![]() |
Jaką kupić nagrywarkę DVD 2016r.(V)?
Kontynuacja -aktualizacja poprzednich sond- dyskusji wymiany doświadczeń w temacie zakupu nagrywarek DVD.
http://forum.cdrinfo.pl/f15/jaka-kup...014r-iv-93142/ http://forum.cdrinfo.pl/f15/jaka-kup...dvd-iii-91038/ Uwzględniono aktualnie dostępne modele na rynku światowym z informacją o OEM \niektóre modele nie są na dziś dostepne w Polsce ale cześć wchodzi\wejdzie na nasz rynek jak również wszystkie są dostepne w większości sklepów i serwisach aukcyjnych w internecie. Asus DRW-24B1ST i / DRW-24B3ST i (OEM LiteOn iHAS 124E) Asus DRW-24D3ST\Asusa DRW24D1ST (OEM LG GH24NSB0\LG GH24NSC0) Asus DRW-24F1ST\24F1STa (OEM Samsung SH-224BB \SH-224DB) BenQ DW24AS (fw.4Bxx)(OEM LiteOn iHAS 124 E) HP dvd1265t\HP dvd1265d\HP dvd1265v (OEM LiteOn iHAS 124 E\W\F) LG GH24NSB0 LG GH24NSC0 Liteon iHAS 122\124\324 E\EU\EUV Liteon iHAS 122\124\324 W\WU Pioneer DVR-221LBK\BK\CH\VXL Plextor PX-891SAW (OEM LiteOn iHAS 124 W) Samsung SH-224BB \SH-224DB Samsung SH-224FB Samsung SH-216FB Teac DV-W5600S Teac DV-W524GSD\Teac DV-W524GSE (OEM LiteOn iHAS 124 E \ F) LiteOn iHAS 124\324 F Plextor PX-891SAF\\ Plextor PX-891SAF Plus (OEM LiteOn iHAS 124 F) Asus DRW-24F1ST b (OEM LiteOn iHAS 124 E) Asus DRW-24B1ST j ( OEM LiteOn iHAS 124 F) LG GH24NSD0\GH24NSD1 Asus DRW-24F1MT (OEM Samsung SH-224FB ) Asus DRW-24D5MT (OEM LG GH24NSD0\GH24NSD1 ) Asus DRW-24F1ST c (OEM LiteOn iHAS 124 F) Samsung SH-224GB |
Od siebie zdecydowanie nie polecam iHAS 124 EUV.
Służyła mi do nagrania gier na Xboxa. Początkowo nagrywała ze świetną jakością. PIF < 3, jakość w NERO ~90. Później zaczęły się schody. PIF > 15. Obecnie chociaż nie wiem jak bym walczył, wyniki są mizerne i nie wiem jak wrócić do stanu początkowego. Płyty są z tego samego wagonu. Verbatim MKM3 Singapur. Kupiłem 100 sztuk. |
Ilość załączników: 2
Cytat:
Niektórzy wypalają ~20\~50\~100 płyt i zgon a jeszcze inni od samego zakupu mają problemy z zapisem\odczytem... Sprawdź czy napęd odczytuje\zapisuje CD-RW\DVD+-RW jeżeli nie to jest prosta podstawa do reklamacji.... Nie ma co się dziwić że napęd którego cena fabryczna to ~~8~10$ jest taki jaki jest . Same lasery do Plextorów\Pioneerów|\BenQ itp kosztowały około ~50~60$ w czasach ich świetności..... Laser od wersji iHAS 122\124\324 E\EU\EUV\W\WU wygląda jak by go kowal zrobił;) OPU od Pionka tak jak na fotce drugiej i chyba wszystko jasne dlaczego tak jest a nie inaczej :) W technice nie ma miejsca na cuda;) Załącznik 69003 Załącznik 69004 |
Żeby potwierdzić moją opinię co do iHAS EUV polecam zapoznać się z tym:
Porównianie jakości nagrywanie DVD DL |
Jako, że czeka mnie zakup nagrywarki, to chciałem się dowiedzieć, która z obecnie dostępnych posiada najlepszą optykę? I to jest dla mnie najważniejsze kryterium. Będzie ona używana sporadycznie, ale chciałbym, aby dane przez nią nagrane były możliwie najlepszej jakości. Pomijam oczywiście kwestię samych nośników. Bo to inna bajka.
|
Ja bym z tego grona rozważył tylko :
Samsung SH-224BB \SH-224DB\Samsung SH-224FB http://forum.cdrinfo.pl/f15/samsung-...h-224fb-93232/ LG GH24NS95\LG GH24NSB0\LG GH24NSC0 http://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gh24n...h24nsc0-93253/ :) |
Poszedłbym w stronę Samsunga.
|
|
Nie warto.
