![]() |
Jaki telewizor HD?
Jak w temacie. Mam zamiar obie coś takiego sprawić ale kompletnie nie jestem w temacie. Oprócz tego że rozróżniam obudowy (jedne ładne inne mniej) to nawet nie wiem na co zwracać uwage przy kupnie. I tutaj mam prośbe do kogos kto jest w miare w temacie. Jaki telewizorek kupić.
Do czego miąłby służyć? DVD, Cyfra+ i xbox. Nic więcej :-) Cena? Hmmm 5-6 tys. (6,5 też by mogło być) :-) Odległośc oglądania jakieś 3,5-4 metrów. Jaki jest średni czas "działania" takiego lcd? Bo nie chciał bym wydać 6 kółek i po 4 latach wynieś go na śmietnik i kupić nowy. No i ile cali. Mysle że poniej 32 to raczej nie. Z góry dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam |
za ta cene ... to kup pan plazme panasonic'a :spoko:
|
Cytat:
ja mysle ze najrozsadniejsze dzis sa 32 calowe CRT slimy |
No wi***281;c co? SLIM (za 2,5 tys) czy PLAZMA? (za 6)
***379;e niby plazmy s***261; lepsze od lcd? W***322;asnie czytam ***380;e "czas pracy matrycy oko***322;o 60.000 godzin." To mi sie podoba/ Nawet w przypadku gdy telewizor idzie 14 godzin na dobe to powinien dzia***322;a***263; przez prawie 11 lat. A jaka jest ***380;ywotno***347;***263; LCD? Czy na plazmie te***380; mog***261; wyst***261;pi***263; wypalone pixele? |
Obecne plazmy to zupelnie inna bajka ni***380; te sprzed kilku lat. Polska co prawda jest ograniczona je***347;li chodzi o najnowsze modele i z kolei wyg***243;rowana (i to baaaaardzo znaczenie) pod wzgl***281;dem cen, ale za 6 tys. co***347; w miar***281; dobrego powiniene***347; ju***380; dosta***263;. Ale szczeg***243;***322;***243;w ci nie podam, bo nie interesowa***322;em si***281; a***380; tak tematem.
|
Cytat:
moim zdaniem dzis najlepiej kupic CRT (niekoniecznie SLIM) dobrej firmy i w miare znany model, sa atrakcyjnie cenowo i nawet jesli pogra Ci te 5 lat to nie bedziesz zalowal, bo za 5 lat pewnie i tak na cos nowego wymienisz, a o modelach dowiesz sie na forum http://www.forum.hdtv.com.pl/ albo www.hdtv.pl i tam masz najwiecej recenzji co kupic gdzie i dlaczego. |
Akurat wlasnie jestem w oczekiwaniu na plazme Panasonica 42PV60E - po 13 ma dojechac, ale pewien nie jestem, bo koles ze sklepu cos krecil i kilka razy termin przyjazdu przekladal :-(.
Oczywiscie andrzejj ma racje - dzisiejsze plazmy to co innego niz te sprzed roku-dwoch. Podstawa jest zdecydowanie sie wlasnie na technologie - czyt. LCD vs Plazma. I tak doszukalem sie minusow LCD - katy widzenia, smuzenie (ktore mimo niskiej reakcji wciaz wystepuje - widoczne chocby na boisku pilkarskim..), problemy ze wszelkimi odcieniami koloru czarnego (szary itp.) - wszystko jest jednolitego koloru (wyobraz sobie murzyna na lekkojasniejszym/lekkociemniejszym tle - zleje Ci sie ze sciana..), Minusy plazm to przede wszystkim: wypalanie sie "duszkow", ktore jednak w plazmach nowej generacji (9G paneli) znikaja na nastepny dzien (sa wlasciwie nieszkodliwe) i wrazliwosc na swiatlo - jesli masz w salonie swiatlo padajace na ekran to plazmy odpadaja. Celowo nie wspomnialem o "zarciu pradu", bo znowu - w tej generacji - nie jest to problemem i roznica miedzy LCD a Plazma jest znikoma. Co do dlugosci dzialania plazm - czytalem wypowiedz czlowieka od kilku lat zajmujacego sie ich sprzedaza, twierdzil, ze jego klienci nigdy nie narzekali na rzekome "wypalanie sie po 60 000 tys godzinach". A - warto tez wspomniec, ze Plazmy nie maja rozdzielczosci FullHD (aktualnie najlepsze to 1024x768, przy czym HD 720p to 1280x720, a FullHD 1080p/i to 1920x1080), gdzie 720p gra bardzo ladnie, tak pomiedzy 720p a 1080p juz roznicy nie zauwazysz, bo "nie maja warunkow" na Full :-(. Modele i firmy highendowe w plazmach to: Pioneer, Loewe troche dalej Panasonic (szczegolnie modele PV60E i PV600), spora przepasc, LG, Samsung itd. Na koniec - polecam forum www.forum.hdtv.com.pl - tutaj zebralem cala wiedze o LCD i Plazmach, tam pomogli wybrac konkretny model itp. Czekam na swoja i mam nadzieje, ze dzisiaj dotrze.. Jesli tak to zdam relacje, opisze wszystkie ZA i Przeciw. |
hmm.. skoro kupowa***322;e***347; plazm***281;, to zak***322;adam, ***380;e orientujesz si***281; w temacie, ale pewny jeste***347; co do tej rozdzielczo***347;ci? Z tego, co kiedy***347; rozmawia***322;em, to najnowsze plazmy spokojnie 'obs***322;u***380;***261;' i HD w najwy***380;szej rozdzielczo***347;ci..
