Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   DVD na CD-ROM-ie Prawda, czy brednie? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dvd-cd-rom-ie-prawda-czy-brednie-32354/)

gallus 12.03.2004 15:09

Cytat:

Napisany przez REi
o ile mi wiadomo to do czytania DVD potrzebny jest laser którego czytniki CD nie posiadają :D to jest po prostu MISSION IMPOSSIBLE :D

Ja zgadzam się z tą wypowiedzią to BREDNIE!!!

*Vojtas* 12.03.2004 13:17

Ech, kiedyś siedziałem w tematach audio bardzo mocno...

Zwróćcie jeszcze uwagę na sprzęt Yamahy (zestaw Yamaha Piano Craft). Natomiast, jeżeli ktoś może wydać na sprzęt trochę więcej kasy to polecam złożyć sobie zestaw audio z osobnych elementów (CD + wzmacniacz + kolumny) nic nie zagra lepiej niż dobrze dobrane klocki.
Mój zestaw to CD Pioneer PD-S707 + wzmacniacz Creek 5250SE + kolumny Dali 505. (ale lepiej nie pytajcie ile to kosztowało.:))

No cóż każdy ma jakiegoś bzika każdy jakieś hobby ma***8230;;)

Pozdro.:)

CIAPEK 12.03.2004 10:39

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A to prawda. Najwieksza wada obecnych wiez Panasonica (zreszta nie tylko - jak patrze na Aaiwe to nie wiem, czy smiac sie czy plakac) jest wlasnie wyglada. Taka jedna z odtwarzaniem MP3 jeszcze ujdzie, ale do podobania mi sie jeszcze daleka droga. Tylko Technics caly czas jest tradycyjny i musze przyznac, bardzo ladny.

Philips! To dla mnie pionier w produkcji zestawów domowych grających hi-fi(mini wieże i wieże, nie mówie o 'cegiełkach'). Sam mam wieżyczke ok. 5 lat i gra pięknie, jedyne co to laser padł :}, ale wieża podłączona z komputerem ma się rozumieć :).
Teraz jakbym miał kupić wieże tak samo postawiłbym na Philipsa - duży wybór, nie wygurowane ceny, fajny wygląd, parametry. Ceny poszły w dół, za tą cenę jaką zapłaciłęm 5 lat temu teraz by, dostał wieże o podwójnej mocy, może nawet z 4 głośnikami, mp3... :) fajnie.

Ormianin 12.03.2004 10:39

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A to prawda. Najwieksza wada obecnych wiez Panasonica (zreszta nie tylko - jak patrze na Aaiwe to nie wiem, czy smiac sie czy plakac) jest wlasnie wyglada. Taka jedna z odtwarzaniem MP3 jeszcze ujdzie, ale do podobania mi sie jeszcze daleka droga. Tylko Technics caly czas jest tradycyjny i musze przyznac, bardzo ladny.

Technics i panasonic to jest tedna firma... tylko panasonic to low end, a Technics to niby hi end... ale te same podzespoly w srodku... mam radiomagnetofon panasonika... stoi sobie w kuchni... dziala dobrze, ma 10 lat ale gra tylko radio, wiec ciezko porownywac jego eksploatacje w calosci...

Mam kino domowe Sony, amplituner, magnetofon,DVD i bardzo sobie chwale... natomiast mam tv philps, naladowany elektronika, ma 6 lat i juz 4 razy byl w naprawie, czuje ze znowu zacznie siadac...

poza tym inwestycja w elektronike to strata pieniedzy,...

ostatnio podlaczylem glosniki creativa nie pamietam modelu, 4 sat. x subwofer, to gralo dla mnie tak samo jak markowe wieze... szkoda inwestowac w jakas weze, lepiej taki zestaw z prostym cichym kompem

andrzejj9 12.03.2004 08:58

Cytat:

Napisany przez Edwardo
elektorinika moze i tak... ale design inny :)
wole Technicsa

adams_a 11.03.2004 23:43

Ja mam wieze Techniksa i Pnasonika z tego samego roku. Design zupelnie inny Techniks lepiej wykonanay, bardziej starannie i wogule, a Panasonik robiony na masowke.

Edwardo 11.03.2004 18:54

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Dla mnie Technics i Panasonic do dokladnie to samo :)

elektorinika moze i tak... ale design inny :)
wole Technicsa

andrzejj9 11.03.2004 18:44

Cytat:

Napisany przez Edwardo
dokladnie!
z tym, ze ja do dzwieku na pierwszym miejscu postawilbym chyba Technicsa, chociaz jak juz wspomnialem Technics i Panasaonic to Mitsushita.
ale Technics przemawia do mnie jeszcze wygladem :)

Dla mnie Technics i Panasonic do dokladnie to samo :)

Edwardo 11.03.2004 18:19

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Z tym starym sprzetem to sie zgadzam. Mam w domu wieze Diory (duzy sprzet, z bardzo duzymi kolumnami) i gra tak, ze zadna z tych najnowszych wiez (mam na mysli te miniwieze za okolo 1000 - 2500 zlotych) nawet sie do niej nie umywa.

