Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 8 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-8-a-87411/)

Berion 08.03.2013 20:08

Cytat:

Jak zaczniesz pisać na klawiaturze - od razu wyszukuje aplikacje.
I to też mnie wnerwia. ;) Po za tym wyłączam zawsze Windows Search bo razem z tym pacyfikuję także indeksowanie czegokolwiek i na czymkolwiek (szkoda mi HDD, a wiem co gdzie jest i jak się nazywa).

Z resztą argumentów się zgadzam.

Smartek 08.03.2013 20:19

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1244029)
I to też mnie wnerwia. ;) Po za tym wyłączam zawsze Windows Search bo razem z tym pacyfikuję także indeksowanie czegokolwiek i na czymkolwiek (szkoda mi HDD, a wiem co gdzie jest i jak się nazywa).

Z resztą argumentów się zgadzam.

Co Cię wnerwia? Nie można było tego wymyślić lepiej. Ja też otwierałem w Win7 menu zazwyczaj po to, żeby wpisać nazwę programu, który mnie interesuje - identyczna sytuacja zachodzi tutaj :-).
Naprawdę nie rozumiem narzekań na to rozwiązanie, sądzę, że to wina przyzwyczajeń ukształtowanych przez lata :-).

Heh, brzmię jak jakiś promotor Microsoftu :rotfl:.

sobrus 08.03.2013 20:24

A ja jednak wolę ikonę wywaloną na pulpit (pulpit, pasek, dock - jak kto woli).
Wpisywanie nazwy, choć ostatnio w modzie, brzmi troche jak siedzenie pod DOSem. (chociaż czasem z tej możliwości też korzystam).

Berion 08.03.2013 20:25

Irytuje mnie kiedy, w tym przypadku system, wyszukuje mi rzeczy kiedy jeszcze piszę szukaną frazę. Po za tym ja w systemie niczego nie wyszukuję bo wiem gdzie co jest, już pisałem. Może jestem inny. :P

A że przyzwyczajenia to na pewno też, nie przeczę. Ale zmieniać nie zamierzam bo to system operacyjny jest dla mnie, a nie odwrotnie.

dumpmuzgu 08.03.2013 21:08

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1244031)
Co Cię wnerwia? Nie można było tego wymyślić lepiej. Ja też otwierałem w Win7 menu zazwyczaj po to, żeby wpisać nazwę programu, który mnie interesuje - identyczna sytuacja zachodzi tutaj :-).
Naprawdę nie rozumiem narzekań na to rozwiązanie, sądzę, że to wina przyzwyczajeń ukształtowanych przez lata :-).

To rozwiązanie pochodzi z systemu TENEX z lat 60 ubiegłego wieku. Twórcy Windows zapewne doskonale je znali z powłoki tcsh z lat 70, być może z nieco późniejszego Korn shell, gdzie też pojawiło się. W powłokach lat 90 to już oczywistość. W graficznych GUI jak CDE (nie KDE) czy NeXTStep oczywiście też było

Czy można było rozwiązać lepiej? Można. Np. w csh, bash i innych współczesnych to się nazywa TabComplete i działa po wciśnięciu Tab i w ogóle działa o wiele lepiej.

Ale to i tak jest moim zdaniem jedna z niewielu udanych adaptacji w kolejnych subwersjach Win95.

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1244035)
Irytuje mnie kiedy, w tym przypadku system, wyszukuje mi rzeczy kiedy jeszcze piszę szukaną frazę.

MS nie może zrobić pełnego TabComplete, bo musiałby zażądać dodatkowego klawisza na klawiaturze, a ma na to już za słabą pozycję rynkową ;)

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1243881)
Mam dziwne wrażenie, że próbujesz na silę mnie obrazić.

Już piąty raz powtarzasz ten podręcznikowy trick. Jest genialny, no ale nie obrażaj forumowiczów i zrób coś innowacyjnego, a nie jak ten Microsoft klepiesz w kółko to samo.

M@X 08.03.2013 22:24

Windows 8

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1244031)

Absolutnie. Tak jak pisze Pali - pomysl pochodzi z Tenexu, ale dopracowalo to Apple na dlugo wczesniej niz powstalo "Windows Search" pod nazwa Spotlight. Korzystam na codzien - nie wyobrazam sobie dnia bez skrotu Command+Spacja...

dumpmuzgu 09.03.2013 04:49

Źle wyraziłem się. Nie wiem czy to pochodzi z TENEX, ale tam już na pewno było. Oczywiście na oczy nie widziałem tego systemu, gdzieś tylko to czytałem.

Powłoki tcsh zdarzyło mi się użyć, to jest powłoka na bazie csh (C Shell, składnia jest zbliżona do języka C), a literka t oznacza właśnie TabComplete.

Mi naprawdę tego brakowało w Windows od samego początku:) Jak oni mogli tyle lat tego nie wprowadzić. I nie było to tylko moje zdanie, od niejednego w latach 90 slyszałem to samo.

Te kafelki to również nic nowego. Już raz MS miał robić jakieś aplikacje w dockach, ale coś wycofali się.

A po raz pierwszy(?) docki-widgety były w NeXTStep Jobsa, potem w jego klonach jak OpenStep, GNUStep i używany przeze mnie WindowMaker.

Na screenie GNUStep, najbrzydszy, ale akurat screen z dockami znalazłem:

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...px-Gnustep.png

Te ikony po prawej to nie są ikony, w tym działały aplikacje. Oczywiście aby to było użyteczne, aplikacja musiała być dostosowana. Zazwyczaj każdy miał tam zegarek, wskaźniki dysków, zajętości procesora i takie tam pierdoły. Ja jeszcze ustawiałem w dockach 5 terminali i udawałem, że coś widzę. No i wskaźnik poczty z polboxa oraz szperacz po IRC (sprawdzał czy np. ktos konkretny zalogował się). Były jeszcze różne amerykańskie programy, które online sprawdzały pogodę w Kaliforni, notowania jena i dolara oraz najnowsze francuskie sapańce w TV - no ale kto miał wtedy w PL sztywne łącze...

Niemniej MS z tymi kafelkami to jest naprawdę żenujący :) Szkoda gadać.

Zetoxa 09.03.2013 16:21

zrobiłem nakładkę win8 na win7, pobawiłem sie kilka dni (4-5)
wróciłem do siódemki, classic shell nie do końca przywraca pasek z win7, co chwila wyłażą spod spodu kafelki.
No za cholerę nie mogę się do nich przyzwyczaić k***a,
fakt, system szybszy i wymagania sprzętowe mniejsze niż dla siódemki :spoko:
ale te kafelki są nie do przejścia :sciana:.

CIAPEK 09.03.2013 19:27

Więc kupiłem ojcu Lenovo Z580 z win8

Pierwsze wrażenia? WINDOWS!!!
Po personalizacji systemu przy pierwszym uruchomieniu wyskoczył błąd "nie można sfinalizować instalacji systemu, prosimy spróbować później"
Myśle sobie... ja pier****

Skorzystałem z tzw recovery button w Lenovo i przywróciłem świężą wersję systemu.
Poszło bez problemu.

Pierwsze wrażenia?
O co chodzi z tymi kaflami :) Aplikacje Microsoftu niesamowicie zintegrowane z powłoką ósemki. Jak w telefonie komórkowym z Windows Phone.
Ten ekran z kafelkami to jakby drugie dno bo zwykły pulpit oczywiście też jest no ale bez menu start.

No fajnie to wszystko chodzi. Trzeba się oczwyiście przestawić.
Nie ogarniałem na początku jak się zamyka programy. Łapka z góry i przeciągamy okno do dolnego paska - ciekawe rozwiązanie. Oczywiście aplikacje niemicrosoftowe uruchamiają się pod zwykłym pulpitem i można je zamknąć przez wciśnięcie X. Takie to dziwne trochę.
Menadżer zadań. Ekstra. Nareszcie coś konkretnego i czytelnego.

Nie mówię mu "nie". Zastanawiam się czy nie kupić upgrade pod Win 7.

Czy korzystający z Win 8 korzystają z IE czy Firefoxa? Może Firefox Metro?
IE świetnie się integruje z powłoką.

Z jakiego antywira korzystacie i jak utworzyć punkt przywracania systemu?

Jakie odkryliście komendy że tak powiem?

Ja wpadłem przypadkowo na:
-przycisk windowsa + X ... otwiera menu niczym "narzedzia administracyjne"

dumpmuzgu 09.03.2013 21:11

Antywirus masz wbudowany. Microsoft Security Essentials.

Serio X zamyka? :D Jobs się w grobie uśmiecha :D

CIAPEK 10.03.2013 09:59

Cytat:

Napisany przez dumpmuzgu (Post 1244143)

Serio X zamyka? :D Jobs się w grobie uśmiecha :D

Nie ma Microsoft Security Essentials tylko McAfee.

A X odziwo działa w niektóych aplikacjach :P ;)

Smartek 10.03.2013 10:03

O, ten skrót klawiaturowy świetny, Ciapuś :).
Ja korzystałem z Chrome Metro (rozwijasz po prostu ustawienia Chrome i wybierasz pozycję Uruchom Chrome ponownie w trybie dla Windows 8) i było całkiem miło, ale zauważyłem, że jak puszczę sobie muzykę z YT, przejdę do pulpitu (bo np. chcę z kimś na komunikatorze popisać) - to tam się pauzuje :(.
Więc wróciłem do standardowego Chrome'a, bo mam wrażenie, że chodzi najszybciej i podoba mi się integracja z kontem GMaila. Wtedy błyskawicznie mam tego samego Chrome'a, z tymi samymi ustawieniami i wtyczkami na każdym komputerze, na którym się zaloguję :-).

Zauważyłem jeszcze jedną świetną rzecz - jak mamy dwa okna, jedno mniejsze od drugiego lub obok niego, to mając aktywne jedno - scroll działa w drugim bez konieczności jego aktywacji, wystarczy najechać kursorem i przewijać :-).
Nie wiem jak Wy, ale ja instalowałem na poprzednich Windach program KatMouse, żeby dodawać taki ficzer, a tutaj już mam bezpośrednio w systemie :-).

-edit-
Lekkiego kaca mam, zasób słownictwa nie jest taki bogaty, drogi Krisie :*.

Kris 10.03.2013 11:56

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1244201)
(...)
Nie wiem jak Wy, ale ja instalowałem na poprzednich Windach program KatMouse, żeby dodawać taki feature, a tutaj już mam bezpośrednio w systemie :-).

Staram się pisać poprawnie po polsku

:P

sobrus 10.03.2013 13:29

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1244201)
Zauważyłem jeszcze jedną świetną rzecz - jak mamy dwa okna, jedno mniejsze od drugiego lub obok niego, to mając aktywne jedno - scroll działa w drugim bez konieczności jego aktywacji, wystarczy najechać kursorem i przewijać :-)

W linuksie to norma :) Jedna z bardziej denerwujących rzeczy w Windows. Brakuje mi jeszcze zwijania okna do paska tytułowego i przenoszenia poprzez uchwyt w dowolnym miejscu.

M@X 10.03.2013 15:01

Windows 8

To tego nie bylo w Windows? Odkad uzywam OS X (Leopard) to tez dla mnie norma...

