![]() |
Gdzie jeździcie na grzyby?
Witam!
Chciałbym, aby zainteresowani grzybiarze zamieszczali tutaj informacje na temat swoich ulubionych miejsc, gdzie jeżdżą na grzyby. Poniżej zamieszczam moje dwa ulubione miejsca. 1. Pawłów (woj. wielkopolskie) 66km na północny wschód od Wrocławia - kierunek Międzybórz. http://donwuja.dmkhosting.com/imforum/pawlow_small.png Kliknij na obrazek, aby zobaczyć powiększenie. 2. Gruszeczka (woj. dolnośląskie) 46km na północ od Wrocławia - kierunek Milicz. http://donwuja.dmkhosting.com/imforu...czka_small.png Kliknij na obrazek, aby zobaczyć powiększenie. ------ Informacja: Chciałbym, aby wszystkie opisy miejsc były w podobnej formie :) (z mapkami - to ułatwi dojazd) Instrukcja zrobienia mapki - dla "mniej zorientowanych" 1. Znaleźć daną miejscowość na mapce np. w serwisie mapa.szukacz.pl lub gdziejest.pl. 2. Zrobić zrzut ekranu np. za pomocą przycisku PrintScrn lub przy pomocy programów np. SnagIt lub HyperSnap. 3. Zaznaczyć obszar lub wskazać go strzałką. 4. Zamieścić gotowy obrazek na jakimś serwerze lub na darmowym hostingu dla obrazków np. ImageShack. 5. Podlinkować obrazek umieszczając go w wypowiedzi. |
nie masz obaw przed tym, ze kto***347; wyzbiera Ci teraz grzyby? ja chodze na ***322;aki w okolicach las***243;w, od wrze***347;nia zn***243;w sie zacznie :D
|
A ja nie chodz***281; na grzyby bo staje si***281; przez to za bardzo nerwowy :D
|
Cytat:
100 kilometrów od Szczecina. Grzyby bywają. |
Halucynogenne rosn***261; prawie na ka***380;dej ***322;***261;czce :D
|
Cytat:
Ty mnie zadziwiasz coraz bardziej. Musimy zacząć bliżej siebie mieszkać.:D |
w***322;a***347;nie jad***322;em duszone na mojej dzia***322;ce ;p
prawie same ma***347;laki (to z dzia***322;ki g***322;***243;wnie), troch***281; podgrzybk***243;w i kilka ko***378;lak***243;w z okolicznego lasu. teraz sprawdzam gdzie jest toksykologia w Warszawie || |
Cytat:
Jak to się robi? Ty hud enter wróć do nas. Nie żryj grzybków i nie pij byle czego.... |
Ilość załączników: 1
Gratuluję 2K
|
Cytat:
Czas wyluzować.:) |
Cytat:
Wracaj***261;c do tematu. Okolice o kt***243;rych wspomnia***322; Rycho, to s***261; "moje" regiony, wi***281;c mo***380;e si***281; wypowiem. Dominikowo owszem s***261; grzyby, ale szczeciniak***243;w jest tylu, ***380;e ja pierdziu. Mo***380;na powiedzie***263;, ***380;e jest dosy***263; t***322;oczno ;) Pojecha***263; zawsze mo***380;na pochodzi***263; po lesie. Poza tym bardzo fajne jezioro tam jest. Ja bym radzi***322; pojecha***263; kilka kilometr***243;w dalej do Niemie***324;ska. Fajne miejsca bywaj***261; tak***380;e w Brzezinach, to jest mo***380;na powiedzie***263; mi***281;dzy Drawnem a Choszcznem. No i wreszcie lasy w okolicach samego Drawna. R***243;wnie***380; te, kt***243;re s***261; od strony drogi na Choszczno. B***281;d***261;c w lasach drawie***324;skich, trzeba jednak uwa***380;a***263; by nie zbiera***263; grzyb***243;w na terenie Drawie***324;skiego Parku Narodowego. Pracownicy DPN cz***281;sto pojawiaj***261; si***281; tam, gdzie nikt by si***281; ich nie spodziewa***322;, no i mandacik gotowy. Jednak czasami jak jest bardzo du***380;o grzyb***243;w, to przymykaj***261; oczy, ale lepiej na to nie liczy***263; ;) Dodam, ***380;e co roku przyje***380;d***380;a do nas rodzina z Sochaczewa i z Warszawy i wracaj***261; samochodami wyochanymi grzybami. :) To tyle ode mnie. :D |
taa, dorobil sie w smietniku. pomyslec ze i ze smieci sa profity :P
|
Cytat:
;) |
Cytat:
Tam dzierżawi ziemię mój koleżka. Tam jest pod jego władaniem gorzelnia. No i co? Żyć czy pić? |
Cytat:
|
Cytat:
Chyba przyjadę do Choszczna. Porzucamy butelkami razem. |
Ilość załączników: 2
Niedoradz - jakieś 15 km od Zielonej Góry w kierunku na Wrocław.