Natomiast jesli chodzi o rozne marki to ja mam taki prywatny podzial. Panasonic dla mnie jest najlepszy do muzyki, Sony do obrazu, pozostale roznie. W kazdym razie kupujac wieze prawie na pewno kupie Panasonica, a przymierzajac sie do telewizora najpierw sprawdze, co Sony ma w ofercie.

I moze to tylko moje przekonanie, ale kiedy ostatnio sluchalem, jak te nowe miniwieze graja, to od Sony i Aiwy mnie odrzucilo, natomiast, kiedy wlaczylem Panasonica (na tej samej plycie) to przypomnialem sobie, czemu piec lat temu wlasnie na niego sie zdecydowalem :)

dokladnie!
z tym, ze ja do dzwieku na pierwszym miejscu postawilbym chyba Technicsa, chociaz jak juz wspomnialem Technics i Panasaonic to Mitsushita.
ale Technics przemawia do mnie jeszcze wygladem :)

obraz - zgadzam sie z Toba - soniaki.
jeszcze moge powiedziec ze Przenosne urzadzenia Soniak robi mocarne... szczegolnie linie walkman (md, mp3, kaseciaki)
mam do tej pory jeden model slim na kasete z pilotem, ma juz kolo 6 lat a gra lepiej niz najnowsze philipsy, thomsony i inne...

andrzejj9 11.03.2004 17:28

Cytat:

Napisany przez Edwardo
powiem tyle... jak jakas firma robi wszytko to jest do dupy... i tak np philips robi RTV i AGD... i co? moze ma wybujane wieze ze swiecidelkami, lodowki z ostrzeganiem przez uplywem terminu spozycia zywnosci...ale jaka to ma jakosc... dzwiek? pusty...pudelkowy...
Sony z tego co zauwazylem torszeczke zdziadzial, ale dalej reprezentuje wysoki poziom (szczegolnie cenami ;) ) (ps. wiecie ze Soniak przejal AIWE?)
Panasanic i technics to prawie jedno i to samo... wszytko nalezy do Mitsuszity (nie wiem jak to sie pisze)

zeby sie nie wywiazala klotnia... nie mowie ktora firma jest lepsza... bo w kazdej znajda sie modele lepsze od drugich...wszytko jest dla ludzi, jednych z zasobnymi portfelami (np ONKIO) dla innych z mniej...
moja graj Technicsa ma juz swoje lata... ani razu nie byl w servisie, przezyl paredzisiat imprez przy max obciazeniu non - stop przez 6-8h oraz wyniesienie z domu w worku na ziemniaki i transport zukiem na najblizsze bazary... i do tej pory gra niejednokrotnie lepiej od najnowszego sprzetu roznych firm... tak kiedys ze znajomymi doszlismy do wniosku ze te parenascie lat temu poziom jakosci sprzed byl znacznie wyzszy niz teraz...

Z tym starym sprzetem to sie zgadzam. Mam w domu wieze Diory (duzy sprzet, z bardzo duzymi kolumnami) i gra tak, ze zadna z tych najnowszych wiez (mam na mysli te miniwieze za okolo 1000 - 2500 zlotych) nawet sie do niej nie umywa.

Natomiast jesli chodzi o rozne marki to ja mam taki prywatny podzial. Panasonic dla mnie jest najlepszy do muzyki, Sony do obrazu, pozostale roznie. W kazdym razie kupujac wieze prawie na pewno kupie Panasonica, a przymierzajac sie do telewizora najpierw sprawdze, co Sony ma w ofercie.

I moze to tylko moje przekonanie, ale kiedy ostatnio sluchalem, jak te nowe miniwieze graja, to od Sony i Aiwy mnie odrzucilo, natomiast, kiedy wlaczylem Panasonica (na tej samej plycie) to przypomnialem sobie, czemu piec lat temu wlasnie na niego sie zdecydowalem :)

