Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   [ARTYKUŁ][PS2] FreeMCBoot i ESR (https://forum.cdrinfo.pl/f106/artykul-ps2-freemcboot-esr-79552/)

misiozol 13.04.2015 15:38

chip jak chip ma czytac "kopie zapasowe" :P , na dzien obecny placenie za chipa wiecej jak 20-30zl to strzal w swoje kolano . taniej wychodzi kupic zachipowana konsole niz kupic chipa i zaplacic za robocizne , no chyba ze sam sobie wlutujesz , ale ja kupilem tego mars3 za 5zl :D i konsola dziala do tej pory ;)

Berion 13.04.2015 15:21

To jest jakiś Modbo 1.x/2.x, który płonie po wejściu do swojego menu i zmiany ustawień. ;p

misiozol 13.04.2015 13:43

mozna i ten http://allegro.pl/chip-do-playstatio...240837085.html

Berion 13.04.2015 12:37

Modbo760 albo Duo3. Schematy montażu masz w AIO lub na Eurasia.

sil3nt 13.04.2015 12:27

c0s z tego? games-box.pl/playstation%C2%AE-2-chipy-c-8_32.html

Berion 12.04.2015 17:54

Konkretnie lutując jakikolwiek modchip.

Inaczej pozostaje Ci tylko emulator PSXa (PS2PSXe lub POPS) lub w części modeli można używać PSX Launchera z różnym skutkiem. ;] Modchip w tej materii jednak bezkonkurencyjny bo zadziała każda gra od razu po włożeniu płyty.

misiozol 12.04.2015 17:21

Konkretnie chipem :P

sil3nt 12.04.2015 16:57

konkret plz

misiozol 12.04.2015 14:36

Chipem :P

sil3nt 12.04.2015 12:09

Nie szukając w kilkuletnich postach może mi ktoś napisać czym można odpalać kopie gier PSX na PS2 slim 77003 ?

Halas19 17.01.2015 13:47

Drozyzna :p Taniej by wyszło chyba gdybym kupił gotowca z Mc Bootem na allegro.
A może Ty, Szczury chcesz pomoc biednemu człowiekowi? ;)

szczuru 17.01.2015 01:10

Cytat:

Napisany przez Halas19 (Post 1310427)
To może kurierem ? ;p

http://images68.fotosik.pl/529/ad92e3bb342d8893.jpg

:P

Berion 17.01.2015 00:58

Też nie bo dostarczają paczki tak jak Ace Ventura. :P

Halas19 17.01.2015 00:48

To może kurierem ? ;p

Berion 17.01.2015 00:41

Ja bym ci to wgrał, ale nie chce mi się iść na pocztę. Zlikwidowali mi pocztę z przed nosa i teraz trzeba drałować kilka ulic. Aż! :D

Halas19 16.01.2015 20:12

Cokolwiek będę chciał zrobić, to i tak będę potrzebować czyjejś pomocy do tego. Gdybym miał drugą kartę z działającym FMCB to nie byłoby problemu :p

Berion 16.01.2015 20:06

Da, ale jak go z powrotem tam skopiujesz skoro FMCB się nie uruchamia? Więc zostaje cheat device/boot disc, exploit title.db, sprawny FMCB lub swap o którym wspomniałem.

Ale nie ma to sensu bo żaden program homebrew nie radzi sobie z symlinkami. Bezpieczniej jest sformatowąć kartę i zainstalować na nowo.

Halas19 16.01.2015 19:59

...Nic nie da, że mam ten plik który powinien być na karcie ?
skopiowałem go na pena zanim usunąłem (... :D )
Kurka, jak kiedyś wyparował mi z karty, z tego samego folderu OSDMAIN.ELF, to nie było takiego problemu...

edit. Chociaż FMCB i bez tego się uruchamiał.

To mam problem, bo mój napęd nie jest w stanie uruchomić, żadnej płyty.

Berion 16.01.2015 19:49

Nic Ci to nie da. To jest właśnie FMCB, jest podpisany dla tej konkretnej karty. Jeśli usunąłeś tylko ten jeden plik i był to tylko symlink to znaczy, że masz już uszkodzenie logiczne systemu plików na karcie. Możesz spróbować skopiować inny plik i tak go nazwać, ale najlepiej byłoby sformatować tera cała kartę i wgrać od nowa. Ale skoro pytasz o przysługę/usługę to znaczy że nie masz możliwości tego zrobić samemu - jak napisałeś.

Jak masz jakąś oryginalną grę z online to możesz spróbować swapa z kopią w której zamiast online jest uLE.

A jeśli model konsoli pozwala i masz pasującą grę to możesz spróbować exploitu title.db.

Halas19 16.01.2015 18:57

Może nie mieści się to w temacie głównym, ale dotyczy FMCB.

OGŁOSZENIE.

