![]() |
Cytat:
Spróbuj skopiować cały ten folder na pulpit i tam podejrzeć. |
Nazwa w systemie - Myanmar Text Regular. :)
|
|
Dziękuję pięknie. :spoko:
|
Allegro pod Win8
Kolejna, pełnoekranowa aplikacja pod Win8, która okazała się niewypałem.
Oczywiście - bardzo ładnie wygląda w trybie pełnoekranowym, bardzo ładnie wyświetla obrazki, ale - gdybym chciał, żeby moje aplikacje były przede wszystkim "ładne" to bym sobie kupił coś od Apple. Ale moje muszą być przede wszystkim funkcjonalne. Tu, niestety, możliwości konfiguracji widoku, odświeżania, powiadamiania, itp. są w zasadzie żadne. Wywaliłem po godzinie. |
http://www.komputerswiat.pl/nowosci/...ezplatny!.aspx
Zamieszczam link tylko jako ciekawostkę, ponieważ ja nie widzę w tym nic, co koniecznie musiałbym mieć. No, ale jak ktoś nie potrafi kliknąć menu Start, które jest w inny miejscu niż dotychczas, no to pewnie ten dodatek będzie mu niezbędny. To był - zdaje się - jedyny powód do narzekania dla "prawdziwych hakierów". A nie, jeszcze były "brzydkie kolory". W końcu każdy prawdziwy hakier wie, że systemu musi być przede wszystkim ŁADNY! I tak jest za darmo. |
Cytat:
Przepraszam, że miałem Cie za fana M$. |
Cytat:
Od teraz Apple Apple uber alles! A o tym co jest ładne decyduje Führer - i nie daj Boże się z nim sprzeczać! |
Kolejny przytyk do mnie? Yossi, ten tzw. "prawdziwy hak1er" to po pierwsze, zwykle nie używa Windowsa, a po drugie jest "upośledzony estetycznie". Mnie natura obdarzyła równowagą półkul dlatego u mnie zarówno i funkcjonalność i wygląd musi być tip top. To nie jest kwestia "brzydkich kolorów", bo tak właśnie trywializujesz cały mój poprzedni wywód, a m.in braku Aero Glass, które wywalili bo okazałoby się, że ten system wcale nie jest taki szybszy od siódemki. Łysy Führer zadecydował wywalić, to wywalono.
PS: Zresztą nie wiem czy to akurat ten łysy. Obwiniać raczej trzeba babkę od Metro, to ona forsowała ten syf. |
A ten Windows 8.1 będzie dostępny w wersji testowej?
Co do 8 taka ciekawostka: Nowe myszki Microsoftu z przyciskiem Start dla Windows 8 |
Cytat:
Czy uważasz , że ma sens wypuszczanie niedorobionego i niesprawdzonego produktu, który ma być darmowy? Oczywiście - wersja beta będzie dostępna dla developerów oraz dla zarejestrowanych beta - testerów. Dam Wam znać , co się zmieniło i co zostało dodane. (po podpisaniu zobowiązania, że nigdy nie używało się, nie używa i nie będzie używać produktów Apple) :rotfl: |
Cytat:
:rotfl: |
Cytat:
Oczywiście, że nie - przecież robię sobie jaja. Powaga zabija powoli! |
Wiesz w dzisiejszych czasach firmom odbija i ja już wszystkiego moge się spodziewać :szczerb:
|
Cytat:
O tym nie pomyślałem, chyba muszę sobie darować takie dowcipy bo jeszcze - nie daj Boże - mogą się okazać prawdziwe. |
w Windows 8.1 bedzie nowosc - przycisk START
:hmm: |
Cytat:
Prawie wszyscy domagali się przywrócenia przycisku START, który WEDŁUG MNIE, jest w Windows 8 absolutnie zbędny. No, ale niektóre firmy słuchają życzeń swoich użytkowników i dostosowują system według ich potrzeb, a nie odwrotnie - prawda? |
Będzie Start i Stop:taktak:;)
|
Cytat:
Na szczęście znalazłem w sieci program, który pozwala wybrać pomiędzy metro ui, a przyciskiem start. Skoro można to dlaczego MS nie daje wyboru? :sciana: |
Przycisk ma być, no ale... to tylko przycisk, a nie menu. ;) W każdym razie zawsze to wygodniejsze niż zjeżdżanie na sam róg (mnie te aktywne rogi doprowadzają do szału, szczególnie prawy górny, gdzie zamiast zamykać pogram, wysuwa się ten przeklęty pasek).
|
M$ nie daje wyboru, bo chce wypromować nowy produkt - Windows RT. Najlepiej więc było zmusić użytkowników, by go używali. Każdy kto kupił nowy komputer z Win8 otrzymał przymusowo WinRT.
