![]() |
ja myślałem ze tu jakiś przyzowity temat o historii a tu znowu o prezydentach :niepow: :niepow:
|
Żeby nie było, że jestem nieobiektywny - tekst z dzisiejszej Wyborczej:
http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2895762.html Tomasz Nałęcz nazwał całkowitym fałszerstwem krążący w Internecie tekst rzekomego wystąpienia Włodzimierza Cimoszewicza z plenum KC PZPR z 1983 roku. W "Sygnałach Dnia" rzecznik kandydata na prezydenta oświadczył, że osoba, która rozsyła ten tekst zasługuje na najwyższe potępienie Nałęcz powiedział, że po raz pierwszy na plenum KC PZPR Włodzimierz Cimoszewicz był pod koniec 1989 roku, jako poseł sejmu kontraktowego i opuścił to spotkanie, bo - jak to określił Nałęcz - atmosfera mu nie odpowiadała. Osobę, która rozsyła w internecie fałszywy tekst nazwał "autentyczną świnią". Krążący w Internecie tekst - zawierając rzekomo słowa Cimoszewicza - mówi o "budowaniu pomostów, ułatwiających przechodzeniu ludziom na stronę socjalizmu". Znajduje się tam tez cytat z Lenina, głoszący, że nie "może uznawać się za komunistę ten, kto nie pozyskał osobiście dla sprawy przynajmniej jednego nieprzekonanego". |
Tez nie zaglosowalbym na Cimoszewicza, ale z innych powodow. Ostatni powod z ktorego mi podpadl to cytowanie na konferencji prasowej, internauty ktory mowil o piesku, ze jak nie moze ugryzc to obsika. Powazny kandydat na prezydenta powinien sie powstrzymywac przed tego typu niskiej jakosci komentarzami.
Poza tym okresu kiedy byl premierem nie wspominam najlepiej. No i Cimoszewicz jako kandydat bezpartyjny, to dosc kiepska poza. |
@pawelblu
popieram Twoje zdanie, ale czuję niesmak, że Cimoszewicz próbuje coś zataić np. to że zasiadał w radzie nadzorczej jakiejśc tam spółki. |
Ale to bez znaczenia. Te akcje byly w oswiadczeniu z poprzedniego roku. W nastepnym ich nie wpisal bo w momencie skladania oswiadczenia ich nie posiadal - wyzbyl sie ich ponad 3/7 miesiacy wczesniej, zalezy od odswiadczenia (nie wpisal ich we wszystkich 3 oswiadczenia, co znacznie uprawdopodabnia szanse zwyklej pomylki i przeswiadczenia ze nie musi ich umieszczac).
Oswiadczenie z poprzedniego roku, gdzie podczas wypalniania oswiadczenia za miniony rok, Cimoszewicz fizycznie mial akcje oczywiscie jest pomijane, bo tam te akcje widnieja, a to obala mit zatajenia faktu posiadania akcji. Zeznania Jauckiej okazaly sie falszywe (ciekawe kto za to odpowie tak przy okazji), a Cimoszewicz dostaje rykoszetami wielkiej afery, ktora okazala sie byc zwykla pomylka. PS. Inni politycy tez zlozyli bledne oswiadczenia. Patrz oswiadczenie majatkowe Lecha Kaczynskiego, ktory wpisal ze nie ma zadnych dochodow, co oczywiscie jest poswiadczeniem nieprawdy. Takze nie czepiajmy sie pierd0l, bo to ze mial te akcje wynikalo bezposrednio z poprzedniego oswiadczenia, a to ze ich nie wpisal w nastepnych, po tym jak je sprzedal wydaje sie byc malo istotnym szczegolem. PS2. A sprawa Cimoszewicza przed komisja, powinna sie skonczyc na pytaniu, czy swoje akcje wykorzystywal na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy (to jedyna mozliwosc wplywania na spolke z powodu posiadania jej akcji, a wlasnie te wplywy bada komisja). Jak wiemy Cimoszewicz nie uczestniczyl w walnych zgromadzeniach akcjonariuszy PKN Orlen i nikt nie mial pelnomocnitwa do reprezentowania jego i pakietu akcji jakie posiadal na walnych zgromadzeniach. |