W przypływie niewątpliwie "geniuszu" usunąłem (nie napiszę, że przez przypadek) z folderu
MC0:/BEEXEC-SYSTEM plik o nazwie ...OSD130.ELF.
Miałem zainstalowaną wersję normalną, nie multi. Zorientowani w temacie pewnie wiedzą już dlaczego piszę, a tym co nie wiedzą już tłumaczę;
skutek jest taki, że nie odpala się FMCB - taki stary, a głupi :D
Dobrze, że skopiowałem go na pena, ale pożytek z tego niewielki.
Mam w związku z tym prośbę - czy nie znalazłby się ktoś na tyle miły z możliwością odpalania hombrew, kto wgrałby mi ten plik na powrót ?
Nikt z moich znajomych nie trzyma w domu tak archaicznego sprzętu, a już na pewno nie z takimi możliwościami.
Bez problemu pokryję koszty przesyłki w obie strony, no chyba że ktoś jest ze Szczecina lub pobliża to mogę dojechać i postawić piwo :)

Z góry dzięki za zainteresowanie.

Jak ktoś zdecyduje się pomóc, to proszę o pisanie na priv, żeby nie zaśmiecać forum.
Dziękuję.

Berion 06.07.2014 11:10

Nie sądzę. Jest jakieś 67KB tylko na to. Nie wiem czemu bo nie pamiętam, ale pytałem o to już kiedyś Jimmiego.

Meanthord 06.07.2014 11:03

A nie dałoby się zrobić jakiegoś naprawdę porządnego i odjechanego menu już po instalacji (w samym FMCB), a nie tylko w samym instalatorze? Coś jak zmiana themów w iXie.

Berion 05.07.2014 20:54

Ilość załączników: 1
Nowsza wersja FMCB wzbogacona zostanie o normalne GUI (jak wiecie, nieoficjalne 1.8c i linia 1.9 posiada inne niż 1.8/1.8c - siermiężne).

O takie będzie:
http://btep.deviantart.com/art/Free-...on-3-465783526

A poniżej oficjalne loga. :czar:

Meanthord 03.07.2014 13:10

Thx, dopisanie ścieżki ESR w konfiguratorze pomogło :). Teraz płyty odpalają się "od razu" bez problemów.

szczuru 03.07.2014 01:11

A czy w konfiguracji FMCB masz podana ścieżkę do ESR? Tzn nie jako item OSDSYS, tylko jako "Path to ESR"?

Iskander 02.07.2014 23:04

w nowszych modelach konsol ,OSDSYS nie pozwala na uruchomienie go w "glownym" menu,tylko wlasnie w browserze. nic z tym nie zrobisz.

Meanthord 02.07.2014 17:11

Różnica po wyłączeniu tej opcji jest taka: o ile wcześniej od razu na dzień dobry wchodził do browsera wyboru memorki/płyty, tak teraz na sekundę faktycznie pojawia się moje menu FMCB, po czym znika (tak, jakby zaczynał wczytywać płytę - i chyba właśnie tak robi ;)) i wrzuca do browsera wyboru memorki/płyty. Znowu muszę ręcznie wychodzić do głównego menu i dopiero stamtąd odpalać ESR.

Iskander 02.07.2014 16:10

sprobuj wylaczyc fastboot w konfiguratorze.

Meanthord 02.07.2014 11:59

Witam.

Mam pytanie, mianowicie czy w FMCB da się jakoś wyłączyć automatyczny boot płyty-filmu DVD po włączeniu konsoli? Mam ustawione Skip boot disc na ON w konfiguracji, ale pomimo tego, gdy odpalam konsole z grą w środku (spatchowaną ESR) najpierw wywala mi komunikat "DVD disc is not set up", muszę wyjść do głównego menu FMCB kółkiem i dopiero stamtąd odpalić grę.

Jakieś pomysły?

Pozdrówka.

Halas19 26.06.2014 16:30

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1286247)
Modchip to najlepsze i najwygodniejsze rozwiązanie, które nie wyklucza możliwości używania osd update (tak jak np. na mojej konsoli był Ripper 2 Gold, a z memorki wstawał FMCB).

Strzał w dziesiątkę ;)

Posiadanie moda i exploitu to świetna sprawa, bo:
1. Można włączać wszelakie kopie zapasowe nośników (właśnych oczywiście ;)) nie martwiąc się o to, że któryś się nie uruchomi
2. Tu ukłon w stronę FMCB - można uruchomić wszystkie szatańskie (scenowe ;) ) programy bez potrzeby używania dziwnych sztuczek jak w przypadku np. chipa H20... :P

Berion 23.06.2014 11:46

Nie rozumiem tego co napisałeś. Dlaczego ktoś miałby instalować FMCB przy otwartej klapie lub wysuniętej tacce? I dlaczego miałby to robić przez obraz odpalony za pomocą np. USBA? Przecież to kompletnie bez sensu, instalator uruchamia się z "mass:/" managerem plików, uruchomionym w dowolny sposób lub jeśli modchip/użyty exploit pozwala, od razu instalator z "mass:/".