Sytuacja dla M$ na rynku tabletów nie była ciekawa (a konkretnie wcale jej nie było), więc moim zdaniem spróbowali to wypromować korzystając z silnej pozycji na PC. To taka moja teoria. Jak się komuś spodoba, znajdzie swój ulubiony zestaw kafli, to nawet tablet z WinRT kupi. Ale zrobili to głupio i niezręcznie i teraz podejrzewam za to płacą, więc aby nie robić wię***312;szego bigosu dadzą wreszcie wybór (bynajmniej nie dlatego, że słuchają userów). |
Cytat:
Dla mnie to też był problem. Kiedy dostałem pierwszą wersję Beta Win8 to doznałem szoku: gdzie jest Start? Jak tego żywać? To jest jakiś totaly syf!! Po tygodniu REGULARNEGO używania, zdałem sobie sprawę z tego, że już nigdy nie użyję przycisku Start, ponieważ przekopywanie się przez kolejne menusy i submenusy mnie po prostu wnerwia, podczas gdy w Modern mogę sobie ustawić własne menu Start, które włącza mi się przy starcie systemu, a poza tym mam pełne menu Start, pozwalające mi na DOKŁADNE dopasowanie menu startowego do moich potrzeb. Cytat:
|
Cytat:
- "M$ nie daje wyboru" między czym, a czym? Czy MS zmusza Cię do zakupu Win8 bo jakies nowe aplikacje nie będą Ci działać? Podaj prosze przykład choć JEDNEGO programu, który działa wyłącznie pod kontrolą Win8, a nie działa pod Win7. Jeśli nie potrafisz, to przyznaj publicznie, że nie miałeś racji i że w przypadku MS wybór jest zawsze! Cytat:
Uprzejmie przpominam, że system to Win8, a WinRT to tylko jego zubożoną, okrojoną wersją, przenaczona na najtańsze i najprostsze tablety. Dla użytkowników, dla których sensem istnienia jest lajkowanie na fejsie. Cytat:
|
Cytat:
Ja w przeciwieństwie do Ciebie nie doznałem szoku z powodu braku przycisku start, a po miesiącu używania bezsensownego systemu kafelkowego, który i tak w większości przypadków odpalania programów najpierw przełącza na pulpit, a później dopiero odpala program (wiem, że się powtarzam), zastanawiałem się nad powrotem do siódemki. Ósemka wygrała większą szybkością działania, ale głównym powodem przejścia na nowe windowsy jest wreszcie porządny system kopiowania (duuużych) plików - wreszcie po wielu latach pracy z prawie wszystkimi wersjami windows komputer nie muli przy kopiowaniu i to uważam za największy sukces MS i 8, a nie kafelki które mogą się podobać albo nie (kwestia gustu), a przy większej ilości kafelków zaczyna się i tak robić problem, aby odnaleźć ten właściwy i kliknąć (oczywiście po przesunięciu myszką, bo akurat ten kafelek którego mało używam gdzieś się schował). Wolę przejść przez 2 lub 3 menu i robię to szybciej niż za pomocą kafelków, a menu start też dopasowuję do swoich potrzeb i trwa to krócej niż kombinowanie z kolejnymi kafelkami, ale jak już wcześniej napisałem to kwestia gustu. Obecnie używam win8 z zaimplementowaną pełną obsługą klawisza start z win7 i to mi w zasadzie wystarcza. Jednym kliknięciem myszki mogę powrócić do metro, ale robię to tylko aby sprawdzić pogodę! k***a |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Ciemawe, czemu nkt nie pyta M@xa, ile ma z reklamowania OS ( a ja wiem, że nie ma nic). Ósemka wygrała większą szybkością działania, ale głównym powodem przejścia na nowe windowsy jest wreszcie porządny system kopiowania (duuużych) plików - wreszcie po wielu latach pracy z prawie wszystkimi wersjami windows komputer nie muli przy kopiowaniu i to uważam za największy sukces MS [/QUOTE] TADAM!! Cytat:
|
Akurat M@X to trudny przypadek, jego fascynacja jabłkiem choć wg. mnie niezdrowa to autentyczna. A z Tobą to czort wie jak jest. ;p
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Wysuwane opcje z prawej strony to przede wszystkim genialny, kontekstowy i intuicyjny system wyszukiwania. |
Jakim jednym?