|
to ja moge opisac swojego panasonic'a TH42PA50E ...
mam go od marca - wtym czasie znajomy kupil plazme LG 42PX4R-ZA porownujac mojego panasonic'a z jego <- LG dostaje baty w przedbiegach slaba jakosc odbioru TV ... zbyt ciemny obraz na filmach z DVD - nie mozna tego wyregulowac mial jeszcze chlopak pecha bo mu sie czasem nie chce wlaczyc z pilota musi rozlaczyc z sieci - wlaczyc i dopiero dziala ... co do jakosci panasonica - wysmienita pelna opcja ustawien jakosci obrazu wg upodoban pobor pradu mojego modelu to 315W nowego panasonic'a TH-42PA60 to okolo 238W btw moje kino domowe HT855 ciagnie wiecej bo 390W :D jakosc plazmy nad lcd jest bezdyskusyjna ... ten kto mowi inaczej nie byl w markecie z notebook'iem i nie testowal kazdego dostepnego modelu odkad mam palzme zurzycie pradu spadlo drastycznie ... bo nie bebni cala dobe na okraglo jak CRT sonego (100W) :D moja siostra kupila LCD LG 21" bo chcial miec plaski tv w sypialni ... porazka maly kat widzenia - zbyt duzy kontrast na obrazie (czarne plamy) nie mozliwy do wyregulowania co do wypalania "duszkow" to ma to tez miejsce w przypadku CRT - wypalanie iluminoforu LCD do komputer'a a plazma na TV ... :spoko: |
Cytat:
Masz racje- obsluzyc obsluza, ale FullHD wyswietla w jakosci 720p, bo inaczej sie nie da :-) (ale oczywiscie 720p tez juz miazdzy i mozna szczeke na ziemi szukac). @Alex - z tego co czytalem PA50 to poczatek serii tych plazm Panasonica, po ktorych zaczeli cenic ta marke.., a teraz idzie im co raz lepiej. A i Twoj PA50 i nowszy model (PA60) maja nizsza rozdzielczosc niz 1024x768 :-(. |
Cytat:
mam tyle filmow na DVD i jeszcze bedzie wychodzic ze 720p wystarczy na te 20lat z formatami panasonic 1080i(50Hz) i 1080i(60Hz) daje sobie rade wysmienicie a w polsce HD jest jeszcze daleko ... nawet przez satelite :fiu: |
Cytat:
TVN i TVN7 już nadają w HD :> ale ? chyba - nie do konca cytat: w tvn'ie to co nadają nie jest HDTV tylko test kodowania mpeg-4 Discovery HD w Polsce w październiku? Prawdopodobnie kanał Discovery Channel w HD pojawi się na polskim rynku już w październiku. Discovery HD najprawdopodobniej pojawi się w ofercie programowej nowej platformy grupy ITI. Od 1 października ma ruszyć pierwsza produkcja w HD ***8211; cykl podróżniczy Atlas HD |
Witam !
Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
Plazma doszla.
Obraz z DVDRipow, gier na xboksa, DVD i niektorych TC'kow wgniata w fotel. Gorzej z kablowka, CAMami i TSami. Wiecej pozniej, bo ide sie bawic. |
Cytat:
|
Cytat:
najlepszymi ustawieniami sa: dvix'y -> na zoom1 [Menu obrazu] Rodzaj obrazu -> Kinowy Balans bieli -> Normalny Colour menagment -> Wlaczony P-NR -> Auto MPEG NR -> Min 3D-COMB -> Wlaczony [Konfiguracja] Jasnosc panelu -> Min Tryb oszczednosci -> Wlaczony jesli chcesz miec lepsze odwzorowanie kolorow i ostrzejszego obrazu kup sobie do Xbox'a/dvd kabel commponent (progressive scan) ... 40-50,- a cieszy :D Cytat:
wez swoj material na plycie i popros by podlaczyli np odtwarzacz DVD-S97 do kilku paneli i porownasz sobie obraz ... |
Cytat:
|
mensir67pl@ mi nie potrzebna jest na gwalt telewizja HD
i tak tam ogladam tylko wiadomosci ... ale az zeby giertycha odrazu w 1080i ogladac ... no bez przesady :> wystarczy mi zeby zaczeli nadawc obraz w 16:9 - to by byl juz sukces ... Cytat:
moze chodzilo ci o hdmi? wystarczy rozdzielczosc nominalna 720p (DVD) z progresywnym skanowaniem by przekonac sie co soba reprezentuje dany panel ... a jeszcze lepszy jak potrafi ladnie wyswietlic 480i/p po koncentryku albo RGB Cytat:
bedzie jeszcze lepsze, jeszcze lzejsze i jeszcze bardziej energo oszczedne ... to sie nazywa ewolucja (czytaj naciaganie na kupowanie) wiem ze nie wszystkich stac i podobno bieda w kraju ale jak ktos ma kasiore to na co ma czekac? napewno wydawanie kasy na LCD 21-25/32 cali jest bezsensem (wogule kupowanie LCD do tv jest kiepskim pomyslem) tak jak na 32" CRT nawet w 16:9 ... dozbierac i kupic cos porzadniejszego* chyba ze ktos jest maniakiem i oglada polsat lub cyfre :D na dzien dzisiejszy do filmow na dvd to tylko plazma 42" ... value2price *tylko bogatego stac na kupowanie wiele razy - biedny musi kupic raz a porzadnie ... |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Czekaj sobie. Zobaczymy kiedy Ci sie znudzi :-D. Co do plazmy - jestem pelen podziwu. Oczywiscie od czasu ostatniego posta zonglowalem opcjami i roznymi ustawieniami wyswietlanego obrazu. Sama plazma powala na pierwszy rzut oka doskonala czernia i biela obrazu. Nie wiem dlaczego, ale w CRT tego nie bylo widac, tutaj czarny jest po prostu.. CZARNY ^^. Doszedlem do wniosku, ze najlepszy obraz (a raczej aspect ratio(?)) jest na zoom1 (jak komus przeszkadzaja lekko splaszczone glowy ;-)) lub Auto format obrazu (wtedy sam 'inteligentnie' rozciaga jesli sa np. czarne pasy podczas niektorych filmow - ostatnio co raz czesciej takie widzialem) i obraz wtedy jest _akurat_ (przy czym zostaje tylko czekac