W kilku modelach PS2, wraz z modchipem stosuje się dodatkowe układy zabezpieczające LA/BA. Modchip to najlepsze i najwygodniejsze rozwiązanie, które nie wyklucza możliwości używania osd update (tak jak np. na mojej konsoli był Ripper 2 Gold, a z memorki wstawał FMCB).

deathfrenzy 23.06.2014 04:19

Drodzy gracze jestem tu nowy ale zagadnienie zgłębiłem dziś w nocy , jeżeli odpalamy program z pamięcią usb i otwartą klapą to będzie się tak działo należy zamknąć klapę wyjąć usb włączyć konsolę i odpalić USBA i po problemie , testowałem i mogę powiedzieć że miałem ten sam problem , po prostu jak zostawiamy otwartą klapę to konsolka zeruje rejestry elektroniki kontrolera cd/dvd a reszta logiczna uważa że trzeba wyłączyć część odpowiedzialna za między innymi kontrole usb i
część portów i/o , niestety ale tak jest skonstruowana jak dla mnie jako elektronika z zawodu jest to całkiem sensowne rozwiązanie aby wyłączać nie używane części konsoli w celu zaoszczędzenia energij

dla mało kumatych wkładamy pendraka dopiero jak wystartuje USBA puzniej sam odczyta pena
do kolegi alucard1989pl tutorial jak zrobić kopię na pendraka lub inne be usb szukaj w guglach

do kolegi hałas19
Ap ropo problemu z czytaniem cd/dvd polecam wymienić mechanikę silniki napędu płyty to zwykłe komutatorowe i często się wycierają szczotki i wywal modchipa tfuj morze mieszać w sterowniku cd/dvd i bedą z tego jajka na twardo jak się zjara sterownik

Berion 06.04.2014 18:42

Oczywiście że poprzednia znika. Czy aby na pewno wiesz o czym piszesz? ;)

Tłumaczenie do SMS 2.9 rev4 jest w ELF-Packu na stronie.

Alucard1989pl 31.03.2014 16:18

Wczoraj wykonałem upgrade FMCB z 1.8 do 1.93 i nie żałuję :). Oczywiście bałem się, że po formacie karty poprzednia wersja FMCB mi zniknie, ale wszystko poszło ok :).

P.S: Ma ktoś może tłumaczenie polskie dla OPL v0.9.2?. Mam tylko dla v0.9 i dziwnie nachodzą tłumaczenia z tej wersji. Prosiłbym też tłumaczenie polskie dla SMS 2.9.

Berion 31.03.2014 13:26

Jest inne, brzydkie i ubogie bo nie zrobiłem nowego, a SP193 go nie zaimplementował. ;) I tak instalator ogląda się tylko przez kilkanaście sekund.

Sformatuj.

Alucard1989pl 30.03.2014 18:18

Znalazłem filmik na yt jak zainstalować tą wersję FMCB, ale wydaje mi się dziwny ten instalator. Dlaczego? zauważyłem, że jest inne menu, w 1.8 było typu GUI a w 1.93 jest takie proste. Czyżby inny developer wziął się za ten exploit?. Teraz nie wiem czy instalować go od razu czy po sformatowaniu karty.

Berion 30.03.2014 17:49

Uruchamiasz tak samo jak każdy inny program, czyli managerem plików np. uLE. Jak uruchomić uLE? Tak samo jak każdy inny program, czyli managerem plików np. uLE. :czar:

Jeśli nie masz podpiętego do menu to możesz go odpalić jako rescue, czyli "mass:/RESCUE.ELF" (FMCB przed startem OSDh odpali plik o tej nazwie z pendrive'a).

Nie musisz, ale jest to wskazane. Jeśli nie chcesz stracić save'ów to je przekopiuj za pomocą uLE (copy -> psu paste) na np. pendrive.

Alucard1989pl 30.03.2014 14:28

Witajcie :). Po długiej przerwie w graniu na ps2 i obserwowaniu waszego forum znalazłem ciekawą informację na temat FMCB v1.93. Aktualnie posiadam wersję v1.8b i chciałbym zrobić update do v1.93. Od razu mówię, że nie posiadam innej przerobionej ps2-ki czy adaptera MC do ps3 by wgrać za pomocą komputera (a jest taka możliwość). Mam już paczkę z FMCB v1.93 tylko nie wiem jak uruchomić instalację nowej wersji exploita i czy muszę formatować kartę. Prosiłbym o mały tutorial z waszej strony i pewne rady.

Halas19 28.02.2014 00:32

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1277008)
Szczecin to ZLO! :-)

Haha, zapiłeś tu kiedyś czy co ? :D

M@X 27.02.2014 16:23

Szczecin to ZLO! :-)

Halas19 27.02.2014 13:43

Szkoda, że nie mam żadnego znajomego, który zna się na elektronice... Postawiłbym flaszkę, którą pewnie razem byśmy wypili i fajnie ;)
A tak to lipa, dam do serwisu to skasują mnie ze drobiazg jak za mokre zborze... :p

Może jest tu ktoś ze Szczecina lub okolic kto podjąłby się ? ;)

Berion 26.02.2014 19:02

Dziwne. ;)

Halas19 26.02.2014 00:49

Cytat:

Napisany przez Meanthord (Post 1276559)
Mam caly mechanizm napedu, jakby co - za flaszke moge oddac :P.

To mógłby być pozytywny motyw ;) Może być krowa ?