1. ppm aby pojawił się pasek na dole 2. klik na wybór opcji ze wszystkimi aplikacjami 3. klik na aplikację lub od razu na wybór opcji przypnij do ekranu start. 4. przesunięcie kafla w pożądane miejsce W menu start jest więcej kroków, ale co z tego? Czy to Ciebie wycieńczy? Istotne, że mijasz się z prawdą co, parafrazując Andy'ego, udowodniłem. |
Cytat:
Nie mam więcej pytań. No może jedno: CHŁOPIE ILE TY MASZ LAT?:ysz: |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I jeszcze jedna uwaga - JA nikogo nie obrażam i ne mam zamiaru. |
Cytat:
Jeżeli uważasz, że Cię obrażam, to też Twój problem. :sciana: Widzę, że dalsza dyskusja nie ma sensu, żyj błogo w krainie windows 8. :sciana: |
Cytat:
|
Nie wszystkie programy się instaluje i nie wszystkie pre-instalowane, systemowe takowe mają. ;)
|
Eee tam, mi W8 pasuje. Używam od bodajże lutego i jest bardzo OK.
|
A mnie te kafelki bardzo się podobają i zostaję przy ósemce. Marudzicie i tyle, hehe :-).
|
Smartku, postaw wreszcie OS X na PC to zobaczysz jak bedzie ;-)...
|
Cytat:
Zaczynasz mnie gościu wnerwiać i - ponieważ nie chcę być wyprowadzony z równowagi - będę ignorował Twoje idiotyczne posty. I przy okazji - tochę szacunku dla starszych. EOT Cytat:
Kiedyś taki pan o ksywce Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet, napisał coś w stylu "nienawidzę tego, co mówisz, ale oddam życie, żebyś mógł mówić to, co mówisz". Ci z moich oponentów, którzy pomyślnie zdadzą do szkoły średniej, będą się o tym uczyć. Gdyby nie M@x to bym w tym temacie w ogóle nic nie pisał. Ze mną nie ma problemu fascynacji - używam systemu, który W TEJ CHWILI jest dla mnie najlepszy i pisze o jego zaletach. Jeśli pisanie o Windows, że jest dobry, jest niezgodne z regulaminem tego forum , to uprzejmie proszę o pouczenia a na pewno się dostosuję. Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Windows 8
Yossi - niezgodne z licencja, z prawem nie wiem. Do firmy bym nie odwazyl sie postawic hackintosha osobiscie...
No i trzeba sie pogodzic ze 100% dzialajace Hackintoshe nie istnieja. Zawsze sa z nimi jakies problemy. |
I instalacja bardzo, bardzo problematyczna. Poza tym najpierw trzeba skompletować sprzęt z odpowiednich klocków...
|
IMO nie warto zupełnie się w to bawić.
Jak chcesz mieć zwykłego PCta - zainstaluj Windows. To bardzo dobry system. Wszystko na nim i z nim działa. Jeżeli chcesz mieć Maca, pracować na Macu, lubisz "mac way" to ... kup Maca. Inaczej wyjdzie PC po agrotuningu, a główną zabawą będzie zapewnienie prawidłowego działania komputera - a to niezupełnie jest "mac way". A jak po prostu nie chcesz Windows, tylko *nixa, to masz tyle Linuksów ile chcesz. Legalnych, z częstymi aktualizacjami, pełnym wsparciem i masą dobrego softu za free. |
Windows 8
Sobrusie, Hacintosh jest takim pseudomakiem dla zwolennikow PC - jest w nim OS X, ale wiecej czasu spedza sie na rozwiazywaniu problemow niz na realnej pracy.