Edwardo 11.03.2004 13:27

powiem tyle... jak jakas firma robi wszytko to jest do dupy... i tak np philips robi RTV i AGD... i co? moze ma wybujane wieze ze swiecidelkami, lodowki z ostrzeganiem przez uplywem terminu spozycia zywnosci...ale jaka to ma jakosc... dzwiek? pusty...pudelkowy...
Sony z tego co zauwazylem torszeczke zdziadzial, ale dalej reprezentuje wysoki poziom (szczegolnie cenami ;) ) (ps. wiecie ze Soniak przejal AIWE?)
Panasanic i technics to prawie jedno i to samo... wszytko nalezy do Mitsuszity (nie wiem jak to sie pisze)

zeby sie nie wywiazala klotnia... nie mowie ktora firma jest lepsza... bo w kazdej znajda sie modele lepsze od drugich...wszytko jest dla ludzi, jednych z zasobnymi portfelami (np ONKIO) dla innych z mniej...
moja graj Technicsa ma juz swoje lata... ani razu nie byl w servisie, przezyl paredzisiat imprez przy max obciazeniu non - stop przez 6-8h oraz wyniesienie z domu w worku na ziemniaki i transport zukiem na najblizsze bazary... i do tej pory gra niejednokrotnie lepiej od najnowszego sprzetu roznych firm... tak kiedys ze znajomymi doszlismy do wniosku ze te parenascie lat temu poziom jakosci sprzed byl znacznie wyzszy niz teraz...

Ormianin 11.03.2004 11:44

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nawet nie. Ta wieza to okolo 5 - 6 letni Panasonic na 5 plyt (taki, jak te, ktore i teraz sa sprzedawane). Calkiem fajny sprzet, no ale jak to czesto bywa w Panasonikach [...] to chcialbym ja jeszcze jakos zmusic do pracy.

Panasonic to teraz tylko nazwa... ja tam werny jestem firmie SONY bo wszystko co mam jest naprawde dlugotrwale...
laser wysiada podobnie jak opisales rowniez w philipsach... winna za to jest moc lasera, ktory sie bardzo szybko wypala, mozesz znalezc majstra co wykalibruje Ci moc lasera

kraluk 11.03.2004 10:53

Ja nie mogę, natępny Matrix:D
A wracając do rzeczy, powiem jak koledzy przedemną NIE DA SIĘ. Cd-rom nie ma takiego nazwijmy to osprzętu, żeby móc odtwarzac płyty dvd.

andrzejj9 11.03.2004 00:01

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Bo Andrzej pewnie posiada CD Audio, z klapka otwierna do gory a nie z szuflada...
Tak swoja droga mam w domu stary CD player Fonica rok 1991 (pamieta to ktos jeszcze?) to byl jeden z pierwszych CD Playerow w Polsce... nie jest rewelacyjna, szuka utworu na koncu plytki wciagu polminuty, ale! odtwarza bezblednie kazde CDR i CDRW! nawet te nagrane z predkoscia 40x ... pokazcie mi urzadzenie firmowe z tamtych czasow typu Sony czy Technics co by potrafil taka rzecz :)

Nawet nie. Ta wieza to okolo 5 - 6 letni Panasonic na 5 plyt (taki, jak te, ktore i teraz sa sprzedawane). Calkiem fajny sprzet, no ale jak to czesto bywa w Panasonikach jakies dwa lata temu zaczalem miec problemy z laserem. Co ciekawe, przez ponad rok nie wlaczalem wiezy (cd) i spisalem ja juz na straty od czasu do czasu sluchajac tylko radia. Ale jak i to zaczelo zle odbierac, to sie wkurzylem i nie ryzykujac juz praktycznie nic (kaseta tez w miedzyczasie przestala dzialac), rozkrecilem wszystko. Naprawilem system szyfladkowy, ktory tez kiedys sie popsul, przeczyscilem laser i okazalo sie, ze nawet moge sluchac plyt. Przez jakis tydzien wieza chodzila lepiej niz kiedykolwiek. Potem znowu zaczely sie problemy z odczytem. Rozkrecilem ja jeszcze raz, ale poprawa znowu byla bardzo krotkotrwala. Kupilem sobie plyte czyszczaca i teraz jej uzywam, bo efekt jest porownywalny, ale mimo wszystko to, czy plyta zostanie odczytana i czy w trakcie odtwarzania nagle laser nie zacznie skakac to loteria. Wieza juz zdecydowanie swoje przezyla, ale szkoda mi pieniedzy na kupno nowej, to chcialbym ja jeszcze jakos zmusic do pracy.

Loczek 10.03.2004 21:17

KIT KIT i KIT co za brednie, nieznam się aż tak bardzo ale laser w cdromie jest inny a laser w dvd inny o większej mocy. A poza tym tochyba niemozliwe żeby cdrom czytał dvd bościeżka w dvd jest owile węższa. Przykład: plextor Premium nagrywał na płytkach cdr 700 mb około 1 gb i tylko nieliczne napędy dały sobie rade z odczytem tak nagranej płytki. A co diopiero odczytać dvd opojemności 4,7 gb........ ściema.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:01.