Przy okazji, mam jeszcze jedną informację dla Beriona.
Dzisiaj jak włożyłem do napędu płytę CD z ciekawości (płyta z muzyką, CD-Audio), to nie było tak jak zwykle; tym razem napęd nad czymś pracował i męczył się, w sumie chyba ze dwie minuty w Browserze widniał napis "Reading Disc...".
Nie wiem co to może oznaczać... Laser jest jeszcze na chodzie, ale napęd nie daje sobie rady z rozkręceniem płyty...???

Meanthord 23.02.2014 20:24

Mam caly mechanizm napedu, jakby co - za flaszke moge oddac :P.

Halas19 23.02.2014 00:45

Cytat:

Napisany przez Meanthord (Post 1276446)
Daj spokoj, kto w dzisiejszych czasach uzywa plyt? :P
Cena PS2 wtedy byla wyzsza niz owczesna srednia krajowa - krotko mowiac calkowicie nierealna. Ach, to masowe przerzucanie sie na Dreamcasty za sprawa firmy "Utopia" - wspomnien czar :P.

Wiesz co, ja dalej przeżywam, że nie moge używać swoich oryginalnych kopii FF 7, 8, 9... :( Dla mnie byłoby to nie na rękę... Tym bardziej, że prerenderowane tła na ePSXe wyglądają okropnie, a POPS czy PS2PSXe nie są w stanie zaemulować mi tego co chcę (Seria FF na PS, CTR, Crash Bash...) :/

Widziałem chńskie lasery na Ebay'u za 30zł, jeżeli okazałby się problemem laser to spoko... Ale jeśli napęd to w szczecińskim serwisie widziałem naprawę za 200zł... To dziękuje :p

Meanthord 23.02.2014 00:00

Daj spokoj, kto w dzisiejszych czasach uzywa plyt? :P
Cena PS2 wtedy byla wyzsza niz owczesna srednia krajowa - krotko mowiac calkowicie nierealna. Ach, to masowe przerzucanie sie na Dreamcasty za sprawa firmy "Utopia" - wspomnien czar :P.

Halas19 22.02.2014 19:19

Jeszcze przypomniało, że nie wiem czy chip działa - korzystam z FMC; a gdy próbowałem wprowadzić go w który kolwiek z DEV trybów to jakoś nie udawało mi się... Nie wiem, może coś źle robiłem albo chip się popsuł... ???

Halas19 21.02.2014 23:35

Może konsola, którą ma kolega nie jest najwyższym rozwinięciem tego systemu, ale sam fakt, że nadal działa budzi mój szacunek do starszych produktów Sony :)

Moje PS2 jest używką z Allegro, SCPH-30004 (chyba v3).
Problem polega na tym, że od kiedy ją mam nie można odpalić na niej żadnych nośników optycznych. Poprzedni właściciel konsoli twierdzi, że płyty CD konsola dawała radę odczytać; mniejsza z tym... i tak była za taniochę :p

Kiedy jestem w Browserze i wkładam płytę do napędu wyświetla się "Reading disc..." i na tym się kończy. Jak próbuję odpalić płytę przy rozruch, konsola zachowuje się zwyczajnie jak bez płyty, czyli wchodzi menu.

Kiedy trochę rozejrzałem się we wnętrznościach, okazało się, że soczewka lasera niby działa (świci się na czerwno ;p). I teraz tak; przy starcie konsoli bez płyty silniczek obrotu robi kilka rundek i zatrzymuje się (czyli chyba normalnie, skoro nie ma płyty). Ale jeśli start jest z płytą, nośnik robi może z pół obrotu i tyle.

Zastanawiałem się na czym polega problem. Czytałem, że z powodu modchipa mogą przepalać się bezpieczniki (czy sterowniki) od silnika obrotu. Przy kupnie wiedziałem, że konsola ma modchipa, ale jakiego to nie wiedziałem. Dopiero jak rozebrałem drania okazało się, że to H2O. Widziałem schemat lutowania na stronie producenta i porównałem go z tym co widziałem u siebie i parę rzeczy nie zgadzało mi się. Napisałem nawet do producenta z zapytaniem, ale stwierdził, że nie stanowi to problemu.

W zasadzie to wszystko. Teraz zastanawia mnie tylko czy to silnik jest zrypany, może laser - czy oba na raz... ???

Berion 21.02.2014 22:32

Czyli dziadowe bo w '96 wyszły modele z zasilaczem w lewym górnym rogu, a nie przy ODD. ;p

Żadna, ze względu na BGA i dziadową cynę.

Opisz mi ten problem dokładnie to przekażę komu trzeba. ;)

Halas19 21.02.2014 18:12

Cytat:

Napisany przez Meanthord (Post 1276219)
Jejku, jak ten czas leci... pamietam jak - wydawaloby sie, ze chwile temu - cena startowa skosila wszystkich rowno :p. 2699 zl to nawet PS4 czy XBO tyle nie kosztuja.

