![]() |
Windows 8
Ilość załączników: 1
Windows 8, określany w Microsoft-cie również jako vNext Windows lub Next.
Czas zacząć nowy serial Nieoficjalnie wycieka coraz więcej szczegółów. Interfejs Aero, który jest obecnie w systemach Windows Vista i Windows 7 zostanie zastąpiony interfejsem Wind. Ma być on w 3D a określany jest mianem inteligentnego. System Windows 8 z interfejsem 3D do prawidłowego funkcjonowania będzie potrzebował dedykowanej karty graficznej z 170 MB pamięci RAM. Oznacza to, że nie będzie działał na komputerach z zintegrowanymi układami GPU. Dodatkowo interfejs Wind będzie mógł być uruchomiony tylko na komputerach z 64-bitowym systemem Windows. Ale już do wyświetlenia obrazu będzie mógł być użyty standardowy monitor. Interfejs Wind w 3D będzie standardowym trybem wyświetlania obrazu w systemie Windows 8. Jednak jeśli komputer nie spełni jego wymagań to użytkownicy będą mogli skorzystać z mniej wymagającego odpowiednika, także w 32-bitowych systemach. Technologia Cloud Computing-również do sprawdzania aktywacji. System Windows 8 ma również w kilka sekund zapisywać dane do hibernacji oraz inteligentnego zarządzania dyskami SSD. Załącznik 56230 |
Windows żyje ciągle tylko dlatego, że można na nim grać i wychodzą na niego gri :] no i jesteśmy do niego przyzwyczajeni jak do dobranocki, teleekspresu itd.
|
ciekawe ile system będzie na czysto ważył.
wiem, że dla sporej części z Was nie ma to znaczenie przy dyskach o pojemności liczonej w tera, ale ja tam lubię jak jest lekki. ah. i czy będzie jeszcze lepiej wiedział czego chce user :hmm: |
Na razie informacje o W8 są dość rozbieżne - jedne źródła mówią, że główny nacisk będzie kładziony na działanie w chmurze, inne, że koniem pociągowym systemu będzie interfejs 3D. Gdyby pierwsi mieli rację, to zmiany byłyby istotne, choć nieco niezrozumiałe dla wielu userów. Jeśli drudzy - zmiany byłyby widoczne, choć od strony funkcjonalnej nie wiem, czy szczególnie rewolucyjne.
|
Sa jakes szanse by zobaczyc film prezentujacy owy interfejs? Bo wreszcie jest szansa by Windows wprowadzil rewolucje. Win XP to OS X 10, Win 7 to OS X 10.4, 10.7 Lion nie wprowadzi na 100 % interfejsu 3D, wiec chcialbym to zobaczyc w Win 8, skoro nie ma z czego kopiowac...
|
>Jarson
a mozę bedzie jedno i drugie. oba działające tak sobie na zasadzie doklejenie do 7ki. wszystkiego się spodziewac mozne :tak: btw. chmurowy chrome OS już zaprezentowany. |
Myślę, że to całkiem prawdopodobny scenariusz.
Z Windowsami jednak bywa tak, że "rewolucje" okazują się niedopracowane i MS bierze się za ich poprawianie. Początkowo W7 miał być w zasadzie niczym innym, jak SP Visty, jednak okazało się, że po pierwsze nieco za długo im zeszło, a po drugie innowacje były większe niż producent sądził, więc zdecydował się poczekać jeszcze trochę i wydać siódemkę. Jeśli W8 będzie zawierał w sobie bardzo dużo zmian, to oczywistym i zrozumiałym jest, że albo premiera odbędzie się ze sporym opóźnieniem, albo niektórych rzeczy nie da się dopracować od razu. I tu widzę potencjalną możliwość powtórzenia scenariusza Vista=>W7: konieczność usprawnienia systemu i przygotowywanie w związku z tym zmian, które okażą się na tyle duże, że będą kwalifikowały się do wydania jako nowy OS. Uważam, że to nie jest szczególny problem. Jeśli W8 okaże się systemem dobrym, to wszystko ok. Jeśli nie, to W7 jest udanym systemem i można "przeczekać" ósemkę, do pojawienia się dopracowanej wersji "chmurowego Windowsa". Dobre jest obecnie to, że MS wydaje publiczne wersje beta swoich nowych systemów - dzięki temu nie kupujemy kota w worku, tylko możemy sami przekonać się, czy system nam odpowiada. Jest to z korzyścią dla klienta, ale i dla producenta, o czym świadczy choćby sprzedaż siódemki. |
Wejście w cloud rozumiany jako system wymiany plików pomiędzy userami wydawałby się naturalny, pytanie jednak czy MS zechce wejść w konflikt z producentami treści, chcąc powtórzyć model naczelnego złodziejaszka - Google, youtube.