P.S. Przypomnialo mi sie po Twoim poscie co kiedys wyczytalem chyba o BSD: "Linux jest dla ludzi ktorzy nienawidza Windows. BSD jest dla osob, ktore kochaja UNIXa." |
Dla mnie Mac to Mac. Jak ktoś do Poloneza przełoży silnik BMW i doklei nerki - to i tak nie będzie miał BMW, choć samochód fajny i szybki. No i w garażu spędzi dość dużo czasu.
Co do BSD vs Linux to wojna jest według mnie bezsensowna. Obie platformy powinny sie raczej wspierać bo mimo różnych korzeni są w gruncie rzeczy bardzo podobne. I byłem bardzo zaskoczony, gdy dowiedziałem się że taki spór istnieje a zwolennicy stron idą niemalże "na noże". Oba rozwiązania mają swoje zalety i wady. Linux nie jest przykładem najlepszego kawałka kodu, co przyznają sami jego twórcy, ale rozwija się szybko i w normalnych domowych zastosowaniach od BSD jest dziś znacznie lepszy (lepsze wsparcie dla sprzętu) i szybszy. np. Debian z jądrem BSD jest wolniejszy tego na Linuksie. Zamkniete grono developerów to wyższa jakość, ale mniej pomysłów. Stabilniejsza praca, ale wolniejszy rozwój. Ale i tak jądro Linuksa jest na tyle wysokiej jakości, że jest akurat tym elementem na moim komputerze, którym najmniej trzeba się przejmować. Linus dba o to by nie wypuszczać bubli. Prędzej posypie sie cała reszta dlatego wybór distro jest istotny i Pali miał rację - najlepszy linuks to ten który ma najmniej błędów. Im dłużej siedzę na Debianie tym bardziej go rozumiem. I wreszcie mam święty spokój z komputerem, nawet większy niż na Windows. BSD na PC w zasadzie umiera. Taka prawda. |
Ilość załączników: 2
Wracając do tematu;)Windows 8.1 Blue;) z długo oczekiwanym Startem;)
Załącznik 62509 Załącznik 62510 |
Ja najbardziej lubie "Windows Classic". Geniusz tkwi w prostocie.
Teraz mogę powiedzieć że W8 to dobry system :taktak: Jakby zmienic mu troche wygląd tego paska Windows Classic na bardziej na czasie, a'la Metro - każda pozycja to kafelek - to by się jeszcze ładnie komponował z resztą. Ale to chyba przekracza możliwości M$, więc mamy powrót do przeszłości ;) |
Ja już przyzwyczaiłem się na 8 do życia bez STARTA;)-teraz trza się nauczyć od nowa albo nie włączać;)
|
A mnie najbardziej podobał się pasek z Visty/Siódemki :)
|
Mnie najbardziej boli ich pasek wyszukiwania, dostepny z poziomu menu start. Do dzis nie dziala jak Spotlight...
|
Nie wiem czy było:
Gdy pierwszy raz zobaczyłem W8 i miałem coś na nim poustawiać dla kogoś w rodzinie, to czułem się dokładnie jak ten gość. Uratowało mnie jedynie to, że gdzieś w tym temacie przeczytałem, że trzeba najechać na prawy górny róg. Nie rozumiem, jak można popełnić taki podstawowy błąd przy projektowaniu nawigacji systemu operacyjnego. Jakaś strzałka, hint w stylu zagiętej strony. Cokolwiek Polecam też drugi filmik, w którym ten sam starszy pan porównuje W8 i OSX. Zaznaczam, że gość prawie całe swoje komputerowe życie używa Windows, żeby od razu mi ktoś nie zarzucił, że to Amerykanin używający Maca. |
http://m.technologie.gazeta.pl/inter...e_dzialal.html
Cytat:
|
Bez środowiska graficznego na pewno.
