Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Jaki telewizor HD? (https://forum.cdrinfo.pl/f108/jaki-telewizor-hd-67298/)

Jerry from hell 31.08.2006 22:04

Jaki telewizor HD?

Jak w temacie. Mam zamiar obie coś takiego sprawić ale kompletnie nie jestem w temacie. Oprócz tego że rozróżniam obudowy (jedne ładne inne mniej) to nawet nie wiem na co zwracać uwage przy kupnie. I tutaj mam prośbe do kogos kto jest w miare w temacie. Jaki telewizorek kupić.
Do czego miąłby służyć?
DVD, Cyfra+ i xbox. Nic więcej :-)
Cena? Hmmm 5-6 tys. (6,5 też by mogło być) :-)
Odległośc oglądania jakieś 3,5-4 metrów.

Jaki jest średni czas "działania" takiego lcd? Bo nie chciał bym wydać 6 kółek i po 4 latach wynieś go na śmietnik i kupić nowy.

No i ile cali. Mysle że poniej 32 to raczej nie.

Z góry dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam

AleX69 01.09.2006 01:09

za ta cene ... to kup pan plazme panasonic'a :spoko:

Ormianin 01.09.2006 07:36

Cytat:

Napisany przez Jerry from hell
DVD, Cyfra+ i xbox. Nic więcej :-)
Cena? Hmmm 5-6 tys. (6,5 też by mogło być) :-)
Odległośc oglądania jakieś 3,5-4 metrów.

daj sobie spokuj z LCD, technologia zupelnie nie dopracowana jesli chodzi o TV, mnostwo mankamentow, miedzy innymi - skalowanie obrazu PAL, to juz przekresla ogladanie TV na LCD

ja mysle ze najrozsadniejsze dzis sa 32 calowe CRT slimy

Jerry from hell 01.09.2006 09:04

No wi***281;c co? SLIM (za 2,5 tys) czy PLAZMA? (za 6)
***379;e niby plazmy s***261; lepsze od lcd?

W***322;asnie czytam ***380;e "czas pracy matrycy oko***322;o 60.000 godzin." To mi sie podoba/ Nawet w przypadku gdy telewizor idzie 14 godzin na dobe to powinien dzia***322;a***263; przez prawie 11 lat. A jaka jest ***380;ywotno***347;***263; LCD? Czy na plazmie te***380; mog***261; wyst***261;pi***263; wypalone pixele?

andrzejj9 01.09.2006 09:40

Obecne plazmy to zupelnie inna bajka ni***380; te sprzed kilku lat. Polska co prawda jest ograniczona je***347;li chodzi o najnowsze modele i z kolei wyg***243;rowana (i to baaaaardzo znaczenie) pod wzgl***281;dem cen, ale za 6 tys. co***347; w miar***281; dobrego powiniene***347; ju***380; dosta***263;. Ale szczeg***243;***322;***243;w ci nie podam, bo nie interesowa***322;em si***281; a***380; tak tematem.

Ormianin 01.09.2006 10:12

Cytat:

No więc co? SLIM (za 2,5 tys) czy PLAZMA? (za 6)
Że niby plazmy są lepsze od lcd?

Własnie czytam że "czas pracy matrycy około 60.000 godzin." To mi sie podoba/ Nawet w przypadku gdy telewizor idzie 14 godzin na dobe to powinien działać przez prawie 11 lat. A jaka jest żywotność LCD? Czy na plazmie też mogą wystąpić wypalone pixele?

W LCD wypalaja sie swietlowki i obraz ciemnieje z biegiem czasu... wszystko ma swoja cene, jakosc i czas...

moim zdaniem dzis najlepiej kupic CRT (niekoniecznie SLIM) dobrej firmy i w miare znany model, sa atrakcyjnie cenowo i nawet jesli pogra Ci te 5 lat to nie bedziesz zalowal, bo za 5 lat pewnie i tak na cos nowego wymienisz, a o modelach dowiesz sie na forum http://www.forum.hdtv.com.pl/ albo www.hdtv.pl i tam masz najwiecej recenzji co kupic gdzie i dlaczego.

Smartek 01.09.2006 10:14

Akurat wlasnie jestem w oczekiwaniu na plazme Panasonica 42PV60E - po 13 ma dojechac, ale pewien nie jestem, bo koles ze sklepu cos krecil i kilka razy termin przyjazdu przekladal :-(.

Oczywiscie andrzejj ma racje - dzisiejsze plazmy to co innego niz te sprzed roku-dwoch.

Podstawa jest zdecydowanie sie wlasnie na technologie - czyt. LCD vs Plazma.
I tak doszukalem sie minusow LCD - katy widzenia, smuzenie (ktore mimo niskiej reakcji wciaz wystepuje - widoczne chocby na boisku pilkarskim..), problemy ze wszelkimi odcieniami koloru czarnego (szary itp.) - wszystko jest jednolitego koloru (wyobraz sobie murzyna na lekkojasniejszym/lekkociemniejszym tle - zleje Ci sie ze sciana..),

Minusy plazm to przede wszystkim: wypalanie sie "duszkow", ktore jednak w plazmach nowej generacji (9G paneli) znikaja na nastepny dzien (sa wlasciwie nieszkodliwe) i wrazliwosc na swiatlo - jesli masz w salonie swiatlo padajace na ekran to plazmy odpadaja.
Celowo nie wspomnialem o "zarciu pradu", bo znowu - w tej generacji - nie jest to problemem i roznica miedzy LCD a Plazma jest znikoma.
Co do dlugosci dzialania plazm - czytalem wypowiedz czlowieka od kilku lat zajmujacego sie ich sprzedaza, twierdzil, ze jego klienci nigdy nie narzekali na rzekome "wypalanie sie po 60 000 tys godzinach".
A - warto tez wspomniec, ze Plazmy nie maja rozdzielczosci FullHD (aktualnie najlepsze to 1024x768, przy czym HD 720p to 1280x720, a FullHD 1080p/i to 1920x1080), gdzie 720p gra bardzo ladnie, tak pomiedzy 720p a 1080p juz roznicy nie zauwazysz, bo "nie maja warunkow" na Full :-(.

Modele i firmy highendowe w plazmach to: Pioneer, Loewe troche dalej Panasonic (szczegolnie modele PV60E i PV600), spora przepasc, LG, Samsung itd.
Na koniec - polecam forum www.forum.hdtv.com.pl - tutaj zebralem cala wiedze o LCD i Plazmach, tam pomogli wybrac konkretny model itp.

Czekam na swoja i mam nadzieje, ze dzisiaj dotrze..
Jesli tak to zdam relacje, opisze wszystkie ZA i Przeciw.

andrzejj9 01.09.2006 10:40

hmm.. skoro kupowa***322;e***347; plazm***281;, to zak***322;adam, ***380;e orientujesz si***281; w temacie, ale pewny jeste***347; co do tej rozdzielczo***347;ci? Z tego, co kiedy***347; rozmawia***322;em, to najnowsze plazmy spokojnie 'obs***322;u***380;***261;' i HD w najwy***380;szej rozdzielczo***347;ci..

AleX69 01.09.2006 11:21

to ja moge opisac swojego panasonic'a TH42PA50E ...
mam go od marca - wtym czasie znajomy kupil plazme LG 42PX4R-ZA

porownujac mojego panasonic'a z jego <- LG dostaje baty w przedbiegach
slaba jakosc odbioru TV ... zbyt ciemny obraz na filmach z DVD - nie mozna tego wyregulowac
mial jeszcze chlopak pecha bo mu sie czasem nie chce wlaczyc z pilota
musi rozlaczyc z sieci - wlaczyc i dopiero dziala ...

co do jakosci panasonica - wysmienita pelna opcja ustawien jakosci obrazu
wg upodoban

pobor pradu mojego modelu to 315W nowego panasonic'a TH-42PA60 to okolo 238W
btw moje kino domowe HT855 ciagnie wiecej bo 390W :D

jakosc plazmy nad lcd jest bezdyskusyjna ... ten kto mowi inaczej
nie byl w markecie z notebook'iem i nie testowal kazdego dostepnego modelu

odkad mam palzme zurzycie pradu spadlo drastycznie ... bo nie bebni cala dobe na okraglo jak CRT sonego (100W) :D

moja siostra kupila LCD LG 21" bo chcial miec plaski tv w sypialni ... porazka
maly kat widzenia - zbyt duzy kontrast na obrazie (czarne plamy) nie mozliwy do wyregulowania

co do wypalania "duszkow" to ma to tez miejsce w przypadku CRT - wypalanie iluminoforu

LCD do komputer'a a plazma na TV ... :spoko:

Smartek 01.09.2006 12:06

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
hmm.. skoro kupowałeś plazmę, to zakładam, że orientujesz się w temacie, ale pewny jesteś co do tej rozdzielczości? Z tego, co kiedyś rozmawiałem, to najnowsze plazmy spokojnie 'obsłużą' i HD w najwyższej rozdzielczości..

Jestem calkowicie pewien.
Masz racje- obsluzyc obsluza, ale FullHD wyswietla w jakosci 720p, bo inaczej sie nie da :-) (ale oczywiscie 720p tez juz miazdzy i mozna szczeke na ziemi szukac).

@Alex - z tego co czytalem PA50 to poczatek serii tych plazm Panasonica, po ktorych zaczeli cenic ta marke.., a teraz idzie im co raz lepiej.
A i Twoj PA50 i nowszy model (PA60) maja nizsza rozdzielczosc niz 1024x768 :-(.

AleX69 01.09.2006 12:18

Cytat:

Napisany przez Smartek
@Alex - z tego co czytalem PA50 to poczatek serii tych plazm Panasonica, po ktorych zaczeli cenic ta marke.., a teraz idzie im co raz lepiej.
A i Twoj PA50 i nowszy model (PA60) maja nizsza rozdzielczosc niz 1024x768 :-(.

ale wczym to komu przeszkadza?
mam tyle filmow na DVD i jeszcze bedzie wychodzic ze 720p wystarczy na te 20lat
z formatami panasonic 1080i(50Hz) i 1080i(60Hz) daje sobie rade wysmienicie
a w polsce HD jest jeszcze daleko ... nawet przez satelite :fiu:

mensir67pl 01.09.2006 15:00

Cytat:

Napisany przez AleX69
a w polsce HD jest jeszcze daleko ... nawet przez satelite :fiu:

no z tego co slyszalem bo jeszcze nie widzialem -

TVN i TVN7 już nadają w HD :>

ale ? chyba - nie do konca

cytat:

w tvn'ie to co nadają nie jest HDTV tylko test kodowania mpeg-4

Discovery HD w Polsce w październiku?

