![]() |
Problem z rozpędzaniem w LiteOn LTR-48246S
Wspomnianą nagrywarkę mam gdzieś od grudnia zeszłego roku. Działała bez problemów, wszystko nagrywała, co jakiś czas aktualizowałem jej firmware. Ostatnio pojawił się u niej problem z rozpędzaniem do odpowiedniej prędkości nagrywania czy odczytu. Rozpoznaje płytkę, zaczyna się rozpędzać i jakby ją ktoś nagle zatrzymał i znowu rozpędza itd. Przy nagrywaniu może tak przez 2-3 po czym rezygnuje i nagrywa z jakąś mniejszą prędkością. Odczyt jeszcze jakoś idzie, chociaż wydajność przy takim przerywaniu jest drastycznie mała...
Zastanawiam się czy to nie wina ostatniego firmware'u? Ostatnia wersja to SS0E, która ma poprawiać słynne problemy z overburningiem. Jakieś sugestie co mogłbym sam zrobić? Jak nie to idę z nią do serwisu, w końcu od czegoś jest gwarancja :) tylko nie uśmiecha mi się perspektywa, że będą ją tam trzymać 2 tygodnie albo coś koło tego, zanim naprawią czy dadzą nową... |
Hm - nagrywaem juz troche na SS0E i "all seems to be :spoko:"
Standartowo przy takich akcjach odpowiada sie : czy probowales na roznych nosnikach ?? |
Re: Problem z rozpędzaniem w LiteOn LTR-48246S
Cytat:
Pożyjemy zobaczymy ;) |
Re: Problem z rozpędzaniem w LiteOn LTR-48246S
Cytat:
u mnie jest/bylo to samo (tylko, ze moja nagrywarka ma ok. 2 miesiecy) zrob testy w NeroCDSpeed: czasy dostepu - przecietny naped ma cos ok. 100-150 ms, u mnie dochodzilo do 2000 ms, wiec sprawdz u siebie (oczywiscie moze tez byc troche mniej, bo jak widze Twoja nagrywarka w porownaniu z moja jest jeszcze w miare sprawna) piszesz, ze rozpedza i hamuje, a potem nagrywa z mniejsza predkoscia - moja na poczatku tez tak miala, ale ostatnio potrafila mielic te plyte kilka minut i zwracala blad ('invalid write state' czy jakos tak) i w ogole nie chciala nagrywac co do biosow, to nie wydaje mi sie, ze maja one z tym cos wspolnego - na swojej testowalem SS0E, SS0C, SS0A, nawet oem'owy SID1 i nie zauwazylem najmniejszej poprawy przykro mi, ze tak mam takie zle wiadomoscie, ale obawiam sie, ze z czasem Twojemu lite-onowi tez minie ochota na bezproblemowe nagrywanie plytek, tak jak w moim przypadku poszukaj forum, ja rzucalem kilka postow na ten temat, moze znajdziesz cos co ci pomoze (oczywiscie w Twoim przypadku moze to byc po prostu jakis szczegol w stylu brak aspi czy wlaczonego dma, ale objawy masz takie same jak moje, wiec jestem juz troche na to uczulony) powodzenia |
Re: Re: Problem z rozpędzaniem w LiteOn LTR-48246S
Cytat:
|
Re: Re: Re: Problem z rozpędzaniem w LiteOn LTR-48246S
Cytat:
|
Re: Re: Problem z rozpędzaniem w LiteOn LTR-48246S
Cytat:
|
Tia, właśnie też się zorientowałem... Powrót do SS0B czy SS0C daje tyle co egzorcyzmy ;) Co do różnych płytek, to na pewno krztusi się przy Verbatimach DataLife 80min 48x, Platinum takich samych, mam tu gdzieś jeszcze jakieś Datex'y to mu podrzucę... natomiast jak wrzuciłem starego Verbatima DataLifePlus odczytał od razu.