Smartek 10.03.2013 18:09

Czy Ty czasem piszesz jakieś posty bez chwalenia Apple'a? ;-) Wchodzę, patrzę - najnowszy post Max, myślę: pewnie coś o Mac OS Xie napisał... ;-D

Prezesik 10.03.2013 18:15

A najzabawniejsze, że przy Win 8 pewnie nawet nie siedział. :>

M@X 10.03.2013 20:55

Siedzialem! Nawet sobie zainstalowalem kafelek z ipli i dobrychprogramow.pl do newsow :-P. W przeciwienstwie do wiekszosci - nie neguje kafelkow, koncepcja mi sie podoba. A raczej unifikacja wszystkiego (Desktop, Telefon, Konsola) w jednym i tym samym interfejsie - to upraszcza wykonywanie jakichkolwiek zadan bo wiesz jak to robic - w ten sam sposob sie dzwoni, gra czy szuka informacji w internecie niezaleznie od sprzetu.

Smartek 11.03.2013 08:00

Tak, to ujednolicenie to też moim zdaniem dobre posunięcie :-). Ja już powoli się przyzwyczajam do Ósemki w 100%, naprawdę zapowiada się ciekawy system, który chodzi jak błyskawica, ciekawe kiedy zaczniecie się do niego przekonywać ;-).

andrzejj9 11.03.2013 08:28

Jak pojawi się "9" ;)

Yossi 11.03.2013 08:40

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1244139)
Łapka z góry i przeciągamy okno do dolnego paska - ciekawe rozwiązanie. Oczywiście aplikacje niemicrosoftowe uruchamiają się pod zwykłym pulpitem i można je zamknąć przez wciśnięcie X. Takie to dziwne trochę.

Mnie się ta metoda zwyczajnie podoba wizualnie. Zmniejszanie okienka i znikanie na dolnej krawędzi jest zwyczajnie ... ładne.
Niestety - zajmuje całe 0,00008675 sekundy dłużej niż naciśniecie czerwonego krzyżyka w tradycyjnym oknie. Tu- na pewno - odezwą sie profesjonaliści, używający OS w którym zamknięcie okienka wymaga wpisania 3 linijek tekstu w konsoli.
Cytat:

Czy korzystający z Win 8 korzystają z IE czy Firefoxa? Może Firefox Metro?
IE świetnie się integruje z powłoką.

Sprawdziłem IE - jest na pewno dużo lepszy, niż poprzednie wersje. Z przyzwyczajenia używam Firefoxa (ale wkurza mnie bardzo trudne skalowanie ekranu) oraz Opery.
Chętnie wypróbuję Firefox Metro bo jeszcze nie znam.

Cytat:

Z jakiego antywira korzystacie i jak utworzyć punkt przywracania systemu?

Antywir od firm trzecich uznałem za zbędny, ponieważ - w moim odczuciu - przerobiony Defender wystarczająco dobrze daje sobie radę.

Przywracanie:
- klik na prawy, dolny róg - wybierz Ustawienia
- klik na Ogólne
- wybierz opcję, która odpowiada Twoim potrzebom:
-- odświeżanie komputera z zachowaniem istniejących plików
-- usuwanie wszystkich danych i ponowne instalowanie Windows
-- uruchamianie zaawansowane (myślę, że ta opcja będzie dla Ciebie najbardziej odpowiednia)
Gdybyś miał dalej problemy, to wrzucę screenshoty ze wskazaniem konkretnych opcji.

Cytat:

Jakie odkryliście komendy że tak powiem?
Ja wpadłem przypadkowo na:
-przycisk windowsa + X ... otwiera menu niczym "narzedzia administracyjne"

To samo dostajesz klikając prawym klawiszem na lewy, dolny róg ekranu.

sobrus 11.03.2013 08:59

Czegoś chyba nie rozumiem. Tzn żeby zamknąć okno trzeba przejechać od samej góry ekranu na sam dół?
Żeby zamknąć 10 okien trzeba przejechać 20 razy po całym ekranie?
:>

Aplikacje "microsoftowe" odpalają się pod jakimś specjalnym pulpitem, a "niemicrosoftowe" pod zwykłym i zamyka się je X?
Ten Windows cierpi na jakieś rozdwojenie jaźni czy co?
A może uczą się od Apple, gdzie są aplikacje te lepsze "applowe" i te gorsze "nieapplowe" ?

Nie zrozumcie mnie źle, Win8 to pewnie fajny system i nie przeczę że wygodny, ale z opisów które dajecie robicie mu chyba antyreklamę :D

Smartek 11.03.2013 09:18

Tak, aplikacje, które odpalają się pod Metro/ModernUI zamyka się w sposób opisany powyżej - łapie się myszką za górną krawędź i ściąga w prawy dolny róg (za co najmniej połowę ekranu na szerokość - i w dół).
Jest już wiele aplikacji pod Modern, także Firefox, Chrome, ale tak jak pisałem - jeżeli jest odpalona taka przeglądarka w tle i coś sobie wrzucisz w YT i przejdziesz do Pulpitu (zwykłego) to YT przestaje "grać" :-(, dlatego korzystam z normalnego Chrome'a.

CIAPEK 11.03.2013 09:44

Yossi dziękuję za opinie!

Co do antywira i defendera zauważyłem taką rzecz.
Na "dzień dobry" wywaliłem Mcafee z miesięczną licencją i zainstalowałem Avasta w najnowszej wersji.
Tu ciekawostka! Tak samo Avasta mam na win 7. Pod win8 Avast wyłączył totalnie Windows Defendera. Po wejściu w program otrzymujemy komunikat w stylu: "tą usługą ochrony zjamuję się zewnętrzny program" i na tym praca Defendera się kończy. Nie ma możliwości przeskanowania systemu.
W Win 7 działa wszystko.

Dalej... Sobrus tak jak piszesz. Jest jakiś podział aplikacji. Aplikacje microsoftowe, googlowe i przewaznie te ze "sklepu" współpracują pięknie z nową kafelkową powłoką. Reszta czyli np. Mozilla, VLC Media Player uruchamiane są pod standardowym pulpitem a'la retro ;)
Pomyślcie jak ja to miałem wytłumaczyć ojcu który kupił sobie pierwszego w życiu laptopa :)

Przetestujcie program "wyszukiwarka google" - to jest bajer zamknięty w pięknym opakowaniu, a tak pięknie działającego "rozpoznacza" mowy nie widziałem.

W przeciwieństwie do innych nie sądzę także aby Win 8 chodziła jakoś mega szybko.
Co prawda nie mam porównania na moim osobistym komputerze, ale na świeżutkim Lenovo Z580 z 4GB ramu i i3 drugiej generacji szału nie ma. Standardowy pulpit chodzi wolniej niż nowoczesne kafle :)

Do tego wszystkiego nie rozumiem dlaczego w zestawie z komputerem i legalnym systemem nie ma w zestawie choć cienkiej książeczki z podstawami obsługi systemu. To jest ttrochę śmieszne żeby samemu wpadać na to jak zamyka się aplikacje czyli "łapka na górze i przeciągamy w dół"... ja wpadłem na to przypadkowo metodą prób i błędów, nigdy wcześniej nie miałem styczności z tym systemem.

sobrus 11.03.2013 09:49

Mi się to w ogóle nie podoba. Tak jakby mieć dwa systemy w jednym, w dodatku nie działające całkiem równolegle.

A czy aplikacje które sa odpalane pod Metro mają jakieś inne UI? Ładniejsze, bardziej kafelkowe? Macie jakieś screeny przykładów?

Szkoda że Microsoft nie zintegrował kafelków i nowego interface rozbudowując stary system, np wyświetlając kafelki na pulpicie, czy na wydzielonym pasku/docku jak w tym GNUStepie.

Myślałem że kafelki to tylko takie nowe rozbudowane menu start, a to w zasadzie druga platforma...

Reetou 11.03.2013 10:48

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1244283)
Mi się to w ogóle nie podoba. Tak jakby mieć dwa systemy w jednym, w dodatku nie działające całkiem równolegle.

A czy aplikacje które sa odpalane pod Metro mają jakieś inne UI? Ładniejsze, bardziej kafelkowe? Macie jakieś screeny przykładów?

[...]

Myślałem że kafelki to tylko takie nowe rozbudowane menu start, a to w zasadzie druga platforma...

Nie platforma, nie system, tylko drugi interface, a właściwie pierwszy, podstawowy. Apki pod nim działają pełnoekranowo, nie ma typowych dla Windy okien, a całe nimi sterowanie dostosowane jest do dotyku bardziej, niż do zabaw myszą. Na jednym ekranie możesz mieć maks 2 aplikacje (nie)pełnoekranowe. Z tym zamykaniem apek - nie jestem do końca pewien, ale inaczej zarządzają one pamięcią i zasobami, niż standardowe Windy. Odpalasz kolejne, poprzednie są kolejkowane i nawet niby działają, ale nie zżerają tak zasobów i pamięci, więc mogą sobie niby 'istnieć' bez zamykania, więc łatwo do nich powrócić. Nie to co stare programy, które rezerwują zasoby i czasem nie chcą ich 'oddać' nawet po zamknięciu :) Inna sprawa, że te nowe apki, to właśnie proste apki są, a nie jakieś większe programy - przynajmniej na razie.

Smartek 11.03.2013 10:55

sobrus, gui mają całkiem inne! Aplikacje są śliczne (typowo "Ósemkowy" design) :).
Tutaj słaby screen http://antyweb.pl/wp-content/uploads...orer_metro.jpg

sobrus 11.03.2013 11:52

Wygląda to jak kopia GNOME3 (GNOME Shell), skrzyżowana z Windows Phone , z tym że jeszcze prymitywniejsza i w GNOME można uruchamiać normalne aplikacje.
Dam troche screenów, aby osoby które myślą, że na Linuksie okna zamyka się trzema poleceniami w terminalu mogły zrewidować swoje poglądy ;)
Nie widać tego, ale oczywiście całe gnome działa w oparciu o sprzętową akcelerację 3D. Bez akceleratora się nie uruchomi.

Przykładowe screeny G3:
http://upload.wikimedia.org/wikipedi..._3.2_shell.png
a tu jeszcze coś takiego:
http://www.zmetech.com/wp-content/up...ell-mockup.png
zablokowana stacja robocza:
http://3.bp.blogspot.com/-VbC218CanA...ifications.png

i pierdółki jak notyfikacje i indicatory:
https://extensions.gnome.org/static/...nshot_55_3.png
http://4.bp.blogspot.com/_Hht7VZ29Xg...600/angela.png
http://4.bp.blogspot.com/-Wa8PNqduCk...ntegration.png
https://lh5.googleusercontent.com/-T...e-calendar.png

jest tego oczywiście dużo wiecej, ale nie chce tu zaśmiecać. Z tym że w G3 działają wszystkie aplikacje, a nie tylko specjalnie napisane.

@Reetou
Ja to widzę tak: to nie jest tylko kwestia interface. Aplikacje na Modern UI rządzą się z tego co napisałeś odmiennymi prawami. Jest to w zasadzie odmienna platforma i aplikacje napisane dla Windows nie uruchomią się w Metro ani vice versa.

Przy okazji multitasking poszedł do kosza, 2 aplikacje na raz, reszta się gdzieś "hibernuje". Brzmi jak system mobilny sprzed 10 lat.

Spójrzmy prawdzie w oczy - owszem na pewno to ładne i proste w obsłudze ale to, przynajmniej dla mnie, duży krok w tył, podobny jaki zaliczył Windows Phone w stosunku do WM.

