Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

andy 04.01.2014 21:03

Cytat:

Napisany przez Kris
W W8 wciskam po kolei klawisze: Windows, f, enter -> Uruchamia się Firefox.
Windows - wchodzę do menu start,
f - uruchamiam szukajkę wciskając pierwszą literę szukanej aplikacji,
enter - uruchamiam Firefoxa

Takie uruchamianie aplikacji jest szybsze niż klikanie programy i wybieranie aplikacji z grupy.

Cytat:

Napisany przez Sobrus
No tak gładzik ...:glaszcze:. No i brak dobrego menu. Zostaje więc wpisanie nazwy. W g2 jak chce odpalić banshee to moge

- raz wcisnąć ikonkę na panelu (mysz laserowa, a ikonka nie ucieka w przeciwieństwie do przeciwników w counter strike :szczerb:),
- wcisnąć przycisk multimedialny "play" na klawiaturze...
- wybrać z menu (worst case przewidziany dla programów rzadko używanych)
- przypisać pod program dowolny klawisz lub kombinacje (np Windows+F5? Na logitechu MK520 mam kilkanaście dodatkowych pod klawiszem FN)
- zrobić to samo co Ty (domyślny skrót ALT+F2, wpisać "ban" i enter)
- wcisnąć skrót (domyślnie ALT+F1) i wybrać z menu program samymi klawiszami kierunkowymi (bezwzrokowo łatwe dla każdego) i wcisnąć <enter>

Bardzo często używam myszki bezprzewodowej i nawet wtedy naciśnięcie klawisza Windows/Super i wpisanie aplikacji jest szybsze niż jej szukanie w menu programy.

Też mogę użyć klawiszy multimedialnych na klawiaturze do uruchamiania programu. Jednak nie to jest przedmiotem dyskusji.
Chodzi o to że naciśnięcie klawisza Windows/Super i wpisanie kilku liter nazwy programu jest SZYBSZE i wygodniejsze niż wybieranie jej z menu programy.

Cytat:

Syndrom sztokholmski (joke :P). Tak się męczysz i jeszcze to chwalisz :hmm: Ale fakt przy laptopie trudno jest odłożyć bezprzewodową klawiaturę :)
Męczysz? To jest o wiele bardziej wygodne od staromodnego wybierania aplikacji z menu programy.
Cytat:

Ale ja rozumiem że nie jestem pępkiem świata, tylko za nic w świecie nie moge pojąć pod jakim względem to rozwiązanie jest lepsze dla kogokolwiek (chodzi konkretnie o wciśnięcie "Windows" albo wędrówkę w róg ekranu żeby zobaczyć skróty)
Widzisz nawet ten cytat pokazuje to co wyżej napisałem. Nie jesteś w stanie zrozumieć, że naciśnięcie tego klawisza i wpisanie kilku literek nazwy programu po czym naciśnięcie klawisza enter i uruchomienie aplikacji jest bardzo szybkie i wygodne.
Dla mnie to się o wiele lepiej sprawdza w codziennej pracy niż wybieranie tej aplikacji ze standardowego menu - jest szybsze i wygodniejsze.
Cytat:

To tak jakby rozmyślać, czy oberwanie w twarz dla kogoś jest miłe. Chyba raczej nie jest.
To porównanie jest tak nietrafne, że nawet nie chce mi się go komentować.
Cytat:

Przecież skróty są po to żeby było szybko, żeby często z nich korzystać. Po co utrudniać do nich dostęp?
Ta metoda uruchamiania aplikacji jest bardzo szybka i niczego nie utrudnia. Dodatkowo masz pasek po lewej stronie do ulubionych aplikacji.
No ale wiem, jak ktoś od razu stawia na przegranej pozycji pewne rozwiązania to choćby nie wiem jak bardzo pokazał ich zalety to te osoby będą na nie.
To jest tzw. syndrom braku chęci do zmian. Ludzie przyzwyczajeni do pewnych rozwiązań bardzo ciężko je porzucają - widzę to bardzo często :)
Cytat:

Nie zrozum mnie źle, ale nie przestawiam się na nowy tok właśnie dlatego, że 3 sekundy to dla mnie wieczność... w 3 sekundy samą myszką firefoxa odpale i zamknę ze 2-3 razy. (sprawdziłem jakby co).
Najczęściej używane programy odpalam pewnie poniżej 0.5s, a 3 sekundy to jak szukam czegoś w menu.
Czekam na screencast na którym pokażesz, że w 3 sekundy odpalisz aplikację przez menu programy. Jak coś to po tym mogę pokazać jak uruchamiam aplikację sposobem: Windows/Super + wpisanie części nazwy + Enter.
Myślę, że wtedy jasno to pokaże która metoda jest szybsza i wygodniejsza.

Cytat:

Nie przejdę na interfejs tak niewygodny, ze odpalenie programu w 3 sekundy to jakieś osiągniecie, a to co uważam za najwolniejsze tam uchodzi za najszybsze - bo reszta jest jeszcze gorsza.
Na interfejs gdzie co wersję autorzy dobrą funkcjonalność usuwają, a fani przywracają w postaci hacków (rozszerzenia są nieoficjalne i zazwyczaj przestają działać wraz z nową wersją g3).
I gdzie nie moge odłożyć klawiatury nawet na chwilę bo się zamęczę latając myszą w lewo i w prawo robiąc niepotrzebnie kilometry, bo ktoś chciał mieć czysty pasek na górze.

Proszę pokaż mi jak swoim sposobem przez menu programy uruchamiasz program - niech będzie to LibreOffice Calc krócej niż 3 sekundy.

btw, Gnome Tweak Tool jest interfejsem do jak to nazwali to bardziej zaawansowanych ustawień środowiska GNOME. Za apt-cache show gnome-tweak-tool:
Cytat:

Narzędzie do ustawiania dodatkowych opcji konfiguracyjnych GNOME
GNOME Tweak Tool umożliwia dostosowywanie kilku zaawansowanych opcji GNOME,
których nie można skonfigurować w Centrum sterowania GNOME.
Uwzględnia:
* czcionki użyte w elementach interfejsu użytkownika i pasku tytułowym;
* hinting i aliasing czcionek (przyciąganie krawędzi czcionek do matrycy
ekranu i ich wygładzanie);
* alternatywne motywy interfejsu użytkownika;
* zmiany w zachowaniu menedżera okien;
* zachowanie się przy zamykaniu pokrywy laptopa;
* ikony pulpitu menedżera plików;
* zarządzanie ikonami w menu i na przyciskach.
To nie jest hackowanie tak w ogóle.

Cytat:

Zgadzam się że trzeba najpierw poużywać, więc od razu zapytam : ile razy/jak długo sprawdzałeś gnome2 ?
Problem w tym, że ja nie neguje starych rozwiązań tak jak Ty to robisz z nowymi. Używam pewnych rzeczy z Gnome 2. Kiedyś, dawno temu - czasy kiedy istniał compiz i beryl w dwóch formach próbowałem przestawić się na linuksa. Próbowałem kilku dystrybucji - najdłużej pracowałem wtedy na OpenSUSE/SUSE.

Cytat:

Nie powiedzmy że jesz ciastko lewą reką, klawiatura leży pół metra od Ciebie i ktoś położył na nią jakieś papiery. Po prostu chcesz uruchomić program bez klawiatury. Np nie wiem, monitor systemu GNOME. Dla mnie to jedno kliknęcie w pasek tam gdzie są statystyki użycia CPU i RAM (0.3s?) ale załóżmy że musze wyklikać z menu - no to ze 3-4 sekundy będą zanim znajdę, bo żadnego innego skrótu nie mam.
Skoro mam zajętą jedną rękę to kieruje kursor w gorący narożnik i na lewym bocznym menu wybieram monitor GNOME. Nie będzie to tak szybkie jak twoja metoda pierwsza, jednak o wiele szybsze niż druga.

Nie neguję posiadania menu z aplikacjami - włączyłem je sobie w w GNOME przez GTT, jednak w codziennej pracy go bardzo mało używam bo mam szybsze i łatwiejsze metody na dostęp do programów.

Cytat:

W gnome3 nie ma tego menu, zostało zastąpione ekranem "Podgląd" tak jak menu w Win8 ekranem Metro (btw g3 było pierwsze).
Można chyba jakimś hackiem/rozszerzeniem to przywrócić, ale to jest przywracanie funkcji z g2 w g3 - więc nie wiem czy fair jeżeli porównujemy te dwa środowiska.
Nie zostało zastąpione tylko domyślnie jest tam podgląd zamiast menu programy. GNOME3 ciągle się rozwija i wiele przydatnych elementów wraca z poprzedniej wersji - nikt tego nie neguje.
Przywracanie nie jest też hackowaniem - używasz do tego aplikacji Gnome Tweak Tool - menu bardziej "zaawansowanych" ustawień.

Cytat:

Dla mnie wygląda to strasznie. Latanie wzrokiem po całym ekranie (tym gorzej im większy on jest) żeby odnaleźć Psi obok Ustawień.
Chciałem tylko pokazać, że takie menu jest - ono na co dzień u mnie nie jest praktycznie wykorzystywane, jednak fajnie jest mieć miejsce gdzie pokazane są wszystkie aplikacje użytkowe z systemu.
Mam nadzieje, że dorobią jeszcze GUI do usuwania z tego widoku tych aplikacji - ppm i odinstaluj.

Dla mnie wiele rzeczy w Windowsie 8/8.1/8.2/8.3/8.4/8.5 itd jest przez osoby negowana już na starcie bez względu czy to przydatna opcja czy nie.
MS poszedł swoją drogą i jeżeli komuś taka droga nie odpowiada to mam prostą radę - zmień system. Kiedy chciałem całkowicie odsunąć się od Windowsa to zmieniłem go na inny.

Ludzie boją się nowego. Na podstawie pewnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jak zmieniasz ludziom oprogramowania na inne, które używa innej filozofii pracy, to 90% tych osób neguje każdą rzecz bo w tym starym to było tak i tak.
Nie potrafią spojrzeć na nowe rozwiązanie w czysty sposób tylko patrzą przez pryzmat tego starego.
Powtórzę to jeszcze raz, ludzie są wrogami tego co nowe i inne. Jeżeli już są zmuszeni do jego używania to na każdym kroku wytykają różnicę.
Nie chodzi oczywiście o to że ludzie zawsze mają się dostosowywać do sprzeętu i oprogramowania bo sam jestem tego wrogiem, jednak powinni na nowe rzeczy patrzeć z większą wyrozumiałością i starać się spróbować ich używać bez bagażu doświadczeń z poprzedniego.

Kris 04.01.2014 21:42

Jeszcze szybciej jest jak mi się w W8 uruchamiają na początku kafle i klikam od razu w tę aplikację, którą chcę uruchomić po włączeniu komputera.

andy 04.01.2014 21:50

@Kris nie no jasne. Tylko że mi chodziło bardziej o uruchamianie aplikacji będąc w innej. Np przeglądam sobie www i chcę odpalić muzykę w tle, program pocztowy. U siebie mam np. w ustawione, że okno Clementine leci na 6 pulpit i automatycznie odpala muzykę tam gdzie wcześniej skończyłem.
Będąc w przeglądarce naciskam Windows/Super, wpisuje cle i naciskam enter. Za chwilę zaczyna grać muzyka a ja dalej przez przeszkadzania sobie przeglądam www ;)

Jarson 04.01.2014 23:40

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1271672)
Ja prawdę mówiąc nie wiem co się dzieje.
Stare rozwiązania nie były idealne ale były dobre.
Teraz widzę jak wszyscy prześcigają się w robieniu gorszych.

Nie wiem jak OSX, bo nie śledze, ale w Windowsie i Linuksie nie jest dobrze.

A co się dziwić? Śmiem twierdzić, że w kategorii "komputer" 80% optymalnych rozwiązań w moim odczuciu pojawiło się do ok. 2005 roku. Ostatnie 8 lat nie przyniosło prawie niczego, niech będzie że zoptymalizowano jeszcze z 10%. Teraz nie przychodzi mi do głowy, co można by jeszcze usprawnić, co nie znaczy, że się już nic nie da - dlatego zostawiam ten 10-procentowy margines bezpieczeństwa na jeszcze nie odkryte ciekawe pomysły.

Problem w tym, że rynek potrzebuje nowych rozwiązań. My wiemy, że one dotyczą nie tylko UI ale wielu innych kwestii, tylko że większość ludzi nie wie i kupi nowy program/OS dopiero, jak uwierzą że przynosi on nowe (najlepiej rewolucyjne) zmiany - a te muszą zobaczyć, same zapewnienia o zmianach nie wystarczy. Stąd wprowadzanie zmian na siłę, pomimo tego że w danym obszarze nie wymyślono nic lepszego, czyli zmian siłą rzeczy na gorsze.

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1271742)
Dla mnie wiele rzeczy w Windowsie 8/8.1/8.2/8.3/8.4/8.5 itd jest przez osoby negowana już na starcie bez względu czy to przydatna opcja czy nie.
MS poszedł swoją drogą i jeżeli komuś taka droga nie odpowiada to mam prostą radę - zmień system. Kiedy chciałem całkowicie odsunąć się od Windowsa to zmieniłem go na inny.

Ja widzę kilka zalet ósemki, ale mimo wszystko jeśli wszystko pójdzie tym torem, którym idzie, następnym głównym OSem u mnie w domu po obecnej siódemce będzie po prostu linux i to nie żaden udziwniony - proste, zwyczajne Ubuntu.

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1271742)
Ludzie boją się nowego. Na podstawie pewnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jak zmieniasz ludziom oprogramowania na inne, które używa innej filozofii pracy, to 90% tych osób neguje każdą rzecz bo w tym starym to było tak i tak.
Nie potrafią spojrzeć na nowe rozwiązanie w czysty sposób tylko patrzą przez pryzmat tego starego.
Powtórzę to jeszcze raz, ludzie są wrogami tego co nowe i inne. Jeżeli już są zmuszeni do jego używania to na każdym kroku wytykają różnicę.
Nie chodzi oczywiście o to że ludzie zawsze mają się dostosowywać do sprzeętu i oprogramowania bo sam jestem tego wrogiem, jednak powinni na nowe rzeczy patrzeć z większą wyrozumiałością i starać się spróbować ich używać bez bagażu doświadczeń z poprzedniego.

To zrozumiałe. Większość ludzi używa komputera jako narzędzia, w którym paradoksalnie kryterium wygody i użyteczności jest na ostatnim miejscu (choć głośno mówią - i zapewne myślą - że jest na pierwszym). Przeciętnemu użytkownikowi największy ból sprawia okiełznanie komputera, nauczenie się jego obsługi, a nie konieczność kliknięcia raz czy dwa więcej - nawet jeśli tych kliknięć w ciągu dnia uzbiera się pół tysiąca.

Najprostszy przykład? Ilość komputerów z włączonym pojedynczym kliknięciem. Włączenie pojedynczego kliknięcia de facto redukuje liczbę kliknięć o co najmniej kilkanaście procent. Spróbujcie jednak ustawić komuś w komputerze tę opcję - wysiłek związany z wieloletnim niepotrzebnym dodatkowym klikaniem okazuje się niczym w porównaniu z kilkuminutowym (może kilkugodzinnym?) wysiłkiem "przestawienia się" na nowy sposób otwierania plików i programów. I to się rozciąga na wszystkie dziedziny korzystania z komputera.

pops 05.01.2014 00:02

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1271756)
[...]następnym głównym OSem u mnie w domu po obecnej siódemce będzie po prostu linux i to nie żaden udziwniony - proste, zwyczajne Ubuntu.[...]