Mnie interesuje czy udostępnią darmowy hosting, czyli jedyną rzecz której w ofercie nie ma Google. Cytat:
|
Myślę, że MS chodzi bardziej o backup danych i usługi związane z oprogramowaniem niż wymianę plików. Nie będzie kogoś stać na Worda - kupi wersję na kilka dni za kilka centów, udostępnią mu to w sieci (zmienią uprawnienia) i po sprawie. Do tego super zaj...sty komputer i prędkość sieci min. 10MB/s :mruga:
Idzie to w stronę większego zamordzia i skubania użytkowników. |
>Kris
no załóżmy że wszystko fajnie z tymi chmurami, ale z netem 1mega to se można :sciana: |
Ja nie mówiłem, że to fajnie. Taki system mnie zupełnie nie interesuje.
|
wiem ze nie mówiłeś. ja tak hipotetycznie założyłem tylko na potrzeby jednego posta ;-)
na podstawie chrome OS myślę że tak naprawdę tylko do szperania w necie. coś poważniej podziałać na kompie to niezbyt. |
Cytat:
Mam nadzieję, że zechcą tego użyć tylko do aplikacji kupowanych/wypożyczanych z "WinStore" (bo pewnie jakiś będzie ;]). - - - To czego bym oczekiwał od kolejnej Windy to możliwośc przy instalacji składników systemu, które chcę instalować. Na cholerę mi IE, Outlook, Paint i reszta tego syfu? :| |
Paint jest wporzo. :spoko:
:mruga: |
Tak, od Painta się odczepić! Jest dobry do wykadrowania czegoś na szybko, zamalowania itd. itp.
Równie dobrze można by napisać po co mi Notatnik.. PS Jeśli Bieronie nie będę mógł włączyć systemu bez internetu to ja wtedy oficjalnie rezygnuję z tego systemu na rzecz innego (w zanadrzu są dwa). |
Na razie z tego co wyciekło wynika że net będzie potrzebny przy instalacji- a następnie pliki aktywacyjne będą w chmurze i będzie zgodność sprawdzana co 30 dni-oczywiście zostanie to złamane natychmiast ale legalnie potrzebny będzie net.
|
Wiesz, ja nie potrzebuję Painta. Notatnika też nie. Movie Makera itd. itd. itd. Nie wymuszam na innych, chcę mieć tylko *wybór*, może być nawet w "opcjach dla pr0 uber madafaka zaawansowanych, którzy potrafią rozwijać menusy i zaznaczać ptaszki", ale po prostu chcę żeby była taka możliwość. ;) W tej chwili wszyscy są zmuszani i to mi się nie podoba. Jeśli chcę się pozbyć jakiegoś składnika to muszę grzebać w instalce, a tak nie powinno być.
- - - Naturalnie że szybko to zostanie złamane, rzecz jednak w tym że legalny użytkownik (jak zwykle zresztą...) będzie się z tym p*ć aż po kres swojego uwielbienia (lub smutnej konieczności) do Windows. |
Cytat:
|
Ale nie wszystko co by sie chcialo.
Instalka windowsa powinna wygladac na jak ta z office. Jak Ci nie zalezy to dajesz Next, a jak lubisz to sobie rozwijasz listy i po kolei wyrzucasz niepotrzebne pakiety. |
Cytat:
|
Windows to nie Linux niestety...
|
Cytat:
|
pamiętajcie, że co drugi windows jest dobry,
a więc odpuszczamy ósemkę, :taktak: i czekamy na dziewiątkę :spoko: |
czy ja wiem? 2000 byl ok, xp tez
tylko nie wiem czy millenium bylo po czy przed 2000 :P |
>demek
17-luty-2000 - Win2000 14-wrzesień-2000 - Win Me |
mówię przecież, że co drugi :>
|
WinMe to był 98 pokolorowany na kolory 2000.