Z tego co mówicie, to zaczynam myśleć że GNOME3 wcale nie jest takie złe :szczerb:

Yossi 11.03.2013 12:30

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1244276)
Czegoś chyba nie rozumiem. Tzn żeby zamknąć okno trzeba przejechać od samej góry ekranu na sam dół?
Żeby zamknąć 10 okien trzeba przejechać 20 razy po całym ekranie?
:>

Aplikacje "microsoftowe" odpalają się pod jakimś specjalnym pulpitem, a "niemicrosoftowe" pod zwykłym i zamyka się je X?
Ten Windows cierpi na jakieś rozdwojenie jaźni czy co?
A może uczą się od Apple, gdzie są aplikacje te lepsze "applowe" i te gorsze "nieapplowe" ?

Nie zrozumcie mnie źle, Win8 to pewnie fajny system i nie przeczę że wygodny, ale z opisów które dajecie robicie mu chyba antyreklamę :D

Doskonale Ce rozumiem.
Przecież złapanie myszką ekranu i wyrzucenie go z dolna krawędź jest tak żmudne i stresujące.
Ciekawe, że użytkownicy nie mogą pojąć, że przecież w Linuxie, żeby zamknąć okienko np. gry, tylko wpisać (cytat z forum) :
Otwieramy terminal i wpisujemy :
sudo gedit /usr/share/applications/wine.desktop
Odszukujemy linijkę zaczynającą się od słowa Exec i podmieniamy ją na :
Exec=wine start /unix %f
Następnie zapisujemy plik i problem rozwiązany:)

A windowsowi *****e nie potrafią tego pojąć ??? Gdyby tylko chcieli opanować te nędzne podstawowe 38934563485 poleceń i zrozumieć, że wystarczy wpisać te 4 czy 5 linijek poleceń w trybie tekstowym to też mogli by zostać "hakierami"

sobrus 11.03.2013 12:35

Yossi czy Ty w ogóle widziałeś Linuksa że takie bzdury wklejasz?
Wiesz w ogóle co wkleiłeś?

A w czym to machanie ręką do upadłego jest lepsze od naciśnięcia przycisku wprowadzonego jakieś 30 lat temu?
Chcesz mieć rękę jak kulturysta czy ćwiczysz wytrzymałość machając 1000 razy dziennie góra-dół?

M@X 11.03.2013 12:39

O co Ty go posadzasz, sobrus? Wazne ze Windows jest NAJ!

sobrus 11.03.2013 12:44

Otóż Yossi edytował notatnikiem plik skrótu (taki odpowiednik windowsowego .lnk). Po windowsowemu to by było mniej więcej : "notepad.exe c: \windows\system\wine.lnk"

Skrót ten po edycji powoduje uruchomienie windowsowego programu "start".

I w ten sposób Yossi zamyka okna. I wszystko jasne :w00t:

Yossi 11.03.2013 12:52

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1244305)
Yossi czy Ty w ogóle widziałeś Linuksa że takie bzdury wklejasz?
Wiesz w ogóle co wkleiłeś?

A w czym to machanie ręką do upadłego jest lepsze od naciśnięcia przycisku wprowadzonego jakieś 30 lat temu?

Chcesz mieć rękę jak kulturysta czy ćwiczysz wytrzymałość machając 1000 razy dziennie góra-dół?

Przesunięcie ekranu w dół zajmuje akurat tyle samo czasu (i wysiłku) co przesunięcie myszki w prawy górny róg i kliknięcie czerwonego krzyżyka. Dokładnie - tyle samo.

Wkleiłem pierwszą, lepszą komendę z Linuxa, żeby pokazać, jak bardzo Linux nie nadaje się do użytku dla normalnego człowieka.

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1244306)
O co Ty go posadzasz, sobrus? Wazne ze Windows jest NAJ!

No niestety, wolałbym używać Solarisa lun BEOSa (jak kiedyś) lecz ich już praktycznie nie ma, Linux jest przeznaczony głównie dla osób uczących się obsługi systemu Linux, a OS X - to już sam najlepiej wiesz dla kogo :rotfl:
Pokładam duże nadzieje w Ubuntu OS.
P.S. Ciekawe, kiedy Apple wynajdzie i opatentuje polskie czcionki.

Niestety - nieważne, jak bardzo nienawidzisz MS - Windows jest NAJ!

sobrus 11.03.2013 12:57

To złą komende wkleiłeś, bo w windowsie masz takie same i jakoś windows się nadaje?

"gedit /usr/share/applications/wine.desktop" = "notepad.exe c: \windows\system\wine.lnk"

Gdzie według Ciebie ta straszna różnica? To moze ja wkleje pare klas CLSID z windowsowego rejestru i mi wytłumaczysz po co to i na co || ?
Co to znaczy na przykład "CLSID\{9E56BE61-C50F-11CF-9A2C-00A0C90A90CE}" ?

Straszne polecenie sudo oznacza uruchomienie na prawach administratora, co zazwyczaj nie jest potrzebne do korzystania z notatnika, no ale jeżeli chcesz go użyć do zamykania okien to ja nie wnikam - może nawet uprawnienia administratora mogą tu nie wystarczyć ...

Machanie owszem, zajmuje tyle samo .... dopóki nie chcesz zamknąć kilku okien.

Wtedy nagle wszystkie przyciski pełnoekranowych okien są w tym samym miejscu i musisz jedynie klikać.

Ale przecież teraz w modzie jest Hobbit czyli "tam i z powrotem".

Wiem wiem, jak można odpalić max 2 aplikacje na raz, to specjalnie nie zdążysz się zmęczyć. ||

Yossi 11.03.2013 13:06

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1244311)

Wiem wiem, jak można odpalić max 2 aplikacje na raz, to specjalnie nie zdążysz się zmęczyć. ||

Czy mógłbyś to jakoś rozwinąć? Bo może ja mam jakiś inny Windows8?

sobrus 11.03.2013 13:09

Wiedziałem że się do tego przyczepisz, skoro do reszty zabrakło argumentów ;)

Chodziło mi o to, że na jednym ekranie można mieć jedynie dwie aplikacje (przynajmniej u Reetou)..

A co z tym CLSID? Bo widzisz w Linuksie pliki konfiguracyjne są tekstowe i obszernie objaśnione, a tych Microsoftowych tworów do tej pory nie rozumiem :help:
Skoro uważasz że to EXEC było takie straszne to spróbuj wyedytować notatnikiem skrót windowsowy (plik .lnk)
Zrobiłem dla Ciebie skrót do polecenia "cmd start":

Cytat:

L Ŕ Fł
Ëť[eąČěŹeŚ[É `;đžČ ç PŕOĐ ę:i˘Ř +00ť /C:\ < 1 [Bň10 WINDOWS & ᄄ8˛***8230;[Bň1 W I N D O W S @ 1 hBśC0 system32 ( ᄄ8˛***8230;hBśC s y s t e m 3 2 < 2 Ź8 ` cmd.exe & ᄄ8x˝***8249;9Śc c m d . e x e L / K yw$ OS C:\WINDOWS\system32\cmd.exe % w i n d i r % s t a r t *%windir%\system32\cmd.exe ***8216;|˙˙˙˙] ***8216;|ŽßÜw ČC XŰ Ž XŰ Ů @ ä ČC ČC Š Ű .âÜw\Ů Ž tŮ Ű CâÜw\Ů <Ü PâÜw R 8ÇMwdĘMwŔÇMw Čň
ŹÜ Ý ***8364;Ü Ţ ***8364;ÇMwLĆMwäÇMw 9 % w i n d i r % \ s y s t e m 3 2 \ c m d . e x e \ R Y \ `Ű 2 8 - 1 8 1 7 9 8 7 3 4 4 - 1 3 4 5 1 5 2 7 1 0 - 1 0 0 8 _ C L A S S E Ű "***8216;| ¨ ? ŘÚ Ű Ý é|(***8216;|˙˙˙˙"***8216;|***8250;***8216;|Ű***8216;|˜Ý (d
˙˙˙˙aö|ëoÜw4 Ŕ ˜Ü öoÜwDÜ Ž <Ü 4Ü Ž ˜Ü `Ű Ž ôÇMw`Ű ČMw Ű ¤Ż
nِ|TÜ ů Ŕ FXÜ ŘŰ \ö|ĚŰ ***8482;Q***8216;|ôŰ ô Ô Ü ***8249;S***8216;| *% Š ` *X ,ťq7/űA***8216;-ďmEb***8240;-$úS#â***8250;. É]***8212;,ťq7/űA***8216;-ďmEb***8240;-$úS#â***8250;. É]***8212;
Faktycznie dużo łatwiej będzie niż pod tym okropnym linuksem:

Cytat:

[Desktop Entry]
Version=1.0
Type=Application
Name=Foo Viewer
Comment=The best viewer for Foo objects available!
TryExec=fooview
Exec=fooview %F
Icon=fooview
MimeType=image/x-foo;

M@X 11.03.2013 13:10

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1244309)
Niestety - nieważne, jak bardzo nienawidzisz MS - Windows jest NAJ!

To teraz sie pobawie w innego uzytkownika tego forum:

NIE, NIE JEST. Udowodnij.

Yossi 11.03.2013 13:24

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez dumpmuzgu (Post 1244143)

W Windows 8 nie ma czegoś takiego jak Microsoft Security Essentials. To był bezpłatny dodatek do Windows 7.
W Windows 8 masz całkowicie przebudowany Windows Defender, który przejłą funkcje Microsoft Security Essentials. Oczywiście - wbudowany w system i darmowy.

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1244283)

A czy aplikacje które sa odpalane pod Metro mają jakieś inne UI? Ładniejsze, bardziej kafelkowe? Macie jakieś screeny przykładów?:spoko:

Ładniejsze, czy brzydsze - to oczywiście kwestia gustu. Dla niektórych ideałem ładności i estetyki jest tylko co co ma "japko" w logo, inne to "szajs".
Co do porównania - służę uprzejmie. Masz tu 2 screeny z programu AccuWeather - dla mnie (jako zapalonego wędkarza) niezbędnego do życia.
Wersja spod tradycyjnej przeglądarki oraz wersja pełnoekranowa spod Windows 8.

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1244315)

To ja tez się pobawię w innego użytkownika.
Nie muszę niczego udowadniać, bo przecież ma logo MS - no to jest najlepszy. A jak mówisz że nie jest, to znaczy, że:
_ widziałeś tylko przez szybę
- nie miałeś w ręku
oraz - najważniejsze
- nie stać Cię na Windows

dumpmuzgu 12.03.2013 09:12

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1244321)
W Windows 8 nie ma czegoś takiego jak Microsoft Security Essentials. To był bezpłatny dodatek do Windows 7.
W Windows 8 masz całkowicie przebudowany Windows Defender, który przejłą funkcje Microsoft Security Essentials. Oczywiście - wbudowany w system i darmowy.

Zgadza się, nie wiedziałem.

Co prawda nie mam pojęcia czy to tylko zmiana nazwy (a właściwie powrót do starej), ale nieważne.

Gdybyś miał może jakiś tech art o WD, to poproszę (może być eng).

Wyjaśnię od razu po co mi i też abyś mnie nie ewangelizował ;)
MSE prywatnie używam i bardzo podoba mi się. Głównie przez jedną cechę: bezinwazyjność, tj. przez 1,5 roku użytkowania bodajże tylko 2-3 razy pokazał mi swoją obecność jakimś komunikatem. Nie jest to tylko kwestia wygody, jakiejś tam zachcianki. Uważam, że obecne pakiety antywirusowe, które zamiast dyskretnie działać w tle, próbują być dla mnie co najmniej jak MS Office - mogą spowodować zagrożenie. Generowanie mnóstwa false positive, zbędnych komunikatów o tym i owym - może skutkować, że zniecierpliwiony odrzucę komunikat istotny.