Ja nawet przez jakiś czas używałem ubuntu na laptopie, ale żarł baterie szybciej niż winda i wróciłem do 7. Poza tym nie było sterowników do wszystkiego i np dodatkowe klawisze pod ekranem mi nie działały. Nie to, żebym ich do czegoś używał, ale jak już są... :P

Nie używałem w ogóle 8 jeszcze i tak sobie przeglądam co to jest i znalazłem jedną sympatyczną rzecz. To robi wykresik podczas kopiowania plików :D Tu akurat po lanie:

Załącznik 64432

Wpisywanie nazwy programu jest dość wygodne. Nie trzeba odrywać rąk od klawiatury jak się coś pisze. Nawet w przeglądarce www już od dawna w zakładkach nie grzebię, tylko wklepuję początek adresu stronki, enter i jestem.

Berion 05.01.2014 13:14

@Jarson
Mnie też cholera bierze jak klika się w folder/plik raz a nie dwa razy. Dlaczego? Ponieważ konfliktuje to z zaznaczaniem plików. Możemy objeżdżać je polem, można też z klawiatury, ale ja akurat chcę klikać najpierw w plik i potem wybierać ewentualne z ctrl. I to jest dla mnie sto razy wygodniejsze niż pozostałe dwa sposoby. I nie, nie chcę najpierw wciskać ctrl a dopiero potem wybierać.

@Pops
Jeden z niewielu ficzerów który widać i do czegoś się przydaje. Ale tak, tego mi brakuje w Win7. W ogóle ten exploer jest cienki i zabugowany, ale wygodniej mi poruszać się po kilku niezależnych od siebie oknach niż w jednym w takim np. total commanderze. Więc morduję się i używam dalej. ;)

Jarson 05.01.2014 15:40

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1271813)
@Jarson
Mnie też cholera bierze jak klika się w folder/plik raz a nie dwa razy. Dlaczego? Ponieważ konfliktuje to z zaznaczaniem plików. Możemy objeżdżać je polem, można też z klawiatury, ale ja akurat chcę klikać najpierw w plik i potem wybierać ewentualne z ctrl. I to jest dla mnie sto razy wygodniejsze niż pozostałe dwa sposoby. I nie, nie chcę najpierw wciskać ctrl a dopiero potem wybierać.

Zaraz, zaraz Berionu - czegoś tu nie rozumiem :hmm: Specjalnie nawet zmieniłem tę opcję, żeby się upewnić - przecież jeżeli chcesz zaznaczyć kilka plików w folderze, to i tak musisz używać ctrl do tego, pojedyncze kliknięcie na kolejny plik "odznaczy" poprzedni zaznaczony. Czyli tu w obu przypadkach jest tak samo. A żeby zaznaczyć tylko jeden plik przy moich ostawieniach muszę jedynie najechać na niego myszką i odczekać pi razy drzwi jakieś pół sekundy - w ogóle nie muszę ani klikać, ani niczego naciskać...

Berion 05.01.2014 15:44

Tak, ale później wciskam ctrl, a nie najpierw (a jeśli chcę tylko jeden a nie kilka? to w ogóle nie trzeba niczego wciskać). A ja chcę później, nie najpierw. Tak mi wygodniej. :D

Jarson 05.01.2014 16:44

No właśnie jak chcę jeden to w ogóle nic nie muszę robić - ani niczego naciskać, ani klikać - po prostu najechać myszką na plik i już. A jeśli chcę zaznaczyć kilka, to też wciskam ctrl później, a nie najpierw :>

sobrus 05.01.2014 17:24

Odnoszę wrażenie Andy, że się ponownie nie rozumiemy.
Napisałem dość myśle sensowne powody, dla których uważam że nowe rozwiązanie jest gorsze, ale Ty dalej uważasz że neguje G3 tylko dlatego że jest nowe i budujesz na tym "teorię spiskową".
Wprowadzanie dodatkowych kroków w UI nikomu życia nie ułatwi. Praw fizyki się nie oszuka - mamy tylko dwie ręce.
Przy okazji unikasz odpowiedzi na niewygodne pytania - dlaczego monitor gnome uruchomiłeś ze skrótu skoro ja przyjąłęm wersję że skrótu nie użyje.
itd itp
Cytat:

Czekam na screencast (...) jasno to pokaże która metoda jest szybsza i wygodniejsza.
Racja, to chyba najlepsze wyjscie, nie ma sensu spierać się w nieskończoność (a my tak potrafimy :D).

Screencast robiony jedną ręką (mysz only):
http://warp-spider.tk/files/m.mkv
(jako bonus odpalony monitor systemu)

Screencast robiony tylko klawiaturą.
http://warp-spider.tk/files/k.mkv

Trzymam za słowo że pokażesz swoje, samą mysz i samą klawiaturę - i jasno pokażesz że G3 jest wygodniejsze.

Gnome Tweak Tool nie jest częścią pakietu GNOME. I nie jest robioty przez zespół GNOME. Rozszerzenia potrafią m.in. uruchomić funkcje które autorzy gnome zdezaktywowali (umyślnie) ale jeszcze nie zdążyli wyrzucić z kodu.
Jeżeli powłączasz rozwiazania z G2 to oczywiste że w tym momencie G2 nie ma żadnej przewagi, bo to to samo.

sobrus 05.01.2014 22:39

Oczywiście to było z menu, normalnie od tego są skróty i bardzo szybko można sobie zrobić bajzel, nawet na kilku pulpitach.

http://warp-spider.tk/files/c.mkv

(uruchamianie oczywiście samą myszką bo po co angażować drugą rękę)

Ale to stara technologia (ok 2006-2008). Wszystko co widzicie zostało uśmiercone na rzecz nowych interfejsów gnome3 oraz unity.

Kris 06.01.2014 11:01

Jak dzieci w piaskownicy... każdy używa tego, co lubi i tyle. Mi jest czasem łatwiej kliknąć myszką, czasem łatwiej nie odrywać rąk od klawiatury.

chris996 03.02.2014 22:09

Dla niecierpliwych:
Windows 8.1 Update 1 wyciekł do Sieci, widać spore zmiany dla aplikacji Metro

Berion 04.02.2014 19:09

Dla darmowych beta testerów. ;p

czary2mary 03.04.2014 13:19

Oficjalny screen menu Start w Windows 8.1 update:)
Metro w wersji mini;)

http://blogs.windows.com/cfs-file.as...0_6E6977C2.jpg

http://blogs.windows.com/windows/b/b...uild-2014.aspx

revolver0 03.04.2014 15:16

No i teraz można śmiało instalować.

DarkSlide97 03.04.2014 16:13

Windows za darmo, co się na świecie dzieje :wow:

http://nt.interia.pl/Programy/news-s...ies_1_position

revolver0 03.04.2014 17:05

"Windows będzie darmowy dla urządzeń mających mniej niż 9 cali - to kolejny krok w walce z systemem Android, za którego użytkownicy płacić nie muszą.

Czytaj więcej na http://nt.interia.pl/Programy/news-sprawdzamy-windows-8-1-wielki-powrot-menu-start,nId,1402954#utm_source=sg&utm_medium=referra l&utm_campaign=test_a_technologies_1_position?utm_ source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox "

Muszę zakupić 8,5 calowy monitor wtedy będę miał darmowego wina ...

DarkSlide97 03.04.2014 21:58

Wiesz, dla jakiś 70% procent Polaków posiadających komputery(nie laptopy, zwykłe komputery) Windows jest za darmo tak czy inaczej:>

revolver0 03.04.2014 22:27

Wiem, wiem, u nas do ceny komputera nie wliczamy ceny oprogramowania, każdy zestaw tak to byłby droższy o jakieś 500 złoty.

Yossi 04.04.2014 11:57

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1274707)
Dla darmowych beta testerów. ;p

ja jestem takim darmowym beta testerem - i bardzo mi to odpowiada :)
Poza tym - testuję w tej chwili 8.2
Niestety - jestem przekonany, że nawet gdyby drukował oryginalne dolary, to i tak niektorzy zmieszają go z błotem "bo to przecież tylko Windows, a prawdziwy hakier, jak ja, nigdy nie splami się używaniem tego lamierskiego systemu"

revolver0 04.04.2014 15:05

Jeżeli przywrócą normalne menu start, czemu by nie używać? Mnie zastanawia jedno, czy licencja na oemy jest przypisana tylko pod jeden komputer tzn. czy w razie awarii PC i wymiany na nowy trzeba również nowego Windowsa sobie kupować.

Patrix 05.04.2014 13:40

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1279588)
czy w razie awarii PC i wymiany na nowy trzeba również nowego Windowsa sobie kupować.

Standardowa odp. MS- prosze sie skontaktować z producentem komputera :)
A kto jest system builder'em? Na pewno Ty- koło się zamyka ;)
Mi się raz zjarała płyta, to był W7, aktywacja przez internet nie poszła, udało się tel.

kid86 06.04.2014 16:41

Cytat:

Mnie zastanawia jedno, czy licencja na oemy jest przypisana tylko pod jeden komputer tzn. czy w razie awarii PC i wymiany na nowy trzeba również nowego Windowsa sobie kupować.

Definicja licencji OEM dla Windows 8 się zmieniła i to do tego stopnia, że w zasadzie przejęła właściwości licencji BOX z poprzednich wersji.

Cytat:

Licencjobiorca może przenieść oprogramowanie na inny komputer Licencjobiorcy. Licencjobiorca może także przenieść oprogramowanie (razem z licencją) na inny komputer, który należy do osoby innej niż Licencjobiorca, o ile a) Licencjobiorca jest pierwszym licencjonowanym użytkownikiem oprogramowania (...) W przypadku każdego przeniesienia oprogramowania na nowy komputer Licencjobiorca musi usunąć to oprogramowanie z poprzedniego komputera. Licencjobiorca nie może przenieść oprogramowania tak, aby możliwe było współdzielenie licencji między komputerami.
Odnośnie Twojego pytania nie ma problemu, aby po usunięciu oprogramowania z jednego komputera zainstalować go na innym. Ważna, aby zawsze zainstalowana była tylko jedna kopia systemu.

Berion 06.04.2014 18:02

@Yossi
Jeśli się nie pracuje na takim komputerze, a jedynie konsumuje treści i nie martwi o inne swoje dane to tak, można sobie testować wersje beta, alpha a nawet milestone'y. Przy okazji demolując rynek QA-owy...

@kid86
Niby tak i niby nie. Haczyk jest teraz taki, że nie można odsprzedawać. No chyba, że już się z tego wycofali od czasu "pierwszej" ósemki (swoją drogą to niezły bajzel teraz mają: Windows 8, 8.1, 8.1 Update 1, nadchodzący 8.2 (albo to Update 2 będzie) - i wytłumacz to teraz człowieku zwykłemu użytkownikowi :D).

- - -

Ponoć wraca menu start. To jeszcze tylko brakuje Aero Glass, obsługi ReFS i można kupować... Windows 9? :czar:

czary2mary 06.04.2014 18:15

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1279766)

- - -

Ponoć wraca menu start. To jeszcze tylko brakuje Aero Glass, obsługi ReFS i można kupować... Windows 9? :czar:

I jeszcze jak by dodali możliwość wyłączenia jednego interfejsu graficznego to by było cacy;)

Berion 06.04.2014 18:44

Niby można grzebiąc w rejestrze. Ja bym jednak wolał, żeby tego w ogóle się pozbyto (dano wybór podczas instalacji, ewentualnie po).

Ogólnie rzecz biorąc Metro takie złe nie jest. Źle natomiast jest zaimplementowane. Prawie wszystkie amatorskie projekty Modern UI biją na głowę te oryginalne. N oto coś chyba tutaj jest nie tak bo powinno byc odwrotnie przy takich środkach finansowych jakimi dysponuje MS. :hmm:

revolver0 06.04.2014 18:45

Może do 9 będzie tani upgrajd, ale z drugiej strony jeśli 9 ma być dobrym systemem to czegoś takiego nie będzie...

Yossi 07.04.2014 11:07

Cytat:

Jeżeli przywrócą normalne menu start, czemu by nie używać? Mnie zastanawia jedno, czy licencja na oemy jest przypisana tylko pod jeden komputer tzn. czy w razie awarii PC i wymiany na nowy trzeba również nowego Windowsa sobie kupować.

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1279655)
Standardowa odp. MS- prosze sie skontaktować z producentem komputera :)
A kto jest system builder'em? Na pewno Ty- koło się zamyka ;)
Mi się raz zjarała płyta, to był W7, aktywacja przez internet nie poszła, udało się tel.

Procedura:
1. dzwoonisz do MS do działu aktywacji
2. Mówisz, że zmienieś komputar/procesor/płyte głowną
3. Podajesz swłój zakupiony klucz i zarejstrowaną nazwe uzytkownika
4. Aktywują ci licencje przez telefon/
Cała rpocedura zamuje jakies 5 minut, ale uwaga - dodzwonienie się może zająć pół dnia

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1279766)
@Yossi
Jeśli się nie pracuje na takim komputerze, a jedynie konsumuje treści i nie martwi o inne swoje dane to tak, można sobie testować wersje beta, alpha a nawet milestone'y. Przy okazji demolując rynek QA-owy...

Nie zrozumiałeś - do testowania mam inny kompuer, a do pracy inny. Chyba nikt logicznie myślący nie testuje nowego systemu w wersji beta na maszynie, której używa do pracy ???

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1279771)
I jeszcze jak by dodali możliwość wyłączenia jednego interfejsu graficznego to by było cacy;)

Przycisk START raczej nie wróci. Natomiast dwoma kliknięciami możesz sobie ustawić, którym interferjsem system ma się zgłaszać po starcie. Nie ma w tej sytuacji potrzeby wyłaczania jednego czy drugiego

sobrus 07.04.2014 11:17

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1279782)
Ogólnie rzecz biorąc Metro takie złe nie jest. Źle natomiast jest zaimplementowane.

Metro jako interfejs jest dobre i wspaniale sprawdza się na telefonach i tabletach. To moim zdaniem najlepszy interfejs do tych urządzeń.

Ale pomyłką jest na desktopie i to już u samego zalążka. Aplikacje Metro są zawsze pełnoekranowe. To ogranicza multitasking, ogranicza interfejs programów które nawet jeżeli są założenia małe i proste, to muszą wywłaszczyć z ekranu wszystko inne. A jest dużo programów które całego ekranu nie wymagają - kalkulator, player muzyki, komunikator, pogodynka etc. Po to jakieś 40 lat temu wymyślono okna żeby się dało zmieścić je wszystkie na raz.

Metro to specjalna klasa aplikacji, jakiś dziwny twór zrobiony po to, by działało to też na tabletach z ARM. Zbyteczny na desktopie bo zwykłe Windowsy też potrafią zrobić to wszystko z atraktycjnym UI.
Rozumiem że to jest dobre rozwiązanie dla osób które bardzo słabo radzą sobie z komputerami i pełnoekranowa pogoda ich nie rozprasza, ale moim zdaniem zdecydowanie złe do pracy.