Heh, mój kolega ma PSX'a kupowanego jeszcze za miliony - działającego ! ;)
To jest dopiero jakość, a nie to co PS3; za 20 lat obecne konsole będą się już rozkładać ;p
Z resztą założę się, że moje 13-letnie PS2 też przeżyje niejednego next-gena, mimo niedziałającego napędu :)
Mam jeszcze gazetki PSX Extreme, w kótrych ekipa narzekała na kosmiczną cenę; wtedy te 2700 było warte więcej niż dzisiaj - mój starszy kupował szlugi za 5zł, a nie za 13 ;D

Lata mijają, a ja gram dalej w to samo co 12 lat temu; ostatnio cisnę w GTA2 i Soul Reaver'a na POPS'ie ;) A jeszcze czeka na mnie MGS, FFVI, Chrono Cross, Vagrant Story - ekran TV będzie ociekał miodem ;D

A youkai of love 21.02.2014 11:14

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1276200)
Nie rozumiem jakie grafiki, gdzie, w czym, kiedy, jak, po co i dlaczego. ;)

No te strzałki wskazujące która pozycja jest aktualnie podświetlona. Halas19 nie trzeba mieć HDDOSD żeby działało FHDB. Przynajmniej u mnie działa bez.

Meanthord 21.02.2014 00:42

Cytat:

Napisany przez Halas19 (Post 1276207)
PS2 to już old school ;)

Jejku, jak ten czas leci... pamietam jak - wydawaloby sie, ze chwile temu - cena startowa skosila wszystkich rowno :p. 2699 zl to nawet PS4 czy XBO tyle nie kosztuja.

Halas19 20.02.2014 21:06

:p ...W sumie jak dla mnie nie ma w nim niczego ciekawego...
Wszystko co robiłem do tej pory na konsoli mogę robić równie dobrze w wersji 1.8.
Jedyna ciekawostka póki co to FHDB, ale niestety wymaga on HDDOSD (chociaż sam autor nie jest do końca pewny).
Także zostałem przy wersji starej, poczekam i zobaczę czy będą jakieś super nowości w kolejnych wersjach; o ile w ogóle autorowi będzie się jeszcze chciało - PS2 to już old school ;)

Berion 20.02.2014 20:09

Cytat:

Napisany przez Haker120 (Post 1276152)
To może trzebabyło poprosić o poprawienie kodu bo nie działają grafiki jak ktoś ma FHDB

Nie rozumiem jakie grafiki, gdzie, w czym, kiedy, jak, po co i dlaczego. ;)

Halas19 20.02.2014 16:55

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1276093)
Jedyny mankament to paskudne GUI, ale nie mam czasu się tym zająć (już rozmawiałem w tej sprawie z kim trzeba). ;)

GUI to nie jest problem ;p Przede wszystkim ma się poprawnie zainstalować i działać ;)

Dzisiaj zainstaluję i zobaczę co to za cudo ;]

A youkai of love 20.02.2014 14:27

To może trzebabyło poprosić o poprawienie kodu bo nie działają grafiki jak ktoś ma FHDB :D. Mogę stwierdzić tylko tyle, że jest kompatybilniejszy z modchipami niż 1.8c.

Berion 19.02.2014 22:49

Można powiedzieć, że oficjalny, projekt przejął SP193. Początkowo Jimmikaelkael bał się dać mu kod (jest Chińczykiem, a Chińczycy wiadomo jaką mają opinię w Europie), ale widać jakoś się dogadali bo od jakiegoś czasu jest na źródłach 1.8c, a nie jak początkowo 1.7.

Doszło masę patchy, najważniejsze z nich to nieco zmieniona zasada exploitacji, od teraz nie ma tam trojana, tylko jest podpisany oficjalnym kluczem, tak jak każdy inny KELF podpisywany przez Sony (np. PSBBN), doszło wsparcie dla wszystkich regionów Magic Gate, a także obsługa modeli DESR-xxxxx i DTL-Hxxxx. Jedyny mankament to paskudne GUI, ale nie mam czasu się tym zająć (już rozmawiałem w tej sprawie z kim trzeba). ;)

Halas19 19.02.2014 22:01

Właśnie przeczytałem na PSX-SCENE o Free Mc Boot 1.9. Nie jest to najnowsza wiadomość, bo z zeszłego roku. Czy ktoś z was korzystał z tego ?
Wydaje mi się, że to nie jest jakiś oficjalny release tylko raczej jakiś custom podrasowany przez uzytkownika... Może warto byłoby się tym zainteresować, ponoć posiada wbudowane moduły do obsługi HDD. :P

ffgriever 18.09.2012 09:12

Podwójny obraz widywałem np. na moim tunerze tv (jakiś stary na bt878), który obsługiwał tylko PAL i SECAM. W każdym razie ESR nie może doprowadzić do czegoś takiego, więc problemu trzeba szukać gdzie indziej. Telewizor wydaje się niemalże 100% pewniakiem.

Berion 17.09.2012 19:45

Podwójny VS skaczący? No niech będzie, faktycznie mogłem chwilę pomyśleć.

ffgriever 17.09.2012 12:16

Berion, zauważyłeś, że on pisze o podwójnym obrazie? Nie ma możliwości, żeby ESR wywołał coś takiego. Problem musi pochodzić od telewizora. Pewnie człowiek próbuje odpalić gry NTSC na telewizorze, które tego formatu nie obsługuje, lub obsługuje go źle. Echo może występować przy problemach z odczytem, ale nie powinno być to echo jako takie, tylko zwykłe przerywanie i powtarzanie bufora. Najprawdopodobniej te problemy są powiązane i problem jest właśnie w TV. Na początek niech sprawdzi, czy telewizor obsługuje wejście RGB (a jeśli to LCD, to czy obsługuje component) i niech kupi odpowiedni kabel. A póki co, niech używa tylko gier PAL, a nie piratów w NTSC.