Prawdopodobnie kanał Discovery Channel w HD pojawi się na polskim rynku już w październiku. Discovery HD najprawdopodobniej pojawi się w ofercie programowej nowej platformy grupy ITI. Od 1 października ma ruszyć pierwsza produkcja w HD ***8211; cykl podróżniczy Atlas HD

ro29 01.09.2006 15:15

Witam !

Cytat:

Napisany przez Ormianin
daj sobie spokuj z LCD, technologia zupelnie nie dopracowana jesli chodzi o TV, mnostwo mankamentow, miedzy innymi - skalowanie obrazu PAL, to juz przekresla ogladanie TV na LCD

ja mysle ze najrozsadniejsze dzis sa 32 calowe CRT slimy

Kolego @Ormianin - zgadzam się z Tobą :spoko: - sąsiedzi mają LCD 32 cale Samsunga i ...owszem do oglądania filmów to się nadaje - ale telewizja - nawet z Polsatu Cyfrowego - kiepsko jak dla mnie - na moim starym 14" Goldstar (jeśli dobrze działa, bo mam ostatnio z nim kłopoty) mam porównywalny obraz jeśli chodzi o jakość z ich LCD ;)

Pozdrawiam
ro29

Smartek 01.09.2006 15:51

Plazma doszla.
Obraz z DVDRipow, gier na xboksa, DVD i niektorych TC'kow wgniata w fotel.

Gorzej z kablowka, CAMami i TSami.
Wiecej pozniej, bo ide sie bawic.

Jerry from hell 01.09.2006 15:58

Cytat:

Napisany przez Smartek
Plazma doszla.

@smartek czekam na info!!!

AleX69 01.09.2006 16:20

Cytat:

Napisany przez Smartek
Plazma doszla.

po pewnych juz obserwacjach ...

najlepszymi ustawieniami sa:

dvix'y -> na zoom1

[Menu obrazu]
Rodzaj obrazu -> Kinowy
Balans bieli -> Normalny
Colour menagment -> Wlaczony
P-NR -> Auto
MPEG NR -> Min
3D-COMB -> Wlaczony

[Konfiguracja]
Jasnosc panelu -> Min
Tryb oszczednosci -> Wlaczony

jesli chcesz miec lepsze odwzorowanie kolorow i ostrzejszego obrazu
kup sobie do Xbox'a/dvd kabel commponent (progressive scan) ... 40-50,- a cieszy :D

Cytat:

@smartek czekam na info!!!

a co chcesz wiedziec :> ... najlepiej pojedz do sklepu
wez swoj material na plycie i popros by podlaczyli np odtwarzacz DVD-S97
do kilku paneli i porownasz sobie obraz ...

pepperman 01.09.2006 16:36

Cytat:

Napisany przez Smartek

plasmy wymagaja sygnalu hdtv. dopiero wtedy pokazuja do czego sa przeznaczone. lcd zreszta tez. tak czy inaczej to nie jest dobry moment na kupowanie duzego plaszczaka tv. obie technologie maja wady. z tym, ze lcd ma przed soba jakis rozwoj. plasma bedzie wymierala.

AleX69 01.09.2006 17:23

mensir67pl@ mi nie potrzebna jest na gwalt telewizja HD
i tak tam ogladam tylko wiadomosci ... ale az zeby giertycha
odrazu w 1080i ogladac ... no bez przesady :>

wystarczy mi zeby zaczeli nadawc obraz w 16:9 - to by byl juz sukces ...

Cytat:

Napisany przez pepperman
plasmy wymagaja sygnalu hdtv. dopiero wtedy pokazuja do czego sa przeznaczone.

gdzie zes to wyczytal ...?
moze chodzilo ci o hdmi?
wystarczy rozdzielczosc nominalna 720p (DVD) z progresywnym skanowaniem by przekonac sie
co soba reprezentuje dany panel ... a jeszcze lepszy jak potrafi ladnie wyswietlic 480i/p po koncentryku albo RGB

Cytat:

Napisany przez pepperman
tak czy inaczej to nie jest dobry moment na kupowanie duzego plaszczaka tv. obie technologie maja wady. z tym, ze lcd ma przed soba jakis rozwoj. plasma bedzie wymierala.

kolejne opowiesci dziwnej tresci ...
bedzie jeszcze lepsze, jeszcze lzejsze i jeszcze bardziej energo oszczedne ...
to sie nazywa ewolucja (czytaj naciaganie na kupowanie)
wiem ze nie wszystkich stac i podobno bieda w kraju ale jak ktos ma
kasiore to na co ma czekac?

napewno wydawanie kasy na LCD 21-25/32 cali jest bezsensem
(wogule kupowanie LCD do tv jest kiepskim pomyslem)
tak jak na 32" CRT nawet w 16:9 ... dozbierac i kupic cos porzadniejszego*
chyba ze ktos jest maniakiem i oglada polsat lub cyfre :D

na dzien dzisiejszy do filmow na dvd to tylko plazma 42" ... value2price

*tylko bogatego stac na kupowanie wiele razy - biedny musi kupic raz a porzadnie ...

pepperman 01.09.2006 19:12

Cytat:

Napisany przez AleX69
gdzie zes to wyczytal ...?
moze chodzilo ci o hdmi?
wystarczy rozdzielczosc nominalna 720p (DVD) z progresywnym skanowaniem by przekonac sie
co soba reprezentuje dany panel ... a jeszcze lepszy jak potrafi ladnie wyswietlic 480i/p po koncentryku albo RGB

kazdy Ci to powie, kto choc troche wie w czym rzecz i nie tylko chodzi o jakosc sygnalu. sygnal z np. kablowki to podstawa w tym wypadku, jesli chodzi o sygnal tv. jak jednak powiedzialem te tv sa stworzone do hdtv.

Cytat:

Napisany przez AleX69
kolejne opowiesci dziwnej tresci ...
bedzie jeszcze lepsze, jeszcze lzejsze i jeszcze bardziej energo oszczedne ...
to sie nazywa ewolucja (czytaj naciaganie na kupowanie)
wiem ze nie wszystkich stac i podobno bieda w kraju ale jak ktos ma
kasiore to na co ma czekac?

naciaganie? teraz to jest naciaganie dopiero. enrgooszczedne to powinny byc, bo zre to pradu co niemiara. te tv maja jeszcze dluga droge przed soba. to nie to samo co monitory. znam wielu, ktorych stac, a ktorzy dali sobie na wstrzymanie i zostali na razie przy dobrych crt.

Cytat:

Napisany przez AleX69
(wogule kupowanie LCD do tv jest kiepskim pomyslem)

bo one raczkuja jako tv

Cytat:

Napisany przez AleX69
na dzien dzisiejszy do filmow na dvd to tylko plazma 42" ... value2price

zeby nie wiem jak bardzo ulepszyli plasme to i tak bedzie to wciaz plasma z wszystkimi jej wadami.. i zaletami.

Cytat:

Napisany przez AleX69
*tylko bogatego stac na kupowanie wiele razy - biedny musi kupic raz a porzadnie ...

dlatego biedny, choc ma mniej pieniedzy powinien miec za to wiecej rozumu i spokojie czekac obserwujac rynek :)

Smartek 01.09.2006 21:19

Cytat:

Napisany przez pepperman
dlatego biedny, choc ma mniej pieniedzy powinien miec za to wiecej rozumu i spokojie czekac obserwujac rynek :)

Gratuluje.
Czekaj sobie.
Zobaczymy kiedy Ci sie znudzi :-D.

Co do plazmy - jestem pelen podziwu.
Oczywiscie od czasu ostatniego posta zonglowalem opcjami i roznymi ustawieniami wyswietlanego obrazu.
Sama plazma powala na pierwszy rzut oka doskonala czernia i biela obrazu.
Nie wiem dlaczego, ale w CRT tego nie bylo widac, tutaj czarny jest po prostu.. CZARNY ^^.

Doszedlem do wniosku, ze najlepszy obraz (a raczej aspect ratio(?)) jest na zoom1 (jak komus przeszkadzaja lekko splaszczone glowy ;-)) lub Auto format obrazu (wtedy sam 'inteligentnie' rozciaga jesli sa np. czarne pasy podczas niektorych filmow - ostatnio co raz czesciej takie widzialem) i obraz wtedy jest _akurat_ (przy czym zostaje tylko czekac na prawdziwe 16:9).

Okazuje sie, ze kiepska jakosc obrazu na kablowce byla wina zlych ustawien - za duzy kontrast i ostrosc - wtedy widac wszystkie niedoskonalosci.. - nie pozostaje nic innego jak czekac na platforme ITI i kilka kanalow w HD (z tego co wiem Discovery ma byc tak puszczany ;-D). Oczywiscie wciaz nie jest to ideal, ale da sie ogladac tak jak na CRT tylko... przy 42 calach ;-D.

Zauwazylem, ze DVD musi byc odtwarzane z mojej nagrywarki Sony, a nie jak to robilem wczesniej z Xboksa (chyba jakies lepsze przetworniki obrazu - jesli cos takiego w ogole istnieje?). Obraz wtedy jest znacznie ostrzejszy i zywszy (choc to tez moze byc znowu kwestia ustawien.. za duzo ich w tej konsoli i nie chce mi sie grzebac.. dzisiaj). Z odleglosci 2m i przy jednoczesnym, dobrym naglosnieniu wrazenie jest niesamowite!

Zdazylem tez w miedzyczasie obejrzec Xvida w HR (najnowszy odcinek Prison Break'a w rozdzielczosci 960x528) i nie moglem w to uwierzyc - obraz jest _LEPSZY_ niz na wczesniej testowanych koncertach/filmach DVD! Mysle, ze to zasluga wysokiej rozdzielczosci tego PB.

Probowalem tez troche doszukac sie jakichs powidokow na ekranie, ale nic nie widac. Z tego co czytalem plazme trzeba 'dotrzec', wiec przez miesiac pochodzi na standardowych ustawieniach i polowie kontrastu (swoja droga - jak kontrast jest na maksa to nie da sie normalnie patrzec na ekran, a po kilkunastu minutach mecza sie oczy).