Rozdwojenie interfejsu to też nic dobrego. Puplit który w zasadzie jest centralną częścią Windows jest potraktowany jako aplikacja Metro. Cały pulpit gdzie dzieje się 95% rzeczy na równi z pierdółką do pokazywania chmurek. Gdzie tu sens?
Powinno być na odwrót, że Metro jest aplikacją pod Windows, taką "powłoką kompatybilości z tabletami". Z możliwością wywołania go (i schowania) jednym przyciskiem gdy jest potrzebne. Czy menu start naprawdę musi być pełnoekranowe? Przecież można dostać epilepsji od samego wchodzenia w nie.

czary2mary 07.04.2014 12:48

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1279836)
[
Przycisk START raczej nie wróci. Natomiast dwoma kliknięciami możesz sobie ustawić, którym interferjsem system ma się zgłaszać po starcie. Nie ma w tej sytuacji potrzeby wyłaczania jednego czy drugiego

Tu nie chodzi o przycisk START -po takim czasie dla mnie nie jest już żadnym problemem Metro -wkurza mnie przełączanie między interfejsami i czas i wydajność takiego rozwiązania cofając Windowsa z 15 lat do tyłu:ysz:

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1279839)
Metro jako interfejs jest dobre i wspaniale sprawdza się na telefonach i tabletach. To moim zdaniem najlepszy interfejs do tych urządzeń.

Ale pomyłką jest na desktopie i to już u samego zalążka. Aplikacje Metro są zawsze pełnoekranowe. To ogranicza multitasking, ogranicza interfejs programów które nawet jeżeli są założenia małe i proste, to muszą wywłaszczyć z ekranu wszystko inne. A jest dużo programów które całego ekranu nie wymagają - kalkulator, player muzyki, komunikator, pogodynka etc. Po to jakieś 40 lat temu wymyślono okna żeby się dało zmieścić je wszystkie na raz.

Metro to specjalna klasa aplikacji, jakiś dziwny twór zrobiony po to, by działało to też na tabletach z ARM. Zbyteczny na desktopie bo zwykłe Windowsy też potrafią zrobić to wszystko z atraktycjnym UI.
Rozumiem że to jest dobre rozwiązanie dla osób które bardzo słabo radzą sobie z komputerami i pełnoekranowa pogoda ich nie rozprasza, ale moim zdaniem zdecydowanie złe do pracy.

Rozdwojenie interfejsu to też nic dobrego. Puplit który w zasadzie jest centralną częścią Windows jest potraktowany jako aplikacja Metro. Cały pulpit gdzie dzieje się 95% rzeczy na równi z pierdółką do pokazywania chmurek. Gdzie tu sens?
Powinno być na odwrót, że Metro jest aplikacją pod Windows, taką "powłoką kompatybilości z tabletami". Z możliwością wywołania go (i schowania) jednym przyciskiem gdy jest potrzebne. Czy menu start naprawdę musi być pełnoekranowe? Przecież można dostać epilepsji od samego wchodzenia w nie.

Całkowicie się zgadzam:spoko: a zwłaszcza że Metro powinno być aplikacją pod Windows- odpalane, włączane itp z pulpitu oraz całkowicie przerobione i wspierające okienka:spoko:

Yossi 07.04.2014 12:50

Na wstępie uwaga dla tych, co mnie nie znają: nie jestem w żaden sposób bniznesowo związany z Microsoftem i MS mi za nic nie płaci. Nie mam też żadngo interesu w tym, żeby ich reklamować.
Jestem bardzo otwarty na każdy nowy OS (Linux czy Solaris), o ile tylko bęą dostępne w formie profesjonalnej.
Cytat:

Bardzo możliwe, że masz rację. Nie używam i nie planuję używać żadnych "urądzeń mobilnych, więc nie wiem jak Metro się na nich sprawdza.
Telefonu używam do telefonowania i wysyłania SMS, tablet to dla mnie wyłącznie zabaweczka dla dzieci z "dysfunkcją procesów motywacyjnych".
Z tego punktu widzenia, jestem najgorszym, możliwym klientem dla wszystkich fimr IT.
Jednak znam parę osób używających urządzeń mobilnych z interfejsem Metro i bardzo sobie chwalą. Oczywiście znam też (dla równowagi) parę osób. które bardzo sobie chwalą iOS, no ale oni nie mają innego wyjścia. ("... i przyprowadził Pan Ewę do Adama i rzekł: wybierz sobie żonę").
Cytat:

Popraw mnie, jeśli się mylę:
- masz na ekranie otwarty edytor tekstu, a na nim - otworzyłeś własnie kalkulator bo akurat potrzebujesz coś sobie policzyć.
Policzyłeś!
W klasycznym desktopie, aby wrócić do edytora:
1. Przesuwasz myszkę na pasek zadań lub obok kalkulatora na dokument w edytorze
2. Klikasz ikonkę edytora lub widoczny spod kalkulatora dokument
W interfejsie Merto:
1. Przesuwasz myszkę w lewy, górny róg ekranu
2. Klikasz miniaturkę dokumentu

Zaiste powiadam wam - stopień komplikacji tego procesu nie wymaga nawet kompilowania jądra
P.S. słyszałeś kiedyś o zmianie rozmiaru okna aplikacji pełnoekranowej? To jest taka opcja dla lamerów, trzeba przesunąć myszkę i też nie trzeba kompilować jądra.

Cytat:

Metro to specjalna klasa aplikacji, jakiś dziwny twór zrobiony po to, by działało to też na tabletach z ARM.

No tak - jak oni śmieli zrobić aplikacje, które TEŻ będą działały na tabletach z ARM - toż to zwykłe świństwo i nabieranie klientów!
Cytat:

Pewnie nie uwierzysz mi na słowo, ale radzę sobie z komputerem trochę "lepiej niż słabo". Pogoda na bieżąco jest mi potrzebna (z powodów, które podam później), ale nie mam potrzeby otwieranie pełnoekranowej aplikacji za kazdym razem. Na co dzień wystarcza mi prognoza, jaka pojawia się na kafelku po starcie systemu, bez potrzeby uruchamiania czegokolwiek (i za to właśnie lubię Metro).
Prognozę w trybie pełnego ekranu odpalam tylko wtedy, kiedy potrzebne mi są bardzo szczegołowe informacje (kierunek i siła wiatru, ciśnienie, prognoza co godzinę).
I tutaj pozdrawiam kolegów "po kiju". Reszta i tak nie zrozumie (bez obrazy)
"Więcej grzechów nie pamiętam", ale chętnie odpiszę na konkretne pytania.

BTW - prognoza pełnoekranowa wbudowana w system jest do bani. Ja używam AccuWeather, jest dużo lepszy i dokładniejszy.

sobrus 07.04.2014 13:23

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1279846)
Bardzo możliwe, że masz rację. Nie używam i nie planuję używać żadnych "urądzeń mobilnych, więc nie wiem jak Metro się na nich sprawdza.

Moje doświadczenia z telefonem Windows Phome sa jak najbardziej pozytywne.
Cytat:

Popraw mnie, jeśli się mylę:
- masz na ekranie otwarty edytor tekstu, a na nim - otworzyłeś własnie kalkulator bo akurat potrzebujesz coś sobie policzyć.
Policzyłeś!
W klasycznym desktopie, aby wrócić do edytora:
1. Przesuwasz myszkę na pasek zadań lub obok kalkulatora na dokument w edytorze
2. Klikasz ikonkę edytora lub widoczny spod kalkulatora dokument
W interfejsie Merto:
1. Przesuwasz myszkę w lewy, górny róg ekranu
2. Klikasz miniaturkę dokumentu
W klasycznym desktopie robisz ALT+TAB albo ALT+F4 i wracasz do edytora tekstu. Mysz jest tu zbędna, ponieważ zarówno do edytora jak i kalkulatora używasz klawiatury.
Co więcej podczas obliczeń może się zdarzyć (nie tylko programistom i hakierom) potrzeba zerkania na pisany dokument w celu pobrania danych do obliczeń. Można posiłkować się kartką albo lepiej dobrą pamięcią ale fajnie jeżeli kalkulator nie zajmie całego ekranu.
Cytat:

P.S. słyszałeś kiedyś o zmianie rozmiaru okna aplikacji pełnoekranowej? To jest taka opcja dla lamerów, trzeba przesunąć myszkę i też nie trzeba kompilować jądra.
Nie, ale bardzo jestem ciekaw jak to działa - prosze więc o filmik. Oczywiście w metro, bo że w Windowsach zwykych taka sztuka jest to wiem mniej więcej od czasu WfW 3.11

Reszty posta nie chce mi się komentować, bo chyba nie zrozumiałeś.
I w czym ten pogodowy kafelek jest lepszy od ikonki w trayu albo od deskleta na pulpicie?

Yossi 07.04.2014 14:44

Lubię z Tobą dyskutować, więc proszę, nie odbieraj tego jako napaść, ale jako "przyczynek" w dyskusji :)

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1279853)
Moje doświadczenia z telefonem Windows Phome sa jak najbardziej pozytywne.

to podziel się wrażeniami, bo ja będę wkrótce zmieniać telefon i wcale nie jestem przekonany, czy akurat WP jest właściwym wyborem. Mam tu wybór między dżumą, a cholerą (albo WP, albo Andek).
Cytat:

W klasycznym desktopie robisz ALT+TAB albo ALT+F4 i wracasz do edytora tekstu.

I teraz - przygotuj się na wstrząs! Kombinacja ALT+TAB również działa! I to dokładnie tak samo!
Cytat:

Mysz jest tu zbędna, ponieważ zarówno do edytora jak i kalkulatora używasz klawiatury.

Tutaj - mała poprawka. To zdanie powinno brzmieć: "Mysz jest DLA MNIE tu zbędna, ponieważ zarówno do edytora jak i kalkulatora JA używam klawiatury". To jest oczywiście żart. też używam klawiatury.
Cytat:

Co więcej podczas obliczeń może się zdarzyć (nie tylko programistom i hakierom) potrzeba zerkania na pisany dokument w celu pobrania danych do obliczeń. Można posiłkować się kartką albo lepiej dobrą pamięcią ale fajnie jeżeli kalkulator nie zajmie całego ekranu.

Tu jest moment konsternacji bo - jak dotąd - nigdy nie widziałem pełnoekranowego kalkulatora. jeśli takie są, to trzeba być - excusez moi - kretynem, żeby czegoś takiego używać.
Cytat:

Nie, ale bardzo jestem ciekaw jak to działa - proszę więc o filmik. Oczywiście w metro, bo że w Windowsach zwykych taka sztuka jest to wiem mniej więcej od czasu WfW 3.11

I tutaj mnie zaskoczyłeś - znaczy, chcesz filmik odpalany z interfesu Metro? Ale czym to się będzie różnić od filmiku odpalanego z klasycznego desktopu? I po co z Metro, jeśli go nie używasz?
Cytat:

Reszty posta nie chce mi się komentować, bo chyba nie zrozumiałeś.

Szkoda - ja jestem człowiek prosty, na Linuxach nie uczony i trzeba mi wyjasnić łopatologicznie, wtedy zrozumiem.
Cytat:

I w czym ten pogodowy kafelek jest lepszy od ikonki w trayu albo od deskleta na pulpicie?

1. Odpalam system i bez klikania i uruchamiania czegokolwiek mam informację, której potrzebuję
2. Informacja jest aktualizaowna w czasie, kiedy robię coś innego - bez mojej ingerencji, a jeśli mi się to nie podoba, to wyłączam to 2 kliknięciami.
Nie muszę klikać na pasku zadań i uruchamiać ręcznie programu, ktory mi zaktualizuje informacje.
3. Dla kobiet - wersja pełnoekranowa jest ładniejsza ;-) Taki szowinistyczny i nieeurounijny żart ;-)

I jeszcze na koniec - wredne i podstępne pytanie: jesli nie Win 8/8.1/82 - to co? ;)

sobrus 07.04.2014 17:03

Nie napisałem że WP to system który bym wybrał. Wręcz przeciwnie - moge od razu Ci odpowiedzieć że bym tego nie zrobił. Prędzej kupiłbym Nokię X z Microsoftowym androidem.

Ale interfejs jest bardzo dobry.

Co do kalkulatora to nie mój wymysł, że aplikacje metro są pełnoekranowe. Nie da się więc w metro zrobić sensownego kalkulatora? Czyli wracamy do punktu wyjścia - czy Metro to dobry pomysł skoro nawet kalkulatora się nie na zrobić?
Po co taki interfejs który nie umie zrobić tego co Commodore 64 robił z GEOS :) ?

Co do filmiku to chce filmik pokazujący zmiane rozmiaru okna pełnoekranowej aplikacji metro. Bo może faktycznie ja za mało ten interfejs znam i gadam głupoty

Pogodynka w W7 funkcjonalnością nie odbiega... informacja na pulpicie, od razu widzisz, sama się aktualizuje.....

Najgorzej z ostatnim podstępnym pytaniem to niestety masz rację, bo Windows 7 odchodzi do lamusa i nie ma go na czym zastąpić.

Tzn jeżeli chcemy sie trzymać platformy windows, a podejrzewam że jednak większość chce.

DarkSlide97 07.04.2014 19:23

Cytat:

Najgorzej z ostatnim podstępnym pytaniem to niestety masz rację, bo Windows 7 odchodzi do lamusa i nie ma go na czym zastąpić.
Czemu uważasz, że odchodzi do lamusa? Na Windows 7 powstają(i będą powstawały) aplikacje, praktycznie każdy nowy sprzęt jest z nim zgodny.
MS będzie go raczej jeszcze wspierał, zwłaszcza po niezbyt ciepłym przyjęciu Windows 8/8.1. A jak nie - bez update od M$ się obejdziemy.

czary2mary 07.04.2014 19:40

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1279862)
Czemu uważasz, że odchodzi do lamusa? Na Windows 7 powstają(i będą powstawały) aplikacje, praktycznie każdy nowy sprzęt jest z nim zgodny.
MS będzie go raczej jeszcze wspierał, zwłaszcza po niezbyt ciepłym przyjęciu Windows 8/8.1. A jak nie - bez update od M$ się obejdziemy.

13 stycznia 2015 roku - tego dnia zakończy się wsparcie podstawowe dla Windows 7,czyli już nie tak daleko;)
14 stycznia 2020 roku - tego dnia zakończy się wsparcie rozszerzone, w ramach którego Microsoft dostarcza łatki związane z bezpieczeństwem oraz ewentualnie poprawki błędów. Może zdarzyć się jednak tak, że po 2015 roku nie będziemy mogli zainstalować np.nowego Office'a czy też nowszych IE

Oprócz komputerów ,fonów,tabletów,konsol bardzo możliwe że ósemkę lub jego następce również będziemy mogli spotkać w samochodach;)

Załącznik 65521

M@X 07.04.2014 20:01

Juz skopiowali CarPlay? Szybko...

sobrus 07.04.2014 20:03

Nikt nie zauważył że DirectX11.2 jest tylko na Windows 8?

W przyszłym roku DirectX 12 i oczywiście będzie tylko na XBox One i W8 :taktak:
Razem z najnowszą generacją kart graficznych DX12 które troche będą się na W7 marnować.