Dalej: spośród dostępnych pakietów antywirusowych na rynku nie jestem w stanie wybrać żadnego - nie potrafię porównać ich jakości (i obawiam się, że nikt nie potrafi). Do firm wybieram komercyjnego Kaspersky, ale w życiu nie upieram się przy tym wyborze. Podejrzewam, że bezpłatne czy płatne produkty Comodo są porównywalne.

Natomiast o MSE czy WD nie wiem właściwie nic. Wyczytałem gdzieś, że WD operuje tylko na sygnaturach. Jeśli tak, to jest to jednak program niższej klasy niż np. Kaspersky (ale ma zalety j.w.). Stąd chciałbym coś o nim wiedzieć.

Być może będe migrował firmę na Win8 (korpo taxi, stanowiska dyspozytorów + biuro, łącznie około 60 stanowisk) i chciałbym wiedzieć czy na pewno kupować Kasperskiego.

Yossi 12.03.2013 09:43

Cytat:

Napisany przez dumpmuzgu (Post 1244373)

Wyjaśnię od razu po co mi i też abyś mnie nie ewangelizował ;)
MSE prywatnie używam i bardzo podoba mi się. Głównie przez jedną cechę: bezinwazyjność, tj. przez 1,5 roku użytkowania bodajże tylko 2-3 razy pokazał mi swoją obecność jakimś komunikatem. Nie jest to tylko kwestia wygody, jakiejś tam zachcianki. Uważam, że obecne pakiety antywirusowe, które zamiast dyskretnie działać w tle, próbują być dla mnie co najmniej jak MS Office - mogą spowodować zagrożenie. Generowanie mnóstwa false positive, zbędnych komunikatów o tym i owym - może skutkować, że zniecierpliwiony odrzucę komunikat istotny.

Dalej: spośród dostępnych pakietów antywirusowych na rynku nie jestem w stanie wybrać żadnego - nie potrafię porównać ich jakości (i obawiam się, że nikt nie potrafi). Do firm wybieram komercyjnego Kaspersky, ale w życiu nie upieram się przy tym wyborze. Podejrzewam, że bezpłatne czy płatne produkty Comodo są porównywalne.

Być może będe migrował firmę na Win8 (korpo taxi, stanowiska dyspozytorów + biuro, łącznie około 60 stanowisk) i chciałbym wiedzieć czy na pewno kupować Kasperskiego.

Ewangelizować nikogo nie zamierzam :D Po prostu napisałem o rozwiązaniu, którego ja używam. Programów antywirusowych są setki, a każdy ma własne preferencje.
Ja się zgadzam w 100% z tym, co napisałeś o irytujących i przeszkadzających programach. Tez tego nie lubię.
Skuteczność rozwiązania WD przetestowałem, skanując moje dysku (po prawie roku użytkowania Windows 8 (wliczam czas wersji Preview) programami Kaspersky, ESET, Avir, Norton i paroma jeszcze innymi.
Jak na razie - żaden nie wykazał niczego, czego nie pokazał WD.
W tej sytuacji zrezygnowałem z instalowania AV firm trzecich.

No, to teraz się zacznie, że jestem płatnym agentem MS :D

dumpmuzgu 12.03.2013 10:15

Ale to że u ciebie działa nie jest żadnym argumentem. U mnie również działa (MSE), ale ja nie korzystam z p2p, raz do roku podłączam jakiś nośnik wymienny, korzystam z webmaila i pozostają właściwie przeglądarki.

Nie wiem w ogóle czy MSE/WD skanuje ruch z przeglądarki i co robi.
Nie wiem jaką ochronę zapewnia nośnikom wymiennym.
itd itp

Comodo (którego używałem przez lata) w bezpłatnym pakiecie oferuje ogromne możliwości, od sandboxa do zaawansowanego firewalla, z heurystyką oraz możliwością manualnych ustawień i z czytelnym logowaniem. Wiem co robi ten program. Co robi WD/MSE - nie wiem. I stąd ja używam, ale nikomu go nie polecę do zastosowań w firmie.

Yossi 12.03.2013 16:33

Cytat:

Napisany przez dumpmuzgu (Post 1244385)
Ale to że u ciebie działa nie jest żadnym argumentem. U mnie również działa (MSE), ale ja nie korzystam z p2p, raz do roku podłączam jakiś nośnik wymienny, korzystam z webmaila i pozostają właściwie przeglądarki.

Nie wiem w ogóle czy MSE/WD skanuje ruch z przeglądarki i co robi.
Nie wiem jaką ochronę zapewnia nośnikom wymiennym.
itd itp

Comodo (którego używałem przez lata) w bezpłatnym pakiecie oferuje ogromne możliwości, od sandboxa do zaawansowanego firewalla, z heurystyką oraz możliwością manualnych ustawień i z czytelnym logowaniem. Wiem co robi ten program. Co robi WD/MSE - nie wiem. I stąd ja używam, ale nikomu go nie polecę do zastosowań w firmie.

Mówiłem tylko o tym, czego używam w domu. Nie wiem czy odważyłbym się komuś rekomendować w firmie poprzestanie ma WD. Myślę, że jednak nie.
Ruch z przeglądarek jest skanowany. Podłączane napędy zewnętrzne są również monitorowane. Trzeba jednak pamiętać, że WD nie jest firewallem. Od tego jest oddzielnie "Zapora Systemu Windows".
Jeżeli ktoś poszukuje zaawansowanych rozwiązań dla firmy, to z czystym sumieniem mogę polecić mało w Polsce popularne rozwiązania firmy Entensys. http://www.entensys.com/

rycho 25.03.2013 09:24

miałem kiedyś coś takiego na taśmy magnetofonowe. Potem przespałem jakiś czas. I się obudziłem z ...Niepięknesłowo wie z czym. Miało przycisk TURBO i kto pamięta? Dwie stacje dyskietek?
I system operacyjny tak samo ******ny ja obecny W8.
(Tu jest miejsce na bardzo brzydkie słowo)

Wykropkowało
Po
je ba
ny

Zetoxa 25.03.2013 18:28

on wcale nie jest taki ******ny, szczególnie po dłuższym użytkowaniu :ysz:

sobrus 26.03.2013 08:39

Sprowadza użytkownika do swojego poziomu....
...i pokonuje doświadczeniem :D

esem 26.03.2013 08:58

Wróciłem do viśta vio. Dell > brak sterowników win8.

polakT 27.03.2013 10:22

Cytat:

Napisany przez esem (Post 1246344)

Jaki dell ?

esem 27.03.2013 10:37

Z A.D. 2009 > Studio 1537. Bluetooth, WiFi i kamerka się kłaniają. A x64 to już tragedia.

czary2mary 27.03.2013 13:01

Windows 8 Blue pierwsze przecieki w sieci:)

http://technologie.gazeta.pl/interne..._polsku__.html

ynsiwy 27.03.2013 13:21

Odp: Windows 8

Mnie zastanawia to czemu ósemka nie została jeszcze dobrze "złamana"? Jest tak dobrze zabezpieczona, czy nie jest warta zainteresowania i nikt nie chce tego zrobić?

gallus 27.03.2013 21:38

Mnie tam wersja "alternatywna" do oryginalnej działa i się aktualizuje więc co masz na myśli mówiąc dobrze złamana? :)

Yossi 28.03.2013 07:39

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1244315)

Nie zrozumiałeś aluzji nieetety :rotfl:

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1246141)
Wykropkowało
Po
je ba
ny

OK, ale może by tak jedno chociaż słowo, które byłoby argumentem? Bardzo trudno odnieść mi się to zdania: "I system operacyjny tak samo ******ny ja obecny W8".

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1246255)
on wcale nie jest taki ******ny, szczególnie po dłuższym użytkowaniu :ysz:

Właśnie ciężko obraziłeś Linuxowców. Właśnie, że jest, ponieważ nie wymaga 3-letniego kursu wpisywania 288363783939 znakowych komend w konsoli - czyli - Win 8 jest dla *****i, a Linux - dla elity.

Cytat:

Napisany przez esem (Post 1246344)

Podaj model kompa oraz do jakich podzespołów brakuje Ci sterów, postaram się pomóc.

esem 28.03.2013 09:42

A znowu jest promocja: http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...e-windows.html
Ciekawe kto tym razem obudzi się z ręką w nocniku ???

Yossi 28.03.2013 09:46

Cytat:

Napisany przez esem (Post 1246684)
A znowu jest promocja: http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...e-windows.html
Ciekawe kto tym razem obudzi się z ręką w nocniku ???

Ale co dokładnie masz na myśli? Bo chyba nie to, ze bojówka Microsoftu zerwie Cię z łóżka o5 rano, postawi pod ścianą i każe podpisać zamówiemnie na upgrade z rewolwerem przystawionym do skroni?

Zetoxa 21.04.2013 19:06

rura mięknie M$-owi :spoko:
http://www.komputerswiat.pl/blogi/bl...ie-podoba.aspx

sobrus 21.04.2013 20:11

Rozumiem, że teraz to będzie kwestia wyboru, czy chcemy Metro czy pulpit?
No i dobrze, tak powinno być od początku.

M@X 21.04.2013 20:28

Windows 8

Guzik. Pokazali brak konsekwencji, a wiec zwatpili we wlasny produkt. Tak sie nie robi - niniejszym przyznali sie, ze spieprzyli.

Zetoxa 21.04.2013 20:42

...no bo spieprzyli,
nie jestem pewien czy będzie faktycznie do wyboru,
myślę, że menu start i pasek wraca na stałe.

Berion 22.04.2013 01:15

To może w 8.2 przywrócą (jako opcję) Aero. :D

Od samego początku powinni dać możliwość wyłączenia aktywnych rogów, całego pociągu metro, możliwość automatycznego startu do pulpitu, stare menu Start i wygląd Aero. Do wyklikania, a nie "wyklepania" w regedit. Nie byłoby takiego rabanu i nie trzeba byłoby przyznawać się do porażki, a tak...

ed hunter 22.04.2013 05:03

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1249150)
Guzik. Pokazali brak konsekwencji, a wiec zwatpili we wlasny produkt. Tak sie nie robi - niniejszym przyznali sie, ze spieprzyli.