Berion 16.09.2012 00:42

Jeśli załączenie tej opcji nie pomaga to raczej nic już się nie da zrobić. ESR nie ma stuprocentowej kompatybilności ze wszystkimi grami. Być może to jedne z tych gier.

Zostaje Ci swapowanie albo uruchamianie tych gier przez siec (SMB) lub z HDD (IDE/USB).

Jak czegoś nie łapiesz to pisz. ;]

biboy100 14.09.2012 23:26

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1222228)
Kiedy ja już napisałem. ESR. Uruchom grę z włączonym odczytem asynchronicznym.

No własnie mam wersje gui i wybieram opcje use synchonyzus mode ale no niestety jak do tej pory miałem rozne problemy a ta opcja nic nie daje rownie dobrze mogła by nie istniec , chyba ze cos robie nie tak , do tej pory miałem psp tam sobie całkiem niezle dawałem rade a na ps2 jestem nowy czytałem poradniki z fmcb ale jeszcze nie wszystko łapie.

Berion 14.09.2012 18:01

Kiedy ja już napisałem. ESR. Uruchom grę z włączonym odczytem asynchronicznym.

biboy100 14.09.2012 14:40

No własnie miałem nadzieje że mi ktoś powie czego to jest wina:)

Berion 14.09.2012 11:35

Co to ma wspólnego z FMCB? Kopie gier uruchamiasz za pomocą ESR. Poczytaj o jego wersjach i opcjach, która do czego służy. ;] Spróbuj na włączonym odczycie asynchronicznym.

biboy100 13.09.2012 20:57

Witam mam dość dziwny problem otóż niektore gry wypalone na verbatim -r działajami idealnie z kolei inne maja np podwojny obraz lub podwojny dzwięk :D to znaczy np napisy widze 2 krotnie albo dzwięki słysze np hello/ello ale tylko w nie ktorych grach tak sie dzieje probowałem nagrywac roznymi predkosciami ale zawsze tak samo dlatego nie rozumiem dlaczego pewne gry chodza idealnie a inne nie

Berion 10.09.2012 13:11

Lipna, podrobiona karta. Nic z tym nie zrobisz.

watergate 09.09.2012 16:08

Mam problem z instalacją FMCB (v. 1.8) na kartę pamięci. Nagrałem FMCB na pendrive, do którego dostaję się przez nagrany na CD LaunchELF. Po uruchomieniu FREE_MCBOOT.ELF, wszystko gra. Pokazuje mi się ekran, na którym mogę wybrać opcję instalacji. Jednak gdy wybieram "normal install", pojawia się komunikat "Failed to open DVDELF". Próbowałem ściągać DVDELF.bin z sieci i kopiować go do INJECT, jednak efekt jest taki, że w najlepszym wypadku, instalacja zacina się na etapie "Decrypting DVDELF" czy coś w tym stylu. Mam przerobioną PS2 fat, SCPH 39004. Karta pamięci 8 mb, niby Sony, ale kupowana dawno temu na Allegro, więc kto to może wiedzieć? Jest jakiś sposób, by zainstalować FMCB?

Kolekcjoner 22.08.2012 12:11

biboy100 przecież Ci napisałem, że posiadam te gry i działają pięknie. A gram z HDD i musiałem przed pierwszym savem wybrać odpowiednią opcje w Open loader żeby gra się nie zawieszała.

Jeśli grasz z płyty to teoretycznie powinno wszystko być ok.

biboy100 22.08.2012 12:07

Ok innawersja załatwiła sprawe działa bez problemow tylko valkyrie profile 2 sie zawiesza w trakcie gryy czytałem ze z ta gra ogolnie sa problemy czy uadło sie komuś grać w to przez free mc boot ?

Kolekcjoner 20.08.2012 18:28

biboy100 problem leży tylko i wyłącznie w laserze. Wymień na nowy. Sam posiadam te gry, które wymieniłeś i działają wspaniale zarówno z płyty jak i HDD.

Chyba że posiadasz gry ściągnięte z neta to się nie dziw że źle chodzą. Zazwyczaj w sieci krążą kiepskie kopie. Lepiej zaopatrz się w oryginał.

biboy100 20.08.2012 17:35

To znaczy probowałem wypalic ja kilka razy na verbatim -R i zawsze to samo , ktoś mi doradzał zeby zwiększyć prędkosć nagrywania z 4x do 8 to coś zmienia ?