O kablu component oczywiscie wiem i jest juz nawet zamowiony ;-). Wtedy Xboksa bedzie szlo przelaczyc na NTSC (wieksza rozdzielczosc) dzieki czemu panel jeszcze bardziej "rozwinie skrzydla".
Wybor padl na http://allegro.pl/item122619556_kabe...lcd_tv_ss.html

Mam nadzieje, ze ten bedzie OK.

Telewizorek wnioslem sam z ojcem na 3-cie pietro, wiec nie byl jakos zbytnio ciezki (sila nie grzesze..). A sama metalowa noga (ktora apropo kosztowala 700zl..) mialem wrazenie, ze wazyla tyle, co polowa calego pudla od plazmy ;-D.

Podsumowujac - zakup dobrego panelu jest na dzien dzisiejszy dobrym pomyslem. Przy kablowce obraz jest dobry i nie wkurza pod warunkiem, ze patrzy na niego minimum 1,5m od ekranu, blizej widac lekka pikseloze choc to tez roznie, bo z tego co zauwazylem - na zagranicznych kanalach jest znacznie lepiej (obraz zaczyna dorownywac jakoscia do DVD).
Na ekranie nie widac tez odbijajacego sie swiatla 'dziennego'. Bylem przewrazliwiony na tym punkcie po obejrzeniu kilku wylaczonych plazm Pioneera (ekran byl w nich jak lustro - do tego strasznie jasny).
Z Divxami i Xvidami tez nie ma wiekszego problemu, a na DVDRipach obraz jest o klase lepszy niz z kablowki.

Czekam na ten kabel o ktorym wczesniej wspominalem i ewentualnie dopisze spostrzezenia. Sporo tez zauwaze po kilku dniach, wiec bede stopniowo cos tu dodawal ;-).

Jesli ktos ma pytania to prosze pisac - postaram sie odpowiedziec w miare mozliwosci.

Pozostaje czekac na nadawanie w 16:9 i dobra oferte platformy cyfrowej ITI.

pepperman 01.09.2006 22:05

Cytat:

Napisany przez Smartek
Gratuluje.
Czekaj sobie.
Zobaczymy kiedy Ci sie znudzi :-D.

a co ma sie znudzic? ja bym plasme odrzucil z pewnych powodow, a lcd jak lcd. moze za czas dluzszy jakis, jak pozbeda sie chorob wieku dzieciego. znajomi znajomych tez kupili sobie panel. bynajmniej nie za 3-4 tysiace. tez probowali poprawiac sobie humor po zakupie, choc golym okiem bylo widac, ze lepiej bylo zostac przy ich wypasnym crt ;).

ps. ja nie musze miec tv :P

Cytat:

Napisany przez Smartek
Podsumowujac - zakup dobrego panelu jest na dzien dzisiejszy dobrym pomyslem.

jak kto woli :).

AleX69 01.09.2006 22:12

pepperman@ widze ze wiesz o czym piszesz
to moze przypomne innym ze HDTV to 1080i (1920x1080), 720p/i (1280x720)
jesli chodzi o medium to 42" az sie chce wiecej niz tylko 576p/i (720x576) DVD
a naprawde jak na starczy ...
wczesniej blednie pisalalem ze DVD wyswietalane jest w 720p/i

plazma zre tyle pradu co zyrandol z 6 zarowkami po 40W
nie wiem na co tu czekac? wszystko zalezy od funduszy/mozliwosci
ale coz jeden zbiera znaczki drugi klej od znaczkow ...

piszesz ze LCD razczkuje ... to ci powiem ze jako medium na TV nie zacznie samo chodzic
to ze produkuja to nie zaczy ze mam to kupic ... z dwojga zlego wole kupic CRT 32" 16:9 za 1800,- niz za tyle LCD 21" 4:3 ...

Cytat:

Napisany przez pepperman
zeby nie wiem jak bardzo ulepszyli plasme to i tak bedzie to wciaz plasma z wszystkimi jej wadami.. i zaletami.

mogl bys rozwinac - jakie plazma posiada wady?

Cytat:

Napisany przez pepperman

czyli chodzic po sklepie i slinic sie na widok ... a jak mu postawisz takie cos w domu to bedzie pod sufit skakal

powiedz mi co tu jest do obserwowania? wszystkie technologie/produkty
pojawiaja sie coraz czesciej swymi ulepszeniami kusza nabywcow by wymienili
swoj stary na nowy lepszy model ...
roznica miedzy panasonic'kiem PA50 a PA60 to wieksza energooszczednosc
panelu, dodane HDMi i jakies pierd*ly lepszego obrazu :haha:

zasada jest prosta bez "zboczen" obserwatora ... prosta droga choroby psychicznej
potrzebuje, stac go to niech kupuje a nie czeka na lepsze - wszystkie rynki doganiaja w swej czestotliwosci pojawiania sie nowych modeli rynek komputerowy
nowy model kina domowego panasonic wydaje co rok ... wybacz nie bede czekac
kolejny rok bo pojawi sie lepsze/nowsze ...

Smartek@ ustawienie >Kinowy< daje wszystkie ustawienia na polowe
kontrast, jaskrawosc, kolor, ostrosc ... a co do "docierania" to dla mnie pic
na wode foto montaz -> ktos sobie wymyslil termin dla plazmy
ale takie docieranie tez sie tyczy pewnie CRT :D
takie walenie ko*ia pod temat

ja swojej nie docieralem odrazu bardziej spodobal mi sie obraz na
ustawieniu >kinowym< ... a unikam stalych elementow loga'a, giercowanie na ps'ie ;p

Smartek 01.09.2006 22:14

@pepperman - Prawda jest taka, ze jesli chcialoby sie czekac na jakis sprzet, az 'stanieje' to czekac tak sobie mozesz do usranej smierci.
Co bys nie kupil - na nastepny dzien i tak juz jest do dupy ^^.
Za technologia nie nadazysz, tyle.

AleX69 01.09.2006 22:28

wiem ze dwoch na jednego to banda lysego ... ale pepperman@
nic konkretnego nie napisales

Cytat:

Napisany przez pepperman
a co ma sie znudzic? ja bym plasme odrzucil z pewnych powodow ...

jakich?

Cytat:

Napisany przez pepperman
znajomi znajomych tez kupili sobie panel. bynajmniej nie za 3-4 tysiace. tez probowali poprawiac sobie humor po zakupie, choc golym okiem bylo widac, ze lepiej bylo zostac przy ich wypasnym crt ;).

to napisz co kupili ... czego nie powinni ini kupowac
za 3-4 tysiace mozna kupic fajnego panasonic'a LCD 32" ale ja bym go nie kupowal
wolal bym dolozyc 1000,- i miec 42"

plazma plazmie nie rowna ...
panasonic bije na leb wszystkie LG i samsungi ktore polacy tak namietnie kupuja

mensir67pl 01.09.2006 22:54

no to teraz skoro macie - mamy PLAZMY

polecam cos z http://www.bose.pl/

to mam do sprzedania http://www.bose.pl/index.php?s=sys_ki_ls48

biale gosniki

AleX69 01.09.2006 23:08

ja mam panasonica'a HT855 i mi starczy ...

oddwor 01.09.2006 23:12

Hmm...
Tak chwalicie czarny kolor w pla***378;mie, a ja tam widz***281; szary zamiast czarnego...

mensir67pl 01.09.2006 23:15

Cytat:

Napisany przez AleX69
ja mam panasonica'a HT855 i mi starczy ...

:> zestaw - zestawowi ( kina) nie rowny

nie bede pisal tu jak to mocno bije ............:taktak:

AleX69 01.09.2006 23:36

Cytat:

Napisany przez oddwor
Hmm...
Tak chwalicie czarny kolor w plaźmie, a ja tam widzę szary zamiast czarnego...

palzma, palzmie ... napisz na jakiej plazmie widac szary? :>

co do kina mensir67pl@ to masz racje ten panasonic gra glosno i czysto
ale ma male spektrum ...

teraz bym kupowal cos porzadniejszego tak do 4k ... ale napewno nie BOSE :D

oddwor 02.09.2006 00:01

Na każdej :D ,
a najbardziej na samsungu i philipsie.
BTW.
Obrazy stacjonarne tylko na lcd,
filmy tylko plazma

AleX69 02.09.2006 00:45

Cytat:

Napisany przez oddwor
Na każdej :D ,
a najbardziej na samsungu i philipsie.

jakis straszny skrot myslowy? mogl bys rozwinac?
chodzi ci ze na kazdej plazmie nie ma czarnego tylko szary ... ??
a najbardziej to widac na samsungu i philipsie ...?

Cytat:

Napisany przez oddwor
Obrazy stacjonarne tylko na lcd,
filmy tylko plazma

to jakos dalo sie zrozumiec ... chodz to belkot i ma sie nijak do rzeczywistosci
! edit
a widziales na plazmie obraz statyczny? ... albo na LCD obraz ruchomy
o rozdzielczosci nominalnej bez uzycia interpolacji?

pepperman 02.09.2006 01:33

Cytat:

Napisany przez AleX69
pepperman@ widze ze wiesz o czym piszesz
to moze przypomne innym ze HDTV to 1080i (1920x1080), 720p/i (1280x720)
jesli chodzi o medium to 42" az sie chce wiecej niz tylko 576p/i (720x576) DVD
a naprawde jak na starczy ...
wczesniej blednie pisalalem ze DVD wyswietalane jest w 720p/i

dziekuje za info. przepraszam, ze nie wiedzialem co to hdtv ;). kupowanie plasmy lub lcd tylko po to, zeby sobie fakty obejrzec to glupota.

Cytat:

Napisany przez AleX69
plazma zre tyle pradu co zyrandol z 6 zarowkami po 40W
nie wiem na co tu czekac? wszystko zalezy od funduszy/mozliwosci
ale coz jeden zbiera znaczki drugi klej od znaczkow ...

biorac pod uwage, ze to +/-250W, a 32' CRT to 130W.. zrezta Twoje zalozenie jest mocno optymistyczne.. ja Ci kupowac nie bronie.

Cytat:

Napisany przez AleX69
piszesz ze LCD razczkuje ... to ci powiem ze jako medium na TV nie zacznie samo chodzic
to ze produkuja to nie zaczy ze mam to kupic ... z dwojga zlego wole kupic CRT 32" 16:9 za 1800,- niz za tyle LCD 21" 4:3 ...

nie do konca rozumiem Twoje przeslanie.. wiekszosc tego co jest w sklepach lcd to naprawde slabizna. CRT je bije.