Polecam odcinek Niedoradz - Zatonie. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1156274594 Przyborów - 5 km od Nowej Soli w kierunku na Wolsztyn. Polecam odcinek Przyborów - Lipiny. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1156274594 8 ) |
ja na grzyby zazwyczaj jezdzilam do lasu, tam gdzie duzo drzewek:)
|
Cytat:
|
Cytat:
od dwóch dni nic nie piłem i dodam, że w lodówce stoją cztery piwa i dwie wódki, a mi się nie chce ani jednego ani drugiego :taktak: |
Cytat:
Moja lodówka niestety pusta. :( |
Witam!
Ja tam się nie boję, że mi grzyby wyzbierają, bo lasy są duże, a grzybiarzy jak na lekarstwo... przynajmniej tam gdzie jeżdżę. Oczywiście mam jeszcze kilka innych miejsc, ale te dwa są ulubione... ładne, wysokie lasy sosnowe. Czekam na jakieś propozycje z Dolnego Śląska. |
Cytat:
Niestety. |
Cytat:
|
Cytat:
Halucy...? |
to są dobre lasy do szukania grzybów, ale chętnych też strasznie dużo - wiadomo dlaczego.
|
Cytat:
Tereny rakotwórcze? |
ja zbieram grzybki tutaj:
|
Cytat:
|
Witam!
Le***380;ajsk... swego czasu dobre piwko tam robili... |
Ja po grzyby jezdze do sklepu lub na jakis plac, ale tak zeby duzo straganow bylo. :D
Dosc mam juz klopotow zoladkowych wiec nie bede ryzykowal ze znajde jakas pieczarke sromotnikowa lub innego maslaka sztana, tudziez kozlarza sraczke. |
Witam!
No jak kto***347; sie nie zna na grzybach, to rzeczywi***347;cie polecam place... ***379;eby zbiera***263; grzyby trzeba mie***263; widz***281; i wyobra***378;ni***281;... jak nie jestem pewien co to za grzyb (np ze wzgl***281;du na specyficzn***261; faz***281; rozwojow***261;) to go nie zabieram. Nigdy jeszcze nie mia***322;em problem***243;w ***380;o***322;***261;dkowych po grzybach. |
Cytat:
Albo jeszcze gorzej.Ofiara pobliskiej autostrady. Wybacz Sunna. Musisz mi wybaczyć. Musisz.:) |
Cytat:
Mysle ze wiekszosc, jesli nie wszystkie ofiary grzybow wczesniej tez nie mialy zadnych problemow z grzbami :D Jak juz sie pojawi jakis problem to przewaznie jest to ostani problem w zyciu :) Iscie nietrafione z tymi problemami :] Jadl ktos z was co sie potocznie zwie bodajze kozia brodka? Takie jak gabka wyglada, chyba rozowo pmaranczowa. Nie pamietam czy to pod ochrona czy nie, sprawzdac mi sie nie chce. Rok temu jakis grzybiarz to zachwalal a ja tego pelno widzialem w lesie. http://www.grzyby.pl/gatunki/Sparassis_crispa.htm Jadalny i podobno smaczny. W Polsce gatunek chroniony. hie hie - czyli na faceta trza doniesc, bo z niego taki grzyiarz jak z koziej dupy... I ciekawe dlaczego podobno smaczny :D lol I nie amerykanin, to ze inna cywilizacja to nie znaczy ze mcdonaldowa ok ? Ja tu jestem z misja pokojowa na tej planecie. Musze zaprowadzic porzadek w moim pokoju :) Jak przyjmiesz prezent to wybacze :P Edit: Z prezentu nici, zostal zarekwirowany przez bezduszna obsluge tej fermy drobiu. |
Cytat:
:niepow: |
Cytat:
A Ty sie bój. Znajdziemy Cię. Rozpoznamy po czapeczce.:D |
Cytat:
|
Cytat:
A że życie miałem bogate w wydarzenia.... To i grzybki mi nie straszne. |
Cytat:
Ale w odwiedzinach czy po suchary? :> Po czapeczce? A kto ma taki dobry wzrok? :hmm: :mruga: |
Cytat:
|
Cytat:
|| |
Straszycie mi turyst***243;w-grzybiarzy! ||
|
Cytat:
|| |
Buuuuuuum i pierdut !!!!!!