My tu sobie gadu gadu, a tu coś takiego - http://wydarzenia.wp.pl/wiadomosc.ht...4138&kat=33326
Trudno mi zrozumieć jedną rzecz. Jak można zapomnieć o kwocie 500.000 zł i to 3 razy. Niektórzy muszą na to zarabiać całe życie. A on biedak zapomniał... |
Cytat:
Dyskusja i Cimoszce już chyba nie ma sensu bo sam się wczoraj podłożył tymi 3 wersjami oświadczeń majątkowych, w których z premedytacją nie wpisał akcji Orlenu. Nie ukrywam - był moim kandydatem (czytaj wg mnie najmniejszym złem), ale zaczął za bardzo kręcić. |
Cytat:
|
Trasa Siekierkowska będzie się składać z takich odcinków:
1. most przez Wisłę i węzeł "Wał Miedzeszyński" km 3+754 (Wał Zawadowski) - km 5+000 2. odcinek trasy od węzła "Czerniakowska - Beethovena" do wału Zawadowskiego km 0+000 - km 3+754 3. ul. Wał Miedzeszyński odcinek ul. Wersalska - ul. Narodowa km 0+000 - 3+504.42 4. odcinek trasy od węzła "Wał Miedzeszyński" do węzła " Bora Komorowskiego" km 5+000 - km 5+600 5. odcinek trasy od węzła "Bora Komorowskiego" do ulicy Płowieckiej (część węzła "Marsa") km 5+600 - km 8+144,09 6. pozostała część węzła "Marsa" obejmująca włączenie ulic: Ostrobramska, Marsa i Grochowska do węzła "Marsa" tak więc odcinek pomiędzy Czerniakowską a Mostem jest częścią trasy a nie mostu. EOT. edit: jeszcze jedna sprawa @pawelblu. Wymieniałeś kilka razy jako argument budowę Muzeum Powstania Warszawskiego... Uważał bym na Twoim miejscu aby kokgoś nie urazić (pewnie niechcący). Dla tych co przeżyli Powstanie Warszawskie, stracili bliskich, wszystko co mieli, a potem często byli uważani za wrogów władzy ludowej, ci ludzie czekali na to Muzeum kilkadziesiąt lat, większość nie doczekała i jest to dla nich bardzo ważna sprawa. Ważne jest też to, że w końcu po 60 latach świat dowiedział się o tym, że w 1944 roku w Warszawie toczyła się jedna z większych bitew II Wojny Światowej, skazana na zagładę jednym ruchem fajki wujaszka Stalina. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Kilka dni temu w kurierze warszawskim pokazywali jakiegos urzedasa (pewnie dostal stanowisko za legitymacje PiS), ktory mowil ze jeszcze dzisiaj zajma sie problemem ostatnich dzialek wlasnosciowych ktore sa na trasie projektu. 'Jeszcze dzisiaj' - jawna urzednicza bezczelnosc i lenistwo. Jasne, to tez zasluga Piskorskiego, ze glab z obecnego urzedu zajmuje sie sprawa wlasnosci dzialek dopiero jak przychodzi telewizja. TO POWINNO BYC ZALATWIONE JUZ ROK TEMU, ale wtedy urzedasy z PiS i LPR woleli sobie przyznawac nagrody. I powiem jeszcze raz - tak, wole (tzn uwazam za mniejsze zlo, a nie za dobra sytuacje) jezeli wladza rozwija miasto, powstaja nowe obiekty i nie wszystko jest 100% czyste, niz jakby miala w swietle prawa grzac dupe na stolku i w swietle tego samego prawa przyznawac sobie nagrody. Ze Zlotymi Tarasami jest dokladnie to samo. Kaczor zwala na poprzednikow, bo co - ma sie przyznac do bledu ze obsadzanie wlasciwie wszystkich stanowisk w urzedzie miasta z klucza partyjnego bylo glupota. Nie - podobnie jak Miller zwali na poprzednia ekipe. Nawet jezeli przyjac ze bledy popelnila poprzednia ekipa (co nie jest oddaniem faktycznego stanu problemu z inwestycja), to zadaniem urzedu bylo rozwiazanie tej sprawy i urzednicy mogli to zrobic w tydzien po objeciu stanowiska. Ale robili - to co pisalem wczesniej. Zaniechanie tez jest przestepstwem. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Sid rozbrajasz mnie.