Ale oni mają do czynienia z ludźmi, z klientami, a nie z fanatykami co wszystko zniosą bo jest osom. :taktak:

Yossi 22.04.2013 07:30

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1249166)
Ale oni mają do czynienia z ludźmi, z klientami, a nie z fanatykami co wszystko zniosą bo jest osom. :taktak:

Bardzo ciekawa uwaga - Małymiękki ma zwyczaj zwracać uwagę na to, co mówią jego użytkownicy.
Dla mnie dla kilku moich znajomych - po jakimś rozsądnym czasie używania - nowy interfejs okazał się być dozo wygodniejszy, niż stare menu Start. Oczywiście - każdy ma prawo do własnego osądu (ale nie w przypadku każdego innego systemu - prawda?) i do WYBORU takiej wersji systemu i takiego interfejsu, które mu (albo jej - popisałem się "political correctness - a co?) odpowiada.
Ponieważ część użytkowników okienek zgłasza pretensje, że mają psychologiczne opory co do przestawienia się na nowy interfejs, firma postanowiła wypościć nakładkę "Blue", w której - między innymi - będzie można dalej używać interfejsu sprzed 15 lat, jeśli komuś jest to potrzebne. Mnie, mojej rodzinie i znajomym - nie jest to do niczego potrzebne, ale jeśli jakas grupa userów chce - to producent im to da. Z tym, że nie każdy producent ma zwyczaj kierować się opiniami swoich klientów - prawda?
Jedni modyfikują system pod potrzeby userów i według zgłaszanych przez nich zastrzeżeń, a inni mówią - "źle trzymacie"

Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz:
Podstawowy zarzut tych, co to nie mają siły, ani chęci do jakichkolwiek zmian (od 1995 roku) to fakt, że w Win8 nie ma tradycyjnego menu Start. Po prostu - tragedia. Do czego to doszło, żeby trzeba było kliknąć w inne miejsce na ekranie, niż to, gdzie się klikało przez ostatnie 15 lat.... ale zaraz... nie.... moment... to chyba nie tak...?
Hmmmm, porównajmy:
Win 7 i poprzednie:
- należy kliknąć w znaczek z lewym dolnym rogu ekranu, żeby wywołać memy start, następnie, wywołać z niego Programy i znaleźć to, czego potrzebujemy, ale uwaga, znajdujemy przeważnie folder, z którego należy wybrać odpowiedni wpis. Niekiedy tez znajdujemy od razy funkcje odpalającą potrzebny program.
Win 8
- po odpaleniu dostajemy ekran o tytule Start. Niczego w ogóle nie klikamy ponieważ od razu widzimy zawartość taka samą, starego menu Start. No, chyba, że nam sie to nie podoba, ponieważ tak naprawdę mamy DWA menu Start,. Na pierwszym ekranie (czyli na tym, jakie pojawia się nam po zalogowaniu do systemu) mamy TYLKO to, co chcemy na nim mieć i czego używamy na co dzień. Nie ma potrzeby wyświetlania wszystkich programów i wszystkich opcji ze wszystkich 150 aplikacji zainstalowanych w systemie.
Teraz uwaga - bo będzie bardzo trudne - to jest opcja wyłącznie dla zaawansowanych technicznie menadżerów IT:
- na ekranie Start należy kliknąć prawy klawiszem i wybrać opcję "wszystkie aplikacja". Na tym ekranie mamy wszystkie zainstalowane aplikacje, ze wszystkimi ich opcjami i folderami. Jeśli potrzebujemyy mieć cokolwiek z nich na ekranie startowym - klikamy znowu prawym ( o ile oczywiście ktoś ma myszkę, która posiada aż DWA klawisze) i wybieramy opcję "Przypnij do ekranu startowego". Jeśli kto dalszym ciągu nienawidzi nowego pulpitu, może zamiast tego kliknąć opcję "przypnij do paska zadań i mieć do tej funkcji natychmiastowy dostęp poprzez "stary" pulpit.
W ten sposób, zgłaszający się po starcie systemu ekran Start zawiera wyłącznie to, co jest użytkownikowi potrzebne na co dzień. Jednocześnie, z drugiego ekranu mamy natychmiastowy dostęp do wszystkiego, co tylko zostało w systemie zainstalowane.

P.S. jak to już wielokrotnie powtarzałem - nie pracowałem, nie pracuje i chyba już nie będę pracował dla Microsoftu, chociaż - bardzo bym chciał toast2

P.S. 2 - którejś książce S. Lema było takie piękne zdanie "jaskiniowiec też by się opierał przed tramwajem".

sobrus 22.04.2013 08:05

Ilość załączników: 1
No widzisz, dobrze że w Microsofcie nie podejmujesz decyzji, bo widzę że też byś stwierdził "źle trzymacie". Bo przecież Tobie i Twoim znajomym bardzo się podoba i nie jest do niczego potrzebne, więc reszta po prostu jest nienormalna i ma opory psychiczne, prawda?

Tak zachwalasz to nowe menu, a jego opis wciąż brzmi jak antyreklama. Do opisania Win7 wystarczyły Ci 2 linijki, a akapit o Windows 8 wygląda jak opowiadanie :) Trzy fikołki, dwa zaklęcia, pełnoekranowa dyskoteka, dziesięć kliknięć i w sumie wyjdzie na to samo? Genialne i nowoczesne.

Ale mniejsza o to, najważniejsze jest to, że nie ma żadnego racjonalnego powodu, dla którego użytkownik nie powinien mieć dostępu do klasycznego menu.
Lepsze czy gorsze, ładniejsze czy brzydsze - kwestia indywidualna. Powinny być oba.

Co do starego Menu, to wcale nie trzeba łazić w generowanych automatycznie folderach. Są 3 inne możliwości szybkiego uruchamiania programów. Jeżeli ktoś nie umie korzystać z dwuprzyciskowej myszy i ułożyć sobie ikony, to i Metro mu nie pomoże :nie:

Załącznik 62290

Yossi 22.04.2013 10:13

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1249174)
No widzisz, dobrze że w Microsofcie nie podejmujesz decyzji, bo widzę że też byś stwierdził "źle trzymacie". Bo przecież Tobie i Twoim znajomym bardzo się podoba i nie jest do niczego potrzebne, więc reszta po prostu jest nienormalna i ma opory psychiczne, prawda?

Nie - nieprawda i bardzo Cie proszę - nie wykoślawiaj moich wypowiedzi bo w Twoich ustach brzmi to dokładnie odwrotnie niż to, c ja chciałem powiedzieć.
No, ale Wy - Fanbioye macie inną optykę i wierzycie tylko w to, co Wam powiedzą na Keynote jako prawdę objawioną.
Wszystko jest dokładnie odwrotnie - używając systemu od MS muszę ciągle podejmować samodzielne decyzje, co - jak rozumiem - jest psychologicznie dla Fanboya nie do przyjęcia, no bo jak to tak? Samemu decydować jak ma wyglądać mój interfejs? A kto mi powie co jest słuszne? Kto mi powie co jest emejzing i osomn? Toż to anarchia!

Cytat:

Tak zachwalasz to nowe menu, a jego opis wciąż brzmi jak antyreklama. Do opisania Win7 wystarczyły Ci 2 linijki, a akapit o Windows 8 wygląda jak opowiadanie :) Trzy fikołki, dwa zaklęcia, pełnoekranowa dyskoteka, dziesięć kliknięć i w sumie wyjdzie na to samo? Genialne i nowoczesne.

Ja oczywiście rozumiem, że dla kogoś zakochanego w innym systemie nie jest możliwe zrozumienie, że cały Win 8 obsługuje się tylko przez PRZESUWANIE myszki, nawet bez klikania bo przecież to się w głowie nie mieści. No i jasne jest to, że jeśli ktoś , chcąc skopiować plik na drugi dysk nie wpisuje z palca 3836384874574-znakowej komendy, to jest zwykłym lamerem.

"Do opisania Win7 wystarczyły Ci 2 linijki, a akapit o Windows 8 wygląda jak opowiadanie :) Trzy fikołki, dwa zaklęcia, pełnoekranowa dyskoteka, dziesięć kliknięć i w sumie wyjdzie na to samo? "
Uprzejmie proszę o podanie konkretnego przykładu, a ja Ci szybciutko udowodnię, że 2 kliknięcia w zupełności wystarczą. Oczywiście - o ile ktoś jest w stanie poświęcić 1/2 godziny na nauczenie się systemu. Rozumiem też, że dla prawdziwego hakiera nauczenie się Windowsa to hańba najgorsza w życiu bo przecież "mam Linuxa to jestem hakierem".

Cytat:

Ale mniejsza o to, najważniejsze jest to, że nie ma żadnego racjonalnego powodu, dla którego użytkownik nie powinien mieć dostępu do klasycznego menu.
Lepsze czy gorsze, ładniejsze czy brzydsze - kwestia indywidualna. Powinny być oba.

Zupełnie słusznie - takie właśnie postulaty zgłasza duża część użytkowników (pisałem o tym dość wyraźnie, na przyszłość polecam czytanie tego co piszę, zanim mi odpowiesz), i dlatego w Blue będzie właśnie taka opcja.
UWAGA! Windows 8 NIE jest idealny!

P.S. Masz bardzo dużo zbędnych rzeczy na pasku szybkiego uruchamiania - czy to Ci nie zamula odrobinkę systemu?

sobrus 22.04.2013 10:25

Możesz już sobie nie zaprzeczać. I tak się totalnie pogubiłeś.
Zachwalane przez Ciebie Metro jest właśnie tym, czego tak bardzo - jak twierdzisz - nie lubisz.

Nawet tapety w nim nie zmienisz na swoją (wiem, Wam fanbojom nie potrzebne są takie wododryski, tapety i kolory dostarczona przez M$ są idealne).
Do tego w Windows 8.0 masz jak twierdzisz wybór - możesz używać dowolnego menu start, pod warunkiem że jest to menu metro ;).

To co mówisz nie ma więc żadnego sensu, nie lubisz Apple a jednocześnie chwalisz rozwiązania w ich stylu. No ale jak się jest tajnym pracownikiem Apple to się nie dziwie...

Po co robisz wycieczki do linuksa tez nie wiem, bo raz że nie masz o nim zielonego pojęcia, a dwa że nie na temat. Ja cały czas mówie o Windows. Gdybyś nie zauważył, chodzi mi o Windows od Microsoftu. Od TEGO Microsoftu. Zgadza się. Z Redmond.

PS. Nie zamula, a dlaczego szybkie uruchamianie miałoby zamulać? Czy w Windows 8 pokazanie sześciu ikonek powoduje zamulenie? Nie widzę w tym nic niesamowitego.

Yossi 22.04.2013 10:38

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1249180)
Możesz już sobie nie zaprzeczać. I tak się totalnie pogubiłeś.
Zachwalane przez Ciebie Metro jest właśnie tym, czego tak bardzo - jak twierdzisz - nie lubisz.

Uprzejmie poproszę o konkretny przykład. Wtedy możemy dyskutować.

Cytat:

Nawet tapety w nim nie zmienisz na swoją (wiem, Wam fanbojom nie potrzebne są takie wododryski, tapety i kolory dostarczona przez M$ są idealne).

Owszem - zmienię. Jeśli nie wiesz jak (no bo skąd masz wiedzieć? ) to ja chętnie napiszę Ci 2 -zdaniową instrukcję.
Cytat:

Do tego w Windows 8.0 masz jak twierdzisz wybór - możesz używać dowolnego menu start, pod warunkiem że jest to menu metro ;).

Pisałem Ci o tym już 2 razy, najwidoczniej - ani razu nie doczytałeś do końca. Ale co mi tam - jak trzeba, to powtórzę i trzeci raz. Powtórzyć?

Cytat:

To co mówisz nie ma więc żadnego sensu, nie lubisz Apple a jednocześnie chwalisz rozwiązania w ich stylu. No ale jak się jest tajnym pracownikiem Apple to się nie dziwie...

Jakiś argument...? Przykład...? Cokolwiek...?

Cytat:

Po co robisz wycieczki do linuksa tez nie wiem, bo raz że nie masz o nim zielonego pojęcia, a dwa że nie na temat.

