Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Test nośników CDR (https://forum.cdrinfo.pl/f2/test-nosnikow-cdr-11440/)

Sprezyn 18.11.2002 23:39

Czy testy beda jeszcze kontynuowane?
Przepraszam, ze tak bez opamietania wyciagam ten temat, ale to moj ulubiony:-D :P

Sprezyn 05.11.2002 16:24

Tak strasznie tesknie za tym tematem, ze musialem wyciagnac go na wierzch. Co sie dzieje?

Torwald 27.10.2002 12:24

Sebastian juz mi wszystko wyjasnil.
Teraz cierpliwie czekajmy na wyniki testow...8)

VermilioN 27.10.2002 02:11

a ja dodam

ze kolega Sebastian testuje wlasnie plytki i ma juz pelno screenow tylko po co bedzie zamieszczal po kolei w kilka dni, jak moze naraz w kilka minut caly test "wkleic", cierpliwym trza byc :P
pozdro
ps: oczywiscie domyslam sie tego :)

Torwald 27.10.2002 00:54

Chyba ostatecznie padl pomysl testowania kolejnych plytek...a szkoda...:( :(

Torwald 25.10.2002 13:37

Kolejny dzien i nadal nic...:'(

Sprezyn 24.10.2002 21:10

czekamy caly czas:(

Torwald 22.10.2002 20:58

uuu cos nie widac tych testow... czyzby cos poszlo nie tak... ?

Weron 21.10.2002 19:07

Pal oczywiscie z maksymalna predkoscia o to przeciez glownie chodzi.
Jak plyta jest x32 to walnij ja x32.
A jaki sens ma wypalanie na takiej plycie np x16?
Nie widze zadnego.

Torwald 21.10.2002 12:53

Mysle ze test z predkoscia maksymalna przewidziana przez producenta nie jest najlepszym pomyslem (nie wszystkie nagrywarki obsluguja wysokie predkosci). Jesli wszystkie plyty zostana nagrane w miare duzej predkosci (x24, x32) da to mozliwie dokladne porownanie (wiekszosc plyt jest nagrywana w tych predkosciach - chyba...ja przynajmniej ze wzgledow "bezpieczenstwa" tak nagrywam:) )

Shider 20.10.2002 23:21

skoro zaczynasz od nowa to moze dolacz sie do http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=11731 :)

Sebastian997 20.10.2002 22:24

1. Jedynie VERBATIM Metal AZO x8 była "leżakowana". Wszystkie pozostałe płytki zostały wypalone w dniu testowania.

2. Mam zarówno płyty DVision, Esperanza, jak i Platinum - udało sie, były na giełdzie. Trochę cirpliwości i będą ich wykresy.

3. Test zaczynam od początku !
Z uwagi na pewne zastrzeżenia postanowiłem ujednolicić procedurę: płyty będą nagrywane z maksymalną dopuszczalną przez producenta prędkością, na jednej wypalarce. Natomiast test odczytu będzie powtarzany dwukrotnie przy prędkości x32. Przy dużym poziomie błędów (powyżej 200) nośnik będzie powtórnie nagrany na innej nagrywarce i ponownie przetestowany. Wszystkie wykresy będą robione przy jednakowej skali błędów. Jeżeli poziom błędów wyjdzie poza tą skale zamieszczę drugi wykres w maksymalnej skali. Wszystkie płyty (tak jak i w tym teście) będą testowane bezpośrednio po zapisie (w tym samym dniu). Także podobnie jak i w tym zestawieniu, testowany nośnik nie będzie mógł mieć żadnej, widocznej rysy czy innego uszkodzenia.
Mam nadzieję że to zadowoli wszystkich zainteresowanych, a przynajmniej większość. :) Jeśli są jeszcze jakieś zastrzeżenia co do procedury to proszę o uwagi. Testy zaczynam jutro i postaram sie ukończyć w ciągu kilku dni. Pierwszą partię płyt już mam w domu. Drugą przyniosę jutro z hurtowni.

I jeszcze jedno pytanie do Was - kiedy rozmawiałem ze znajomymi i przedstawiłem im propozycję takiego testu, padły z ich strony dwie propozycję: jedna to ta którą przedstawiłem powyżej, aby testować płyty przy zapisie z maksymalną zalecaną przez producenta prędkością. Niektórzy jednak sugerowali by zapisu dokonywać z jedną, z góry ustaloną prędkością dla wszystkich nośników, np. x24 lub x32. Jeśli jednak jakaś płytka byłaby fabrycznie oznaczona poniżej tej granicy np. x16 wtedy zapis przeprowadzonoby z taką właśnie prędkością.
Co o tym sądzicie ? Która procedura lepsza ? Którą wolicie ? Czekam na Wasze sugestie.

Shider 20.10.2002 15:54

Cytat:

Sebastian997 napisa***322;(a)

Bardzo chętnie zobacze taki test. Kup 100 różnych płyt, zrób najlepiej obraz z jakimiś danymi i wypalaj to samo na każdej płycie używając jednej nagrywarki i stosując jedną prędkość. Jak skończysz to kup kolejne 100 płyt, załatw następną wypalarkę i powtórz całą procedurę. Potem jeszcze raz i jeszcze raz.... Wtedy naprawdę będzie obiektywnie. Z niecierpliwością czekam na testy 8)

Dla mnie istotne było to żeby płyty zostały nagrane z prędkością nie przekraczającą maksymalnej, dopuszczanej przez producenta. Przy takim założeniu płyta powinna zachowywać się na akceptowalnym poziomie błędów. Mimo wszystko daję to jakiś obraz jakości nośnika. Owszem, aby wszystko było w 100% obiektywne należałoby zachować taką procedurę jak opisałem wyżej. Poważnie zastanawiam się nad takim testem ale potrzeba mi na to troche czasu. Tego nie da się zrobić w ciągu jednego dnia. Może mi pomożesz ? Póki co jest ten test i gołym okiem widać np. że płytki Vision, HIT Best Price, TRAXDATA Silver, SPEED 700 czy LEAD DATA należy omijac z daleka. I na razie o to chodziło.

dobra to jescze jedno
czy te plytki byly wypalone w ktorkim czasie czzy juz troche odlezaly na polce?
bo jesli odlezaly to sprawdzanie ich jest nieporozumieniem
ewentualnie na takich lezakowanych mozna zrobic test wytrzymalosci plyty a nie jej jakosci

sprawdzilem u siebie kilka innych (starych, wypalonych dawno) plyt i stwierdzam ze bardzo szybko poziom C1 na nich wzrasta

Torwald 20.10.2002 15:54

W sumie mi tez by sie przydal... ;)

Weron 20.10.2002 15:42

Sebastian jak bys mogl to wyslij mi ten dokument worda z testem wszystkich nosnikow.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:02.