na prawdziwe 16:9). Okazuje sie, ze kiepska jakosc obrazu na kablowce byla wina zlych ustawien - za duzy kontrast i ostrosc - wtedy widac wszystkie niedoskonalosci.. - nie pozostaje nic innego jak czekac na platforme ITI i kilka kanalow w HD (z tego co wiem Discovery ma byc tak puszczany ;-D). Oczywiscie wciaz nie jest to ideal, ale da sie ogladac tak jak na CRT tylko... przy 42 calach ;-D. Zauwazylem, ze DVD musi byc odtwarzane z mojej nagrywarki Sony, a nie jak to robilem wczesniej z Xboksa (chyba jakies lepsze przetworniki obrazu - jesli cos takiego w ogole istnieje?). Obraz wtedy jest znacznie ostrzejszy i zywszy (choc to tez moze byc znowu kwestia ustawien.. za duzo ich w tej konsoli i nie chce mi sie grzebac.. dzisiaj). Z odleglosci 2m i przy jednoczesnym, dobrym naglosnieniu wrazenie jest niesamowite! Zdazylem tez w miedzyczasie obejrzec Xvida w HR (najnowszy odcinek Prison Break'a w rozdzielczosci 960x528) i nie moglem w to uwierzyc - obraz jest _LEPSZY_ niz na wczesniej testowanych koncertach/filmach DVD! Mysle, ze to zasluga wysokiej rozdzielczosci tego PB. Probowalem tez troche doszukac sie jakichs powidokow na ekranie, ale nic nie widac. Z tego co czytalem plazme trzeba 'dotrzec', wiec przez miesiac pochodzi na standardowych ustawieniach i polowie kontrastu (swoja droga - jak kontrast jest na maksa to nie da sie normalnie patrzec na ekran, a po kilkunastu minutach mecza sie oczy). O kablu component oczywiscie wiem i jest juz nawet zamowiony ;-). Wtedy Xboksa bedzie szlo przelaczyc na NTSC (wieksza rozdzielczosc) dzieki czemu panel jeszcze bardziej "rozwinie skrzydla". Wybor padl na http://allegro.pl/item122619556_kabe...lcd_tv_ss.html Mam nadzieje, ze ten bedzie OK. Telewizorek wnioslem sam z ojcem na 3-cie pietro, wiec nie byl jakos zbytnio ciezki (sila nie grzesze..). A sama metalowa noga (ktora apropo kosztowala 700zl..) mialem wrazenie, ze wazyla tyle, co polowa calego pudla od plazmy ;-D. Podsumowujac - zakup dobrego panelu jest na dzien dzisiejszy dobrym pomyslem. Przy kablowce obraz jest dobry i nie wkurza pod warunkiem, ze patrzy na niego minimum 1,5m od ekranu, blizej widac lekka pikseloze choc to tez roznie, bo z tego co zauwazylem - na zagranicznych kanalach jest znacznie lepiej (obraz zaczyna dorownywac jakoscia do DVD). Na ekranie nie widac tez odbijajacego sie swiatla 'dziennego'. Bylem przewrazliwiony na tym punkcie po obejrzeniu kilku wylaczonych plazm Pioneera (ekran byl w nich jak lustro - do tego strasznie jasny). Z Divxami i Xvidami tez nie ma wiekszego problemu, a na DVDRipach obraz jest o klase lepszy niz z kablowki. Czekam na ten kabel o ktorym wczesniej wspominalem i ewentualnie dopisze spostrzezenia. Sporo tez zauwaze po kilku dniach, wiec bede stopniowo cos tu dodawal ;-). Jesli ktos ma pytania to prosze pisac - postaram sie odpowiedziec w miare mozliwosci. Pozostaje czekac na nadawanie w 16:9 i dobra oferte platformy cyfrowej ITI. |
Cytat:
ps. ja nie musze miec tv :P Cytat:
|
pepperman@ widze ze wiesz o czym piszesz
to moze przypomne innym ze HDTV to 1080i (1920x1080), 720p/i (1280x720) jesli chodzi o medium to 42" az sie chce wiecej niz tylko 576p/i (720x576) DVD a naprawde jak na starczy ... wczesniej blednie pisalalem ze DVD wyswietalane jest w 720p/i plazma zre tyle pradu co zyrandol z 6 zarowkami po 40W nie wiem na co tu czekac? wszystko zalezy od funduszy/mozliwosci ale coz jeden zbiera znaczki drugi klej od znaczkow ... piszesz ze LCD razczkuje ... to ci powiem ze jako medium na TV nie zacznie samo chodzic to ze produkuja to nie zaczy ze mam to kupic ... z dwojga zlego wole kupic CRT 32" 16:9 za 1800,- niz za tyle LCD 21" 4:3 ... Cytat:
Cytat:
powiedz mi co tu jest do obserwowania? wszystkie technologie/produkty pojawiaja sie coraz czesciej swymi ulepszeniami kusza nabywcow by wymienili swoj stary na nowy lepszy model ... roznica miedzy panasonic'kiem PA50 a PA60 to wieksza energooszczednosc panelu, dodane HDMi i jakies pierd*ly lepszego obrazu :haha: zasada jest prosta bez "zboczen" obserwatora ... prosta droga choroby psychicznej potrzebuje, stac go to niech kupuje a nie czeka na lepsze - wszystkie rynki doganiaja w swej czestotliwosci pojawiania sie nowych modeli rynek komputerowy nowy model kina domowego panasonic wydaje co rok ... wybacz nie bede czekac kolejny rok bo pojawi sie lepsze/nowsze ... Smartek@ ustawienie >Kinowy< daje wszystkie ustawienia na polowe kontrast, jaskrawosc, kolor, ostrosc ... a co do "docierania" to dla mnie pic na wode foto montaz -> ktos sobie wymyslil termin dla plazmy ale takie docieranie tez sie tyczy pewnie CRT :D takie walenie ko*ia pod temat ja swojej nie docieralem odrazu bardziej spodobal mi sie obraz na ustawieniu >kinowym< ... a unikam stalych elementow loga'a, giercowanie na ps'ie ;p |
@pepperman - Prawda jest taka, ze jesli chcialoby sie czekac na jakis sprzet, az 'stanieje' to czekac tak sobie mozesz do usranej smierci.