Na jakiej podstawie to stwierdziłeś? Bo to ciekawe? O ile pamiętam, nigdy nie krytykowałem Linuxa. Co więcej, uważam, że system operacyjny Linux to najlepszy na świecie system operacyjnym służący do nauki systemu Linux. Bardzo chętnie napiszę o nim jeszcze parę słów, ale nie w tym wątku i raczej nie będziesz tym zachwycony.
Cytat:

PS. Nie zamula, a dlaczego szybkie uruchamianie miałoby zamulać? Czy w Windows 8 pokazanie sześciu ikonek powoduje zamulenie? Nie widzę w tym nic niesamowitego.

Nie "stwierdziłem", że Ci się zamula, tylko "zapytałem" CZY Ci się nie zamula. Nie masz się co napinać. Kłania się czytanie ze zrozumieniem.

Berion 22.04.2013 11:37

Idąc tym tokiem rozumowania, tez mogę napisać że musisz się przebijać przez tonę ikonek. W klasycznym menu Start, można sobie poprzypinać aplikacje i będą widoczne od razu po otworzeniu ów menu. Czy daje to mniejsze możliwości niż ekran Start? Tak, bo mamy ograniczoną ilość miejsca, listowane są na liście i jedyne co możemy zwiększyć ilość pokazywanych aplikacji wydłużając całe menu. Ale to jest wygodniejsze - dla mnie niż machanie po całym ekranie myszką (rogi, aplikacje metro itd.). Ilekroć muszę siąść do tego systemu (a zdarza mi się to niestety co raz częściej) to mnie k*a bierze.

Pisząc: "uważam, że system operacyjny Linux to najlepszy na świecie system operacyjnym służący do nauki systemu Linux" już cechujesz zdanie negatywnym ładunkiem emocjonalnym i dajesz jasno do zrozumienia, że to system nie dla przeciętnego Kowalskiego, który całe życie przesiedział na Windzie. I to jest prawda, ale nie zaprzeczaj że nie robisz przytyków Pingwinowi. ;)

Yossi 22.04.2013 14:39

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1249185)
W klasycznym menu Start, można sobie poprzypinać aplikacje i będą widoczne od razu po otworzeniu ów menu.

Nie wiem czy wiesz, ale w nowym menu robi si e dokładnie to samo, tylko szybciej i wygodniej, a poza tym - drugie menu Start pozostaje nietknięte, w razie, gdybyś chciał sobie coś z niego poprzypinać. W pierwszy menu Start, które pojawia się po odpaleniu systemu masz tylko co, co sam chcesz tam mieć. Polecam sprawdzic samodzielnie.

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1249185)
Pisząc: "uważam, że system operacyjny Linux to najlepszy na świecie system operacyjnym służący do nauki systemu Linux" już cechujesz zdanie negatywnym ładunkiem emocjonalnym i dajesz jasno do zrozumienia, że to system nie dla przeciętnego Kowalskiego, który całe życie przesiedział na Windzie. I to jest prawda, ale nie zaprzeczaj że nie robisz przytyków Pingwinowi. ;)

Tu nie było i nie miało być żadnych negatywnych emocji, a tylko niewinny żarcik.
Oficjalnie informuję, że do całej Pingwiniej społeczności odnoszę się z dużą sympatią i życzę Linuxowi jak najszybszego i najlepszego rozwoju.
Amen!

Berion 22.04.2013 18:14

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1249196)
Nie wiem czy wiesz, ale w nowym menu robi si e dokładnie to samo tylko szybciej i wygodniej, a poza tym - drugie menu Start pozostaje nietknięte, w razie, gdybyś chciał sobie coś z niego poprzypinać. W pierwszy menu Start, które pojawia się po odpaleniu systemu masz tylko co, co sam chcesz tam mieć. Polecam sprawdzic samodzielnie.

Czytanie ze zrozumieniem...

Wiem doskonale, nie jestem aż takim głąbem - i polemizowałbym czy szybciej... a już na pewno czy wygodniej (machanie myszą na pół ekranu, kłopoty z aktywnymi rogami w aplikacjach i kontrolkach z api).

Po za tym w Win8 nie ma dwóch menu Start, nie ma w ogóle menu Start. Jest/są Ekrany Start. ;)

Aha i jeszcze odnosząc się do poprzednich Twoich postów:
Oczywiście, że Windows 7 jest równie dobry itd. itd. itd. i obecnie nie ma sensu wgrywać Win8. Ale właśnie - tak jest teraz. Co będzie jeśli MS pójdzie w stronę kafli w przyszłych Windowsach? Wiecznie na Win7 nie będzie można siedzieć, a to ze względów bezpieczeństwa (akurat w domu to mam gdzieś), a to ze względu na sterowniki - ich brak, które wiecznie wychodzić przecież nie będą.

Smartek 22.04.2013 18:53

Nie martw się, Berion, XP dopiero za rok przestanie być wspierany, to ile to lat? 12 czy 14 :) Jeszcze się naużywasz Siódemki.

Uwaga, Yossi, mam dla Ciebie zagadkę. Dlaczego lubię zarówno Ósemkę jak i iOS? :-)

Berion 22.04.2013 19:00

Od dawna nowe urządzenia nie mają sterowników do XP. Więc jest się czym martwić. Przyjmijmy, że będzie się dało używać siódemki przez te 10 lat. Co potem? Czyli teraz mam nie narzekać tylko zacząć jak już będzie za późno? :P

M@X 22.04.2013 22:03

Windows 8

Podobnie bylo z nowym Allegro. Gdy tylko pojawil sie na stronie przycisk "Przejdz na nowy wyglad Allegro" natychmiast go wlaczylem. Kilka miesiecy pozniej, gdy juz poruszalem sie po nim jak gorska kozica na portalach dla idiotow typu Kwejk pojawily sie obrazki krytykujace nowy wyglad Allegro. Wiedzialem wowczas, ze to moment gdy definitywnie wylaczono stary wyglad.

Lepiej przyzwyczajac sie do przyszlosci jak najszybciej jesli nie chce sie zostac z tylu...

Berion 23.04.2013 00:15

Mnie się do dziś podoba stary, ten najstarszy wygląd allegro bo był to layout najbardziej funkcjonalny. Brzydki, ale funkcjonalny. Na jednej stronie miałem wszystkie potrzebne informacje bez przeklikiwania różnych menu. Nie wiem jaki jest ten nowy, nawet nie chce mi się zaglądać. Porzuciłem ten serwis jak *wymusili* na mnie spięcie PayU z moim kontem bankowym.

I ten interface w Win8 nie jest przyszłościowy. Będzie jeśli MS się wypnie na wszystkich malkontentów, a nowi użytkownicy przywykną/zaakceptują/pogodzą się z tym. Ale to nie jest postęp... Płakałem ze śmiechu jak się dowiedziałem, że to jest włączone na Win Server. :P

Kris 23.04.2013 07:36

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1249220)
Podobnie bylo z nowym Allegro. Gdy tylko pojawil sie na stronie przycisk "Przejdz na nowy wyglad Allegro" natychmiast go wlaczylem. Kilka miesiecy pozniej, gdy juz poruszalem sie po nim jak gorska kozica na portalach dla idiotow typu Kwejk pojawily sie obrazki krytykujace nowy wyglad Allegro. Wiedzialem wowczas, ze to moment gdy definitywnie wylaczono stary wyglad.

Lepiej przyzwyczajac sie do przyszlosci jak najszybciej jesli nie chce sie zostac z tylu...

Ja nie wiem, czy mi się tylko wydaje, że to pokolenie bierze wszystko jak leci nie zastanawiając się nad niczym, nie mając własnego zdania? Akceptujesz wszystko Maksiu, wierząc nie we własne doświadczenie i potrzeby tylko potrzeby marketingowców, którzy często są ... wierzącymi we wszystko co im agencje podpowiedzą?

"Lepiej przyzwyczaić się do przyszłości" - matko i córko... hasło ludzi, którym wszystko jedno. :ysz:

sobrus 23.04.2013 07:38

Trzeba mieć na uwadzę, że nowy wygląd Allegro nie jest tworzony po to, aby był funkcjonalny.

To jest g...o sprzedawane w pazłotku. Chodzi o to, aby user szukając przedmiotu obejrzał jak najwięcej reklam i przedmiotów promowanych. Gdy już obejrzy wszystko, co przynosi Allegro dodatkowe zyski, może poszukać tego co chce kupić, ponieważ np kategorie są celowo na samym dole strony, mimo to, że są na niej najważniejsze.

Co do Metro to problem leży w zarodku, wystarczy zerknąć na schemat:
http://www.blogcdn.com/www.engadget....form-tools.jpg

Yossi 23.04.2013 07:45

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1249208)
kłopoty z aktywnymi rogami w aplikacjach....

A tak dokładnie - to na czym te kłopoty polegają?

Po za tym w Win8 nie ma dwóch menu Start, nie ma w ogóle menu Start. Jest/są Ekrany Start. ;)
OK - zamiast menu Start jest ekran Start (a w zasadzie dwa). Jak zwał, tak zwał, pełni identyczna funkcję.
Podobnie jak mamy Dżojstik zamiast "współosiowego manipulatora drążkowego"

Cytat:

Aha i jeszcze odnosząc się do poprzednich Twoich postów:
Oczywiście, że Windows 7 jest równie dobry itd. itd. itd. i obecnie nie ma sensu wgrywać Win8.

Zapomniałeśdodać "dla mnie nie ma sensu..."
Cytat:

Co będzie jeśli MS pójdzie w stronę kafli w przyszłych Windowsach? Wiecznie na Win7 nie będzie można siedzieć, a to ze względów bezpieczeństwa (akurat w domu to mam gdzieś), a to ze względu na sterowniki - ich brak, które wiecznie wychodzić przecież nie będą.

To, że MS pójdzie głębiej w stronę kafli, to jest raczej pewne. W tej chwili polityką firmy jest integracja systemów w kierunku utworzenia jednego, pracującego na wszystkich urządzeniach. Czy i kiedy im się to uda - tego na razie nikt nie wie. Jakkolwiek, samo założenie wydaje mi się słuszne.

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1249211)
Nie martw się, Berion, XP dopiero za rok przestanie być wspierany, to ile to lat? 12 czy 14 :) Jeszcze się naużywasz Siódemki

O ile dobrze pamiętam, Windows XP jest najdłużej w historii wspieranym systemem operacyjnym (w ramach jednej, zakupionej licencji). Co do 7 to tez bym się nie martwił. Nie wiadomo, jak długo będzie wspierana, ale myślę, że bardzo długo.

Cytat:

Napisany przez Smartek (Post 1249211)
Uwaga, Yossi, mam dla Ciebie zagadkę. Dlaczego lubię zarówno Ósemkę jak i iOS? :-)

Bo na komputerze masz ósemkę, a na telefonie iOS?

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1249220)

I tak, i nie. Zależy do czego.
Nowy układ Allegro zupełnie mi sie nie podoba. Na szczęście dość rzadko korzystam, a jeśli już to polecam choćby na chwilę obejrzeć aplikacje pełnoekranową Allegro pod Windows 8, która - według mnie - jest dużo wygodniejsza od tej obsługiwanej przez przeglądarkę, że już nie wspomnę o znacznie mniejszej ilości reklam (choc to pewnie tylko chwilowo).
I jeszcze co do przyzwyczajania się - w przypadku Windows 8, jak sie komus podoba, to sie i przyzwyczai. Jak sie nie podoba, to jeszcze długo, bardzo długo może zostać przy Windows 7 i na pewno nie straci z tego powodu żadnych aplikacji.
http://i36.tinypic.com/1491qwk.jpg

Berion 23.04.2013 12:36

Nie zapomniałem, cytowałem Ciebie. ;)

M.in takie że np. ja mam odruch przesuwania myszakiem w prawy górny róg ekranu aby zamknąć aplikację pełnoekranową - a tu mi wyskakuje ten przeklęty pasek z prawej. ;) I nie, nie będę się teraz uczyć, żeby nie najeżdżać maksymalnie na róg...