Oczywiście można siedzieć i łatać Windows 7 jeszcze pare lat, ale to nie zmieni faktu że jego czas przemija.

PS. Wygląda ekstra, ale ciekawe jak to jest obsługiwać tak skomplikowany system podczas jazdy. Moje autko ma dużo prostszy interfejs dotykowy i dla ułatwienia sterowanie w kierownicy ale i tak czasem się można zaklikać...co nie służy koncentracji,

czary2mary 07.04.2014 21:01

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1279867)

Oczywiście jak zwykle:haha::rotfl:;)

Microsoft zaprezentował najnowszą wersję swojego systemu operacyjnego dla samochodów: Windows Embedded Automotive 7.(ROK 2010)-wersja najwcześniejsza prototypowa (Microsoft's Automotive Business Unit) powstała w 1998r

http://www.dobreprogramy.pl/Microsof...ews,21067.html

Samych Fordów już ponad 5 milionów posiada system SYNC na platformie Windows Embedded Automotive,;)

Jarson 07.04.2014 21:35

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1279867)

Wcale nie tak szybko - już w połowie lat 90. napisałem skecz, w którym pojawiał się między innymi samochód pracujący pod kontrolą Windowsa. Czy eksperci z MS nie śledzą z zapartym tchem twórczości uczniów polskich szkół (oczywiście nie wystawianej nigdzie poza tymi szkołami)? :hmm:

Berion 07.04.2014 22:03

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1279862)
A jak nie - bez update od M$ się obejdziemy.

Ale bez sterowników już się nie obędziesz, a tych za kilka lat to nawet do Windows 8 nie będzie (tak, pomiędzy Windows 8, a Windows 8.1 są różnice w WD).

MS zrobi wszystko żeby zabić XP i 7. A to DX naście ileśtam, a to znowu coś wymodzą. Zawsze też można zepsuć aktualizacje do Windows 7 jak ostatnio co z przykrością odkryłem. ;) W Metro wpompowali tyle siana że nie cofną się przed niczym żeby tylko ten szajs spopularyzować. Mogliby np. je naprawić...

sobrus 08.04.2014 08:25

Zaraz po premierze Win8 zlikwidowali galerię widżetów/gadżetów Windows 7.
Mój brat który za siódemke zapłacił nieco się wkurzył, bo przecież jest to system nadal oficjalnie wspierany, więc WTF?

Mała rzecz, ale jak się głębiej zastanowić, to przecież można odzyskać swoje gadżety... w formie kafelków po zakupie Windows 8 (pamiętacie tanie upgrady?).

DirectX to najbardziej skuteczny, ale jednocześnie bezczelny sposób zabijania starych systemów. Zdarza się, że gry wymagające rzekomo DX11 działają na Windows XP po skopiowaniu paru bibliotek, albo działają bez problemu na Wine (które nie ma DX10 ale w pewnym stopniu umie udawać Windows 8). Wbudowanie DX w system to był najlepszy oręż do walki z XP, choć tu akurat nie wyszło ze względu na X360 i PS3 - i XP umarł ze starości.

To co Berion pisze to 100% prawda, Win7 jest do odstrzału, generuje koszty. Na co więc przeskoczyć? No i sporo osób ma problem...

Yossi 08.04.2014 08:45

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1279845)
Tu nie chodzi o przycisk START -po takim czasie dla mnie nie jest już żadnym problemem Metro -wkurza mnie przełączanie między interfejsami i czas i wydajność takiego rozwiązania cofając Windowsa z 15 lat do tyłu:ysz: ...

A kto Ci każe przełączać??? Chcesz uzywac metro - używasz. Nie chcesz - nie używasz.
I co masz na myśłi mówiąc o "czasie i wydajności"?
czy możesz napisać wpunktach, które konkretnie rozwiązania z Win8 powodują wydłużenie czasu (czegoś...?) i ograniczenie wydajności?

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1279872)
Ale bez sterowników już się nie obędziesz, a tych za kilka lat to nawet do Windows 8 nie będzie (tak, pomiędzy Windows 8, a Windows 8.1 są różnice w WD).

MS zrobi wszystko żeby zabić XP i 7. A to DX naście ileśtam, a to znowu coś wymodzą. Zawsze też można zepsuć aktualizacje do Windows 7 jak ostatnio co z przykrością odkryłem. ;) W Metro wpompowali tyle siana że nie cofną się przed niczym żeby tylko ten szajs spopularyzować. Mogliby np. je naprawić...

Jasne, MS zabija (???) XP po zaledwie 14 latach wsparcia. Można się spodziwać, że zabije też brakiem wsparcia Win7 gdzieś koło roku 2025. Po prostu skandal!

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1279861)
Co do filmiku to chce filmik pokazujący zmiane rozmiaru okna pełnoekranowej aplikacji metro. Bo może faktycznie ja za mało ten interfejs znam i gadam głupot.

Znaczy - mam zrobic film pokazujący 2 kliknięcia myszką? Będzie trwał jakieś 1,5 sekundy - na pewno tak ma być? A może po prostu zamieszczę dwa screeny z czerwonymi strzałkami, pokazującymi gdzie kliknąć?

czary2mary 08.04.2014 09:35

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1279886)
A kto Ci każe przełączać??? Chcesz uzywac metro - używasz. Nie chcesz - nie używasz.
I co masz na myśłi mówiąc o "czasie i wydajności"?
czy możesz napisać wpunktach, które konkretnie rozwiązania z Win8 powodują wydłużenie czasu (czegoś...?) i ograniczenie wydajności?

Oczywiście nikt mi nie karze używać Metro ale jak nie chcę używać to chciałbym wyłączyć ;) ale w niektórych przypadkach nie ma innego wyjścia i trzeba z niego korzystać -np.Sklep Windy ,instalacja programów ze sklepu,update W8.1 itp itd..

99% programów jakie mam zainstalowane na kompie nie działa na Metro i raczej nigdy nie będą działać i muszą się otwierać na pulpicie co powoduje harmider i wymaga dłuższego czasu do otwarcia programu jeżeli są uruchomiane przez Metro.
Żeby używać Skype na pulpicie trzeba zainstalować drugą wersję na desktop Windows 8 i masz dwa programy Skype na kompie które działają tylko na jednym interfejsie.

Przełączanie się między interfejsami -zwłaszcza dla aplikacji pełnoekranowych w Metro trwa długo i nie przystaje zupełnie do dzisiejszych systemów i komputerów.
np.proste jak drut włączenie z pulpitu podglądu fotografii w interfejsie Metro doprowadza do szału czasem w jakim to się dzieje :ysz:

Berion 08.04.2014 10:36

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1279886)

Nie możesz nie używać, ponieważ Ekran Start jest "metroidalny"... Nie mogę nie używać ponieważ część ustawień została przeniesiona z normalnego panelu sterowania do ustawień z paska który się wysuwa po prawej. Więc użytkownik jest ZMUSZONY używać to czego może nie chcieć używać. W tym cały problem. To nie jest opcja, tego się nie da wyłączyć, zmienił się wygląd, sposób działania, użytkownik został zmuszony.

Yossi, nie wiem który Yossi, ale któremuś z Was wiele stron wcześniej już to tłumaczono i z braku argumentów dał sobie spokój. ;)

Cytat:

Jasne, MS zabija (???) XP po zaledwie 14 latach wsparcia. Można się spodziwać, że zabije też brakiem wsparcia Win7 gdzieś koło roku 2025. Po prostu skandal!
Tutaj nie chodzi o brak aktualizacji bo to jest całkowicie zrozumiałe (i tak dziwne, że tak długo MS ciągnął ten wózek), tylko sztuczne MARKETINGOWE zabijanie starego systemu przez sztuczne KASTROWANIE z funkcjonalności, które objawia się właśnie przez wspomniane już wywalanie z serwerów Gadżetów Pulpitu czy sztuczne ograniczanie DirectX. Sztuczne dlatego, że nie wymuszone przez technologię tylko marketing.

Ludzie nie zmieniają tak często komputerów jak my. Siedzą na zabytkach, które w większości przypadków służą wyłącznie od pracy biurowej i w tym zakresie zupełnie wystarczają. Wydajnościowo są zadowalające - użytkownik nie czeka na różne operacje takie jak otwieranie jakiegoś dokumentu, zapisywanie etc. a więc nie zobaczą różnic wydajnościowych po przesiadce na nowy sprzęt, za który nie tylko trzeba zapłacić, ale zmienić stare przyzwyczajenia bo MS nagle pozazdrościł Apple "ekosystemu". Zaś na ich aktualny komputer Windows 8, a tym bardziej Windows 7 się nie nadaje. Dlaczego wybuchł taki boom na tablety? Bo są inne, nie robią tego co PC, służą ZU do samej konsumpcji treści, ładnie wyglądają, mają różne animacje, są prostackie w obsłudze. Co może w takiej sytuacji zrobić MS, któremu nagle z pod ziemi wyrosła konkurencja? Właśnie to co robi, tyle że po chamsku, jakby desperacko.

Cytat:

Znaczy - mam zrobic film pokazujący 2 kliknięcia myszką? Będzie trwał jakieś 1,5 sekundy - na pewno tak ma być? A może po prostu zamieszczę dwa screeny z czerwonymi strzałkami, pokazującymi gdzie kliknąć?
Minimalizacja okien programów Metro doszła w Win 8.1 u1 albo dopiero dojdzie w 8.1 u2/8.2... :sciana:

Yossi 08.04.2014 10:50

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1279889)
Oczywiście nikt mi nie karze używać Metro ale jak nie chcę używać to chciałbym wyłączyć ale w niektórych przypadkach nie ma innego wyjścia i trzeba z niego korzystać -np.Sklep Windy ,instalacja programów ze sklepu,update W8.1 itp itd..

karze/każe (karać/kazać) ;)

"jak nie chcę używać to chciałbym wyłączyć" jak nie chcesz używać to może prościej jest NIE WŁĄCZAĆ, niż wyłączać i wyłączać ... nie?
"w niektórych przypadkach nie ma innego wyjścia i trzeba z niego korzystać -np.Sklep Windy ,instalacja programów ze sklepu,update W8.1 itp itd.."
- trzeba korzystać tylko i wyłącznie w przypadku instalacji programów pod Metro. Przecież sam twierdzisz, że nie chcesz, nie lubisz i nie będziesz korzystać z aplikacji pełoekranowych. No to po co Ci ten sklep???

Aktualizacja do Win 8.1 - tutaj też Cię roczaruję - ta aktualizacja przeprowadzona przez sklep dotyczy tylko i wyłącznie zmian w interfejsie Metro - wszelkie inne zmiany i aktualizacje instalujesz przez zwykły, desktopowy update.
Więc po raz kolejny pytam - po co Ci ten sklep? Zrozum - cała filozofia interfejsu Metro i jego aplikacji polega na tym, że MOŻESZ go używać, ale NIE MUSISZ.
Chyba, że znasz jakieś znaczące dla biznesu aplikacje, które są dostępne TYLKO pod Metro, a faszystowski zarząd MS uniemożliwia opublikowanie takich aplikacji pod klasyczny desktop.

Cytat:

99% programów jakie mam zainstalowane na kompie nie działa na Metro i raczej nigdy nie będą działać i muszą się otwierać na pulpicie co powoduje harmider i wymaga dłuższego czasu do otwarcia programu jeżeli są uruchomiane przez Metro.

Co rozumiesz przez stwierdzenie "wymaga dłuższego czasu do otwarcia programu jeżeli są uruchomiane przez Metro"? Czy masz na myśli to, że - jeśli zrobię sobie kafelek z danym programem na ekranie Metro - to jego naciśnięcie zajmuje więcej czasu niż naciśnięcie ikonki na pulpicie klasycznym i ten program się wolniej uruchamia? Jeśli tak - to proszę zademonstruj bo ja przez 3 lata używania Metro tego jakoś nie zauważyłem. Ja jestem człowiek prosty, więc oczywiście mogę się mylić. Ale bardzo chętnie zobaczę, jak strasznie się muli np. CCleaner odpalany z Metro, w porównaniu do odpalanego z desktopa. Lub jakiś inny program - zademonstruj jaki chcesz.
Cytat:

Żeby używać Skype na pulpicie trzeba zainstalować drugą wersję na desktop Windows 8 i masz dwa programy Skype na kompie które działają tylko na jednym interfejsie.

A po cholerę instalujesz DWIE wersje Skypa??? Przecież to nie jest część systemu, więc instalujesz taką wersję, jaka lubisz:
- albo Skype dla pulpitu
- albo Skype dla Metro (pełnoekraniowy)
- albo obie wersje
Ja zdecydowanie odradzam Skype dla Metro bo jest duzo gorszy niż desktopowy.
Cytat:

Przełączanie się między interfejsami -zwłaszcza dla aplikacji pełnoekranowych w Metro trwa długo i nie przystaje zupełnie do dzisiejszych systemów i komputerów.
np.proste jak drut włączenie z pulpitu podglądu fotografii w interfejsie Metro doprowadza do szału czasem w jakim to się dzieje

A tego to już całkiem nie rozumiem - przełączanie między czym, a czym trwa tak długo? U mnie są to wartości niezauważalne - klikam i mam. Jeśli masz inaczej, to pewnie coś jest nie tak z Twoim sprzetem lub masz odpalony Win 8 na maszynie wirtulanej - sądząc z Twoich uwag to pewnie tak właśnie jest.
"włączenie z pulpitu podglądu fotografii w interfejsie Metro doprowadza do szału"
Podgląd fotografii z poziomu systemu w każdej wersji Windows doprowadza mnie do szału i akurat Metro nie ma z tym nic wspólnego.
Każdy, kto jak ja robi tysiące zdjęć, musi mieć jakieś normalne narzędzie do ich oglądania, segregowania, edycji, itd. W żadnej wersji Windows, podgląd systemowy nie nadaje się do użytku.
osobiście od wielu lat używam ACDSee

Yossi 08.04.2014 11:28

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1279894)
Nie możesz nie używać, ponieważ Ekran Start jest "metroidalny"... Nie mogę nie używać ponieważ część ustawień została przeniesiona z normalnego panelu sterowania do ustawień z paska który się wysuwa po prawej. Więc użytkownik jest ZMUSZONY używać to czego może nie chcieć używać. W tym cały problem. To nie jest opcja, tego się nie da wyłączyć, zmienił się wygląd, sposób działania, użytkownik został zmuszony.

jak widzę, na upór nie ma lekarstwa :-(
"Nie mogę nie używać ponieważ część ustawień została przeniesiona z normalnego panelu sterowania do ustawień z paska który się wysuwa po prawej"
Może spróbujmy tak:
Windows 7:
- klikamy przycisk Start
- klikamy Panel Sterowania
Windows 8
- przesuwamy myszke na prawą krawędź ekranu (uwaga! NIE musimy wywoływac ekranu Metro)
- klikamy Ustawienia
MOŻESZ nie używać!!!

Cytat:

Yossi, nie wiem który Yossi, ale któremuś z Was wiele stron wcześniej już to tłumaczono i z braku argumentów dał sobie spokój.

wycieczki osobiste ??? kto jak kto, ale Tobie Berion to się dziwię!