Co bys nie kupil - na nastepny dzien i tak juz jest do dupy ^^. Za technologia nie nadazysz, tyle. |
wiem ze dwoch na jednego to banda lysego ... ale pepperman@
nic konkretnego nie napisales Cytat:
Cytat:
za 3-4 tysiace mozna kupic fajnego panasonic'a LCD 32" ale ja bym go nie kupowal wolal bym dolozyc 1000,- i miec 42" plazma plazmie nie rowna ... panasonic bije na leb wszystkie LG i samsungi ktore polacy tak namietnie kupuja |
no to teraz skoro macie - mamy PLAZMY
polecam cos z http://www.bose.pl/ to mam do sprzedania http://www.bose.pl/index.php?s=sys_ki_ls48 biale gosniki |
ja mam panasonica'a HT855 i mi starczy ...
|
Hmm...
Tak chwalicie czarny kolor w pla***378;mie, a ja tam widz***281; szary zamiast czarnego... |
Cytat:
:> zestaw - zestawowi ( kina) nie rowny nie bede pisal tu jak to mocno bije ............:taktak: |
Cytat:
co do kina mensir67pl@ to masz racje ten panasonic gra glosno i czysto ale ma male spektrum ... teraz bym kupowal cos porzadniejszego tak do 4k ... ale napewno nie BOSE :D |
Na każdej :D ,
a najbardziej na samsungu i philipsie. BTW. Obrazy stacjonarne tylko na lcd, filmy tylko plazma |
Cytat:
chodzi ci ze na kazdej plazmie nie ma czarnego tylko szary ... ?? a najbardziej to widac na samsungu i philipsie ...? Cytat:
! edit a widziales na plazmie obraz statyczny? ... albo na LCD obraz ruchomy o rozdzielczosci nominalnej bez uzycia interpolacji? |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
widze ze masz nie tegi problem .. nie bede cie cytowal bo jest to malo czytelne ...
ale postaram sie odpowiedziec na twoje bez podstawne zarzuty ... to ze panel ma przekatna 42" nie oznacza ze nadaje sie i musi nadawac na hdtv - a o hdtv to nie duzo wiesz ... i tu zamknijmy ten temat pobor mocy w plazmie ... to kpina i woda na mlyn nie bedeacych w temacie btw - ostatnio wymyslili ze trzeba wymieniac/uzupelniac plyn w palzmie ... cos im sie pomylilo z plazma w spawalnictwie -no coz matka nauka, czy jakos tak :D lcd to slabizna na tv/film i nie trzeba byc alfa i omega by to stwierdzic ze wydatek na LCD przy przekatnej 32" jest w bloto ... wszystko ci sie poj**alo ... kiepska czern jest na lcd nie na plazmie ... ;] w plazmie wypala sie gaz w szkalanych rurkach a w CRT iluminofor ... a CRT podobno lepsze - ja wole plazme co do swietlowek to wystarczy policzyc ile ich jest w LCD ... i jaki jest ich czas "spalania" jak widziales plazme pionieer'a to musiales tez widzic inne plazmy jaesli nie to widocznie patrzyles na cene :D duzo sie od ciebie nie dowiedzialem o plazmach ... a tym bardziej widze ze nie zaskoczysz mnie nowosciami na rynku martyc/paneli ktore mial by nadejsc ... oj tak plazmy jest sie trudno pozbyc ... ciezka, duza - malo wygodna w transporcie :D wiesz ile kosztuje pozbycie sie CRT? nic tak samo jak palzmy - firmy skupujace "zabijaja" sie o kienta placa im za skup ... wybacz ale jesli nie chodzi ci o pieniadze to o co na ten wymarzony o taki co sie nie wypala, malo energi bierze, sam robi programy ... a moze chodzi o wiersze? taaa, wiem ... ale nie zrozumiem |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak się składa, że widziałem już bardzo dużo lcd-ków i plazm, po prostu pracuję w sklepie z nimi i nie przekonasz mnie, po kilkugodzinnych nawet porównaniach obrazu ze swoim laptopem do zakupu plazmy. Powiem Ci jedno - Klienci z opadniętą szczęką zatrzymują się przed LCD Samsunga 46m51 z sygnałem HD a nie żadną plazmą. Pozdrawiam. |
Szary na plazmie zamiast czarnego?