:nie: |
Dlaczego?
|
Klon chińskich napędów QSI....głośne,bardzo awaryjne,marne podzespoły,słaby zapis,odczyt ale ........ładnie wyglądają;)
|
Dzięki za sugestie.
Też zastanawiam się właśnie nad tym Samsungiem. Chociaż Asus DRW-24F1ST też wchodzi w grę. Chciałbym się jeszcze Was poradzić. Obecnie posiadam starego, ale jarego LG GH22NP20 z najnowszym dostępnym biosem. Jako, że w ciągu najbliższego tygodnia wymienię płytę na taką bez PATA. Zastanawiam się czy jest sens kupować nową, skoro ta działa bez zarzutu, a i używana jest sporadycznie. Czy nie lepiej kupić kontroler i zostać przy obecnej. Cena nowego kontrolera to przedział pomiędzy 50, a 70 złotych. |
zadaj sobie jedno proste pytanie, w jakim celu zmieniasz płytę
|
Cytat:
Jak na takie coś się zdecydujesz to ustal przed zakupem zwrot kontrolera w razie gdyby LG nie chciało prawidłowo pracować i dokładnie przetestuj bo może działać ale podczas zapisu\odczytu cyrki odwalać \za-wiechy \znikanie z systemu itp itd :) |
@revolver0, @czary2mary chyba mnie przekonaliście, tym bardziej, że cena nowej jest zbliżona do ceny kontrolera.
Dzięki! |
Mam
LG GH24NS95 i czy to jest optymalny wybór w porównaniu do np. asusa 24f3lt ,bo ten pali mi co trzeba tylko nie wiem jak ten wypadmie? Po nagraniu tego samego obrazu Opti Drive Control pokazał podobne parametry ? |
Cytat:
Czy też o Asus DRW-24B3LT? Co do LG GH24NS95 jest jak najbardziej OK... http://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gh24n...h24nsc0-93253/ |
Na 100% mam asusa DRW-24B3LT kupionego kilka lat temu , mało urzywanego, a teraz po wgłębieniu się w temat widzę, że mam klasowy sprzęt.
|
Cytat:
|
Polecany LG i SAMSUNG obsługuje BMP i da radę poprawnie nagrać XGD3?
|
Obsługują oba BurnerMAX Payload Tool ale OPU nie umie zrobić poprawnego overburning do wielkości 8,14GB na DVD+DL i pod końcem zapisu błędami sypie.........:ysz:
|
Swoją drogą śmieszne że ten kiepski laser w iHas E/EU/EUV daje radę, a te lepsze już nie.
|
Prawdopodobnie są to świadome ustawienia\zaprogramowanie OPU...:ysz:
Najwyraźniej LG\TSST ma jakieś udziały w firmach od gier Xbox;) |
Ilość załączników: 1
Do Sondy 2015 dodano najnowszy model LiteOn iHAS 124\324 F
Chipset MediaTek MT1862N+ OPU LiteSpice DWH02B Screen i info dzięki uprzejmości @anywhere z myce. Załącznik 69738 |
Jak będzie można go gdzieś kupić daj cynk :D
|
Człowiek myśli, że nic gorszego niż "E" nie da się wyprodukować, a Oni wypuszczą "F"...
|
Cytat:
Cytat:
Zaraz zaktualizuje tablice LiteOn do najnowszej wersji wersji z uwzględnionym modelem F:) |
LiteOn iHAS 124\324 F
|
Jak tylko się pojawi w Polsce to kupuję.
|
czy Asus DRW-24F1ST jest coś wart tzn czy da się go przeflashować na coś normalnego ?
ale z tego co czytam chyba nic sensownego z tego nie będzie ;) |
Ten Asus to oem Samsung SH-224BB/DB.
|
Ile mogę dostać na aukcji za Asus DRW-24F1ST?