Cytat:

Tutaj nie chodzi o brak aktualizacji bo to jest całkowicie zrozumiałe (i tak dziwne, że tak długo MS ciągnął ten wózek), tylko sztuczne MARKETINGOWE zabijanie starego systemu przez sztuczne KASTROWANIE z funkcjonalności, które objawia się właśnie przez wspomniane już wywalanie z serwerów Gadżetów Pulpitu czy sztuczne ograniczanie DirectX. Sztuczne dlatego, że nie wymuszone przez technologię tylko marketing.

Czy mógłbyś wymienić w punktach, z jakich FUNKCJONALNOŚCI został "wykastrowany" Win 8 w stosunku do Win7?

Cytat:

Ludzie nie zmieniają tak często komputerów jak my.

jak pisze mistrz Sapkowski "wyście panie nie są nieludź, wyście bez mała człowiek".
Cytat:

Siedzą na zabytkach, które w większości przypadków służą wyłącznie od pracy biurowej i w tym zakresie zupełnie wystarczają. Wydajnościowo są zadowalające - użytkownik nie czeka na różne operacje takie jak otwieranie jakiegoś dokumentu, zapisywanie etc. a więc nie zobaczą różnic wydajnościowych po przesiadce na nowy sprzęt, za który nie tylko trzeba zapłacić, ale zmienić stare przyzwyczajenia bo MS nagle pozazdrościł Apple "ekosystemu".

Zdradzę Ci pewną tajmnicę - na stareńkich sprzętach Win 8 działa znacznie szybciej, niż Win 7. Możesz sam sprawdzić, lub uwierzyć mi na słowo, chociaż wiem, że nie uwierzysz (instalowałem Win8 na kilkunastu starych skrzynkach. Na temat laptopów się nie wypowiadam bo dla mnie lapek to nie jest komputer, tylko zabawka lub przenośny sprzęt dla REPa "if you know what I mean")
Zaś na ich aktualny komputer Windows 8, a tym bardziej Windows 7 się nie nadaje.
Win 7 się nie nadaje - zgoda - Win8 się jak najbardziej nadaje - patrz wyżej!
Cytat:

Dlaczego wybuchł taki boom na tablety? Bo są inne, nie robią tego co PC, służą ZU do samej konsumpcji treści, ładnie wyglądają, mają różne animacje, są prostackie w obsłudze. Co może w takiej sytuacji zrobić MS, któremu nagle z pod ziemi wyrosła konkurencja? Właśnie to co robi, tyle że po chamsku, jakby desperacko.

Dlaczego - a dlatego, że Steve Jobs był genialnym sprzedawcą - chyba najlepszym na świecie. Czapki z głów! Wmówił ludziom, że zabaweczka w postaci tabletu to jest coś, bez czego nie można żyć. Ech, chciałbym mieć takich 5 akwizytorow w mojej firmie.
Nie sądzę, żeby MS chciałby konkurować z kimkolwiek w segmencie tabletowych zabaweczek. Zrobili Surface, pokazali, że mogą, ale po co mieliby się pchać w coś, co nie jest ich domeną? Nigdy nie produkowali sprzętu na szersza skalę i chyba nie zamierzają.

Cytat:

Minimalizacja okien programów Metro doszła w Win 8.1 u1 albo dopiero dojdzie w 8.1 u2/8.2...

Uprzejmie informuję, że minimalizacja okien jest dostępna od pierwszej, komercyjnej edycji Win 8. Jakkolwiek sposób tej minimalizacji jest inny niż w Win7, co dla sporej części userów jest nie do ogarnięcia.
No, może gdyby dało się zminimalizować okno poprzez wpisanie 39373484 linijek kodu, to by wzbudziło uznanie pewnej grupy użytkowników

czary2mary 08.04.2014 12:05

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1279897)

"jak nie chcę używać to chciałbym wyłączyć" jak nie chcesz używać to może prościej jest NIE WŁĄCZAĆ, niż wyłączać i wyłączać ... nie?
"w niektórych przypadkach nie ma innego wyjścia i trzeba z niego korzystać -np.Sklep Windy ,instalacja programów ze sklepu,update W8.1 itp itd.."
- trzeba korzystać tylko i wyłącznie w przypadku instalacji programów pod Metro. Przecież sam twierdzisz, że nie chcesz, nie lubisz i nie będziesz korzystać z aplikacji pełoekranowych. No to po co Ci ten sklep???

Aktualizacja do Win 8.1 - tutaj też Cię roczaruję - ta aktualizacja przeprowadzona przez sklep dotyczy tylko i wyłącznie zmian w interfejsie Metro - wszelkie inne zmiany i aktualizacje instalujesz przez zwykły, desktopowy update.
Więc po raz kolejny pytam - po co Ci ten sklep? Zrozum - cała filozofia interfejsu Metro i jego aplikacji polega na tym, że MOŻESZ go używać, ale NIE MUSISZ.
Chyba, że znasz jakieś znaczące dla biznesu aplikacje, które są dostępne TYLKO pod Metro, a faszystowski zarząd MS uniemożliwia opublikowanie takich aplikacji pod klasyczny desktop.

Co rozumiesz przez stwierdzenie "wymaga dłuższego czasu do otwarcia programu jeżeli są uruchomiane przez Metro"? Czy masz na myśli to, że - jeśli zrobię sobie kafelek z danym programem na ekranie Metro - to jego naciśnięcie zajmuje więcej czasu niż naciśnięcie ikonki na pulpicie klasycznym i ten program się wolniej uruchamia? Jeśli tak - to proszę zademonstruj bo ja przez 3 lata używania Metro tego jakoś nie zauważyłem. Ja jestem człowiek prosty, więc oczywiście mogę się mylić. Ale bardzo chętnie zobaczę, jak strasznie się muli np. CCleaner odpalany z Metro, w porównaniu do odpalanego z desktopa. Lub jakiś inny program - zademonstruj jaki chcesz.

A po cholerę instalujesz DWIE wersje Skypa??? Przecież to nie jest część systemu, więc instalujesz taką wersję, jaka lubisz:
- albo Skype dla pulpitu
- albo Skype dla Metro (pełnoekraniowy)
- albo obie wersje
Ja zdecydowanie odradzam Skype dla Metro bo jest duzo gorszy niż desktopowy.

A tego to już całkiem nie rozumiem - przełączanie między czym, a czym trwa tak długo? U mnie są to wartości niezauważalne - klikam i mam. Jeśli masz inaczej, to pewnie coś jest nie tak z Twoim sprzetem lub masz odpalony Win 8 na maszynie wirtulanej - sądząc z Twoich uwag to pewnie tak właśnie jest.
"włączenie z pulpitu podglądu fotografii w interfejsie Metro doprowadza do szału"
Podgląd fotografii z poziomu systemu w każdej wersji Windows doprowadza mnie do szału i akurat Metro nie ma z tym nic wspólnego.
Każdy, kto jak ja robi tysiące zdjęć, musi mieć jakieś normalne narzędzie do ich oglądania, segregowania, edycji, itd. W żadnej wersji Windows, podgląd systemowy nie nadaje się do użytku.
osobiście od wielu lat używam ACDSee

Tylko jak nie używać to jaki jest sens mieć dwa interfejsy graficzne w systemie które bezsensownie zapychają pamięć i resztę.
Nie twierdzę że nie korzystam -stwierdzam tylko że dwa oddzielne interfejsy graficzne w jednym systemie są zbędne-można to zrobić inaczej .

Oczywiście że aktualizacja W 8.1 dotyczyła głównie interfejsu Metro ale to nie zmienia faktu problemów z aktualizacją-czy zwykły user będzie się zastanawiał którą i jak aktualizację zainstalować ?

Program który odpalasz w Metro który działa na pulpicie zawsze dłużej się odpala poprzez czas który jest potrzebny na zmianę interfejsu- wydaję mi się że to Ty nigdy W8 na oczy nie widziałeś;)

A kto mówi że dwa Skype instaluję ?
Napisałem tylko że żeby używać na pulpicie Skype trzeba zainstalować drugą wersję na desktop W8 - wybacz ale to dziecinada żeby coś takiego stworzyć i nazwać system Windows 8 PRO;)

Mam parę kompów z W8 w większości dosyć nowe i z SSD i dla mnie jest ogromna różnica w czasie gdy np fotografię odpalam z pulpitu do otworzenia na pulpicie a miedzy drugą możliwością z pulpitu do otworzenia w interfejsie metro.Oczywiście że chyba oczywiste że do pracy nad foto używamy wydajnych i dużo lepszych narzędzi niż są w Windows ale przykład dotyczył i ukazywał zupełnie inny problem.
A czy masz ADC-see do interfejsu Metro?;)
Czyli profesjonalny i dobry program nie działa na Metrze?;)

Yossi 08.04.2014 12:31

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1279904)
Tylko jak nie używać to jaki jest sens mieć dwa interfejsy graficzne w systemie które bezsensownie zapychają pamięć i resztę.
Nie twierdzę że nie korzystam -stwierdzam tylko że dwa oddzielne interfejsy graficzne w jednym systemie są zbędne-można to zrobić inaczej ..

Tzn - jak?
Sprzedawać dwie różne wersje systemu - każda z innym interfejsem? Muszę spytać panią Basię w księgowości, czy woli wersję desktopową , czy Metro.

Cytat:

Oczywiście że aktualizacja W 8.1 dotyczyła głównie interfejsu Metro ale to nie zmienia faktu problemów z aktualizacją-czy zwykły user będzie się zastanawiał którą i jak aktualizację zainstalować ?

Nei, aktualizacja do win8.11 dotyczyła tylko w nieznacznym stopniu intefresju Metro, ale ta zmiana jest najbardziej widoczna dla "zwykłego usera". Ani "zwykły user", ani user zaawansowany nie musi kombinować, którą aktualizację instalować, a którą nie.
Czy możesz wymienić w punktach, na czym polegają "problemy z aktualizacją" w Win 8.1 ?
Ustawiasz na automat i zapominasz. To nie Linux.

Cytat:

Program który odpalasz w Metro który działa na pulpicie zawsze dłużej się odpala poprzez czas który jest potrzebny na zmianę interfejsu- wydaję mi się że to Ty nigdy W8 na oczy nie widziałeś;)

Juz o to pytałem i powtórzę - czy mógłyś to zademonstrować? Albo chociaż napisać, który program konkretnie odpalany z Metro uruchamia się dłużej i o ile dłużej?
bez takiej informacji to możemy sobie gadać na zasadzie "na Placu Czerwonym w Moskwie rozdają za darmo Mercedesy"
Z tym, że nie nie w Moskwie, tylko w Sankt Petersburgu, nie Mercedesy, tylko rowery i nie rozdają, tylko kradną.

Cytat:

Napisałem tylko że żeby używać na pulpicie Skype trzeba zainstalować drugą wersję na desktop W8 ;)

Po raz kolejny powtórzę - NIE - nie trzeba instalować DRUGIEJ, TRZECIEJ, ani FUNFNASTEJ wersji Skypa. Instalujesz tylko JEDNĄ, wybraną przez siebie wersję - skąd pomysł, że musisz instalowac DRUGĄ???

Cytat:

dla mnie jest ogromna różnica w czasie gdy np fotografię odpalam z pulpitu do otworzenia na pulpicie a miedzy drugą możliwością z pulpitu do otworzenia w interfejsie metro.A czy masz ADC-see do interfejsu Metro?;)

Może ja głupi jestem , ale kompletnie nie rozumiem o co Co chodzi.

Cytat:

Czyli profesjonalny i dobry program nie działa na Metrze?;)

Który konkretnie profesjonalny i dobry program nie działa na Metrze? I co to znaczy "nie działa"? Nie uruchamia się z poziomu Metro? Wywala się w czasie używania? Nie zapisuje plików, czy też może jeszcze coś innego?
Uprzejmie proszę o jakiekolwiek konkrety bo nie mam się do czego odnieść.

czary2mary 08.04.2014 13:16

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1279908)
Tzn - jak?
Sprzedawać dwie różne wersje systemu - każda z innym interfejsem? Muszę spytać panią Basię w księgowości, czy woli wersję desktopową , czy Metro.

Po co dwie? jak już jest kilka x32 i x64 ;)
Równie dobrze może być jedna wersja z wyborem którego interfejsu używasz czy tak jak tu pisaliśmy Metro jest częścią interfejsu pulpitu i na przykład wybierana jest jak np styl klasyczny itp itd...na pewno ileś tam procent userów sobie taki wybierze ,.........:)

Cytat:

Nei, aktualizacja do win8.11 dotyczyła tylko w nieznacznym stopniu intefresju Metro, ale ta zmiana jest najbardziej widoczna dla "zwykłego usera". Ani "zwykły user", ani user zaawansowany nie musi kombinować, którą aktualizację instalować, a którą nie.
Czy możesz wymienić w punktach, na czym polegają "problemy z aktualizacją" w Win 8.1 ?
Ustawiasz na automat i zapominasz. To nie Linux.

Już chyba napisałem że żeby zainstalować Windows 8.1 musisz to zrobić przez sklep inaczej ciągle masz Windows 8 nawet jak zrobisz to tak jak opisałeś przez automat czy Windows Update.

Cytat:

Juz o to pytałem i powtórzę - czy mógłyś to zademonstrować? Albo chociaż napisać, który program konkretnie odpalany z Metro uruchamia się dłużej i o ile dłużej?
bez takiej informacji to możemy sobie gadać na zasadzie "na Placu Czerwonym w Moskwie rozdają za darmo Mercedesy"
Z tym, że nie nie w Moskwie, tylko w Sankt Petersburgu, nie Mercedesy, tylko rowery i nie rozdają, tylko kradną.

Niby mam Tobie namalować ? Chyba to jasne jak słońce że otwarcie aplikacji pulpitowej na Metro wymaga zmiany interfejsu i każdy kto używa Metro przynajmniej powinien to zauważyć .;)

Cytat:

Po raz kolejny powtórzę - NIE - nie trzeba instalować DRUGIEJ, TRZECIEJ, ani FUNFNASTEJ wersji Skypa. Instalujesz tylko JEDNĄ, wybraną przez siebie wersję - skąd pomysł, że musisz instalowac DRUGĄ???

Skype- pierwsza Metro-wa wersja jest składnikiem systemu i nie odinstalujesz ani nie wyłączysz jej-tylko możesz nie używać -dlatego piszę że trzeba zainstalować drugą pulpitowa wersję dla W8 jeżeli chcemy używać okienek na pulpicie-jasne jak słońce;)

Cytat:

Może ja głupi jestem , ale kompletnie nie rozumiem o co Co chodzi.

Wydaje mi się że umiesz sobie w systemie otworzyć fotkę z interfejsu pulpit na pulpicie i na Metro?Raczej nie jest to jakaś kosmiczna czynność;)

Cytat:

Który konkretnie profesjonalny i dobry program nie działa na Metrze? I co to znaczy "nie działa"? Nie uruchamia się z poziomu Metro? Wywala się w czasie używania? Nie zapisuje plików, czy też może jeszcze coś innego?
Uprzejmie proszę o jakiekolwiek konkrety bo nie mam się do czego odnieść.

Sam zachwalasz ADC-see -więc czy on działa w interfejsie Metro czy jest tylko przenoszony na pulpit i tam uruchomiany i tam działa?
Po co Metro jest potrzebne do np.ADC-ee ?