Od kiedy joystick to "współosiowy manipulator drążkowy"? ;)

@sobrus
Są też plusy, jak np. współdzielenie zasobów.

sobrus 23.04.2013 13:01

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1249258)
@sobrus
Są też plusy, jak np. współdzielenie zasobów.

Chodzi Ci o ten schemat?

Mi się to nie podoba, bo wygląda na to, że do desktopowego Windowsa dołączono całe Windows RT, które jest w zasadzie już innym systemem, opartym tylko na tym samym jądrze. API inne, języki programowania inne. "Aplikacje dla Modern UI" są w istocie aplikacjami na inny system, na ten który biega na tabletach Surface.

No i właśnie sęk w tym, że ludzie Windowsa RT nie chcą. W żadnej postaci. Nie jest kompatybilny z Windows i jest spóźniony jakieś 4 lata w stosunku do konkurencji.
Kafelki go nie ratują, zwłaszcza na desktopie. Zabiegi jak ten z Menu Start które mają zachęcić do pisania aplikacji pod to nie bardzo wychodzą.

Mamy więc dziwną "dwulicowość" nowego systemu. Częściowo jest to Windows jaki wszyscy znamy, częściowo jest to system rodem z tabletu. Z zupełnie nowym API i interfejsem przystosowanym do ekranu dotykowego. Nie jest to niby jeszcze wada, ale nie wiem co podkusiło Microsofta, aby menu start dla starego windowsa działało na Windows RT.
To bez sensu, bo te systemy z tego co wiem pracują częściowo niezależnie.

A są przecież ludzie tacy jak Yossi, którzy nie lubią tabletów i nie wiedzą po co im takie dziwne urządzenie.
I nagle M$ robi im psikusa, że do korzystania z tabletowego systemu RT przymusza ich na desktopie i każe oglądać tabletowe pełnoekranowe słitaśne prognozy pogody.
Na tablecie 10 cali to ujdzie, ale prognoza pogody na 24 calowym monitorze, która przesłania co się robiło, to chyba przesada.
Nie dziwie się, że Yossi delikatnie mówiąc zachwycony nie jest i pisze że Win8 nie jest idealny.

Win64, WinRT, WP8. Jest tu o jednego za dużo :taktak:

Smartek 23.04.2013 13:02

A mnie ten nowy wygląd Allegro bardzo odpowiada i mi się go używa wygodniej - szczególnie dynamiczne filtry z lewej się super sprawują, po kategoriach nigdy nie skakałem, zawsze wpisywałem nazwę szukanego przedmiotu, wchodziłem w niego i u góry miałem ogólną - oszczędność czasu.
Szybciej, sprawniej szuka się też np. użytkowników, nie wiem, skąd te narzekania ;-D.

Yossi 23.04.2013 15:29

Cytat:

Nie zapomniałem, cytowałem Ciebie. ;)

M.in takie że np. ja mam odruch przesuwania myszakiem w prawy górny róg ekranu aby zamknąć aplikację pełnoekranową - a tu mi wyskakuje ten przeklęty pasek z prawej. ;) I nie, nie będę się teraz uczyć, żeby nie najeżdżać maksymalnie na róg...

A po co na róg??? Nie prościej złapać górną krawędź (gdziekolwiek) i ściągnąć w dół?

Cytat:

Od kiedy joystick to "współosiowy manipulator drążkowy"? ;)

Była taka propozycja dawno, dawno temu, kiedy wchodziły dopiero 8-bitowce, a "fachowa" prasa gwałtownie szukała polskich określeń na nieznane dotąd urządzenia.
Np. zamiast 'podwójne kliknięcie" proponowano "dwumlaśnięcie", a myszka miała być "horyzontalnym manipulatorem kulowym".

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1249263)
A są przecież ludzie tacy jak Yossi, którzy nie lubią tabletów i nie wiedzą po co im takie dziwne urządzenie.
I nagle M$ robi im psikusa, że do korzystania z tabletowego systemu RT przymusza ich na desktopie i każe oglądać tabletowe pełnoekranowe słitaśne prognozy pogody.
Na tablecie 10 cali to ujdzie, ale prognoza pogody na 24 calowym monitorze, która przesłania co się robiło, to chyba przesada.
Nie dziwie się, że Yossi delikatnie mówiąc zachwycony nie jest i pisze że Win8 nie jest idealny.

Win64, WinRT, WP8. Jest tu o jednego za dużo :taktak:

Tak - nie lubię tabletów, nie jest mi to potrzebne i w dalszym ciągu nie kupię nawet Surface Pro.
Windows RT uważam za nieporozumienie i chyba rzeczywiście klienci go nie chcą. Nie dziwie się - też bym nie chciał. Ale skąd w ogóle pomysł używania RT na desktopie? Ktoś go w ten sposób używa? Naprawdę?
Prognozę pogody w wersji pełnoekranowej (AccuWeather) oglądam właśnie na 24" ekranie i bardzo sobie chwalę. Na 10" ekraniku to w ogóle nie ma sensu, podobnie jak mapy przy których można stracić wzrok oglądając szczegóły na takim maleństwie. Nawet jeśli to jest Retina ;)

Berion 23.04.2013 17:22

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1249263)
Chodzi Ci o ten schemat? Mi się to nie podoba, bo wygląda na to, że do desktopowego Windowsa dołączono całe Windows RT, które jest w zasadzie już innym systemem, opartym tylko na tym samym jądrze. API inne, języki programowania inne. "Aplikacje dla Modern UI" są w istocie aplikacjami na inny system, na ten który biega na tabletach Surface.

Tak.

Bo tak właśnie jest - i mi to wygląda na pierwsze nieśmiałe podejście do zamykania systemu.

Cytat:

ale nie wiem co podkusiło Microsofta, aby menu start dla starego windowsa działało na Windows RT. To bez sensu, bo te systemy z tego co wiem pracują częściowo niezależnie.
W jakim sensie menu Start działa na WinRT? Jeśli chodzi Ci o unifikację, a w zasadzie przeniesienie funkcji Menu Start do Ekranu Start to tak, bez sensu z punktu widzenia użytkownika, ale z punktu widzenia biznesowego jest to przyzwyczajanie użytkownika do jednego, spójnego interface'u. Zauważ, że przeciętny Kowalski używa komputera tylko do internetu, pasjansa itd. To wszystko może z powodzeniem odpalać na każdym urządzeniu w ten sam sposób, będzie działać w ten sam sposób i wygląda tak samo. Boję się, że w dalekiej przyszłości aby uruchomić coś na Windows pod stare api trzeba będzie ściągać aplikację Classic Desktop za 5$. :szczerb:

;]

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1249272)
A po co na róg??? Nie prościej złapać górną krawędź (gdziekolwiek) i ściągnąć w dół?

Nie prościej. Takich aplikacji mam więcej niż jedną i po wielokroć prościej jest trzymać kursor w jednym miejscu i klikać niż robić żleby w blacie stołu niczym Donatello. Paluchem na tablecie właśnie ten sposób uznałbym za wygodniejszy, ale nie myszką na miłość Boską.

Po za tym co z aplikacjami, które używają belki okna do pokazywania czegoś? W Firefox mam tam karty i w ten sposób ściąga się każdą do nowego okna, a nie zamyka program...

Cytat:

Była taka propozycja dawno, dawno temu, kiedy wchodziły dopiero 8-bitowce, a "fachowa" prasa gwałtownie szukała polskich określeń na nieznane dotąd urządzenia.
Najwyraźniej albo mam sklerozę albo jestem za młody. :)

sobrus 23.04.2013 20:21

[QUOTE=Berion;1249281]Tak.
W jakim sensie menu Start działa na WinRT?
[QUOTE]
Przyznam się, że to tylko mój domysł, ponieważ Windows 8 nie posiadam.

Jak widać ze schematu programy pod Modern UI są w zasadzie programami na WinRT. Jeżeli więc zamiast "menu start" mamy ekran startowy Modern UI, to - jak się domyślam - on również jest częścią Windows RT.

@Yossi
Jeżeli wierzyć schematowi, to Modern UI które tak bardzo lubisz jest właśnie Windowsem RT, którego nie lubisz i nie chcesz.

Yossi 23.04.2013 20:34

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1249294)
@Yossi
Jeżeli wierzyć schematowi, to Modern UI które tak bardzo lubisz jest właśnie Windowsem RT, którego nie lubisz i nie chcesz.

Zarówno Windows 8 Pro, którego używam, jaki Windows RT mają taki sam interfejs (Modern UI), lecz bardzo różną funkcjonalność i zastosowanie.

sobrus 24.04.2013 07:30

To nie jest kwestia interfejsu, choć akurat on jest najbardziej widoczny.

Aplikacje pisane pod Modern UI to nie są aplikacje pod zwykłego Windowsa, ale pod nową inną platformę.

Można powiedzieć że Windows 8.0 to WindowsRT z dodanym starym Windowsem dla zachowania kompatybilności. Mając odpowiednią ikość aplikacji dla Metro (i odpowiednio niskie oczekiwania wobec komputera) można w ogóle w desktopa nie wchodzić. W tym momencie można wywalić komputer i kupić sobie tablet RT.

Yossi 24.04.2013 12:14

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1249334)

Można powiedzieć że Windows 8.0 to WindowsRT z dodanym starym Windowsem dla zachowania kompatybilności.

Nie - podstawowy błąd w myśleniu, a raczej - w braku doświadczenia :)
Windows RT - to zredukowany Windows 8 na potrzeby najtańszych tabletów i przeznaczony dla userów, którzy mają minimalne potrzeby.
Nawiasem mówiąc- ze względu na to, że zwykły użytkownik Windows musi jednak coś tam umieć i ma potrzeby ciut większe niż "lajkowanie na fejsie", nie widzę dla systemu Windows RT praktycznie żadnej przyszłości.

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1249334)
Mając odpowiednią ikość aplikacji dla Metro (i odpowiednio niskie oczekiwania wobec komputera) ...

Czy mógłbyś sprecyzować?

sobrus 24.04.2013 12:29

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1249353)
Nie - podstawowy błąd w myśleniu, a raczej - w braku doświadczenia :)

Obawiam się, że nie popełniam żadnego błędu.

Windows 8 potrafi uruchomić aplikacje WinRT ("aplikacje metro") oraz Win32/Win64.

Windows RT potrafi uruchomić jedynie aplikacje WinRT.

Można powiedzieć że Windows RT jest zredukowanym Windowsem 8.
Mozna też powiedzieć że Windows 8 to stary Windows z dodanym na siłę Windowsem RT, który występuje tu w roli Menu Start.

Aplikacje pod Metro, te pełnoekranowe pogody itd, to po prostu aplikacje z Windows RT.
http://windows.microsoft.com/en-us/w...s-store#1TC=t1

Nie jest tak?

Yossi 25.04.2013 08:46

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1249354)
Obawiam się, że nie popełniam żadnego błędu.