Cytat:

Napisany przez AleX69
mogl bys rozwinac - jakie plazma posiada wady?

poznizej inna osoba juz wspomniala o "czerni'. pomijam juz fakt, ze do tej pory nie wyeliminowano efektu wypalania, choc na pewno go zmniejszono. wedlug mnie nigdy to sie nie uda calkowicie. plasma to po prostu swietlowka ;). tylko taka "troche" bardziej skomplikowana. energooszczedne to tez nie jest.

Cytat:

Napisany przez AleX69
czyli chodzic po sklepie i slinic sie na widok ... a jak mu postawisz takie cos w domu to bedzie pod sufit skakal

no ja nie slinie sie :). tv jak tv. faktycznie widzialem jednak kidys plasme pioneera, ale za okolo 20K. wygladalo to nawet nawet.

Cytat:

Napisany przez AleX69
powiedz mi co tu jest do obserwowania? wszystkie technologie/produktypojawiaja sie coraz czesciej swymi ulepszeniami kusza nabywcow by wymienili swoj stary na nowy lepszy model ...
roznica miedzy panasonic'kiem PA50 a PA60 to wieksza energooszczednosc
panelu, dodane HDMi i jakies pierd*ly lepszego obrazu :haha:

nie chodzi o nowe tv jako takie, ale matryce/panele.

Cytat:

Napisany przez AleX69
zasada jest prosta bez "zboczen" obserwatora ... prosta droga choroby psychicznej potrzebuje, stac go to niech kupuje a nie czeka na lepsze - wszystkie rynki doganiaja w swej czestotliwosci pojawiania sie nowych modeli rynek komputerowynowy model kina domowego panasonic wydaje co rok ... wybacz nie bede czekackolejny rok bo pojawi sie lepsze/nowsze ...

przeciez nie musisz. wiem tez jednak, ze np. plasmy ciezko poznije pozbyc sie ;).

Cytat:

Napisany przez Smartek
@pepperman - Prawda jest taka, ze jesli chcialoby sie czekac na jakis sprzet, az 'stanieje' to czekac tak sobie mozesz do usranej smierci.
Co bys nie kupil - na nastepny dzien i tak juz jest do dupy ^^.
Za technologia nie nadazysz, tyle.

nie chodzi o pieniadze :).

AleX69 02.09.2006 02:23

widze ze masz nie tegi problem .. nie bede cie cytowal bo jest to malo czytelne ...

ale postaram sie odpowiedziec na twoje bez podstawne zarzuty ...

to ze panel ma przekatna 42" nie oznacza ze nadaje sie i musi nadawac na hdtv - a o hdtv to nie duzo wiesz ... i tu zamknijmy ten temat

pobor mocy w plazmie ... to kpina i woda na mlyn nie bedeacych w temacie
btw - ostatnio wymyslili ze trzeba wymieniac/uzupelniac plyn w palzmie ...
cos im sie pomylilo z plazma w spawalnictwie -no coz matka nauka, czy jakos tak :D

lcd to slabizna na tv/film i nie trzeba byc alfa i omega by to stwierdzic
ze wydatek na LCD przy przekatnej 32" jest w bloto ...

wszystko ci sie poj**alo ...
kiepska czern jest na lcd nie na plazmie ... ;]
w plazmie wypala sie gaz w szkalanych rurkach
a w CRT iluminofor ... a CRT podobno lepsze - ja wole plazme
co do swietlowek to wystarczy policzyc ile ich jest w LCD ... i jaki jest ich czas "spalania"
jak widziales plazme pionieer'a to musiales tez widzic inne plazmy
jaesli nie to widocznie patrzyles na cene :D

duzo sie od ciebie nie dowiedzialem o plazmach ... a tym bardziej widze ze
nie zaskoczysz mnie nowosciami na rynku martyc/paneli ktore mial by
nadejsc ...

oj tak plazmy jest sie trudno pozbyc ... ciezka, duza - malo wygodna w transporcie :D
wiesz ile kosztuje pozbycie sie CRT? nic tak samo jak palzmy - firmy skupujace
"zabijaja" sie o kienta placa im za skup ...

wybacz ale jesli nie chodzi ci o pieniadze to o co na ten wymarzony
o taki co sie nie wypala, malo energi bierze, sam robi programy ... a moze chodzi o wiersze?

taaa, wiem ... ale nie zrozumiem

oddwor 02.09.2006 19:53

Cytat:

Napisany przez AleX69
jakis straszny skrot myslowy? mogl bys rozwinac?
chodzi ci ze na kazdej plazmie nie ma czarnego tylko szary ... ??
a najbardziej to widac na samsungu i philipsie ...?

Dokładnie o to mi chodzi :D

Cytat:

Napisany przez AleX69
to jakos dalo sie zrozumiec ... chodz to belkot i ma sie nijak do rzeczywistosci

Chodz ma się to bardzo do rzeczywistości, jeśli tego nie widzisz - to nie mój problem,

Cytat:

Napisany przez AleX69
! edit
a widziales na plazmie obraz statyczny? ... albo na LCD obraz ruchomy
o rozdzielczosci nominalnej bez uzycia interpolacji?

Tak widziałem - z generatorów HD Sony, Philipsa, LG, Samsunga.
Tak się składa, że widziałem już bardzo dużo lcd-ków i plazm, po prostu pracuję w sklepie z nimi i nie przekonasz mnie, po kilkugodzinnych nawet porównaniach obrazu ze swoim laptopem do zakupu plazmy.
Powiem Ci jedno - Klienci z opadniętą szczęką zatrzymują się przed LCD Samsunga 46m51 z sygnałem HD a nie żadną plazmą.
Pozdrawiam.

Smartek 02.09.2006 20:41

Szary na plazmie zamiast czarnego?
To co Wy za plazmy w tym sklepie macie? Goldstara? ;-)

oddwor 03.09.2006 15:45

Cytat:

Napisany przez Smartek
Szary na plazmie zamiast czarnego?

Spróbuj nie zgasić światła podczas oglądania, lub obejrzeć coś na plaźmie w słoneczny dzień bez zasłoniętych okien :D.

AleX69 03.09.2006 16:18

Cytat:

Napisany przez oddwor
Spróbuj nie zgasić światła podczas oglądania, lub obejrzeć coś na plaźmie w słoneczny dzień bez zasłoniętych okien :D.

co ty za bzdury gadasz ... :>

Smartek 03.09.2006 17:42

Cytat:

Napisany przez oddwor

Sprobowalem.
Procz tego, ze swiatlo dzienne i slonce razilo mnie w oczy obraz byl nadal taki sam jak w zupelnej ciemnosci.

Dodam, ze moj model PV60 ma "sensor jasnosci" i sam dopasowuje parametry w trybie AUTO do oswietlenia.

Ormianin 04.09.2006 14:32

To co opisujecie jest po prostu zbedne, przekonywanie wyzszosci plazmy nad CRT nie ma porownania, jako ze ja tez jestem na etapie poszukiwania nowego odbiornika TV wiec podziele sie z Wami swoimi przemysleniami.

Po pierwsze wybor plasmy, czy tez LCD, ma uzasadnienie przede wszystkim przy wielkosci ekranu ponad 32 cale, oraz ergonomii (powieszenie na scianie).
CRT powyzej 32 cali sa trudne w produkcji i praktycznie nie wystepuja powszechnie, jednostkowe modele do 37 cali mozna nabyc ale za ta cene rowniez mozna nabyc doskonaly plasme, LCD (mam na mysli doskonaly CRT Sony KV-36HQ100 36 cali)
Jesli ktos szuka duzego ekranu np. 42 cale i nie ogranicza go gotowka to zdecyduje sie na plasme. Jesli ktos ma mniej pieniedzy wybierze mniej doskonaly LCD, z tym ze LCD lepiej skaluje w HDTV 1080i, obraz jest po prostu bardzej dokladny, szcsegolowy, wprost odwrotnie niz plasma, to mala uwaga, ktora zwolennicy plasmy dostrzega zapewne albo i nie.
Ale oprocz konsol czy komputerow nie mozna inaczej generowac obrazu HD i dla zwyklej telewizji nie ma sensu rzucac sie po plasme a tym bardzej na tansze LCD, a oferta ITI to na razie tylko propozycja.

Do kablowki LCD sie zupelnie nie nadaja, bo wszyscy wiemy jak wyglada przeskalowany monitor LCD, tego sie nie zaakceptuje, chyba ze ktos nie wiedzial nigdy prawidlowego obrazu na LCD i akceptuje to co ma, cieszac sie ze ma plaskacza wiszacego na scianie. Jesli chodzi o wybor plasmy czy tez LCD dla kina domowego i duzego rozmiaru wyswietlanego obrazu, to ci z zasobnym portfelem nie wiem dlaczego ale nie zdecyduja sie na projektor albo na TV z tylna projekcia - raz ze obraz jest swietny a dwa ze widz czuje sie jak w kinie :)

Ja zdecydowalem sie na tanszy CRT, Philips 32PW9551, 32 cale mi odpowiada, telewizor wystwietla obraz w HD 1080i, ostry obraz i bardzo dobrze oddany nawet przy kiepskiej instalacji antenowej, a to bylo dla mnie wazne, poza tym, ja zawsze czuje sie ze ten obraz jest jakis naturalny, nie zdigitalizowany co odczuwa sie dosc mocno na LCD, plasmie... ale to juz rzecz gustu.

Smartek 04.09.2006 14:54

Walnales spore przemyslenie i po przeczytaniu calego wlasciwie nic nie wiem.. :-).

Ormianin 04.09.2006 15:23

Cytat:

Napisany przez Smartek
Walnales spore przemyslenie i po przeczytaniu calego wlasciwie nic nie wiem.. :-).

:haha: konkluzja jest taka, nie mam kasy i kupile porzadny CRT, poniewaz plasma i LCD jest nie doskonala :haha:

Smartek 04.09.2006 15:45

Cytat:

Napisany przez Ormianin
:haha: konkluzja jest taka, nie mam kasy i kupile porzadny CRT, poniewaz plasma i LCD jest nie doskonala :haha:

Nie doskonala chyba tylko pod tym wzgledem, ze droga..
LCD ma zdecydowanie wiecej wad jesli chcialoby sie ogladac TV i Filmy z DVD/DivX itp.