To co Wy za plazmy w tym sklepie macie? Goldstara? ;-) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Procz tego, ze swiatlo dzienne i slonce razilo mnie w oczy obraz byl nadal taki sam jak w zupelnej ciemnosci. Dodam, ze moj model PV60 ma "sensor jasnosci" i sam dopasowuje parametry w trybie AUTO do oswietlenia. |
To co opisujecie jest po prostu zbedne, przekonywanie wyzszosci plazmy nad CRT nie ma porownania, jako ze ja tez jestem na etapie poszukiwania nowego odbiornika TV wiec podziele sie z Wami swoimi przemysleniami.
Po pierwsze wybor plasmy, czy tez LCD, ma uzasadnienie przede wszystkim przy wielkosci ekranu ponad 32 cale, oraz ergonomii (powieszenie na scianie). CRT powyzej 32 cali sa trudne w produkcji i praktycznie nie wystepuja powszechnie, jednostkowe modele do 37 cali mozna nabyc ale za ta cene rowniez mozna nabyc doskonaly plasme, LCD (mam na mysli doskonaly CRT Sony KV-36HQ100 36 cali) Jesli ktos szuka duzego ekranu np. 42 cale i nie ogranicza go gotowka to zdecyduje sie na plasme. Jesli ktos ma mniej pieniedzy wybierze mniej doskonaly LCD, z tym ze LCD lepiej skaluje w HDTV 1080i, obraz jest po prostu bardzej dokladny, szcsegolowy, wprost odwrotnie niz plasma, to mala uwaga, ktora zwolennicy plasmy dostrzega zapewne albo i nie. Ale oprocz konsol czy komputerow nie mozna inaczej generowac obrazu HD i dla zwyklej telewizji nie ma sensu rzucac sie po plasme a tym bardzej na tansze LCD, a oferta ITI to na razie tylko propozycja. Do kablowki LCD sie zupelnie nie nadaja, bo wszyscy wiemy jak wyglada przeskalowany monitor LCD, tego sie nie zaakceptuje, chyba ze ktos nie wiedzial nigdy prawidlowego obrazu na LCD i akceptuje to co ma, cieszac sie ze ma plaskacza wiszacego na scianie. Jesli chodzi o wybor plasmy czy tez LCD dla kina domowego i duzego rozmiaru wyswietlanego obrazu, to ci z zasobnym portfelem nie wiem dlaczego ale nie zdecyduja sie na projektor albo na TV z tylna projekcia - raz ze obraz jest swietny a dwa ze widz czuje sie jak w kinie :) Ja zdecydowalem sie na tanszy CRT, Philips 32PW9551, 32 cale mi odpowiada, telewizor wystwietla obraz w HD 1080i, ostry obraz i bardzo dobrze oddany nawet przy kiepskiej instalacji antenowej, a to bylo dla mnie wazne, poza tym, ja zawsze czuje sie ze ten obraz jest jakis naturalny, nie zdigitalizowany co odczuwa sie dosc mocno na LCD, plasmie... ale to juz rzecz gustu. |
Walnales spore przemyslenie i po przeczytaniu calego wlasciwie nic nie wiem.. :-).
|
Cytat:
:haha: konkluzja jest taka, nie mam kasy i kupile porzadny CRT, poniewaz plasma i LCD jest nie doskonala :haha: |
Cytat:
LCD ma zdecydowanie wiecej wad jesli chcialoby sie ogladac TV i Filmy z DVD/DivX itp. |
Ormianin@ a ile placisz za tego Philipsa?
moze jest cos innego z CRT niz philips jest wartego zakupu ... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Serio, od 12 lat sprzedaje TV |
Cytat:
|
Cytat:
Samsung 32Z409 również nie wyświetla 1080i ani nawet 720p Jako ciekawostka: starszy Samsung 32Z308 nawet nie przyjmował sygnału wyższego od 576, pomimo, że na obudowie miał napis "HD Ready 1080i" Wg. mnie kineskop odpada( rozdzielczość,kolory), zwłaszcza slim (+geometria, ostrość) plazma o.k. ale trudno znaleźć plazme 1366/768, nie mówiąc o 1080i, no i wciąż problemy z wypalaniem. Ja mam 3LCD Sony i jest to wg. mnie najlepszy wybór, jeżeli stać kogoś na lampe co 8000 godzin. "Zwykły LCD" też tylko Sony, Shapr i niektóre modele Samsunga i Toshiby |
@Beera: Co do rodzialek zgodze sie calkowicie. Choc juz sa plazmy Panasonica z fullHD - http://forum.hdtv.com.pl/showthread.php?p=45144
Hmm.. a co do duszkow - mama katowala duzo kanalow z tymi zoltymi trojkacikami przez wiele godzin nie zmieniajac kanalu - probowalem potem z bliska na czarnym ekranie pod roznymi katami cos dostrzec, ale.. nawet nie wiem do dnia dzisiejszego jak to wyglada, wiec problem dla mnie na razie w ogole nie istnieje. Doszedl tez Component z wyjsciem optycznym - po podlaczeniu do Xboksa, przelaczeniu sie w tryb NTSC znowu sie zdziwilem - obraz znacznie sie poprawil i przede wszystkim _wyostrzyl_. Uaktywnily sie roznego rodzaju tryby rozdzielczosci, m.in. 720p, 1080i itd. Teraz w 1080i (wiem, ze to zapewne jest jakos skalowane) divxy w marnej jakosci staly sie znosne i nadaja sie do ogladania! (dodam, ze w tej rozdzialce czcionki, obrazki itd. sa takie.. malutkie ;-D). Ogolnie na razie jestesmy bardzo zadowoleni. Pozostaje czekac na 16:9 i/lub dobra oferte platformy ITI. |
Ormianin@ tak jak pisali juz wyzej chlopaki ... nie bedziesz mial wyswietlanej 1080 tylko interpolowana
ale nie martw aie juz jest nastepca 1080 ... 4K (4096×2160) :D widocznie 1920x1080 bylo im za malo ... SRXR110 |
Cytat:
Ale do prezentacji czy tez projekcji rozdzielczosc taka (4K) jest zrozumiala, mi jednak w warunkach domowych wystarczy te 1080i :) |
Cytat:
576 wyswietlane na 42" tez wystarczy - nie mowiac juz o 32" ... :D |
|
powolutku, ale technologia posuwa sie do przodu. ponoc sharpy LC-52XL1E, LC-46XL1E to udane konstrukcje za w miare rozsadne pieniadze.