Windows 8 potrafi uruchomić aplikacje WinRT ("aplikacje metro") oraz Win32/Win64.

Nie ma czegoś takiego, jak "aplikacje WinRT". Są aplikacje pełnoekranowe dla Windows 8, z których część można uruchomić na WinRT.

Cytat:

Windows RT potrafi uruchomić jedynie aplikacje WinRT.

Po raz kolejny - błąd - patrz wyżej.

Cytat:

Można powiedzieć że Windows RT jest zredukowanym Windowsem 8.

Dokładnie tak - własne to staram się ( na razie bez powodzenia) wytłumaczyć.

Cytat:

Można też powiedzieć że Windows 8 to stary Windows z dodanym na siłę Windowsem RT, który występuje tu w roli Menu Start.

Nie , nie można tak powiedzieć. Win8 to zupełnie nowy system, z którego wykrojono część i nazwano ją WinRT, żeby mogła chodzić bez problemu na nawet najprostszych tabletach z Win. Powtórzę jeszcze raz, że - moim zdaniem - jest to zły pomysł i ja tego na pewno nie kupię.

Cytat:

Aplikacje pod Metro, te pełnoekranowe pogody itd, to po prostu aplikacje z Windows RT.
http://windows.microsoft.com/en-us/w...s-store#1TC=t1

Nie jest tak?

Nie- nie jest. Powody wyjaśniłem już trzykrotnie powyżej.
Ja mam dla Ciebie propozycję - zainstaluj sobie Win8 na drugiej partycji (to chyba da się jakoś zrobić pod Linuxem?) i protestuj sobie na spokojnie przez tydzień.
Ja wiem, że dla prawdziwego hakiera zainstalowanie czegokolwiek od MS to wstyd i hańba, ale przecież nikt nie musi wiedzieć ;)

sobrus 25.04.2013 09:33

Nie muszę robić kilku partycji, ponieważ mam kilka dysków i na jednym z nich jest Windows Vista. Za hakera się nie uważam, ale nawet dla nich instalowanie Windows nie jest żadnym wstydem. Po prostu na czymś trzeba testować ataki i trojany.

Muszę Cię jednak zmartwić, ponieważ jesteś troche niedouczony z systemu który sam używasz. Przed rozpoczęciem dyskusji proponuje więc doczytać o Windows Runtime, w skrócie WinRT (nie mylić z Windows RT).

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Runtime

Windows 8 nie jest "zupełnie nowym systemem". Nowym systemem jest tylko Windows RT i platforma WinRT, które są jego częścią.
Oba te systemy mają możliwość uruchamiania aplikacji Windows Runtime, ale w Win8 mamy też możliwość uruchamiania starych programów.

I nie chodzi tu o "okrajanie" Windowsa, by mógł chodzić "na najprostszych tabletach". Chodzi o to, że na tablecie ARM nie uruchomisz bez emulatora binarek skompilowanych dla x86 (czyli wszystkiego od Windows 1 do Windows 7 włącznie) . Microsoft więc nawet nie trudził się z przeniesieniem Windows na tą platformę, tylko zrobił nowy system.
Windows RT to nie jest okrojony windows, to zupełnie nowy produkt, całkowicie niekompatybilny z Windows. I tak samo niekompatybilne z klasycznym Windows są aplikacje Metro UI.

WinRT jest czymś w rodzaju maszyny wirtualnej Androida, jego główną zaletą jest niezależność od architektury i z tego powodu te aplikacje działają zarówno na komputerach jak i tabletach.
Prostota interfejsu nie ma nic do tego, bo w rzeczywistości jest on bardziej złożony i bardziej wymagający od starego windowsa.

Ale nie ma sensu sie licytować co jest prostsze i co jest częścią czego.
Po prostu moim zdaniem błędem było zastępowanie Menu Start innym systemem, czy to bazującym na WinRT czy Androidzie. To po prostu tam nie pasuje, więc ludzie tego nie chcą.

W sumie po głębszym zastanowieniu się pomysł Microsoftu nie jest wcale taki zły, bo żadna firma do tej pory nie zrobiła pomostu między światem mobilnym a desktopem.
Microsoft jest tu pierwszy i pomysł jest ciekawy.
Tylko wykonanie było gorsze.
Gdyby dali możliwość wyboru Menu Start/Modern UI, to zapewne nie byłoby żadnego problemu od początku. Windows 8.1 będzie OK.

Yossi 25.04.2013 12:43

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1249406)
Nie muszę robić kilku partycji, ponieważ mam kilka dysków i na jednym z nich jest Windows Vista. Za hakera się nie uważam, ale nawet dla nich instalowanie Windows nie jest żadnym wstydem. Po prostu na czymś trzeba testować ataki i trojany.

Muszę Cię jednak zmartwić, ponieważ jesteś troche niedouczony z systemu który sam używasz. Przed rozpoczęciem dyskusji proponuje więc doczytać o Windows Runtime, w skrócie WinRT (nie mylić z Windows RT).

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Runtime

Windows 8 nie jest "zupełnie nowym systemem". Nowym systemem jest tylko Windows RT i platforma WinRT, które są jego częścią.
Oba te systemy mają możliwość uruchamiania aplikacji Windows Runtime, ale w Win8 mamy też możliwość uruchamiania starych programów.

I nie chodzi tu o "okrajanie" Windowsa, by mógł chodzić "na najprostszych tabletach". Chodzi o to, że na tablecie ARM nie uruchomisz bez emulatora binarek skompilowanych dla x86 (czyli wszystkiego od Windows 1 do Windows 7 włącznie) . Microsoft więc nawet nie trudził się z przeniesieniem Windows na tą platformę, tylko zrobił nowy system.
Windows RT to nie jest okrojony windows, to zupełnie nowy produkt, całkowicie niekompatybilny z Windows. I tak samo niekompatybilne z klasycznym Windows są aplikacje Metro UI.

WinRT jest czymś w rodzaju maszyny wirtualnej Androida, jego główną zaletą jest niezależność od architektury i z tego powodu te aplikacje działają zarówno na komputerach jak i tabletach.
Prostota interfejsu nie ma nic do tego, bo w rzeczywistości jest on bardziej złożony i bardziej wymagający od starego windowsa.

Ale nie ma sensu sie licytować co jest prostsze i co jest częścią czego.
Po prostu moim zdaniem błędem było zastępowanie Menu Start innym systemem, czy to bazującym na WinRT czy Androidzie. To po prostu tam nie pasuje, więc ludzie tego nie chcą.

W sumie po głębszym zastanowieniu się pomysł Microsoftu nie jest wcale taki zły, bo żadna firma do tej pory nie zrobiła pomostu między światem mobilnym a desktopem.
Microsoft jest tu pierwszy i pomysł jest ciekawy.
Tylko wykonanie było gorsze.
Gdyby dali możliwość wyboru Menu Start/Modern UI, to zapewne nie byłoby żadnego problemu od początku. Windows 8.1 będzie OK.

Była dawno, dawno temu taka bajka: "golone, strzyżone".
Sorry - nie dogadamy się :'( Szczególnie, jeśli dyskutujesz o Windows 8 z poziomu Windows Vista.
Ja Cie bardzo proszę - zainstaluj Windows 8 na normalnym desktopie i poużywaj przez tydzień, a wtedy wrócimy do tej dyskusji - OK?

sobrus 25.04.2013 13:32

Hmm a dlaczego Ty nie używając iOS, OSX i Linuxa tak często o nich dyskutujesz?
Ja też tak chce :(

Ale obiecuje że zainstaluje Windows 8 gdy tylko kupisz sobie tablet. Z Windows RT oczywiście.

Berion 25.04.2013 15:17

@Yossi
Ale co co ma tutaj używanie do rzeczy? Wszystko co napisał Sobrus jest niestety prawdą, czy Ci się to podoba czy nie - możesz poczytać dokumentacje jeszcze raz. WinRT to kod zarządzany...

Yossi 25.04.2013 18:11

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1249422)
Hmm a dlaczego Ty nie używając iOS, OSX i Linuxa tak często o nich dyskutujesz?
Ja też tak chce :(

Ale obiecuje że zainstaluje Windows 8 gdy tylko kupisz sobie tablet. Z Windows RT oczywiście.

Na temat Linuxa wypowiadam się bardzo rzadko , czasem humorystycznie, zawsze z sympatią.
Kto powiedział, że nie używałem żądnego z nich?
Tableta będę używał, jak tylko będę mógł go dostać za darmo na 90 dni :rotfl:

Kris 25.04.2013 19:28

Kup sobie ten tablet Yossi.

Fajnie jest usiąść na kiblu srana i sobie ulubione strony pooglądać.

Yossi 26.04.2013 09:38

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1249446)
Kup sobie ten tablet Yossi.

Fajnie jest usiąść na kiblu srana i sobie ulubione strony pooglądać.

Na kiblu z rana to ja wolę książkę poczytać (dla tych co nie wiedzą - to jest taki e-book tylko z papieru i nie potrzebuje zasilania).
A tablety to widziałem dzisiaj w Bierdonce po 499,00 PLN. Ale co z tego, jak nie ma jakpa na obudowie :sciana:
Ja ja się z tym w Starbucksie pokażę :'(

sobrus 26.04.2013 10:53

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1249484)

Przepraszam, zapomniałem, że wizyta w Starbucksie to nieodłączny element Twojego dnia.
W takim razie faktycznie nie wiem co robić :nie:

Kris 26.04.2013 11:39

Cytat:

Napisany przez Yossi (Post 1249484)
Na kiblu z rana to ja wolę książkę poczytać (dla tych co nie wiedzą - to jest taki e-book tylko z papieru i nie potrzebuje zasilania).
A tablety to widziałem dzisiaj w Bierdonce po 499,00 PLN. Ale co z tego, jak nie ma jakpa na obudowie :sciana:

W papierowym e-buku nie przeczytam sobie Twoich farmazonów na forum. :P

Yossi 26.04.2013 11:43

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1249499)
W papierowym e-buku nie przeczytam sobie Twoich farmazonów na forum. :P

Z tabletu nie mogę sobie wyrwać kartki i użyć jej w niekonwencjonalny sposób... nawet, jeśli zawiera czyjes farmazony

UWAGA! Ja nie mam zamiaru się z nikim kłócić. Temat tego watku jest taki, jaki jest.
Jeśli ktś zainstalował Win8 , przetestował i stwierdził, że to jest kicha - to jego prawo. Ja mogę tylko powiedzieć z czym się nie zgadzam, co można zrobic lepiej (w miarę mojej PRAKTYCZNEJ wiedzy) lub - jakie sa wady.
A ja już o wadach Win8 pisałem, więc proszę nie nazywac mnie Fanboyem MS, a tym bardziej - nie sugerować, że mam cos wspólnego z tą firmą.

joujoujou 30.04.2013 16:58

Podrzuci kto font z win8, proszę? :)

Konkretnie mmrtext.ttf :>

:uklon:

superrrmario 30.04.2013 17:44

http://code.google.com/p/ayar-myanma...me=mmrtext.ttf
http://minus.com/mba9UQwKuW
Sprawdzałeś to?

joujoujou 30.04.2013 23:58

Sprawdzałem - zacząłem od gugla. :]

W pierwszym jest stary .ttf (wersja 0.06), w drugim "nie udało się nawiązać połączenia".

W w8 jest wersja 1.0 :)

Smartek 01.05.2013 11:22

A pełna jej nazwa? Bo znaleźć nie mogę.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:33.