Straszny z tego szrot, choć znam dwa komputery gdzie działa od 10 lat bez reinstalacji :D Szkoda że systemy coraz bardziej obciążają komputer. Obciążanie GPU jest OK (wreszcie!), ale CPU i pamieci to juz nie bardzo... Ale nie martwmy sie na zapas. Vistax64 + SP2 + DX11 + vLite to naprawde bardzo dobry system. Poważnie mówie, używam na codzień. Może 7 jest lepsza, ale Vista tez juz nie jest taka zła jak była przed SP1. Z resztą XP początkowo W2k do pięt nie dorastał, a teraz moznaby na nim serwery stawiac nie gorzej niz na Win2003. Pomijając ze Windows 2003 nawet w wersji 32-bitowej obsługuje 128GB ramu. Coraz większe integrowanie komputera z siecia to moim zdaniem baaaaaardzo zła droga. PS. Najlepszy windows i tak nigdy nie ujrzał światła dziennego: http://files.myopera.com/colorlessfl...s%20cement.png |
eee, ten windows cement hula u mojego szwagra
na komórce :spoko: |
Cytat:
|
Zainstaluj sobie Hurda ||
|
Cytat:
http://www.apple.com/pl/mac/app-store/ |
Kto tłumaczył ten tekst o Mac App Store? Co to jest apka? Eh...
|
Apka do japka.
|
Apka to sukcesywnie wdrazany odpowiednik amerykanskiego slowa "App", ktore jest oczywista nomenklatura w App Store (nikt nie uzywa zwrotu "Application", zwlaszcza samo Apple).
|
My Polacy-robacy nie mamy swego jezyka?
|
Mamy, i dlatego jest "Apka" zamiast "App".
|
Cytat:
|
Pochodzą od polskich indianerów.
|
|
[niepotwierdzona plotka] Windows 8: nowy wymiar inwigilacji - nie wiem co o tym sądzić; wklejam, może kogoś zainteresuje :)
|
Zawsze walczą z pedofilią i piractwem, a czemu to ma naprawdę służyć każdy wie...
|
@pali to jakieś bzdury. Każdy może sobie napisać takiego newsa...
Poziom OSNews spada z każdym artem ;) |
Według niepotwierdzonych informacji podanych przez rosyjski serwis Wzor, system Windows 8 ukaże się jeszcze około 2013 rokiem.
Wprawdzie na razie są to tylko plotki, to jednak Wzor uznawany jest za jedno z bardziej pewnych źródeł informacji o systemie Windows. Jak podaje geekSmack, rosyjski serwis dotarł do planów dotyczących wprowadzenia kolejnej wersji systemu Microsoftu. Dowiadujemy się z niego, że Service Pack 2 dla Windowsa 7 powinien ukazać się w połowie przyszłego roku. Natomiast w marcu 2012 rozpoczną się prace nad Windows 8 Milestone 3. Kolejnym krokiem firmy z Redmond będzie wydanie dwóch publicznych wersji beta Windowsa 8, które powinny ukazać się jeszcze przed 2013 rokiem. Plan rozwoju kolejnego systemu operacyjnego powinien wyglądać zatem następująco: Milestone 1, 2, 3, beta 1 i 2, RC, a na końcu RTM. Wersja RTM miałaby ukazać się w poniedziałek 7 stycznia 2013 roku, choć ta precyzja to już chyba przesadny optymizm. |
No to obstawiam, że na przełom 2013/14 system powinien uzyskać status RTM :P
Nie cofając się już poza XP (bo tam było trochę zamieszania) Vista miała być wydana niedługo po XP, a została dopiero w 2007. Z siódemką było odwrotnie - już tak nie trąbili o szybkim wydaniu (no - może troszeczkę ;)), a wydali po 2,5 roku. Skoro więc teraz znów przebija się optymizm, to pewnie będzie opóźnienie ;) Swoją drogą, Vistę pominąłem całkowicie po tym, jak zobaczyłem ją na paru komputerach (dość wydajnych jak na czasy, w których Vista się pojawiła). Ciekawe, czy ósemka zerwie ze złotą zasadą MS "co drugi system robimy dobrze"? |
Wszystko wskazuje na to że to dalej udoskonalana Vista ;);)
|
Cytat:
http://janek2012.tk/2011/03/03/wycie...-8-build-7910/ |
Bardziej multimedialny interfejs :hmm: czemu by nie ;)
Żeby tylko cena nie była zaporowa ... |
Cytat:
|
Widać ten sam pasek z avatarkiem do Windows Live. ;P
Równie dobrze może to być fake. Jeśli to prawda, mam nadzieję że będzie można tą głupotę wyłączyć... |
Nie wiem co sie ludzie tej Visty uczepili. Vista to Vista tamto.