Dostałem i mi nie potrzebny. Ewentualnie mogę dokonać jakieś wymiany za płytki czy coś. :D |
nowe chodzą coś koło 60-80zł
Jak kol. melag napisał to oem szajsunga :D Nie pociąga mnie :D:D:D Ja będę polował na asusa z oemem ihas C w środku cobym mógł przewalić na plexa 891 :D |
Ja chętnie bym przytulił Twojego Liteon DH-16ACSH :D
|
a co w nim takiego fajnego ? :D Nie da się go puki co przeflashować na nic innego ze względu na eeprom, którego nie da się zmienić. Obecnie napęd jest w trybie migającej diody. Nie działa mi dosflash żeby wrócić fw zgodne z eepromem. Być może na łikendzie podepnę pod starego kompa z xp i przywrócę zgodny fw.
btw mój Liteon DH-16ACSH to HP DH-16ACSH. |
Też go posiadam (zamiar miałem podobny).
Ale skoro flash odpada (chyba, że potrenuję w święta), to w sumie niech będzie i HP :) |
@Leman39 jaki masz firmware w DH16ACSH?(JL3A lub JL3B lub JHD6)
ASUS DRW-24B5ST rev iHAS C http://allegro.pl/sata-nagrywarka-as...227731372.html |
Premiera Samsunga SH-224FB
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16827151280 Załącznik 70151 Załącznik 70152 |
@czary2mary, jutro podłączę i sprawdzę (dziś nie mam do czego podpiąć) :)
|
Kupiłbym tego Asusa, ale najpierw BENQ i muszę się pozbyć 24F1ST.
|
|
Cytat:
Dziś próbowałem iHAS 124 C do 324C\Plextor PX-891A\Teac DV-W524GSC i na wszystkim miga dioda \więc bardzo możliwe że nawet w ramach tego samego modelu są inne softy i bootcode:ysz: |
Pali w miarę na minusach i testuje (jitter DVD również) :)
Verbatim DVD-R x16 |
ciekawa sprawa z tym rev.C Są jakieś pewniaki które można crossflash'ować? Może jakiś Asus ?
|
Cytat:
|
Cytat:
Chipset MediaTek MT1862N i OPU Optis PH-W24JM :) |
Liteon iHAS322-31 warty jest kupienia ?
|
Cytat:
A czy warto ? to już w zależności za jaką cenę .......więcej jak 20~`30zł nie dałbym .....:) |
Na rynku pokazuje się powoli Plextor PX-891SAF \ prawdopodobnie OEM\klon LiteOn iHAS 124\324 F . :)
|
|
Cytat:
Chipset znany, ale OPU nówka. |
Cytat:
Zresztą Optis po kupnie działu optycznego TSST znalazł się w niefajnej sytuacji:ysz: W związku z dochodzeniem Unii Europejskiej dotyczącej zmowy cenowej.... Samsung Electronics Co. i Toshiba Corp.(TSST) oświadczyły że to już nie ich problem a następcy prawnego-czyli Optis......:ysz: A kara może być bardzo wysoka co dla tak małej firmy może być zabójcze...........:ysz: http://www.bloomberg.com/news/articl...fines-i9fg8rff |
Asus DRW-24F1ST b - prawdopodobnie OEM\klon LiteOn iHAS 124 E- model dodany do sondy 2015 :)
dziękuję @Blackened2687 za cynk :piwo: |
Wiadomo kiedy liteon f będzie do kupienia?
|
Cytat:
|
Cytat:
Napęd nie nadaje się do: - zgrywania audio np. w EAC (tryb secure max 4.0 speed) - nagrywania DL (owszem, nagra kilka, potem piach, udowodnione na forum), - niezależnie od nośnika potrafi nagrać dobrze, albo źle (uwarunkowane pogodą?) Napęd został stworzony do: - komputerów biurowych, gdzie zainstalują office'a , inserta , raz do roku wypalą backup IPS i tyle. - nagrywania MP3 do samochodu z mało wrażliwymi playerami Jeśli koniecznie chcesz nowy, bierz 124E zamiast 122. Sprzęt taki sam, ale 124 ma nowszy firmware (strategie plus może coś tam poprawili). Powiedz (napisz) proszę max kwotę jaką chcesz przeznaczyć na nagrywarkę, ale MAX, zobaczymy co da się zrobić. Wbrew pozorom i obiegowej opinii można dostać jeszcze perełki na gwarancji. Mam IHAS 122E, ładuję też je do biurowców. 124E pozbyłem się okazyjnie i nie żałuję. Aktualnie rev. E służy mi jako punkt odniesienia w testach, nie dlatego, że jest taki dobry, a wręcz przeciwnie. :) Dodatkowo Czary2mary wie co w środku piszczy w "E", co nie wróży mu długowieczności, zwłaszcza przy intensywnej eksploatacji. Nie jest to najgorszy napęd na świecie, nawet można by go polecać, ja bym polecał, gdyby kosztował adekwatnie do wykonania - minus minimum połowę tego ile kosztuje. Już rev. C potrafiła mi np. wypalić CD-R Verbatim, a potem nic nie było w stanie odczytać tej płyty. Sony 5280S można też dostać nówkę, z tego co mi wiadomo, nawet IHAS B jeszcze może dałoby radę namierzyć. :) |
Czyli nie da rady nim przerobic plyty audio na mp3 ?
