Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Test nośników CDR (https://forum.cdrinfo.pl/f2/test-nosnikow-cdr-11440/)

Dbest 21.09.2003 02:19

No tak... moj blad, wiem ze powinienem przeczytac caly wątek ale jest troche dlugi, nie zabardzo sie jeszcze orientuje co i jak jest tu na forum.

-Sid-The-Rat=> 20.09.2003 23:04

ten post ma ponad rok - a autor bywa juz tu naaaprawde zadko - uwagi ktore podales przewijaly sie w tej dyskusji juz wczesniej - co nie znaczy ze sa bledne :)

Dbest 20.09.2003 21:17

Sebastian997 ----> Fajny watek ale mam dwie uwagi. Z tego co mi wiadomo ilosc bledow nie jest zalezna tylko od plyty ale rowniez od nagrywarki i predkosci nagrywania. Optymalna predkosc nagrywania (najmniej bledow) to polowa maksymalnej predkosci nagrywarki (zazwyczaj). Testy mimo ze mowia duzo nie sa w pelni miarodajne ze wzgledu na rozne szybkosci nagrywania. Druga sprawa mniej zwiazana z tematem, to to ze "tanie" plyty zazwyczaj ie wytrzymuja proby czasu. Teoretycznie zwykle plytki powinny wytrzymac kolo 30 lat ale w praktyce jest to kolo 2 lat, wiec jesli bylaby taka mozliwosc, to mozna by do testu dodac informacje ile ma testowana plytka (powiezmy jesli byla by starsza niz rok).

-Sid-The-Rat=> 20.09.2003 17:14

jesli wyniki bylyby inne to mniej nalezaloby wierzyc tym z kproba - w dosie program ma blizszy kontakt ze sprzetem niz w windowsie

nie sadze zeby roznica byla wieksza niz 1% w te czy w tamta strone - jesli ktos doswiadcza u sieibe znacznych roznic to znaczy ze ma w ten czy inny sposob zwalony system

ps. te testy sa juz w tej chwili kompletnie bezuzyteczne - takich plyt na tynku juz nie ma... :(

SEBAW 20.09.2003 16:59

Chciałbym powrócić do tych testów. Moim zdaniem te testy by inaczej wyglądałem jakby zostały przetestowane tymi samymi napędami, ale spod Windowsa przy użyciu KProbe. :) Może by zostały odzwierciedlone 70... 80% no chyba że się mylę. ;p

-Sid-The-Rat=> 04.06.2003 09:14

a moze nie odgrzebuj topicow z przed roku...
informacje z tego testu sa juz mocno nieaktualne - i jesli chcesz jakis nowych to a) zrob testy sam b) poszukaj swiezych testow np na hydrogen

sprawa najlepszych obecnie plyt byla poruszana w wielu posatch - w kncu trafisz na to co aktualnie sie poleca i dlaczego
i dlaczego nie ma wsrod tch plyt verbatimow pastel :)

MacGyver 04.06.2003 09:00

Nio dobra Sebastian997 to teraz wymień 3 najlepsze płyty z Twoich testów bo ja już się wtym wszystkim pogubiłem :P ;)

cemi83 08.03.2003 16:44

Jak dużo zależy od partii z jakiej pochodzą płyty...
Dziwne

Pragnę opisać pewien przypadek.

Mam bardzo dużo płyt CDR Traxdata 74 12x. Wszystkie kupiłem "za jednym zamachem" z jednego kosza w jednym sklepie (duże pudełka 79gr sztuka). Według ATIP producentem jest Ritek
Pewnie takie tanie, bo stare - indeks 12x, wyprzedawali zapas.

Nagrywam je prawie zawsze z prędkością 12x.

Coś miałem ostatnio problemy z odczytem jednej z tych płyt (powodem
był brud w jednym miejscu, ale bardzo mały, więc sytuacja wydała mi się podejrzana).

Postanowiłem je przebadać pod WSES-em.

Wyniki mnie zaszokowały.

Niektóre z tych płytek mają C1 około 2000 !!!! (tak trzy zera)
Pojawiały się momentami błędy C2!!!
A płytki z danymi wszytskie mam nie porysowane.

A teraz najlepsze:
A NIEKTÓRE MAJĄ C1 < 10 !!!!!!!! (tak: dziesięć)

Zacząłem zastanawiać się co jest , czyżby nagrywarka mi nagrywała raz lepiej raz gorzej? Hmmmm i to ta sama nagrywarka, ta sama prędkość, te same płytki.... niby te same -

postanowiłem przyjrzeć się im i zwróciłem uwagę na numer nadrukowany w środku płyty (tam gdzie napęd ją chwyta).

Jest tam numer typu J311-H i potem ileś tam cyfr
A na innej jest już J318-H i coś tam
na następnych spotkałem J416-H, J322-H

Zauważyłem, że na wszystkich z numerem J311-H jest tak duża liczba błędów (C1 <> 2000), a na tych J318-H C1 <> 10.

Ciekawe nie?

Nie za bardzo wiem jak wygląda proces produkcji płyt CDR, ale wydaje mi się, że te ogromne rozbieżności jakościowe wiążą się z tym jak
producent dba o to czy jego maszyny "trzymają parametry". Choćby tego samego dnia były te płyty produkowane, to pewnie na innych.... no nazwijmy to tłoczarkach w hali produkcyjnej. Może ich nie konserwują czy coś albo nie wiem, w każdym razie coś zaniedbują, albo sobie ustalili, że płyty generujące C1<>2000 nadają się jeszcze świetnie.