Wiecej nie zbierajcie grzybow na poligonie. |
Cytat:
Nie pomoże. Kurde! Odwiedzasz Real. Słoneczne? Majowe? Sam się zgłosisz.. |
Cytat:
Czasami bywam Po promocyjne plytki DVD :> :fiu: |
Cytat:
Jesteś ze Szczecina! |
Cytat:
Jak to odgadłeś? :O Na podstawie stwierdzenia, że odwiedzam Real? :hmm: Jakieś to mętne, nieprofesjonalne i daleko idące... :szczerb: |
Cytat:
Będziemy darli ryja: VIZZARD! VIZZZARD! Na cały Szczecin. I prawobrzeże. Żona jak zechce pospać to Cię obudzi... No chyba,że po dobroci dogadamy się....:) |
Cytat:
ino tylko jako "regionalne" - czytaj poza podkarpaciem cud dostac :( |
Cytat:
:czar: |
Cytat:
|
Cytat:
Nie przesadzaj. |
Cytat:
Poza tym, co tu się dzieje?! To jest porządny grzybiarski temat! |
hehe, temat grzybiarski przobrazil sie w alkoholowy :)
EDIT byles szybszy |
Cytat:
A gna grzyby to po co jedziesz? Dla sportu? |
sie zgubilem :(
|
Cytat:
|| |
a ja najad***322;em si***281; duszonych grzyb***243;w do tego kanapki z domowym smalcem i cebul***261;, zagryz***322;em ma***322;osolnymi.........i niczym nie popi***322;em :O
|
Cytat:
|
Cytat:
salmonella będzie miała dobrą pożywkę :taktak: miałem przez telefon info z Mazur, że na maślaki nawet nie patrzą - liczą się tylko prawdziwki :wow: |
Cytat:
|| |
Dobrze, ***380;e nie ma u nas przepis***243;w niemieckich:
Wybieraj***261;c si***281; na grzyby w Niemczech warto pami***281;ta***263;, ***380;e jedna osoba ma ich tam prawo zebra***263; nie wi***281;cej ni***380; kilogram dziennie. Pewien Niemiec, kt***243;rego przy***322;apano z pi***281;cioma kilogramami grzyb***243;w, zosta***322; ukarany grzywn***261; wysoko***347;ci 400 euro - poinformowa***322;a policja. W***322;adze zapowiadaj***261; regularne kontrole w lasach. Policja chce walczy***263; przede wszystkim z tymi, kt***243;rzy zbieraj***261; du***380;e ilo***347;ci grzyb***243;w na zlecenie sklep***243;w delikatesowych i restauracji. |
a ja sie nie znam na tym to i wi***281;c nie zbieram tylko kupuj***281;.