Co do DL to nie mam i nigdy nie mialem takiego napedu ktory by je dobrze wypalal.Obecnie zarowno moj ihas124 D jak i pionek bdr207 D pala je slabo.I nie ma wiekszego znaczenia czy to DL Fortisa czy teoretycznie najlepszego Verbatima.Wyniki sa albo bardzo slabe albo slabe. Jesli chodzi o zroznicowanie jakosci wypalania plyt niezaleznie od nosnika to mam tak samo na wyzej wymienionych nagrywarkach.Z jednego cake Verbatim raz sie wypali bardzo dobrze a raz slabo.Moze to bardziej wina jakosci nosnikow niz nagrywarek ? Co do kwoty to nie mam okreslonej granicy.Moge wydac 50 a moge i 500.Bardziej chodzi mi tu u logike czyli rozsadek zakupu. Od zawsze preferuje rzeczy nowe,namacalne czyli takie ktore moge obejrzec przed zakupem w stacjonarnym sklepie.Dlatego wlasnie czesto patrze na oferte komputronika ktorego mam doslownie po drodze z pracy ;) Oczywiscie biorac pod uwage obecna jakosc nagrywarek najlepiej wydac jak najmniej zwlaszcza ze mysle o kupnie 2 a moze i 3 nagrywarek bo w koncu mam dwa stacjonanre pc wiec miejce jest. Najpierw chce kupic jedna dobrze palaca i miarodajnie testujaca bo moj ihas124 D mimo ze pali niezle to zaczyna miec problemy z wysuwaniem tacki.Dosc czesto musze szybko i wielokrotnie naciskac przycisk by wyszla i jest to irytujace. Ogolnie mam balagan informacyjny w glowie bo jako calkowity amator w tematyce nagrywarek nie umiem sprecyzowac swoich oczekiwan adekwatnie do tego co oferuje obecny rynek.Kurcze ale dziwne zdanie mi wyszlo ;) Reasumujac mam obecnie nie liczac laptopow dwa stacjonarne pc w ktorym sa lacznie 4 nagrywarki. Pc nr1 ma: ihas124 d oraz pionka bdr207d Pc nr 2 ma: pionka dvr-212 oraz liteona ktorego modelu w tej chwili nie pamietam ale dopisze jak bede w domu - w kazdym razie jakas dziwna symbolika sprzed wielu lat. Trzy z tych nagrywarek pala dobrze jak dam im dobry nosnik z wyjatkiem dvr-212.Nie wiem czemu ale nie dal rady wczoraj wypalic 2 szt. Verbatima psujac je na starcie.Pozostale nagrywarki wypalily Verbatimy z tego samego cake bardzo dobrze.Dlatego uznaje ja za zepsuta chociaz tania "omege" wypalil calkiem poprawnie. Nie jestem wiec "pod sciana" jesli chodzi o kupno nagrywarki ale chce to zrobic profilaktycznie zeby miec cos dobrego na wypadek awarii ktoregos z obecnie posiadanych napedow no i pobawic sie w testowanie na "wieksza" skale bo zwyczajnie mnie to bawi ;) Testuje dziennie i wypalam czesto wiecej niz 10 plyt dlatego sprzet mi sie posypie szybko. Ta ilosc wynika z tego ze poprawiam zle wypalone przez moje stacjonarne nagrywarki plyty.Z biegiem lat wypalilem tysiace plyt i kiedys ich nie testowalem tak wiec mam teraz co robic ;) |
Ten tajemniczy liteon to LH-20A1L i jak na swoje lata (ok 8 ) to calkiem dobrze pali.
