![]() |
Matura...
Jak większość ludzi 2 mc przed maturą zaczyna myśleć nad ustym egzaminem z języka polskiego.Każdy otrzymał temat który musi przedstawić przed komisją nawijając 15 min potem odpowiadając na pytania nauczycieli w celu obronienia swoich racji.Na moje nieszczęście wybrałem temat który nie bardzo mi odpowiadał...ale cóż.Zwracam się do was z gorącą prośbą o pomoc w napisaniu tej pracy.Jeśli znacie jakieś książki ,lektury , strony www , którę mogą pomóc mi w napisaniu owej pracy bardzo proszę o nazwy bądź linki.
Z góry THX. Temat mojej pracy : " Motyw wierności i zdrady.Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych utworów literackich ". |
przeciez to banal... ze wymienie tylko "Tristan i Izolda", "Giaur", "Lalka", "Chlopi"....... pratkycznie kazda gdzie sie kochali..... oraz kochali ojczyzne "Pan Tadek", "Nad Niemnem" ITD. ITP ... ja bym mial problem z wyborem bo tyle jest na ten temat....... a z polaka to ja orzel nie bylem ;)
|
Zdrade znajdziesz tutaj - http://www.republika.pl/gacek33onlin...wy/zdrada.html
a wierność troche trudniej znaleźć. PS. powodzenia na maturze !! |
do tego tematu to nawet mozesz wcisnac "bogurodzice dziewice"
|
Poszukaj w kioskach w takich gazetach jak np. Cogito. W wydaniu dla maturzystów jest omówionych (i to dość dokładnie) dużo maturalnych tematów (koło setki) - akurat swój znalazłem. Niestety nie posiadam tej gazety tylko ksero swojego tematu.
|
To teraz sie zna temat juz wczesnie mozna sie na niego przygotowac?
Lux. |
Cytat:
Ja zdawałem maturę 7 lat temu. Wtedy tematy poznawałem jak je wylosowałem, juz na ustnej. |
Cytat:
|
qfir - nie masz racji... troche sie rozni przygotowanie CALOSCI materialu i wybranej partii.......... jedyne co to balagan.... a latwosc zdania powinna byc ta sama, chociaz dla mnie byloby latwiej z nowa
akurat na temacie sie znam bo ja jestem z ub. r ze starej a na nowa idzie moje szczescie |
Cytat:
masz tak ze we wrzesniu przedstawiasz swoja propozycje tematu - jak zostanie przyjety przez OKE to mozesz nawet miec swoj temat, jak nie to wybierasz sobie temat z listy...kazdy ten kto wybierze ten sam temat musi miec inna bibliografie chyba. No i masz caly rok szkolny zeby sie przygotowac na ten temat...mozes zmiec mutlimedialne prezentacje i itp. ale gadania ma byc 15min...i potem bronisz pracy...i tyle z ustnej |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
edit: ja z polaka zawsze mialem 4, troche naciagane, gdybym mial sie oecnic to bym sobie dal ze 3,8... wiedzialem o co chodzi ale polonista nie bylem... marute pisemna mialem we wtorek a uczyc sie do niej zaczalem w piatek wieczorem... 4 dni i jedna noc - czworeczka ;) a propo sesji - to co innego.... tu sie uczy 7dni 7nocy i potem i tak kolejny termin ;) |
Ja na polibudzie to taką mature mam co 2 tygodnie w postaci kolokwium. A matura w porównaniu z sesją to nic.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:24. |