AleX69 04.09.2006 16:08

Ormianin@ a ile placisz za tego Philipsa?

moze jest cos innego z CRT niz philips jest wartego zakupu ...

Ormianin 04.09.2006 23:04

Cytat:

Napisany przez AleX69
Ormianin@ a ile placisz za tego Philipsa?

moze jest cos innego z CRT niz philips jest wartego zakupu ...

2300 PLZ, w necie oczywiscie, bo w "murowanych" sklepach duzo drozszy... ten model ktory wymienilem jest chyba najlepsza opcja wsrod CRT, przekopalem skarbnice wiedzy na www.forum.hdtv.pl i tam jest trendy :) Ludzie maja o nim najlepsza opinie oraz istotne jest to ze jest to produkt nowy - marzec 2006 ukazal sie w sklepach, nie jest to fuszerka made in china, ale porzadne pudlo z elektronicznym wypasem... myslalem o slimach samsunga i LG ale opinie oraz moje spostrzezenia wyeleminowaly ten sprzet, slimy maja malo zalet a wiecej wad... myslalem tez o LCD ale na moje "antenowe" warunki nie jest to produkt godny uwagi, poza bajeranckim plaskim panelem nic wiecej... przestrzeni w domu mam duzo, wiec duzy CRT moze zagoscic w salonie :)

Beerra 05.09.2006 17:00

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Ja zdecydowalem sie na tanszy CRT, Philips 32PW9551, 32 cale mi odpowiada, telewizor wystwietla obraz w HD 1080i

Nie wyświetla

Ormianin 06.09.2006 12:18

Cytat:

Napisany przez Beerra
Nie wyświetla

wyswietla, wyswietla, osobiscie widzialem... posiada po jednym wejście HDMI i YUV które akceptują sygnały 480p, 576p, 720p i 1080i. Sygnały o rozdzielczościach najwyższych 720p i 1080i mogą być odtwarzane z częstotliwością ramki 50 i 60 na sekundę, wystarczy poczytac w necie dane techniczne tego odbiornika

Beerra 06.09.2006 14:16

Cytat:

Napisany przez Ormianin
wyswietla, wyswietla, osobiscie widzialem... posiada po jednym wejście HDMI i YUV które akceptują sygnały 480p, 576p, 720p i 1080i. Sygnały o rozdzielczościach najwyższych 720p i 1080i mogą być odtwarzane z częstotliwością ramki 50 i 60 na sekundę, wystarczy poczytac w necie dane techniczne tego odbiornika

Uwierz mi, nie wyświetla, przyjmuje i skaluje w dół, to co masz na ekranie to zwykła rozdzielczość telewizyjna

Ormianin 06.09.2006 14:39

Cytat:

Napisany przez Beerra
Uwierz mi, nie wyświetla, przyjmuje i skaluje w dół, to co masz na ekranie to zwykła rozdzielczość telewizyjna

wg mnie zachowuje sie tak jak monitor, ale Ty mozesz masz inne odczucia, jestes posiadaczem w.w. modelu?

Beerra 06.09.2006 14:48

Cytat:

Napisany przez Ormianin
wg mnie zachowuje sie tak jak monitor, ale Ty mozesz masz inne odczucia

To nie odczucia, takie są fakty, najszybciej się przekonasz licząc pixele, np. policz ile jest na 1 cm. ekranu w poziomie, później pomnóż przez ilość centymetrów. Jeżeli wyjdzie Ci 1080, to faktycznie masz full HD :)
Cytat:

Napisany przez Ormianin
jestes posiadaczem w.w. modelu?

Jestem "chwilowym posiadaczem" prawie 200 modeli TV ;)
Serio, od 12 lat sprzedaje TV

Ormianin 06.09.2006 15:08

Cytat:

Napisany przez Beerra
To nie odczucia, takie są fakty, najszybciej się przekonasz licząc pixele, np. policz ile jest na 1 cm. ekranu w poziomie, później pomnóż przez ilość centymetrów. Jeżeli wyjdzie Ci 1080, to faktycznie masz full HD :)

Jestem "chwilowym posiadaczem" prawie 200 modeli TV ;)
Serio, od 12 lat sprzedaje TV

Oczywiscie, ja widzialem tylko u znajomych na playstacion te 1080i, wiec efekt wydawal mi sie wysmienity... na LCD takie skalowanie ekranu wyglada fatalnie, tutaj widzialem obraz ostry i kontrastowy,... 1080i potrafi wyswietlic rowniez samsung model WS32Z409P zastanwiam sie mocno bo ma juz dobre recenzje w stosunku do swojego malo udanego brata WS32Z308P, ktory mial duze problemy z geometria. Mimo to jakos nie ufam slimą, chodzi mi przede wszystkim o nieostry obraz w rogach ekranu. A Ty skoro masz przyjemnosc widziec tyle modeli OTV co zaproponujesz?

Beerra 06.09.2006 15:29

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Oczywiscie, ja widzialem tylko u znajomych na playstacion te 1080i, wiec efekt wydawal mi sie wysmienity... na LCD takie skalowanie ekranu wyglada fatalnie, tutaj widzialem obraz ostry i kontrastowy,... 1080i potrafi wyswietlic rowniez samsung model WS32Z409P zastanwiam sie mocno bo ma juz dobre recenzje w stosunku do swojego malo udanego brata WS32Z308P, ktory mial duze problemy z geometria. Mimo to jakos nie ufam slimą, chodzi mi przede wszystkim o nieostry obraz w rogach ekranu. A Ty skoro masz przyjemnosc widziec tyle modeli OTV co zaproponujesz?

Skalowanie na LCD wcale nie musi wyglądać fatalnie, zależy od samego LCD, odtwarzacza i kabla(!)
Samsung 32Z409 również nie wyświetla 1080i ani nawet 720p
Jako ciekawostka: starszy Samsung 32Z308 nawet nie przyjmował sygnału wyższego od 576, pomimo, że na obudowie miał napis "HD Ready 1080i"
Wg. mnie kineskop odpada( rozdzielczość,kolory), zwłaszcza slim (+geometria, ostrość) plazma o.k. ale trudno znaleźć plazme 1366/768, nie mówiąc o 1080i, no i wciąż problemy z wypalaniem. Ja mam 3LCD Sony i jest to wg. mnie najlepszy wybór, jeżeli stać kogoś na lampe co 8000 godzin. "Zwykły LCD" też tylko Sony, Shapr i niektóre modele Samsunga i Toshiby

Smartek 06.09.2006 20:43

@Beera: Co do rodzialek zgodze sie calkowicie. Choc juz sa plazmy Panasonica z fullHD - http://forum.hdtv.com.pl/showthread.php?p=45144

Hmm.. a co do duszkow - mama katowala duzo kanalow z tymi zoltymi trojkacikami przez wiele godzin nie zmieniajac kanalu - probowalem potem z bliska na czarnym ekranie pod roznymi katami cos dostrzec, ale.. nawet nie wiem do dnia dzisiejszego jak to wyglada, wiec problem dla mnie na razie w ogole nie istnieje.

Doszedl tez Component z wyjsciem optycznym - po podlaczeniu do Xboksa, przelaczeniu sie w tryb NTSC znowu sie zdziwilem - obraz znacznie sie poprawil i przede wszystkim _wyostrzyl_. Uaktywnily sie roznego rodzaju tryby rozdzielczosci, m.in. 720p, 1080i itd. Teraz w 1080i (wiem, ze to zapewne jest jakos skalowane) divxy w marnej jakosci staly sie znosne i nadaja sie do ogladania! (dodam, ze w tej rozdzialce czcionki, obrazki itd. sa takie.. malutkie ;-D).

Ogolnie na razie jestesmy bardzo zadowoleni.
Pozostaje czekac na 16:9 i/lub dobra oferte platformy ITI.

AleX69 14.09.2006 05:28

Ormianin@ tak jak pisali juz wyzej chlopaki ... nie bedziesz mial wyswietlanej 1080 tylko interpolowana

ale nie martw aie juz jest nastepca 1080 ... 4K (4096×2160) :D
widocznie 1920x1080 bylo im za malo ... SRXR110

Ormianin 14.09.2006 08:52

Cytat:

Napisany przez AleX69
Ormianin@ tak jak pisali juz wyzej chlopaki ... nie bedziesz mial wyswietlanej 1080 tylko interpolowana

ale nie martw aie juz jest nastepca 1080 ... 4K (4096×2160) :D
widocznie 1920x1080 bylo im za malo ... SRXR110

Ale do prezentacji czy tez projekcji rozdzielczosc taka (4K) jest zrozumiala, mi jednak w warunkach domowych wystarczy te 1080i :)

AleX69 14.09.2006 13:26

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Ale do prezentacji czy tez projekcji rozdzielczosc taka (4K) jest zrozumiala, mi jednak w warunkach domowych wystarczy te 1080i :)

4K nie bedzie tylko na projektorach ...

576 wyswietlane na 42" tez wystarczy - nie mowiac juz o 32" ... :D

Ormianin 23.09.2006 02:08

Mity i fakty HDTV

http://www.benchmark.pl/r.php?file=h.../strona-1.html

pepperman 15.08.2007 19:50

powolutku, ale technologia posuwa sie do przodu. ponoc sharpy LC-52XL1E, LC-46XL1E to udane konstrukcje za w miare rozsadne pieniadze.

ed hunter 15.08.2007 20:54

widzia***322;em tego Sharpa 46" w Elektro World niedawno...ma***322;o si***281; nie zapowietrzy***322;em jak zobaczy***322;em obraz a potem dosz***322;o do mnie, ***380;e to LCD !!!! :O
a***380; nie wierzy***322;em i go z bliska ogl***261;da***322;em :D naprawd***281; robi wra***380;enie, LCD Sharp o mniejszych przek***261;tnych te***380;. wszystkie LCD posz***322;y do przodu niesamowicie a ceny coraz lepsze...

a od razu do Demka - nie wiem, mo***380;e ***347;lepy jestem, ale smu***380;enia za nic w ***347;wiecie na tym Sharpie 46" nie ma. :nieee:

a! i czarny jest naprawd***281; mocno szary ;) no naprawd***281; mo***380;na powiedzie***263;, ***380;e czarny, na ile centymetr***243;w wg***322;***261;b to nie wiem - WIZZARD jest tu specem ;p

Smartek 15.08.2007 21:15

@ed - moze jakis tenis albo pilka nozna na zielonej murawie?

