![]() |
Dość długi zapis jak na ...
Wydaje mi się że moja nagrywarka dość długo nagrywa całą płytkę 700 MB, a mianowicie trwa to 5-6 min. Mam LiteOn 48/12/48! Wcześniej miałem LiteOn 16x i zapis pelnej 700 trwał 6 min, co powinienem zrobić by nagrywanie 700Mb na LiteOn 48 trwało ok 3 min (tyle ile zaleca producent)?
|
we wlasciwosciach nagrywarki wlaczyc DMA!!!!!!!!!!!!!!!!
|
eh :)
może to głupio zabrzmi :), ale gdzie te coś ustawić (szczegóły), bo szukłem i znaleźc nie mogłem!
|
W windowsie 95/98/me we wlasciwosciach napedow (prawym na moj komputer--> wlasciwosci)
w windowsie 2000/xp poszukaj (jak wyzej)we wlasciwosciach kontrolerow IDE :) |
Podstawowy kanał IDE - ustawione mam tak:
DMA jeżeli dostępne Ultra DMA tryb 5 Czy trzeba coś więcej? |
Cytat:
|
Drugi kanał IDE - ustawione mam tak:
DMA jeżeli dostępne Ultra DMA tryb 2 Coś jeszcze ;)? |
Ilość załączników: 1
A nagrywarkę masz podpiętą na kanale Primary czy Secondary? Zalecane jest, aby nagrywarka była na kanale Secondary jako master i jeżeli jest to możliwe, to aby była sama na tym kanale.
Możesz jeszcze wykorzystać ustawienie, jakie są umieszczone na zdjęciu (ustawienia dla NERO): |
Dzięx za pomoc!
Robiłem według Waszych zaleceń (za które oczywiście serdecznie dziękuję), ale mimo wszystko czas nagrywania 700 MB nie spadł poniżej 5 min :) - postaram się przyzwyczaić, ale jeszcze trochę pomajsterkuję! |
Cytat:
a Ty sie martwisz o 5 min :D |
Witam!
wiesz... skoro ma nagrywarke x48 to nie po to ja kupowal aby nie dzialala w pelni tak jak powinna... nie dziwie mu sie - wydal kase to wymaga 100% poprawnego funkcjonowania! |
Jeszcze nasuwa się pytanie na jakich płytach nagrywasz?
|
płytki esperanza, 40x - do tych nie narzekam, bo tylko 40x wypalam, ale nagywałem też kilka MediaTechów 48, i czas był 5 min i 16 sek :). Czas był prawie taki sam jak przy wypalaniu 40!
|
nie zrozum mnie zle
ale jaka predkosc nagrywania ustawiasz ? ;) |
esperanzy 40 wypalam 40x, ale np. media-techy 48 wypalam 48x i różnicy czasowej nie widać - dokładnie tyle samo czasu zajmuje wypalenie 40x esperanzy i 48x mediatecha. Wypalam pełne (700 MB) CD!8-)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:42. |