Yossi 08.04.2014 13:47

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1279914)
Po co dwie? jak już jest kilka x32 i x64
Równie dobrze może być jedna wersja z wyborem którego interfejsu używasz czy tak jak tu pisaliśmy Metro jest częścią interfejsu pulpitu i na przykład wybierana jest jak np styl klasyczny itp itd...na pewno ileś tam procent userów sobie taki wybierze ,.........

x32 i x64 z punktu widzenia usera się nie rożnią. Jest przecież wersja z wyborem którego interfejsu używasz więc nie rozumiem czego jeszcze oczekujesz, i NIE - Metro nie jest wybierane jako jakiś styl. System zgłasza się albo interfejsem Metro, albo desktopem. Skąd Ci się wzięły jakieś style???
Cytat:

Już chyba napisałem że żeby zainstalować Windows 8.1 musisz to zrobić przez sklep inaczej ciągle masz Windows 8 nawet jak zrobisz to tak jak opisałeś przez automat czy Windows Update.

Ale PO CO ci Windows 8.1 jesli nie korzystasz z Metro? W Twoim przypadku wystarczą zwykłe aktualizacje z Windows Update, a jeśli nie wystarczą, to napisz których Ci brakuje w stosunku do tych z Metro i dlaczego nie wystarczą.

Cytat:

Niby mam Tobie namalować ? Chyba to jasne jak słońce że otwarcie aplikacji pulpitowej na Metro wymaga zmiany interfejsu i każdy kto używa Metro przynajmniej powinien to zauważyć .

Otwieranie aplikacji desktopowej na Metro??? A PO CO??? Lubisz sięgać lewą ręką do prawego ucha? ja nie lubię.
I jaka zmiana interfejsu? Czy Ty w ogóle kiedyś używałeś Windows 8 czy tylko widziałeś na Youtube?
Cytat:

Skype - pierwsza Metro-wa wersja jest składnikiem systemu i nie odinstalujesz ani nie wyłączysz jej-tylko możesz nie używać "

skąd Ty masz taki Windows - czyżby z chińskiego torrenta?
Cytat:

Wydaje mi się że umiesz sobie w systemie otworzyć fotkę z interfejsu pulpit na pulpicie i na Metro?Raczej nie jest to jakaś kosmiczna czynność

co to znaczy "otworzyć fotkę z interfejsu pulpit na pulpicie " ??? bo ja w dalszym ciągu nie wiem
Cytat:

Sam zachwalasz ADC-see -więc czy on działa w interfejsie Metro czy jest tylko przenoszony na pulpit i tam uruchomiany i tam działa?
Po co Metro jest potrzebne do np.ADC-ee ?

1. Zachwalam ACDSee bo to jest bardzo dobry soft i jest o wiele lepszy niz to, co jest wbudowane w system.
Nie wszystko dobre co jest od MS :-D
2. Jest odpalany z interfejsu Metro,i nie - nie działa w trybie pełnoekranowym
3. Metro jest potrzebne do ACDSee DLA MNIE ponieważ z tego pulpitu odpalam wszystko inne i tak jest mi wygodnie - w ogóle nie korzystam z klasycznego pulitu bo nie jest mi do niczego potrzebny.

Rozumiem oczywiście punkt widzenia: "Nie będę korzystał z Metro bo inaczej wygląda i nie ma przycisku START".
Jak pisał Stanisław Lem "jakiniowiec też by się zapierał przed tramwajem".

Berion 08.04.2014 13:53

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1279901)
jak widzę, na upór nie ma lekarstwa :-(

Na to wygląda. ;)

Cytat:

Może spróbujmy tak:
Windows 7:
- klikamy przycisk Start
- klikamy Panel Sterowania
Windows 8
- przesuwamy myszke na prawą krawędź ekranu (uwaga! NIE musimy wywoływac ekranu Metro)
- klikamy Ustawienia
MOŻESZ nie używać!!!
To wysuwane menu jest częścią Modern UI...

Cytat:

wycieczki osobiste ??? kto jak kto, ale Tobie Berion to się dziwię!
Jakie wycieczki osobiste? Tak wynika z obserwacji Twojej postaci. Jednego tygodnia rozmawiamy o czymś, na drugi tydzień ujawnia się dr. Hide. To jak to inaczej wytłumaczyć? Widzę w Waszmościu kilka osób korzystających z tego samego konta.

Cytat:

Czy mógłbyś wymienić w punktach, z jakich FUNKCJONALNOŚCI został "wykastrowany" Win 8 w stosunku do Win7?
Nie czytasz ze zrozumieniem. Windows 7 został pozbawiony gadżetów (chyba że je sobie ściągniesz na lewo lub ze swojego backupu) i niedługo wsparcia DX12/13/itd. podobnie jak XP z DX11. Podły marketing.

Cytat:

Zdradzę Ci pewną tajmnicę - na stareńkich sprzętach Win 8 działa znacznie szybciej, niż Win 7.
Już Ci tłumaczyłem, że działa porównywalnie szybko jeśli w Windows 7, tak jak jest domyślnie w Windows 8, wyłączysz przezroczystości, cienie itd. Nie zmienia to jednak faktu, że nie nadaje się do pracy na komputery z <1GB RAM, już nie wspominając o CPU który musi mieć wsparcie szeregu instrukcji (nie chce mi się szukać jakich) których próżno szukać w Dual Core i pierwszych C2D, ns których Win8 od razu odmawia instalacji. Pojęcie stareńki widać jest względne - być może nie wiesz czego ludzie używają w domach.

Cytat:

Nie sądzę, żeby MS chciałby konkurować z kimkolwiek w segmencie tabletowych zabaweczek. Zrobili Surface, pokazali, że mogą, ale po co mieliby się pchać w coś, co nie jest ich domeną? Nigdy nie produkowali sprzętu na szersza skalę i chyba nie zamierzają.
Pokazali, że nie potrafią zrobić tabletu i przez absurdalny rozstrzał środowiska (niby WinRT na metro w Windows 8/8.1, niby RT na Windows Phone 8 i niby RT na Windows RT, a mimo to dla każdego trzeba osobno kompilować i mają osobne sklepy, które na dodatek są regionalizowane). Na iOS piszesz raz i działa na wszystkich ich tabletach i wszystkich ich telefonach (a przynajmniej tak mi się wydaje - mogę się mylić).

Cytat:

Uprzejmie informuję, że minimalizacja okien jest dostępna od pierwszej, komercyjnej edycji Win 8. Jakkolwiek sposób tej minimalizacji jest inny niż w Win7, co dla sporej części userów jest nie do ogarnięcia.
Nie jest... Pod pojęciem minimalizacji rozumiemy zmniejszenie okna i nie takie, że na połowie mamy kalkulator, a na drugiej pogodę tylko zmniejszenie okna w taki sam sposób jak jest WinAPI.

czary2mary 08.04.2014 14:07

@Yossi trudno z Tobą dyskutować skoro nie wiesz lub udajesz że nie wiesz że są dwa intefejsy graficzne w Windows 8 -i oczywiście korzystasz z klasycznego pulpitu bo 99% programów tam się odpala ale może nie zauważasz albo nie wiesz albo to wszystko to Metro dla Ciebie. ;)

Yossi 08.04.2014 14:24

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1279923)
@Yossi trudno z Tobą dyskutować skoro nie wiesz lub udajesz że nie wiesz że są dwa intefejsy graficzne w Windows 8 -i oczywiście korzystasz z klasycznego pulpitu bo 99% programów tam się odpala ale może nie zauważasz albo nie wiesz albo to wszystko to Metro dla Ciebie. ;)

oczywiście są dwa interfejsy i dlatego możesz sobie wybrać, ktorego chcesz używać.
Z interfejsu klasycznego nie korzystam w ogole bo nie jest mi do niczego potrzebny, ale jak ktos lubi bądź nie umie się przestawić - to nie korzysta - proste!

W sumie, to ja współczuję chłopakom z Microsoftu bo mają dwie grupy recenzentów.
Wydając nową wersję systemu musieli liczyć się z dwoma rodzajami opinii:
1. "Windows to syf - wypuścili win8 i wygląda tak samo jak Win7"
2. "Windows to syf - wypuścili win8 i nie wygląda tak samo jak Win7"

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1279920)
Na to wygląda.
To wysuwane menu jest częścią Modern UI...

No i... ?

Cytat:

Jakie wycieczki osobiste? Tak wynika z obserwacji Twojej postaci. Jednego tygodnia rozmawiamy o czymś, na drugi tydzień ujawnia się dr. Hide. To jak to inaczej wytłumaczyć? Widzę w Waszmościu kilka osób korzystających z tego samego konta.

Zapewniam, ze jestem w jednej osobie . Nie zawsze mogę pisać więc mogłem coś przeoczyć.

Cytat:

Nie czytasz ze zrozumieniem. Windows 7 został pozbawiony gadżetów (chyba że je sobie ściągniesz na lewo lub ze swojego backupu) i niedługo wsparcia DX12/13/itd. podobnie jak XP z DX11. Podły marketing..

Kłaniam się pokornie - już dawno zapomniałem, ze istniało coś takiego jak "gadżety". Po prostu - od momentu, kiedy zainstalowałem pierwszą betę Windows 7 nie użyłem ich nigdy.
Absolutnie nie kwestionuję tego czy one były komuś potrzebne czy nie - po prostu nic o nich nie wiem bo dla mnie to było nieporozumienie.
Być może Tobie były potrzebne i w takim razie masz rację - system został obrzydliwie "wykastrowany z funkcjonalności"
- "niedługo wsparcia DX12/13/itd."
Czy możesz podać źródło tych informacji?

Cytat:

Już Ci tłumaczyłem, że działa porównywalnie szybko jeśli w Windows 7, tak jak jest domyślnie w Windows 8, wyłączysz przezroczystości, cienie itd. Nie zmienia to jednak faktu, że nie nadaje się do pracy na komputery z <1GB RAM, już nie wspominając o CPU który musi mieć wsparcie szeregu instrukcji (nie chce mi się szukać jakich) których próżno szukać w Dual Core i pierwszych C2D, ns których Win8 od razu odmawia instalacji. Pojęcie stareńki widać jest względne - być może nie wiesz czego ludzie używają w domach...

Hmm u mnie chodzi na DualCore i nic nie mówi, że nie będzie działał. Ani podczas instalacji, ani podczas pracy. Nie wyłączyłem ani przeźroczystości, ani cieni.
1 GB RAM to nieporozumienie i nikomu bym nie radził instalować, ale na jednym z domowych lapków (Toshiba Satellite A300) mam 2 GB RAM i chodzi bez zastrzeżeń.
Działa zdecydowanie szybciej niż z Windows 7.

Cytat:

Pokazali, że nie potrafią zrobić tabletu i przez absurdalny rozstrzał środowiska (niby WinRT na metro w Windows 8/8.1, niby RT na Windows Phone 8 i niby RT na Windows RT, a mimo to dla każdego trzeba osobno kompilować i mają osobne sklepy, które na dodatek są regionalizowane). ...

- "Nie potarafią zrobic tabletu", ponieważ... (dokończ zdanie)
- "mimo to dla każdego trzeba osobno kompilowac..."
hmmm, jakoś do tej pory nie musiałem niczego kompilować. Ty coś kompilowałeś?

Cytat:

Na iOS piszesz raz i działa na wszystkich ich tabletach i wszystkich ich telefonach (a przynajmniej tak mi się wydaje - mogę się mylić)....

Oj, obawiam się, że Ci się tylko wydaje. Jesli uważasz, że ja się mylę to poczytaj opinie zrozpaczonych fanboyów, którym praktycznie nic nie działa poza AngryBirds i Instagramem

Cytat:

Nie jest... Pod pojęciem minimalizacji rozumiemy zmniejszenie okna i nie takie, że na połowie mamy kalkulator, a na drugiej pogodę tylko zmniejszenie okna w taki sam sposób jak jest WinAPI.

OK, rozumiem, że to musi działac dokładnie tak samo ponieważ...hmmm nie mam pomysłu

DarkSlide97 08.04.2014 16:11

Cytat:

których próżno szukać w Dual Core i pierwszych C2D, ns których Win8 od razu odmawia instalacji.
Że jak? Instalowałem Windows 8 na DualCore E2140 i wszystko działało.

Berion 08.04.2014 18:00

Yossi, ale Ty nagminnie przeoczasz. Ja nie wiem, czy Ty jesteś na coś chory, jaja sobie robisz czy co, nie mam pojęcia. Na konkretne pytania/zarzuty odpowiadasz jakimś marketingowym śmietnikiem, odwracasz kota ogonem, udajesz że nie wiesz o co chodzi, trywializujesz, brakuje Ci wiedzy etc. etc. Tak się nie da prowadzić dyskusji.

Nie mam siły, chęci i przede wszystkim czasu przytaczać poprzednich wypowiedzi i konfrontować je z każdym nowym cytatem bo jak widać to nie ma sensu. Obrałeś za cel wybielić każdy zarzut niczym akolita Jabłko, a kiedy się nie da, zmieniać tor dyskusji.

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97
Że jak? Instalowałem Windows 8 na DualCore E2140 i wszystko działało.

Jak ja dawno temu próbowałem drugi release Windows 8 (bodajże dev preview), to krzyczał na mnie obelgami ;) i z tego co znalazłem wynikało że wymagane są w procku takie a takie instrukcje, inaczej się nie zainstaluje. Myślałem że to przeszło do RTM i dalej. Jeśli nie to dobrze, ale i tak na sprzęcie z tego okresu czyli pierwszych dwu rdzeniowców nie ma sensu stawiać nic nowszego niż XP - dlatego że takie komputery mają w porywach 1GB RAMu, a nikt tego nie dokłada ze ZU (wspominam o tym ponieważ Yossi zaraz znowu dozna amnezji i zacznie mi insynuować że sugeruję słabszą wydajność rodziny NT 6.1+ na DC/C2D).

sobrus 08.04.2014 19:16

Yossi trolluje od pewnego czasu, dlatego ja nic nie piszę.

Windows 8 wymaga instrukcji SSE2, PAE oraz NX - mniej więcej wszystko od późniejszych Pentium 4 powinno działać (uwaga na ustawienia w BIOS).

Gorzej jest z 8.1 x64 - dodatkowo wymagają CMPXCHG16b.
Ta instrukcja muszą być obsługiwana zarówno przez procesor jak i płytę główną (BIOS płyty).
Oznacza to że 8.1 może sie nie zainstalować na starszych Athlonach 64 oraz X2, oraz starszych Intel Core 2.

Tak czy inaczej Windows 8 NIE jest systemem dla komputerów starszych niż Core2 z 2GB RAM.
Także te wymagania raczej nikogo martwić nie powinny.

Yossi 09.04.2014 08:30

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1279943)
Yossi, ale Ty nagminnie przeoczasz. Ja nie wiem, czy Ty jesteś na coś chory, jaja sobie robisz czy co, nie mam pojęcia. Na konkretne pytania/zarzuty odpowiadasz jakimś marketingowym śmietnikiem, odwracasz kota ogonem, udajesz że nie wiesz o co chodzi, trywializujesz, brakuje Ci wiedzy etc. etc. Tak się nie da prowadzić dyskusji.