Za to czarny na pewno nie jest dobry.

ed hunter 15.08.2007 21:23

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 821483)
@ed - moze jakis tenis albo pilka nozna na zielonej murawie?

mo***380;e i mo***380;e co***347; bym zobaczy***322;, ale ja by***322;em pewny, ***380;e to plazma i po chwili czytaj***261;c opis zobaczy***322;em, ***380;e to LCD, wi***281;c zacz***261;***322;em na tym co lecia***322;o przygl***261;da***263; si***281; czy obraz idzie p***322;ynnie nie zostawiaj***261;c nic po sobie i nie robi***261;c efektu klatkowania (lecia***322; jaki***347; film w kt***243;rym ruch by***322; mocny na ekranie) i nic, wszystko p***322;yn***281;***322;o i nic nie zostawa***322;o a przygl***261;da***322;em si***281; z r***243;***380;nych odleg***322;o***347;ci.

odchodz***261;c pomy***347;la***322;em sobie tylko, ***380;e teraz ju***380; wiem na pewno - jak b***281;d***281; kupowa***322; TV to nie ma co si***281; przejmowa***263; plazma czy lcd.
a. jeszcze pomy***347;la***322;em, ***380;e Sharp powraca w chwale ;)

pepperman 15.08.2007 23:45

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 821475)
widzia***322;em tego Sharpa 46" w Elektro World niedawno...ma***322;o si***281; nie zapowietrzy***322;em jak zobaczy***322;em obraz a potem dosz***322;o do mnie, ***380;e to LCD !!!! :O
a***380; nie wierzy***322;em i go z bliska ogl***261;da***322;em :D naprawd***281; robi wra***380;enie, LCD Sharp o mniejszych przek***261;tnych te***380;.

nie dziwota. 4 ms, 100Hz czy 120Hz (jakos tak), prawdziwy PIP co jest rzadkoscia w LCD, ponoc bardzo dobry odbior sygnalu ze zwyklej anteny, ale tylko 2xHDMI i nie przyjmuje1080p/24, choc odtwarza..
http://media.netpr.pl/notatka_74432.html

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 821475)
wszystkie LCD posz***322;y do przodu niesamowicie a ceny coraz lepsze...

z tym nie moge zgodzic sie. wiekszosc lcd to straszny badziew. ostatnio ogladalem sobie cala sciane lcdkow. moja uwage przykul tylko jeden sharp ze sredniej polki (jakis wczesniejszy model), choc dokladnosc wykonania obudowy pozostawiala do zyczenia.

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 821483)

ponoc jest calkiem, calkiem. moze to nie Kuro, ale nie ma na co narzekac.

ed hunter 16.08.2007 07:42

Cytat:

Napisany przez pepperman (Post 821548)
(...)
z tym nie moge zgodzic sie. wiekszosc lcd to straszny badziew. ostatnio ogladalem sobie cala sciane lcdkow. moja uwage przykul tylko jeden sharp ze sredniej polki (jakis wczesniejszy model), choc dokladnosc wykonania obudowy pozostawiala do zyczenia.(...)

jak się stanie przed ścianą klatkującego badziewia w markecie, to łatwo zobaczyć jeden dobry :szczerb:

ja oglądałem nowe modele Philipsa, Sony i Sharpa właśnie, nie były to tanie modele, ale obraz naprawdę luks. jak chce się LCD tylko po to, aby mieć płaski i kupuje taniochę to ma się g....

ale w porównaniu do tego co było drzewiej ja widzę postęp nawet w tych tańszych, ale nowych modelach.

markety jak zwykle wysprzedają złom, którego nikt nawet kijem by w Niemczech czy gdzie indziej nie dotknął a nasz niezamożny rodak kupuje i szpanuje płaszczakiem :|

AleX69 16.08.2007 08:12

co was tak ciagnie do tego LCD ogladanego w markecie?
zawsze tam gdzie jasno bedzie lepiej wygladal niz plazma
a jak przywieziesz go do domu i odpalisz przy zgaszonym swietle to ... bryndza
juz kilku takich gagatkow wsrod znajomych mam :]

nie wiadomo jak by LCD posunelo sie z szybkoscia wyswietlania, katami widzenia i jakoscia kolorow
technologi plazmowej w zaden sposob nie dorownaja ... ta w miejscu tez nie stanela

Smartek 16.08.2007 10:11

Plazma w moim domu niedlugo konczy rok (albo juz ma) i jak na razie:

- zero tzw. duchow/poswiat/wypalen,
- nie zauwazylem spadku kontrastu
- oczy bardzo szybko przyzwyczaja sie do 4:3 na 16:9 (geby i postacie splaszczone w pionie), ale jak widze obraz 16:9 na 4:3 to dopiero mi sie niedobrze robi, pol TV niewykorzystywane ;-).
- mimo tego, ze czesto ogladam xvidy/dvd z ratio 16:9 innym niz ~1,77 z plazma na gorze ani na dole nic sie nie dzieje

W sumie jestem z tata zadowolony, ale bardzo brakuje kanalow HD - Discovery po czasie sie nudzi, na nsport czesciej leci SD skalowane do HD, na MGM HD nie ma nic ciekawego (za stare te filmy..), a N leci w kulki i nie daje zadnego HD na VODzie (nie liczac odwroconych bodajze) ani zadnych nowych kanalow - jakis "film hd" z nowosciami by sie przydal..

Chyba trzeba sie zaopatrzyc w cos, co poradzi sobie z materialem HD i "zalatwiac" we wlasnym zakresie. Na zachodzie maja najlepsze seriale w HD (abc HD np.), a u nas nic! Moze ktos wie co z tym Canal+HD, bo w lutym sie umowa z N konczy :-).

Na razie zadowalamy sie dobrymi jakosciowo xvidami lub dvd, a najlepiej hr xvid, wielkosc wciaz robi wrazenie (kredyt, ktory pozostal ojuc do splacenia rowniez ^_^).

pzdr

ed hunter 16.08.2007 10:31

OT mały

po co katować się i oglądać spłaszczony obraz 4:3 (tekst o przyzwyczajaniu się oczu do tego zmiótł mnie z krzesła :rotfl: )

ja ustawiam format automatyczny, obcina trochę obrazu, ale panny są chudsze :D

Załącznik 41871

Załącznik 41872

Beerra 16.08.2007 10:44

Sharp w najwyższych modelach troche oszukuje, z timi 4ms to nie jest do końca prawda, czerń też oszukuje przez kombinacje z gamma, nie ma wogóle gradecji szarości w bardziej czarnym obrazie (murzyna w nocy nie widać :)) smuzenie oczywiście jest jak na każdym LCD, ale najlepiej to widać nie przy tenisie itp. tylko wtedy kiedy kamera się porusza, najlepiej to przetestować nagrywając obraz z okna samochodu. Problem jest rozwiązany w dobrej plaźmie (Pioneer, Hitachi, Samsung 18Bit) ale problem jest ze zużyciem energii 380W dla 42" i ponad 500W dla 50"

pepperman 16.08.2007 11:29

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 821598)
jak si***281; stanie przed ***347;cian***261; klatkuj***261;cego badziewia w markecie, to ***322;atwo zobaczy***263; jeden dobry :szczerb:

taka doslowna sciana to nie byla, bo rozstawione to bylo na lewo i prawo. 99% jednak dyskwalifikowalo koszmarne smuzenie.

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 821598)
ja ogl***261;da***322;em nowe modele Philipsa, Sony i Sharpa w***322;a***347;nie, nie by***322;y to tanie modele, ale obraz naprawd***281; luks.

widzialem sony z wyzszej polki i przyznaje, ze nie powalaly i nie powala mnie mnie na kolana. no i to zdzierstwo sony, duzo placisz, malo dostajesz. to juz philipsy sa bogatsze.

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 821604)
co was tak ciagnie do tego LCD ogladanego w markecie?
zawsze tam gdzie jasno bedzie lepiej wygladal niz plazma
a jak przywieziesz go do domu i odpalisz przy zgaszonym swietle to ... bryndza
juz kilku takich gagatkow wsrod znajomych mam :]

przeciez nikt nie kaze kupowac Ci tv tylko po tym co zobaczysz w sklepie. w koncu ludzie maja tego sharpa w domu i oczy tez.

Cytat:

nie wiadomo jak by LCD posunelo sie z szybkoscia wyswietlania, katami widzenia i jakoscia kolorow

posuwa sie caly czas. kroczki male, ale jednak.

Cytat:

technologi plazmowej w zaden sposob nie dorownaja ... ta w miejscu tez nie stanela

kwestia czasu, a plazma ma zastoj. jedynie pioneer jeszcze ja jakos do przodu pcha tylko za jakie pieniadze i nie wydaje mi sie, zeby znaczaco obnizyli koszmarne zuzycie pradu.

Cytat:

Napisany przez Beerra (Post 821630)
Sharp w najwy***380;szych modelach troche oszukuje, z timi 4ms to nie jest do ko***324;ca prawda, czer***324; te***380; oszukuje przez kombinacje z gamma, nie ma wog***243;le gradecji szaro***347;ci w bardziej czarnym obrazie (murzyna w nocy nie wida***263; :)) smuzenie oczywi***347;cie jest jak na ka***380;dym LCD, ale najlepiej to wida***263; nie przy tenisie itp. tylko wtedy kiedy kamera si***281; porusza, najlepiej to przetestowa***263; nagrywaj***261;c obraz z okna samochodu.

oczywiscie, ale w praktyce to dziala, a smuzenie niektorzy beda widzieli jak bedzie nawet -1ms ;).

Smartek 16.08.2007 12:19

@ed - u mnie tez jest "automatyczny" (jak jest sztuczne 16/9 to sam obcina) i taki "pol 4:3", w ktorym nie obcina duzo obrazu, a postacie robia sie praktycznie normalne - ja tak wlasnie ogladam, ale np. mama woli 16/9 i scisniete geby ;-).