Do tej pory myślałem, że NASA używa customowych systemów operacyjnych, fw w zasadzie, w swoich sondach, satelitach, itp. |
Cytat:
Jeśli tak, to: - Windows 7 jest już przestarzałym systemem - co konkretnie było źle z paskiem wyszukiwania w tym systemie (moim zdaniem - zupełnie dobrym)? - czy wiesz, jak działa wyszukiwanie w Windows 8? [QUOTE=Bartez;1252739]Nie wiem czy było: Gdy pierwszy raz zobaczyłem W8 i miałem coś na nim poustawiać dla kogoś w rodzinie, to czułem się dokładnie jak ten gość. Uratowało mnie jedynie to, że gdzieś w tym temacie przeczytałem, że trzeba najechać na prawy górny róg. Nie rozumiem, jak można popełnić taki podstawowy błąd przy projektowaniu nawigacji systemu operacyjnego. Jakaś strzałka, hint w stylu zagiętej strony. Cokolwiek Polecam też drugi filmik, w którym ten sam starszy pan porównuje W8 i OSX. Zaznaczam, że gość prawie całe swoje komputerowe życie używa Windows, żeby od razu mi ktoś nie zarzucił, że to Amerykanin używający Maca. A piloci amerykańskich, pasażerskich odrzutowców używają wyłącznie map Apple na iPadach!k***a |
O qrwa, aleś dowalił.
|
Windows 8
Zwlaszcza, ze amerykanscy piloci na iPadach maja dokumentacje techniczna...
|
Cytat:
|
Wsiadaj, nic się nie przejmuj, później przeczytasz, że cię UFO porwało. :szczerb:
|
Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać || :D
<ekiwok> Windows 8 jest wśród systemów operacyjnych jak gorąca transseksualistka. Wygląda super, ale... ch******j. |
Cytat:
|
Zazdzwon sobie do AA i zapytaj ;-)...
|
Yossi, M@Xowi chodziło o to, że Spotlight przeszukuje dosłownie WSZYSTKO - książkę telefoniczną, treści smsów, maili, nazwy app zainstalowanych w telefonie. Po prostu szukasz czegoś, wpisujesz tylko frazę i masz ją występującą we wszystkim, gdzie tylko mogła się pojawić.
A poza tym to mam takiego kaca, że k***a. |
Wyszukiwarka w W8, z tego co widzę, szuka domyślnie w:
- aplikacje, - ustawienia, - pliki (dokumenty również), pewnie te w "Moje dokumenty". Poza tym cała masa innych źródeł: - kontakty, - Bing, - poczta, - mapy... itp. |
Cytat:
Ja lubię wyszukiwanie kontekstowe, a takie właśnie jest stosowane w Win8. Jest po prostu szybsze. |
|
Win7 dlatego, że na pewno prace nad tymi grami rozpoczęto właśnie na tym systemie. Przy tak ważnym wydarzeniu kiepskim pomysłem byłoby odpalać je na ósemce (niepotrzebne ryzyko).
W każdym razie to kolejny mocny fail. Jaka by ta konsola nie była to ja tego nie kupię nawet po złości. Jak oni śmią mnie oszukiwać, kłamać tak w żywe oczy i robić ze mnie idiotę, wmawiać mi potrzebę rzeczy których nie potrzebuję i jeszcze obrażać? Czuję taki niesmak, że zaczynam żałować kupna Windows 7... |
|
"SkyDrive jest teraz domyślnym miejscem zapisywania dokumentów. Dzięki temu masz swoje pliki zawsze przy sobie, nawet gdy jesteś offline. Zainstalowana aplikacja SkyDrive umożliwi Ci zarządzanie zarówno plikami lokalnymi, jak i plikami ze SkyDrive w jednym miejscu."
:szczerb: |
Czyli teraz przycisk "Start" waży 2 GB?