"Ja nie wiem, czy Ty jesteś na coś chory"
Po raz kolejny próujsz mnie obrazić. Czy az tak Ci doopiekłem, że uciekasz się do wyzwisk?
OK, z pewnością masz rację, w końcu czym jestem ja, zwykły user wobec Ciebie - prawdziwego hakiera ;-)
Może spróbujmy tak: zadaj mi jakieś konkretne pytania, a ja spróbuję na nie odpowiedzieć; punkt po punkcie. Jeśli nie będę w stanie odpowiedzieć to obiecuję, że odpowiem "nie wiem, nie znam się".

Cytat:

Nie mam siły, chęci i przede wszystkim czasu przytaczać poprzednich wypowiedzi i konfrontować je z każdym nowym cytatem bo jak widać to nie ma sensu. Obrałeś za cel wybielić każdy zarzut niczym akolita Jabłko, a kiedy się nie da, zmieniać tor dyskusji.)

NIe mam żadnego celu w tym, żeby wybielać cokolwiek lub kogokolwiek.
Wkurza mnie po prostu to, że jest modne i trendy krytykować Windows 8 "bo tak wypada".

[QUOTE=Berion;1279943]Jak ja dawno temu próbowałem drugi release Windows 8 (bodajże dev preview), to krzyczał na mnie obelgami ;) i z tego co znalazłem wynikało że wymagane są w procku takie a takie instrukcje, inaczej się nie zainstaluje. QUOTE]

Bez komentarza.

Yossi 09.04.2014 08:38

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1279950)
Yossi trolluje od pewnego czasu, dlatego ja nic nie piszę. .

ja rozumiem, że jeśli ktoś napisze, że odpowiada mu Windows 8 - to jest trollem i powinien dostać bana!
Gratulacje - świetna metoda dyskusji.
Jak mawiał towarzysz Stalin: "ten, co sie zgadza, to może opuścić ręce i odejść od ściany".

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1279950)
Tak czy inaczej Windows 8 NIE jest systemem dla komputerów starszych niż Core2 z 2GB RAM.
Także te wymagania raczej nikogo martwić nie powinny.

100% zgoda.

sobrus 09.04.2014 08:49

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1279969)
ja rozumiem,

Nie rozumiesz. Nie za to że lubisz Windows, ale za sposób prowadzenia dyskusji (o czym pisał Berion).

Yossi 09.04.2014 09:30

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1279971)
Nie rozumiesz. Nie za to że lubisz Windows, ale za sposób prowadzenia dyskusji (o czym pisał Berion).

ja nie wyzywam nnikogo od trolli ani chorych psychicznie.
Jak widzę, oto właściwy - według Ciebie - tok prowadzenia dyskusji:

"Zgodnie z okólnikiem prawo do zadawania pytań mieli tylko ci, którzy nigdy nie zadawali pytań. Wkrótce zaczęli przychodzić na zajęcia tylko ci, którzy nie zadają pytań, a potem z zajęć w ogóle zrezygnowano, gdyż Clevinger, kapral i pułkownik Korn zgodnie uznali, że nie ma ani potrzeby, ani możliwości upolityczniania ludzi, którzy nie mają żadnych wątpliwości."
J. Heller - Paragraf 22

sobrus 09.04.2014 09:58

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1279975)

Ja Ciebie również nie wyzywam, stwierdzam jednak że trollujesz, wykonujesz taką czynność, albowiem to co robisz właśnie tak się nazywa.
A przynajmniej Twoi rozmówcy odnoszą takie wrażenie - sądząc po postach powyżej nie tylko ja tak uważam.

To nie jest sposób prowadzenia dyskusji, a jej przerwania w momencie gdy uznam, że ze względu na trollowanie dalsze jej przedłużanie nie ma sensu.

Yossi 09.04.2014 10:25

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1279977)
Ja Ciebie również nie wyzywam, stwierdzam jednak że trollujesz, wykonujesz taką czynność, albowiem to co robisz właśnie tak się nazywa.
A przynajmniej Twoi rozmówcy odnoszą takie wrażenie - sądząc po postach powyżej nie tylko ja tak uważam.

To nie jest sposób prowadzenia dyskusji, a jej przerwania w momencie gdy uznam, że ze względu na trollowanie dalsze jej przedłużanie nie ma sensu.

Poddaję się - Windows 8 jest do dupy!
teraz jest OK?

Prezesik 09.04.2014 10:28

Dla Ciebie świat jest czarno-biały widzę.
Nie chodzi o to co mówisz, ale jak mówisz.

Zetoxa 09.04.2014 10:40

musimy tu z Prezesikiem zrobić porządek k***a
Yossi, win8 jest do dupy, to prawda, jak co drugi Windows,
reguła, że co drugi jest do dupy ma się świetnie, niestety :sciana:

Berion 09.04.2014 11:10

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1279981)
Poddaję się - Windows 8 jest do dupy!
teraz jest OK?

Nie jest. Podobnie jak Windows 8 "nie jest do dupy". Chodzi o coś całkowicie innego, a ja cały czas odnoszę wrażenie że Ty doskonale wiesz o co.

Cytat:

Po raz kolejny próujsz mnie obrazić. Czy az tak Ci doopiekłem, że uciekasz się do wyzwisk?
Ani razu nie próbowałem Ciebie obrazić. Jedynie dociekam. Zwróć proszę uwagę na to, że cytat do którego się odnosisz to jedna ze składowych mojego pytania. Przypadek?

Cytat:

OK, z pewnością masz rację, w końcu czym jestem ja, zwykły user wobec Ciebie - prawdziwego hakiera ;-)
Może spróbujmy tak: zadaj mi jakieś konkretne pytania, a ja spróbuję na nie odpowiedzieć; punkt po punkcie. Jeśli nie będę w stanie odpowiedzieć to obiecuję, że odpowiem "nie wiem, nie znam się".
Nigdy nikogo tak ze sobą nie porównywałem. Kolejna manipulacja z Waszmości strony. Tak samo jak cykliczne porównywania do socjalistów.

Konkretne pytanie jest takie, uważaj:

Co rozumiesz poprzez Modern UI i w jakiej postaci on występuje w systemie. Odpowiadając na to pytanie (spokojnie możesz na nie odpowiedzieć sam przed samym sobą) dostąpisz oświecenia i wyciągniesz zaskakujące wnioski, że nie da się tego nie używać na Windows 8. A więc MS na siłę wciska to ludziom, przyciskając do ściany i mówiąc: tak teraz będziecie używać mojego Windowsa, a "komu się nie podoba i przeciw nam ten psychiczny" (ostatnia parafraza powinna być Ci bliska).

Jak już pisałem wcześniej, autentycznie nienawidzę Modern UI - nie w takiej formie i nie tak wyglądającym. Stąd nie da się ukryć, moje podejście emocjonalne.

Cytat:

Jak widzę, oto właściwy - według Ciebie - tok prowadzenia dyskusji:
Ja również nie. Sam dopowiadasz.

Cytat:

Bez komentarza
A przyszło Ci do głowy, że RTM instalowałem już na innym, nowszym komputerze?

Yossi 10.04.2014 09:55

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1279992)
Ani razu nie próbowałem Ciebie obrazić. Jedynie dociekam.

vs.

Cytat:

Ja nie wiem, czy Ty jesteś na coś chory, jaja sobie robisz czy co, nie mam pojęcia.).

No niestety, w dyskusji z Moderatorem, który może mnie obrażać zupelnie bezkarnie nie mam żadnych szans, co najwyżej dorobię się bana za "trolowanie" (*)
--------
(*) trollowanie: każda wypowoedź niezgodna z poglądami Moderatora

Prezesik 10.04.2014 10:51

Dajcie kisiel!
Dziewczyny się biją!

Berion 10.04.2014 11:36

Yossi, nie rób z siebie takiego męczennika. Nie kwalifikujesz się póki co na bana. Po prostu się nie tylko nie zgadzamy, ale uważam że robisz coś z premedytacją, nie mając jednak na to niezbitych dowodów. Tyle.

Ponadto w przytoczonym cytacie nie widzę próby obrażania i naprawdę wcale Ciebie nie chcę obrazić...

czary2mary 16.04.2014 09:42

Windows 8.1 update 1 problemy z pocztą i paskiem zadań

Windows 8.1 update 1 problemy z pocztą i paskiem zadań-po zainstalowaniu powyżej aktualizacji czasami u mnie występują problemy -poczta Windows odpalana z Metro nie działa -jest tylko ekran startowy z kopertą - rozwiązanie restart Windy albo odpalenie z pulpitu i wtedy co dziwne jest OK:ysz:???
Również przy problemach z pocztą występują problemy z paskiem zadań -nie jest jakby aktywny -tak jakby zamrożony -nie da się pogłośnić czy ściszyć czy wyświetlić dostępnych sieci Wi-Fi itd itp- również pomaga restart.
W obu przypadkach stan jest taki zaraz po odpaleniu Windy i czasami jak zauważyłem po 15-20 minutach odblokowuje się a czasami niestety potrzebny restart.
Problem zauważyłem już po restarcie po zainstalowaniu Windows 8.1 update 1 .
Czy u kogoś jest coś podobnego?Może ktoś coś wie na ten temat?
Bo jak na razie znane są tylko problemy tylko z zainstalowaniem 8.1 update 1.

System Windows 8.1 update 1 x64.

revolver0 16.04.2014 13:44

Nic trzeba czekać najwidoczniej na Update 2...

czary2mary 16.04.2014 14:51

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1280792)
Nic trzeba czekać najwidoczniej na Update 2...

Albo odinstalować Update 1;)

czary2mary 26.04.2014 10:23

Pokazało się narzędzie do walki z aplikacjami MI;)

Windows 8 App Remover
http://sourceforge.net/projects/wind...atest/download

Hurtowo można odinstalować trochę śmieci;)

Załącznik 65707

revolver0 06.05.2014 22:46

No to 90 dniowa wersja 8 zainstalowana, jeszcze tylko powrót menu start i aero i można kupić ją.

revolver0 08.05.2014 20:45

MAM małe pytanie, czy menu kontekstowe w 8 jest jakieś upośledzone czy ja. Prawym na plik otwórz za pomocą, wybierz program domyślny, wybieram domyślny i oczekuje że ten który był domyślnym do tej pory będzie tam na drugiej pozycji ale on znika. Czy u Was też jest tak? Macie jakiś sposób na to (poza reinstalacją systemu na inny)?

sobrus 09.05.2014 10:58

Poczekać na 8.2 :D

żartowałem, nie wiem :)

revolver0 09.05.2014 12:27

W 8.2 może i to naprawią dodadzą, pytanie jaką inna funkcjonalność systemu wytną...

revolver0 09.05.2014 18:08

Dodam, że jak zaznaczę plik, kliknę w narzędzia główne, otwórz, to jest lista tych programów, a pod prawoklikiem nie!

Yossi 08.07.2014 10:49

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1280763)
Windows 8.1 update 1 problemy z pocztą i paskiem zadań-po zainstalowaniu powyżej aktualizacji czasami u mnie występują problemy -poczta Windows odpalana z Metro nie działa -jest tylko ekran startowy z kopertą - rozwiązanie restart Windy albo odpalenie z pulpitu i wtedy co dziwne jest OK:ysz:???
Również przy problemach z pocztą występują problemy z paskiem zadań -nie jest jakby aktywny -tak jakby zamrożony -nie da się pogłośnić czy ściszyć czy wyświetlić dostępnych sieci Wi-Fi itd itp- również pomaga restart.
W obu przypadkach stan jest taki zaraz po odpaleniu Windy i czasami jak zauważyłem po 15-20 minutach odblokowuje się a czasami niestety potrzebny restart.
Problem zauważyłem już po restarcie po zainstalowaniu Windows 8.1 update 1 .
Czy u kogoś jest coś podobnego?Może ktoś coś wie na ten temat?
Bo jak na razie znane są tylko problemy tylko z zainstalowaniem 8.1 update 1.

System Windows 8.1 update 1 x64.

Trochę się spóźniłem z odpowiedzią :> , ale spróbuję pomóc.

1. Przepraszam za to pytanie i ovczywiście o nic Cie nie posądzam, ale - czy masz zainstalowany ORYGINALNY Windows 8. , czy taki "oryginalny" z torrenta?
2. Czy odpalając system, logujesz się loginem Windows Live czy lokalnym?
3. "występują problemy z paskiem zadań -nie jest jakby aktywny -tak jakby zamrożony -nie da się pogłośnić czy ściszyć czy wyświetlić dostępnych sieci Wi-Fi itd itp"
Pomimo wszelkich prób zamrożenia systemu w ten sposób do tej pory mi się to nie udało, więc - patrz punkt 1. Jeśli pu kt 1 w Twoim przypadku nie ma zastosowana - daj mi znać.

czary2mary 09.07.2014 09:40

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1287221)
Trochę się spóźniłem z odpowiedzią :> , ale spróbuję pomóc.

1. Przepraszam za to pytanie i ovczywiście o nic Cie nie posądzam, ale - czy masz zainstalowany ORYGINALNY Windows 8. , czy taki "oryginalny" z torrenta?
2. Czy odpalając system, logujesz się loginem Windows Live czy lokalnym?
3. "występują problemy z paskiem zadań -nie jest jakby aktywny -tak jakby zamrożony -nie da się pogłośnić czy ściszyć czy wyświetlić dostępnych sieci Wi-Fi itd itp"
Pomimo wszelkich prób zamrożenia systemu w ten sposób do tej pory mi się to nie udało, więc - patrz punkt 1. Jeśli pu kt 1 w Twoim przypadku nie ma zastosowana - daj mi znać.

Oj bardzo się spóźniłeś :rotfl:jak bym miał z Twojej pomocy skorzystać to już łatwiej i prędzej nowego laptopa kupić by było;)
Być może wersje z torrenta Microsoft rozprowadza po producentach OEM bo wersja fabryczna OEM na Laptopie Lenowo.
Bez znaczenia jakim loginem się posługiwałem -efekt był taki sam .

Po wypier.....leniu Poczty w usługach Windows Live wszystko wróciło do normy:)

czary2mary 13.07.2014 21:53

Nie działają aplikacje metro Windows 8.1.1

Ilość załączników: 2
Przestały działać o tak sobie -tylko aplikacje MS-próbowano już wszystkiego (oprócz pkt 4 wyłączone przywracanie na rzecz Arconis)co znalezione w MS

"Metoda 1. Naprawa aplikacji z wykorzystaniem automatycznego narzędzia Fix it.

Proszę pobrać i uruchomić aplikację z poniższego linku:

http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=268423

Jest on dostępny na poniższej stronie:
http://windows.microsoft.com/pl-pl/w...t-problems-app

Metoda 2. Resetowanie aplikacji Sklep.

1. Proszę wybrać skrót klawiaturowy Flaga Windows + R.

2. Kolejno proszę wpisać wsreset.exe i potwierdzić Enter lub OK

Metoda 3. Diagnoza i naprawa plików systemowych.

1. Proszę przejść do ekranu Startowego

2. Kolejno proszę wpisać cmd, wartości powinna automatycznie zostać wprowadzona w okno wyszukiwania. Należy kliknąć prawym przyciskiem myszy na wyszukany Wiersz polecenia i wybrać Uruchom jako administrator.

