![]() |
Cytat:
|
Popieram, Flex to żyćko i święty spokój.
|
Cytat:
|
Cytat:
U mnie najtaniej od lat wypada Orange jeśli masz podpiętych kilka telefonów. Z drugiej strony mam stare abonamenty i nic w nich nie zmieniam bo i po co. 12gb neta na tel. wystarcza jak wszędzie wifi, reszta darmowa poza rozmowami w świat. |
Są jakieś opinie o NJU mobile subskrypcja? Przymierzam się przenieść tam 2 numery z Plus dla firm.
|
Tak mi się rzuciło w oczy przypadkiem w necie i przypomniała mi się ta dyskusja.
Takie małe zebranie w kupę ofert do 20 pln/mc, powiedzmy na obecną chwilę. https://www.komputerswiat.pl/artykul...oferty/4y4mb4z |
Cytat:
Kwestia odpowiedniego - jednorazowego ustawienia :P Jedynie środki promocyjne trzeba ręcznie na skarbonkę przelać - z poziomu apki na telefonie - raz na dwa miesiące. |
:)
Prawie. W Plushu początkowy net na 2 numery to 20GB+20GB na youtuba, a rośnie do 40+20GB |
mgit - troche za duzo kombinacji :) ja robie przelew raz na miesiac i reszta mi dynda
Reetou - toz to tak samo wychodzi :D Grzeniu ma racje, najwazniejsze ze jest wybor i ceny naprawde przyjemne jak mialem pierwszy telefon placilem 3 PLN za minute (taktowane co minute!), SMSy nie istnialy a internet byl tylko przez 0202122, ale to juz z innego telefonu :rotfl: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Po tym, co napisałeś wyżej nie sposób było sobie tego wyobrazić. Nawet teraz trudno pojąć, ale orange zawsze tak potrafił namotać że to było trudne.
Co to miałem na myśli....otóż mało który "zwykły" użytkownik telefonu (również smart) regularnie jest w stanie wykorzystywać te GB internetu na małym ekraniku. Trzeba się wysilić, żeby wydoić choćby te 10 GB/mc. Normalny człowiek pracuje i nie pozwalają mu na zabawy z telefonem albo przełożeni, albo brak czasu. Niewielki odsetek pracuje telefonem i to wykorzystuje dla pożytku. A dzieciaki? Te to potrafią np. oglądać w telefonie Bonda - tego samego, który właśnie równolegle leciał w TV (sic!), nie zważając na oczy. Tacy przekroczą każdy limit. Tak więc do mnie akurat nie przemawiają te coraz większe pakiety, za to reszta no limit jak najbardziej, no i oczywiście cena na m-c. |
Cytat:
A więc po kolei: 15 GB + 16 GB + 17 GB = 48 GB z pakietu standardowego za 25 zł miesięcznie, przez trzy miesiące kosztowało mnie to 75 zł 25 GB + 25 GB = 50 GB za to, że ogóle doładowałem telefon kwotą 50 zł, doładowałem dwa razy - czyli mam na opłacenie abonamentu 25 zł jeszcze przez miesiąc - doładowuję co dwa miesiące Czyli już mamy 98 GB do tego doliczamy doładowywanie z konta INTELIGO, czyli kolejne 10 GB + bonus 15% za to że doładowałem przez stronę banku Pomijam już kwestie darmowych GB za przeniesienie numeru Więc mamy 108 GB + 15% kwoty 50 zł która idzie na tzw. konto promocyjne ważne przez miesiąc, z którego przelewamy na tzw konto skarbonka - ważne przez rok. Do tego dochodzi bonus świąteczny 10 Gb z grudnia, czyli na dzień dzisiejszy, jak bym nic nie zużył miał bym 118 GB internetu będąc użytkownikiem Orange przez 3 miesiące. :taktak: Gdzie w PLAY miałem w porywach 20-30 GB (w okresie 3 miesięcy) płacąc tyle samo - w analogicznym okresie czasu. Będąc ich klientem 5 czy 7 lat już nie pamiętam dokładnie - praktycznie od samego ich początku jak tylko rozpoczęli działalność. |
Jak zrobiłeś te ponad 100GB w 3 m-ce, skoro za 25 zeta masz no limit? :O To o jakich doładowaniach mowa i po co?
