![]() |
eBay wchodzi do Polski
Największy na świecie serwis aukcji internetowych eBay wchodzi do Polski. Czy zagrozi dominującej pozycji Allegro.pl?
O tym, że eBay rekrutuje ludzi w Polsce, wiadomo było już w styczniu. W przyszłym tygodniu do Warszawy przybywa dwóch wysokiej rangi międzynarodowych menedżerów amerykańskiego giganta. We wtorek najpewniej oficjalnie zainaugurują polskojęzyczną wersję serwisu eBay z cenami w złotówkach. Inne szczegóły są na razie tajne. Witryna eBay.pl (do niedawna przekierowująca na eBay.com) była we wtorek niedostępna. Z naszych nieoficjalnych informacji wynika, że w polskiej filii eBay będzie pracować kilka, kilkanaście osób, głównie Polaków. Zespół ma też wspierać z Berlina niemiecki eBay. Kalifornijska spółka to pierwszy zawodnik internetowej ekstraklasy pojawiający się w Polsce. Jej zeszłoroczne przychody, głównie z prowizji od transakcji i aukcji, wyniosły 3,27 mld dolarów. Zysk netto - 778 mln dolarów. Firma działa w 25 krajach. Ale w Polsce eBay nie wchodzi na rynek dziewiczy. Internetowe aukcje są u nas bardzo popularne, a ok. 80 proc. tego rynku ma działający od pięciu lat serwis Allegro.pl, gdzie w zeszłym roku sprzedano towary za przeszło 830 mln zł. Zapowiada się więc efektowna walka i być może przejęcia. - Nie komentujemy informacji o wejściu eBay - powiedział Gazecie we wtorek Bartek Szambelan, rzecznik Allegro.pl. Źródło: Gazeta.pl |
wszystko zależy od wysokości prowizji.
jeśli będą na poziomie allegro, to widzę przyszłość allegro w czarnych barwach. za ebay stoją ogromne pieniądze, a z taką kasą można zniszczyć każdego konkurenta. |
To znaczy, że będzie polski PayPal ?
|
no ciekawe co z tego bedzie, pewnie bedzie mial duze wsparcie tego amerykanskiego z czym ida pieniadze i ma duze szanse na wyparcie allegro,...duzo bedzie zalezalo od zabezpieczen jak bedzie bezpieczne kupowanie to allegro nie ma szans al okaze sie w praniu:D
|
moze beda pomagac w zakupach z innych krajow (w obrebie eBay)
allegro zaczyna mnie powoli denerwowac. 2 tygodnie ostro licytuje towar, zeby 5min przezd koncem gosc odwolal oferte, a jako wyjasninei podal straszna bzdure... oczywiscie allegro sobie nic z tego nie robi. jedna sytuacja z wielu |
tez mnie to zastanawia czy bedzie mozna zamowic produkty z innych krajow i na jakich zasadach
|
Jak padnie Allegro to znowu bedziemy mieli monopol :|
Zawsze musi być konkurencja. |
Ja się cieszę :)
Zarejestrowanay jestem na ebay.de i będzie można używać chyba nicku niemieckiego :D Ogólnie ebay jest dużo lepsze, tylko ciekawe jak będzie z prowizjami??? I wkońcu może będzie Polski Paypal :) |
Cytat:
|
o polskim ebayu juz pisalem juz tutaj bodajze w grudniu :D - swoja droga czegu tu [na forum] jeszcze nie bylo ;) :D
|
Cytat:
|
Chciałem sobie wejść i sprawdzić jak idą postępy na stronie www.ebay.pl a tu wyskakuje okienko: nazwa użytkownika i hasło :|
Zna ktoś te dane może :ja_chce: :> |
@bartek mialem to samo, ale nie wpadlem, zeby napisac to na forum :haha: ;)
pozdro ;) |
Ilość załączników: 1
jak to sie mowi budowa trwa ;)
|
Ciekawe czy jak masz konto w "orginalnym" ebay to bedziesz mogl tez sprzedawac w polsce???
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:18. |