3. W wierszu poleceń proszę wpisać
sfc /scannow
oraz potwierdź Enter.

Metoda 4. Przywrócenie systemu do czasu kiedy działał poprawnie.

1. Proszę przejść do ekranu Startowego.

2. Kolejno proszę wpisać odzyskiwanie, wartości powinna automatycznie zostać wprowadzona w okno wyszukiwania. Należy przejść do pozycji Ustawiana a następnie uruchomić aplikacje Odzyskiwanie.

3. W nowym oknie proszę wybrać Otwórz przywracanie systemu.

4. Kolejno należy postępować zgodnie z kolejnymi krokami tak aby przywrócić system do daty kiedy system i aplikacje działały poprawnie.

Metoda 5. Nowe konto użytkownika.

1. Utworzenie nowego użytkownika lokalnego

a) Naciśnij kombinację klawiszy Windows + i

b) Wybierz Zmień ustawienia komputera

c) Wybierz zakładkę Użytkownicy

d) Kliknij opcję Dodaj użytkownika

e) Wybierz opcję Zaloguj się bez użycia konta Microsoft

f) Wybierz opcję Konto lokalne

g) Wpisz nazwę użytkownik np. Test i uzupełnij pozostałe pola oraz kliknij Dalej

h) Kliknij przycisk Zakończ

2. Nadanie użytkownikowi uprawnień administratora

a) Na pulpicie kliknij kombinację klawiszy Windows + x

b) Wybierz Panel sterowania

c) Wybierz Konta użytkowników

d) Wybierz Zmień typ konta

e) Wybierz konto użytkownika utworzone w poprzednim kroku oraz kliknij opcję Właściwości

f) Wybierz zakładkę Członkostwo grupy oraz zmień grupę z Użytkownik standardowy na Administratornastępnie potwierdź klawiszem przyciskiem OK.

oraz sposób z :
http://pcmob.pl/windows-store-nie-dziala/

Dzięki narzędziu MS
http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=268423
udaje się tylko odpalić Sklep ale tylko do pierwszego restartu kompa.
Komunikat narzędzia o sterowniku graficznym bzdura-najnowszy sterowniki przetestowane łącznie z betkami ..........
Pozostałe aplikacje np.pogoda skype ,kalendarz ,kontakty nie działają.

Tak to wygląda na Metrze :

Załącznik 66749

Taki jest komunikat w Appsdiag

Załącznik 66750

Wygląda na to że po półrocznym użytkowaniu interfejs Metro wywalił kopyta na amen :ysz:
Jak ktoś ma jakiś jeszcze pomysł(konstruktywny) -chętnie skorzystam ;)
Jeżeli nie to Arconis pójdzie do roboty;)

Patrix 13.07.2014 23:40

To tylko dowodzi, że metro to beka... :(

czary2mary 14.07.2014 12:30

Mam nadzieję że w W9 Metro zjedzie do podziemia;)

Całe szczęście drugi interfejs-pulpit działa bez zarzutu-jeszcze z dzień powalczę z Metro .....;)

czary2mary 22.07.2014 10:04

Ilość załączników: 2
Pokazały sie nowe screen-y z menu start i aplikacji Metro na pulpicie z W 8 build 9795, kompilacja z 13 lipca.

Załącznik 66811

Załącznik 66812

Yossi 22.07.2014 11:02

Szczerze mówiąc, pomysł z menu start, rozwijanym w postaci kafelków jest najgorszym pomysłem od czasu upublikowania pierwszej wersji Windows 8.
ja już dawno przyzwyczaiłem się do kafelkowego menu START i powrót do koncepcji starego przycisku (czego domagała się duża część uzytkowników), jest cofnięciem się o krok w rozwoju interfejsu.
Bardzo mi sie to nie podoba.

revolver0 22.07.2014 13:06

Nareście jakoś to wygląda, ale daliby takie jakie jest w Windows 7, build tej wersji jest ju dostępny?

Yossi 25.07.2014 08:54

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1288205)
Nareście jakoś to wygląda, ale daliby takie jakie jest w Windows 7, build tej wersji jest ju dostępny?

Jestem zdania, że MS powinien dać do wyboru: dla tych co nie chcą/nie potrafią sią przestawić - klasyczne menu Start oraz - kafelkowe menu Start dla tych co mają bardziej otwarty umysł i potrafią trzeżwo mysleć, potrafią docenić szybkość działania, zalety "live tails", znakomitą integrację z WP oraz zwykłą wygodę.

build w tej wersji jest dostępny, jednak nie polecam instalowania przed ukazaniem się oficjalnej wersji.

P.S. "nareszcie"

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1287571)
Przestały działać o tak sobie -tylko aplikacje MS-próbowano już wszystkiego (oprócz pkt 4 wyłączone przywracanie na rzecz Arconis)co znalezione w MS
Wygląda na to że po półrocznym użytkowaniu interfejs Metro wywalił kopyta na amen :ysz:
Jeżeli nie to Arconis pójdzie do roboty;)

Wrzuć mi PM to podam rozwiązanie bo inaczej zapomnę :-)
jest dość proste.
BTW - masz oczywiście oryginalny, licencjonowany Windows 8.1 zainstalowany na takiej ilości maszyn, na jaką opiewa licencja?
O nic Cię nie posądzam (broń Boże), ale opisane przez Ciebie objawy są typowe dla sytuacji, kiedy to posiadacz legalnej licencji na jednostanowiskowy Windows 8 instaluje go na drugiej maszynie używająć różnych "aktywatorów".

revolver0 25.07.2014 10:24

fakt, nareszcie, chyba słownik w firefoxie nie działa jak należy bo nie zaznaczyło mi tego:((

Yossi 28.07.2014 08:23

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1288428)

Napisany przez czary2mary http://forum.cdrinfo.pl/images/pl/buttons/viewpost.gif
Jeżeli nie to Arconis pójdzie do roboty

jest dość proste.
BTW - masz oczywiście oryginalny, licencjonowany Windows 8.1 zainstalowany na takiej ilości maszyn, na jaką opiewa licencja?
O nic Cię nie posądzam (broń Boże), ale opisane przez Ciebie objawy są typowe dla sytuacji, kiedy to posiadacz legalnej licencji na jednostanowiskowy Windows 8 instaluje go na drugiej maszynie używająć różnych "aktywatorów".

... i zapadła grobowa cisza....

czary2mary 28.07.2014 08:54

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1287285)
wersja fabryczna OEM na Laptopie Lenowo.

Ile razy mam Tobie pisać jaka wersja systemu i skąd?
LENOVO G710 i7-4702QM 8GB SSD256 GF GT820M jak coś pociągnie metro:>

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1288428)

jest dość proste.

To już uprzedzę Twoje rozwiązanie -odinstalowanie i zainstalowanie od nowa nic nie dawało-było ciągle to samo ...rozwiązanie dostałem od MS-zalecana nowa instalacja bądź przywrócenie recovery- wybrałem swoje rozwiązanie
świeży obraz Arconis .........

Jak odpisujesz na problem który jest dawno rozwiązany dodatkowo edytując i dopisując posty to wybacz ale nikt tu nie czyta po 100 razy te samej wiadomości :>:ysz:

Yossi 28.07.2014 09:13

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1288663)
To już uprzedzę Twoje rozwiązanie -odinstalowanie i zainstalowanie od nowa nic nie dawało-było ciągle to samo ...rozwiązanie dostałem od MS-zalecana nowa instalacja bądź przywrócenie recovery- wybrałem swoje rozwiązanie
świeży obraz Arconis .........

Jak odpisujesz na problem który jest dawno rozwiązany dodatkowo edytując i dopisując posty to wybacz ale nikt tu nie czyta po 100 razy te samej wiadomości :>:ysz:

1. czy ja coś pisałem o reinstalacji ??? takie "rozwiązanie" rzeczywiście nic nie daje i jest wyjątkowo głupie.
2. Jeśli problem został już rozwiazany to, sorry - nie zauważyłem jak podano to rozwiązanie.

P.S. chciałem tylko pomóc, jeśli się pomyliłem i niepotrzebine podjąłem temat to przepraszam, EOT z mojej strony.

czary2mary 13.08.2014 08:27

Wczoraj ukazała się następna zapowiadana poprawka do systemu Windows 8.1 Update 1 o rozmiarze około 170MB

Jak niedawno mogliśmy przeczytać na oficjalnym blogu, Microsoft nie planuje wydania aktualizacji Microsoft 8.1 Update 2-czyli wyszło na moje że MS porzucił już ósemkę na rzecz dziewiątki. Zmiany widoczne są kosmetyczne jak: dodatkowe ustawienia w panelu kontroli gładzika, które pozwolą pozostawić gładzik aktywnym po podłączeniu myszki, dopuścić symulację kliknięcia prawego przycisku i umożliwić przeciąganie zawartości okna przez podwójne stuknięcie, zbiór nowych interfejsów programowania, które pozwolą zamienić urządzenia z Windows w odbiorniki standardu Miracast, a także ułatwienie procesu logowania się do witryn SharePoint Online ***8211; teraz wystarczyć ma jednokrotne podanie hasła.
Proces instalacji przebiegł prawidłowo i bez najmniejszych problemów.......około 5min.

32bit
http://www.microsoft.com/en-us/downl....aspx?id=43746
64bit
http://www.microsoft.com/en-us/downl....aspx?id=43753

Załącznik 67025

Yossi 13.08.2014 08:48

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1289875)
... Microsoft nie planuje wydania aktualizacji Microsoft 8.1 Update 2-czyli wyszło na moje że MS porzucił już ósemkę na rzecz dziewiątki.

No, trochę przesadziłeś z emocjami :)
"porzucił" sugeruje, że wersja 8.1 nie będzie już wspierana i że MS się od niej odcina.
To nie tak - Windows 8.1 będzie jeszcze wspierany przez co najmniej ładnych parę lat, podobnie, jak to było w przypadku Windows XP, który pobił wszelkie światowe rekordy, zapewniając swoim użytkownikom wsparcie techniczne przez 14 lat !!
Masz rację - MS nie planuje żadnej większej aktualizacji typu "Update 2", ale bieżące, mniejsze aktualizacje będą dostępne jeszcze bardzo długo.
Co do Windows 9 - oczywiście, nikt nie ukrywa, że taki system powinien pojawić się w roku 2015, ale dla tych wszystkich, którzy piszą "windows 8.1 jest do dupy bo nie ma takiego samego guziczka START jak w Windows 95" mam złą wiadomość: stary guziczek START nie pojawi się ani w wersji 9, ani w żadnej następnej. Jeśli ktoś nie potrafi/nie chce się przestawić na kafelkowe menu START i jeśli dla kogoś jest to kryterium przydatności, jakości i użytecznosci systemu, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dalej żywać Windows 7, który jest (według mnie) dalej bardzo dobrym i stabilnym systemem. Acha - jeszcze "responsywnym" :D

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1289875)
... Zmiany widoczne są kosmetyczne jak: dodatkowe ustawienia w panelu kontroli gładzika, które pozwolą pozostawić gładzik aktywnym po podłączeniu myszki, dopuścić symulację kliknięcia prawego przycisku i umożliwić przeciąganie zawartości okna przez podwójne stuknięcie, zbiór nowych interfejsów programowania, które pozwolą zamienić urządzenia z Windows w odbiorniki standardu Miracast, a także ułatwienie procesu logowania się do witryn SharePoint Online ***8211; teraz wystarczyć ma jednokrotne podanie hasła.

No, jeśli - według Ciebie - to są zmiany "kosmetyczne" to co w takim razie powiesz o innych systemach, gdzie poprawienie klienta poczty tak, żeby w ogóle działał zajmuje rok i jest ogłaszane jako przełom technologiczny?

Berion 13.08.2014 10:29

Po co jątrzysz? Po co celowo znowu to napisałeś mimo że tysiące razy już Ci tłumaczono zarówno o ekranie start jak i o siódemce? Aby wywołać flame i odwrócić uwagę od porzucenia rozwoju ósemki na rzecz przyszłego, marketingowego tworu jakim będzie Windows 9? Więc chyba plan się nie powiódł, to nie onet. :)

czary2mary 13.08.2014 16:45

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1289878)
No, trochę przesadziłeś z emocjami :)
"porzucił" sugeruje, że wersja 8.1 nie będzie już wspierana i że MS się od niej odcina.
To nie tak - Windows 8.1 będzie jeszcze wspierany przez co najmniej ładnych parę lat, podobnie, jak to było w przypadku Windows XP, który pobił wszelkie światowe rekordy, zapewniając swoim użytkownikom wsparcie techniczne przez 14 lat !!
Masz rację - MS nie planuje żadnej większej aktualizacji typu "Update 2", ale bieżące, mniejsze aktualizacje będą dostępne jeszcze bardzo długo.
Co do Windows 9 - oczywiście, nikt nie ukrywa, że taki system powinien pojawić się w roku 2015, ale dla tych wszystkich, którzy piszą "windows 8.1 jest do dupy bo nie ma takiego samego guziczka START jak w Windows 95" mam złą wiadomość: stary guziczek START nie pojawi się ani w wersji 9, ani w żadnej następnej. Jeśli ktoś nie potrafi/nie chce się przestawić na kafelkowe menu START i jeśli dla kogoś jest to kryterium przydatności, jakości i użytecznosci systemu, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dalej żywać Windows 7, który jest (według mnie) dalej bardzo dobrym i stabilnym systemem. Acha - jeszcze "responsywnym" :D

No, jeśli - według Ciebie - to są zmiany "kosmetyczne" to co w takim razie powiesz o innych systemach, gdzie poprawienie klienta poczty tak, żeby w ogóle działał zajmuje rok i jest ogłaszane jako przełom technologiczny?

Tak :ysz:-taki ciężki emocjonujący dziś dzień :)
Tego nie wie nikt na dzień dzisiejszy -ja stawiam na szybką śmierć ala Hasta la Vista, baby:spoko:
Tak wiem że mam rację:spoko:
Tego nie wie nikt i to się dopiero okaże w kwietniu 2015 r jaki kształt ostatecznie otrzyma W9
Jeden woli ogórki a drugi ogrodnika córki :spoko:
O czym mowa? Bo nie wiem o co chodzi -jak coś jesteśmy w temacie WINDOWS 8:)

czary2mary 27.09.2014 15:03

Coraz bardziej realna staje się FREE aktualizacja dla posiadaczy W8 do Windows 9:spoko:Jeżeli tak by było -bardzo dobre posunięcie MS:)

http://inet.detik.com/read/2014/09/2...an?k=ecym&p=ct

mgit 27.09.2014 15:58

Jak by była za free dla posiadaczy 8 to by byłby naprawdę miły gest :)

DarkSlide97 27.09.2014 16:03

Dla większości Polaków i tak będzie za darmo :haha:
To byłby pierwszy Windows który M$ rozdaje bez zapłaty.

Aczkolwiek jak będzie nadal Metro to nie wiem czy znajdzie nabywców i entuzjastów.

mgit 27.09.2014 16:05

@DarkSlide97
Za darmo to będzie tylko dla tych co kradną, są jeszcze osoby, które nie potrzebują kraść Windows'a bo ich stać na zakup i wydatek 380 zł ...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:30.