Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pasja (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pasja-32543/)

Loczek 14.03.2004 00:11

Pasja

Byłem w piątek na tym filmie i musze wam powiedzieć że jeśli sam Watykan ocenił ten film jako film który ukazuje prawdę o tym co się działo z Jezusem podczas jego ostatniego dnia życia to ja dziękuje. I powiem że żydzi to jednak naród zdradziecki i kłamliwy. ****a dostali kawałek Palestyny w latach 50 a teraz im mało. **** im w dupe. Pewnie niektórym niespodoba się ten post ale co tam, wkurzyłem sie bardzoooooooo.

Remix 14.03.2004 00:30

Witam!

no coz... jestem sceptykiem i wierze w nauke, a jak ona dowodzi nie ma dowodow 100% na istnienie takiego czlowieka... a dowod, ktory mial byc 100% ozalal sie genialnym falszerstwem (mowie o calunie turynskim)...
film widzialem i jako film uwazam za bardzo dobry... niestety mam wlasne poglady na temat calej wiary, wiec raczej w tym aspekcie nie zrobil na mnie zadnego wrazenia.

czy warto go ogladac.. tak, czemu nie... fajny film :)

Alinoe 14.03.2004 03:21

Cytat:

Napisany przez Loczek
Byłem w piątek na tym filmie i musze wam powiedzieć że jeśli sam Watykan ocenił ten film jako film który ukazuje prawdę o tym co się działo z Jezusem podczas jego ostatniego dnia życia to ja dziękuje. I powiem że żydzi to jednak naród zdradziecki i kłamliwy. ****a dostali kawałek Palestyny w latach 50 a teraz im mało. **** im w dupe. Pewnie niektórym niespodoba się ten post ale co tam, wkurzyłem sie bardzoooooooo.

jezus był również żydem

Alinoe 14.03.2004 03:23

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

no coz... jestem sceptykiem i wierze w nauke, a jak ona dowodzi nie ma dowodow 100% na istnienie takiego czlowieka... a dowod, ktory mial byc 100% ozalal sie genialnym falszerstwem (mowie o calunie turynskim)...
film widzialem i jako film uwazam za bardzo dobry... niestety mam wlasne poglady na temat calej wiary, wiec raczej w tym aspekcie nie zrobil na mnie zadnego wrazenia.

czy warto go ogladac.. tak, czemu nie... fajny film :)

dowody choć szczupłe to są przynajmniej dwa - jeden to same teksty nowego testamentu, drugim jest pewien przekaz pochodzacy z palestyny a mówiacy o jakimś człowieku imieniem jezus

andrzejj9 14.03.2004 07:29

No a mnie wlasnie bardziej interesuje, czy film jest dobry i czy warto sie na niego wybrac, niz to, kto, co , znowu, po co i komu zawinil ponad 2000 lat temu. Nie cierpie sprzeczek i konfliktow na tle religijnym, przeciez religia, jakkolwiek rozumiana, nie na tym polega!

No ale wracajac do senda, dobry jest film? :)

-Kowalik- 14.03.2004 08:47

Cytat:

Napisany przez Loczek

Nie ma to jak wiara w najwieksza sekte na swiecie :)

Maciej 14.03.2004 09:25

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No a mnie wlasnie bardziej interesuje, czy film jest dobry i czy warto sie na niego wybrac, niz to, kto, co , znowu, po co i komu zawinil ponad 2000 lat temu. Nie cierpie sprzeczek i konfliktow na tle religijnym, przeciez religia, jakkolwiek rozumiana, nie na tym polega!

No ale wracajac do senda, dobry jest film? :)

Byłem w piątek ...film jest bardzo dobry ,oglądałem go cały czas wryty w fotel .Jedyny z niewielu filmów jaki zrobił na mnie wielkie wrażenie ,nie ukrywając że łezki zakręciły się wokół oka. Oglądałem go nie przez pryzmat "wiary" ,ale jako normalny widz ,który chce tylko obejrzeć dobry film ...sceny są bardzo realistyczno-brutalne ,klimat ,muzyka i wogóle fajnie zrobiony.
Film napewno wzbudza różne reakcje ...u innych wzbudzi złe odczucia a u innych pozytywne ...i to jest sukces tego filmu ...kasy zarobi krocie ;)

Stef 14.03.2004 10:47

"to jest tak jak bylo"
i calkowicie sie z tym zgadzam. bylem na tym filmie podczas premiery 5 marca i zrobil on na mnie ogromne wrazenie(jak chyba na kazdym wierzacym).
film jest zrobiony bardzo dobrze, realnosc tego jets porazajaca.
film sam w sobie nie jest brutalny lecz wlasnie realistyczny. my jetsesmy przyzwyczajeni do amerykanskiej sieczki filmowej, gdzie sztuczna krw sie leje hektolitrami, a tu jest pokazane rzeczywiste cierpienie. pokazane jest to w taki sposob jak to sie odbywa w rzeczywistosci.
PS. ja w tym filmie nie zauwazam zadnych watkow antysemickich. ludzie od wiekow czczą meke i smierc Jezusa wlasnie przez Pasję i nikt sie nie burzy, a teraz jak ktos robi z tego dobry film to zydki sie czepiaja...
ja nie ejstem tez antysemita,ale czasami oni przesadzaja...