AleX69 16.08.2007 13:24

Cytat:

Napisany przez pepperman (Post 821637)
kwestia czasu, a plazma ma zastoj. jedynie pioneer jeszcze ja jakos do przodu pcha tylko za jakie pieniadze i nie wydaje mi sie, zeby znaczaco obnizyli koszmarne zuzycie pradu.

toc to wierutne bzdury ... opowiesci dziwnej tresci :ysz:
zrozumcie ze ze zaden lcdek nie bedzie wyswietlal tak dobrego obrazu kolory/ szybkosc jak plazma czy crt

kolejny argument nie do przebicia to portfel
kto przy zdrowych zmyslach kupuje lcd ktore maja wiecej cali niz 32"?
wiem ze sa rozne gusta i gusciki ale bez przesady
probowal ktos czyscic panel/ekran lcd szmatka do czyszczenia zwyklych szyb?
i tak dalej i tak dalej ... powodzenia

co do poboru pradu co zescie sobie znalezli tez problem
500W?! skad te dane? kolejne bzdury ...
Panasonic TH-50PV700 pobiera maxymalnie 368W
Panasonic TH-42PV70P <- 238W
nie jest tajemnica ze najwiecej zre pradu jak bedziecie ogladali sniegowe zabawy niedziedzi polarnych w bialej farbie :fiu:
ale to nudne ...

polecam topic chlopcow z forum hdtv gdzie z miernikiem sprawdzali pobor pradu
w zaleznosci od wyswietlanego obrazu
Nowe technologie a pobór mocy - telewizory plazmowe.

moja plazma panasonic'a TH-42PV50E pobor 315W (panel 8 generacji) ma prawie dwa i pol roku za rachunki wiecej nie place
wlasnie sprawdzilem i juz mam nastukane 03661h :]

reasumujac kupuje plazme (panel 10 generacj) bo
- 42" to teraz minimum i za ta cene tzw. valu2price
- jakosc i ostrosc obrazu jest lepsza niz w lcd
- czas reakcji i czern zawsze bedzie lepsza niz w lcd

wada technologi plazmowej jest jedna - kiepsko sie prezentuje w jasnych/rozswietlonych pomieszczeniach

oled tez mial byc taka rewelacja a tu ... ogromny rozmiar 11" u sony a 17" u samsung'a
i jak zwykle to prototypy ktore nie maja zamiaru trafic do wstepnej produkcji :D

ro29 16.08.2007 14:26

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 821665)
(...)

moja plazma panasonic'a TH-42PV50E pobor 315W (panel 8 generacji) ma prawie dwa i pol roku za rachunki wiecej nie place

(...)

Mhmm - te 42 cale to minimum pod jakim względem ?
Dla mnie to już kino a nie TV i trzeba mieć pokój chyba z min 35 metrów kwadratowych dla takiego czegoś.
A co do poboru mocy ... kupić TV co pobiera ponad 300 W :nie:
To więcej niż stare Rubiny :D

Ale to tylko moje skromne komentarze ...
ro29

Smartek 16.08.2007 14:41

@ro29, masz staroswieci tok rozumowania :-).

U mnie 42" stoi na 18m2, mniejwiecej, a i tak TV moglby byc spokojnie wiekszy, 50" bylaby pewnie idealna :-).

ed hunter 16.08.2007 15:07

racja, ***380;e wielko***347;***263; nie przeszkadza wcale nawet jak si***281; ogl***261;da zwyk***322;e DVD a nie 1080p :)

ja mam 32" dwa i p***243;***322; do (do trzech) metra przed sob***261; i jest w***322;a***347;nie ok. a wzrok mam jeszcze dobry. do mojego 24 metrowego, kwadratowego pokoju da***322; bym 50 cali na ***347;cian***281; i by***322;oby super :taktak:

mgit 16.08.2007 15:19

To prawda ***380;e im wi***281;kszy tym lepszy, ale co z tego jak w***322;***261;czy si***281; DiviX kt***243;ry na CRT by***322; obraz idealny a na LCD z bliska ju***380; piskeloza, jedynie DVD Video jako tako, ale to i tak nie to samo ...

pepperman 16.08.2007 15:32

Cytat:

toc to wierutne bzdury ... opowiesci dziwnej tresci :ysz:
zrozumcie ze ze zaden lcdek nie bedzie wyswietlal tak dobrego obrazu kolory/ szybkosc jak plazma czy crt

taa, jak do tej pory postep w elektronice przeczy wszystkiemu. kwestia czasu. ile razy to juz slyszalo sie "nigdy". poza tym sa plazmy i plazmy. naprawde dobra plazma swoje kosztuje.
poza tym nie rozumiem co chcesz udowodnic. kazdy swoje oczy ma.

Cytat:

kolejny argument nie do przebicia to portfel
kto przy zdrowych zmyslach kupuje lcd ktore maja wiecej cali niz 32"?
wiem ze sa rozne gusta i gusciki ale bez przesady
probowal ktos czyscic panel/ekran lcd szmatka do czyszczenia zwyklych szyb?
i tak dalej i tak dalej ... powodzenia

teraz to Ty jakies bzdury glosisz. to kup 15 cali i nie bedziesz mial mniej do czyszczenia.

Cytat:

co do poboru pradu co zescie sobie znalezli tez problem
500W?! skad te dane? kolejne bzdury ...
Panasonic TH-50PV700 pobiera maxymalnie 368W
Panasonic TH-42PV70P <- 238W
nie jest tajemnica ze najwiecej zre pradu jak bedziecie ogladali sniegowe zabawy niedziedzi polarnych w bialej farbie :fiu:
ale to nudne ...

czysta matematyka, a nie bzdury. plazma zre prad w porownaniu nawet do crt i nie uspokoisz swoich watpliwosci nawet miernikiem. no chyba, ze bedzie sie sie non-stop pornole z murzynami ogladalo przy pelnym zaciemnieniu akcji :P. dodaj sobie do tego jeszcze ampli i masz wynik. czyms musisz wzbudzic tak duzy ekran. z dynama rowerowego nie skorzystasz.

Cytat:

no jak miales wczesniej Rubina to faktycznie mogly tylko zmalec..

Cytat:

to kup. np. od razu Pioneera PDP5000EX :D. poza tym moze gdybys nie mial plazmy to jeszcze bylbys obiektywny..

Cytat:

oled tez mial byc taka rewelacja a tu ... ogromny rozmiar 11" u sony a 17" u samsung'a
i jak zwykle to prototypy ktore nie maja zamiaru trafic do wstepnej produkcji :D

nie oled, a sed mial byc rewelacja i jest, ale przyjdzie dlugo na niego poczekac albo i w ogole.

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 821688)
To prawda ***380;e im wi***281;kszy tym lepszy, ale co z tego jak w***322;***261;czy si***281; DiviX kt***243;ry na CRT by***322; obraz idealny a na LCD z bliska ju***380; piskeloza, jedynie DVD Video jako tako, ale to i tak nie to samo ...

bo z bliska to oglada sie material fullhd.

Smartek 16.08.2007 15:39

@mgit- nowe XviDy (DVDRiPy) z 3m wygladaja OK.

rycho 16.08.2007 15:43

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 821693)
@mgit- nowe XviDy (DVDRiPy) z 3m wygladaja OK.

Gumisie też?

ro29 16.08.2007 16:10

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 821683)
@ro29, masz staroswieci tok rozumowania :-).

U mnie 42" stoi na 18m2, mniejwiecej, a i tak TV moglby byc spokojnie wiekszy, 50" bylaby pewnie idealna :-).

Może i tak .. choć ja bym go nazwał raczej klasycznym ;)
W moim pokoju 9 metrów kwadratowych mam 14 calowego starego CRT Goldstar || (który na marginesie coraz bardziej stwarza problemy) - i jakoś nie wyobrażam sobie wstawić na ten metraż coś większego niż 20-21 cali - co i tak po moim przyzwyczajeniu do tej 14 było by duuużyym szokiem :D
U Rodziców jest 20 cali - pokój około 20 metrów - jak dla mnie 25 to było by idealnie, - choć znając Rodziców to dla nich było by to już chyba za dużo :haha:

ro29

AleX69 16.08.2007 16:36

Cytat:

Napisany przez pepperman (Post 821690)
taa, jak do tej pory postep w elektronice przeczy wszystkiemu. kwestia czasu. ile razy to juz slyszalo sie "nigdy". poza tym sa plazmy i plazmy. naprawde dobra plazma swoje kosztuje.
poza tym nie rozumiem co chcesz udowodnic. kazdy swoje oczy ma.

teraz to Ty jakies bzdury glosisz. to kup 15 cali i nie bedziesz mial mniej do czyszczenia.

czysta matematyka, a nie bzdury. plazma zre prad w porownaniu nawet do crt i nie uspokoisz swoich watpliwosci nawet miernikiem. no chyba, ze bedzie sie sie non-stop pornole z murzynami ogladalo przy pelnym zaciemnieniu akcji :P. dodaj sobie do tego jeszcze ampli i masz wynik. czyms musisz wzbudzic tak duzy ekran. z dynama rowerowego nie skorzystasz.

no jak miales wczesniej Rubina to faktycznie mogly tylko zmalec..

to kup. np. od razu Pioneera PDP5000EX :D. poza tym moze gdybys nie mial plazmy to jeszcze bylbys obiektywny..

nie oled, a sed mial byc rewelacja i jest, ale przyjdzie dlugo na niego poczekac albo i w ogole.

bo z bliska to oglada sie material fullhd.

ale o co chodzi? :hmm:

kupuje plazme bo lubie miec dobra jakosc ogladanych filmow - dvd (576p) mi w zupelnosci wystarczy

sa plazmy i plazmy? snobem nie jestem a jakosc plazmy np panasonic'a z 4-5K tez mi w zupelnosci wystarczy
wole sobie kupic za cene pioneera pdp5000ex dwie panasonic TH-42PV70P
niz walic pony ze mam najlepszy panel na swiecie
swoja droga to plazmy LG bym nie chcial nawet obsikac :ysz:

ale nadal nie rozumiem twoich wywodow pepperman@?
nie mam zamiaru nikogo przekonywac do swoich racji bo kazdy ma oczy i moze zobaczyc
roznice miedzy plazma a lcd - ale blagam nie w sklepie!!
i nie na malo ruchawych obrazach demonstracyjnych puszczonych w 1080p!!

pepperman 16.08.2007 17:32

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 821710)
ale o co chodzi? :hmm:

kupuje plazme bo lubie miec dobra jakosc ogladanych filmow - dvd (576p) mi w zupelnosci wystarczy

no widzisz, Tobie tak, a innym nie.