No nic, zdaje się, że z nagrywarką pod pachą i pieśnią na ustach muszę jutro dokonać tryumfalnego wjazdu do serwisu :) A taaakie to solidne nagrywarki miały być... chyba że tylko z tymi 48246S coś im się przewróciło... może przynajmniej mi dadzą nową czarną :D |
Przełączyłem nagryware na Primary Slave na jednym kablu 80 żyłowym razem z dyskiem i narazie OK (ale może to przypadek) ;)
Ps. Przedtem była jako Secondary Master na kablu 40 żyłowym razem z Yamahą F1, może się nie lubią :) |
Mam ten bios SS0E. Na razie nie widzę problemów, ale sprawdzę w Nero CD Speed. To chyba nie będzie wina biosu, a samej nagrywarki -> czyli być może i mnie to spotka w przyszłości :(
|
witam
ja z tym samym problemem nagrywarka( 48x24x24S) kupiona w lutym wraz z calym komputerem ma w sumie bardzo maly przebieg moze nagralem do dzis 50 plyt na niej w maju zaczely sie z nia jaja czyli : nero zatrzymuje sie na 2% i nie moze sie wlaczyc buforowanie,plyta w srodku sie slizga i pozostake sie tylko modlic aby plyta weszla na obroty i zaczelo nagrywac tak po kilku minutach zanioslem nagrywarke w maju do serwisu,trzymali 2 tygodnie pan stwierdzil nagralem 3 cd ( firmy lg ) no to ja mu mowie ze prosze mi to pokazac bo nie wierze ( po wczesniejszych doswiadczeniach w domu) kupilem w sklepie 3 plytki platinum,verbatim i jakis no name na 2 pierwszych nagralo po powrocie do domu znow pojawily sie problemy nie nagrywa esperanz,platinum nagrywa na verbatimach i dysanach wczoraj przestala mnie bawic nagrywarka bo nie chciala mi nagrac na tdk wiec dzis poszedlem do sklepu z cd i kupilem kilka plytek o to wyniki malego testu nagrywania cd: lg x48 nagrane hit x40 nagrane mediastore x48 nagrane verbatim data lifeplus x16 nagranee tdk d-view nagrane ( w wczoraj nie chcialo nagrac ? :-( ) dysan x 48 nagrane verbatim datalife x 48 nagrane verbatim x 32 super azo crystal nagrane esperanza x 40 silver nagrane to byl juz niezly szok dla mnie ( pomielilo ta plyte z 2 min zanim sie rozpedzila ale nagralo) wyzej wymienione plytki nagralo z tym ze na poczatku nero zatrzymuje sie na 2% i przez kilka sekund sie slizga poczym rusza dalej :-) w sumie najlepeij nagralo tzn bez zadnego zwolnienia cd lg i verbatim mialem kiedys jeszcze taka stara plytke philipsa x16 i ja bez problemu nagralo w tescie polegly cd: resetowalem nagrywarke po 5 min datex x 48 nie nagrane platinum x 48 nie nagrane akkosx 48 nie nagrane i powiedzcie mi teraz panowie w czym tu tkwi problem ( nie zmienialem zadnych biosow bo sie poprostu na tym nie znam,chce tylko zeby zeby kilka razy w miesiacyu nagrac kilka plytke z muzyka albo jakis film) a niekiedy mi brak cierpliwosci do tej nagrywarki ( z lezka oku wspomina m teaca x8 ktory wszystko palil co sie do niego wsadzilo :-) a najlepsze to to ze nie wiem jak bedzie jutro jak bede chcial cos nagrac fajnie ze istnieje cos takiego jak www.cdrinfo.pl gdzie obracaja sie naprwde niezli fachowcy od nagrywarek i mozna sie duzo dowiedziec na tematy wyzej wymienione dzieki i prosze o jakies wskazowki to wyzej wymienionego problemu jak widze nie jestem sam............ale czy o to chodzilo firmie lite-on chyba nie Michał |
nowa wersja firmware moze pomoc ale nie tylko - sprawdz czy masz zainstalowane ASPI i jak stoisz z DMA
inna sprawa - takie cyrki to moga byc od temperatury - czy nie jest tak ze nagrywa ci plytki swierzo po wlaczeniu kompa (zimna nagrywara) a jak sie troche nagrzeje to przestaje? |
kupilem dzis 10 plytek dysana
i wsadzam to tego mojego sprzetu i nagrywarka znow ma humorek :-( jak zwykle stanelo na 2% w nero po 1 min bufor skoczyl na 21% o to mysle zaraz sie rozpedzi ale niestety nic z tego , reset kompa wsadzilem 2 plytke z tej samej szpuli i plytke nagralo !!! wsadzilem 3 plytke dysana i juz nie nagralo normalnie rece odpadaja!!!!!!!! istna rosyjska ruletka |
nastepna osoba, chyba zaczne was liczyc i robic statystyki
jednak z tymi lite-onami jest cos dziwnego, nie jest normalne, ze wiele osob ma te same problemy, i to raczej nie jest wadliwa partia czy walnieta sztuka, bo osob majacych takie problemy jest za duzo do CrazyLucas: tu nie pomoga zadne zmiany biosu, zainstalowanie najlepszych aspi, czy wlaczenie dma jak juz pisalem kilka razy to jest usterka sprzetowa, tylko taka dziwna, ze ujawnia sie tylko niekiedy ale to 'niekiedy' umie czlowieka mocno zdenerwowac:( do mickey303: widze, ze robiles sporo testow:) , mi sie nie chcialo i szkoda plytek, zeby tak dokladnie wszystko przetestowac pozostaje mi polecic Ci meczenie tego serwisu do skutku ja mialem tak samo (z identycznym problemem), ganialem kilka razy do serwisu, az w koncu wzialem kilka plytek (dobrych) i pokazalem gosciowi o co mi chodzi, na razie wzial zeby samemu przetestowac z dokladna instrukcja jak to zrobilem (sprobuj najpierw zgrac zawartosc jakiejs plytki na dysk a potem sprobowac cos nagrac - wiem, ze to dziwne, ale u mnie po wymeczeniu nagrywarki odczytem znacznie rosla szansa, ze nagrywarka potem nie zechce nagrywac) i pozostaje sie modlic, ze wymienia i sie juz nie trafi na taka walnieta sztuke:help: |
temperatura nagrywarki tu chyba nie ma zadnego znaczenia
te dziesiejsze dysany nagrywalem zaraz po wlaczeniu kompa i od razu pojawialy sie jaja |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:20. |