Nagrane (x8) na dobrym starym nosniku verbatima dostepnym jako lezak magazynowy w markecie Real. Testowane na ihas 124 D. Załącznik 72163 A tu Omega nagrana x8 na starym pionku dvr-212 ktory niewiadomo czemu nie umie nagrywac na plytach verbatima Załącznik 72164 |
Cytat:
Bardzo ładnie :) Daj jakiś log z nieudanego zapisu DVR-212 \ w jakim programie nagrywasz ? OPC włączone ? Najpewniej problem z jakością płyt ...mam tak samo na Verbatim DVD-R \CD-R na NEC ND 355x\455x |
Poza tym, możesz włączyć testowanie jittera z tego co wiem, mi na iHAS 124 D chodziło bez problemowo pod Nero Disc Speed 4.7.7.16 z cdrinfo.pl (KLIK Zaawansowane> zaznacz Jitter DVD) :)
|
Dzis sprobuje ponownie nagrac verbatima dvd+r na pionku dvr-212.Mam jeszcze pare sztuk verbatima ze starych zapasow i one pala sie doskonale zarowno na stacjonarnych nagrywarkach jak i komputerowych bo te "nowe" verbatimy w wiekszosci przypadkow sa kiepskie lub fatalne.Zobaczymy czy dvr-212 tez "zobaczy" roznice miedzy starymi a nowymi verbatimami.Co do OPC to nie mam pojecia czy jest wlaczone bo nigdy tego nie ruszalem ale jesli jest taka opcja w nero to sprawdze.Sprobuje tez wlaczyc jitter.
Nagrywam zawsze w nero i glownie w trybie dvd-video bo zazwyczaj sa to materialy zgrane z plyt dvd ktore kiedys byle wypalone na stacjonarnych nagrywarkach i nie obylo sie bez jakosciowych wpadek.Przede mna sporo plyt do poprawienia wiec bede mial co robic ;) Tylko na czym wypalac skoro verbatimy sie tak pogorszyly ? Ze starych zapasow zostaly mi doslownie 2 cake po 10 szt a nowe sa beznadziejne i to obojetnie gdzie kupie.Probowalem juz verbatimow dostepnych zarowno w komputeroniku innych mniejszych sklepach komputerowych jak i w marketach typu Real,Auchan.Wszedzie to samo badziewie. Te kupione w Realu jeszcze 2 tygodnie temu ostatnie sztuki sa swietne czyli takie jak przez ostatnie lata a te z nowych dostaw kupione pare dni temu juz bardzo slabe. Na 10 palonych na stacjonarnej nagrywarce pionieera mniej wiecej polowa pali sie fatalnie tak ze do poprawki a druga polowa tak ze w tescie nero dostaje ocene max 70 %. Te nowe verbatimy slabo pala sie nawet na bdr207 oraz ihas24 i czasem sa do poprawki przy ocenie w granicach 60-70% Dla mnie verbatim sie skonczyl ale czym go zastapic ? Maxell na Ritek16 jest dobry ale slabo dostepny.Sytuacja jest fatalna bo potrzebuje setek plyt i to na najblizsze 2-3 miesiace. |
Przetestuj HP DVD+R -tanie i niezłe :)
http://allegro.pl/markowe-plyty-dvd-...236679904.html http://allegro.pl/plyty-hp-dvd-r-4-7...308288171.html http://allegro.pl/plyty-hp-dvd-r-4-7...308286299.html |
Na Ritek16 ?
I jak z wykonaniem plyty ? Chodzi mi tu o latwosc uszkodzen.Kiedys kupilem jakies no-name co palcem mozna bylo zdrapac warstwe z nosnika :) Przy okazji.Czy miales do czynienia z ponizszymi plytami Cd firmy BASF ? http://www.duplication.ca/shop/BASF-...d-10-pack.html Mysle nad kupnem z sentymentu do firmy.Kiedys byla bardzo dobra bo teraz emtec to juz nie to samo. Chce kupic w Polsce "lezaki magazynowe" w bardzo dobrej cenie bo wydaje mi sie ze beda lepsze niz wspolczesnie dostepne ;) |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/f28/hp-dvd-r...-tajwan-94674/ Bez sprawdzenia nigdy nie ma pewności stanu " leżaków " ;) |
Te Basfy wyjda po mniej wiecej 50 gr za sztuke wiec da sie przezyc.