Jak widać wybór jest spory w normalnych pieniądzach, kwestia co kto lubi. U mnie wszystko powiązane z orange odpada - najgorszy zasięg, praktycznie zerowy. Ostatnio najlepszy zasięg mam na pleju, choć też dupy nie urywa. |
Orange Free na kartę:
- 25 zł miesięcznie - Rok ważności konta - Nielimitowane rozmowy i sms'y - Obsługa esim - minus to nie działa z Apple Watch LTE, ale ponoć ma niedługo to obsługiwać - WiFi Calling - nie działa za granicą - chyba, że mamy wersję abonamentową - Brak umowy - mogę zmieniać operatora kiedy mi się zechce - Internet 15 GB na start potem rośnie do maksymalnie 20 GB co miesiąc + masa GB po każdym doładowaniu, dodatkowo net się kumuluje i nie przepada - aktualnie już mam ponad 100 GB (w przeciągu 3 miesięcy się nazbierało) nie jestem w stanie tego wykorzystać. Nic lepszego nie znalazłem. Warto było uciec od PLAY :szczerb: |
Bezkonkurencyjne?
Plush Abo - 2 numery 40 zł Rozmowy (stacjonarki też), SMS, MMS - no limit Internet 10GB na numer + 10GB na yooutuba, do tego stażowe GB. Brak zobowiązania czasowego, chodzi na Plusie ;) |
nju mobile:
dwa numery 38 PLN pelna predkosc neta do 10 GB (limit jest laczny na oba numery) przez pol roku, potem 20 GB i potem dalej rosnie umowa abonamentowa na miesiac - czyli mozesz wypowiedziec w kazdej chwili (od nastepnego cyklu) nielimitowane polaczenia wszedzie laczenie ze stacjonarnymi nielimitowane SMS i MMS za granica poaczenia za free, internet do chyba 2 GB tez imho bezkonkurencyjne chodzi na zasiegu Orange |
To chyba to co mam, nie wiem jak z limitem UE bo nie używam, do tego TV. Cena 25zł brutto za jeden numer - załatwiane pojedynczo w odstępie 2 tyg. Znaczy to, że trzeba negocjować - może nie w salonie, bo mogą nie mieć uprawnień, ale w centrali w dziale utrzymania klienta. Przy przenoszeniu numeru chyba podobnie dają w promocjach.
A karta dla synka wzięta w salonie bez żadnych targów - przy doładowaniu 25 zł/mc włączasz sobie sam no limit (musisz mieć min 25 zeta na koncie żeby włączyć, później wystarczy pilnować żeby nie brakło na kolejny m-c i jest aktywne z automatu). PS Jeśli masz no limit na kartę za 25 zeta (bez mms) bez łaski, to czy warto się tak boksować i bawić z jakimiś fakturami? Kup sobie starter za piątaka i sprawdź jak chodzi przed podjęciem decyzji. |
:Play bez 3ciej karty:
Oferta specjalna dla 2 x SIM karta głosowa (brak dodatkowej karty internetowej), łączny koszt: 52,40 zł netto ***8226; Nielimitowane połączenia do wszystkich sieci komórkowych ***8226; Nielimitowane połączenia na numery stacjonarne ***8226; Nielimitowane SMSy i MMSy ***8226; Nielimitowany internet w telefonie z pełną prędkością do 10 GB ***8226; Nielimitowane rozmowy, sms-y i mms-y w roamingu UE Dalej drożej niż Plus :D |
Też mam taryfy biznes dla małych firm (choć ponoć mi dali z dużych firm, nie wiem - trzeba pyskować), mam dwa pojedyncze numery i za każdy płacę 25pln brutto - czyli razem 5 dych. Dokładnie to jest 15zł za telefon + 10zł za TV ale to jest nierozdzielne. Tej TV w abonamencie nawet nigdy nie sprawdzałem, bo bez sensu. Żadne tam rodzinne abo czy inne cuda na kiju. Synek ma na kartę też za 25, ale to bez mms (reszta no limit i 7GB), nie chciałem dla niego abo, bo nie wiadomo co taki wywinie, a tak co najwyżej straci jedno doładowanie. No i wszystko sobie działa i jeść nie woła.
|
Te ceny co ja podaję są aktualne, netto i dla małych firm. W sierpniu miałem zawieszoną działalność a teraz odwiesiłem i wracam do tematu. Taryfy biznesowe są zawsze lepsze...
Ponieważ ewidentnie nie potrzebuję 200GB LTE, ba nawet nie będę z niego korzystał to ekonomiczniejsza jest oferta Plusa. Net w domu mam stary Dialog czyli Netia a teraz Plus. Czyli jak zmuszą mnie do przejścia na światłowód to będę miał bonus 10zł miesięcznie. A już mnie straszą, że nie mają modemów i tunerów TV na wymianę (w razie awarii). Jednak się pytam aby potem ew. nie żałować decyzji. |
Nadal nie podjąłeś decyzji, czy już myślisz o nowych zmianach?