|
widzia***322;em tego Sharpa 46" w Elektro World niedawno...ma***322;o si***281; nie zapowietrzy***322;em jak zobaczy***322;em obraz a potem dosz***322;o do mnie, ***380;e to LCD !!!! :O
a***380; nie wierzy***322;em i go z bliska ogl***261;da***322;em :D naprawd***281; robi wra***380;enie, LCD Sharp o mniejszych przek***261;tnych te***380;. wszystkie LCD posz***322;y do przodu niesamowicie a ceny coraz lepsze... a od razu do Demka - nie wiem, mo***380;e ***347;lepy jestem, ale smu***380;enia za nic w ***347;wiecie na tym Sharpie 46" nie ma. :nieee: a! i czarny jest naprawd***281; mocno szary ;) no naprawd***281; mo***380;na powiedzie***263;, ***380;e czarny, na ile centymetr***243;w wg***322;***261;b to nie wiem - WIZZARD jest tu specem ;p |
@ed - moze jakis tenis albo pilka nozna na zielonej murawie?
Za to czarny na pewno nie jest dobry. |
Cytat:
odchodz***261;c pomy***347;la***322;em sobie tylko, ***380;e teraz ju***380; wiem na pewno - jak b***281;d***281; kupowa***322; TV to nie ma co si***281; przejmowa***263; plazma czy lcd. a. jeszcze pomy***347;la***322;em, ***380;e Sharp powraca w chwale ;) |
Cytat:
http://media.netpr.pl/notatka_74432.html Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
ja oglądałem nowe modele Philipsa, Sony i Sharpa właśnie, nie były to tanie modele, ale obraz naprawdę luks. jak chce się LCD tylko po to, aby mieć płaski i kupuje taniochę to ma się g.... ale w porównaniu do tego co było drzewiej ja widzę postęp nawet w tych tańszych, ale nowych modelach. markety jak zwykle wysprzedają złom, którego nikt nawet kijem by w Niemczech czy gdzie indziej nie dotknął a nasz niezamożny rodak kupuje i szpanuje płaszczakiem :| |
co was tak ciagnie do tego LCD ogladanego w markecie?
zawsze tam gdzie jasno bedzie lepiej wygladal niz plazma a jak przywieziesz go do domu i odpalisz przy zgaszonym swietle to ... bryndza juz kilku takich gagatkow wsrod znajomych mam :] nie wiadomo jak by LCD posunelo sie z szybkoscia wyswietlania, katami widzenia i jakoscia kolorow technologi plazmowej w zaden sposob nie dorownaja ... ta w miejscu tez nie stanela |
Plazma w moim domu niedlugo konczy rok (albo juz ma) i jak na razie:
- zero tzw. duchow/poswiat/wypalen, - nie zauwazylem spadku kontrastu - oczy bardzo szybko przyzwyczaja sie do 4:3 na 16:9 (geby i postacie splaszczone w pionie), ale jak widze obraz 16:9 na 4:3 to dopiero mi sie niedobrze robi, pol TV niewykorzystywane ;-). - mimo tego, ze czesto ogladam xvidy/dvd z ratio 16:9 innym niz ~1,77 z plazma na gorze ani na dole nic sie nie dzieje W sumie jestem z tata zadowolony, ale bardzo brakuje kanalow HD - Discovery po czasie sie nudzi, na nsport czesciej leci SD skalowane do HD, na MGM HD nie ma nic ciekawego (za stare te filmy..), a N leci w kulki i nie daje zadnego HD na VODzie (nie liczac odwroconych bodajze) ani zadnych nowych kanalow - jakis "film hd" z nowosciami by sie przydal.. Chyba trzeba sie zaopatrzyc w cos, co poradzi sobie z materialem HD i "zalatwiac" we wlasnym zakresie. Na zachodzie maja najlepsze seriale w HD (abc HD np.), a u nas nic! Moze ktos wie co z tym Canal+HD, bo w lutym sie umowa z N konczy :-). Na razie zadowalamy sie dobrymi jakosciowo xvidami lub dvd, a najlepiej hr xvid, wielkosc wciaz robi wrazenie (kredyt, ktory pozostal ojuc do splacenia rowniez ^_^). pzdr |
OT mały
po co katować się i oglądać spłaszczony obraz 4:3 (tekst o przyzwyczajaniu się oczu do tego zmiótł mnie z krzesła :rotfl: ) ja ustawiam format automatyczny, obcina trochę obrazu, ale panny są chudsze :D Załącznik 41871 Załącznik 41872 |
Sharp w najwyższych modelach troche oszukuje, z timi 4ms to nie jest do końca prawda, czerń też oszukuje przez kombinacje z gamma, nie ma wogóle gradecji szarości w bardziej czarnym obrazie (murzyna w nocy nie widać :)) smuzenie oczywiście jest jak na każdym LCD, ale najlepiej to widać nie przy tenisie itp. tylko wtedy kiedy kamera się porusza, najlepiej to przetestować nagrywając obraz z okna samochodu. Problem jest rozwiązany w dobrej plaźmie (Pioneer, Hitachi, Samsung 18Bit) ale problem jest ze zużyciem energii 380W dla 42" i ponad 500W dla 50"
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
@ed - u mnie tez jest "automatyczny" (jak jest sztuczne 16/9 to sam obcina) i taki "pol 4:3", w ktorym nie obcina duzo obrazu, a postacie robia sie praktycznie normalne - ja tak wlasnie ogladam, ale np. mama woli 16/9 i scisniete geby ;-).