andrzejj9 14.03.2004 11:03

Cytat:

Napisany przez Maciej
Oglądałem go nie przez pryzmat "wiary" ,ale jako normalny widz ,który chce tylko obejrzeć dobry film ...sceny są bardzo realistyczno-brutalne ,klimat ,muzyka i wogóle fajnie zrobiony.

No i wlasnie o to mi chodzi. Wyglada na to, ze jednak warto sie wybrac :)

bgn 14.03.2004 11:30

Cytat:

Napisany przez Loczek

a w Kaczora Donalda też wierzysz. Chłopie -przecież jest to film FABULARNY a nie dokumentalny, przecież tu chodzi o pokrętność ludxzkiej duszy a nie o to kto kogo i za co.
To nie komiks z prostym przeniesieniem i nie chodzi tu o efekty specjalne

Pedros 14.03.2004 11:59

Cytat:

Napisany przez -Kowalik-
Nie ma to jak wiara w najwieksza sekte na swiecie :)

Przyhamuj trochę. Co to miało być - pokaz indywidualizmu?
Słowo "sekta" ma wybitnie negatywną konotację. Więc postaraj się nie obrażać innych.

yahol 14.03.2004 12:05

Powiem tak:
-film jest dobry, nawet bardzo dobry.
(dlaczego? - bo budzi emocje, zmusza do myslenia)
Podobal mi sie. (bo jest dobry)
Jest kontrowersyjny, bo opowiada historie opowiedziana przez ludzi ktorzy tego wydarzenia nie widzieli na oczy (ewangelie zostaly spisane duzo pozniej), przez kogos kto wlasnie tak sobie to wyobrazil.
A co do wartosci religijnych - nie wypowaiadam sie. Kazdy oceni to sobie sam.

Pedros 14.03.2004 12:06

Cytat:

Napisany przez bgn
...To nie komiks z prostym przeniesieniem i nie chodzi tu o efekty specjalne

Dokładnie. I chętnie ten film obejrzę.
Tak jak chętnie obejrzałem "The Last Temptation of Christ" Scorsese.

kraluk 14.03.2004 12:34

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

Tu się można z Tobą długo kłócić. Ludzie w Niego wierzą już przeszło 2000 lat, jest Bilibia etc. A co do teo całunu, jakoś nie mogę skojarzyć tego faktu, możesz zapodać adres takowego artykułu, który o tym mówi??? :P

Makthom 14.03.2004 13:32

Mowisz Remix, ze nie ma dowodu, ze ktos taki jak Jezus istnial. No coz... Jestes w bledzie, sa zachowane przekazy historyczne, takze ze zrodel rzymskich o Jezusie- fakt, ze istnial nie powinien byc przez nikogo negowany. Inna kwsetia t stosunek do Jezusa jako do Boga, ja wierze, ze nim jest, ty nie musisz, masz d otego prawo...
Odnosnie calunu turynskiego jest wiele testow o prawdziwosci i na razie nic nie jest pewne. Sa testy, ze jest prawdziwy i sa testy, ze nie jest, wsrod badaczy opinie sa podzielone, wiec nie rozumiem tej twojej calej stanowczosci o oszustwie. Nie mowie, ze jest prawdziwy, ani ze jest falszywy, nie mnie o tym decydowac, tobie tez zreszta nie...

Odnosnie filmu to nie ogladalem go jeszcze, ale znajac Gibsona to mozna powiedziec smialo, ze tak wlasnie bylo, oczywiscie mniej wiecej. Pisze mniej wiecej dlatego, ze wiadomo jaki byl proces ukrzyzowywania, sposob biczowania takze byl znany, wiemy takze jakie sa relacje z Nowego Testamentu, jednakze i tak nie poznamy wszystkich szczegolow, bo nas tam nie bylo.

A odnosnie nauki to ona nie wyjasnia wszystkiego, wrecz przeciwnie- bardzo duzo jest rzeczy nie wyjasnionych przez nauke, mimo, ze istnieja. Ktorys z baaardzo znanych naukowcow powiedzial (naprawde nie pamietam ktory, w tej chwili nie kojarze, moze Einstein, moze ktos inny, naprawde nie pamietam), ze jezeli wie sie malo to mozna zanegowac istnienie Boga, ale im wie sie wiecej tym bardziej zaczyna sie w niego wierzyc.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:58.