Nie śledzę teraz co ile u kogo, ale ile razy w przeszłości bym tego nie robił, to plus nigdy nie był kosztowo porównywalny z plejem. Plus potrafi sam włączać płatne usługi (np. darmowe przez miesiąc), w plej nigdy tego nie robi. Pisałem wcześniej co i za ile mam w pleju i kwoty które podajesz w porównaniach są dla mnie trochę dziwne. Takimi cennikami oni by do siebie nikogo nie przyciągnęli, a jednak ludzie do nich przechodzą :hmm: Nie wiem o jakich parametrach plus/plej myślałeś wcześniej, ale w pleju możesz przełączyć się na nadajniki plusa i masz to samo, choć gdzieś czytałem że plej ma rezygnować z roamingu plusa. Internet lte w pleju chodzi bezbłędnie, przez m-c funkcjonowałem tak udostępniając sobie na kompy z telefonu. Po 10Gb zwalniał do 1mb - dało się żyć, ale różnica była bardzo zauważalna. Przy normalnej prędkości lte chodziło to na pewno nie gorzej niż mam na kablu, mimo nie za bogatego zasięgu u mnie. Zasięg innych mam tak samo słaby. Te wszystkie oferty są porównywalne, każdy sam podejmuje decyzję. Bierz to gdzie zapłacisz mniej i tyle. |
Cytat:
Porównując cenowo to ta 3 karta SIM kosztuje 400zł rozłożone na 25 miesięcy. Chyba wezmę ofertę Plusa. Co Wy na to ??? |
Byłem osobiździe i w Playu i w Plusie. Numer przenosimy. :taktak:
Plus: 30 + 20 zł. Wszystko w cenie i po 7GB na miesiąc a dla numeru który zostaje 12GB (jednorazowo) na cały czas trwania umowy. Play: 60zł. Wszystko w cenie, po 10GB na miesiąc potem lejek. Trzecia karta SIM z 200GB LTE Ultra. Ceny oczywiście netto. No i nie wiem. k***a Ta trzecia karta jest mi tak średnio potrzebna. Internet w domu mam pod drucie 50MB i oczywiście bez limitu i wraz z IPTV. Jak bywam gdzieś tam to posiłkuję się aero2. 10zł miesięcznie to będzie 250zł przez cały czas umowy. No i parametry Plusa to nie Play. :> |
Bierz ten okres testowy, bo wiesz, jak to u Ciebie jest z zasięgiem ;)
Generalnie uważam, że jeśli jest możliwość założenia światełka, czy choćby zwykłego kabla, to jednak warto takowy mieć. Z drugiej strony ostatnio byłem kilka dni w Lbn w mieszkaniu bez netu, robiłem sobie tylko hotspot z komórki, łączyłem lapkiem i działało toto perfekcyjnie... Trzeba tu pamiętać oprócz sprawdzenia zasięgu jeszcze o jednej rzeczy - obciążeniu sieci dziś i przez cały okres trwania umowy (niestety, trzeba się zabawić w proroka). Dziś wciąż wiele osób korzysta z netu kablowego czy radiowego na "starych" zakresach, czyli operatorzy GSM mają wystarczające pasma dla klientów "smartfonowych" oraz dość nielicznych "modemowców" LTE. Pytanie co będzie, jeśli ludziska zechcą masowo pooszczędzać i pozamieniać swoje łącza kablowe na LTE? Moim zdaniem w mieście ryzyko niewielkie, operatorzy w takim wypadku nawieszają więcej BTS-ów na kominach i jakoś pójdzie, ale po wichurach (a przecież to tam jest najwięcej problemów z netem i potencjalnych chętnych na LTE) może być problem, nikt nie będzie inwestował w kolejne warte setki tysięcy złotych nadajniki dla komfortu kilku nowych odbiorców. |
Ja teraz myślę nad netem od nich. Za 3 dychy/mc przyjeżdżają i montują modem zewnętrzny dodają router. Limit 200 GB na miesiąc, potem lejek 1mb. Czas na testowanie 2 tygodnie, umowa na 2 lata.
Ktoś potrafi coś powiedzieć jak to chodzi i czy warto? Nie sądzę żeby mi ten limit przeszkadzał. Prędkość jak na lte. |
To co jest na stronie, to wyjściowa oferta, jak najbardziej przeznaczona do targowania, choć im bardziej nieśmiały i niezdecydowany klient tym bardziej pracownicy będą się starali nie tylko nie spuścić z ceny, ale jeszcze dołożyć jakieś dodatkowe "niezbędne" usługi.
