Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Po użyciu nie usuniesz (*.avi) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/po-uzyciu-nie-usuniesz-avi-26967/)

woitas 25.05.2004 14:23

nie chciałem zaczynać nowego wątku, więc podpiąłem to tutaj.
znalazłem regfix, który likwiduje problem z usuwaniem uszkodzonych *.avi.
autorem jest twórca divxfix'a.

programik

lopus 02.12.2003 22:36

WindowsXP ma jakąś opcję która powoduje że nie można usunąć poleceniem DELETE pliku który wcześniej używał MEDIA PLAYER.
Ja uwazam ze sprawcą jest explorer,ktory jest zajety tym procesem.
Spróbuj tak:zamknij proces explorer.exe a nastepnie usun plik.
Co ciekawe ze czekając ok godziny taki plik sam sie zwalnia....
A tu znalazłem inna porade ale nie sprawdzałem(zrob najpierw kopie rejestru):
"Jeśli spodziewasz się, że problemy sprawia podgląd filmów, to można go wyłączyć - trzeba skasować klucz:
HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shel lex\PropertyHandler "

tower 02.12.2003 22:08

jak mam takie problemy (z rzadka sie pojawiają) to zamykam eksplorator uruchamiam cmd i po problemie

Y@nkee_PL 02.12.2003 21:28

a jaka w ogole nazwe nosi ten nieusuwalny katalog ??? :)

KarolluZ 02.12.2003 17:04

wiesz NIMAL, chyba jedna rzecz się sprawdza... Chodzi mi o to, że człowiek zawsze wybiera różne drogi... często te trudniejsze.... często robi na okrętkę niż po prostu użyje normalnych, konwencjonalnych, prostych metod. A wiesz, że to mi nawet nie przyszło do głowy z tym scandiskiem !? :)

nimal 02.12.2003 15:00

sprubuj scandyska - moze Ci tego cusia wywali :)

KarolluZ 02.12.2003 14:28

no coś ty.... poco mi usuwać systemowe rzeczy... żeby mi się winda nie uruchomiła tylko zawisła po między piętrami !? hehehehe. Po prostu jakiś katalog na zupełnie innej patrycji.... dziwna sprawa...

Y@nkee_PL 02.12.2003 13:42

a co to za folder, bo jesli systemowy to faktycznie nie ma sie czego dziwic
przy windzie 2003 na C mam pusty katalog o nazwie wmpub i nie idzie go usunac bo niby jest uzywany :)

KarolluZ 02.12.2003 12:53

nie mogę ogólnie usunać pustego katalogu... po prostu tak jakby windows go używał... ponadto ktoś zamieścił taki plik INUSE i tym można usunać wszystko co tylko chcę i nie ważne czy winda używa tego pliku czy nie.... jednak dla mnie coś tu jest skoplikowanego.....

Y@nkee_PL 02.12.2003 12:22

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
Y@nkee_PL... a czy to dotyczy również katalogów !?

tzn. w jakim sensie ???
nie mozesz usunac pustego katalogu czy katalogu wlasnie z jakims AVIkiem?

KarolluZ 02.12.2003 11:24

Y@nkee_PL... a czy to dotyczy również katalogów !?

Y@nkee_PL 01.12.2003 23:20

CHIP 12/2003
Cytat:

Pyt.: Mam problem z usunieciem plikow AVI w Win XP. Za kazdym razem gdy chce skasowac jakis film, pojawia sie komunikat, ze plik jest uzywany!

Odp.: Opisany w liscie problem jest najprawdopodobniej spowodowany uaktywnieniem systemowej funkcji podgladu plikow. Warto ja zatem wylaczyc, znajdujac i kasujac w Rejestrze wpis PropertyHandler (jest on czescia klucza HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shel lex\)....
a dalej bylo o Windows/Total Commanderze ;)

ciekawe czy to pomoze :)

Pozdro.

KarolluZ 03.11.2003 15:47

Prometeusz... to nawet ma sens to co napisałeś... jak będę znowu miał taki problem to po prostu pokombinuje to twoim sposobem. Nawet to nie jest głupie.... znaczy świadczy to oczywiście o niestabilności systemu z rodziny Microsoft... a ponoć zapowiadali taki stabilny system... a to ciekawe...

prometeusz 03.11.2003 15:08

By6cie administratorem jeszcze niczego nie zalatwia.
Jezeli masz NTFS to sprawdz w katalogu, tam gdzie masz ten avi-k jekie masz ustawienia dajac np wlasciwosci tego pliku i zakladka zabezpieczenia.
Czy masz dostep do pelnej kontrolitego pliku.

Patrixs 03.11.2003 14:52

Cytat:

prometeusz napisa***322;(a)
Proponuje ustawic uprawnienie dla danego urzytkownika na full i dopiero usunac.
Jezeli to XP to zniesc dziedziczenie w danym katalogu - bo bez niego nie nada nowych uprawmnien.
Oczywiscie tylko przy NTFS-ie

pozdrawiam
Prometeusz

Niestety, nic nie moge zrobić (skasować, przenieść) z avikiem, loguje się na urzywając login-u z grupy Administratorów, wszystko mam ustawione na maxa (jeśli o to Ci chodziło).

Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:28.