Cytat:

sa plazmy i plazmy? snobem nie jestem a jakosc plazmy np panasonic'a z 4-5K tez mi w zupelnosci wystarczy
wole sobie kupic za cene pioneera pdp5000ex dwie panasonic TH-42PV70P
niz walic pony ze mam najlepszy panel na swiecie
swoja droga to plazmy LG bym nie chcial nawet obsikac :ysz:

teraz to ja przyznaje, ze nie rozumiem Twojeg otoku myslenia.

Cytat:

nie mam zamiaru nikogo przekonywac do swoich racji bo kazdy ma oczy i moze zobaczyc
roznice miedzy plazma a lcd - ale blagam nie w sklepie!!

a kto mowi o warunkach sklepowych. przeciez sa salony, ktore umozliwaja ustawienie odpowiedniego oswietlenia lub zamowienie prezentacji.

Cytat:

i nie na malo ruchawych obrazach demonstracyjnych puszczonych w 1080p!!

wiesz, teraz to juz robisz z ludzi wyborcow samoobrony :P.

AleX69 16.08.2007 17:58

Cytat:

Napisany przez pepperman (Post 821732)
no widzisz, Tobie tak, a innym nie.

to po co im LDC 1080p do cyfrowej telewizji jak cyfra, n czy polsat swieca wieszosc w 720p
a jak leci juz w 1080i to lepiej przelaczyc na 720p :D

Cytat:

teraz to ja przyznaje, ze nie rozumiem Twojeg otoku myslenia.

zycie :D

Cytat:

a kto mowi o warunkach sklepowych. przeciez sa salony, ktore umozliwaja ustawienie odpowiedniego oswietlenia lub zamowienie prezentacji.

z choinki sie urwales :rotfl:
juz widze jacy sa mili i umawiaja sie z toba na prezentacje - troche ciebie ponioslo :D
dla nich jestes zwyklym 'window licker' i nikt nie bedzie nad toba skakal
salon?! ... ja w domu raczej ogladam - jak mi sie nie spodoba mam 7 dni na wymiane

Cytat:

wiesz, teraz to juz robisz z ludzi wyborcow samoobrony :P.

to ty powiedziles :fiu:

pepperman@ co jest takiego fajnego w tych lcd'ekach ze sie tak podniecasz?
bo cena 8-12k to nie jest raczej przystepna ... :>

demek 16.08.2007 18:52

lcd i czarny?lcd i brak smuzenia?
tak to tylko w erze

mam w domu panasa 42px70 i przy wyswietlaniu nawet bialych rzeczy nie pobiera wiecej jak 200w a powinien ok 250

frog 25.02.2008 00:57

Troszku odkopie temata. Brat chce kupic LCD 32` do swojego Xboxa 360. Co byscie polecili w okolicy 2tys.
Mowi ze znajomi polecaja mu :

http://www.sirius.pl/komputery/towar...wa_GRATIS.html
lub
http://www.sirius.pl/komputery/towar...216_0_354_2901

Ktos moze cos powiedziec o tych modelach ? Awaryjnosc, jakosc itp. A moze cos innego polecacie ?

mensir67pl 25.02.2008 06:03

Cytat:

Napisany przez frog (Post 901110)
Troszku odkopie temata. Brat chce kupic LCD 32` Co byscie polecili w okolicy 2tys.
?

pond bud***380;et .... ale kupi***322; bym Sharp LC32WD1E 2,5-2,6 tys.
lub co***347; ze stajni Sharpa ..... zdecydowanie

:spoko:

frog 25.02.2008 23:08

No tak tez bratu z poczatku mowilem ze SHARP to GODNA firma. Ale czy naprawde az tak widoczna jest roznica miedzy sharpami a LG czy samsungami ? Bo pokazal mi bracik model 37cali LG :
http://www.sirius.pl/audio_video/tow...16_0_1701_3001
Ta sama cena co sharp 32`. Ale czy jakosc az tak naprawde wielka ? Czy ten LG nie jest wart uwagi wogole?

ed hunter 26.02.2008 08:40

Sharpy szarpi***261; za wzrok jak si***281; tylko wejdzie do sklepu z telewizorami :taktak:

Ju***380; w tym temacie pisa***322;em jak si***281; zapowietrzy***322;em z wra***380;enia na widok obrazu LCD Sharpa i jak g***322;upek z bliska ogl***261;da***322;em, czy to aby nie plazma (46") :D

legion 26.02.2008 09:19

Szczerze polecem ten telewizorek bo taki posiadam:
http://www.sirius.pl/audio_video/tow...ka_GRATIS.html

N i Cyfra bardzo ladnie odbiera ale minum 3,5 odleglosci od niego musi byc ogladajacy bo oczoplasu mozna dostac :D a jezeli chodzi o Polszmate to wiele do zyczenia ma ich sygnal cieniutki.

Jezeli ktos ma mniejszy pokoj to polecam ten telewizor chociaz trudno go juz dostac:
http://www.skapiec.pl/site/cat/22/comp/97734

Cytat:

Napisany przez frog (Post 901760)
No tak tez bratu z poczatku mowilem ze SHARP to GODNA firma. Ale czy naprawde az tak widoczna jest roznica miedzy sharpami a LG czy samsungami ? Bo pokazal mi bracik model 37cali LG :
http://www.sirius.pl/audio_video/tow...16_0_1701_3001
Ta sama cena co sharp 32`. Ale czy jakosc az tak naprawde wielka ? Czy ten LG nie jest wart uwagi wogole?

Sharp podobno najlepsza technologia ale samsung to samo bo ja niby wykrad od sharpa i sie sadza w Koreii i w stanach.

joujoujou 16.03.2008 10:29

Lepiej tu podrzuc***281; pytanie z innego tematu.

http://forum.cdrinfo.pl/f5/napisz-co...tml#post909761

:hmm:

nimal 17.03.2008 03:47

wybor prawidlowy
codziennie patrze na plazme, Pasikonika viera - nie moja, i naprawde nie rozumie czym sie tak zachwycac - znaczy sie obraz wspanialy, nic zazucic nie mozna, z wyjatkiem... wlasciciel tej plazmy wie :P
jestem strasznie uczylony na mruganie i na kazdej plazmie je widze
a co do czerni, to niejeden LCD potrafi naprawde niezle ja wyswietlic, chocby Toski

AleX69 17.03.2008 12:07

czern czernia kwestia dyskusyjna - w lcd czarny zawsze bedzie podswietlony w plazmie punkt gasnie :] - ale pozostaje jeszcze barwa, czas reakcji, interpolacja obrazu, kat widzenia ... a tu lcd dostaje po tylku od plazmy i crt :fiu:

ed hunter 17.03.2008 12:15

spama trzeba tu da***263; :D

http://www.zobaczwiecej.pl/

:P

joujoujou 17.03.2008 13:10

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 910083)
spama trzeba tu da***263; :D

Te***380; tam by***322;em. :taktak:

:spoko:

nimal 17.03.2008 14:42

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 910081)
czern czernia kwestia dyskusyjna - w lcd czarny zawsze bedzie podswietlony w plazmie punkt gasnie :] - ale pozostaje jeszcze barwa, czas reakcji, interpolacja obrazu, kat widzenia ... a tu lcd dostaje po tylku od plazmy i crt :fiu:

juz nie
Szajsung klepie matryce z aktywnym podswietlaniem LED, ktore jest wlaczane pod obszarami czerni

AleX69 17.03.2008 15:23

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 910083)
spama trzeba tu dać :D

najbardziej podobalo mi sie w prezenacji podobalo porowanie 8ms vs 4ms :rotfl:

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 910155)
juz nie
Szajsung klepie matryce z aktywnym podswietlaniem LED, ktore jest wlaczane pod obszarami czerni

o tak ... z zaporowa cena i z przekatna 21" 40" :D

demek 18.03.2008 09:50

i to dalej jest kupa jak dla mnie

AleX69 18.03.2008 10:03

ale co tu gadac z ledwoscia daja sobie rade zastepujac komputerowe crt a tu mowa o ogladaniu na nich telewizji ... :glupek:

pepperman 18.03.2008 10:03

Cytat:

Napisany przez demek (Post 910412)
i to dalej jest kupa jak dla mnie

nie przesadzaj. poza tym to tylko telewizory. ludzie kiedys Rubiny mieli i jakos zyli. nie kazdy ma ochote wydac 18K na tv.

Cytat:

Napisany przez AleX69 (Post 910416)
ale co tu gadac z ledwoscia daja sobie rade zastepujac komputerowe crt a tu mowa o ogladaniu na nich telewizji ... :glupek:

daja rade tylko za odpowiednio wiecej.

AleX69 18.03.2008 10:10

Cytat:

Napisany przez pepperman (Post 910417)
nie przesadzaj. poza tym to tylko telewizory. ludzie kiedys Rubiny mieli i jakos zyli. nie kazdy ma ochote wydac 18K na tv.

rubiny mieli bo nie bylo wyboru ... teraz jest i co - kupuja lcd'ki :D

podaj mi taki lcd co daje sobie rade meczem pilki noznej albo tenisem - promocja ze statycznymi obrazami w HD robi wode w mozgach ...

Cytat:

Napisany przez pepperman (Post 910417)

nie pisz bzdur - podaj mi chodz jeden model ktory nie ma lagow w porownaniu do CRT :]

zaleta lcd jest jedna ... jest plaski i lekki :taktak:

ed hunter 18.03.2008 10:15

nie popadajmy w fanatyzm :nie: te nowe LCD naprawd***281; daj***261; ju***380; rad***281;.

a jak kto***347; widzi lagi to niech se walnie 2 mocne browary i przestanie :P

AleX69 18.03.2008 10:19

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 910426)
a jak kto***347; widzi lagi to niech se walnie 2 mocne browary i przestanie :P

sam se walnij - jeszcze dzis nie piles :glupek:

Cytat:

Napisany przez demek (Post 910429)
nimalowi plazma mruga, mi czasami
nimalowi lcd nie smuzy, a mnie kazdy smuzy :D

@alex69
dodaj jeszcze siatkowke do listy

no i siatkowka :]

demek 18.03.2008 10:19

nimalowi plazma mruga, mi czasami
nimalowi lcd nie smuzy, a mnie kazdy smuzy :D

@alex69
dodaj jeszcze siatkowke do listy

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:11.