Fakt, że dziś bardzo tanie są oferty rodzinne - tu zresztą nie ma żadnego znaczenia, czy bierze się z rodziną, czy ze znajomymi, ważna jest liczba numerów. Nawet dwa coś tam dają, o ile mnie pamięć nie myli znajomi mają obecnie tak, że pierwszy numer ma wszystko - rozmowy, sms, net z lejkiem - za 25 zł, a drugi to samo za 20 (może zasugerowałem się tymi 25 zł o których pisze Grzeniu, ale to są na 90% właśnie te kwoty). |
Cytat:
|
Przy przeniesieniu numeru też potrafią dużo dać. Trzeba iść pogadać to załatwisz więcej niż sucha oferta na ich stronie.
A faktem jest, że u nich na kartę też masz wszystko no limit (poza mms) za 25 zeta, ale esem pyta o abo. |
Cytat:
Oczywiście mowa o ofertach bet telefonu - z telefonem to porażka... lepiej kupić we własnym zakresie... |
Ja taką ofertę mam, na przedłużenie umowy. Oczywiście bez telefonu.
Pisałem wyżej, po aneksie mam internet bez limitu, choć po 10 GB zwalnia do 1 mb więc spoko. Esem jest w pleju, więc też może to mieć. To jest jakieś 'solo'...musialbym się tam zalogować i sprawdzić, ale z telefonu trochę nieporęcznie. |
Cytat:
30 zł na start, 5 GB neta, sms płatne 0,19 zł... lipa po całości - mowa o ofercie solo... a nie rodzinnej... Już lepiej uderzać w Virgin Mobile albo Premium Mobile albo innego operatora wirtualnego... Nadal jak ktoś nie chce mieć z wirtualnymi operatorami do czynienia... jak ja, to oferta na kartę bije każdy abonament na głowę... |
Nie wiem czy warto i czy się da znaleźć taniej, ale w pleju za 25pln brutto masz wszystko no limit, plus jakaś gówniana TV. Nie włączają ci dziwnych usług za które po miesiącu każą płacić itp. Na telefonie możesz wybierać nadajniki dowolnego operatora gdy słabnie zasięg.
Parę razy podchodziłem do plusa, ale ich oferty zawsze były dla mnie niepojęte. Resztę operatorów przerobiłem. |
Plus, Play czy coś innego?
We wrześniu kończą mi się umowy. Jedna z Play druga z PLUS.
Którego operatora wybrać? Ma być jak najtaniej, oba numery mogą być u tego samego operatora. Oczywiście abonament. :party: |
Na tę kartę nie ma tylko mms, no ale to można dać sobie radę inaczej.
A nie wspomniałem jeszcze (choć kiedyś na pewno), że do abo w Playu można mieć rok darmowego szołmaxa, po czym można zrezygnować. Miałem i dalej po aneksie mam. |
To się opłaca... ale na dzień dobry trzeba dwa lata męczyć się za 50 zł w ofercie bez telefonu...
A tak na kartę za 25 zł: - No limit na połączenia i sms - 6 GB neta Więc też nie najgorzej :) |
Jakby ktoś coś z Playem przedłużał, chodzi o abonament.
Można wywalczyć umowę bezterminową za 25pln brutto - wszystko no limit, internet po 10GB zwalnia do 1 Mbit/384kBit (DL/UL) czyli spoko. Taryfa nazywa się dokładnie Replay Solo z rabatem na abonament I+. Można ją załatwić tylko z biurem podtrzymania klienta, nie ma jej w materiałach reklamowych, nie wiedzą o niej w salonach ani zwykli konsultanci. W ramach abonamentu, w tej cenie, jest też telewizja Play Now. Programów za wiele nie ma i dupy nie urywają, ale może będzie się to rozwijać. Mnie to tam wisi, ale może kogoś interesuje, wiec informuję. Gdyby ktoś chciał się wczytywać w szczegóły, to mogę wrzucić linka do regulaminu tej oferty, bo pewnie na stronie Playa jej nie znajdziecie. PS Oferta oczywiście bez telefonu, z telefonem nie pytałem ale, zgaduję, będzie +20zł do abo. Do tej pory płaciłem za takie coś 29,99, no bez tej telewizji, i myślałem że nic lepszego się nie da...a tu masz. Najlepsze jest to, że w nowym abo ta telewizja kosztuje 10 zł/mc a usługi telekomunikacyjne 15 zł/mc. Znaczy teoretycznie da się mieć wszystko no limit za 15 zeta :O |
Ilość załączników: 1
Warunki Oferty Promocyjnej âPodwójne doładowanie na mikołajki" dla użytkowników Heyah.
