz. Jak to teraz zainstalować ? Możę jakaś mała podpowiedź ? |
Cytat:
pozdro ;) |
Ściągnałem i próbuję instalować poleceniem rpm -i ale moim oczom pojawia się to:
błąd: cannot open lock file ///var/lib/rpm/RPMLOCK in exclusive mode błąd: nie można otworzyć bazy danych Packages w /var/lib/rpm Co to może być ? |
Może nie jesteś zalogowany jako root?
|
A ja wlasnie sciagam Mandrake 05 LE z tego topicu. Nie dlugo kupuje nowy dysk i 120 GB zostawiam na Linusia a 40 na Wina. ;) Mozecie mi podac strone ze zbiorem programow pod Linuxa?
|
|
Wiecie co ? oszaleje.
Próbuję instalować xmms. Jak instaluje wersję 1.2.7... to pokazuje mi że potrzebuje czegoś tam. Jak już to mam to pokazuje mi że ta biblioteka która jest potrzebna, żeby zainstalować xmms 1.2.7... potrzebuje coś tam jeszcze ! Tak samo jest z wersją 1.2.10... EDIT. Udało mi się zainstalować Firefoxa 1.0.7. Ale gdzie on jest ? Przeszukałem pasek i nic... pomóżcie :) |
utwórz skrót na pulpicie (skrót do programu) i tam gdzie pisze polecenie (ew. wykonaj) wpisz firefox
I za to wole FedoreCore 4 jak chciałem xmms to wpisałem jako root w konsoli yum install xmms i po problemie :D i po chwili był :D |
@Loczek
naprawde jestes poczatkujacy :spoko: jaka masz wersje mandrake (mandriva) ?? w menu masz konfiguracje kompa pozniej instalacja pakietow spyta sie o haslo "roota" i wpiszesz co chcesz zainstalowac jak besdziesz mial w repozytoriach to ci zainstluje wszystko lacznie z brakujacymi bibliotekami (bo biblioteki do progzow przewaznie sa w oddzielnych pakietach *.rpm) co do FF to gdzie go zainstalowales ?? napewno /home/user/firefox i z tego miejsca mozesz "wyciagnac" sobie skrot do progza na pulpit |
Daruj sobie Xmms, Amarok + Mplayer i wszystko gra.
|
Po długotrwałej bitwie zainstalowałem nowego firefoxa i xmms :)
Teraz chciałbym aby to firefox był domyślną przeglądarką. Jak to zrobić ? A i chciałbym włączyć dma dla dysków i napędów :) |
dma to masz w standardzie jak instaluja ci sie kontrolery :)
|
Bardzo ciekawa strona o SUSE - http://www.susek.boo.pl/
Dzięki niej bardzo szybko skonfigurowałem kodeki :) |
a ja tam walcze z Mandriva 2006 PP
ogolnie 10.1 PP troche lepiej dopracowany pod wzgledem supportu, lecz na plusa 2006 wyxhodzi to iz bezproblemowo na razie radzi sobie u mnie z urzadzeniami przenosnymi (aparat, pendrive, czytnik kart) |
Cytat:
|
Pojawiło się nowe KDE - 3.5 RC1
Testował ktoś? |
http://www.linux.pl/?id=news&show=3159
co Wy na to? |
Cytat:
To nie pierwsza migracja jakiegoś ministerstwa na Linuksa i pewnie nie ostatnia ;) |
Kubuntu 6.06 (Dapper Drake) Flight-6
http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/re...pper/flight-6/ No to ju***380; nied***322;ugo pewnie b***281;dzie wersja stable a nie tylko beta :D |
Cytat:
|
Może byl ten kawał w przeznaczonym do tego celu temacie, ale tutaj pasuje idealnie:
Cytat:
|
Cytat:
|
walczylem bodajze w niedziele kilka h z tymi czcionkami i.. nie udalo mi sie..
wkoncu zrobilem screeny z Windowsa i Linuksa, powiekszylem i wkleilem czcionki obok siebie.. WIDAC, ze te linuksowe sa po prostu rozmyte - i wlasnie to mnie denerwuje.. linuksowe sa w czerwonej ramce.. a te drugie z windowsowego menu. http://img468.imageshack.us/img468/1...kszenie6yh.jpg ich 'ostrosc' mi _nie odpowiada_ i szybko meczy wzrok.. chyba mam za dobry ;) pozdro |
Cytat:
|
Cytat:
pomijam juz, ze konkretnej pomocy i odpowiedzi na ten problem nie znalazlem (a moze rozwiazanie nie istnieje?).. wiec - laskawie - zamiast sie nabijac moze sprobowalbys pomoc? jesli nie umiesz/nie chce Ci sie - nie komentuj. |
a masz zainstalowane stery od grafiki, masz zainstalowane i ustawione czcionki windowsowe, poprawnie ustawione od***347;wierzanie ???
|
Cytat:
no nie dąsaj się :piwo: |
a co mi tam - zapytam
pary tyg temu chcialem zainstalowac suse - ponagrywalem wszystkie dane na plytki, format i... nie moglem ustawic partycji jak chcialem - konkretnie nie moglem ustawic /home na fat32 bo wyskakiwal blad, jak ustawilem inny system plikow to dzialalo, czemu sie nie dalo? |
Cytat:
|
Cytat:
|
konkretnie to: suse 10 eval
|
Linux niezbyt lubi siedzie***263; na fat32, traci si***281; wtedy na wydajno***347;ci i to znacznie :)
|
Ale jestem dumny z siebie :P.
Udalo mi sie zrobic te czcioneczki wreszcie.. zaraz zabieram sie za dalsza konfiguracje :] pozdro ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:12. |