Berion 20.08.2012 16:23

Jeśli płyta jest dobrej jakości i dobrze wypalona to załącz tryb synchroniczny.
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...R/strona11.php

Jeśli to nic nie pomoże to musisz się z tym pogodzić, że z płyty z tą grą na ESR tak już będzie. ;]

biboy100 20.08.2012 16:07

Witam mam problem , a dokładnie posiadam 3 gry Valkirie profile 2 - gra zacina mi sie na filmikach i nie da sie grać dalej
Final fantasy 12 i star ocean 3 - normlanie przeleca kolory i zawieszaja sie na czarnym ekranie dodam ze inne gry chodza mi normlanie np okami , bardzo prosiłbym o jakąs porade .

szczuru 13.04.2012 20:38

Cytat:

Napisany przez szakunec (Post 1206467)
Witam. Posiadam SCPH-90004 8C na której nie działa FMCB. Jeżeli przerobie konsole Modbo760 będę mógł odpalać FMCB lub inne programy z memorki?

FMCB nie będzie działać dlatego, że w tej wersji konsoli update z MC (czyli głowna zasada, na której jest oparte FMCB) jest zablokowana ale dzięki Modbo będziesz mógl odpalać programy z memorki za pomocą DEV1 a także aplikacje z np pendrive'a ;)

szakunec 13.04.2012 07:52

Witam. Posiadam SCPH-90004 8C na której nie działa FMCB. Jeżeli przerobie konsole Modbo760 będę mógł odpalać FMCB lub inne programy z memorki?

Berion 14.03.2012 00:54

Chodzi oczywiście o 8c, a ja od kilku lat zapominam to poprawić, tak samo jak stronę poświęconą instalacji cross-regionalnej która na FMCB 1.8b okazała się być niemożliwa.
Mea Culpa. Możliwość mam i mogę z tego miejsca obiecać, że zrobię to jeszcze w tym tygodniu (w weekend, planuję dopisać instalację FMCB 1.8c).

8draco8 13.03.2012 16:33

Berion, nie rozumie jednej rzeczy, w tutorialu napisanym przez Ciebie na stronie konsole.cdrinfo piszesz że FMCB nie działa na Date code powyżej 3c podczas gdy w rzeczywistości zmianę firmware z 2.20 na 2.30 (wersja bez dostępnej zmiany OSDSYS) rozpoczęto gdzieś w połowie produkcji Date code 8C więc dopiero te konsole (niektóre 8C i wszystkie powyżej) są niekompatybilne z FMCB. W związku z tym mam dwa pytania, czy informacja w tutorialu że jedynie konsole do 3C współpracują z FMCB to zwykła literówka? Jeśli tak to czy istnieje możliwość edytowania przez Ciebie tej informacji w tutorialu tak aby ludzie szukający odpowiedzi na to częste pytnie nie byli wprowadzani w błąd?

Berion 12.03.2012 22:30

Czegoś tutaj nie rozumiem. Piszesz, że uLE protestuje kiedy chcesz wkleić jakiś plik z karty na np. mass:/, a później że Notatnik nie rozpoznaje pliku.

Także, ja myślę że z jakiegoś powodu nie wkleiłeś tego pliku na pendraka (czyt: z jakiegoś powodu uLE nie chce tego zrobić), powstał jedynie wpis w tablicy, do pliku który nie istnieje (sprawdź wagę, 0b? ;]) i dlatego Notatnik protestuje.

BTW: mass:/sWeeTŚn4/śCiEżKa/ ;p

lukaszek83 12.03.2012 17:14

Folder instalacji ma następującą ścieżkę mass:/fREEmcbOOT1.8c/fmcb-install.
Używam programu uLELF 4.40. Zaznaczam plik wciskam R1 z menu wybieram kopiuj, przechodzę do folderu gdzie chcę go wkleić (czyli ten podany wyżej) naciskam R1 z opcji wybieram wklej i otrzymuję komunikat "wklejanie nie powiodło się". W każde inne miejsce wkleja bez problemu. Próbowałem z notatnika go uruchomić ale mam komunikat że jest nie obsługiwany format pliku lub plik jest uszkodzony.

Berion 12.03.2012 13:03

Co to jest folder instalacji, gdzie on jest? Pisz dokładnie, np. "mass:/FMCB/blablalba/". Nie widzę problemu ze skopiowaniem pliku X w miejsce Y. Napisz może lepiej jak to robisz, jakim programem, w jakiej wersji i jaki komunikat dostajesz. Czyli znów: prosimy o konkrety bo w tej dziedzinie nie mam miejsca na skróty myślowe.

Na Windows XP był ten problem, fakt. Jeśli nie umiesz ręcznie przypisać programu do rozszerzenia to otwórz sobie np. notatnik i wybierz menu -> otwórz plik. ;) Można i tak.

lukaszek83 09.03.2012 22:04

Próbowałem skopiować plik FREEMCB.CNF bezpośrednio do folderu instalacji ale pojawił się wspomniany błąd kilka razy z kolei. Do każdego innego folderu wkleja bez problemu. Na kompie w ogóle nie wyświetla mi rozszerzenia "cnf" więc nie mogę go zmienić na "txt". Wpisując "txt" uznaje to jako nazwę pliku a nie jego rozszerzenie.
A jeszcze tylko dodam że zainstalowałem FreeMCBoota1.8c.

Berion 09.03.2012 21:29

Kopiujesz. Po prostu. Nie wiem skąd u Ciebie taki komunikat. Nie napisałeś też co *konkretnie* robisz.