Myślę sobie yay! A tu dupa, teraz chyba wszędzie szukają jelenia. To nie są te promocje co kiedyś. Kiedyś złotówki zostawały na zawsze, teraz nazywają to promocyjnymi złotówkami lisy jedne. Ciekawe ile osób tego nie doczyta? Bo informację puszczają w sms bez podawania szczegółów. Załącznik 109291 PS Po małej analizie, będę chytrzejszy od nich. Doładuję za 5zł, a potem za 25zł i podwoją drugie doładowanie. Mając na uwadze, że mam pakiet "nolimit w kraju" + 10GB za 25zł/m-ąc, to jeden miesiąc mi zasponsorują zgodnie z pkt. 12 i 13 regulaminu. Drugie 25zł z doładowania pójdzie na kolejny m-ąc. Szach mat cwaniaki. |
Taak, niekompetencja przedstawicieli tej sieci (która przecież pierwotnie widniała w nazwie niniejszego tematu) a także trudności, jakich przysparzają czasem najprostsze nawet czynności, są - można powiedzieć - legendarne...
Z drugiej strony pamiętam, że na przykład Idea potrafiła mnie zaskoczyć brakiem poszanowania praw konsumenta w czasach, kiedy prawa konsumenta nie były jeszcze popularne i nie byliśmy szczególnie wyczuleni na ich punkcie. Dziś wszystkie sieci się jako tako poprawiły, łącznie z plusem. To jeszcze nie to, czego by się chciało (stąd mój post o trudnościach z tak banalnie prostą czynnością, jak wyłączenie poczty), ale jest lepiej. |
Wiesz, jak u nich usłyszałem że np. nie da się od razu wyłączyć melodyjki....którą to uważam za naigrywanie się z każdego, kto chce się dodzwonić....to parsknąłem śmiechem. Sam też unikam dzwonienia na numery, gdzie może mnie spotkać melodyjka.
Ona wg nich jest za darmo (ale tylko 1 m-c) i mogę sobie później wyłączyć sam, ale nie można od razu przy podpisywaniu umowy. Podobnie mogą sami w przyszłości włączać inne równie 'darmowe' usługi. No sorry, ale to jakieś nieporozumienie. k***a |
Operator jak każdy inny. Obecnie mam za 29 zeta za darmo sms, rozmowy kom i stacjonarne, 10 giga netu i do tego 120 min do łunii i kilku innych przyległych...
Każdy operator w Pl odbiega standardami od takiego UK czy innej Francji, na każdego trzeba uważać, ale tragedii nie ma, jeśli się wie, czego się chce i nie da sobie w dmuchę kaszać. |
Ja dotąd tylko u nich nie byłem
bo mam co do nich złe przeczucia :sciana: |
nie lubię Plusa, byłem u nich przez rok jakieś 10 lat temu,
i mam złe doświadczenia :sciana: |
Racja :D
##002# |
To dopisz tutaj ten kod - następnym razem wyszukasz sobie swój post i z pewnością zajmie to mniej niż te 10 czy 20 minut. :D
|
Trochę nie w temacie, bo powinno raczej być "jak zdenerwować klienta", ale trudno.
Plus jak zwykle po zmianie umowy włączył mi pocztę głosową. Zawsze wyłączałem jeszcze na etapie finalizowania umowy, teraz zapomniałem. Ta poczta jest mi mocno nie na rękę; w pracy mam słaby zasięg i jeśli nie mam poczty to po prostu przychodzi mi sms o próbie połączenia, jako nadawca kontakt, od razu wiem kto. Jeśli włączy się poczta, muszę odebrać połączenie z poczty, odsłuchać numer, zapamiętać go lub zapisać, bo przecież nie pamiętam wszystkich kontaktów i dopiero potem sprawdzić. Bo przecież w 90% przypadków dzwoniący się nie nagrywa, tylko go złapie - więc nie dowiem się z wiadomości, kto to był. W związku z tym po jakimś czasie, czyli dziś, postanowiłem usługę wyłączyć. Najpierw zalogowałem się do plus online, wszedłem w zakładkę usługi i zacząłem szukać. Bezskutecznie, gdzież by tam podstawową usługę jak poczta głosowa można było edytować w zakładce usługi. Takie rzeczy tylko w erze, a przecież ery już dawno nie ma. Wymyśliłem inaczej - zadzwoniłem na numer poczty głosowej. Po ustawieniu hasła oraz skasowaniu wszystkich wiadomości (nie da się przejść dalej przed odsłuchaniem lub co najmniej skasowaniem, jeśli chce się nie czekać na wydukanie numeru, czasu połączenia itd.) wreszcie dostałem się