|
Cytat:
zrozumcie ze ze zaden lcdek nie bedzie wyswietlal tak dobrego obrazu kolory/ szybkosc jak plazma czy crt kolejny argument nie do przebicia to portfel kto przy zdrowych zmyslach kupuje lcd ktore maja wiecej cali niz 32"? wiem ze sa rozne gusta i gusciki ale bez przesady probowal ktos czyscic panel/ekran lcd szmatka do czyszczenia zwyklych szyb? i tak dalej i tak dalej ... powodzenia co do poboru pradu co zescie sobie znalezli tez problem 500W?! skad te dane? kolejne bzdury ... Panasonic TH-50PV700 pobiera maxymalnie 368W Panasonic TH-42PV70P <- 238W nie jest tajemnica ze najwiecej zre pradu jak bedziecie ogladali sniegowe zabawy niedziedzi polarnych w bialej farbie :fiu: ale to nudne ... polecam topic chlopcow z forum hdtv gdzie z miernikiem sprawdzali pobor pradu w zaleznosci od wyswietlanego obrazu Nowe technologie a pobór mocy - telewizory plazmowe. moja plazma panasonic'a TH-42PV50E pobor 315W (panel 8 generacji) ma prawie dwa i pol roku za rachunki wiecej nie place wlasnie sprawdzilem i juz mam nastukane 03661h :] reasumujac kupuje plazme (panel 10 generacj) bo - 42" to teraz minimum i za ta cene tzw. valu2price - jakosc i ostrosc obrazu jest lepsza niz w lcd - czas reakcji i czern zawsze bedzie lepsza niz w lcd wada technologi plazmowej jest jedna - kiepsko sie prezentuje w jasnych/rozswietlonych pomieszczeniach oled tez mial byc taka rewelacja a tu ... ogromny rozmiar 11" u sony a 17" u samsung'a i jak zwykle to prototypy ktore nie maja zamiaru trafic do wstepnej produkcji :D |
Cytat:
Dla mnie to już kino a nie TV i trzeba mieć pokój chyba z min 35 metrów kwadratowych dla takiego czegoś. A co do poboru mocy ... kupić TV co pobiera ponad 300 W :nie: To więcej niż stare Rubiny :D Ale to tylko moje skromne komentarze ... ro29 |
@ro29, masz staroswieci tok rozumowania :-).
U mnie 42" stoi na 18m2, mniejwiecej, a i tak TV moglby byc spokojnie wiekszy, 50" bylaby pewnie idealna :-). |
racja, ***380;e wielko***347;***263; nie przeszkadza wcale nawet jak si***281; ogl***261;da zwyk***322;e DVD a nie 1080p :)
ja mam 32" dwa i p***243;***322; do (do trzech) metra przed sob***261; i jest w***322;a***347;nie ok. a wzrok mam jeszcze dobry. do mojego 24 metrowego, kwadratowego pokoju da***322; bym 50 cali na ***347;cian***281; i by***322;oby super :taktak: |
To prawda ***380;e im wi***281;kszy tym lepszy, ale co z tego jak w***322;***261;czy si***281; DiviX kt***243;ry na CRT by***322; obraz idealny a na LCD z bliska ju***380; piskeloza, jedynie DVD Video jako tako, ale to i tak nie to samo ...
|
Cytat:
poza tym nie rozumiem co chcesz udowodnic. kazdy swoje oczy ma. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
@mgit- nowe XviDy (DVDRiPy) z 3m wygladaja OK.