Ciekawe czy czysta plyta cd od lezenia w zamknietej paczce moze stracic swoje wlasciwosci. HP przetestuje chociaz bardziej ufalbym maxelom z ritek16 bo pala sie i wkonane sa dobrze. W tych HP najbardziej boje sie trwalosci samej plyty.Mam nadzieje ze bedzie lepsza niz we wspolczesnych drukarkach ;) Sa gdzies w stacjonarnych sklepach ? bo do proby sama wysylka wyjdzie prawie tyle co caly cake 25 szt ;) A co to za diabel takie zlote verbatimki ? http://olx.pl/oferta/plyty-dvd-r-ver...tml#4472fc790f |
Cytat:
Nie widziałem HP na mieście..:) Starsze Verbatim-y x8 |
Cytat:
Sprawdzalem i wlasnie ta wersja jest na cdrinfo a 4.7.7.16 nie widze. |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/f67/nero-cd-...ladkowy-94501/ |
Dzieki czyli starsza wersja lepsza ?
|
Cytat:
|
Tylko czemu ? przeciez tu na cdrinfo jest dostepna takze wersja 7.0.2.
W niej takze znalazlem w zaawansowanych mozliwosc zaznaczenia jitter.Wczesniej zle szukalem :) Widze ze w wrsji 7 nie ma zakladki jitter a w tej starszej jest wiec to chyba ta roznica ;) W tym nowym nie pokazuje mi wcale jitter a w tym starym widze tylko zakladke z taka opcja co ponizej. Jednak nie o to chyba chodzi ;) Załącznik 72223 |
Cytat:
W wersji 4.7.7.16 jitter jak na screen włączamy. Test \zakładka jitter to odpowiednik testu TA Quality w PlexTools - masz tam test pitów i landów i średni jitter Załącznik 72226 |
Witam,
Mam pytanie: Jaką nagrywarkę byście wybrali do Laptopa na USB? Moja coś nie chce nagrywać płyt DVD DL... |
Cytat:
|
nagrywarka
Aha... NO mam tą nagrywarkę upatrzoną, ASUS SDRW-08D2S-U LITE/DBLK/G/AS.
Dobra jest, ktoś tu ją używa - tego modelu? |
Cytat:
Może jakaś szansa na udany zapis na Verbatim DVD+R DL ale jakoś zapisu na pewno pozostawi wiele do życzenia. Tu masz trochę więcej info o tym napędzie http://forum.cdrinfo.pl/f15/asus-sdrw-08d2s-94789/ |
Dokładnie, zakładając, iż (sądząc po wyborze nagrywarki) nie chodzi o XGD2/3 będziesz wypalał raczej nośniki pt. "najtańsze", do takowych tylko NEC plus kieszeń (estetycznie, ale różnie z dostępnością i funkcjonalnością) lub adapter IDE > USB 2.0 UNITEK. (jest też wersja z USB 3.0, ale do DVD nie jest konieczna, poza tym, mam tę na 2.0 UNITEK Y-1031 i sprawdza się bardzo dobrze, niezależnie czy podłączam napęd po ATA czy HDD SATA) :)
Link Unitek Jeśli masz w pobliżu sklep typu Komputronik, można śmiało zamówić u nich. :) |
nagrywarka
OK, Dziękuje za wypowiedzi. No mam płytki Intenso DVD DL, tylko to wypalania filmów DivX HD.
|
Cytat:
Bez NEC ND-355x\455x nawet nie próbuj...;) PS Dodano do Sondy Jaką kupić nagrywarkę DVD 2015r.(V)? najnowszy model Asus DRW-24B1ST j ( prawdopodobnie OEM LiteOn iHAS 124 F) :) |
Witam
Panowie którą nagrywarkę byście polecili z tych modeli, najniższa pólka cenowa. 1. LG GH24NSC0.AUAA10B 2. LG GH24NSC0RBBB 3. Asus DRW-24F1ST 4. Samsung SH-224DB/BEBE waham się miedzy pierwszym LG a samsungiem.Rocznie bym nagrywał max 20płyt, bardziej do odczytu by służył napęd. Wcześniej miałem dwukrotnie LG i 100% zadowolenia. Pułap zakupu do 65zł. Dziękuję za odpowiedzi. |
LG GH24NSC0 lub Samsung SH-224DB lub FB spokojnie do takich zastosować sprawdzą się powyższe modele.
|
Dodano do Sondy ...2015 najnowszy model LG GH24NSD0 :)
|
Cześć wszystkim!
Szukam napędu optycznego do nowego kompa. Który z teraźniejszych modeli najbardziej polecilibyście do zgrywania audio? Najbardziej zależy mi na dobrej korekcji błędów, nagrywanie jest sprawą drugorzędną. Jak te nowe sprzęty sprawują się na tle takich dinozaurów, które posiadam w starym kompie jak BenQ DW1650 czy też Samsung SH-182D? Pozdro |
Raczej żaden z nowych nie dorówna Twoim dinozaurom ....