do menu ustawień. I co? Oczywiście nic, tam się wyłączyć również nie da. Wujek google. "Jak mata w abonamencie, wpiszta "##21#", zadziała na bank". No dobra, ale to jednak USSD, warto sprawdzić, co robi, zanim się pochopnie wpisze. No to szukam, po chwili - wreszcie - odnajduję tabelkę na stronie plusa, gdzie są opisane funkcje poczty głosowej. No to wpisuję ##21#, opisany jako "Dezaktywacja wszystkich (bezwarunkowo) przekierowań". Nie działa, poczta nadal aktywna. Na dole jest jeszcze jeden kod, opisany: "Dezaktywacja wszystkich przekazów (poczta nie będzie się zgłaszała)". Eureka, nareszcie... Nie chciałem dzwonić na BOK, bo tam trzeba czekać 10 minut na połączenie. Okazuje się, że chyba byłoby szybciej, bo znalezienie tego cholernego kodu zajęło mi coś koło 20 minut... |
Orange daje 3 GB internetu za jedyne 3 zł
Jak ktoś chce skorzystać i ma konto w orange to jest okazja http://proline.pl/?n=orange-daje-gb-...dyne-zl&r=720p
|
Do mnie ostatnio z ubezpieczeń dzwonili i nie mogli zrozumieć dla czego nie jestem ich cudowną ofertą zainteresowany :)
|
Numer nie był zastrzeżony - wtedy wyląduje w blackliście jak pewna firma wciskająca garnki i pare innych.
btw. Dziwnym trafem wszystkie takie firmy dzwonią z Łodzi ;) |
Możesz sobie nie życzyć, a oni i tak będą dzwonić.
|
Cytat:
|
Cytat:
Dlatego ja mam w D. wszelkie oferty, z którymi dzwonią do mnie. Zasada jest taka: Jak Ty masz biznes to dzwonisz Ty, jak oni mają biznes to dzwonią oni. |
Tak, tylko ostatnio mi podpadli dzwoniąc do mnie z takiego powodu że nie wykorzystuje w pełni mojej taryfy formuła 4w1 i tych pakietów (bo wszędzie wifi - ale co kupić sobie nie mogę?) i próbowali mi wcisnąć abo na beznadziejnych warunkach za ... złotówkę miesiąc taniej :hahaha: Taki z 500MB miesięcznie (aktualnie mam do wykorzystania 26GB)
Rozumiecie, oferta bardziej dopasowana dla mnie, bo jestem ich klientem od 6 lat ... ;) A w skali roku oszczędności ponoć byłyby spore :hahaha:. (zwłaszcza że we wrześniu wysłałem prawie 2000 sms do innej sieci i musiałbym za to zapłacić ponad 100zł, tego jakoś nie zauważyli?) W dodatku doradca wprowadzał mnie w błąd odnośnie daty dostępności pakietów i próbował przestraszyć jakoby internet miał mi słabo działać, wielka podpadziocha. Minus dla Playa. Szczerze mówiąc doradca który do mnie dzwonił powinien stracić pracę. |
W PLAY jest 10 GB za 10 zł, do tego jak masz dodatkowo pakiet cykliczny to jak 10 GB nie wykorzystasz to przechodzi na kolejne miesiące... nic lepszego nie ma na tą chwilę
|
Ja na wakacje internetu nie zabieram... nie po to są wakacje.
|
Cytat:
|
Podwójne doładowanie na święta w Heyah na kartę
http://www.heyah.pl/podwojne notka z regulaminu: Cytat:
pamiętam jak podwójne było podwójnym i nie było limitu dni (oni zapewne też to pamiętają), teraz mogą się cmoknąć, żadnej ekstra złotówki nie zobaczą ode mnie. |
przecież wiadomo, że większość takich opcji wodoodpornych to pic na wodę
|
Dla mnie Sony ma zwyczajnie większą odporność na zalanie niż inne telefony. Nigdy nie traktowałem tej ich wodoszczelności jak pretekst do zatapiania telefonu. Zresztą to nawet z instrukcji wynika.
|
Patrzę na to realnie... a nie jak powinno być
|
Cytat:
|
Nie oszukujmy się 99% nie pójdzie do sądu i na to liczy producent...
Producent wie co robi... wydając telefon z pseudo funkcją |
Widzę, że dalej nie zrozumiałeś...
|
A komu by się chciało - nikt zdrowo myślący - nie zalewa telefonu celowo...
|
@Regenersis, to kultowy serwis :-D
Swoje z nimi miałem ;-) Tam liczy się chyba ile odrzucą reklamacji bo wtedy jest większa prowizja od sztuki ;-) Co do wodoodporności, to Sony pojechało tak mocno, że długo będzie im to pamiętane. Dziwi mnie, że ludzie się nie zbiorą do kupy i nie założą pozwu zbiorowego. |
E tam...