Fakt nie był początkowo zbyt dopracowany (tak jak XP) ale to nie jest zły system. Szkoda że nie ma do niego, i prawdopodobnie nie będzie, SP3. Co do nowego, to trzeba raczej sie przyzwyczaić, że wymagania sprzętowe będą rosły i systemy będą coraz bardziej muliły. Bardzo się zdziwie, jeżeli Win8 będzie chodził lepiej od siódemki. |
Cytat:
Jest stabilny jak skała. |
Ja tak samo mam Vistę od 2008 i nie widzę powodu przesiadki.
Obiciąłem vLite, dodałem SP2 i zostawiłem DirectX11 i DirectCompute. Mało tego wszyscy którzy mają Vistę mówią to samo. A narzekają pewnie najczęściej ci co nie mieli... Windows 7 jest na pewno bardziej dopracowany i lepszy (np Readyboost do 256GB zamiast 4GB, wbudowany XP), ale Vista też jest niezła. |
Ilość załączników: 1
Powrót do ustawień fabrycznych w Windows 8
Przycisk do powrotu do ustawień fabrycznych będzie obok przycisku do przywracania systemu do danego punktu. Na nie których portalach piszą że nie będzie trzeba już formata :)-chyba aż tak dobrze to nie będzie:) Załącznik 57057 |
Tak rozowo to chyba nie bedzie. Bylo juz takie narzedzie do przygotowywania zestawow OEM - "zapieczetowanie sie to chyba nazywalo. I wcale systemu ze smieci nie czyscilo...
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPad przy u***380;yciu Tapatalk |
Cytat:
Użytkownicy Visty mieli na co narzekać na początku, kiedy zasoby ich komputerów były "pożerane" przez system. To było widoczne szczególnie w komputerach przenośnych. Miałem koleżankę, której nieco Vista na laptopie włączała się nieco ponad 10 minut (i koleżanka nie wiedziała nawet, że to nie jest normalne). Fakt, że do tamtego kompa producent (nie pamiętam już czy Sony, czy HP, ale model był wydajny jak na tamte czasy, kosztował ok. 4,5k zł) nawrzucał tyle niepotrzebnych śmieci, że to nie miało prawa chodzić dobrze, samo ich usunięcie skróciło czas uruchamiania o 1/3. Dziś takiego problemu by nie było, nawet tańsze komputery poradziłyby sobie z Vistą bez większych problemów. |
http://centrum8.pl/2011/04/12/window...-7850-wyciekl/
http://www.betaarchive.com/screensho...0Build%207850/ Jak ktoś chce to na torrencie już się rozchodzi ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Podaj mi trzy różnice względem Windows 7 na tych zrzutach :) |
następne wycieki w sieci Windows 8 kompilacja 7959 o wadze około 3GBhttp://www.getsmile.com/emoticons/sm.../h0/psycho.gif
|
|
Zbyniu! Istnieje inny problem.
|
Jak nie zrobią jakiejś rewolucji to migracja na W8 z zasady "ot bo tak" nie będzie mieć sensu :>
w98 >> wme (pominąłem) >> w2k wxp >> wvista (pominąłem) >> w7 |
wistę pominaleś? Gieju. Wistę żeśz pan ze zdjęciami reklamował.
|
Nie ważne, ważne, że dobrze na tym wyszedłem. :]
|
za Vistę to masz wpi***ol, Patrixu jeden k***a
|
Windows 8 pojawi się na rynku w przyszłym roku.