ew. dostaj***281; od babci :szczerb: |
@Prezesik
A ja mam miejsce na prawdziwki niedaleko wioski Jaźwiny, pewnie wiesz, gdzie to jest.:) |
Cytat:
|
Cytat:
:rotfl: |
Cytat:
Mój kolega miał sklep komputerowy, który okradli, ktoś to widział i zawiadomił policję. Policja przyjechała i praktycznie zatrzymała kolesia na gorącym uczynku. Co powiedział: widzi pan tego gościa za rogiem, policjant na to - nie koleś - to on ukradł monitor ale dobrze, że pana spotkałem bo właśnie chciałem zanieść monitor na policję. |
Cytat:
Ale jest pewna grupa przepisów, czy to pozostałych jeszcze z historii, czy uchwalona chyba po pijaku, których przestrzeganie jest w najlepszym wypadku niepotrzebne, a czasami nawet niebezpieczne. I przed takimi trzeba się bronić. Proponuję poszukać takich przepisów, bo niektóre to prawdziwe rodzynki. Jeden (zdecydowanie nie najciekawszy) akurat przyszedł mi do głowy - jeśli przebywasz gdzieś dłuzej niż trzy to musisz się tam zameldować. Robisz to..? |
dni
miesiace tygodnie ? |
Cytat:
zbierałem prawdziwki niedaleko wsi Jaźwiny......ale tu gdzie jest kropa :P |
Cytat:
Starosta choszczeński ma tam ponoć fajną posiadłość... :> |
Cytat:
|
:sma***380;one_grzybki: :jem:
|
Nie powiedzia***322;e***347;, ***380;e wybierasz si***281; na grzybki, tylko od razu za***380;erasz si***281; nimi.
Co to za zwyczaje? |
a co przyjecha***322;by***347;?
w razie czego zapraszam :) |
Nie m***243;wi***281;, ***380;e bym przyjecha***322;. Za daleko w te twoje knieje.
Prawie jak do Rycha, czyli prawie na ko***324;cu ***347;wiata. Jako***347; mi umkn***281;***322;o, ***380;e ju***380; s***261; grzyby :taktak: Powiedz lepiej co tam nazbiera***322;e***347; :) PS Nie m***243;w tylko, ***380;e dobre. Oszcz***281;d***378;. |
Dobre ||
sporo podgrzybk***243;w, troch***281; prawdziwk***243;w, kurki si***281; trafi***322;y te***380; :taktak: |
....***347;winia.... ;)
|
no to przyje***380;d***380;aj to te***380; b***281;dziesz ***347;winia :taktak:
wyobra***380;asz sobie to grzybobranie? || :drinking: |
Cytat:
|
ja staram si***281; w lesie zbiera***263;, bo w parku s***261; popodlewane przez psiaki ;)
|
:zupa_grzybowa: :jem:
|
Narobi***322;e***347; mi smaku...
To gdzie w pobli***380;u Wawy mo***380;na wybra***263; si***281; na grzyby? Tylko nie Kampinos, bo zabieraj***261;... :szczerb: ;) |
tam nie ma grzyb***243;w.. :nieee:
to s***261; tereny radioaktywne :szczerb: |
Cytat:
A nie wiesz, po co tam chodzisz. |
Takie latem zbierałam
Trzy kilo przywiozłam :haha: http://images21.fotosik.pl/419/75a88cf23968f38em.jpg |
Trzy kilowy grzybek to jest co***347; ;)
Ale ja wol***281; takie ma***322;e, do s***322;oiczka i zalewam octem (niekt***243;rzy m***243;wi***261;, ***380;e marnuj***261;, ale u mnie si***281; nic nie marnuje). Kiedy***347; g***261;ski, ale ostatnio g***322;***243;wnie turki - palce liza***263;! |
najwi***281;cej grzyb***243;w jest na poligonie w Weso***322;ej :>
drugie super miejsce to lasy pod Wyszkowem. tyle z mojej strony :D |
Chyba pójdę na grzyby. :]
|
w niedzielę znów spacer z psami - czyli las i grzybki
|
te ponoć najlepsze:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...milanceata.jpg |
Żeby się jeszcze co wyświetliło... :P
|
mnie pokazuje :hmm:
|
A mnie nie :P
|
Cytat:
Wstaw jako załącznik (Wgraj plik z innej lokalizacji). :idea: |
nie wiem czy się pokazało, no ale wstawię jeszcze raz tak ładnie :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ysiczka_lancetowata |
Swego czasu całkiem sporo tego spotykałem :]
teraz to chyba młodzież już zeżarła wszystko :szczerb: |
W okolicach mojej działki zbierali to zawzięcie młodzi ludzie o dziwnym spojrzeniu. :haha:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:25. |