Choć tak patrząc na zmiany, to raczej są na lepsze... Te domyślne miejsce zapisywania dokumentów to w sumie nic złego. Jeśli ktoś przechowuje swoje dane w domyślnym folderze, teraz będzie je miał bezpieczniejsze. Co do mnie, niemal nigdy nie zapisuję w taki sposób dokumentów, bo przecież co to za pomysł żeby trzymać dane na partycji systemowej :P |
Masa śmieci od WinRT. Zmiany dotyczące przycisku Start uważam za pozytywne (wyłącza się tam rogi itd.). To teraz niech mi zaimplementują jeszcze Aero Glass i ReFS. Przemyślę wtedy zakup. Serio, ekran Start da się przeżyć. ;)
|
Jeśli teraz masz siódemkę, to nie widzę sensu zakupu. Gdybyś zamierzał zainwestować w monitor dotykowy, wtedy zdecydowanie tak, w innym wypadku nie widzę sensu kupowania czegoś co po zmianach będzie właściwie na każdym polu praktycznie nie gorsze niż W7 - a lepsze poza pewnymi detalami nie było nigdy.
|
Dlatego mówię, że chcę z powrotem Aero i chcę konsumenckiej implementacji ReFS, które przypomina trochę BTRFS i ZFS. NTFS to zabytek.
|
Cytat:
|
@Jarson tylko W8 działa chyba wydajniej na tym samym HW co W7.
|
Mogę prosić o screen(y) tych kafelek? w W8.
Ale nie takie jak z promo MS (gdzie nic nie ma), tylko po instalacji jakiś apek, dostosowaniu układu pod siebie itd... Ciekaw jestem.. jak ten system "żyje" przy userze. |
Ilość załączników: 1
@up u mnie to tak wygląda, ogólnie to taki drugi pulpit ze skrótami, można pochwalić się przed kimś kto tego jeszcze nie widział :P
|
2 TVNowskie apki? Boj sie eda... On Ci wmowi ze TVN jest zly. Niewazne jaki jest naprawde - jest zly z definicji! ;-)
|
Cytat:
Wczoraj dostałem wersję 8.1 Preview i zainstalowałem na maszynie, której uzywam wyłącznie do testowania Preview. Po godzinnej zabawi doszedłem do wniosku, że dla mnie to nic nie wnosi, a jedynie ma na celu przekonanie osób, które uważają, że Win 8 jest za mało "ładny". |
Cytat:
|
Cytat:
Applizm to stwierdzenie, że : "Jedno jest japko, a Stefan jest jego prorokiem". |
Uderz w nożyce, a stół się odezwie. :D
|
Cytat:
O pardon, jest na pasku na pulpicie. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jestem człowiekiem starej daty, staram się być purystą językowym i dlatego nigdy chyba nie zaakceptuję słowa "apki" (podobnie jak lajkowanie na fejsie, i tym podobne koszmarki) Na koniec - taki mały screenshot (uwaga - używam tego neologizmu świadomie, bo "zrzut ekranu" brzmi fatalnie) z mojego menu Start, jak widać - dość skromnego, ponieważ jest na nim tylo to, czego używam na co dzień. |
Windows 8 - jedyny, który testowali chłopaki z SafeGroup i przeszedł testy antyransomware. :)
Inne systemy MS z różnymi antywirami, poległy. https://safegroup.pl/testy/windows-8...nie-t9438.html |
Windows 8.1
Chciałbym poznać opinie tych z Was, którym chciało się protestować ten darmowy Service Pack.