|
Cytat:
|
Cytat:
W moim pokoju 9 metrów kwadratowych mam 14 calowego starego CRT Goldstar || (który na marginesie coraz bardziej stwarza problemy) - i jakoś nie wyobrażam sobie wstawić na ten metraż coś większego niż 20-21 cali - co i tak po moim przyzwyczajeniu do tej 14 było by duuużyym szokiem :D U Rodziców jest 20 cali - pokój około 20 metrów - jak dla mnie 25 to było by idealnie, - choć znając Rodziców to dla nich było by to już chyba za dużo :haha: ro29 |
Cytat:
kupuje plazme bo lubie miec dobra jakosc ogladanych filmow - dvd (576p) mi w zupelnosci wystarczy sa plazmy i plazmy? snobem nie jestem a jakosc plazmy np panasonic'a z 4-5K tez mi w zupelnosci wystarczy wole sobie kupic za cene pioneera pdp5000ex dwie panasonic TH-42PV70P niz walic pony ze mam najlepszy panel na swiecie swoja droga to plazmy LG bym nie chcial nawet obsikac :ysz: ale nadal nie rozumiem twoich wywodow pepperman@? nie mam zamiaru nikogo przekonywac do swoich racji bo kazdy ma oczy i moze zobaczyc roznice miedzy plazma a lcd - ale blagam nie w sklepie!! i nie na malo ruchawych obrazach demonstracyjnych puszczonych w 1080p!! |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
a jak leci juz w 1080i to lepiej przelaczyc na 720p :D Cytat:
Cytat:
juz widze jacy sa mili i umawiaja sie z toba na prezentacje - troche ciebie ponioslo :D dla nich jestes zwyklym 'window licker' i nikt nie bedzie nad toba skakal salon?! ... ja w domu raczej ogladam - jak mi sie nie spodoba mam 7 dni na wymiane Cytat:
pepperman@ co jest takiego fajnego w tych lcd'ekach ze sie tak podniecasz? bo cena 8-12k to nie jest raczej przystepna ... :> |
lcd i czarny?lcd i brak smuzenia?
tak to tylko w erze mam w domu panasa 42px70 i przy wyswietlaniu nawet bialych rzeczy nie pobiera wiecej jak 200w a powinien ok 250 |
Troszku odkopie temata. Brat chce kupic LCD 32` do swojego Xboxa 360. Co byscie polecili w okolicy 2tys.
Mowi ze znajomi polecaja mu : http://www.sirius.pl/komputery/towar...wa_GRATIS.html lub http://www.sirius.pl/komputery/towar...216_0_354_2901 Ktos moze cos powiedziec o tych modelach ? Awaryjnosc, jakosc itp. A moze cos innego polecacie ? |
Cytat:
lub co***347; ze stajni Sharpa ..... zdecydowanie :spoko: |
No tak tez bratu z poczatku mowilem ze SHARP to GODNA firma. Ale czy naprawde az tak widoczna jest roznica miedzy sharpami a LG czy samsungami ? Bo pokazal mi bracik model 37cali LG :
http://www.sirius.pl/audio_video/tow...16_0_1701_3001 Ta sama cena co sharp 32`. Ale czy jakosc az tak naprawde wielka ? Czy ten LG nie jest wart uwagi wogole? |
Sharpy szarpi***261; za wzrok jak si***281; tylko wejdzie do sklepu z telewizorami :taktak:
Ju***380; w tym temacie pisa***322;em jak si***281; zapowietrzy***322;em z wra***380;enia na widok obrazu LCD Sharpa i jak g***322;upek z bliska ogl***261;da***322;em, czy to aby nie plazma (46") :D |
Szczerze polecem ten telewizorek bo taki posiadam:
http://www.sirius.pl/audio_video/tow...ka_GRATIS.html N i Cyfra bardzo ladnie odbiera ale minum 3,5 odleglosci od niego musi byc ogladajacy bo oczoplasu mozna dostac :D a jezeli chodzi o Polszmate to wiele do zyczenia ma ich sygnal cieniutki. Jezeli ktos ma mniejszy pokoj to polecam ten telewizor chociaz trudno go juz dostac: http://www.skapiec.pl/site/cat/22/comp/97734 Cytat:
|
Lepiej tu podrzuc***281; pytanie z innego tematu.
http://forum.cdrinfo.pl/f5/napisz-co...tml#post909761 :hmm: |
wybor prawidlowy
codziennie patrze na plazme, Pasikonika viera - nie moja, i naprawde nie rozumie czym sie tak zachwycac - znaczy sie obraz wspanialy, nic zazucic nie mozna, z wyjatkiem... wlasciciel tej plazmy wie :P jestem strasznie uczylony na mruganie i na kazdej plazmie je widze a co do czerni, to niejeden LCD potrafi naprawde niezle ja wyswietlic, chocby Toski |
czern czernia kwestia dyskusyjna - w lcd czarny zawsze bedzie podswietlony w plazmie punkt gasnie :] - ale pozostaje jeszcze barwa, czas reakcji, interpolacja obrazu, kat widzenia ... a tu lcd dostaje po tylku od plazmy i crt :fiu:
|
|
Cytat:
:spoko: |
Cytat:
Szajsung klepie matryce z aktywnym podswietlaniem LED, ktore jest wlaczane pod obszarami czerni |
Cytat:
Cytat:
|
i to dalej jest kupa jak dla mnie
|
ale co tu gadac z ledwoscia daja sobie rade zastepujac komputerowe crt a tu mowa o ogladaniu na nich telewizji ... :glupek:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
rubiny mieli bo nie bylo wyboru ... teraz jest i co - kupuja lcd'ki :D podaj mi taki lcd co daje sobie rade meczem pilki noznej albo tenisem - promocja ze statycznymi obrazami w HD robi wode w mozgach ... Cytat:
zaleta lcd jest jedna ... jest plaski i lekki :taktak: |
nie popadajmy w fanatyzm :nie: te nowe LCD naprawd***281; daj***261; ju***380; rad***281;.
a jak kto***347; widzi lagi to niech se walnie 2 mocne browary i przestanie :P |
Cytat:
Cytat:
|
nimalowi plazma mruga, mi czasami
nimalowi lcd nie smuzy, a mnie kazdy smuzy :D @alex69 dodaj jeszcze siatkowke do listy |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:11. |