-Sid-The-Rat=> 19.01.2003 03:55

plex - jest BEZNADZIEJNY jesli chodzi o korekcje bledow - konia z rzedem temu kto tym rippuje muze... :D

zastanawiam sie od dluzszego czasu za co plex sobie tyle liczy...

Plemnik 18.01.2003 20:25

Ehhh tam...- poziom nagrywarek bardzo sie wyrownal ostatnimi czasy - zreszta co sie dziwic jak bebechy sa w wiekszosci od tych samych producentow. Ostatnio na polibudzie mialem okazje potestowac 5 nagrywarek - Teac, LG, 2 X Plextor, Liteon - pozniej, juz w domku porobilem testy WSESem na moim liteonie i jakoscia nagrania praktycznie nie wyrozniala sie zadna nagrywara (a na hmmm materialy pomocnicze ;-) poszlo 75 plytek) jesli juz pojawialy sie na plytkach jakijs marki bledy to niezaleznie od nagrywarki. Roznice wynosily maksymalnie 5 bledow. Za to potwierdzilo sie ze najwazniejsza dzisiaj jest szybkosc nagrywania i fakt ze nosniki nie dorosly jeszcze do predkosci >40X.

PS Hmm nie wiem czy to odosobniony przypadek ale plex ktorym sie bawilem to w porownaniu do mojego liteona beznadziejny naped, przynajmniej w dziedzinie korekcji bledow!?!?!?!?

Martin_TP 17.01.2003 06:36

No i jak tam z testami? :) A tak na marginesie nosniki nosnikami, duzo od nich zalezy, ale nagrywarki tez swoja maja do powiedzenia. Wystarczy zobaczyc ze sa juz roznice w jakosci zapisu nawet miedzy 4x a 8x w przypadku zapisu audio, na korzysc w jakosci dla tego pierwszego. To tez o czyms swiadczy.

Pablo_NFG 20.11.2002 13:26

Sorka Panowie, że jak tak poza tematem... Sebastian997: widze, że też jestes z Katowic, możesz mi napisać (najlepiej na maila: pawel1982@wp.pl) jakiech płytek używasz do nagrywania... Jak możesz to napisz jeszcze gdzie je kupujesz i za ile :)

Sebastian997 20.11.2002 11:06

No właśnie myśle podobie jak ty. To nośniki chyba jeszcze nie "dorosły" do tak wysokich prędkości. Często pewnie jest tak, że producent wypuszcza kolejny model tylko ze zmienionymi oznaczeniami, niewiele jednak ingerując w sam nośnik. Tak już dla samego siebie próbowałem wypalić część z tych płytek na niższej prędkości (x24). I od razu było widać różnice. - Większość płyt miała wyniki o niebo lepsze niż te przy wypalaniu z maksymalna prędkością. Nawet te najtańsze płytki trzymały się całkiem nieźle jeśli były wypalone z niższą prędkością. Zreszta na tych wykresach doskonale widać że kiedy nagrywarka wypala początkową część płyty błędów jest niewiele, za to kiedy sie już zaczyna rozpędzać do najwyższych prędkości wtedy ich liczba rośnie wręcz lawinowo. Coś w tym musi być.

Sprezyn 20.11.2002 10:53

:o mnostwo roboty! Dzieki Sebastian za poswiecenie.
Te testy daja do myslenia, ja wyciagam z nich wniosek, ze nie
warto nagrywac szybko. Mysle, ze 24 to gorna granica, przy ktorej na wiekszosci nosnikow nie powinny pojawiac sie bledy:cool:
Zastanawia mnie tez, czy to nosniki nie dorastaja jeszcze do predkosci osiaganych przyz nowe nagrywarki,czy nagrywarki nie sa zbyt dokladne.
Ciesz fakt, ze ze wszystkich nosnikow mozna odczytac informacje.
Ciekawe czy sa plytki na ktorych sensownie mozna nagrywac x52

Sebastian997 20.11.2002 08:47

Ilość załączników: 1
Samsung Premium CD-R 700
Indeks wg producenta ***8211; x24
Wypalona z prędkością x24

CDR Media Code Identifier V1.63
ATIP: 97m 32s 19f
Disc Manufacturer: Prodisc Technology Inc.
Reflective layer: Dye (Short strategy; e.g. Phthalocyanine)
Media type: CD-Recordable
Recording Speeds: min. unknown - max. unknown
nominal Capacity: 702.83MB (79m 59s 74f / LBA: 359849)

CDR ATIP Reader 0.92
Media : CD-R/RW media
Media : CD-R media
Subtype: Medium Type C, low Beta category (C-)
Disc(Matrix) Manufacturer : Prodisc Technology Inc.
Recording Characteristics : Short Strategy Type (ex. Phthalocyanine type media)
Indicative Target Writing Power : 6 mW
Use : Restricted
Capacity (nominal) : 702.83 Mb

SMARTBURN 2.1
This Disc is designed for CD-RW/COMBO Drive Only.
Disc Type, Material = CD-R, Phthalocyanine
ATIP Lead-in = 97m 32s 19f
Norminal Capacity = 702.83MB (79m 59s 74f)
Disc Manufacturer maybe = ProDisc
SMART-BURN Speed Limit = 40X

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:44.