Ja muszę się przyznać, że - pod względem funkcjonalności) dla mnie nie wnosi nic nowego. Uważam, że Win 8 to najlepsza wersja tego systemu, a już na pewno najwygodniejsza w użytkowaniu, a MS wypuszczając ten Service Pack chciał chyba dogodzić tym wszystkim, dla których ważniejsze od funkcjonalności było to, żeby było "ładnie". Popatrzmy więc, co tam jest nowego: - możliwość zmiany tapety pod ekranem Start - Łał jak mówią w TV. Nie było - no to jest, ale po co to już nie wiem. Ja tego po prostu nie zauważam, ale pewnej grupie użytkowników jest to niezbędne - więcej kolorków do wyboru - jest, ale moja argumentacja identyczna jak wyżej - więcej rozmiarów kafelków - jest, ale moja argumentacja identyczna jak wyżej - łatwiejsze grupowanie kafelków - nie wiem, nie używam - nowe aplikacja: Reading Lists, Bing Health & Fitness - dla mnie bezużyteczne - nowy Windows Store - bardzo poprawiony, szczególnie wyszukiwanie - poprawiony Bing - ja tam poprawy ie widzę i nadal używam Google. - IE 11 - nie używam - dla mnie jest po prostu niewygodny - dzielenie ekranu na 3 części dla różnych aplikacji - - nie używam, ale może to komuś potrzebne - ekran ustawień - poprawiona funkcjonalność - dobra zmiana - no i na koniec - przycisk Start, bez którego część użytkowników nie wyobraża sobie życia. Tutaj bardzo duże rozczarowanie dla tych, którzy oczekiwali guziczka z rozwijanym menu. Przycisk Start nie rozwija głównego menu w dawnym stylu, a tylko przenosi nas do ekranu Start. Od dawnego Start odzwyczaiłem się (BARDZO SZYBKO) rok temu i w tej chwili mi tylko przeszkadza. Ale już sobie wyobrażam, jakie joby zbierze MS za to, że Start nie działa tak samo jak do tej pory :rotfl: Podsumowując - dla mnie, aktualizacja w 90% bezużyteczna. Nie mam chwilowo zamiaru instalować na stałe. Chyba, że finalna wersja wniesie coś więcej. Uwaga na koniec dla ewentualnych testerów wersji Preview: polska wersja językowa nie jest jeszcze dostępna, więc po instalacji będziecie mieć cały system po angielsku. I jeszcze jedno - rysunek rybki na ekranie ładowania systemu jest wyjątkowo *****ny :( |
Widzę, że z powodzeniem mógłbyś pracować w Apple, bo podobnie myślisz.
Chcecie takie funkcje? A po co Wam one? Nie potrzebujecie ich, przecież to co zaprezentowaliśmy jest osom i najwygodniejsze i musicie tego używać... Ja nie rozumiem po co przycisk start/zmiana tapety/manager zadań/obsługa płyt CD/coś innego niż Safari. Przycisk start i płyta CD są zupełnie przestarzałe, kafle i iTunes są sto razy wygodniejsze. No i w sumie zarówno ta aktualizacja, jak i zewnętrzny napęd do iMaca są dla niektórych w 90% bezużyteczne. Ale garstka "hakierów" (czyli do niedawna normalnych użytkowników) lubi mieć wybór. |
Cytat:
Z jednej strony obrywam, że pracuję dla MS, z drugiej strony obrywam, że pracuję dla Apple/ Jakaś schizofrenia? Używam na co dzień Win 8 , jestem zadowolony, testuję 8.1 i nic do niego nie mam, ale w sumie go nie potrzebuję. Wyrażam swoje osobiste zdanie bo chyba - do cholery - do tego służy forum dyskusyjne? mÓwię tylko o tym, co DLA MNIE jest ważne, a co nie. |
Właśnie, musisz się zdecydować. Raz mówisz tak, a raz tak. ;)
|
Cytat:
Gdyby ktoś nie zauważył: - Windows 8 to najlepsza do tej pory wersja tego systemu (według mnie) - service pack 8.1 jest OK, szczególnie dla osób do tej pory nie przekonanych do tego systemu. Mnie jest niepotrzebny, ponieważ wnosi głównie poprawki wizualne. |
@Yossi
Na początek muszę się przed Tobą kajać, bo jestem chyba pierwszą osobą na forum, która użyła słowa "apka" (o ile pamiętam udało mi się jeszcze przed M@Xem, chyba że nie zauważyłem jakiegoś posta, który był wcześniejszy od mojego). Ale sądzę, że to jest neologizm a nie zapożyczenie, w przeciwieństwie do "luknąć", czy właśnie przytaczanego przez Ciebie "lajkowania", gdyż choć wszyscy wiemy, że pochodzi od "application" i skrótu "app", to jednak w polskiej wersji jest identycznym zabiegiem odniesionym do wyrazu "aplikacja". Rzeczywiście trochę czasem razi, szczególnie w mniej potocznych wypowiedziach, ale kusi, bo krótkie ;) Co do samej łatki 8.1 mam mieszane uczucia. Z jednej strony to dobrze, że dodali więcej możliwości personalizacji, z drugiej trochę to mało jak na taki pakiet poprawek, a tam wiele więcej nie ma. Poza tym rzadko bawię się w "upiększanie" systemu, ale jeśli już się za to zabieram, to chciałbym mieć jeszcze więcej. Nie przyglądałem się bliżej wersji 8.1 (z pół dnia by trzeba na to poświęcić jak nie lepiej, poza tym osobiście ósemki nie posiadam), ale z tego co tu i w innych miejscach wyczytałem, z dostępnymi opcjami jest lepiej ale wciąż nie doskonale. Właśnie takie mam odczucie odnośnie całej ósemki - że zrobili bardzo dobry system, ale nie do końca wiadomo, czy ukończony, czy nie. Choćby od strony estetycznej to trochę inna filozofia, ale ją zmieniają i w końcu nie wiem, czy mam się przyzwyczaić do takiej, czy czekać na poprzednią, do której jestem przyzwyczajony w W7? |
Ja nie widzę w "apkach" nic złego. Dla mnie to tylko zdrobnienie/skrót słowa "aplikacja".