Może być skręcone nawet M12, byle z logiem japka. |
Cytat:
Regenersis wszystko z klucza odwala ... dlatego telefon taki nie powinien mieć żadnego złącza, tylko możliwość wsadzenia karty - a tu znów problem bo "dziura" :P chyba, że to zaślepka gniazda byłaby uszczelniana i montowana na śruby, choć to ładnie by nie wyglądało dla niektórych gadżeciarzy ;) |
Cytat:
;) SONY zrobiło w wała konsumentów i teraz próbuje zaklikiwać rzeczywistość. Nic dziwnego, że sprzedaż im leci w dół. Mi osobiście interfejs w Xperii (sporo używałem Neo V oraz bawiłem się wersją M) nigdy nie pasował. Drugą rzeczą jaką mnie irytowała najbardziej w Mce, to boczne przyciski, które się wciska samoczynnie w każdym praktycznie momencie. Ostatnie to ceglasa forma. To chyba najgorzej leżące w ręku urządzenia. Jeżeli dodamy do tego wałek w postaci certyfikatu IP68, to.... |
IP65/68 to okreslone normy. Telefon ma je spalniac wrac z dodatkowymi obostrzeniami od Sony. Nie spelnia? To nie ma ip65/68 i jest niezgodny z umowa.
|
Kapelusz załóż.
@Andy - czytałem, że użytkownik uszczelnił porty, ale w razie czego jak wykaże że zrobił to właściwie? Tego feralnego razu, bo później już może się nauczył? Przecież producent to własnie podważy, twierdząc że telefon jest wodoszczelny. Trudne przepychanki. Sony ewidentnie zrobiło nabywców w wała i powinni beknąć za wprowadzanie w błąd. Przecież w tym przypadku odpowiedzialność za wodoszczelność telefonu jest zrzucona na użytkownika. A moim zdaniem tego typu urządzenia w takim wykonaniu nigdy nie da się zrobić wodoszczelnym. Naiwni ci, co w to wierzą. |
chyba avatara zmienię, by się do eda upodobnić xD
|
Cytat:
|
przecież to napisałem nie xD
" Może na miejscu jakiś starter kupić?" |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
@grzeniu autor podkreślił, że te porty zakrył.
Tutaj więcej o Z3C - http://www.sonymobile.com/pl/product...ia-z3-compact/ Jest tam: Załącznik 72735 Cytat:
|
ie na dyskietkę? Może na miejscu jakiś starter kupić?
|
Potrzebuję internet w Europie, ale poza UE. Brak wifi tam gdzie jadę. Macie jakieś pomysly?
|
A w opisie na pewno stoi, że spełnia IP68?
Bo wydaje mi się, że jeśli urządzenie/obudowa wymaga spełnienia dodatkowych warunków przez użytkownika - tu uszczelnienie portów, to nie można mówić o IP68 urządzenia. Nie wiem co i jak tam pisze w instrukcji i gwarancji, ale w sumie każdym telefonem mozna robić zdjęcia pod wodą...jeśli masz go w wodoszczelnej przejrzystej obudowie. Podejrzewam, że poza pustym bełkotem marketingowym nie będzie do czego się przyczepić. |
Z opisu tamtej historii można wywnioskować, że serwis testując wytrzymałość na wodę nie sprawdził czy telefon jest dalej szczelny kiedy pod wodą naciśnie się przycisk aparatu.
Kiedy urządzenie wróciło i właściciel je ponownie zaczął testować, to po naciśnięciu przycisku aparatu zaczęły pojawiać się bąbelki powietrza. To tylko świadczy o tym, że urządzenie nie spełnia do końca certyfikatu który dostał. Może to wina tej partii urządzeń - nie wiem. Jednak SONY powinno, to przyjąć na siebie. |
Dlatego dobrze wiedzieć jaką armatę wytoczyć na pierwszy strzał i nie iść w żaden serwis.
|
certyfikaty certyfikatami, ale tu potrzebny upór kupującego, inna sprawa że bez odpowiedniej pomocy (rzecznik konsumenta itp.) będzie tak jak mgit napisał...
|
Można spodziewając się oporu, oddać w opinię rzeczoznawcy przed oddaniem do serwisu, a potem do serwisu w asyście UOKiK. Spodziewam się, że mieliby problem. Tak jak @demek uważam, że certyfikaty po coś są. BA... nawet nie serwis, niezgodność towaru z umową to nawet nie serwisujesz tylko oddajesz sprzedawcy oczekując oddania gotówki.
|
Jeżeli przed zanurzeniem telefon był przygotowany według instrukcji SONY (uszczelnienie portów itpe) i mimo tego złapał wodę - np. naciśnięcie przycisku powoduje rozszczelnienie urządzenia, to SONY takie urządzenie powinno naprawić. Jeżeli tego nie zrobi i uzna winę użytkownika to tylko czekać na pozew zbiorowy.