Znowu podajesz przykład jakiegoś idioty, cz. Hitler. Skąd Ty bierzesz te przykłady. Silne nie znaczy totalitarne. Silne nie znaczy despotyczne. Silne nie znaczy złe. Czytaj ze zrozumieniem, proszę. Ja ani razu nie wspomniałem o jakimś wykolejonym "wypierdku". PS. już po raz, który zwracam Tobie uwagę abyś nie używał skrajnych przykładów. Jednak Ty dalej swoje. A potem masz pretensje, że ktoś Ciebie nie rozumie. Nie mów więcej o Hitlerze, Stalinie, Leninie i wielu innych. To są przykłady nijak wiąrzące się z tematem. @SID "tylko co zamiast? teraz ja czekam na konkret: co proponujesz ZAMIAST resocjalizacji, lub jak wyobrażasz sobie problem przestępczości BEZ resocjalizacji w jakiejkolwiek postaci? bo jak narazie powiedziałeś 'bezsens', 'mit' i że 20% to mało." Do tych nieskutecznych metod o których słyszałeś u Siebie w szkole dołożyłbym ciężką pracę. Niech się trochę chłopaki pomęczą, a nie leżą do góry brzuchami za pieniądze podatników. Czytając Twoje opinie można spostrzec, iż wg. Ciebie każdy może zmienić się nie do poznania. Bzdura. Uważasz, że system więziennictwa zmieni jakiegoś psychopatę na niańkę do dzieci ? A innego, który całe życie okradał kioski RUCHU sprowadzi na drogę sprawiedliwości i prawdy ? @SID "u nas problemem jest też skandaliczny poziom techniczny więzień, przepełnienie, brak kadry, często brak odpowiedniej liczny strażników i jeden psycholog na 180 osadzonych. tak się nie da pracować i nic dziwnego, że efekty są kiepskie. w takich warunkach, nawet rokujący więzień szybko przestaje rokować, bo żyje w 6 osób na 10mkw podłogi w budynku XIXw koszar carskiej armi" Najlepiej zwalić winę na środki techniczne. Kadrę, obdrapane mury, brak zestawu kina domowego w celi. Brudne firanki i brak baldachimów na łóżeczkami. |
Sorry ale UE i reszta swiata ma w dupie jaka forme prezentowal w Katyniu. Chcesz wierzyc czy nie, ale Katyn znaczy cokolwiek jedynie dla Polakow. Choc historia jest niezwykle tragiczna, poza granicami kraju nie istnieje, a przyczynia sie do tego w duzej mierze stanowisko Rosji w tej sprawie.
A reszta: - Jedwabne, jak wyzej, kogo to obchodzi oprocz Izraela ?? !! Przeprasza, nie przeprasza - nie ma znaczenia w wielkiej polityce. - Swietowanie w Moskiwe konca WWII - coz innego mial zrobic. Gdyby sie postawil w tym momencie w jakim sie znalazl wyszedlby na idiote. Przeciez on tam pojechal jedynie jako widz i bylo to wiadome juz od poczatku. Mogl nie jechac, ale dyplomatycznie mu wypadalo ... niestety. - Wital, jak wital. - Katyn, jak napisalem wyzej - Wlasnie dzieki temu ze dajemy znac ze nam zalezy ale nie jestesmy natretami i nie probujemy nic zalatwic na sile, sprawa jest caly czas w toku i nie umarla mimo napietej sytuacji bezpieczenstwa globalnego na co sa bardzo wyczuleni amerykanie. Swoja droga, gdybym to ja byl prezydentem USA i ode mnie by zalezalo czy zniesc wizy Polakom czy nie, to oczywiscie bym tego nie zrobil - wiem jaki bylby tego skutek. Oni chyba zreszta tez wiedza, tylko rowniez dzialaja w tej sprawie dyplomatycznie, wiec jezeli chodzi o kwestie dyplomatyczna to w tym problemie jest wszystko OK. Obie strony graja swoja gre. Z ostatnich miesiecy - wybory na Ukrainie. TO SIE LICZY NA SALONACH UE, jedna z kluczowych spraw ostatniego roku !! Nawet jezeli w rzeczywistosci nic nie zrobil i z Kuczma rozmawial o dupie Maryny, to zwyciezca dyplomatycznym w oczach UE w sprawie 'unijnej kolonizacji Ukrainy' jest Kwasniewski. Tak samo zabiegi z Putinem i pobiciami. Dobra wywazona reakcja. Zadnych pochopnych decyzji. Kolejna sprawa - tez ostatnie dni. Polska ustalila bodajrze z Francja i Niemcami, ze przed spotkaniami z Putinem beda konsultowali wspolne stanowiska. To jest kolejna szalenie wazna dyplomatycznie sprawa. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:28. |