Przyzwoite do zgrywania jak zawsze są LG GH24NSB0\LG GH24NSC0\LG GH24NSD0\GH24NSD1 choć to już nie to samo co wcześniejsze model na chipsetach Panasonic i Renesas .... |
Witam wszystkich!
Na Allegro jest "wysyp" nagrywarki Sony AD-7230S, wystawione są jako nowe i jest ich...z 1000 sztuk! Nie bardzo mogę znaleźć info co to za nagrywarka, wszystkie info dotyczą modeli późniejszych. Czy ta nagrywarka jest coś warta? Czy jest sens ją kupować? Aukcja cieszy się dużym powodzeniem, ludzie kupują ja jak "świeże" bułeczki. Czyżby Sony AD-7230S było "ucieleśnieniem" starych dobrych nagrywarek? A może to dziwny "pęd" do starych rzeczy z myślą, że kiedyś robiono lepsze rzeczy, a jak wiadomo z tym jest różnie. Jest to nagrywarka z 2009 (2008?) roku, a więc dość "wiekowa" i nie jestem przekonany czy jest sens ją kupować. Mogę prosić o jakąś informację na temat tej nagrywarki? Skąd w ogóle wzięła się taka ilość nowych nagrywarek? Jakieś wieloletnie leżaki magazynowe? |
Cytat:
|
Witam.
Panowie (i Panie) pomóżcie mi w wyborze dwóch nagrywarek do moje komputera, który właśnie składam. Do tej pory korzystałem z nagrywarek DVD (ATA): 1. LG H22L - jeszcze sprawna, 2. Plextor PX-760A - powoli się kończy, oraz "zużytą" działającą jako czytnik 1. Samsung SH-S182M. Problem w tym że nowy sprzęt nie ma w ogóle interfejsu ATA. I chciałbym kupić jakieś dwie dobre nagrywarki. Jedna ma być do płyt BD i jedna do płyt DVD. Nagrywam dużo, w większości na DVD+R DL. Proszę o porady, co można kupić. Stawiam przede wszystkim na jakość zapisu płyt DVD+DL oraz BD Myślałem o zakupie nagrywarki DVD: Sony/Optiarc AD-7230S (dwa posty wyżej, na podstawie testów AD-7240) oraz nagrywarkę BD: Pioneer (BDR-S09XLT) Czy to możliwy dobry wybór. Może macie lepsze propozycje ? |
Twoje propozycje niezłe .... do BluRay zdecydowanie Pioneer BDR-209\S09 ewentualnie do BD nada się jeszcze LG BH16NS40 .... ale oczywiście Pionek bije LG w zapisie DVD+R DL jak również CD\DVD....
Co do nagrywarki SATA do DL....... Sony/Optiarc AD-7230S ale tylko przyzwoicie ten model nagrywa Verbatim DVD+R DL MKM003 ...jest to OEM i soft\firmware jest tam chyba Dell który marnie sprawuje się na na nośnikach DVD -+R DL...oczywiście możliwy crossflash tego modelu do Sony/Optiarc AD-7240S i softu fabrycznego ale nie jest to takie proste ale da się zrobić -wtedy nagrywa lepiej płyty dwuwarstwowe .... Oczywiście mistrzami DVD+R DL na SATA są NEC ND-3650A- ciężko jak diabli do kupienia , Pioneer DVR-212\215\216\217\ jak również dobre wyniki są na LiteOn iHAS x24 rewizja A i B ..... żaden nowy model niestety nie jest mistrzem do DL :( |
Dziękuję za odpowiedź.
Czy lidera do BD już mam: Pioneer BDR-S09XLT (rozumiem że na chwilę obecną lepszego sprzętu nie ma) - także ze względu na obsługę DVD-RAM Pytanie o nagrywarkę DVD: Rozumiem że najlepiej kupić (dorwać) NEC ND-3650A - później jest przepaść - a potem Pioneer DVR-212\215\216\217 (czy tutaj są lepsze/gorsze ?) i potem LiteOn, ale gdzieś przeczytałem że LitOn szybko "się kończy" . Czy crossfire AD-7230 -> AD-7240 w znaczący sposób poprawia nagrywanie tego sprzętu ? Czy wtedy warta jest zwrócenia uwagi ? Proszę o rozwinięcie tematu |
NEC ND-3650A \Pioneer DVR-212\215\216\217 -trzeba traktować równo -wszystkie świetnie nagrywają na DVD+R DL....na wszystkim(niezrównany chipset NEC do DVD DL i świetny soft obu firm i dobre OPU )....oczywiście jeżeli sprawne i w miarę dobrym stanie optyka ....