Wybacz ale jeżeli firma reklamuje swoje słuchawki jako wodoszczelne którymi można robić zdjęcia np. na basenie pod wodą, to taki smartfon powinien móc to robić. Jeżeli natomiast słuchawka łapie wodę mimo zaleceń stosowanych przez użytkownika to produkt jest wadliwy i podlega naprawie czy wymianie. |
Cytat:
Będziesz im tłumaczył, że przecież norma.... a oni jak ci się nie podoba, to idź do sądu :szczerb: |
Jezeli w oficjalnej specyfikacji w pudelku podaja IP68 to maja problem. Wprowadzanie klienta w blad = niezgodnosc towaru z umowa. Karta w umowie gwarancyjnej o zalaniu moga sobi tylki powycierac.
|
Co by nie mówić, to SONY dała dupy i w przypadku mojego M2, prawie nic nie słychać z głośniczka, trzeba gadać na trybie głośnym, będzie to drugie odesłanie tego telefonu, pierwszy, który przyszedł miał niesprawny mikrofon. :]
|
Oboje wiemy - jak to wszystko wygląda w praktyce.
Co z tego, że telefon ma certyfikat, jak w przypadku zalania - serwis cofa ci gwarancję? To nie jest tylko teoria, poczytaj na forum androida, aż się roi od postów, gdzie niby wodoszczelny telefon, został zalany i gwarancja cofnięta... Przykre, ale prawdziwe... Sam bym chciał, aby to nie była prawda, i jak telefon zostanie zalany, został wymieniony na sprawny, ale tak niestety nie jest. I tym samym - jeśli ktoś celowo sprawdza tą wodoszczelność - musi się liczyć - że będzie mieć problem |
mgit, dobrze, że Twoja teoria nie ma zastosowania przy wodoszczelnych zegarkach, po coś są te certyfikaty!
|
Cytat:
Owszem - możemy winić firmę która to telefon wyprodukowała. Ale firmy głupie nie są i się zabezpieczają... A skoro niektórzy sami zanurzają telefon w wodzie - sami są sobie winni |
Dyskusja z Tobą nie ma sensu na ten temat niestety.
|
Jest, bo wodoodporność jest tylko do momentu zalania. Jak się zaleje to baj baj gwarancja :)
I taki użytkownik zostaje pozostawiony samemu sobie. A skoro był na tyle głupi, że uwierzył w wodoodporność urządzenia - to jest sam sobie winny. |
Zapoznaj się z linkiem od eda. Sorry ale jeżeli urządzenie po zatkaniu wszystkich portów nie może być zanurzone w wodzie mimo GWARANCJI Sony, to nie jest to wina użytkowników...
Albo Sony kłamie i Z3C nie posiada certyfikatu IP68 albo cześć modeli ma wadę fabryczną. tak czy inaczej Sony dało nieźle ciała. BTW, ich najnowsze dziecko ma ekran 4K.niestety te 4K jest dostępne tylko w kilku sytuacjach bo w 95% telefon ogranicza go do Full HD :-D |
Nie - winny jest użytkownik, który to uwierzył w chwyt marketingowy
|
W przypadku Sony winą jest pewnie wada fabryczna Z3 Compact.
|
Ja bym jednak miał pietra aby to zatapiać :szczerb:
jednak słuchawa odporna na zachlapanie czy mocną ulewę to już plus, tylko niech właśnie nie kitują o foceniu pod wodą.... :P |
Sony nawet zachęca do moczenia telefonu, ale to dziki kraj i zawsze możesz usłyszeć, że zaślepkę źle wsadziłeś. :]
http://support.sonymobile.com/pl/xpe...st-resistance/ |
Cytat:
W mojej S5 która to również jest reklamowana jako wodoodporny ma takowy zapis - ba na forum androida opisywane są przypadki nie uznania gwarancji w przypadku zalania... |
Tak.
Tak samo w łodziach podwodnych: dostajesz 10 lat gwarancji, ale w przypadku zalania ją tracisz :szczerb: Taki chwyt marketingowy... |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:02. |