Dyrektor generalny Microsoftu Steve Ballmer podczas forum programistów firmy w Japonii po raz pierwszy oficjalnie poruszył kwestię następcy Windows 7. Nowa wersja systemu operacyjnego ma pojawić się na rynku w 2012 roku. http://www.engadget.com/2011/05/23/b...ing-next-year/ |
czary2mary, pytanie tylko co tam ma być takiego rewolucyjnego, że nie dałoby się bez tego obejść...
jeśli o mnie chodzi to ja na tym swoim W7 mogę kilka lat być.. |
Windows 7 plus dodane kilka funkcji plus troszkę kosmetycznych zmian-tak to na betkach wygląda- ;)
|
Czyli co, czyli szkoda pieniędzy na migrację. Może jedynie wraz z nowym sprzętem.
|
+ Windows App Store.
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk |
Też tak uważam. Pozazdrościli App Store przychodów i chcą jak najszybciej to wydać. Najwyraźniej to jakaś grubsza integracja z systemem skoro gonią z 'ósemką'.
Co ja osobiście uważam za świetny pomysł o ile ceny nie będą przegięte w stosunku do tego co oferuje deweloper na swojej stronie itp. |
Przy okazji chca tez wcisnac nowy system, w przeciwienstwie do Cupertino. App Store mial byc w 10.7 Lion, ale dostepny jest juz od Snow Leopard 10.6.6.
Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk |
http://www.itworld.com/software/1696...ures-windows-8
"Ukryte" funkcje nowej Windy. Już widzę te obelgi od jabłkowych, że zrzyna z Time Machine i App Store. :D |
O Windows Store pisalem juz kilka miesiecy temu ze pieknie zrzynaja, ale po Windows TM widze, ze uruchomili kserokopiarki na calego.
Ciekawi mnie boot ponizej 20 sekund - jesli wlicza sie w to zoptymalizowany post screen, to bedzie milo. Zastanawia mnie tez Immerse UI - jesli bedzie oparty na Metro (WP 7) i zintegrowany z biblioteka Windows Media Player i Address Bookiem, to moze byc cool! Boli obecnosc w 2011 roku narzedzia, ktorego uzytkownik nie powinien nawet na oczy ogladac, czyli defragmentatora dyskow. Czy tak trudno zaimplementowac funkcje defragmentacji w system tak by uzytkownik nie musial o tym pamietac...? Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone przy u***380;yciu Tapatalk |
Nie widzę niczego złego w kopiowaniu dobrych rozwiązań (pod warunkiem, że są równie dobrze zaimplementowane ;]).
e-sklep to świetny pomysł. Wygodny dostęp do aplikacji i prostszy dla początkujących, którzy nie potrafią nawet wyszukać w sieci strony internetowej dewelopera... Ciekawe tylko czy MS nie zrazi deweloperów zbyt wysokim haraczem. Jeśli ten Wasz Time Machine działa tak rewelacyjnie jak go zawsze opisujesz ;] to też nie widzę niczego złego w jego "zmałpowaniu" (chociaż ja akurat bym nie korzystał z tej funkcji). Nie wiem o co im chodzi z tym bootem bo moja siódemka na dosyć słabym sprzęcie wstaje w 10 sekund. Hibernacji nie używam. Na screenach właśnie taka opcja jest. Automatic Maintenance. Przeczytaj opis. |
Oficjalnie przedstawiony interfejs Windows 8 przez Microsoft
http://www.microsoft.com/presspass/f...oratenews.aspx http://www.youtube.com/watch?v=p92QfWOw88I |
Jarmark i kolorki dla casuali. Koszmarne.
|
A moim zdaniem ladne :-]! Jeden ujednolicony panel do wszystkiego z szybkim dostepem! Moze MS zerwie wreszcie ze zla tradycja i nie bedzie nikogo zmuszal do ogladania plikow, a skupi sie na danych i ich zawartosci.