Bardzo dobrze nagrywają LiteOn iHAS x24 rewizja A i B ..... ....niestety kupno nowych tych egzemplarzy czy nawet dobrym stanie to nie lada sztuka dziś.....i cena też potrafi zaszokować ... Soft w Dell OEM NEC ND -był słaby i miał duży wpływ na zapis .DVD+R DL ...podejrzewam że w zmiana wAD-7230 może być duża i będziesz miał nagrywania na poziomie LiteOn IHAS rev.A czyli naprawdę dobry Kup lepiej za to dwa Pioneer BDR-S09XLT ..;) również bardzo bardzo dobrze nagrywają DVD+R DL i nie wiele naprawdę mistrzom ustępują ;) |
Jaka nagrywarka i płyty?
Witam serdecznie,
Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o komputery. Potrzebuję kupić nagrywarkę dvd żeby nagrać swoją kolekcję filmów oraz filmy ze swojego wesela (dvd 8.5gb). Widzę że jest wysyp nagrywarek po ok 50 zł... Te wszystkie numerki kompletnie nic mi nie mówią :( Możecie polecić coś dobrego jeśli chodzi o nagrywarkę i płyty? Mam bardzo dużo filmów na cd i na dyskach zewnętrznych i chciałbym to wszystko nagrać i nie obawiać się że za 5-10 lat płyty padną i będą nie do odczytu :( Komputer będę kupował nowy - i chciałbym żeby ta nagrywarka do niego pasowała :) Bardzo proszę o poradę :) |
To pomyśl o Blu rayu ,więcej danych Ci wejdzie ,bardzo dobrej jakości płyty po 6zł sztuka a nagrywarka pioniera 300zł
|
Dziękuję za odpowiedź. 300 zł to dla mnie troszkę za dużo :(
Ewentualnie którą nagrywarkę byś polecił? Z tych zwykłych nagrywarek dvd jest może coś dobrego, w dobrej cenie? Te dvd są już wiele lat na rynku to chyba mają je dobrze dopracowane? :) |
Cytat:
Na pewno wszystkie nowe modele dadzą radę nagrać Verbatim DVD+R DL MID: MKM003.... nic więcej po za tym nie spodziewałbym się ...;) |
czyli np. taka nagrywarka: Samsung SH-224FB - (SH-224FB/BEBE) następca modelu SH-224DB/BEBE+ płyty dvd/dvd dl verbatima i będzie ok?:)
|
Cytat:
|
Moim zdaniem co byś nie kupił to w obrębie danego przedziału cenowego i tak będzie podobnej jakości. Z DVD jest teraz jak kiedyś z dyskietkami. Wszyscy teraz korzystają z pendrive i karty sd, a i one są coraz mniej popularne przez wzrost prędkości Internetu. Wystarczy popatrzeć na popularność Spotify, Origin czy Steam żeby dojść do wniosku w którym kierunku to zmierza. Zmierza w kierunku aplikacji w chmurze i o tym było wiadomo już od dawna.
Nie rozumiem dlaczego filmy z wesela chcesz nagrywać na płyty DVD. Dysk zewnętrzny o pojemności 1TB można kupić za 200zł, a 1TB to jak 120 płyt DVD. Chyba, że chcesz porozdawać filmy znajomym, ale trzeba liczyć się z tym, że płyty DVD też mają ograniczoną żywotność. |
Dokładnie, chciałem nagrać film na DVD i rozdać rodzinie. Mam tez pare seriali które chciałbym nagrać na czymś dobrym, co nie zniknie mi z płyty za pare lat...
Tak sie zastanawiam nad tymi blueray - są jakieś dobre nagrywali zewnetrzne? Dyskom usb nie ufam - miałem kiedyś taki i mi padł :( |
ewentualnie jak masz $$$ to nagrywarkę zdolną wypalić M-Disc, tylko pamiętaj nośniki są drogie puki co... ale ponoć trwałe.
|
To raczej nie dla mnie :( preferowałbym cos w rozsądnych pieniądzach
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:22. |