Jeśli skojarzyłeś *.txt z np. notatnikiem to będzie Ci się otwierał w notatniku. Równie dobrze możesz po prostu zmienić nazwę z np. "blablabla.cnf" na "ziuta.txt". ;]

lukaszek83 09.03.2012 07:40

Po trochu zajmuję się elektroniką więc jak coś polegnie to dam radę naprawić:-). Nie da się tak. Przy pomocy uLELFa podaje komunikat "wklejanie nie powiodło się". Myślałem że to przez to że taki plik już istnieje, próbowałem go usunąć i też nie da rady.
Natomiast na kompie wyświetla mi jako skróty i nie wiem co podmienić. Dodam tylko że wyłączoną mam funkcję "ukryj rozszerzenia znanych typów plików", nawet przestawiłem ten typ aby otwierał go notatnik i nadal pokazuje jako skrót:-(.

Berion 08.03.2012 23:36

Przerażają mnie Wasze posty. :P

Zawsze namawiam do zabawy; to zawsze ciekawe doświadczenie edukacyjne, choćby sama metodyka. Natomiast zawsze kiedy istnieje ryzyko utraty danych ostrzegam, tak samo, a nawet tym bardziej, kiedy istnieje ryzyku fizycznego uszkodzenia lub programowego jeśli wymaga dodatkowych kosztów lub dodatkowego sprzętu. Także idźcie i bawcie się! ;) Albowiem zawsze konfiguracje i inne instalacje można odtworzyć (w przypadku fuckupu FMCB oczywiście potrzeba potem konsoli na której można uruchamiać homebrew albo płyty bootującej).

- - -

@lukaszek83
Skopiuj sobie "mc0:/SYS-CONF/FREEMCB.CNF", a do instalacji wrzuć go sobie tam gdzie jest FMBCFG.

lukaszek83 08.03.2012 15:54

Nie szanował jej poprzedni właściciel a ja ją przywróciłem do życia (jak ją dostałem nawet się nie włączała). Kartę dzisiaj formatowałem już kilkanaście razy.

Co do tła uLELFa to można wstawić własną tapetę. Dowolny obraz jpg w formacie 640x512. Polecam jakieś jasne tapety bo na ciemnych nie widać liter (trzeba po omacku cofać ustawienia).

Mam jeszcze pytanie. W jaki sposób zgrać plik konfiguracyjny FreeMcBoot z karty i dodać go do instalatora aby przy każdej instalacji nie konfigurować go na nowo???

marioxxxx 08.03.2012 15:46

Nie zasługujesz na nią ;/ Nie potrafisz szanować :P

loki7777 08.03.2012 15:44

A co moze sie stac? Toz to tylko porgram, ktory instaluje sie na karcie pamieci, jak cos nie tak to format i od nowa.

lukaszek83 08.03.2012 15:40

Moją fat dostałem darmo z uszkodzonym laserem więc mogę eksperymentować bo nawet jak dym pójdzie to nie będzie mi szkoda:-).

marioxxxx 08.03.2012 15:34

Ja mam fat,z komunii jeszcze :) Póki sprawna lepiej w niej nie eksperymentuje :> Ważne że gra w kopie

lukaszek83 08.03.2012 15:33

Ja mam dwie karty. Jedna ze stabilnym 1.8b leży awaryjnie a na drugiej eksperymentuje.
Też mam PAL i slim i fat ale nic tak nie cieszy jak nauczyć się czegoś nowego.

loki7777 08.03.2012 15:31

Nie chodzi o to gdzie kupisz/kupiles tylko co masz. Ten program nie jest tworzony tylko dla Europy(Polakow) ale rowniez dla innych kontynentow.

marioxxxx 08.03.2012 15:27

Gdzie w 2001r. w Polsce kupiłbyś NTSC? ;p Poza bazarami i allegro ;>
Mam PAL. Więc nie muszę up'a robić ;)

loki7777 08.03.2012 15:23

Sens jest tylko jesli mialbys konsole z innego regionu niz np Pal, wtedy uzywajac nowej wersji mozesz sobie wszystko latwo poinstalowac bez koniecznosci posiadania 2 przerobionej konsoli z tego innego regionu.

marioxxxx 08.03.2012 15:21

Czyli nie ma sensu zmieniać wersji? ;p

lukaszek83 08.03.2012 15:16

Sorki ale komp mi się zawiesił.
Ja go dzisiaj instalowałem i różnica jest tylko w pojemności jaką zajmuje na karcie.
Funkcji jako takich niema nowych.
W 1.8b najmniej co udało mi się osiągnąć to 1.2Mb (praktycznie sam FreeMcBoot) a przy 1.8c poniżej 0.8Mb z zainstalowanym ESR.

marioxxxx 08.03.2012 15:16

A jaka jest różnica między 1.8b a 1.8c? Coś wielkiego?

lukaszek83 08.03.2012 15:04

Jakieś 7 postów wyżej Berion go zamieścił.

asek1 08.03.2012 14:25

Widzę że jest zmiana o 1.8c :) Może ktoś zapodać linka do ściągnięcia?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:30.