Takie skróty są przez nas stosowane bardzo często, nie rozumiem więc dlaczego w zdaniu "zainstalowałem na smarcie nową apkę" razi tylko apka, a smart już nie. Tym bardziej ze a) na Androidzie programy mają skrót APK, więc w tym wypadku można to nawet rozumieć dosłownie. b) programy na smarty są często uproszczone więc zrobienie słowa aplikacja ma sens Oczywiście jak ktoś sie bardzo upiera to "zainstalowałem na mądrym telefonie nową aplikację w postaci pakietu APK" tez ujdzie :szczerb: |
Windows 8 jest cudowny. Zwiększyłem wydajność klienta o 50%!
To są fajne maszynki: http://hothardware.com/newsimages/It...One-AE2010.jpg Wzornictwo rąbnięte od Apple, sprzed 15 lat, ale dobrze. Mają dotykowe ekrany i klienci są zadowoleni. Apple 15 lat temu nie mógł dać dotykowego, bo i tak taki monitor kosztował 10 tysięcy dolców, a z dotykowym panelem byłby droższy niż Porsche. |
Jakie wzornictwo, to przecież prostokąt....
Apple nie wymyśliło tylko ukradło prostokąt od Pitagorasa, który go złożył z dwóch trójkątów prostokątnych [jego oryginalne wzornictwo na prostokąt = ( (a*b)/2)*2, jest też wzornictwo na przekątną]. Zawsze tak robią. |
Pitagoras nie wymyślił prostokąta, on go tylko rozłożył. Prostokąt przyuważył na wycieczce w Egipcie, gdzie kupił na straganie ekierkę (albo ukradł, nie wiadomo). A Egipcjanie od Protosów.
|
|
Cytat:
Aplikacja jest wdrożeniem użytkowym programu; realizacją dla użytkownika, dopracowaną lepiej lub gorzej pod kątem ergonomii, przetestowaną; często składająca się z wielu współdziających programów itd itp App i spolszczona apka, to neologizm oznaczający po prostu niewielkie aplikacje na urządzenia przenośne a ich "niewielkość", unikalność przejawia się w widocznym trendzie do tworzenia nie kombajnów, a produktów realizujących wybrane funkcje. Gdyby jeszcze powstał mechanizm łączenia owych klocków Lego, to mielibyśmy powrót do koncepcji UNIX. Tam apki były programami, bo to jednak system dla specjalistów. I tak koło się zamyka, a jak się domknie i apki będą łączyć się w potoki, to kupię nowego smartfona :) |
No tak, dodatkowo apka znacznie łatwiej sie pisze/wymawia :szczerb:.
Skoro już wspomniałeś o unixie to znalazłem kolejny problem, bo w /usr/bin mamy bardzo dużo.... binarek....nie mówiąc już o binarnych blobach.... Czy słowo "binarka" jest również rażące? :hmm: |
Cytat:
2. Podaj datę publikacji danego rozwiązania przez Apple, a następnie datę jego kradzieży przez MS. Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:48. |