Interfejs W8 jest świetny. Jeżeli do tego wszystkiego będzie "głębszy" dostęp to Windows 8 będzie moim przyszłym systemem :)
|
Jeżeli nie będzie się dało tego dziadostwa wyłączyć to Win7 będzie moim ostatnim Windowsem.
|
W Windows 8 pewnie bedzie sie dalo, ale klasyczny interfejs Windows bedzie stopniowo zanikal. Ludzie chca ladnie i prosto - garstka zwollennikow terminalu i hex-edytorow to nie jest rynek dla producenta oprogramowania, ktorego celem jest odpowiadanie na potrzeby rynku i... zarabianie ;-)!
Cytat:
|
a co ze specami IT ? mają się uwstecznić aby 'wam' bylo dobrze @M@X ? :P
|
Sadze, ze bedzie jakis "Windows Professional" w tym wlasnie celu, a edycje "Home" oparte na Metro UI zdominuja rynek domowy :-). A troche juz na tym forum przewidzialem (smierc Symbiana, smierc Windows Mobile).
Cytat:
|
Cytat:
Ten interfejs to jakieś nieporozumienie. Może być niezły do tabletów i jeśli w tym celu jest przygotowywany to ok. Ale do komputera stacjonarnego to może być najwyżej ciekawostka. |
Chcecie klasyczny pulpit bez wodotrysków, bo windows ma dobrze działać, a nie wyglądać? To takie coś napewno będzie w edycji serwerowej. Ale wiadomo, ten windows słono kosztuje i zapłacimy za niego 2,3 razy więcej :P
|
|
Szkoda mi w moim stabilnym systemie śmiecić :P
|
Ja w tym celu odpalilem drugi dysk w kompie i instaluj***281; nowy czysty system:-)
--- I am here: http://maps.google.com/maps?ll=52.212650,20.987534 |
Cytat:
|
Haha :-) jaka wtopa? Link jest ogólno dost***281;pny, wi***281;c ***380;adnego przest***281;pstwa nie popelniam:-)
|
Mi chodzi o inną wtopę. Taką od prywatności.
Bo co by było gdybyś był gdzie indziej ? :] |
W sumie to nic by nie by***322;o. Mój serwis póki co znajduje sie w moim domu, adres jest ogólno dost***281;pny w necie:-)
|
Wiesza mi się na VirtualBox'ie 4.1.2 R73507 w losowych miejscach podczas instalacji.
Wersja 32bit (Windows/Windows7 i Windows/Other). Oddałem mu 1GB RAM, jedno jajko. Mam AMD Athlona IIX2 250, 4GB RAMu, Radka HD4250 (karty w VB to w ogóle są wirtualizowane?). Może ktoś ma podobny konfig i podzieli się wrażeniami? |
A co instalujesz? Nie wszystkie systemy są wspierane.
Karta jest wirtualizowana ale poprzez OpenGL. Obsługa Direct3D też jest ale dopiero raczkuje. Musisz jednak zainstalować Guest Additions, bez tego ani rusz. Spróbuj zmienić modele emulowanych kart, chipsetu, oraz pobaw się opcją AMD-V. Komputer w pełni sprawny? Nic się nie przegrzewa? |
Oj za wcześnie wstałeś. :D
Jak pisałem już, Windows 8 dev preview (32bit więc AMD-V nie muszę włączać, choć i tak jest włączone w biosie), który udostępnił MS. Wielu się chwali, że na VB postawili i buszują po metro ui, no więc ja też chciałem. ;) Tyle, że u mnie się wiesza instalka w losowych miejscach, a Guest Additions się instaluje dopiero jak z systemem można coś już zrobić (w tym przypadku to nawet nie wiadomo czy byłby to dobry pomysł). |
AMD-V włącza się w BIOS oraz w virtualboxie. Jeżeli jest używane to zapala sie taka mała ikonka procesora na dole.
I oprócz tego ze mozna postawić x64 to maszyna wirtualna działa dużo szybciej. Co do windows 8 to guest additions raczej dla nich jeszcze nie ma. Jak dasz linka to spróbuje w domu zainstalować na VB pod susłem i wtedy podziele sie wrażeniami. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:46. |